Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[502] 6. சூளஹங்ஸஜாதகவண்ணனா
[502] 6. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā
ஏதே ஹங்ஸா பக்கமந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஆனந்த³தே²ரஸ்ஸ ஜீவிதபரிச்சாக³மேவ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³பி ஹி த⁴ம்மஸபா⁴யங் தே²ரஸ்ஸ கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஆனந்தே³ன மமத்தா²ய ஜீவிதங் பரிச்சத்தமேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Ete haṃsā pakkamantīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ānandatherassa jīvitapariccāgameva ārabbha kathesi. Tadāpi hi dhammasabhāyaṃ therassa guṇakathaṃ kathentesu bhikkhūsu satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānandena mamatthāya jīvitaṃ pariccattamevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப³ஹுபுத்தகோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. கே²மா நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ அஹோஸி. ததா³ மஹாஸத்தோ ஸுவண்ணஹங்ஸயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா நவுதிஹங்ஸஸஹஸ்ஸபரிவுதோ சித்தகூடே வஸி. ததா³பி தே³வீ வுத்தனயேனேவ ஸுபினங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ ஸுவண்ணவண்ணஹங்ஸஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாஸவனதோ³ஹளங் ஆரோசேஸி. ராஜாபி அமச்சே புச்சி²த்வா ‘‘ஸுவண்ணவண்ணஹங்ஸா நாம சித்தகூடபப்³ப³தே வஸந்தீ’’தி ச ஸுத்வா கே²மங் நாம ஸரங் காரெத்வா நானப்பகாரானி நிவாபத⁴ஞ்ஞானி ரோபாபெத்வா சதூஸு கண்ணேஸு தே³வஸிகங் அப⁴யகோ⁴ஸனங் கோ⁴ஸாபேஸி, ஏகஞ்ச லுத்³த³புத்தங் ஹங்ஸானங் க³ஹணத்தா²ய பயோஜேஸி. தஸ்ஸ பயோஜிதாகாரோ ச, தேன தத்த² ஸகுணானங் உபபரிக்கி²தபா⁴வோ ச, ஸுவண்ணஹங்ஸானங் ஆக³தகாலே ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா பாஸானங் ஒட்³டி³தனியாமோ ச, மஹாஸத்தஸ்ஸ பாஸே ப³த்³த⁴னியாமோ ச, ஸுமுக²ஸ்ஸ ஹங்ஸஸேனாபதினோ தீஸு ஹங்ஸக⁴டாஸு தங் அதி³ஸ்வா நிவத்தனஞ்ச ஸப்³ப³ங் மஹாஹங்ஸஜாதகே (ஜா॰ 2.21.89 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. இதா⁴பி மஹாஸத்தோ யட்டி²பாஸே ப³ஜ்ஜி²த்வா பாஸயட்டி²யங் ஓலம்ப³ந்தோயேவ கீ³வங் பஸாரெத்வா ஹங்ஸானங் க³தமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ ஸுமுக²ங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஆக³தகாலே நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தஸ்மிங் ஆக³தே திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atīte bārāṇasiyaṃ bahuputtako nāma rājā rajjaṃ kāresi. Khemā nāmassa aggamahesī ahosi. Tadā mahāsatto suvaṇṇahaṃsayoniyaṃ nibbattitvā navutihaṃsasahassaparivuto cittakūṭe vasi. Tadāpi devī vuttanayeneva supinaṃ disvā rañño suvaṇṇavaṇṇahaṃsassa dhammadesanāsavanadohaḷaṃ ārocesi. Rājāpi amacce pucchitvā ‘‘suvaṇṇavaṇṇahaṃsā nāma cittakūṭapabbate vasantī’’ti ca sutvā khemaṃ nāma saraṃ kāretvā nānappakārāni nivāpadhaññāni ropāpetvā catūsu kaṇṇesu devasikaṃ abhayaghosanaṃ ghosāpesi, ekañca luddaputtaṃ haṃsānaṃ gahaṇatthāya payojesi. Tassa payojitākāro ca, tena tattha sakuṇānaṃ upaparikkhitabhāvo ca, suvaṇṇahaṃsānaṃ āgatakāle rañño ārocetvā pāsānaṃ oḍḍitaniyāmo ca, mahāsattassa pāse baddhaniyāmo ca, sumukhassa haṃsasenāpatino tīsu haṃsaghaṭāsu taṃ adisvā nivattanañca sabbaṃ mahāhaṃsajātake (jā. 2.21.89 ādayo) āvi bhavissati. Idhāpi mahāsatto yaṭṭhipāse bajjhitvā pāsayaṭṭhiyaṃ olambantoyeva gīvaṃ pasāretvā haṃsānaṃ gatamaggaṃ olokento sumukhaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘āgatakāle naṃ vīmaṃsissāmī’’ti cintetvā tasmiṃ āgate tisso gāthā abhāsi –
133.
133.
‘‘ஏதே ஹங்ஸா பக்கமந்தி, வக்கங்கா³ ப⁴யமேரிதா;
‘‘Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;
ஹரித்தச ஹேமவண்ண, காமங் ஸுமுக² பக்கம.
Harittaca hemavaṇṇa, kāmaṃ sumukha pakkama.
134.
134.
‘‘ஓஹாய மங் ஞாதிக³ணா, ஏகங் பாஸவஸங் க³தங்;
‘‘Ohāya maṃ ñātigaṇā, ekaṃ pāsavasaṃ gataṃ;
அனபெக்க²மானா க³ச்ச²ந்தி, கிங் ஏகோ அவஹிய்யஸி.
Anapekkhamānā gacchanti, kiṃ eko avahiyyasi.
135.
135.
‘‘பதேவ பததங் ஸெட்ட², நத்தி² ப³த்³தே⁴ ஸஹாயதா;
‘‘Pateva patataṃ seṭṭha, natthi baddhe sahāyatā;
மா அனீகா⁴ய ஹாபேஸி, காமங் ஸுமுக² பக்கமா’’தி.
Mā anīghāya hāpesi, kāmaṃ sumukha pakkamā’’ti.
தத்த² ப⁴யமேரிதாதி ப⁴யேரிதா ப⁴யதஜ்ஜிதா ப⁴யசலிதா. ஹரித்தச ஹேமவண்ணாதி த்³வீஹிபி வசனேஹி தமேவாலபதி. காமந்தி ஸுவண்ணத்தச, ஸுவண்ணவண்ண, ஸுந்த³ரமுக² ஏகங்ஸேன பக்கமாஹியேவ, கிங் தே இதா⁴க³மனேனாதி வத³தி. ஓஹாயாதி மங் ஜஹித்வா உப்பதிதா. அனபெக்க²மானாதி தே மம ஞாதகா மயி அனபெக்கா²வ க³ச்ச²ந்தி. பதேவாதி உப்பதேவ. மா அனீகா⁴யாதி இதோ க³ந்த்வா பத்தப்³பா³ய நித்³து³க்க²பா⁴வாய வீரியங் மா ஹாபேஸி.
Tattha bhayameritāti bhayeritā bhayatajjitā bhayacalitā. Harittaca hemavaṇṇāti dvīhipi vacanehi tamevālapati. Kāmanti suvaṇṇattaca, suvaṇṇavaṇṇa, sundaramukha ekaṃsena pakkamāhiyeva, kiṃ te idhāgamanenāti vadati. Ohāyāti maṃ jahitvā uppatitā. Anapekkhamānāti te mama ñātakā mayi anapekkhāva gacchanti. Patevāti uppateva. Mā anīghāyāti ito gantvā pattabbāya niddukkhabhāvāya vīriyaṃ mā hāpesi.
ததோ ஸுமுகோ² பங்கபிட்டே² நிஸீதி³த்வா கா³த²மாஹ –
Tato sumukho paṅkapiṭṭhe nisīditvā gāthamāha –
136.
136.
‘‘நாஹங் து³க்க²பரேதோதி, த⁴தரட்ட² துவங் ஜஹே;
‘‘Nāhaṃ dukkhaparetoti, dhataraṭṭha tuvaṃ jahe;
ஜீவிதங் மரணங் வா மே, தயா ஸத்³தி⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Jīvitaṃ maraṇaṃ vā me, tayā saddhiṃ bhavissatī’’ti.
தத்த² து³க்க²பரேதோதி மஹாராஜ, ‘‘த்வங் மரணது³க்க²பரேதோ’’தி எத்தகேனேவ நாஹங் தங் ஜஹாமி.
Tattha dukkhaparetoti mahārāja, ‘‘tvaṃ maraṇadukkhapareto’’ti ettakeneva nāhaṃ taṃ jahāmi.
ஏவங் ஸுமுகே²ன ஸீஹனாதே³ கதி²தே த⁴தரட்டோ² கா³த²மாஹ –
Evaṃ sumukhena sīhanāde kathite dhataraṭṭho gāthamāha –
137.
137.
‘‘ஏதத³ரியஸ்ஸ கல்யாணங், யங் த்வங் ஸுமுக² பா⁴ஸஸி;
‘‘Etadariyassa kalyāṇaṃ, yaṃ tvaṃ sumukha bhāsasi;
தஞ்ச வீமங்ஸமானோஹங், பததேதங் அவஸ்ஸஜி’’ந்தி.
Tañca vīmaṃsamānohaṃ, patatetaṃ avassaji’’nti.
தத்த² ஏதத³ரியஸ்ஸாதி யங் த்வங் ‘‘நாஹங் தங் ஜஹே’’தி பா⁴ஸஸி, ஏதங் ஆசாரஸம்பன்னஸ்ஸ அரியஸ்ஸ கல்யாணங் உத்தமவசனங். பததேதந்தி அஹஞ்ச ந தங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுகாமோவ ஏவங் அவசங், அத² கோ² தங் வீமங்ஸமானோ ‘‘பததூ’’தி ஏதங் வசனங் அவஸ்ஸஜிங், க³ச்சா²தி தங் அவோசந்தி அத்தோ².
Tattha etadariyassāti yaṃ tvaṃ ‘‘nāhaṃ taṃ jahe’’ti bhāsasi, etaṃ ācārasampannassa ariyassa kalyāṇaṃ uttamavacanaṃ. Patatetanti ahañca na taṃ vissajjetukāmova evaṃ avacaṃ, atha kho taṃ vīmaṃsamāno ‘‘patatū’’ti etaṃ vacanaṃ avassajiṃ, gacchāti taṃ avocanti attho.
ஏவங் தேஸங் கதெ²ந்தானஞ்ஞேவ லுத்³த³புத்தோ த³ண்ட³மாதா³ய வேகே³னாக³தோ. ஸுமுகோ² த⁴தரட்ட²ங் அஸ்ஸாஸெத்வா தஸ்ஸாபி⁴முகோ² க³ந்த்வா அபசிதிங் த³ஸ்ஸெத்வா ஹங்ஸரஞ்ஞோ கு³ணே கதே²ஸி. தாவதே³வ லுத்³தோ³ முது³சித்தோ அஹோஸி. ஸோ தஸ்ஸ முது³சித்தகங் ஞத்வா புன க³ந்த்வா ஹங்ஸராஜமேவ அஸ்ஸாஸெந்தோ அட்டா²ஸி. லுத்³தோ³பி ஹங்ஸராஜானங் உபஸங்கமித்வா ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ tesaṃ kathentānaññeva luddaputto daṇḍamādāya vegenāgato. Sumukho dhataraṭṭhaṃ assāsetvā tassābhimukho gantvā apacitiṃ dassetvā haṃsarañño guṇe kathesi. Tāvadeva luddo muducitto ahosi. So tassa muducittakaṃ ñatvā puna gantvā haṃsarājameva assāsento aṭṭhāsi. Luddopi haṃsarājānaṃ upasaṅkamitvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –
138.
138.
‘‘அபதே³ன பத³ங் யாதி, அந்தலிக்க²சரோ தி³ஜோ;
‘‘Apadena padaṃ yāti, antalikkhacaro dijo;
ஆரா பாஸங் ந பு³ஜ்ஜி² த்வங், ஹங்ஸானங் பவருத்தமா’’தி.
Ārā pāsaṃ na bujjhi tvaṃ, haṃsānaṃ pavaruttamā’’ti.
தத்த² அபதே³ன பத³ந்தி மஹாராஜ, தும்ஹாதி³ஸோ அந்தலிக்க²சரோ தி³ஜோ அபதே³ ஆகாஸே பத³ங் கத்வா யாதி. ந பு³ஜ்ஜி² த்வந்தி ஸோ த்வங் ஏவரூபோ தூ³ரதோவ இமங் பாஸங் ந பு³ஜ்ஜி² ந ஜானீதி புச்ச²தி.
Tattha apadena padanti mahārāja, tumhādiso antalikkhacaro dijo apade ākāse padaṃ katvā yāti. Na bujjhi tvanti so tvaṃ evarūpo dūratova imaṃ pāsaṃ na bujjhi na jānīti pucchati.
மஹாஸத்தோ ஆஹ –
Mahāsatto āha –
139.
139.
‘‘யதா³ பராப⁴வோ ஹோதி, போஸோ ஜீவிதஸங்க²யே;
‘‘Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;
அத² ஜாலஞ்ச பாஸஞ்ச, ஆஸஜ்ஜாபி ந பு³ஜ்ஜ²தீ’’தி.
Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhatī’’ti.
தத்த² யதா³ பராப⁴வோதி ஸம்ம லுத்³த³புத்த, யதா³ பராப⁴வோ அவுட்³டி⁴ வினாஸோ ஸம்பத்தோ ஹோதி, அத² போஸோ ஜீவிதஸங்க²யே பத்தே ஜாலஞ்ச பாஸஞ்ச பத்வாபி ந ஜானாதீதி அத்தோ².
Tattha yadā parābhavoti samma luddaputta, yadā parābhavo avuḍḍhi vināso sampatto hoti, atha poso jīvitasaṅkhaye patte jālañca pāsañca patvāpi na jānātīti attho.
லுத்³தோ³ ஹங்ஸரஞ்ஞோ கத²ங் அபி⁴னந்தி³த்வா ஸுமுகே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Luddo haṃsarañño kathaṃ abhinanditvā sumukhena saddhiṃ sallapanto tisso gāthā abhāsi –
140.
140.
‘‘ஏதே ஹங்ஸா பக்கமந்தி, வக்கங்கா³ ப⁴யமேரிதா;
‘‘Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;
ஹரித்தச ஹேமவண்ண, த்வஞ்ஞேவ அவஹிய்யஸி.
Harittaca hemavaṇṇa, tvaññeva avahiyyasi.
141.
141.
‘‘ஏதே பு⁴த்வா ச பிவித்வா ச, பக்கமந்தி விஹங்க³மா;
‘‘Ete bhutvā ca pivitvā ca, pakkamanti vihaṅgamā;
அனபெக்க²மானா வக்கங்கா³, த்வஞ்ஞேவேகோ உபாஸஸி.
Anapekkhamānā vakkaṅgā, tvaññeveko upāsasi.
142.
142.
‘‘கிங் நு த்யாயங் தி³ஜோ ஹோதி, முத்தோ ப³த்³த⁴ங் உபாஸஸி;
‘‘Kiṃ nu tyāyaṃ dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;
ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் ஏகோ அவஹிய்யஸீ’’தி.
Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahiyyasī’’ti.
தத்த² த்வஞ்ஞேவாதி த்வமேவ ஓஹிய்யஸீதி புச்ச²தி. உபாஸஸீதி பயிருபாஸஸி.
Tattha tvaññevāti tvameva ohiyyasīti pucchati. Upāsasīti payirupāsasi.
ஸுமுகோ² ஆஹ –
Sumukho āha –
143.
143.
‘‘ராஜா மே ஸோ தி³ஜோ மித்தோ, ஸகா² பாணஸமோ ச மே;
‘‘Rājā me so dijo mitto, sakhā pāṇasamo ca me;
நேவ நங் விஜஹிஸ்ஸாமி, யாவ காலஸ்ஸ பரியாய’’ந்தி.
Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāya’’nti.
தத்த² யாவ காலஸ்ஸ பரியாயந்தி லுத்³த³புத்த, யாவ ஜீவிதகாலஸ்ஸ பரியோஸானங் அஹங் ஏதங் ந விஜஹிஸ்ஸாமியேவ.
Tattha yāva kālassa pariyāyanti luddaputta, yāva jīvitakālassa pariyosānaṃ ahaṃ etaṃ na vijahissāmiyeva.
தங் ஸுத்வா லுத்³தோ³ பஸன்னசித்தோ ஹுத்வா ‘‘ஸசாஹங் ஏவங் ஸீலஸம்பன்னேஸு இமேஸு அபரஜ்ஜி²ஸ்ஸாமி, பத²வீபி மே விவரங் த³தெ³ய்ய, கிங் மே ரஞ்ஞோ ஸந்திகா லத்³தே⁴ன த⁴னேன, விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā luddo pasannacitto hutvā ‘‘sacāhaṃ evaṃ sīlasampannesu imesu aparajjhissāmi, pathavīpi me vivaraṃ dadeyya, kiṃ me rañño santikā laddhena dhanena, vissajjessāmi na’’nti cintetvā gāthamāha –
144.
144.
‘‘யோ ச த்வங் ஸகி²னோ ஹேது, பாணங் சஜிதுமிச்ச²ஸி;
‘‘Yo ca tvaṃ sakhino hetu, pāṇaṃ cajitumicchasi;
ஸோ தே ஸஹாயங் முஞ்சாமி, ஹோது ராஜா தவானுகோ³’’தி.
So te sahāyaṃ muñcāmi, hotu rājā tavānugo’’ti.
தத்த² யோ ச த்வந்தி யோ நாம த்வங். ஸோதி ஸோ அஹங். தவானுகோ³தி ஏஸ ஹங்ஸராஜா தவ வஸங் அனுக³தோ ஹோது, தயா ஸத்³தி⁴ங் ஏகட்டா²னே வஸது.
Tattha yo ca tvanti yo nāma tvaṃ. Soti so ahaṃ. Tavānugoti esa haṃsarājā tava vasaṃ anugato hotu, tayā saddhiṃ ekaṭṭhāne vasatu.
ஏவஞ்ச பன வத்வா த⁴தரட்ட²ங் யட்டி²பாஸதோ ஓதாரெத்வா ஸரதீரங் நெத்வா பாஸங் முஞ்சித்வா முது³சித்தேன லோஹிதங் தோ⁴வித்வா ந்ஹாருஆதீ³னி படிபாதே³ஸி. தஸ்ஸ முது³சித்ததாய மஹாஸத்தஸ்ஸ பாரமிதானுபா⁴வேன ச தாவதே³வ பாதோ³ ஸச்ச²வி அஹோஸி, ப³த்³த⁴ட்டா²னம்பி ந பஞ்ஞாயி. ஸுமுகோ² போ³தி⁴ஸத்தங் ஓலோகெத்வா துட்ட²சித்தோ அனுமோத³னங் கரொந்தோ கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā dhataraṭṭhaṃ yaṭṭhipāsato otāretvā saratīraṃ netvā pāsaṃ muñcitvā muducittena lohitaṃ dhovitvā nhāruādīni paṭipādesi. Tassa muducittatāya mahāsattassa pāramitānubhāvena ca tāvadeva pādo sacchavi ahosi, baddhaṭṭhānampi na paññāyi. Sumukho bodhisattaṃ oloketvā tuṭṭhacitto anumodanaṃ karonto gāthamāha –
145.
145.
‘‘ஏவங் லுத்³த³க நந்த³ஸ்ஸு, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;
‘‘Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;
யதா²ஹமஜ்ஜ நந்தா³மி, முத்தங் தி³ஸ்வா தி³ஜாதி⁴ப’’ந்தி.
Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā dijādhipa’’nti.
தங் ஸுத்வா லுத்³தோ³ ‘‘க³ச்ச²த², ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் மஹாஸத்தோ ‘‘கிங் பன த்வங் ஸம்ம, மங் அத்தனோ அத்தா²ய ப³ந்தி⁴, உதா³ஹு அஞ்ஞஸ்ஸ ஆணத்தியா’’தி புச்சி²த்வா தேன தஸ்மிங் காரணே ஆரோசிதே ‘‘கிங் நு கோ² மே இதோவ சித்தகூடங் க³ந்துங் ஸெய்யோ, உதா³ஹு நக³ர’’ந்தி விமங்ஸந்தோ ‘‘மயி நக³ரங் க³தே லுத்³த³புத்தோ த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸதி, தே³வியா தோ³ஹளோ படிப்பஸ்ஸம்பி⁴ஸ்ஸதி, ஸுமுக²ஸ்ஸ மித்தத⁴ம்மோ பாகடோ ப⁴விஸ்ஸதி, ததா² மம ஞாணப³லங், கே²மஞ்ச ஸரங் அப⁴யத³க்கி²ணங் கத்வா லபி⁴ஸ்ஸாமி, தஸ்மா நக³ரமேவ க³ந்துங் ஸெய்யோ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா ‘‘லுத்³த³, த்வங் அம்ஹே காஜேனாதா³ய ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நேஹி, ஸசே நோ ராஜா விஸ்ஸஜ்ஜேதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ராஜானோ நாம ஸாமி, கக்க²ளா, க³ச்ச²த² தும்ஹேதி. மயங் தாதி³ஸங் லுத்³த³ம்பி முது³கங் கரிம்ஹ, ரஞ்ஞோ ஆராத⁴னே அம்ஹாகங் பா⁴ரோ, நேஹியேவ நோ, ஸம்மாதி. ஸோ ததா² அகாஸி. ராஜா ஹங்ஸே தி³ஸ்வாவ ஸோமனஸ்ஸஜாதோ ஹுத்வா த்³வேபி ஹங்ஸே கஞ்சனபீடே² நிஸீதா³பெத்வா மது⁴லாஜே கா²தா³பெத்வா மது⁴ரோத³கங் பாயெத்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ த⁴ம்மகத²ங் ஆயாசி. ஹங்ஸராஜா தஸ்ஸ ஸோதுகாமதங் விதி³த்வா பட²மங் தாவ படிஸந்தா²ரமகாஸி . தத்ரிமா ஹங்ஸஸ்ஸ ச ரஞ்ஞோ ச வசனபடிவசனகா³தா²யோ ஹொந்தி –
Taṃ sutvā luddo ‘‘gacchatha, sāmī’’ti āha. Atha naṃ mahāsatto ‘‘kiṃ pana tvaṃ samma, maṃ attano atthāya bandhi, udāhu aññassa āṇattiyā’’ti pucchitvā tena tasmiṃ kāraṇe ārocite ‘‘kiṃ nu kho me itova cittakūṭaṃ gantuṃ seyyo, udāhu nagara’’nti vimaṃsanto ‘‘mayi nagaraṃ gate luddaputto dhanaṃ labhissati, deviyā dohaḷo paṭippassambhissati, sumukhassa mittadhammo pākaṭo bhavissati, tathā mama ñāṇabalaṃ, khemañca saraṃ abhayadakkhiṇaṃ katvā labhissāmi, tasmā nagarameva gantuṃ seyyo’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā ‘‘ludda, tvaṃ amhe kājenādāya rañño santikaṃ nehi, sace no rājā vissajjetukāmo bhavissati, vissajjessatī’’ti āha. Rājāno nāma sāmi, kakkhaḷā, gacchatha tumheti. Mayaṃ tādisaṃ luddampi mudukaṃ karimha, rañño ārādhane amhākaṃ bhāro, nehiyeva no, sammāti. So tathā akāsi. Rājā haṃse disvāva somanassajāto hutvā dvepi haṃse kañcanapīṭhe nisīdāpetvā madhulāje khādāpetvā madhurodakaṃ pāyetvā añjaliṃ paggayha dhammakathaṃ āyāci. Haṃsarājā tassa sotukāmataṃ viditvā paṭhamaṃ tāva paṭisanthāramakāsi . Tatrimā haṃsassa ca rañño ca vacanapaṭivacanagāthāyo honti –
146.
146.
‘‘கச்சின்னு போ⁴தோ குஸலங், கச்சி போ⁴தோ அனாமயங்;
‘‘Kaccinnu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;
கச்சி ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஸி.
Kacci raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsasi.
147.
147.
‘‘குஸலங் சேவ மே ஹங்ஸ, அதோ² ஹங்ஸ அனாமயங்;
‘‘Kusalaṃ ceva me haṃsa, atho haṃsa anāmayaṃ;
அதோ² ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஹங்.
Atho raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsahaṃ.
148.
148.
‘‘கச்சி போ⁴தோ அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;
‘‘Kacci bhoto amaccesu, doso koci na vijjati;
கச்சி ஆரா அமித்தா தே, சா²யா த³க்கி²ணதோரிவ.
Kacci ārā amittā te, chāyā dakkhiṇatoriva.
149.
149.
‘‘அதோ²பி மே அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;
‘‘Athopi me amaccesu, doso koci na vijjati;
அதோ² ஆரா அமித்தா மே, சா²யா த³க்கி²ணதோரிவ.
Atho ārā amittā me, chāyā dakkhiṇatoriva.
150.
150.
‘‘கச்சி தே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;
‘‘Kacci te sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;
புத்தரூபயஸூபேதா, தவ ச²ந்த³வஸானுகா³.
Puttarūpayasūpetā, tava chandavasānugā.
151.
151.
‘‘அதோ² மே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;
‘‘Atho me sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;
புத்தரூபயஸூபேதா, மம ச²ந்த³வஸானுகா³.
Puttarūpayasūpetā, mama chandavasānugā.
152.
152.
‘‘கச்சி தே ப³ஹவோ புத்தா, ஸுஜாதா ரட்ட²வட்³ட⁴ன;
‘‘Kacci te bahavo puttā, sujātā raṭṭhavaḍḍhana;
பஞ்ஞாஜவேன ஸம்பன்னா, ஸம்மோத³ந்தி ததோ ததோ.
Paññājavena sampannā, sammodanti tato tato.
153.
153.
‘‘ஸதமேகோ ச மே புத்தா, த⁴தரட்ட² மயா ஸுதா;
‘‘Satameko ca me puttā, dhataraṭṭha mayā sutā;
தேஸங் த்வங் கிச்சமக்கா²ஹி, நாவருஜ்ஜ²ந்தி தே வசோ’’தி.
Tesaṃ tvaṃ kiccamakkhāhi, nāvarujjhanti te vaco’’ti.
தத்த² குஸலந்தி ஆரொக்³யங், இதரங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். பீ²தந்தி கச்சி தே இத³ங் ரட்ட²ங் பீ²தங் ஸுபி⁴க்க²ங், த⁴ம்மேன ச நங் அனுஸாஸஸீதி புச்ச²தி. தோ³ஸோதி அபராதோ⁴. சா²யா த³க்கி²ணதோரிவாதி யதா² நாம த³க்கி²ணதி³ஸாபி⁴முகா² சா²யா ந வட்³ட⁴தி, ஏவங் தே கச்சி அமித்தா ந வட்³ட⁴ந்தீதி வத³தி. ஸாதி³ஸீதி ஜாதிகொ³த்தகுலபதே³ஸேஹி ஸமானா. ஏவரூபா ஹி அதிசாரினீ ந ஹோதி. அஸ்ஸவாதி வசனபடிக்³கா³ஹிகா. புத்தரூபயஸூபேதாதி புத்தேஹி ச ரூபேன ச யஸேன ச உபேதா. பஞ்ஞாஜவேனாதி பஞ்ஞாவேகே³ன பஞ்ஞங் ஜவாபெத்வா தானி தானி கிச்சானி பரிச்சி²ந்தி³துங் ஸமத்தா²தி புச்ச²தி. ஸம்மோத³ந்தி ததோ ததோதி யத்த² யத்த² நியுத்தா ஹொந்தி, ததோ ததோ ஸம்மோத³ந்தேவ, ந விருஜ்ஜ²ந்தீதி புச்ச²தி. மயா ஸுதாதி மயா விஸ்ஸுதா. மஞ்ஹி லோகோ ‘‘ப³ஹுபுத்தராஜா’’தி வத³தி, இதி தே மங் நிஸ்ஸாய விஸ்ஸுதா பாகடா ஜாதாதி மயா ஸுதா நாம ஹொந்தீதி வத³தி. தேஸங் த்வங் கிச்சமக்கா²ஹீதி தேஸங் மம புத்தானங் ‘‘இத³ங் நாம கரொந்தூ’’தி த்வங் கிச்சமக்கா²ஹி, ந தே வசனங் அவருஜ்ஜ²ந்தி, ஓவாத³ங் நேஸங் தே³ஹீதி அதி⁴ப்பாயேனேவமாஹ.
Tattha kusalanti ārogyaṃ, itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Phītanti kacci te idaṃ raṭṭhaṃ phītaṃ subhikkhaṃ, dhammena ca naṃ anusāsasīti pucchati. Dosoti aparādho. Chāyā dakkhiṇatorivāti yathā nāma dakkhiṇadisābhimukhā chāyā na vaḍḍhati, evaṃ te kacci amittā na vaḍḍhantīti vadati. Sādisīti jātigottakulapadesehi samānā. Evarūpā hi aticārinī na hoti. Assavāti vacanapaṭiggāhikā. Puttarūpayasūpetāti puttehi ca rūpena ca yasena ca upetā. Paññājavenāti paññāvegena paññaṃ javāpetvā tāni tāni kiccāni paricchindituṃ samatthāti pucchati. Sammodanti tato tatoti yattha yattha niyuttā honti, tato tato sammodanteva, na virujjhantīti pucchati. Mayā sutāti mayā vissutā. Mañhi loko ‘‘bahuputtarājā’’ti vadati, iti te maṃ nissāya vissutā pākaṭā jātāti mayā sutā nāma hontīti vadati. Tesaṃ tvaṃ kiccamakkhāhīti tesaṃ mama puttānaṃ ‘‘idaṃ nāma karontū’’ti tvaṃ kiccamakkhāhi, na te vacanaṃ avarujjhanti, ovādaṃ nesaṃ dehīti adhippāyenevamāha.
தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ தஸ்ஸ ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā mahāsatto tassa ovādaṃ dento pañca gāthā abhāsi –
154.
154.
‘‘உபபன்னோபி சே ஹோதி, ஜாதியா வினயேன வா;
‘‘Upapannopi ce hoti, jātiyā vinayena vā;
அத² பச்சா² குருதே யோக³ங், கிச்சே² ஆபாஸு ஸீத³தி.
Atha pacchā kurute yogaṃ, kicche āpāsu sīdati.
155.
155.
‘‘தஸ்ஸ ஸங்ஹீரபஞ்ஞஸ்ஸ, விவரோ ஜாயதே மஹா;
‘‘Tassa saṃhīrapaññassa, vivaro jāyate mahā;
ரத்திமந்தோ⁴வ ரூபானி, தூ²லானி மனுபஸ்ஸதி.
Rattimandhova rūpāni, thūlāni manupassati.
156.
156.
‘‘அஸாரே ஸாரயோக³ஞ்ஞூ, மதிங் ந த்வேவ விந்த³தி;
‘‘Asāre sārayogaññū, matiṃ na tveva vindati;
ஸரபோ⁴வ கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், அந்தராயேவ ஸீத³தி.
Sarabhova giriduggasmiṃ, antarāyeva sīdati.
157.
157.
‘‘ஹீனஜச்சோபி சே ஹோதி, உட்டா²தா தி⁴திமா நரோ;
‘‘Hīnajaccopi ce hoti, uṭṭhātā dhitimā naro;
ஆசாரஸீலஸம்பன்னோ, நிஸே அக்³கீ³வ பா⁴ஸதி.
Ācārasīlasampanno, nise aggīva bhāsati.
158.
158.
‘‘ஏதங் மே உபமங் கத்வா, புத்தே விஜ்ஜாஸு வாசய;
‘‘Etaṃ me upamaṃ katvā, putte vijjāsu vācaya;
ஸங்விரூள்ஹேத² மேதா⁴வீ, கெ²த்தே பீ³ஜங்வ வுட்டி²யா’’தி.
Saṃvirūḷhetha medhāvī, khette bījaṃva vuṭṭhiyā’’ti.
தத்த² வினயேனாதி ஆசாரேன. பச்சா² குருதே யோக³ந்தி யோ சே ஸிக்கி²தப்³ப³ஸிக்கா²ஸு த³ஹரகாலே யோக³ங் வீரியங் அகத்வா பச்சா² மஹல்லககாலே கரோதி, ஏவரூபோ பச்சா² ததா²ரூபே து³க்கே² வா ஆபதா³ஸு வா உப்பன்னாஸு ஸீத³தி, அத்தானங் உத்³த⁴ரிதுங் ந ஸக்கோதி. தஸ்ஸ ஸங்ஹீரபஞ்ஞஸ்ஸாதி தஸ்ஸ அஸிக்கி²தத்தா ததோ ததோ ஹரிதப்³ப³பஞ்ஞஸ்ஸ நிச்சங் சலபு³த்³தி⁴னோ. விவரோதி போ⁴கா³தீ³னங் சி²த்³த³ங், பரிஹானீதி அத்தோ². ரத்திமந்தோ⁴தி ரத்தந்தோ⁴. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யதா² ரத்தந்தோ⁴ ரத்திகாணோ ரத்திங் சந்தோ³பா⁴ஸாதீ³ஹி தூ²லரூபானேவ பஸ்ஸதி, ஸுகு²மானி பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கோதி, ஏவங் அஸிக்கி²தோ ஸங்ஹீரபஞ்ஞோ கிஸ்மிஞ்சிதே³வ ப⁴யே உப்பன்னே ஸுகு²மானி கிச்சானி பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கோதி, ஓளாரிகேயேவ பஸ்ஸதி, தஸ்மா தவ புத்தே த³ஹரகாலேயேவ ஸிக்கா²பேதுங் வட்டதீ’’தி.
Tattha vinayenāti ācārena. Pacchā kurute yoganti yo ce sikkhitabbasikkhāsu daharakāle yogaṃ vīriyaṃ akatvā pacchā mahallakakāle karoti, evarūpo pacchā tathārūpe dukkhe vā āpadāsu vā uppannāsu sīdati, attānaṃ uddharituṃ na sakkoti. Tassa saṃhīrapaññassāti tassa asikkhitattā tato tato haritabbapaññassa niccaṃ calabuddhino. Vivaroti bhogādīnaṃ chiddaṃ, parihānīti attho. Rattimandhoti rattandho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yathā rattandho rattikāṇo rattiṃ candobhāsādīhi thūlarūpāneva passati, sukhumāni passituṃ na sakkoti, evaṃ asikkhito saṃhīrapañño kismiñcideva bhaye uppanne sukhumāni kiccāni passituṃ na sakkoti, oḷārikeyeva passati, tasmā tava putte daharakāleyeva sikkhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti.
அஸாரேதி நிஸ்ஸாரே லோகாயதவேத³ஸமயே. ஸாரயோக³ஞ்ஞூதி ஸாரயுத்தோ ஏஸ ஸமயோதி மஞ்ஞமானோ. மதிங் ந த்வேவ விந்த³தீதி ப³ஹுங் ஸிக்கி²த்வாபி பஞ்ஞங் ந லப⁴தியேவ. கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிந்தி ஸோ ஏவரூபோ யதா² நாம ஸரபோ⁴ அத்தனோ வஸனட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ விஸமம்பி ஸமந்தி மஞ்ஞமானோ கி³ரிது³க்³கே³ வேகே³னாக³ச்ச²ந்தோ நரகபபாதங் பதித்வா அந்தராயேவ ஸீத³தி, ஆவாஸங் ந பாபுணாதி, ஏவமேதங் அஸாரங் லோகாயதவேத³ஸமயங் ஸாரஸஞ்ஞாய உக்³க³ஹெத்வா மஹாவினாஸங் பாபுணாதி. தஸ்மா தவ புத்தே அத்த²னிஸ்ஸிதேஸு வட்³டி⁴ஆவஹேஸு கிச்சேஸு யோஜெத்வா ஸிக்கா²பேஹீதி. நிஸே அக்³கீ³வாதி மஹாராஜ, ஹீனஜாதிகோபி உட்டா²னாதி³கு³ணஸம்பன்னோ ரத்திங் அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ விய ஓபா⁴ஸதி. ஏதங் மேதி ஏதங் மயா வுத்தங் ரத்தந்த⁴ஞ்ச அக்³கி³க்க²ந்த⁴ஞ்ச உபமங் கத்வா தவ புத்தே விஜ்ஜாஸு வாசய, ஸிக்கி²தப்³ப³யுத்தாஸு ஸிக்கா²ஸு யோஜேஹி. ஏவங் யுத்தோ ஹி யதா² ஸுகெ²த்தே ஸுவுட்டி²யா பீ³ஜங் ஸங்விரூஹதி, ததே²வ மேதா⁴வீ ஸங்விரூஹதி, யஸேன ச போ⁴கே³ஹி ச வட்³ட⁴தீதி.
Asāreti nissāre lokāyatavedasamaye. Sārayogaññūti sārayutto esa samayoti maññamāno. Matiṃ na tveva vindatīti bahuṃ sikkhitvāpi paññaṃ na labhatiyeva. Giriduggasminti so evarūpo yathā nāma sarabho attano vasanaṭṭhānaṃ āgacchanto antarāmagge visamampi samanti maññamāno giridugge vegenāgacchanto narakapapātaṃ patitvā antarāyeva sīdati, āvāsaṃ na pāpuṇāti, evametaṃ asāraṃ lokāyatavedasamayaṃ sārasaññāya uggahetvā mahāvināsaṃ pāpuṇāti. Tasmā tava putte atthanissitesu vaḍḍhiāvahesu kiccesu yojetvā sikkhāpehīti. Nise aggīvāti mahārāja, hīnajātikopi uṭṭhānādiguṇasampanno rattiṃ aggikkhandho viya obhāsati. Etaṃ meti etaṃ mayā vuttaṃ rattandhañca aggikkhandhañca upamaṃ katvā tava putte vijjāsu vācaya, sikkhitabbayuttāsu sikkhāsu yojehi. Evaṃ yutto hi yathā sukhette suvuṭṭhiyā bījaṃ saṃvirūhati, tatheva medhāvī saṃvirūhati, yasena ca bhogehi ca vaḍḍhatīti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ ஸப்³ப³ரத்திங் ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தே³வியா தோ³ஹளோ படிப்பஸ்ஸம்பி⁴. மஹாஸத்தோ அருணுக்³க³மனவேலாயமேவ ராஜானங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்ட²பெத்வா அப்பமாதே³ன ஓவதி³த்வா ஸத்³தி⁴ங் ஸுமுகே²ன உத்தரஸீஹபஞ்ஜரேன நிக்க²மித்வா சித்தகூடமேவ க³தோ.
Evaṃ mahāsatto sabbarattiṃ rañño dhammaṃ desesi, deviyā dohaḷo paṭippassambhi. Mahāsatto aruṇuggamanavelāyameva rājānaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhapetvā appamādena ovaditvā saddhiṃ sumukhena uttarasīhapañjarena nikkhamitvā cittakūṭameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, புப்³பே³பி இமினா மமத்தா²ய ஜீவிதங் பரிச்சத்தமேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ லுத்³தோ³ ச²ன்னோ அஹோஸி, ராஜா ஸாரிபுத்தோ, தே³வீ கே²மாபி⁴க்கு²னீ, ஹங்ஸபரிஸா ஸாகியக³ணோ, ஸுமுகோ² ஆனந்தோ³, ஹங்ஸராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepi iminā mamatthāya jīvitaṃ pariccattamevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddo channo ahosi, rājā sāriputto, devī khemābhikkhunī, haṃsaparisā sākiyagaṇo, sumukho ānando, haṃsarājā pana ahameva ahosi’’nti.
சூளஹங்ஸஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 502. சூளஹங்ஸஜாதகங் • 502. Cūḷahaṃsajātakaṃ