Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [443] 5. சூளபோ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா

    [443] 5. Cūḷabodhijātakavaṇṇanā

    யோ தே இமங் விஸாலக்கி²ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் கோத⁴னங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர பி⁴க்கு² நிய்யானிகே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வாபி கோத⁴ங் நிக்³க³ஹேதுங் நாஸக்கி², கோத⁴னோ அஹோஸி உபாயாஸப³ஹுலோ, அப்பம்பி வுத்தோ ஸமானோ அபி⁴ஸஜ்ஜி குப்பி ப்³யாபஜ்ஜி பதிட்ட²யி. ஸத்தா² தஸ்ஸ கோத⁴னபா⁴வங் ஸுத்வா பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் கோத⁴னோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங் ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² கோதோ⁴ நாம வாரேதப்³போ³, ஏவரூபோ ஹி இத⁴லோகே ச பரலோகே ச அனத்த²காரகோ, த்வங் நிக்கோத⁴ஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா கஸ்மா குஜ்ஜ²ஸி, போராணகபண்டி³தா பா³ஹிரஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வாபி கோத⁴ங் ந கரிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Yo te imaṃ visālakkhinti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kodhanaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira bhikkhu niyyānike buddhasāsane pabbajitvāpi kodhaṃ niggahetuṃ nāsakkhi, kodhano ahosi upāyāsabahulo, appampi vutto samāno abhisajji kuppi byāpajji patiṭṭhayi. Satthā tassa kodhanabhāvaṃ sutvā pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ kodhano’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu kodho nāma vāretabbo, evarūpo hi idhaloke ca paraloke ca anatthakārako, tvaṃ nikkodhassa buddhassa sāsane pabbajitvā kasmā kujjhasi, porāṇakapaṇḍitā bāhirasāsane pabbajitvāpi kodhaṃ na kariṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே அஞ்ஞதரஸ்மிங் காஸினிக³மே ஏகோ ப்³ராஹ்மணோ அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ மஹாபோ⁴கோ³ அபுத்தகோ அஹோஸி, தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணீ புத்தங் பத்தே²ஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ரஹ்மலோகா சவித்வா தஸ்ஸா குச்சி²யங் நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘போ³தி⁴குமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தஸ்ஸ வயப்பத்தகாலே தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பச்சாக³தஸ்ஸ அனிச்ச²ந்தஸ்ஸேவ மாதாபிதரோ ஸமானஜாதிகா குலா குமாரிகங் ஆனேஸுங். ஸாபி ப்³ரஹ்மலோகா சுதாவ உத்தமரூபத⁴ரா தே³வச்ச²ரபடிபா⁴கா³. தேஸங் அனிச்ச²மானானஞ்ஞேவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆவாஹவிவாஹங் கரிங்ஸு. உபி⁴ன்னங் பனேதேஸங் கிலேஸஸமுதா³சாரோ நாம ந பூ⁴தபுப்³போ³, ஸங்ராக³வஸேன அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஓலோகனங் நாம நாஹோஸி, ஸுபினேபி மேது²னத⁴ம்மோ நாம ந தி³ட்ட²புப்³போ³, ஏவங் பரிஸுத்³த⁴ஸீலா அஹேஸுங்.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente aññatarasmiṃ kāsinigame eko brāhmaṇo aḍḍho mahaddhano mahābhogo aputtako ahosi, tassa brāhmaṇī puttaṃ patthesi. Tadā bodhisatto brahmalokā cavitvā tassā kucchiyaṃ nibbatti, tassa nāmaggahaṇadivase ‘‘bodhikumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tassa vayappattakāle takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgatassa anicchantasseva mātāpitaro samānajātikā kulā kumārikaṃ ānesuṃ. Sāpi brahmalokā cutāva uttamarūpadharā devaccharapaṭibhāgā. Tesaṃ anicchamānānaññeva aññamaññaṃ āvāhavivāhaṃ kariṃsu. Ubhinnaṃ panetesaṃ kilesasamudācāro nāma na bhūtapubbo, saṃrāgavasena aññamaññassa olokanaṃ nāma nāhosi, supinepi methunadhammo nāma na diṭṭhapubbo, evaṃ parisuddhasīlā ahesuṃ.

    அதா²பரபா⁴கே³ மஹாஸத்தோ மாதாபிதூஸு காலகதேஸு தேஸங் ஸரீரகிச்சங் கத்வா தங் பக்கோஸித்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வங் இமங் அஸீதிகோடித⁴னங் க³ஹெத்வா ஸுகே²ன ஜீவாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் கரிஸ்ஸத² தும்ஹே பன, அய்யபுத்தா’’தி? ‘‘மய்ஹங் த⁴னேன கிச்சங் நத்தி², ஹிமவந்தபதே³ஸங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அத்தனோ பதிட்ட²ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கிங் பன அய்யபுத்த பப்³ப³ஜ்ஜா நாம புரிஸானஞ்ஞேவ வட்டதீ’’தி? ‘‘இத்தீ²னம்பி வட்டதி, ப⁴த்³தே³’’தி. ‘‘தேன ஹி அஹங் தும்ஹேஹி ச²ட்டிதகே²ளங் ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, மய்ஹம்பி த⁴னேன கிச்சங் நத்தி², அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴த்³தே³’’தி. தே உபோ⁴பி மஹாதா³னங் த³த்வா நிக்க²மித்வா ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ அஸ்ஸமங் கத்வா பப்³ப³ஜித்வா உஞ்சா²சரியாய ப²லாப²லேஹி யாபெந்தா தத்த² த³ஸமத்தானி ஸங்வச்ச²ரானி வஸிங்ஸு, ஜா²னங் பன நேஸங் ந தாவ உப்பஜ்ஜதி. தே தத்த² பப்³ப³ஜ்ஜாஸுகே²னேவ த³ஸ ஸங்வச்ச²ரே வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய ஜனபத³சாரிகங் சரந்தா அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸிங்ஸு.

    Athāparabhāge mahāsatto mātāpitūsu kālakatesu tesaṃ sarīrakiccaṃ katvā taṃ pakkositvā ‘‘bhadde, tvaṃ imaṃ asītikoṭidhanaṃ gahetvā sukhena jīvāhī’’ti āha. ‘‘Kiṃ karissatha tumhe pana, ayyaputtā’’ti? ‘‘Mayhaṃ dhanena kiccaṃ natthi, himavantapadesaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā attano patiṭṭhaṃ karissāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana ayyaputta pabbajjā nāma purisānaññeva vaṭṭatī’’ti? ‘‘Itthīnampi vaṭṭati, bhadde’’ti. ‘‘Tena hi ahaṃ tumhehi chaṭṭitakheḷaṃ na gaṇhissāmi, mayhampi dhanena kiccaṃ natthi, ahampi pabbajissāmī’’ti. ‘‘Sādhu, bhadde’’ti. Te ubhopi mahādānaṃ datvā nikkhamitvā ramaṇīye bhūmibhāge assamaṃ katvā pabbajitvā uñchācariyāya phalāphalehi yāpentā tattha dasamattāni saṃvaccharāni vasiṃsu, jhānaṃ pana nesaṃ na tāva uppajjati. Te tattha pabbajjāsukheneva dasa saṃvacchare vasitvā loṇambilasevanatthāya janapadacārikaṃ carantā anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasiṃsu.

    அதே²கதி³வஸங் ராஜா உய்யானபாலங் பண்ணாகாரங் ஆதா³ய ஆக³தங் தி³ஸ்வா ‘‘உய்யானகீளிகங் கீளிஸ்ஸாம, உய்யானங் ஸோதே⁴ஹீ’’தி வத்வா தேன ஸோதி⁴தங் ஸஜ்ஜிதங் உய்யானங் மஹந்தேன பரிவாரேன அக³மாஸி. தஸ்மிங் க²ணே தே உபோ⁴பி ஜனா உய்யானஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே பப்³ப³ஜ்ஜாஸுகே²ன வீதினாமெத்வா நிஸின்னா ஹொந்தி. அத² ராஜா உய்யானே விசரந்தோ தே உபோ⁴பி நிஸின்னகே தி³ஸ்வா பரமபாஸாதி³கங் உத்தமரூபத⁴ரங் பரிப்³பா³ஜிகங் ஓலோகெந்தோ படிப³த்³த⁴சித்தோ அஹோஸி. ஸோ கிலேஸவஸேன கம்பந்தோ ‘‘புச்சி²ஸ்ஸாமி தாவ, அயங் பரிப்³பா³ஜிகா இமஸ்ஸ கிங் ஹோதீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘பப்³ப³ஜித அயங் தே பரிப்³பா³ஜிகா கிங் ஹோதீ’’தி புச்சி². மஹாராஜ, கிஞ்சி ந ஹோதி, கேவலங் ஏகபப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜிதா, அபிச கோ² பன மே கி³ஹிகாலே பாத³பரிசாரிகா அஹோஸீதி. தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘அயங் கிரேதஸ்ஸ கிஞ்சி ந ஹோதி, அபிச கோ² பன கி³ஹிகாலே பாத³பரிசாரிகா கிரஸ்ஸ அஹோஸி , ஸசே பனாஹங் இஸ்ஸரியப³லேன க³ஹெத்வா க³ச்செ²ய்யங், கிங் நு கோ² ஏஸ கரிஸ்ஸதி, பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி சிந்தெத்வா உபஸங்கமித்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Athekadivasaṃ rājā uyyānapālaṃ paṇṇākāraṃ ādāya āgataṃ disvā ‘‘uyyānakīḷikaṃ kīḷissāma, uyyānaṃ sodhehī’’ti vatvā tena sodhitaṃ sajjitaṃ uyyānaṃ mahantena parivārena agamāsi. Tasmiṃ khaṇe te ubhopi janā uyyānassa ekapasse pabbajjāsukhena vītināmetvā nisinnā honti. Atha rājā uyyāne vicaranto te ubhopi nisinnake disvā paramapāsādikaṃ uttamarūpadharaṃ paribbājikaṃ olokento paṭibaddhacitto ahosi. So kilesavasena kampanto ‘‘pucchissāmi tāva, ayaṃ paribbājikā imassa kiṃ hotī’’ti bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘pabbajita ayaṃ te paribbājikā kiṃ hotī’’ti pucchi. Mahārāja, kiñci na hoti, kevalaṃ ekapabbajjāya pabbajitā, apica kho pana me gihikāle pādaparicārikā ahosīti. Taṃ sutvā rājā ‘‘ayaṃ kiretassa kiñci na hoti, apica kho pana gihikāle pādaparicārikā kirassa ahosi , sace panāhaṃ issariyabalena gahetvā gaccheyyaṃ, kiṃ nu kho esa karissati, pariggaṇhissāmi tāva na’’nti cintetvā upasaṅkamitvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    49.

    49.

    ‘‘யோ தே இமங் விஸாலக்கி²ங், பியங் ஸங்ம்ஹிதபா⁴ஸினிங்;

    ‘‘Yo te imaṃ visālakkhiṃ, piyaṃ saṃmhitabhāsiniṃ;

    ஆதா³ய ப³லா க³ச்செ²ய்ய, கிங் நு கயிராஸி ப்³ராஹ்மணா’’தி.

    Ādāya balā gaccheyya, kiṃ nu kayirāsi brāhmaṇā’’ti.

    தத்த² ஸங்ம்ஹிதபா⁴ஸினிந்தி மந்த³ஹஸிதபா⁴ஸினிங். ப³லா க³ச்செ²ய்யாதி ப³லக்காரேன ஆதா³ய க³ச்செ²ய்ய. கிங் நு கயிராஸீதி தஸ்ஸ த்வங் ப்³ராஹ்மண கிங் கரெய்யாஸீதி?

    Tattha saṃmhitabhāsininti mandahasitabhāsiniṃ. Balā gaccheyyāti balakkārena ādāya gaccheyya. Kiṃ nu kayirāsīti tassa tvaṃ brāhmaṇa kiṃ kareyyāsīti?

    அத²ஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Athassa kathaṃ sutvā mahāsatto dutiyaṃ gāthamāha –

    50.

    50.

    ‘‘உப்பஜ்ஜே மே ந முச்செய்ய, ந மே முச்செய்ய ஜீவதோ;

    ‘‘Uppajje me na mucceyya, na me mucceyya jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கி²ப்பமேவ நிவாரயே’’தி.

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, khippameva nivāraye’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – மஹாராஜ, ஸசே இமங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தே கிஸ்மிஞ்சி மம அப்³ப⁴ந்தரே கோபோ உப்பஜ்ஜெய்ய, ஸோ மே அந்தோ உப்பஜ்ஜித்வா ந முச்செய்ய, யாவாஹங் ஜீவாமி, தாவ மே ந முச்செய்ய. நாஸ்ஸ அந்தோ க⁴னஸன்னிவாஸேன பதிட்டா²துங் த³ஸ்ஸாமி, அத² கோ² யதா² உப்பன்னங் ரஜங் விபுலா மேக⁴வுட்டி² கி²ப்பங் நிவாரேதி, ததா² கி²ப்பமேவ நங் மெத்தாபா⁴வனாய நிக்³க³ஹெத்வா வாரெஸ்ஸாமீதி.

    Tassattho – mahārāja, sace imaṃ gahetvā gacchante kismiñci mama abbhantare kopo uppajjeyya, so me anto uppajjitvā na mucceyya, yāvāhaṃ jīvāmi, tāva me na mucceyya. Nāssa anto ghanasannivāsena patiṭṭhātuṃ dassāmi, atha kho yathā uppannaṃ rajaṃ vipulā meghavuṭṭhi khippaṃ nivāreti, tathā khippameva naṃ mettābhāvanāya niggahetvā vāressāmīti.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ ஸீஹனாத³ங் நதி³. ராஜா பனஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வாபி அந்த⁴பா³லதாய படிப³த்³த⁴ங் அத்தனோ சித்தங் நிவாரேதுங் அஸக்கொந்தோ அஞ்ஞதரங் அமச்சங் ஆணாபேஸி ‘‘இமங் பரிப்³பா³ஜிகங் ராஜனிவேஸனங் நேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா ‘‘அத⁴ம்மோ லோகே வத்ததி, அயுத்த’’ந்திஆதீ³னி வத்வா பரிதே³வமானங்யேவ நங் ஆதா³ய பாயாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா பரிதே³வனஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஏகவாரங் ஓலோகெத்வா புன ந ஓலோகேஸி. தங் ரோத³ந்திங் பரிதே³வந்திங் ராஜனிவேஸனமேவ நயிங்ஸு. ஸோபி பா³ராணஸிராஜா உய்யானே பபஞ்சங் அகத்வாவ ஸீக⁴தரங் க³ந்த்வா தங் பரிப்³பா³ஜிகங் பக்கோஸாபெத்வா மஹந்தேன யஸேன நிமந்தேஸி. ஸா யஸஸ்ஸ அகு³ணங் பப்³ப³ஜாய ஏவ கு³ணங் கதே²ஸி. ராஜா கேனசி பரியாயேன தஸ்ஸா மனங் அலப⁴ந்தோ தங் ஏகஸ்மிங் க³ப்³பே⁴ காரெத்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் பரிப்³பா³ஜிகா ஏவரூபங் யஸங் ந இச்ச²தி, ஸோபி தாபஸோ ஏவரூபங் மாதுகா³மங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தே குஜ்ஜி²த்வா ஓலோகிதமத்தம்பி ந அகாஸி, பப்³ப³ஜிதா கோ² பன ப³ஹுமாயா ஹொந்தி, கிஞ்சி பயோஜெத்வா அனத்த²ம்பி மே கரெய்ய, க³ச்சா²மி தாவ ஜானாமி கிங் கரொந்தோ நிஸின்னோ’’தி ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தோ உய்யானங் அக³மாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி சீவரங் ஸிப்³ப³ந்தோ நிஸீதி³. ராஜா மந்த³பரிவாரோவ பத³ஸத்³த³ங் அகரொந்தோ ஸணிகங் உபஸங்கமி. போ³தி⁴ஸத்தோ ராஜானங் அனோலோகெத்வா சீவரமேவ ஸிப்³பி³. ராஜா ‘‘அயங் குஜ்ஜி²த்வா மயா ஸத்³தி⁴ங் ந ஸல்லபதீ’’தி மஞ்ஞமானோ ‘‘அயங் கூடதாபஸோ ‘கோத⁴ஸ்ஸ உப்பஜ்ஜிதுங் ந த³ஸ்ஸாமி, உப்பன்னம்பி நங் கி²ப்பமேவ நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’தி பட²மமேவ க³ஜ்ஜித்வா இதா³னி கோதே⁴ன த²த்³தோ⁴ ஹுத்வா மயா ஸத்³தி⁴ங் ந ஸல்லபதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ததியங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ mahāsatto sīhanādaṃ nadi. Rājā panassa kathaṃ sutvāpi andhabālatāya paṭibaddhaṃ attano cittaṃ nivāretuṃ asakkonto aññataraṃ amaccaṃ āṇāpesi ‘‘imaṃ paribbājikaṃ rājanivesanaṃ nehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ‘‘adhammo loke vattati, ayutta’’ntiādīni vatvā paridevamānaṃyeva naṃ ādāya pāyāsi. Bodhisatto tassā paridevanasaddaṃ sutvā ekavāraṃ oloketvā puna na olokesi. Taṃ rodantiṃ paridevantiṃ rājanivesanameva nayiṃsu. Sopi bārāṇasirājā uyyāne papañcaṃ akatvāva sīghataraṃ gantvā taṃ paribbājikaṃ pakkosāpetvā mahantena yasena nimantesi. Sā yasassa aguṇaṃ pabbajāya eva guṇaṃ kathesi. Rājā kenaci pariyāyena tassā manaṃ alabhanto taṃ ekasmiṃ gabbhe kāretvā cintesi ‘‘ayaṃ paribbājikā evarūpaṃ yasaṃ na icchati, sopi tāpaso evarūpaṃ mātugāmaṃ gahetvā gacchante kujjhitvā olokitamattampi na akāsi, pabbajitā kho pana bahumāyā honti, kiñci payojetvā anatthampi me kareyya, gacchāmi tāva jānāmi kiṃ karonto nisinno’’ti saṇṭhātuṃ asakkonto uyyānaṃ agamāsi. Bodhisattopi cīvaraṃ sibbanto nisīdi. Rājā mandaparivārova padasaddaṃ akaronto saṇikaṃ upasaṅkami. Bodhisatto rājānaṃ anoloketvā cīvarameva sibbi. Rājā ‘‘ayaṃ kujjhitvā mayā saddhiṃ na sallapatī’’ti maññamāno ‘‘ayaṃ kūṭatāpaso ‘kodhassa uppajjituṃ na dassāmi, uppannampi naṃ khippameva niggaṇhissāmī’ti paṭhamameva gajjitvā idāni kodhena thaddho hutvā mayā saddhiṃ na sallapatī’’ti saññāya tatiyaṃ gāthamāha –

