Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    4. சூளபோ³தி⁴சரியா

    4. Cūḷabodhicariyā

    26.

    26.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, சூளபோ³தி⁴ ஸுஸீலவா;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, cūḷabodhi susīlavā;

    ப⁴வங் தி³ஸ்வான ப⁴யதோ, நெக்க²ம்மங் அபி⁴னிக்க²மிங்.

    Bhavaṃ disvāna bhayato, nekkhammaṃ abhinikkhamiṃ.

    27.

    27.

    ‘‘யா மே து³தியிகா ஆஸி, ப்³ராஹ்மணீ கனகஸன்னிபா⁴;

    ‘‘Yā me dutiyikā āsi, brāhmaṇī kanakasannibhā;

    ஸாபி வட்டே அனபெக்கா², நெக்க²ம்மங் அபி⁴னிக்க²மி.

    Sāpi vaṭṭe anapekkhā, nekkhammaṃ abhinikkhami.

    28.

    28.

    ‘‘நிராலயா சி²ன்னப³ந்தூ⁴, அனபெக்கா² குலே க³ணே;

    ‘‘Nirālayā chinnabandhū, anapekkhā kule gaṇe;

    சரந்தா கா³மனிக³மங், பா³ராணஸிமுபாக³முங்.

    Carantā gāmanigamaṃ, bārāṇasimupāgamuṃ.

    29.

    29.

    ‘‘தத்த² வஸாம நிபகா, அஸங்ஸட்டா² குலே க³ணே;

    ‘‘Tattha vasāma nipakā, asaṃsaṭṭhā kule gaṇe;

    நிராகுலே அப்பஸத்³தே³, ராஜுய்யானே வஸாமுபோ⁴.

    Nirākule appasadde, rājuyyāne vasāmubho.

    30.

    30.

    ‘‘உய்யானத³ஸ்ஸனங் க³ந்த்வா, ராஜா அத்³த³ஸ ப்³ராஹ்மணிங்;

    ‘‘Uyyānadassanaṃ gantvā, rājā addasa brāhmaṇiṃ;

    உபக³ம்ம மமங் புச்சி², ‘துய்ஹேஸா கா கஸ்ஸ ப⁴ரியா’.

    Upagamma mamaṃ pucchi, ‘tuyhesā kā kassa bhariyā’.

    31.

    31.

    ‘‘ஏவங் வுத்தே அஹங் தஸ்ஸ, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்;

    ‘‘Evaṃ vutte ahaṃ tassa, idaṃ vacanamabraviṃ;

    ‘ந மய்ஹங் ப⁴ரியா ஏஸா, ஸஹத⁴ம்மா ஏகஸாஸனீ’.

    ‘Na mayhaṃ bhariyā esā, sahadhammā ekasāsanī’.

    32.

    32.

    ‘‘திஸ்ஸா 1 ஸாரத்தக³தி⁴தோ, கா³ஹாபெத்வான சேடகே;

    ‘‘Tissā 2 sārattagadhito, gāhāpetvāna ceṭake;

    நிப்பீளயந்தோ ப³லஸா, அந்தேபுரங் பவேஸயி.

    Nippīḷayanto balasā, antepuraṃ pavesayi.

    33.

    33.

    ‘‘ஓத³பத்தகியா மய்ஹங், ஸஹஜா ஏகஸாஸனீ;

    ‘‘Odapattakiyā mayhaṃ, sahajā ekasāsanī;

    ஆகட்³டி⁴த்வா நயந்தியா, கோபோ மே உபபஜ்ஜத².

    Ākaḍḍhitvā nayantiyā, kopo me upapajjatha.

    34.

    34.

    ‘‘ஸஹ கோபே ஸமுப்பன்னே, ஸீலப்³ப³தமனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Saha kope samuppanne, sīlabbatamanussariṃ;

    தத்தே²வ கோபங் நிக்³க³ண்ஹிங், நாதா³ஸிங் வட்³டி⁴தூபரி.

    Tattheva kopaṃ niggaṇhiṃ, nādāsiṃ vaḍḍhitūpari.

    35.

    35.

    ‘‘யதி³ நங் ப்³ராஹ்மணிங் கோசி, கொட்டெய்ய திண்ஹஸத்தியா;

    ‘‘Yadi naṃ brāhmaṇiṃ koci, koṭṭeyya tiṇhasattiyā;

    நேவ ஸீலங் பபி⁴ந்தெ³ய்யங், போ³தி⁴யாயேவ காரணா.

    Neva sīlaṃ pabhindeyyaṃ, bodhiyāyeva kāraṇā.

    36.

    36.

    ‘‘ந மேஸா ப்³ராஹ்மணீ தெ³ஸ்ஸா, நபி மே ப³லங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na mesā brāhmaṇī dessā, napi me balaṃ na vijjati;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பியங் மய்ஹங், தஸ்மா ஸீலானுரக்கி²ஸ’’ந்தி.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā sīlānurakkhisa’’nti.

    சூளபோ³தி⁴சரியங் சதுத்த²ங்.

    Cūḷabodhicariyaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. தஸ்ஸா (ஸீ॰)
    2. tassā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 4. சூளபோ³தி⁴சரியாவண்ணனா • 4. Cūḷabodhicariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact