Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
21. அஸீதினிபாதோ
21. Asītinipāto
[533] 1. சூளஹங்ஸஜாதகவண்ணனா
[533] 1. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā
ஸுமுகா²தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ ஜீவிதபரிச்சாக³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³வத³த்தேன ஹி ததா²க³தங் ஜீவிதா வோரோபேதுங் பயோஜிதேஸு த⁴னுக்³க³ஹேஸு ஸப்³ப³பட²மங் பேஸிதேன ஆக³ந்த்வா ‘‘நாஹங், ப⁴ந்தே, ஸக்கோமி தங் ப⁴க³வந்தங் ஜீவிதா வோரோபேதுங், மஹித்³தி⁴கோ ஸோ ப⁴க³வா மஹானுபா⁴வோ’’தி வுத்தே தே³வத³த்தோ ‘‘அலங், ஆவுஸோ, மா த்வங் ஸமணங் கோ³தமங் ஜீவிதா வோரோபேஹி, அஹமேவ ஸமணங் கோ³தமங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததா²க³தே கி³ஜ்ஜ²கூடபப்³ப³தஸ்ஸ பச்சி²மசா²யாய சங்கமந்தே ஸயங் கி³ஜ்ஜ²கூடங் பப்³ப³தங் அபி⁴ருஹித்வா யந்தவேகே³ன மஹதிங் ஸிலங் பவிஜ்ஜி², ‘‘இமாய ஸிலாய ஸமணங் கோ³தமங் ஜீவிதா வோரோபெஸ்ஸாமீ’’தி. ததா³ த்³வே பப்³ப³தகூடா ஸமாக³ந்த்வா தங் ஸிலங் ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. ததோ பபடிகா உப்பதித்வா ப⁴க³வதோ பாத³ங் பஹரித்வா ருஹிரங் உப்பாதே³ஸி, ப³லவவேத³னா பவத்திங்ஸு. ஜீவகோ ததா²க³தஸ்ஸ பாத³ங் ஸத்த²கேன பா²லெத்வா து³ட்ட²லோஹிதங் வமெத்வா பூதிமங்ஸங் அபனெத்வா தோ⁴வித்வா பே⁴ஸஜ்ஜங் ஆலிம்பித்வா நிரோக³மகாஸி. ஸத்தா² புரிமஸதி³ஸமேவ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ மஹதியா பு³த்³த⁴லீலாய விசரி.
Sumukhāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto āyasmato ānandassa jīvitapariccāgaṃ ārabbha kathesi. Devadattena hi tathāgataṃ jīvitā voropetuṃ payojitesu dhanuggahesu sabbapaṭhamaṃ pesitena āgantvā ‘‘nāhaṃ, bhante, sakkomi taṃ bhagavantaṃ jīvitā voropetuṃ, mahiddhiko so bhagavā mahānubhāvo’’ti vutte devadatto ‘‘alaṃ, āvuso, mā tvaṃ samaṇaṃ gotamaṃ jīvitā voropehi, ahameva samaṇaṃ gotamaṃ jīvitā voropessāmī’’ti vatvā tathāgate gijjhakūṭapabbatassa pacchimachāyāya caṅkamante sayaṃ gijjhakūṭaṃ pabbataṃ abhiruhitvā yantavegena mahatiṃ silaṃ pavijjhi, ‘‘imāya silāya samaṇaṃ gotamaṃ jīvitā voropessāmī’’ti. Tadā dve pabbatakūṭā samāgantvā taṃ silaṃ sampaṭicchiṃsu. Tato papaṭikā uppatitvā bhagavato pādaṃ paharitvā ruhiraṃ uppādesi, balavavedanā pavattiṃsu. Jīvako tathāgatassa pādaṃ satthakena phāletvā duṭṭhalohitaṃ vametvā pūtimaṃsaṃ apanetvā dhovitvā bhesajjaṃ ālimpitvā nirogamakāsi. Satthā purimasadisameva bhikkhusaṅghaparivuto mahatiyā buddhalīlāya vicari.
அத² நங் தி³ஸ்வா தே³வத³த்தோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் ஸரீரங் தி³ஸ்வா கோசி மனுஸ்ஸபூ⁴தோ உபஸங்கமிதுங் ந ஸக்கோதி, ரஞ்ஞோ கோ² பன நாளாகி³ரி நாம ஹத்தீ² சண்டோ³ ப²ருஸோ மனுஸ்ஸகா⁴தகோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்க⁴கு³ணே ந ஜானாதி, ஸோ தங் ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஹத்தா²சரியங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸம்ம, ஸ்வே நாளாகி³ரிங் மத்தங் கத்வா பாதோவ ஸமணேன கோ³தமேன படிபன்னவீதி²யங் விஸ்ஸஜ்ஜேஹீ’’தி ஆஹ. தே³வத³த்தோபி நங் ‘‘அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு ஹத்தீ² கித்தகங் ஸுரங் பிவதீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அட்ட² க⁴டே, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி ஸ்வே த்வங் தங் ஸோளஸ க⁴டே பாயெத்வா ஸமணேன கோ³தமேன படிபன்னவீதி²யங் அபி⁴முக²ங் கரெய்யாஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ராஜா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஸி – ‘‘ஸ்வே நாளாகி³ரிங் மத்தங் கத்வா நக³ரே விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதி, நாக³ரா பாதோவ ஸப்³ப³கிச்சானி கத்வா அந்தரவீதி²ங் மா படிபஜ்ஜிங்ஸூ’’தி. தே³வத³த்தோபி ராஜனிவேஸனா ஓருய்ஹ ஹத்தி²ஸாலங் க³ந்த்வா ஹத்தி²கோ³பகே ஆமந்தெத்வா ‘‘மயங் ப⁴ணே உச்சட்டா²னியங் நீசட்டா²னே, நீசட்டா²னியங் வா உச்சட்டா²னே காதுங் ஸமத்தா², ஸசே வோ யஸேன அத்தோ², ஸ்வே பாதோவ நாளாகி³ரிங் திகி²ணஸுராய ஸோளஸ க⁴டே பாயெத்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஆக³மனவேலாய துத்ததோமரேஹி விஜ்ஜி²த்வா குஜ்ஜா²பெத்வா ஹத்தி²ஸாலங் பி⁴ந்தா³பெத்வா ஸமணேன கோ³தமேன படிபன்னவீதி²யங் அபி⁴முக²ங் கத்வா ஸமணங் கோ³தமங் ஜீவிதக்க²யங் பாபேதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு.
Atha naṃ disvā devadatto cintesi – ‘‘samaṇassa gotamassa rūpasobhaggappattaṃ sarīraṃ disvā koci manussabhūto upasaṅkamituṃ na sakkoti, rañño kho pana nāḷāgiri nāma hatthī caṇḍo pharuso manussaghātako buddhadhammasaṅghaguṇe na jānāti, so taṃ jīvitakkhayaṃ pāpessatī’’ti. So gantvā rañño tamatthaṃ ārocesi. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā hatthācariyaṃ pakkosāpetvā ‘‘samma, sve nāḷāgiriṃ mattaṃ katvā pātova samaṇena gotamena paṭipannavīthiyaṃ vissajjehī’’ti āha. Devadattopi naṃ ‘‘aññesu divasesu hatthī kittakaṃ suraṃ pivatī’’ti pucchitvā ‘‘aṭṭha ghaṭe, bhante’’ti vutte ‘‘tena hi sve tvaṃ taṃ soḷasa ghaṭe pāyetvā samaṇena gotamena paṭipannavīthiyaṃ abhimukhaṃ kareyyāsī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Rājā nagare bheriṃ carāpesi – ‘‘sve nāḷāgiriṃ mattaṃ katvā nagare vissajjessati, nāgarā pātova sabbakiccāni katvā antaravīthiṃ mā paṭipajjiṃsū’’ti. Devadattopi rājanivesanā oruyha hatthisālaṃ gantvā hatthigopake āmantetvā ‘‘mayaṃ bhaṇe uccaṭṭhāniyaṃ nīcaṭṭhāne, nīcaṭṭhāniyaṃ vā uccaṭṭhāne kātuṃ samatthā, sace vo yasena attho, sve pātova nāḷāgiriṃ tikhiṇasurāya soḷasa ghaṭe pāyetvā samaṇassa gotamassa āgamanavelāya tuttatomarehi vijjhitvā kujjhāpetvā hatthisālaṃ bhindāpetvā samaṇena gotamena paṭipannavīthiyaṃ abhimukhaṃ katvā samaṇaṃ gotamaṃ jīvitakkhayaṃ pāpethā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu.
ஸா பவத்தி ஸகலனக³ரே வித்தா²ரிகா அஹோஸி. பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்க⁴மாமகா உபாஸகா தங் ஸுத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தே³வத³த்தோ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா ஸ்வே தும்ஹேஹி படிபன்னவீதி²யங் நாளாகி³ரிங் விஸ்ஸஜ்ஜாபெஸ்ஸதி, ஸ்வே பிண்டா³ய அபவிஸித்வா இதே⁴வ ஹோத², மயங் விஹாரேயேவ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் த³ஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு. ஸத்தா²பி ‘‘ஸ்வே பிண்டா³ய ந பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி அவத்வாவ ‘‘அஹங் ஸ்வே நாளாகி³ரிங் த³மெத்வா பாடிஹாரியங் கத்வா தித்தி²யே மத்³தி³த்வா ராஜக³ஹே பிண்டா³ய அசரித்வாவ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ நக³ரா நிக்க²மித்வா வேளுவனமேவ ஆக³மிஸ்ஸாமி, ராஜக³ஹவாஸினோபி ப³ஹூனி ப⁴த்தபா⁴ஜனானி க³ஹெத்வா வேளுவனமேவ ஆக³மிஸ்ஸந்தி, ஸ்வே விஹாரேயேவ ப⁴த்தக்³க³ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி இமினா காரணேன தேஸங் அதி⁴வாஸேஸி. தே ததா²க³தஸ்ஸ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா ப⁴த்தபா⁴ஜனானி ஆஹரித்வா ‘‘விஹாரேயேவ தா³னங் த³ஸ்ஸாமா’’தி பக்கமிங்ஸு.
Sā pavatti sakalanagare vitthārikā ahosi. Buddhadhammasaṅghamāmakā upāsakā taṃ sutvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, devadatto raññā saddhiṃ ekato hutvā sve tumhehi paṭipannavīthiyaṃ nāḷāgiriṃ vissajjāpessati, sve piṇḍāya apavisitvā idheva hotha, mayaṃ vihāreyeva buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa bhikkhaṃ dassāmā’’ti vadiṃsu. Satthāpi ‘‘sve piṇḍāya na pavisissāmī’’ti avatvāva ‘‘ahaṃ sve nāḷāgiriṃ dametvā pāṭihāriyaṃ katvā titthiye madditvā rājagahe piṇḍāya acaritvāva bhikkhusaṅghaparivuto nagarā nikkhamitvā veḷuvanameva āgamissāmi, rājagahavāsinopi bahūni bhattabhājanāni gahetvā veḷuvanameva āgamissanti, sve vihāreyeva bhattaggaṃ bhavissatī’’ti iminā kāraṇena tesaṃ adhivāsesi. Te tathāgatassa adhivāsanaṃ viditvā bhattabhājanāni āharitvā ‘‘vihāreyeva dānaṃ dassāmā’’ti pakkamiṃsu.
ஸத்தா²பி பட²மயாமே த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மஜ்ஜி²மயாமே தே³வதானங் பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பச்சி²மயாமஸ்ஸ பட²மகொட்டா²ஸே ஸீஹஸெய்யங் கப்பெத்வா து³தியகொட்டா²ஸே ப²லஸமாபத்தியா வீதினாமெத்வா ததியகொட்டா²ஸே மஹாகருணாஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய போ³த⁴னெய்யப³ந்த⁴வே ஓலோகெந்தோ நாளாகி³ரித³மனே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயங் தி³ஸ்வா விபா⁴தாய ரத்தியா கதஸரீரபடிஜக்³க³னோ ஹுத்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தெத்வா , ‘‘ஆனந்த³, அஜ்ஜ ராஜக³ஹபரிவத்தகேஸு அட்டா²ரஸஸு மஹாவிஹாரேஸு ஸப்³பே³ஸம்பி பி⁴க்கூ²னங் மயாஸத்³தி⁴ங் ராஜக³ஹங் பவிஸிதுங் ஆரோசேஹீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ததா² அகாஸி. ஸப்³பே³பி பி⁴க்கூ² வேளுவனே ஸன்னிபதிங்ஸு. ஸத்தா² மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ராஜக³ஹங் பாவிஸி. அத² ஹத்தி²மெண்டா³ யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு, மஹந்தோ ஸமாக³மோ அஹோஸி. ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா மனுஸ்ஸா ‘‘அஜ்ஜ கிர பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ திரச்சா²னநாகே³ன ஸங்கா³மோ ப⁴விஸ்ஸதி, அனூபமாய பு³த்³த⁴லீலாய நாளாகி³ரித³மனங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி பாஸாத³ஹம்மியகே³ஹச்ச²த³னாதீ³னி அபி⁴ருஹித்வா அட்ட²ங்ஸு. அஸத்³தா⁴ பன மிச்சா²தி³ட்டி²கா ‘‘அயங் நாளாகி³ரி சண்டோ³ ப²ருஸோ மனுஸ்ஸகா⁴தகோ பு³த்³தா⁴தீ³னங் கு³ணங் ந ஜானாதி, ஸோ அஜ்ஜ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் வித்³த⁴ங்ஸெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதி, அஜ்ஜ பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டி²ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி பாஸாதா³தீ³ஸு அட்ட²ங்ஸு.
Satthāpi paṭhamayāme dhammaṃ desetvā majjhimayāme devatānaṃ pañhaṃ vissajjetvā pacchimayāmassa paṭhamakoṭṭhāse sīhaseyyaṃ kappetvā dutiyakoṭṭhāse phalasamāpattiyā vītināmetvā tatiyakoṭṭhāse mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya bodhaneyyabandhave olokento nāḷāgiridamane caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayaṃ disvā vibhātāya rattiyā katasarīrapaṭijaggano hutvā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantetvā , ‘‘ānanda, ajja rājagahaparivattakesu aṭṭhārasasu mahāvihāresu sabbesampi bhikkhūnaṃ mayāsaddhiṃ rājagahaṃ pavisituṃ ārocehī’’ti āha. Thero tathā akāsi. Sabbepi bhikkhū veḷuvane sannipatiṃsu. Satthā mahābhikkhusaṅghaparivuto rājagahaṃ pāvisi. Atha hatthimeṇḍā yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjiṃsu, mahanto samāgamo ahosi. Saddhāsampannā manussā ‘‘ajja kira buddhanāgassa tiracchānanāgena saṅgāmo bhavissati, anūpamāya buddhalīlāya nāḷāgiridamanaṃ passissāmā’’ti pāsādahammiyagehacchadanādīni abhiruhitvā aṭṭhaṃsu. Asaddhā pana micchādiṭṭhikā ‘‘ayaṃ nāḷāgiri caṇḍo pharuso manussaghātako buddhādīnaṃ guṇaṃ na jānāti, so ajja samaṇassa gotamassa suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ viddhaṃsetvā jīvitakkhayaṃ pāpessati, ajja paccāmittassa piṭṭhiṃ passissāmā’’ti pāsādādīsu aṭṭhaṃsu.
ஹத்தீ²பி ப⁴க³வந்தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸே தாஸெந்தோ கே³ஹானி வித்³த⁴ங்ஸெந்தோ ஸகடானி ஸங்சுண்ணெந்தோ ஸொண்ட³ங் உஸ்ஸாபெத்வா பஹட்ட²கண்ணவாலோ பப்³ப³தோ விய அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தோ யேன ப⁴க³வா தேனாபி⁴தா⁴வி. தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, நாளாகி³ரி சண்டோ³ ப²ருஸோ மனுஸ்ஸகா⁴தகோ இமங் ரச்ச²ங் படிபன்னோ, ந கோ² பனாயங் பு³த்³தா⁴தி³கு³ணங் ஜானாதி, படிக்கமது, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, படிக்கமது ஸுக³தோ’’தி. மா, பி⁴க்க²வே, பா⁴யித்த², படிப³லோ அஹங் நாளாகி³ரிங் த³மேதுந்தி. அதா²யஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஸத்தா²ரங் யாசி – ‘‘ப⁴ந்தே, பிது உப்பன்னகிச்சங் நாம ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ பா⁴ரோ, அஹமேவ தங் த³மேமீ’’தி. அத² நங் ஸத்தா², ‘‘ஸாரிபுத்த, பு³த்³த⁴ப³லங் நாம அஞ்ஞங், ஸாவகப³லங் அஞ்ஞங், திட்ட² த்வ’’ந்தி படிபா³ஹி. ஏவங் யேபு⁴ய்யேன அஸீதி மஹாதே²ரா யாசிங்ஸு. ஸத்தா² ஸப்³பே³பி படிபா³ஹி. அத² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸத்த²ரி ப³லவஸினேஹேன அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘அயங் ஹத்தீ² பட²மங் மங் மாரேதூ’’தி ததா²க³தஸ்ஸத்தா²ய ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா க³ந்த்வா ஸத்து² புரதோ அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘அபேஹி, ஆனந்த³, மா மே புரதோ அட்டா²ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் ஹத்தீ² சண்டோ³ ப²ருஸோ மனுஸ்ஸகா⁴தகோ கப்புட்டா²னக்³கி³ஸதி³ஸோ பட²மங் மங் மாரெத்வா பச்சா² தும்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²தூ’’தி தே²ரோ அவச. யாவததியங் வுச்சமானோபி ததே²வ அட்டா²ஸி ந படிக்கமி. அத² நங் ப⁴க³வா இத்³தி⁴ப³லேன படிக்கமாபெத்வா பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே ட²பேஸி.
Hatthīpi bhagavantaṃ āgacchantaṃ disvā manusse tāsento gehāni viddhaṃsento sakaṭāni saṃcuṇṇento soṇḍaṃ ussāpetvā pahaṭṭhakaṇṇavālo pabbato viya ajjhottharanto yena bhagavā tenābhidhāvi. Taṃ āgacchantaṃ disvā bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘ayaṃ, bhante, nāḷāgiri caṇḍo pharuso manussaghātako imaṃ racchaṃ paṭipanno, na kho panāyaṃ buddhādiguṇaṃ jānāti, paṭikkamatu, bhante, bhagavā, paṭikkamatu sugato’’ti. Mā, bhikkhave, bhāyittha, paṭibalo ahaṃ nāḷāgiriṃ dametunti. Athāyasmā sāriputto satthāraṃ yāci – ‘‘bhante, pitu uppannakiccaṃ nāma jeṭṭhaputtassa bhāro, ahameva taṃ damemī’’ti. Atha naṃ satthā, ‘‘sāriputta, buddhabalaṃ nāma aññaṃ, sāvakabalaṃ aññaṃ, tiṭṭha tva’’nti paṭibāhi. Evaṃ yebhuyyena asīti mahātherā yāciṃsu. Satthā sabbepi paṭibāhi. Atha āyasmā ānando satthari balavasinehena adhivāsetuṃ asakkonto ‘‘ayaṃ hatthī paṭhamaṃ maṃ māretū’’ti tathāgatassatthāya jīvitaṃ pariccajitvā gantvā satthu purato aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā ‘‘apehi, ānanda, mā me purato aṭṭhāsī’’ti āha. ‘‘Bhante, ayaṃ hatthī caṇḍo pharuso manussaghātako kappuṭṭhānaggisadiso paṭhamaṃ maṃ māretvā pacchā tumhākaṃ santikaṃ āgacchatū’’ti thero avaca. Yāvatatiyaṃ vuccamānopi tatheva aṭṭhāsi na paṭikkami. Atha naṃ bhagavā iddhibalena paṭikkamāpetvā bhikkhūnaṃ antare ṭhapesi.
தஸ்மிங் க²ணே ஏகா இத்தீ² நாளாகி³ரிங் தி³ஸ்வா மரணப⁴யபீ⁴தா பலாயமானா அங்கேன க³ஹிதங் தா³ரகங் ஹத்தி²னோ ச ததா²க³தஸ்ஸ ச அந்தரே ச²ட்³டெ³த்வா பலாயி. ஹத்தீ² தங் அனுப³ந்தி⁴த்வா நிவத்தித்வா தா³ரகஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ததா³ தா³ரகோ மஹாரவங் ரவி. ஸத்தா² நாளாகி³ரிங் ஓதி³ஸ்ஸகமெத்தாய ப²ரித்வா ஸுமது⁴ரங் ப்³ரஹ்மஸ்ஸரங் நிச்சா²ரெத்வா ‘‘அம்போ⁴ நாளாகி³ரி தங் ஸோளஸ ஸுராக⁴டே பாயெத்வா மத்தங் கரொந்தா ந ‘அஞ்ஞங் க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’தி கரிங்ஸு, ‘மங் க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’தி பன கரிங்ஸு, மா அகாரணேன ஜங்கா⁴யோ கிலமெந்தோ விசரி, இதோ ஏஹீ’’தி பக்கோஸி. ஸோ ஸத்து² வசனங் ஸுத்வா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ப⁴க³வதோ ரூபஸிரிங் ஓலோகெத்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ பு³த்³த⁴தேஜேன பச்சி²ன்னஸுராமதோ³ ஸொண்ட³ங் ஓலம்பெ³ந்தோ கண்ணே சாலெந்தோ ஆக³ந்த்வா ததா²க³தஸ்ஸ பாதே³ஸு பதி. அத² நங் ஸத்தா², ‘‘நாளாகி³ரி, த்வங் திரச்சா²னஹத்தீ², அஹங் பு³த்³த⁴வாரணோ, இதோ பட்டா²ய மா சண்டோ³ ப²ருஸோ மனுஸ்ஸகா⁴தகோ ப⁴வ, ஸப்³ப³ஸத்தேஸு மெத்தசித்தங் படிலபா⁴’’தி வத்வா த³க்கி²ணஹத்த²ங் பஸாரெத்வா கும்பே⁴ பராமஸித்வா –
Tasmiṃ khaṇe ekā itthī nāḷāgiriṃ disvā maraṇabhayabhītā palāyamānā aṅkena gahitaṃ dārakaṃ hatthino ca tathāgatassa ca antare chaḍḍetvā palāyi. Hatthī taṃ anubandhitvā nivattitvā dārakassa santikaṃ agamāsi. Tadā dārako mahāravaṃ ravi. Satthā nāḷāgiriṃ odissakamettāya pharitvā sumadhuraṃ brahmassaraṃ nicchāretvā ‘‘ambho nāḷāgiri taṃ soḷasa surāghaṭe pāyetvā mattaṃ karontā na ‘aññaṃ gaṇhissatī’ti kariṃsu, ‘maṃ gaṇhissatī’ti pana kariṃsu, mā akāraṇena jaṅghāyo kilamento vicari, ito ehī’’ti pakkosi. So satthu vacanaṃ sutvā akkhīni ummīletvā bhagavato rūpasiriṃ oloketvā paṭiladdhasaṃvego buddhatejena pacchinnasurāmado soṇḍaṃ olambento kaṇṇe cālento āgantvā tathāgatassa pādesu pati. Atha naṃ satthā, ‘‘nāḷāgiri, tvaṃ tiracchānahatthī, ahaṃ buddhavāraṇo, ito paṭṭhāya mā caṇḍo pharuso manussaghātako bhava, sabbasattesu mettacittaṃ paṭilabhā’’ti vatvā dakkhiṇahatthaṃ pasāretvā kumbhe parāmasitvā –
‘‘மா குஞ்ஜர நாக³மாஸதோ³, து³க்கோ² ஹி குஞ்ஜர நாக³மாஸதோ³;
‘‘Mā kuñjara nāgamāsado, dukkho hi kuñjara nāgamāsado;
ந ஹி நாக³ஹதஸ்ஸ குஞ்ஜர, ஸுக³தி ஹோதி இதோ பரங் யதோ.
Na hi nāgahatassa kuñjara, sugati hoti ito paraṃ yato.
‘‘மா ச மதோ³ மா ச பமாதோ³, ந ஹி பமத்தா ஸுக³திங் வஜந்தி தே;
‘‘Mā ca mado mā ca pamādo, na hi pamattā sugatiṃ vajanti te;
த்வஞ்ஞேவ ததா² கரிஸ்ஸஸி, யேன த்வங் ஸுக³திங் க³மிஸ்ஸஸீ’’தி. (சூளவ॰ 342) –
Tvaññeva tathā karissasi, yena tvaṃ sugatiṃ gamissasī’’ti. (cūḷava. 342) –
த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.
Dhammaṃ desesi.
தஸ்ஸ ஸகலஸரீரங் பீதியா நிரந்தரங் பு²டங் அஹோஸி. ஸசே கிர திரச்சா²னக³தோ நாப⁴விஸ்ஸா, ஸோதாபத்திப²லங் அதி⁴க³மிஸ்ஸா. மனுஸ்ஸா தங் பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா உன்னதி³ங்ஸு அப்போ²டிங்ஸு, ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸா நானாப⁴ரணானி கி²பிங்ஸு, தானி ஹத்தி²ஸ்ஸ ஸரீரங் படிச்சா²த³யிங்ஸு. ததோ பட்டா²ய நாளாகி³ரி த⁴னபாலகோ நாம ஜாதோ. தஸ்மிங் கோ² பன த⁴னபாலகஸமாக³மே சதுராஸீதி பாணஸஹஸ்ஸானி அமதங் பிவிங்ஸு. ஸத்தா² த⁴னபாலகங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பேஸி. ஸோ ஸொண்டா³ய ப⁴க³வதோ பாதே³ பங்ஸூனி க³ஹெத்வா உபரி முத்³த⁴னி ஆகிரித்வா படிகுடிதோவ படிக்கமித்வா த³ஸ்ஸனூபசாரே டி²தோ த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா நிவத்தித்வா ஹத்தி²ஸாலங் பாவிஸி. ததோ பட்டா²ய த³ந்தஸுத³ந்தோ ஹுத்வா ந கஞ்சி விஹேடே²தி. ஸத்தா² நிப்ப²ன்னமனோரதோ² ‘‘யேஹி யங் த⁴னங் கி²த்தங், தேஸஞ்ஞேவ தங் ஹோதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ய ‘‘அஜ்ஜ மயா மஹந்தங் பாடிஹாரியங் கதங், இமஸ்மிங் நக³ரே பிண்டா³ய சரணங் அப்படிரூப’’ந்தி தித்தி²யே மத்³தி³த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஜயப்பத்தோ விய க²த்தியோ நக³ரா நிக்க²மித்வா வேளுவனமேவ க³தோ. நக³ரவாஸினோ ப³ஹுங் அன்னபானகா²த³னீயங் ஆதா³ய விஹாரங் க³ந்த்வா மஹாதா³னங் பவத்தயிங்ஸு.
Tassa sakalasarīraṃ pītiyā nirantaraṃ phuṭaṃ ahosi. Sace kira tiracchānagato nābhavissā, sotāpattiphalaṃ adhigamissā. Manussā taṃ pāṭihāriyaṃ disvā unnadiṃsu apphoṭiṃsu, sañjātasomanassā nānābharaṇāni khipiṃsu, tāni hatthissa sarīraṃ paṭicchādayiṃsu. Tato paṭṭhāya nāḷāgiri dhanapālako nāma jāto. Tasmiṃ kho pana dhanapālakasamāgame caturāsīti pāṇasahassāni amataṃ piviṃsu. Satthā dhanapālakaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpesi. So soṇḍāya bhagavato pāde paṃsūni gahetvā upari muddhani ākiritvā paṭikuṭitova paṭikkamitvā dassanūpacāre ṭhito dasabalaṃ vanditvā nivattitvā hatthisālaṃ pāvisi. Tato paṭṭhāya dantasudanto hutvā na kañci viheṭheti. Satthā nipphannamanoratho ‘‘yehi yaṃ dhanaṃ khittaṃ, tesaññeva taṃ hotū’’ti adhiṭṭhāya ‘‘ajja mayā mahantaṃ pāṭihāriyaṃ kataṃ, imasmiṃ nagare piṇḍāya caraṇaṃ appaṭirūpa’’nti titthiye madditvā bhikkhusaṅghaparivuto jayappatto viya khattiyo nagarā nikkhamitvā veḷuvanameva gato. Nagaravāsino bahuṃ annapānakhādanīyaṃ ādāya vihāraṃ gantvā mahādānaṃ pavattayiṃsu.
தங் தி³வஸங் ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மஸப⁴ங் பூரெத்வா ஸன்னிஸின்னா பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ததா²க³தஸ்ஸத்தா²ய அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜந்தேன து³க்கரங் கதங், நாளாகி³ரிங் தி³ஸ்வா ஸத்தா²ரா திக்க²த்துங் படிபா³ஹியமானோபி நாபக³தோ, அஹோ து³க்கரகாரகோ, ஆவுஸோ, ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³’’தி. ஸத்தா² ‘‘ஆனந்த³ஸ்ஸ கு³ணகதா² பவத்ததி, க³ந்தப்³ப³ங் மயா எத்தா²’’தி க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஆனந்தோ³ திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தோபி மமத்தா²ய ஜீவிதங் பரிச்சஜியேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Taṃ divasaṃ sāyanhasamaye dhammasabhaṃ pūretvā sannisinnā bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, āyasmatā ānandena tathāgatassatthāya attano jīvitaṃ pariccajantena dukkaraṃ kataṃ, nāḷāgiriṃ disvā satthārā tikkhattuṃ paṭibāhiyamānopi nāpagato, aho dukkarakārako, āvuso, āyasmā ānando’’ti. Satthā ‘‘ānandassa guṇakathā pavattati, gantabbaṃ mayā etthā’’ti gandhakuṭito nikkhamitvā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānando tiracchānayoniyaṃ nibbattopi mamatthāya jīvitaṃ pariccajiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே மஹிங்ஸகரட்டே² ஸாக³லனக³ரே ஸாக³லோ நாம ராஜா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ நக³ரதோ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் நேஸாத³கா³மகே அஞ்ஞதரோ நேஸாதோ³ பாஸேஹி ஸகுணே ப³ந்தி⁴த்வா நக³ரே விக்கிணந்தோ ஜீவிகங் கப்பேஸி. நக³ரதோ ச அவிதூ³ரே ஆவட்டதோ த்³வாத³ஸயோஜனோ மானுஸியோ நாம பது³மஸரோ அஹோஸி பஞ்சவண்ணபது³மஸஞ்ச²ன்னோ. தத்த² நானப்பகாரோ ஸகுணஸங்கோ⁴ ஓதரி. ஸோ நேஸாதோ³ தத்த² அனியாமேன பாஸே ஒட்³டே³ஸி. தஸ்மிங் காலே த⁴தரட்டோ² ஹங்ஸராஜா ச²ன்னவுதிஹங்ஸஸஹஸ்ஸபரிவாரோ சித்தகூடபப்³ப³தே ஸுவண்ணகு³ஹாயங் வஸதி, ஸுமுகோ² நாமஸ்ஸ ஸேனாபதி அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ததோ ஹங்ஸயூதா² கதிபயா ஸுவண்ணஹங்ஸா மானுஸியங் ஸரங் க³ந்த்வா பஹூதகோ³சரே தஸ்மிங் யதா²ஸுக²ங் விசரித்வா ஸுஹிதா சித்தகூடங் ஆக³ந்த்வா த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ ஆரோசேஸுங் – ‘‘மஹாராஜ, மனுஸ்ஸபதே² மானுஸியோ நாம பது³மஸரோ ஸம்பன்னகோ³சரோ, தத்த² கோ³சரங் க³ண்ஹிதுங் க³ச்சா²மா’’தி. ஸோ ‘‘மனுஸ்ஸபதோ² நாம ஸாஸங்கோ ஸப்படிப⁴யோ, மா வோ ருச்சித்தா²’’தி படிக்கி²பித்வாபி தேஹி புனப்புனங் வுச்சமானோ ‘‘ஸசே தும்ஹாகங் ருச்சதி, க³ச்சா²மா’’தி ஸபரிவாரோ தங் ஸரங் அக³மாஸி. ஸோ ஆகாஸா ஓதரந்தோ பாத³ங் பாஸே பவேஸெந்தோயேவ ஓதரி. அத²ஸ்ஸ பாஸோ பாத³ங் அயபட்டகேன கட்³ட⁴ந்தோ விய ஆப³ந்தி⁴த்வா க³ண்ஹி. அத²ஸ்ஸ ‘‘சி²ந்தி³ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி ஆகட்³ட⁴ந்தஸ்ஸ பட²மவாரே சம்மங் சி²ஜ்ஜி, து³தியவாரே மங்ஸங் சி²ஜ்ஜி, ததியவாரே ந்ஹாரு சி²ஜ்ஜி, பாஸோ அட்டி²ங் ஆஹச்ச அட்டா²ஸி, லோஹிதங் பக்³க⁴ரி, ப³லவவேத³னா பவத்திங்ஸு.
Atīte mahiṃsakaraṭṭhe sāgalanagare sāgalo nāma rājā dhammena rajjaṃ kāresi. Tadā nagarato avidūre ekasmiṃ nesādagāmake aññataro nesādo pāsehi sakuṇe bandhitvā nagare vikkiṇanto jīvikaṃ kappesi. Nagarato ca avidūre āvaṭṭato dvādasayojano mānusiyo nāma padumasaro ahosi pañcavaṇṇapadumasañchanno. Tattha nānappakāro sakuṇasaṅgho otari. So nesādo tattha aniyāmena pāse oḍḍesi. Tasmiṃ kāle dhataraṭṭho haṃsarājā channavutihaṃsasahassaparivāro cittakūṭapabbate suvaṇṇaguhāyaṃ vasati, sumukho nāmassa senāpati ahosi. Athekadivasaṃ tato haṃsayūthā katipayā suvaṇṇahaṃsā mānusiyaṃ saraṃ gantvā pahūtagocare tasmiṃ yathāsukhaṃ vicaritvā suhitā cittakūṭaṃ āgantvā dhataraṭṭhassa ārocesuṃ – ‘‘mahārāja, manussapathe mānusiyo nāma padumasaro sampannagocaro, tattha gocaraṃ gaṇhituṃ gacchāmā’’ti. So ‘‘manussapatho nāma sāsaṅko sappaṭibhayo, mā vo ruccitthā’’ti paṭikkhipitvāpi tehi punappunaṃ vuccamāno ‘‘sace tumhākaṃ ruccati, gacchāmā’’ti saparivāro taṃ saraṃ agamāsi. So ākāsā otaranto pādaṃ pāse pavesentoyeva otari. Athassa pāso pādaṃ ayapaṭṭakena kaḍḍhanto viya ābandhitvā gaṇhi. Athassa ‘‘chindissāmi na’’nti ākaḍḍhantassa paṭhamavāre cammaṃ chijji, dutiyavāre maṃsaṃ chijji, tatiyavāre nhāru chijji, pāso aṭṭhiṃ āhacca aṭṭhāsi, lohitaṃ pagghari, balavavedanā pavattiṃsu.
ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் ப³த்³த⁴ரவங் ரவிஸ்ஸாமி, ஞாதகா மே உத்ரஸ்தா ஹுத்வா கோ³சரங் அக்³க³ண்ஹித்வா சா²தஜ்ஜ²த்தாவ பலாயந்தா து³ப்³ப³லதாய மஹாஸமுத்³தே³ பதிஸ்ஸந்தீ’’தி. ஸோ வேத³னங் அதி⁴வாஸெத்வா ஞாதீனங் யாவத³த்த²ங் சரித்வா ஹங்ஸானங் கீளனகாலே மஹந்தேன ஸத்³தே³ன ப³த்³த⁴ரவங் ரவி. தங் ஸுத்வா தே ஹங்ஸா மரணப⁴யதஜ்ஜிதா வக்³க³வக்³கா³ ஹுத்வா சித்தகூடாபி⁴முகா² பக்கமிங்ஸு. தேஸு பக்கந்தேஸு ஸுமுகோ² ஹங்ஸஸேனாபதி ‘‘கச்சி நு கோ² இத³ங் ப⁴யங் மஹாராஜஸ்ஸ உப்பன்னங், ஜானிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி வேகே³ன பக்க²ந்தி³த்வா புரதோ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஹங்ஸக³ணஸ்ஸ அந்தரே மஹாஸத்தங் அதி³ஸ்வா மஜ்ஜி²மஹங்ஸக³ணங் விசினி, தத்த²பி அதி³ஸ்வா பச்சி²மஹங்ஸக³ணங் விசினி, தத்த²பி அதி³ஸ்வா ‘‘நிஸ்ஸங்ஸயங் தஸ்ஸேவேத³ங் ப⁴யங் உப்பன்ன’’ந்தி நிவத்தித்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ மஹாஸத்தங் பாஸே ப³த்³த⁴ங் லோஹிதமக்கி²தங் து³க்கா²துரங் பங்கபிட்டே² நிபன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, அஹங் மம ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா தும்ஹே பாஸதோ மோசெஸ்ஸாமீ’’தி வத³ந்தோ ஓதரித்வா மஹாஸத்தங் அஸ்ஸாஸெந்தோவ பங்கபிட்டே² நிஸீதி³. அத² நங் வீமங்ஸந்தோ மஹாஸத்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
So cintesi – ‘‘sacāhaṃ baddharavaṃ ravissāmi, ñātakā me utrastā hutvā gocaraṃ aggaṇhitvā chātajjhattāva palāyantā dubbalatāya mahāsamudde patissantī’’ti. So vedanaṃ adhivāsetvā ñātīnaṃ yāvadatthaṃ caritvā haṃsānaṃ kīḷanakāle mahantena saddena baddharavaṃ ravi. Taṃ sutvā te haṃsā maraṇabhayatajjitā vaggavaggā hutvā cittakūṭābhimukhā pakkamiṃsu. Tesu pakkantesu sumukho haṃsasenāpati ‘‘kacci nu kho idaṃ bhayaṃ mahārājassa uppannaṃ, jānissāmi na’’nti vegena pakkhanditvā purato gacchantassa haṃsagaṇassa antare mahāsattaṃ adisvā majjhimahaṃsagaṇaṃ vicini, tatthapi adisvā pacchimahaṃsagaṇaṃ vicini, tatthapi adisvā ‘‘nissaṃsayaṃ tassevedaṃ bhayaṃ uppanna’’nti nivattitvā āgacchanto mahāsattaṃ pāse baddhaṃ lohitamakkhitaṃ dukkhāturaṃ paṅkapiṭṭhe nipannaṃ disvā ‘‘mā bhāyi, mahārāja, ahaṃ mama jīvitaṃ pariccajitvā tumhe pāsato mocessāmī’’ti vadanto otaritvā mahāsattaṃ assāsentova paṅkapiṭṭhe nisīdi. Atha naṃ vīmaṃsanto mahāsatto paṭhamaṃ gāthamāha –
1.
1.
‘‘ஸுமுக² அனுபசினந்தா, பக்கமந்தி விஹங்க³மா;
‘‘Sumukha anupacinantā, pakkamanti vihaṅgamā;
க³ச்ச² துவம்பி மா கங்கி², நத்தி² ப³த்³தே⁴ ஸஹாயதா’’தி.
Gaccha tuvampi mā kaṅkhi, natthi baddhe sahāyatā’’ti.
தத்த² அனுபசினந்தாதி ஸினேஹேன ஆலயவஸேன அனோலோகெந்தா. பக்கமந்தீதி ஏதே ச²ன்னவுதி ஹங்ஸஸஹஸ்ஸா ஞாதிவிஹங்க³மா மங் ச²ட்³டெ³த்வா க³ச்ச²ந்தி, த்வம்பி க³ச்ச², மா இத⁴ வாஸங் ஆகங்கி², ஏவஞ்ஹி பாஸேன ப³த்³தே⁴ மயி ஸஹாயதா நாம நத்தி², ந ஹி தே அஹங் இதா³னி கிஞ்சி ஸஹாயகிச்சங் காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, கிங் தே மயா நிரூபகாரேன, பபஞ்சங் அகத்வா க³ச்சே²வாதி வத³தி.
Tattha anupacinantāti sinehena ālayavasena anolokentā. Pakkamantīti ete channavuti haṃsasahassā ñātivihaṅgamā maṃ chaḍḍetvā gacchanti, tvampi gaccha, mā idha vāsaṃ ākaṅkhi, evañhi pāsena baddhe mayi sahāyatā nāma natthi, na hi te ahaṃ idāni kiñci sahāyakiccaṃ kātuṃ sakkhissāmi, kiṃ te mayā nirūpakārena, papañcaṃ akatvā gacchevāti vadati.
இதோ பரங் –
Ito paraṃ –
2.
2.
‘‘க³ச்சே² வாஹங் ந வா க³ச்சே², ந தேன அமரோ ஸியங்;
‘‘Gacche vāhaṃ na vā gacche, na tena amaro siyaṃ;
ஸுகி²தங் தங் உபாஸித்வா, து³க்கி²தங் தங் கத²ங் ஜஹே.
Sukhitaṃ taṃ upāsitvā, dukkhitaṃ taṃ kathaṃ jahe.
3.
3.
‘‘மரணங் வா தயா ஸத்³தி⁴ங், ஜீவிதங் வா தயா வினா;
‘‘Maraṇaṃ vā tayā saddhiṃ, jīvitaṃ vā tayā vinā;
ததே³வ மரணங் ஸெய்யோ, யஞ்சே ஜீவே தயா வினா.
Tadeva maraṇaṃ seyyo, yañce jīve tayā vinā.
4.
4.
‘‘நேஸ த⁴ம்மோ மஹாராஜ, யங் தங் ஏவங் க³தங் ஜஹே;
‘‘Nesa dhammo mahārāja, yaṃ taṃ evaṃ gataṃ jahe;
யா க³தி துய்ஹங் ஸா மய்ஹங், ருச்சதே விஹகா³தி⁴ப.
Yā gati tuyhaṃ sā mayhaṃ, ruccate vihagādhipa.
5.
5.
‘‘கா நு பாஸேன ப³த்³த⁴ஸ்ஸ, க³தி அஞ்ஞா மஹானஸா;
‘‘Kā nu pāsena baddhassa, gati aññā mahānasā;
ஸா கத²ங் சேதயானஸ்ஸ, முத்தஸ்ஸ தவ ருச்சதி.
Sā kathaṃ cetayānassa, muttassa tava ruccati.
6.
6.
‘‘கங் வா த்வங் பஸ்ஸஸே அத்த²ங், மம துய்ஹஞ்ச பக்கி²ம;
‘‘Kaṃ vā tvaṃ passase atthaṃ, mama tuyhañca pakkhima;
ஞாதீனங் வாவஸிட்டா²னங், உபி⁴ன்னங் ஜீவிதக்க²யே.
Ñātīnaṃ vāvasiṭṭhānaṃ, ubhinnaṃ jīvitakkhaye.
7.
7.
‘‘யங் ந கஞ்சனதே³பிஞ்ச², அந்தே⁴ன தமஸா க³தங்;
‘‘Yaṃ na kañcanadepiñcha, andhena tamasā gataṃ;
தாதி³ஸே ஸஞ்சஜங் பாணங், கமத்த²மபி⁴ஜோதயே.
Tādise sañcajaṃ pāṇaṃ, kamatthamabhijotaye.
8.
8.
‘‘கத²ங் நு பததங் ஸெட்ட², த⁴ம்மே அத்த²ங் ந பு³ஜ்ஜ²ஸி;
‘‘Kathaṃ nu patataṃ seṭṭha, dhamme atthaṃ na bujjhasi;
த⁴ம்மோ அபசிதோ ஸந்தோ, அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி பாணினங்.
Dhammo apacito santo, atthaṃ dasseti pāṇinaṃ.
9.
9.
‘‘ஸோஹங் த⁴ம்மங் அபெக்கா²னோ, த⁴ம்மா சத்த²ங் ஸமுட்டி²தங்;
‘‘Sohaṃ dhammaṃ apekkhāno, dhammā catthaṃ samuṭṭhitaṃ;
ப⁴த்திஞ்ச தயி ஸம்பஸ்ஸங், நாவகங்கா²மி ஜீவிதங்.
Bhattiñca tayi sampassaṃ, nāvakaṅkhāmi jīvitaṃ.
10. ‘‘அத்³தா⁴ ஏஸோ ஸதங் த⁴ம்மோ, யோ மித்தோ மித்தமாபதே³.
10. ‘‘Addhā eso sataṃ dhammo, yo mitto mittamāpade.
ந சஜே ஜீவிதஸ்ஸாபி, ஹேதுத⁴ம்மமனுஸ்ஸரங்.
Na caje jīvitassāpi, hetudhammamanussaraṃ.
11.
11.
‘‘ஸ்வாயங் த⁴ம்மோ ச தே சிண்ணோ, ப⁴த்தி ச விதி³தா மயி;
‘‘Svāyaṃ dhammo ca te ciṇṇo, bhatti ca viditā mayi;
காமங் கரஸ்ஸு மய்ஹேதங், க³ச்சே²வானுமதோ மயா.
Kāmaṃ karassu mayhetaṃ, gacchevānumato mayā.
12.
12.
‘‘அபி த்வேவங் க³தே காலே, யங் க²ண்ட³ங் ஞாதினங் மயா;
‘‘Api tvevaṃ gate kāle, yaṃ khaṇḍaṃ ñātinaṃ mayā;
தயா தங் பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னங், அஸ்ஸ பரமஸங்வுதங்.
Tayā taṃ buddhisampannaṃ, assa paramasaṃvutaṃ.
13.
13.
‘‘இச்சேவங் மந்தயந்தானங், அரியானங் அரியவுத்தினங்;
‘‘Iccevaṃ mantayantānaṃ, ariyānaṃ ariyavuttinaṃ;
பச்சதி³ஸ்ஸத² நேஸாதோ³, ஆதுரானமிவந்தகோ.
Paccadissatha nesādo, āturānamivantako.
14.
14.
‘‘தே ஸத்துமபி⁴ஸஞ்சிக்க², தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதா தி³ஜா;
‘‘Te sattumabhisañcikkha, dīgharattaṃ hitā dijā;
துண்ஹீமாஸித்த² உப⁴யோ, ந ஸஞ்சலேஸுமாஸனா.
Tuṇhīmāsittha ubhayo, na sañcalesumāsanā.
15.
15.
‘‘த⁴தரட்டே² ச தி³ஸ்வான, ஸமுட்³டெ³ந்தே ததோ ததோ;
‘‘Dhataraṭṭhe ca disvāna, samuḍḍente tato tato;
அபி⁴க்க²மத² வேகே³ன, தி³ஜஸத்து தி³ஜாதி⁴பே.
Abhikkhamatha vegena, dijasattu dijādhipe.
16.
16.
‘‘ஸோ ச வேகே³னபி⁴க்கம்ம, ஆஸஜ்ஜ பரமே தி³ஜே;
‘‘So ca vegenabhikkamma, āsajja parame dije;
பச்சகமித்த² நேஸாதோ³, ப³த்³தா⁴ இதி விசிந்தயங்.
Paccakamittha nesādo, baddhā iti vicintayaṃ.
17.
17.
‘‘ஏகங்வ ப³த்³த⁴மாஸீனங், அப³த்³த⁴ஞ்ச புனாபரங்;
‘‘Ekaṃva baddhamāsīnaṃ, abaddhañca punāparaṃ;
ஆஸஜ்ஜ ப³த்³த⁴மாஸீனங், பெக்க²மானமதீ³னவங்.
Āsajja baddhamāsīnaṃ, pekkhamānamadīnavaṃ.
18.
18.
‘‘ததோ ஸோ விமதோயேவ, பண்ட³ரே அஜ்ஜ²பா⁴ஸத²;
‘‘Tato so vimatoyeva, paṇḍare ajjhabhāsatha;
பவட்³ட⁴காயே ஆஸீனே, தி³ஜஸங்க⁴க³ணாதி⁴பே.
Pavaḍḍhakāye āsīne, dijasaṅghagaṇādhipe.
19.
19.
‘‘யங் நு பாஸேன மஹதா, ப³த்³தோ⁴ ந குருதே தி³ஸங்;
‘‘Yaṃ nu pāsena mahatā, baddho na kurute disaṃ;
அத² கஸ்மா அப³த்³தோ⁴ த்வங், ப³லீ பக்கி² ந க³ச்ச²ஸி.
Atha kasmā abaddho tvaṃ, balī pakkhi na gacchasi.
20.
20.
‘‘கிங் நு த்யாயங் தி³ஜோ ஹோதி, முத்தோ ப³த்³த⁴ங் உபாஸஸி;
‘‘Kiṃ nu tyāyaṃ dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;
ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் ஏகோ அவஹீயஸி.
Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahīyasi.
21.
21.
‘‘ராஜா மே ஸோ தி³ஜாமித்த, ஸகா² பாணஸமோ ச மே;
‘‘Rājā me so dijāmitta, sakhā pāṇasamo ca me;
நேவ நங் விஜஹிஸ்ஸாமி, யாவ காலஸ்ஸ பரியாயங்.
Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāyaṃ.
22.
22.
‘‘கத²ங் பனாயங் விஹங்கோ³, நாத்³த³ஸ பாஸமொட்³டி³தங்;
‘‘Kathaṃ panāyaṃ vihaṅgo, nāddasa pāsamoḍḍitaṃ;
பத³ஞ்ஹேதங் மஹந்தானங், பொ³த்³து⁴மரஹந்தி ஆபத³ங்.
Padañhetaṃ mahantānaṃ, boddhumarahanti āpadaṃ.
23.
23.
‘‘யதா³ பராப⁴வோ ஹோதி, போஸோ ஜீவிதஸங்க²யே;
‘‘Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;
அத² ஜாலஞ்ச பாஸஞ்ச, ஆஸஜ்ஜாபி ந பு³ஜ்ஜ²தி.
Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhati.
24.
24.
‘‘அபி த்வேவ மஹாபஞ்ஞ, பாஸா ப³ஹுவிதா⁴ ததா;
‘‘Api tveva mahāpañña, pāsā bahuvidhā tatā;
கு³ய்ஹமாஸஜ்ஜ ப³ஜ்ஜ²ந்தி, அதே²வங் ஜீவிதக்க²யே’’தி. –
Guyhamāsajja bajjhanti, athevaṃ jīvitakkhaye’’ti. –
இமாஸங் கா³தா²னங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ பாளினயேனேவ வேதி³தப்³போ³.
Imāsaṃ gāthānaṃ sambandho pāḷinayeneva veditabbo.
தத்த² க³ச்சே² வாதி, மஹாராஜ, அஹங் இதோ க³ச்செ²ய்யங் வா ந வா, நாஹங் தேன க³மனேன வா அக³மனேன வா அமரோ ஸியங், அஹஞ்ஹி இதோ க³தோபி அக³தோபி மரணதோ அமுத்தோவ, இதோ புப்³பே³ பன ஸுகி²தங் தங் உபாஸித்வா இதா³னி து³க்கி²தங் தங் கத²ங் ஜஹெய்யந்தி வத³தி. மரணங் வாதி மம அக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ வா தயா ஸத்³தி⁴ங் மரணங் ப⁴வெய்ய, க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ வா தயா வினா ஜீவிதங். தேஸு த்³வீஸு யங் தயா ஸத்³தி⁴ங் மரணங், ததே³வ மே வரங், யங் தயா வினா ஜீவெய்யங், ந மே தங் வரந்தி அத்தோ². ருச்சதேதி யா தவ க³தி நிப்ப²த்தி, ஸாவ மய்ஹங் ருச்சதி. ஸா கத²ந்தி ஸம்ம ஸுமுக² மம தாவ த³ள்ஹேன வாலபாஸேன ப³த்³த⁴ஸ்ஸ பரஹத்த²ங் க³தஸ்ஸ ஸா க³தி ருச்சது, தவ பன சேதயானஸ்ஸ ஸசேதனஸ்ஸ பஞ்ஞவதோ முத்தஸ்ஸ கத²ங் ருச்சதி.
Tattha gacche vāti, mahārāja, ahaṃ ito gaccheyyaṃ vā na vā, nāhaṃ tena gamanena vā agamanena vā amaro siyaṃ, ahañhi ito gatopi agatopi maraṇato amuttova, ito pubbe pana sukhitaṃ taṃ upāsitvā idāni dukkhitaṃ taṃ kathaṃ jaheyyanti vadati. Maraṇaṃ vāti mama agacchantassa vā tayā saddhiṃ maraṇaṃ bhaveyya, gacchantassa vā tayā vinā jīvitaṃ. Tesu dvīsu yaṃ tayā saddhiṃ maraṇaṃ, tadeva me varaṃ, yaṃ tayā vinā jīveyyaṃ, na me taṃ varanti attho. Ruccateti yā tava gati nipphatti, sāva mayhaṃ ruccati. Sā kathanti samma sumukha mama tāva daḷhena vālapāsena baddhassa parahatthaṃ gatassa sā gati ruccatu, tava pana cetayānassa sacetanassa paññavato muttassa kathaṃ ruccati.
பக்கி²மாதி பக்க²ஸம்பன்ன. உபி⁴ன்னந்தி அம்ஹாகங் த்³வின்னங் ஜீவிதக்க²யே ஸதி த்வங் மம வா தவ வா அவஸிட்ட²ஞாதீனங் வா கங் அத்த²ங் பஸ்ஸஸி. யங் நாதி எத்த² ந-காரோ உபமானே. கஞ்சனதே³பிஞ்சா²தி கஞ்சனத்³வேபிஞ்ச², அயமேவ வா பாடோ², கஞ்சனஸதி³ஸஉப⁴யபக்கா²தி அத்தோ². தமஸாதி தமஸி. க³தந்தி கதங், அயமேவ வா பாடோ². புரிமஸ்ஸ ந-காரஸ்ஸ இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴, ‘‘ந கத’’ந்தி கதங் வியாதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – தயி பாணங் சஜந்தேபி அசஜந்தேபி மம ஜீவிதஸ்ஸ அபா⁴வா யங் தவ பாணஸஞ்சஜனங், தங் அந்தே⁴ன தமஸி கதங் விய கிஞ்சிதே³வ ரூபகம்மங் அபச்சக்க²கு³ணங், தாதி³ஸே தவ அபச்சக்க²கு³ணே பாணஸஞ்சஜனே த்வங் பாணங் ஸஞ்சஜந்தோ கமத்த²ங் ஜோதெய்யாஸீதி.
Pakkhimāti pakkhasampanna. Ubhinnanti amhākaṃ dvinnaṃ jīvitakkhaye sati tvaṃ mama vā tava vā avasiṭṭhañātīnaṃ vā kaṃ atthaṃ passasi. Yaṃ nāti ettha na-kāro upamāne. Kañcanadepiñchāti kañcanadvepiñcha, ayameva vā pāṭho, kañcanasadisaubhayapakkhāti attho. Tamasāti tamasi. Gatanti kataṃ, ayameva vā pāṭho. Purimassa na-kārassa iminā sambandho, ‘‘na kata’’nti kataṃ viyāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – tayi pāṇaṃ cajantepi acajantepi mama jīvitassa abhāvā yaṃ tava pāṇasañcajanaṃ, taṃ andhena tamasi kataṃ viya kiñcideva rūpakammaṃ apaccakkhaguṇaṃ, tādise tava apaccakkhaguṇe pāṇasañcajane tvaṃ pāṇaṃ sañcajanto kamatthaṃ joteyyāsīti.
த⁴ம்மோ அபசிதோ ஸந்தோதி த⁴ம்மோ பூஜிதோ மானிதோ ஸமானோ. அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதீதி வுத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி. அபெக்கா²னோதி அபெக்க²ந்தோ. த⁴ம்மா சத்த²ந்தி த⁴ம்மதோ ச அத்த²ங் ஸமுட்டி²தங் பஸ்ஸந்தோ . ப⁴த்திந்தி ஸினேஹங். ஸதங் த⁴ம்மோதி பண்டி³தானங் ஸபா⁴வோ. யோ மித்தோதி யோ மித்தோ ஆபதா³ஸு மித்தங் ந சஜே, தஸ்ஸ அசஜந்தஸ்ஸ மித்தஸ்ஸ ஏஸ ஸபா⁴வோ நாம அத்³தா⁴ ஸதங் த⁴ம்மோ. விதி³தாதி பாகடா ஜாதா. காமங் கரஸ்ஸூதி ஏதங் மம காமங் மயா இச்சி²தங் மம வசனங் கரஸ்ஸு. அபி த்வேவங் க³தே காலேதி அபி து ஏவங் க³தே காலே மயி இமஸ்மிங் டா²னே பாஸேன ப³த்³தே⁴. பரமஸங்வுதந்தி பரமபரிபுண்ணங்.
Dhammo apacito santoti dhammo pūjito mānito samāno. Atthaṃ dassetīti vuddhiṃ dasseti. Apekkhānoti apekkhanto. Dhammā catthanti dhammato ca atthaṃ samuṭṭhitaṃ passanto . Bhattinti sinehaṃ. Sataṃ dhammoti paṇḍitānaṃ sabhāvo. Yo mittoti yo mitto āpadāsu mittaṃ na caje, tassa acajantassa mittassa esa sabhāvo nāma addhā sataṃ dhammo. Viditāti pākaṭā jātā. Kāmaṃ karassūti etaṃ mama kāmaṃ mayā icchitaṃ mama vacanaṃ karassu. Api tvevaṃ gate kāleti api tu evaṃ gate kāle mayi imasmiṃ ṭhāne pāsena baddhe. Paramasaṃvutanti paramaparipuṇṇaṃ.