    51.

    51.

    ‘‘யங் நு புப்³பே³ விகத்தி²த்தோ², ப³லம்ஹிவ அபஸ்ஸிதோ;

    ‘‘Yaṃ nu pubbe vikatthittho, balamhiva apassito;

    ஸ்வஜ்ஜ துண்ஹிகதோ தா³னி, ஸங்கா⁴டிங் ஸிப்³ப³மச்ச²ஸீ’’தி.

    Svajja tuṇhikato dāni, saṅghāṭiṃ sibbamacchasī’’ti.

    தத்த² ப³லம்ஹிவ அபஸ்ஸிதோதி ப³லனிஸ்ஸிதோ விய ஹுத்வா. துண்ஹிகதோதி கிஞ்சி அவத³ந்தோ. ஸிப்³ப³மச்ச²ஸீதி ஸிப்³ப³ந்தோ அச்ச²ஸி.

    Tattha balamhiva apassitoti balanissito viya hutvā. Tuṇhikatoti kiñci avadanto. Sibbamacchasīti sibbanto acchasi.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘அயங் ராஜா கோத⁴வஸேன மங் நாலபதீதி மஞ்ஞதி, கதெ²ஸ்ஸாமி தா³னிஸ்ஸ உப்பன்னஸ்ஸ கோத⁴ஸ்ஸ வஸங் அக³தபா⁴வ’’ந்தி சிந்தெத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘ayaṃ rājā kodhavasena maṃ nālapatīti maññati, kathessāmi dānissa uppannassa kodhassa vasaṃ agatabhāva’’nti cintetvā catutthaṃ gāthamāha –

    52.

    52.

    ‘‘உப்பஜ்ஜி மே ந முச்சித்த², ந மே முச்சித்த² ஜீவதோ;

    ‘‘Uppajji me na muccittha, na me muccittha jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கி²ப்பமேவ நிவாரயி’’ந்தி.

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, khippameva nivārayi’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – மஹாராஜ, உப்பஜ்ஜி மே, ந ந உப்பஜ்ஜி, ந பன மே முச்சித்த², நாஸ்ஸ பவிஸித்வா ஹத³யே டா²துங் அதா³ஸிங், இதி ஸோ மம ஜீவதோ ந முச்சித்தே²வ, ரஜங் விபுலா வுட்டி² விய கி²ப்பமேவ நங் நிவாரேஸிந்தி.

    Tassattho – mahārāja, uppajji me, na na uppajji, na pana me muccittha, nāssa pavisitvā hadaye ṭhātuṃ adāsiṃ, iti so mama jīvato na muccittheva, rajaṃ vipulā vuṭṭhi viya khippameva naṃ nivāresinti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘கிங் நு கோ² ஏஸ கோபமேவ ஸந்தா⁴ய வத³தி, உதா³ஹு அஞ்ஞங் கிஞ்சி ஸிப்பங் ஸந்தா⁴ய கதே²ஸி, புச்சி²ஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி சிந்தெத்வா புச்ச²ந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā ‘‘kiṃ nu kho esa kopameva sandhāya vadati, udāhu aññaṃ kiñci sippaṃ sandhāya kathesi, pucchissāmi tāva na’’nti cintetvā pucchanto pañcamaṃ gāthamāha –

    53.

    53.

    ‘‘கிங் தே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கிங் தே ந முச்சி ஜீவதோ;

    ‘‘Kiṃ te uppajji no mucci, kiṃ te na mucci jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கதமங் தங் நிவாரயீ’’தி.

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, katamaṃ taṃ nivārayī’’ti.

    தத்த² கிங் தே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சீதி கிங் தவ உப்பஜ்ஜி சேவ ந முச்சி ச.

    Tattha kiṃ te uppajji no muccīti kiṃ tava uppajji ceva na mucci ca.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, ஏவங் கோதோ⁴ ப³ஹுஆதீ³னவோ மஹாவினாஸதா³யகோ, ஏஸோ மம உப்பஜ்ஜி, உப்பன்னஞ்ச நங் மெத்தாபா⁴வனாய நிவாரேஸி’’ந்தி கோதே⁴ ஆதீ³னவங் பகாஸெந்தோ –

    Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘mahārāja, evaṃ kodho bahuādīnavo mahāvināsadāyako, eso mama uppajji, uppannañca naṃ mettābhāvanāya nivāresi’’nti kodhe ādīnavaṃ pakāsento –

    54.

    54.

    ‘‘யம்ஹி ஜாதே ந பஸ்ஸதி, அஜாதே ஸாது⁴ பஸ்ஸதி;

    ‘‘Yamhi jāte na passati, ajāte sādhu passati;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    55.

    55.

    ‘‘யேன ஜாதேன நந்த³ந்தி, அமித்தா து³க்க²மேஸினோ;

    ‘‘Yena jātena nandanti, amittā dukkhamesino;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    56.

    56.

    ‘‘யஸ்மிஞ்ச ஜாயமானம்ஹி, ஸத³த்த²ங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Yasmiñca jāyamānamhi, sadatthaṃ nāvabujjhati;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    57.

    57.

    ‘‘யேனாபி⁴பூ⁴தோ குஸலங் ஜஹாதி, பரக்கரே விபுலஞ்சாபி அத்த²ங்;

    ‘‘Yenābhibhūto kusalaṃ jahāti, parakkare vipulañcāpi atthaṃ;

    ஸ பீ⁴மஸேனோ ப³லவா பமத்³தீ³, கோதோ⁴ மஹாராஜ ந மே அமுச்சத².

    Sa bhīmaseno balavā pamaddī, kodho mahārāja na me amuccatha.

    58.

    58.

    ‘‘கட்ட²ஸ்மிங் மத்த²மானஸ்மிங், பாவகோ நாம ஜாயதி;

    ‘‘Kaṭṭhasmiṃ matthamānasmiṃ, pāvako nāma jāyati;

    தமேவ கட்ட²ங் ட³ஹதி, யஸ்மா ஸோ ஜாயதே கி³னி.

    Tameva kaṭṭhaṃ ḍahati, yasmā so jāyate gini.

    59.

    59.

    ‘‘ஏவங் மந்த³ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, பா³லஸ்ஸ அவிஜானதோ;

    ‘‘Evaṃ mandassa posassa, bālassa avijānato;

    ஸாரம்பா⁴ ஜாயதே கோதோ⁴, ஸோபி தேனேவ ட³ய்ஹதி.

    Sārambhā jāyate kodho, sopi teneva ḍayhati.

    60.

    60.

    ‘‘அக்³கீ³வ திணகட்ட²ஸ்மிங், கோதோ⁴ யஸ்ஸ பவட்³ட⁴தி;

    ‘‘Aggīva tiṇakaṭṭhasmiṃ, kodho yassa pavaḍḍhati;

    நிஹீயதி தஸ்ஸ யஸோ, காளபக்கே²வ சந்தி³மா.

    Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā.

    61.

    61.

    ‘‘அனேதோ⁴ தூ⁴மகேதூவ, கோதோ⁴ யஸ்ஸூபஸம்மதி;

    ‘‘Anedho dhūmaketūva, kodho yassūpasammati;

    ஆபூரதி தஸ்ஸ யஸோ, ஸுக்கபக்கே²வ சந்தி³மா’’தி. – இமா கா³தா² ஆஹ;

    Āpūrati tassa yaso, sukkapakkheva candimā’’ti. – imā gāthā āha;

    தத்த² ந பஸ்ஸதீதி அத்தத்த²ம்பி ந பஸ்ஸதி, பகே³வ பரத்த²ங். ஸாது⁴ பஸ்ஸதீதி அத்தத்த²ங் பரத்த²ங் உப⁴யத்த²ம்பி ஸாது⁴ பஸ்ஸதி. து³ம்மேத⁴கோ³சரோதி நிப்பஞ்ஞானங் ஆதா⁴ரபூ⁴தோ கோ³சரோ. து³க்க²மேஸினோதி து³க்க²ங் இச்ச²ந்தா. ஸத³த்த²ந்தி அத்தனோ அத்த²பூ⁴தங் அத்த²தோ சேவ த⁴ம்மதோ ச வுத்³தி⁴ங். பரக்கரேதி விபுலம்பி அத்த²ங் உப்பன்னங் பரதோ காரேதி, அபனேத², ந மே இமினா அத்தோ²தி வத³தி. ஸ பீ⁴மஸேனோதி ஸோ கோதோ⁴ பீ⁴மாய ப⁴யஜனநியா மஹதியா கிலேஸஸேனாய ஸமன்னாக³தோ. பமத்³தீ³தி அத்தனோ ப³லவபா⁴வேன உளாரேபி ஸத்தே க³ஹெத்வா அத்தனோ வஸே கரணேன மத்³த³னஸமத்தோ². ந மே அமுச்சதா²தி மம ஸந்திகா மொக்க²ங் ந லப⁴தி, ஹத³யே வா பன மே கீ²ரங் விய முஹுத்தங் த³தி⁴பா⁴வேன ந பதிட்ட²ஹித்தா²திபி அத்தோ².

    Tattha na passatīti attatthampi na passati, pageva paratthaṃ. Sādhu passatīti attatthaṃ paratthaṃ ubhayatthampi sādhu passati. Dummedhagocaroti nippaññānaṃ ādhārabhūto gocaro. Dukkhamesinoti dukkhaṃ icchantā. Sadatthanti attano atthabhūtaṃ atthato ceva dhammato ca vuddhiṃ. Parakkareti vipulampi atthaṃ uppannaṃ parato kāreti, apanetha, na me iminā atthoti vadati. Sa bhīmasenoti so kodho bhīmāya bhayajananiyā mahatiyā kilesasenāya samannāgato. Pamaddīti attano balavabhāvena uḷārepi satte gahetvā attano vase karaṇena maddanasamattho. Na me amuccathāti mama santikā mokkhaṃ na labhati, hadaye vā pana me khīraṃ viya muhuttaṃ dadhibhāvena na patiṭṭhahitthātipi attho.

    கட்ட²ஸ்மிங் மத்த²மானஸ்மிந்தி அரணீஸஹிதேன மத்தி²யமானே, ‘‘மத்³த³மானஸ்மி’’ந்திபி பாடோ². யஸ்மாதி யதோ கட்டா² ஜாயதி, தமேவ ட³ஹதி. கி³னீதி அக்³கி³. பா³லஸ்ஸ அவிஜானதோதி பா³லஸ்ஸ அவிஜானந்தஸ்ஸ. ஸாரம்பா⁴ ஜாயதேதி அஹங் த்வந்தி ஆகட்³ட⁴னவிகட்³ட⁴னங் கரொந்தஸ்ஸ கரணுத்தரியலக்க²ணா ஸாரம்பா⁴ அரணீமத்த²னா விய பாவகோ கோதோ⁴ ஜாயதி. ஸோபி தேனேவாதி ஸோபி பா³லோ தேனேவ கோதே⁴ன கட்ட²ங் விய அக்³கி³னா ட³ய்ஹதி. அனேதோ⁴ தூ⁴மகேதூவாதி அனிந்த⁴னோ அக்³கி³ விய. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ அதி⁴வாஸனக²ந்தியா ஸமன்னாக³தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸுக்கபக்கே² சந்தோ³ விய லத்³தோ⁴ யஸோ அபராபரங் ஆபூரதீதி.

    Kaṭṭhasmiṃ matthamānasminti araṇīsahitena matthiyamāne, ‘‘maddamānasmi’’ntipi pāṭho. Yasmāti yato kaṭṭhā jāyati, tameva ḍahati. Ginīti aggi. Bālassa avijānatoti bālassa avijānantassa. Sārambhā jāyateti ahaṃ tvanti ākaḍḍhanavikaḍḍhanaṃ karontassa karaṇuttariyalakkhaṇā sārambhā araṇīmatthanā viya pāvako kodho jāyati. Sopi tenevāti sopi bālo teneva kodhena kaṭṭhaṃ viya agginā ḍayhati. Anedho dhūmaketūvāti anindhano aggi viya. Tassāti tassa adhivāsanakhantiyā samannāgatassa puggalassa sukkapakkhe cando viya laddho yaso aparāparaṃ āpūratīti.

    ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா துட்டோ² ஏகங் அமச்சங் ஆணாபெத்வா பரிப்³பா³ஜிகங் ஆஹராபெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே நிக்கோத⁴தாபஸ, உபோ⁴பி தும்ஹே பப்³ப³ஜ்ஜாஸுகே²ன வீதினாமெந்தா இதே⁴வ உய்யானே வஸத², அஹங் வோ த⁴ம்மிகங் ரக்கா²வரணகு³த்திங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா க²மாபெத்வா வந்தி³த்வா பக்காமி. தே உபோ⁴பி தத்தே²வ வஸிங்ஸு. அபரபா⁴கே³ பரிப்³பா³ஜிகா காலமகாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா காலகதாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    Rājā mahāsattassa dhammakathaṃ sutvā tuṭṭho ekaṃ amaccaṃ āṇāpetvā paribbājikaṃ āharāpetvā ‘‘bhante nikkodhatāpasa, ubhopi tumhe pabbajjāsukhena vītināmentā idheva uyyāne vasatha, ahaṃ vo dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ karissāmī’’ti vatvā khamāpetvā vanditvā pakkāmi. Te ubhopi tattheva vasiṃsu. Aparabhāge paribbājikā kālamakāsi. Bodhisatto tassā kālakatāya himavantaṃ pavisitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே கோத⁴னோ பி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne kodhano bhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi.

    ததா³ பரிப்³பா³ஜிகா ராஹுலமாதா அஹோஸி, ராஜா ஆனந்தோ³, பரிப்³பா³ஜகோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā paribbājikā rāhulamātā ahosi, rājā ānando, paribbājako pana ahameva ahosinti.

    சூளபோ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Cūḷabodhijātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 443. சூளபோ³தி⁴ஜாதகங் • 443. Cūḷabodhijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact