Știință

    Corbii pot coopera pentru a rezolva o problemă

    Cercetările Departamentului de Biologie Cognitivă de la Universitatea din Viena arată că, corbii pot rezolva sarcini care necesită atât coordonare cât şi cooperare, abilităţi despre care se credea că le au doar oamenii, cimpanzeii şi elefanţii.



    Corvus corax.


    Era deja cunoscut faptul că corbii sunt capabili să coopereze, atunci când, de exemplu, alungă prădători. În experimentul făcut la Universitatea din Viena, doi corbi au trebuit să tragă simultan cele două capete ale unui frânghii care făcea să alunece o platformă cu două bucăţi de brânză.

    Când a tras un singur corb, coarda a alunecat prin buclele platformei şi păsările nu au obţinut brânza. Fără nici o altă pregătire prealabilă, corbii au rezolvat spontan această sarcină şi au acţionat împreună pentru a obţine brânza.

    Experimentul a arătat că ei au lucrat mai bine cu prietenii decât cu neprietenii. Astfel, dacă una dintre cele două păsări a înşelat şi a furat brânza companionului său, victima a observat imediat şi a refuzat să coopereze în continuare cu acel corb.

    Un astfel de mod de a ţine partenerul sub control a fost demonstrat anterior numai la oameni şi cimpanzei şi este ceva complet nou printre păsări.

    10 OCTOMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă spanioli au cerut interzicerea medicamentului diclofenac în medicina veterinară, având în vedere efectul său mortal asupra păsărilor necrofage. Diclofenacul este un medicament antiinflamator autorizat în martie 2013 pentru uz veterinar.
    Kiwi, emblema Noii Zeelande, pasărea nocturnă care nu poate zbura, nu este urmaşul pitic al unui strămoş indepărtat, ci al unei păsări ce a migrat din Australia, spun cercetătorii de la Flinders University.
    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    O expediţie internaţională care fora în planşeul Oceanului Indian, pentru a ajunge sub scoarţa Pământului, s-a încheiat fără să-şi atingă ţelul.
    Oamenii de ştiinţă de la laboratoarele LIGO au confirmat existenţa undelor gravitaţionale despre care Albert Einstein vorbea acum o sută de ani.
    Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia si de la Universidad Nacional Autónoma de México au gasit o coada de dinozaur veche de 72 de milioane de ani. Este o coada intacta, formata din 50 de vertebre, cu o lungime de 5 metri.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact