Știință

    Şi totuşi, coţofenele nu fură obiecte strălucitoare


    Contrar părerilor de până acum se pare că, coţofenele nu sunt atrase de obiectele strălucitoare şi nu fură în mod obişnuit lucruri mici, cum ar fi bijuterii, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.



    Coţofana. Foto: Justin Otto/Wikipedia (CC BY 2.0)


    În cultura europeană, este unanim acceptat faptul că coţofenele, Pica pica, sunt borfaşii din împărăţia pasărilor, necondiționat atrase de lucrurile strălucitoare şi predispuse la mici hoţii pentru cuiburile lor.

    Cercetătorii de la Centre for Research in Animal Behaviour (CRAB) de la University of Exeter au realizat un studiu ce combate această credinţă şi demonstrează că, dimpotrivă, ele sunt speriate de obiectele noi şi necunoscute.

    Oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de experimente atât cu coţofene de la un centru de salvare cît şi cu coţofene sălbatice. Păsările au fost expuse la obiecte atât strălucitoare cât şi nestrălucitoare, şi le-au fost observate reacţiile.

    Nu s-a dovedit că obiectele strălucitoare ar fi un punct de atracţie pentru coţofene. În schimb, toate obiectele au determinat reacţii care indică neophobia - frica de lucruri noi - la păsări.

    Obiectele de testare au fost şuruburi din metal lucios, inele mici din folie şi o bucată mică dreptunghiulară de folie de aluminiu. Jumătate din şuruburi şi inele au fost vopsite albastru cu vopsea mată, iar restul au fost lăsate în culoarea lor originală de argint strălucitor, aşa cum a fost şi piesa de folie de aluminiu.

    După testele de control realizate fără obiecte, două grămezi largi de nuci au fost plasate pe sol cu două grămezi de obiecte lucioase şi nelucioase, fiecare puse la 30 cm de grămezile de nuci.

    În 64 de teste, un inel de argint a fost ridicat şi aruncat imediat. Păsările au ignorat sau au evitat ambele obiecte strălucitoare şi albastre, ceea ce denotă un comportament precaut şi s-au hrănit mai puţin în prezenţa obiectelor, decât atunci când nu aveau nimic în preajma nucilor.

    GH. MĂNOIU | 18 AUGUST 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Keele University şi University of Sussex din Marea Britanie, sugerează că scăderea numărului de albine se datorează demenţei cauzate de contaminarea cu aluminiu, un element chimic implicat în maladia Alzheimer la oameni.
    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.
    Noi descoperiri sugerează că faimoasa cooperare între păsările Honeyguide şi băştinaşii vânători de miere din Africa sub-sahariană este o conversaţie în două sensuri.
    Puii unor dinozauri mâncau carne, apoi pe măsură ce creşteau îşi pierdeau dinţii şi îşi foloseau ciocurile pentru a ciuguli plante.
    Microbii producatori de metan ar putea fi responsabili de cea mai mare extincţie din istoria Pământului, când, acum 252 de milioane de ani, 90 la sută dintre speciile existente au dispărut.
    German Nation Metrology Institute (PTB) din Braunschweig a decis să găsească o nouă formulă pentru măsurarea unui kilogram.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact