Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    4. சூளபோ³தி⁴சரியாவண்ணனா

    4. Cūḷabodhicariyāvaṇṇanā

    26. சதுத்தே² சூளபோ³தீ⁴தி மஹாபோ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகத்தபா⁴வங் உபாதா³ய இத⁴ ‘‘சூளபோ³தீ⁴’’தி ஸமஞ்ஞா ஆரோபிதா, ந பன இமஸ்மிங் ஏவ ஜாதகே (ஜா॰ 1.10.49 ஆத³யோ) அத்தனோ ஜெட்ட²பா⁴திகாதி³னோ மஹாபோ³தி⁴ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸுஸீலவாதி ஸுட்டு² ஸீலவா, ஸம்பன்னஸீலோதி அத்தோ². ப⁴வங் தி³ஸ்வான ப⁴யதோதி காமாதி³ப⁴வங் பா⁴யிதப்³ப³பா⁴வேன பஸ்ஸித்வா. நெக்க²ம்மந்தி எத்த² ச-ஸத்³த³ஸ்ஸ லோபோ த³ட்ட²ப்³போ³, தேன ‘‘தி³ஸ்வானா’’தி பத³ங் ஆகட்³டீ⁴யதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஜாதிஜராப்³யாதி⁴மரணங் அபாயது³க்க²ங் அதீதே வட்டமூலகங் து³க்க²ங், அனாக³தே வட்டமூலகங் து³க்க²ங், பச்சுப்பன்னே ஆஹாரபரியெட்டி²மூலகங் து³க்க²ந்தி இமேஸங் அட்ட²ன்னங் ஸங்வேக³வத்தூ²னங் பச்சவெக்க²ணேன ஸப்³ப³ம்பி காமாதி³பே⁴த³ங் ப⁴வங் ஸங்ஸாரப⁴யதோ உபட்ட²ஹமானங் தி³ஸ்வா நிப்³பா³னங் தஸ்ஸ உபாயபூ⁴தா ஸமத²விபஸ்ஸனா தது³பாயபூ⁴தா ச பப்³ப³ஜ்ஜாதி இத³ங் திவித⁴ம்பி நெக்க²ம்மங் அனுஸ்ஸவாதி³ஸித்³தே⁴ன ஞாணசக்கு²னா தப்படிபக்க²தோ தி³ஸ்வா தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜூபக³மனேன அனேகாதீ³னவாகுலா க³ஹட்ட²பா⁴வா அபி⁴னிக்க²மித்வா க³தோதி.

    26. Catutthe cūḷabodhīti mahābodhiparibbājakattabhāvaṃ upādāya idha ‘‘cūḷabodhī’’ti samaññā āropitā, na pana imasmiṃ eva jātake (jā. 1.10.49 ādayo) attano jeṭṭhabhātikādino mahābodhissa sambhavatoti daṭṭhabbaṃ. Susīlavāti suṭṭhu sīlavā, sampannasīloti attho. Bhavaṃ disvāna bhayatoti kāmādibhavaṃ bhāyitabbabhāvena passitvā. Nekkhammanti ettha ca-saddassa lopo daṭṭhabbo, tena ‘‘disvānā’’ti padaṃ ākaḍḍhīyati. Idaṃ vuttaṃ hoti – jātijarābyādhimaraṇaṃ apāyadukkhaṃ atīte vaṭṭamūlakaṃ dukkhaṃ, anāgate vaṭṭamūlakaṃ dukkhaṃ, paccuppanne āhārapariyeṭṭhimūlakaṃ dukkhanti imesaṃ aṭṭhannaṃ saṃvegavatthūnaṃ paccavekkhaṇena sabbampi kāmādibhedaṃ bhavaṃ saṃsārabhayato upaṭṭhahamānaṃ disvā nibbānaṃ tassa upāyabhūtā samathavipassanā tadupāyabhūtā ca pabbajjāti idaṃ tividhampi nekkhammaṃ anussavādisiddhena ñāṇacakkhunā tappaṭipakkhato disvā tāpasapabbajjūpagamanena anekādīnavākulā gahaṭṭhabhāvā abhinikkhamitvā gatoti.

    27. து³தியிகாதி போராணது³தியிகா, கி³ஹிகாலே பஜாபதிபூ⁴தா. கனகஸன்னிபா⁴தி கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசா. வட்டே அனபெக்கா²தி ஸங்ஸாரே நிராலயா. நெக்க²ம்மங் அபி⁴னிக்க²மீதி நெக்க²ம்மத்தா²ய கே³ஹதோ நிக்க²மி, பப்³ப³ஜீதி அத்தோ².

    27.Dutiyikāti porāṇadutiyikā, gihikāle pajāpatibhūtā. Kanakasannibhāti kañcanasannibhattacā. Vaṭṭe anapekkhāti saṃsāre nirālayā. Nekkhammaṃ abhinikkhamīti nekkhammatthāya gehato nikkhami, pabbajīti attho.

    28. ஆலயந்தி ஸத்தா ஏதேனாதி ஆலயோ, தண்ஹா, தத³பா⁴வேன நிராலயா. ததோ ஏவ ஞாதீஸு தண்ஹாப³ந்த⁴னஸ்ஸ சி²ன்னத்தா சி²ன்னப³ந்து⁴. ஏவங் கி³ஹிப³ந்த⁴னாபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பப்³ப³ஜிதானம்பி கேஸஞ்சி யங் ஹோதி ப³ந்த⁴னங் , தஸ்ஸாபி அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனபெக்கா² குலே க³ணே’’தி வுத்தங். தத்த² குலேதி உபட்டா²ககுலே. க³ணேதி தாபஸக³ணே, ஸேஸா ப்³ரஹ்மசாரினோதி வுச்சந்தி. உபாக³முந்தி உபோ⁴பி மயங் உபாக³மிம்ஹா.

    28. Ālayanti sattā etenāti ālayo, taṇhā, tadabhāvena nirālayā. Tato eva ñātīsu taṇhābandhanassa chinnattā chinnabandhu. Evaṃ gihibandhanābhāvaṃ dassetvā idāni pabbajitānampi kesañci yaṃ hoti bandhanaṃ , tassāpi abhāvaṃ dassetuṃ ‘‘anapekkhā kule gaṇe’’ti vuttaṃ. Tattha kuleti upaṭṭhākakule. Gaṇeti tāpasagaṇe, sesā brahmacārinoti vuccanti. Upāgamunti ubhopi mayaṃ upāgamimhā.

    29. தத்தா²தி பா³ராணஸிஸாமந்தே. நிபகாதி பஞ்ஞவந்தோ. நிராகுலேதி ஜனஸஞ்சாரரஹிதத்தா ஜனேஹி அனாகுலே, அப்பஸத்³தே³தி மிக³பக்கீ²னங் உட்டா²பனதோ தேஸங் வஸ்ஸிதஸத்³தே³னாபி விரஹிதத்தா அப்பஸத்³தே³. ராஜுய்யானே வஸாமுபோ⁴தி பா³ராணஸிரஞ்ஞோ உய்யானே மயங் உபோ⁴ ஜனா ததா³ வஸாம.

    29.Tatthāti bārāṇasisāmante. Nipakāti paññavanto. Nirākuleti janasañcārarahitattā janehi anākule, appasaddeti migapakkhīnaṃ uṭṭhāpanato tesaṃ vassitasaddenāpi virahitattā appasadde. Rājuyyāne vasāmubhoti bārāṇasirañño uyyāne mayaṃ ubho janā tadā vasāma.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – அதீதே இமஸ்மிங் ஏவ ப⁴த்³த³கப்பே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ரஹ்மலோகதோ சவித்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் காஸிகா³மே ஏகஸ்ஸ மஹாவிப⁴வஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணஸமயே ‘‘போ³தி⁴குமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. வயப்பத்தகாலே பனஸ்ஸ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பச்சாக³தஸ்ஸ அனிச்ச²மானகஸ்ஸேவ மாதாபிதரோ ஸமஜாதிகங் குலகுமாரிகங் ஆனேஸுங். ஸாபி ப்³ரஹ்மலோகசுதாவ உத்தமரூபத⁴ரா தே³வச்ச²ராபடிபா⁴கா³. தேஸங் அனிச்ச²மானானங் ஏவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆவாஹவிவாஹங் கரிங்ஸு. உபி⁴ன்னம்பி பன நேஸங் கிலேஸமுதா³சாரோ ந பூ⁴தபுப்³போ³, ஸாராக³வஸேன அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஓலோகனம்பி நாஹோஸி, கா பன கதா² இதரஸங்ஸக்³கே³. ஏவங் பரிஸுத்³த⁴ஸீலா அஹேஸுங்.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – atīte imasmiṃ eva bhaddakappe bodhisatto brahmalokato cavitvā aññatarasmiṃ kāsigāme ekassa mahāvibhavassa brāhmaṇassa putto hutvā nibbatti. Tassa nāmaggahaṇasamaye ‘‘bodhikumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Vayappattakāle panassa takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgatassa anicchamānakasseva mātāpitaro samajātikaṃ kulakumārikaṃ ānesuṃ. Sāpi brahmalokacutāva uttamarūpadharā devaccharāpaṭibhāgā. Tesaṃ anicchamānānaṃ eva aññamaññaṃ āvāhavivāhaṃ kariṃsu. Ubhinnampi pana nesaṃ kilesamudācāro na bhūtapubbo, sārāgavasena aññamaññaṃ olokanampi nāhosi, kā pana kathā itarasaṃsagge. Evaṃ parisuddhasīlā ahesuṃ.

    அபரபா⁴கே³ மஹாஸத்தோ மாதாபிதூஸு காலங்கதேஸு தேஸங் ஸரீரகிச்சங் கத்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வங் இமங் அஸீதிகோடித⁴னங் க³ஹெத்வா ஸுகே²ன ஜீவாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘த்வங் பன அய்யபுத்தா’’தி? ‘‘மய்ஹங் த⁴னேன கிச்சங் நத்தி², பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கிங் பன பப்³ப³ஜ்ஜா இத்தீ²னம்பி ந வட்டதீ’’தி? ‘‘வட்டதி, ப⁴த்³தே³’’தி. ‘‘தேன ஹி மய்ஹம்பி த⁴னேன கிச்சங் நத்தி², அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. தே உபோ⁴பி ஸப்³ப³ங் விப⁴வங் பரிச்சஜித்வா மஹாதா³னங் த³த்வா நிக்க²மித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜித்வா உஞ்சா²சரியாய ப²லாப²லேஹி யாபெந்தா பப்³ப³ஜ்ஜாஸுகே²னேவ த³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய ஜனபத³சாரிகங் சரந்தா அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸிங்ஸு. தேன வுத்தங் ‘‘ராஜுய்யானே வஸாமுபோ⁴’’தி.

    Aparabhāge mahāsatto mātāpitūsu kālaṃkatesu tesaṃ sarīrakiccaṃ katvā taṃ pakkosāpetvā ‘‘bhadde, tvaṃ imaṃ asītikoṭidhanaṃ gahetvā sukhena jīvāhī’’ti āha. ‘‘Tvaṃ pana ayyaputtā’’ti? ‘‘Mayhaṃ dhanena kiccaṃ natthi, pabbajissāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana pabbajjā itthīnampi na vaṭṭatī’’ti? ‘‘Vaṭṭati, bhadde’’ti. ‘‘Tena hi mayhampi dhanena kiccaṃ natthi, ahampi pabbajissāmī’’ti. Te ubhopi sabbaṃ vibhavaṃ pariccajitvā mahādānaṃ datvā nikkhamitvā araññaṃ pavisitvā pabbajitvā uñchācariyāya phalāphalehi yāpentā pabbajjāsukheneva dasa saṃvaccharāni vasitvā loṇambilasevanatthāya janapadacārikaṃ carantā anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasiṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘rājuyyāne vasāmubho’’ti.

    30. அதே²கதி³வஸங் ராஜா உய்யானகீளங் க³தோ. உய்யானஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே பப்³ப³ஜ்ஜாஸுகே²ன வீதினாமெந்தானங் தேஸங் ஸமீபட்டா²னங் க³ந்த்வா பரமபாஸாதி³கங் உத்தமரூபத⁴ரங் பரிப்³பா³ஜிகங் ஓலோகெந்தோ கிலேஸவஸேன படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ‘‘அயங் தே பரிப்³பா³ஜிகா கிங் ஹோதீ’’தி புச்சி². தேன ‘‘ந ச கிஞ்சி ஹோதி, கேவலங் ஏகபப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜிதா, அபி ச கோ² பன கி³ஹிகாலே பாத³பரிசாரிகா அஹோஸீ’’தி வுத்தே ராஜா ‘‘அயங் கிரேதஸ்ஸ ந கிஞ்சி ஹோதி, அபி ச கோ² பனஸ்ஸ கி³ஹிகாலே பாத³பரிசாரிகா அஹோஸி, யங்னூனாஹங் இமங் அந்தேபுரங் பவேஸெய்யங், தேனேவஸ்ஸ இமிஸ்ஸா படிபத்திங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி அந்த⁴பா³லோ தத்த² அத்தனோ படிப³த்³த⁴சித்தங் நிவாரேதுங் அஸக்கொந்தோ அஞ்ஞதரங் புரிஸங் ஆணாபேஸி ‘‘இமங் பரிப்³பா³ஜிகங் ராஜனிவேஸனங் நேஹீ’’தி.

    30. Athekadivasaṃ rājā uyyānakīḷaṃ gato. Uyyānassa ekapasse pabbajjāsukhena vītināmentānaṃ tesaṃ samīpaṭṭhānaṃ gantvā paramapāsādikaṃ uttamarūpadharaṃ paribbājikaṃ olokento kilesavasena paṭibaddhacitto hutvā bodhisattaṃ ‘‘ayaṃ te paribbājikā kiṃ hotī’’ti pucchi. Tena ‘‘na ca kiñci hoti, kevalaṃ ekapabbajjāya pabbajitā, api ca kho pana gihikāle pādaparicārikā ahosī’’ti vutte rājā ‘‘ayaṃ kiretassa na kiñci hoti, api ca kho panassa gihikāle pādaparicārikā ahosi, yaṃnūnāhaṃ imaṃ antepuraṃ paveseyyaṃ, tenevassa imissā paṭipattiṃ jānissāmī’’ti andhabālo tattha attano paṭibaddhacittaṃ nivāretuṃ asakkonto aññataraṃ purisaṃ āṇāpesi ‘‘imaṃ paribbājikaṃ rājanivesanaṃ nehī’’ti.

    ஸோ தஸ்ஸ படிஸ்ஸுணித்வா ‘‘அத⁴ம்மோ லோகே வத்ததீ’’திஆதீ³னி வத்வா பரிதே³வமானங் ஏவ தங் ஆதா³ய பாயாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா பரிதே³வனஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஏகவாரங் ஓலோகெத்வா புன ந ஓலோகேஸி. ‘‘ஸசே பனாஹங் வாரெஸ்ஸாமி, தேஸு சித்தங் பதோ³ஸெத்வா மய்ஹங் ஸீலஸ்ஸ அந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸீலபாரமிங்யேவ ஆவஜ்ஜெந்தோ நிஸீதி³. தேன வுத்தங் ‘‘உய்யானத³ஸ்ஸனங் க³ந்த்வா, ராஜா அத்³த³ஸ ப்³ராஹ்மணி’’ந்திஆதி³.

    So tassa paṭissuṇitvā ‘‘adhammo loke vattatī’’tiādīni vatvā paridevamānaṃ eva taṃ ādāya pāyāsi. Bodhisatto tassā paridevanasaddaṃ sutvā ekavāraṃ oloketvā puna na olokesi. ‘‘Sace panāhaṃ vāressāmi, tesu cittaṃ padosetvā mayhaṃ sīlassa antarāyo bhavissatī’’ti sīlapāramiṃyeva āvajjento nisīdi. Tena vuttaṃ ‘‘uyyānadassanaṃ gantvā, rājā addasa brāhmaṇi’’ntiādi.

    தத்த² துய்ஹேஸா கா கஸ்ஸ ப⁴ரியாதி துய்ஹங் தவ ஏஸா கா, கிங் ப⁴ரியா, உதா³ஹு ப⁴கி³னீ வா ஸமானா கஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴ரியா.

    Tattha tuyhesā kā kassa bhariyāti tuyhaṃ tava esā kā, kiṃ bhariyā, udāhu bhaginī vā samānā kassa aññassa bhariyā.

    31. ந மய்ஹங் ப⁴ரியா ஏஸாதி காமஞ்சேஸா மய்ஹங் கி³ஹிகாலே ப⁴ரியா அஹோஸி, பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய ந மய்ஹங் ப⁴ரியா ஏஸா, நாபி அஹங் ஏதிஸ்ஸா ஸாமிகோ, கேவலங் பன ஸஹத⁴ம்மா ஏகஸாஸனீ, அஹம்பி பரிப்³பா³ஜகோ அயம்பி பரிப்³பா³ஜிகாதி ஸமானத⁴ம்மா பரிப்³பா³ஜகஸாஸனேன ஏகஸாஸனீ, ஸப்³ரஹ்மசாரினீதி அத்தோ².

    31.Na mayhaṃ bhariyā esāti kāmañcesā mayhaṃ gihikāle bhariyā ahosi, pabbajitakālato paṭṭhāya na mayhaṃ bhariyā esā, nāpi ahaṃ etissā sāmiko, kevalaṃ pana sahadhammā ekasāsanī, ahampi paribbājako ayampi paribbājikāti samānadhammā paribbājakasāsanena ekasāsanī, sabrahmacārinīti attho.

    32. திஸ்ஸா ஸாரத்தக³தி⁴தோதி காமராகே³ன ஸாரத்தோ ஹுத்வா படிப³த்³தோ⁴. கா³ஹாபெத்வான சேடகேதி சேடகேஹி க³ண்ஹாபெத்வா சேடகே வா அத்தனோ ராஜபுரிஸே ஆணாபெத்வா தங் பரிப்³பா³ஜிகங் க³ண்ஹாபெத்வா. நிப்பீளயந்தோ ப³லஸாதி தங் அனிச்ச²மானங் ஏவ ஆகட்³ட⁴னபரிகட்³ட⁴னாதி³னா நிப்பீளயந்தோ பா³தெ⁴ந்தோ, ததா²பி அக³ச்ச²ந்திங் ப³லஸா ப³லக்காரேன ராஜபுரிஸேஹி க³ண்ஹாபெத்வா அத்தனோ அந்தேபுரங் பவேஸேஸி.

    32.Tissā sārattagadhitoti kāmarāgena sāratto hutvā paṭibaddho. Gāhāpetvāna ceṭaketi ceṭakehi gaṇhāpetvā ceṭake vā attano rājapurise āṇāpetvā taṃ paribbājikaṃ gaṇhāpetvā. Nippīḷayanto balasāti taṃ anicchamānaṃ eva ākaḍḍhanaparikaḍḍhanādinā nippīḷayanto bādhento, tathāpi agacchantiṃ balasā balakkārena rājapurisehi gaṇhāpetvā attano antepuraṃ pavesesi.

    33. ஓத³பத்தகியாதி உத³கபத்தங் ஆமஸித்வா க³ஹிதப⁴ரியா ஓத³பத்திகா நாம, இத³ங் வசனங் புராணது³தியிகாபா⁴வேன உபலக்க²ணமத்தங் த³ட்ட²ப்³ப³ங் , ஸா பனஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணவிவாஹவஸேன மாதாபிதூஹி ஸம்படிபாதி³தா, ‘‘ஓத³பத்தகியா’’தி ச பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணே பு⁴ம்மங். ஸஹஜாதி பப்³ப³ஜ்ஜாஜாதிவஸேன ஸஹஜாதா, தேனேவாஹ ‘‘ஏகஸாஸனீ’’தி. ‘‘ஏகஸாஸனீ’’தி ச இத³ங் பு⁴ம்மத்தே² பச்சத்தங், ஏகஸாஸனியாதி அத்தோ². நயந்தியாதி நீயந்தியா. கோபோ மே உபபஜ்ஜதா²தி அயங் தே கி³ஹிகாலே ப⁴ரியா ப்³ராஹ்மணீ ஸீலவதீ, பப்³ப³ஜிதகாலே ச ஸப்³ரஹ்மசாரினீபா⁴வதோ ஸஹஜாதா ப⁴கி³னீ, ஸா துய்ஹங் புரதோ ப³லக்காரேன ஆகட்³டி⁴த்வா நீயதி. ‘‘போ³தி⁴ப்³ராஹ்மண, கிங் தே புரிஸபா⁴வ’’ந்தி புரிஸமானேன உஸ்ஸாஹிதோ சிரகாலஸயிதோ வம்மிகபி³லதோ கேனசி புரிஸேன க⁴ட்டிதோ ‘‘ஸுஸூ’’தி ப²ணங் கரொந்தோ ஆஸிவிஸோ விய மே சித்ததோ கோபோ ஸஹஸா வுட்டா²ஸி.

    33.Odapattakiyāti udakapattaṃ āmasitvā gahitabhariyā odapattikā nāma, idaṃ vacanaṃ purāṇadutiyikābhāvena upalakkhaṇamattaṃ daṭṭhabbaṃ , sā panassa brāhmaṇavivāhavasena mātāpitūhi sampaṭipāditā, ‘‘odapattakiyā’’ti ca bhāvenabhāvalakkhaṇe bhummaṃ. Sahajāti pabbajjājātivasena sahajātā, tenevāha ‘‘ekasāsanī’’ti. ‘‘Ekasāsanī’’ti ca idaṃ bhummatthe paccattaṃ, ekasāsaniyāti attho. Nayantiyāti nīyantiyā. Kopo me upapajjathāti ayaṃ te gihikāle bhariyā brāhmaṇī sīlavatī, pabbajitakāle ca sabrahmacārinībhāvato sahajātā bhaginī, sā tuyhaṃ purato balakkārena ākaḍḍhitvā nīyati. ‘‘Bodhibrāhmaṇa, kiṃ te purisabhāva’’nti purisamānena ussāhito cirakālasayito vammikabilato kenaci purisena ghaṭṭito ‘‘susū’’ti phaṇaṃ karonto āsiviso viya me cittato kopo sahasā vuṭṭhāsi.

    34-5. ஸஹகோபே ஸமுப்பன்னேதி கோபுப்பத்தியா ஸஹ, தஸ்ஸ உப்பத்திஸமனந்தரமேவாதி அத்தோ². ஸீலப்³ப³தமனுஸ்ஸரிந்தி அத்தனோ ஸீலபாரமிங் ஆவஜ்ஜேஸிங். தத்தே²வ கோபங் நிக்³க³ண்ஹிந்தி தஸ்மிங் ஏவ ஆஸனே யதா²னிஸின்னோவ தங் கோபங் நிவாரேஸிங். நாதா³ஸிங் வட்³டி⁴தூபரீதி ததோ ஏகவாருப்பத்திதோ உபரி உத்³த⁴ங் வட்³டி⁴துங் ந அதா³ஸிங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – கோபே உப்பன்னமத்தே ஏவ ‘‘நனு த்வங், போ³தி⁴பரிப்³பா³ஜக, ஸப்³ப³பாரமியோ பூரெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜி²துகாமோ, தஸ்ஸ தே கிமித³ங் ஸீலமத்தேபி உபக்க²லனங், தயித³ங் கு³ன்னங் கு²ரமத்தோத³கே ஓஸீத³ந்தஸ்ஸ மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ பரதீரங் க³ண்ஹிதுகாமதா விய ஹோதீ’’தி அத்தானங் பரிபா⁴ஸித்வா படிஸங்கா²னப³லேன தஸ்மிங் ஏவ க²ணே கோபங் நிக்³க³ஹெத்வா புன உப்பஜ்ஜனவஸேனஸ்ஸ வட்³டி⁴துங் ந அதா³ஸிந்தி. தேனேவாஹ ‘‘யதி³ நங் ப்³ராஹ்மணி’’ந்திஆதி³.

    34-5.Sahakope samuppanneti kopuppattiyā saha, tassa uppattisamanantaramevāti attho. Sīlabbatamanussarinti attano sīlapāramiṃ āvajjesiṃ. Tattheva kopaṃ niggaṇhinti tasmiṃ eva āsane yathānisinnova taṃ kopaṃ nivāresiṃ. Nādāsiṃ vaḍḍhitūparīti tato ekavāruppattito upari uddhaṃ vaḍḍhituṃ na adāsiṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – kope uppannamatte eva ‘‘nanu tvaṃ, bodhiparibbājaka, sabbapāramiyo pūretvā sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhitukāmo, tassa te kimidaṃ sīlamattepi upakkhalanaṃ, tayidaṃ gunnaṃ khuramattodake osīdantassa mahāsamuddassa paratīraṃ gaṇhitukāmatā viya hotī’’ti attānaṃ paribhāsitvā paṭisaṅkhānabalena tasmiṃ eva khaṇe kopaṃ niggahetvā puna uppajjanavasenassa vaḍḍhituṃ na adāsinti. Tenevāha ‘‘yadi naṃ brāhmaṇi’’ntiādi.

    தஸ்ஸத்தோ² – தங் பரிப்³பா³ஜிகங் ப்³ராஹ்மணிங் ஸோ ராஜா வா அஞ்ஞோ வா கோசி திண்ஹாயபி நிஸிதாய ஸத்தியா கொட்டெய்ய, க²ண்டா³க²ண்டி³கங் யதி³ சி²ந்தெ³ய்ய, ஏவங் ஸந்தேபி ஸீலங் அத்தனோ ஸீலபாரமிங் நேவ பி⁴ந்தெ³ய்யங். கஸ்மா? போ³தி⁴யா ஏவ காரணா, ஸப்³ப³த்த² அக²ண்டி³தஸீலேனேவ ஸக்கா ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் பாபுணிதுங், ந இதரேனாதி.

    Tassattho – taṃ paribbājikaṃ brāhmaṇiṃ so rājā vā añño vā koci tiṇhāyapi nisitāya sattiyā koṭṭeyya, khaṇḍākhaṇḍikaṃ yadi chindeyya, evaṃ santepi sīlaṃ attano sīlapāramiṃ neva bhindeyyaṃ. Kasmā? Bodhiyā eva kāraṇā, sabbattha akhaṇḍitasīleneva sakkā sammāsambodhiṃ pāpuṇituṃ, na itarenāti.

    36. மே ஸா ப்³ராஹ்மணீ தெ³ஸ்ஸாதி ஸா ப்³ராஹ்மணீ ஜாதியா கொ³த்தேன குலப்பதே³ஸேன ஆசாரஸம்பத்தியா சிரபரிசயேன பப்³ப³ஜ்ஜாதி³கு³ணஸம்பத்தியா சாதி ஸப்³ப³ப்பகாரேன ந மே தெ³ஸ்ஸா ந அப்பியா, ஏதிஸ்ஸா மம அப்பியபா⁴வோ கோசி நத்தி². நபி மே ப³லங் ந விஜ்ஜதீதி மய்ஹம்பி ப³லங் ந ந விஜ்ஜதி, அத்தி² ஏவ. அஹங் நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ, இச்ச²மானோ ஸஹஸா வுட்ட²ஹித்வா தங் ஆகட்³ட⁴ந்தே புரிஸே நிப்போதெ²த்வா தங் க³ஹெத்வா யதி²ச்சி²தட்டா²னங் க³ந்துங் ஸமத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பியங் மய்ஹந்தி ததோ பரிப்³பா³ஜிகதோ ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணமேவ மய்ஹங் பியங். தஸ்மா ஸீலானுரக்கி²ஸ்ஸந்தி தேன காரணேன ஸீலமேவ அனுரக்கி²ஸ்ஸங்.

    36.Name sā brāhmaṇī dessāti sā brāhmaṇī jātiyā gottena kulappadesena ācārasampattiyā ciraparicayena pabbajjādiguṇasampattiyā cāti sabbappakārena na me dessā na appiyā, etissā mama appiyabhāvo koci natthi. Napi me balaṃ na vijjatīti mayhampi balaṃ na na vijjati, atthi eva. Ahaṃ nāgabalo thāmasampanno, icchamāno sahasā vuṭṭhahitvā taṃ ākaḍḍhante purise nippothetvā taṃ gahetvā yathicchitaṭṭhānaṃ gantuṃ samatthoti dasseti. Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhanti tato paribbājikato sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena sabbaññutaññāṇameva mayhaṃ piyaṃ. Tasmā sīlānurakkhissanti tena kāraṇena sīlameva anurakkhissaṃ.

    அத² ஸோ ராஜா உய்யானே பபஞ்சங் அகத்வாவ ஸீக⁴தரங் க³ந்த்வா தங் பரிப்³பா³ஜிகங் பக்கோஸாபெத்வா மஹந்தேன யஸேன நிமந்தேஸி. ஸா யஸஸ்ஸ அகு³ணங் பப்³ப³ஜ்ஜாய கு³ணங் அத்தனோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ச மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் பஹாய ஸங்வேகே³ன பப்³ப³ஜிதபா⁴வஞ்ச கதே²ஸி. ராஜா கேனசி பரியாயேன தஸ்ஸா மனங் அலப⁴ந்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் பரிப்³பா³ஜிகா ஸீலவதீ கல்யாணத⁴ம்மா, ஸோபி பரிப்³பா³ஜகோ இமாய ஆகட்³டி⁴த்வா நீயமானாய ந கிஞ்சி விப்பகாரங் த³ஸ்ஸேஸி, ஸப்³ப³த்த² நிரபெக்க²சித்தோ, ந கோ² பன மேதங் பதிரூபங், யங் ஏவரூபேஸு கு³ணவந்தேஸு விப்பகாரோ, யங்னூனாஹங் இமங் பரிப்³பா³ஜிகங் க³ஹெத்வா உய்யானங் க³ந்த்வா இமங், தஞ்ச பரிப்³பா³ஜகங் க²மாபெய்ய’’ந்தி? ஏவங் பன சிந்தெத்வா ‘‘பரிப்³பா³ஜிகங் உய்யானங் ஆனேதா²’’தி புரிஸே ஆணாபெத்வா ஸயங் பட²மதரங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா புச்சி² – ‘‘போ⁴ பப்³ப³ஜித, கிங் மயா தாய பரிப்³பா³ஜிகாய நீயமானாய கோபோ தே உப்பஜ்ஜித்தா²’’தி. மஹாஸத்தோ ஆஹ –

    Atha so rājā uyyāne papañcaṃ akatvāva sīghataraṃ gantvā taṃ paribbājikaṃ pakkosāpetvā mahantena yasena nimantesi. Sā yasassa aguṇaṃ pabbajjāya guṇaṃ attano bodhisattassa ca mahantaṃ bhogakkhandhaṃ pahāya saṃvegena pabbajitabhāvañca kathesi. Rājā kenaci pariyāyena tassā manaṃ alabhanto cintesi – ‘‘ayaṃ paribbājikā sīlavatī kalyāṇadhammā, sopi paribbājako imāya ākaḍḍhitvā nīyamānāya na kiñci vippakāraṃ dassesi, sabbattha nirapekkhacitto, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yaṃ evarūpesu guṇavantesu vippakāro, yaṃnūnāhaṃ imaṃ paribbājikaṃ gahetvā uyyānaṃ gantvā imaṃ, tañca paribbājakaṃ khamāpeyya’’nti? Evaṃ pana cintetvā ‘‘paribbājikaṃ uyyānaṃ ānethā’’ti purise āṇāpetvā sayaṃ paṭhamataraṃ gantvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā pucchi – ‘‘bho pabbajita, kiṃ mayā tāya paribbājikāya nīyamānāya kopo te uppajjitthā’’ti. Mahāsatto āha –

    ‘‘உப்பஜ்ஜி மே ந முச்சித்த², ந மே முச்சித்த² ஜீவதோ;

    ‘‘Uppajji me na muccittha, na me muccittha jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கி²ப்பமேவ நிவாரயி’’ந்தி. (ஜா॰ 1.10.52);

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, khippameva nivārayi’’nti. (jā. 1.10.52);

    தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘கிங் நு கோ² ஏஸ கோபமேவ ஸந்தா⁴ய வத³தி, உதா³ஹு அஞ்ஞங் கிஞ்சி ஸிப்பாதி³க’’ந்தி சிந்தெத்வா புன புச்சி² –

    Taṃ sutvā rājā ‘‘kiṃ nu kho esa kopameva sandhāya vadati, udāhu aññaṃ kiñci sippādika’’nti cintetvā puna pucchi –

    ‘‘கிங் தே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கிங் தே நோ முச்சி ஜீவதோ;

    ‘‘Kiṃ te uppajji no mucci, kiṃ te no mucci jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கதமங் தங் நிவாரயீ’’தி. (ஜா॰ 1.10.53);

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, katamaṃ taṃ nivārayī’’ti. (jā. 1.10.53);

    தத்த² உப்பஜ்ஜீதி ஏகவாரங் உப்பஜ்ஜி, ந புன உப்பஜ்ஜி. ந முச்சித்தா²தி காயவசீவிகாருப்பாத³னவஸேன பன ந முச்சித்த², ந நங் ப³ஹி பவத்திதுங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸிந்தி அத்தோ². ரஜங்வ விபுலா வுட்டீ²தி யதா² நாம கி³ம்ஹானங் பச்சி²மே மாஸே உப்பன்னங் ரஜங் விபுலா அகாலவுட்டி²தா⁴ரா டா²னஸோ நிவாரேதி, ஏவங் தங் வூபஸமெந்தோ நிவாரயிங், நிவாரேஸிந்தி அத்தோ².

    Tattha uppajjīti ekavāraṃ uppajji, na puna uppajji. Na muccitthāti kāyavacīvikāruppādanavasena pana na muccittha, na naṃ bahi pavattituṃ vissajjesinti attho. Rajaṃva vipulā vuṭṭhīti yathā nāma gimhānaṃ pacchime māse uppannaṃ rajaṃ vipulā akālavuṭṭhidhārā ṭhānaso nivāreti, evaṃ taṃ vūpasamento nivārayiṃ, nivāresinti attho.

    அத²ஸ்ஸ மஹாபுரிஸோ நானப்பகாரேன கோதே⁴ ஆதீ³னவங் பகாஸெந்தோ –

    Athassa mahāpuriso nānappakārena kodhe ādīnavaṃ pakāsento –

    ‘‘யம்ஹி ஜாதே ந பஸ்ஸதி, அஜாதே ஸாது⁴ பஸ்ஸதி;

    ‘‘Yamhi jāte na passati, ajāte sādhu passati;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    ‘‘யேன ஜாதேன நந்த³ந்தி, அமித்தா து³க்க²மேஸினோ;

    ‘‘Yena jātena nandanti, amittā dukkhamesino;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    ‘‘யஸ்மிஞ்ச ஜாயமானம்ஹி, ஸத³த்த²ங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Yasmiñca jāyamānamhi, sadatthaṃ nāvabujjhati;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    ‘‘யேனாபி⁴பூ⁴தோ குஸலங் ஜஹாதி, பரக்கரே விபுலஞ்சாபி அத்த²ங்;

    ‘‘Yenābhibhūto kusalaṃ jahāti, parakkare vipulañcāpi atthaṃ;

    ஸ பீ⁴மஸேனோ ப³லவா பமத்³தீ³, கோதோ⁴ மஹாராஜா ந மே அமுச்சத².

    Sa bhīmaseno balavā pamaddī, kodho mahārājā na me amuccatha.

    ‘‘கட்ட²ஸ்மிங் மந்த²மானஸ்மிங், பாவகோ நாம ஜாயதி;

    ‘‘Kaṭṭhasmiṃ manthamānasmiṃ, pāvako nāma jāyati;

    தமேவ கட்ட²ங் ட³ஹதி, யஸ்மா ஸோ ஜாயதே கி³னி.

    Tameva kaṭṭhaṃ ḍahati, yasmā so jāyate gini.

    ‘‘ஏவங் மந்த³ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, பா³லஸ்ஸ அவிஜானதோ;

    ‘‘Evaṃ mandassa posassa, bālassa avijānato;

    ஸாரம்பா⁴ ஜாயதே கோதோ⁴, ஸபி தேனேவ ட³ய்ஹதி.

    Sārambhā jāyate kodho, sapi teneva ḍayhati.

    ‘‘அக்³கீ³வ திணகட்ட²ஸ்மிங், கோதோ⁴ யஸ்ஸ பவட்³ட⁴தி;

    ‘‘Aggīva tiṇakaṭṭhasmiṃ, kodho yassa pavaḍḍhati;

    நிஹீயதி தஸ்ஸ யஸோ, காளபக்கே²வ சந்தி³மா.

    Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā.

    ‘‘அனிந்தோ⁴ தூ⁴மகேதூவ, கோதோ⁴ யஸ்ஸூபஸம்மதி;

    ‘‘Anindho dhūmaketūva, kodho yassūpasammati;

    ஆபூரதி தஸ்ஸ யஸோ, ஸுக்கபக்கே²வ சந்தி³மா’’தி. (ஜா॰ 1.10.54-61) –

    Āpūrati tassa yaso, sukkapakkheva candimā’’ti. (jā. 1.10.54-61) –

    இமாஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.

    Imāhi gāthāhi dhammaṃ desesi.

    தத்த² ந பஸ்ஸதீதி அத்தத்த²ம்பி ந பஸ்ஸதி, பகே³வ பரத்த²ங். ஸாது⁴ பஸ்ஸதீதி அத்தத்த²ங் பரத்த²ங் உப⁴யத்த²ஞ்ச ஸம்மதே³வ பஸ்ஸதி. து³ம்மேத⁴கோ³சரோதி நிப்பஞ்ஞானங் விஸயபூ⁴தோ, நிப்பஞ்ஞோ வா கோ³சரோ ஆஹாரோ இந்த⁴னங் ஏதஸ்ஸாதி து³ம்மேத⁴கோ³சரோ. து³க்க²மேஸினோதி து³க்க²ங் இச்ச²ந்தா. ஸத³த்த²ந்தி அத்தனோ அத்த²ங் வுட்³டி⁴ங். பரக்கரேதி அபனெய்ய வினாஸெய்ய. ஸபீ⁴மஸேனோதி ஸோ பீ⁴மாய ப⁴யஜனநியா மஹதியா கிலேஸஸேனாய ஸமன்னாக³தோ. பமத்³தீ³தி ப³லவபா⁴வேன ஸத்தே பமத்³த³னஸீலோ. ந மே அமுச்சதா²தி மம ஸந்திகா மொக்க²ங் ந லபி⁴, அப்³ப⁴ந்தரே ஏவ த³மிதோ, நிப்³பி³ஸேவனோ கதோதி அத்தோ². கீ²ரங் விய வா முஹுத்தங் த³தி⁴பா⁴வேன சித்தேன பதிட்ட²ஹித்தா²திபி அத்தோ².

    Tattha na passatīti attatthampi na passati, pageva paratthaṃ. Sādhu passatīti attatthaṃ paratthaṃ ubhayatthañca sammadeva passati. Dummedhagocaroti nippaññānaṃ visayabhūto, nippañño vā gocaro āhāro indhanaṃ etassāti dummedhagocaro. Dukkhamesinoti dukkhaṃ icchantā. Sadatthanti attano atthaṃ vuḍḍhiṃ. Parakkareti apaneyya vināseyya. Sabhīmasenoti so bhīmāya bhayajananiyā mahatiyā kilesasenāya samannāgato. Pamaddīti balavabhāvena satte pamaddanasīlo. Na me amuccathāti mama santikā mokkhaṃ na labhi, abbhantare eva damito, nibbisevano katoti attho. Khīraṃ viya vā muhuttaṃ dadhibhāvena cittena patiṭṭhahitthātipi attho.

    மந்த²மானஸ்மிந்தி அரணிஸஹிதே மதி²யமானே. ‘‘மத²மானஸ்மி’’ந்திபி பாடோ². யஸ்மாதி யதோ கட்டா² . கி³னீதி அக்³கி³. பா³லஸ்ஸ அவிஜானதோதி பா³லஸ்ஸ அஜானந்தஸ்ஸ. ஸாரம்பா⁴ ஜாயதேதி கரணுத்தரியகரணலக்க²ணா ஸாரம்பா⁴ அரணிமந்த²னதோ விய பாவகோ கோதோ⁴ ஜாயதே. ஸபி தேனேவாதி ஸோபி பா³லோ தேனேவ கோதே⁴ன கட்ட²ங் விய அக்³கி³னா ட³ய்ஹதி. அனிந்தோ⁴ தூ⁴மகேதூவாதி அனிந்த⁴னோ அக்³கி³ விய. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ அதி⁴வாஸனக²ந்தியா ஸமன்னாக³தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸுக்கபக்கே² சந்தோ³ விய லத்³தோ⁴, யஸோ அபராபரங் ஆபூரதீதி.

    Manthamānasminti araṇisahite mathiyamāne. ‘‘Mathamānasmi’’ntipi pāṭho. Yasmāti yato kaṭṭhā . Ginīti aggi. Bālassa avijānatoti bālassa ajānantassa. Sārambhā jāyateti karaṇuttariyakaraṇalakkhaṇā sārambhā araṇimanthanato viya pāvako kodho jāyate. Sapi tenevāti sopi bālo teneva kodhena kaṭṭhaṃ viya agginā ḍayhati. Anindho dhūmaketūvāti anindhano aggi viya. Tassāti tassa adhivāsanakhantiyā samannāgatassa puggalassa sukkapakkhe cando viya laddho, yaso aparāparaṃ āpūratīti.

    ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா மஹாபுரிஸங் பரிப்³பா³ஜிகம்பி ராஜகே³ஹதோ ஆக³தங் க²மாபெத்வா ‘‘தும்ஹே பப்³ப³ஜ்ஜாஸுக²ங் அனுப⁴வந்தா இதே⁴வ உய்யானே வஸத², அஹங் வோ த⁴ம்மிகங் ரக்கா²வரணகு³த்திங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா வந்தி³த்வா பக்காமி. தே உபோ⁴பி தத்தே²வ வஸிங்ஸு. அபரபா⁴கே³ பரிப்³பா³ஜிகா காலமகாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஆயுபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகபராயனோ அஹோஸி.

    Rājā mahāsattassa dhammakathaṃ sutvā mahāpurisaṃ paribbājikampi rājagehato āgataṃ khamāpetvā ‘‘tumhe pabbajjāsukhaṃ anubhavantā idheva uyyāne vasatha, ahaṃ vo dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ karissāmī’’ti vatvā vanditvā pakkāmi. Te ubhopi tattheva vasiṃsu. Aparabhāge paribbājikā kālamakāsi. Bodhisatto himavantaṃ pavisitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā āyupariyosāne brahmalokaparāyano ahosi.

    ததா³ பரிப்³பா³ஜிகா ராஹுலமாதா அஹோஸி, ராஜா ஆனந்த³த்தே²ரோ, போ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ லோகனாதோ².

    Tadā paribbājikā rāhulamātā ahosi, rājā ānandatthero, bodhiparibbājako lokanātho.

    தஸ்ஸ இதா⁴பி யதா²ரஹங் ஸேஸபாரமியோ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் மஹந்தஞ்ச ஞாதிபரிவட்டங் பஹாய மஹாபி⁴னிக்க²மனஸதி³ஸங் கே³ஹதோ நிக்க²மனங், ததா² நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ப³ஹுஜனஸம்மதஸ்ஸ ஸதோ பரமப்பிச்ச²தாய குலேஸு ச க³ணேஸு ச அலக்³க³தா, அச்சந்தமேவ லாப⁴ஸக்காரஜிகு³ச்சா²ய பவிவேகாபி⁴ரதி, அதிஸயவதீ ச அபி⁴ஸல்லேக²வுத்தி, ததா²ரூபாய ஸீலவதியா கல்யாணத⁴ம்மாய பரிப்³பா³ஜிகாய அனநுஞ்ஞாதா அத்தனோ புரதோ ப³லக்காரேன பராமஸியமானாய ஸீலபாரமிங் ஆவஜ்ஜெத்வா விகாரானாபத்தி, கதாபராதே⁴ ச தஸ்மிங் ராஜினி உபக³தே ஹிதசித்ததங் மெத்தசித்ததங் உபட்ட²பெத்வா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகேஹி ஸமனுஸாஸனந்தி ஏவமாத³யோ இத⁴ மஹாபுரிஸஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³. தேனேதங் வுச்சதி ‘‘ஏவங் அச்ச²ரியா ஹேதே…பே॰… த⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மதோ’’தி.

    Tassa idhāpi yathārahaṃ sesapāramiyo niddhāretabbā. Tathā mahantaṃ bhogakkhandhaṃ mahantañca ñātiparivaṭṭaṃ pahāya mahābhinikkhamanasadisaṃ gehato nikkhamanaṃ, tathā nikkhamitvā pabbajitassa bahujanasammatassa sato paramappicchatāya kulesu ca gaṇesu ca alaggatā, accantameva lābhasakkārajigucchāya pavivekābhirati, atisayavatī ca abhisallekhavutti, tathārūpāya sīlavatiyā kalyāṇadhammāya paribbājikāya ananuññātā attano purato balakkārena parāmasiyamānāya sīlapāramiṃ āvajjetvā vikārānāpatti, katāparādhe ca tasmiṃ rājini upagate hitacittataṃ mettacittataṃ upaṭṭhapetvā diṭṭhadhammikasamparāyikehi samanusāsananti evamādayo idha mahāpurisassa guṇānubhāvā vibhāvetabbā. Tenetaṃ vuccati ‘‘evaṃ acchariyā hete…pe… dhammassa anudhammato’’ti.

    சூளபோ³தி⁴சரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Cūḷabodhicariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 4. சூளபோ³தி⁴சரியா • 4. Cūḷabodhicariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact