Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    7. சூளஹத்தி²பதோ³பமஸுத்தவண்ணனா

    7. Cūḷahatthipadopamasuttavaṇṇanā

    288. ஸேதபரிவாரோதி ஸேதபடிச்ச²தோ³, ஸேதவண்ணாலங்காரோதி அத்தோ². புப்³பே³ பன ‘‘ஸேதாலங்காரா’’தி அஸ்ஸாலங்காரோ க³ஹிதோ, இத⁴ சக்கபஞ்ஜரகுப்³ப³ராதி³ரதா²வயவேஸு காதப்³பா³லங்காரோ. ஏவங் வுத்தேனாதி ஏவங் ‘‘ஸேதாய ஸுத³’’ந்திஆதி³னா பகாரேன ஸங்யுத்தமஹாவக்³கே³ (ஸங்॰ நி॰ 5.4) வுத்தேன. நாதிமஹா யுத்³த⁴மண்ட³லே ஸஞ்சாரஸுக²த்த²ங். யோதோ⁴ ஸாரதீ²தி த்³வின்னங், பஹரணதா³யகேன ஸத்³தி⁴ங் திண்ணங் வா.

    288.Setaparivāroti setapaṭicchado, setavaṇṇālaṅkāroti attho. Pubbe pana ‘‘setālaṅkārā’’ti assālaṅkāro gahito, idha cakkapañjarakubbarādirathāvayavesu kātabbālaṅkāro. Evaṃ vuttenāti evaṃ ‘‘setāya suda’’ntiādinā pakārena saṃyuttamahāvagge (saṃ. ni. 5.4) vuttena. Nātimahā yuddhamaṇḍale sañcārasukhatthaṃ. Yodho sārathīti dvinnaṃ, paharaṇadāyakena saddhiṃ tiṇṇaṃ vā.

    நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரோதி நக³ரஸோப⁴னத்த²ங். இத³ங் கிர தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஜாணுஸ்ஸோணிட்டா²னந்தரங் ஜாதிஸித்³த⁴ங் பரம்பராக³தங் சாரித்தங். தேனாஹ ‘‘இதோ எத்தகேஹி தி³வஸேஹீ’’திஆதி³. சாரித்தவஸேன நக³ரவாஸினோபி ததா² ததா² படிபஜ்ஜந்தி. புஞ்ஞவாதி³மங்க³லகத²னே நியுத்தா மாங்க³லிகா. ஸுவத்தி²பத்தனாய ஸோவத்தி²கா. ஆதி³-ஸத்³தே³ன வந்தீ³ஆதீ³னங் ஸங்க³ஹோ. யஸஸிரிஸம்பத்தியாதி யஸஸம்பத்தியா ஸிரிஸம்பத்தியா ச, பரிவாரஸம்பத்தியா சேவ விப⁴வஸோபா⁴ஸம்பத்தியா சாதி அத்தோ².

    Nagaraṃ padakkhiṇaṃ karoti nagarasobhanatthaṃ. Idaṃ kira tassa brāhmaṇassa jāṇussoṇiṭṭhānantaraṃ jātisiddhaṃ paramparāgataṃ cārittaṃ. Tenāha ‘‘ito ettakehi divasehī’’tiādi. Cārittavasena nagaravāsinopi tathā tathā paṭipajjanti. Puññavādimaṅgalakathane niyuttā māṅgalikā. Suvatthipattanāya sovatthikā. Ādi-saddena vandīādīnaṃ saṅgaho. Yasasirisampattiyāti yasasampattiyā sirisampattiyā ca, parivārasampattiyā ceva vibhavasobhāsampattiyā cāti attho.

    நக³ராபி⁴முகோ² பாயாஸி அத்தனோ பி⁴க்கா²சாரவேலாய. பண்டி³தோ மஞ்ஞேதி எத்த² மஞ்ஞேதி இத³ங் ‘‘மஞ்ஞதீ’’தி இமினா ஸமானத்த²ங் நிபாதபத³ங். தஸ்ஸ இதி-ஸத்³த³ங் ஆனெத்வா அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பண்டி³தோதி மஞ்ஞதீ’’தி ஆஹ. அனுமதிபுச்சா²வஸேன சேதங் வுத்தங். தேனேவாஹ ‘‘உதா³ஹு நோ’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞதி ப⁴வங் வச்சா²யனோ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பஞ்ஞாவெய்யத்திய’’ந்தி ஹி வுத்தமேவத்த²ங் புன க³ண்ஹந்தோ ‘‘பண்டி³தோ மஞ்ஞே’’தி ஆஹ. தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ப⁴வங் வச்சா²யனோ, ஸமணங் கோ³தமங் பண்டி³தோதி மஞ்ஞதி, உதா³ஹு நோ’’தி, யதா² தே க²மெய்ய, ததா² நங் கதே²ஹீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Nagarābhimukhopāyāsi attano bhikkhācāravelāya. Paṇḍito maññeti ettha maññeti idaṃ ‘‘maññatī’’ti iminā samānatthaṃ nipātapadaṃ. Tassa iti-saddaṃ ānetvā atthaṃ dassento ‘‘paṇḍitoti maññatī’’ti āha. Anumatipucchāvasena cetaṃ vuttaṃ. Tenevāha ‘‘udāhu no’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññati bhavaṃ vacchāyano samaṇassa gotamassa paññāveyyattiya’’nti hi vuttamevatthaṃ puna gaṇhanto ‘‘paṇḍito maññe’’ti āha. Tasmā vuttaṃ ‘‘bhavaṃ vacchāyano, samaṇaṃ gotamaṃ paṇḍitoti maññati, udāhu no’’ti, yathā te khameyya, tathā naṃ kathehīti adhippāyo.

    அஹங் கோ நாம, மம அவிஸயோ ஏஸோதி த³ஸ்ஸேதி. கோ சாதி ஹேதுனிஸ்ஸக்கே பச்சத்தவசனந்தி ஆஹ ‘‘குதோ சா’’தி. ததா² சாஹ ‘‘கேன காரணேன ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி, யேன காரணேன ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பஞ்ஞாவெய்யத்தியங் ஜானெய்யங், தங் காரணங் மயி நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. பு³த்³தோ⁴யேவ ப⁴வெய்ய, அபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸப்³ப³தா² பு³த்³த⁴ஞாணானுபா⁴வங் ஜானிதுங் ந ஸக்காதி. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘அப்பமத்தகங் கோ² பனேதங், பி⁴க்க²வே, ஓரமத்தகங் ஸீலமத்தகங், யேன புது²ஜ்ஜனோ ததா²க³தஸ்ஸ வண்ணங் வத³மானோ வதெ³ய்ய (தீ³॰ நி॰ 1.7), அத்தி², பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞேவ த⁴ம்மா க³ம்பீ⁴ரா து³த்³த³ஸா து³ரனுபோ³தா⁴ …பே॰… யேஹி ததா²க³தஸ்ஸ யதா²பு⁴ச்சங் வண்ணங் ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்யா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.28) ச. எத்தா²தி ‘‘ஸோபி நூனஸ்ஸ தாதி³ஸோவா’’தி ஏதஸ்மிங் பதே³. பஸத்த² பஸத்தோ²தி பஸத்தே²ஹி அத்தனோ கு³ணேஹேவ ஸோ பஸத்தோ², ந தஸ்ஸ கித்தினா, பஸங்ஸாஸபா⁴வேனேவ பாஸங்ஸோதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘ஸப்³ப³கு³ணான’’ந்திஆதி³. மணிரதனந்தி சக்கவத்தினோ மணிரதனங். ஸதே³வகே லோகே பாஸங்ஸானம்பி பாஸங்ஸோதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பஸத்தே²ஹி வா’’தி து³தியவிகப்போ க³ஹிதோ.

    Ahaṃ ko nāma, mama avisayo esoti dasseti. Ko cāti hetunissakke paccattavacananti āha ‘‘kuto cā’’ti. Tathā cāha ‘‘kena kāraṇena jānissāmī’’ti, yena kāraṇena samaṇassa gotamassa paññāveyyattiyaṃ jāneyyaṃ, taṃ kāraṇaṃ mayi natthīti adhippāyo. Buddhoyeva bhaveyya, abuddhassa sabbathā buddhañāṇānubhāvaṃ jānituṃ na sakkāti. Vuttañhetaṃ – ‘‘appamattakaṃ kho panetaṃ, bhikkhave, oramattakaṃ sīlamattakaṃ, yena puthujjano tathāgatassa vaṇṇaṃ vadamāno vadeyya (dī. ni. 1.7), atthi, bhikkhave, aññeva dhammā gambhīrā duddasā duranubodhā …pe… yehi tathāgatassa yathābhuccaṃ vaṇṇaṃ sammā vadamāno vadeyyā’’ti (dī. ni. 1.28) ca. Etthāti ‘‘sopi nūnassa tādisovā’’ti etasmiṃ pade. Pasattha pasatthoti pasatthehi attano guṇeheva so pasattho, na tassa kittinā, pasaṃsāsabhāveneva pāsaṃsoti attho. Tenāha ‘‘sabbaguṇāna’’ntiādi. Maṇiratananti cakkavattino maṇiratanaṃ. Sadevake loke pāsaṃsānampi pāsaṃsoti dassetuṃ ‘‘pasatthehi vā’’ti dutiyavikappo gahito.

    அரணீயதோ அத்தோ², ஸோ ஏவ வஸதீதி வஸோதி அத்த²வஸோ, தஸ்ஸ தஸ்ஸ பயோக³ஸ்ஸ ஆனிஸங்ஸபூ⁴தங் ப²லந்தி ஆஹ ‘‘அத்த²வஸந்தி அத்தா²னிஸங்ஸ’’ந்தி. அத்தோ² வா வுத்தலக்க²ணோ வஸோ ஏதஸ்ஸாதி அத்த²வஸோ, காரணங். நாக³வனவாஸிகோதி ஹத்தி²னாகா³னங் விசரணவனே தேஸங் க³ஹணத்த²ங் வஸனகோ. அனுக்³க³ஹிதஸிப்போதி அஸிக்கி²தஹத்தி²ஸிப்போ ஆயதவித்த²தஸ்ஸ பத³மத்தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனேன ‘‘மஹா வத, போ⁴ நாகோ³’’தி நிட்டா²க³மனதோ. பரதோ பன ப⁴க³வதா வுத்தட்டா²னே. உக்³க³ஹிதஸிப்போ புரிஸோ நாக³வனிகோதி ஆக³தோ ஆயதவித்த²தஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ உச்சஸ்ஸ ச நிஸேவிதஸ்ஸ ப்³யபி⁴சாரபா⁴வங் ஞத்வா தத்தகேன நிட்ட²ங் அக³ந்த்வா மஹாஹத்தி²ங் தி³ஸ்வாவ நிட்டா²க³மனதோ. ஞாணங் பஜ்ஜதி எத்தா²தி ஞாணபதா³னி, க²த்தியபண்டி³தாதீ³னங் த⁴ம்மவினயே வினீதத்தா வினயேஹி அதி⁴க³தஜ்ஜா²னாதீ³னி. தானி ஹி ததா²க³தக³ந்த⁴ஹத்தி²னோ தே³ஸனாஞாணேன அக்கந்தட்டா²னானி. சத்தாரீதி பன வினெய்யானங் இத⁴ க²த்தியபண்டி³தாதி³வஸேன சதுப்³பி³தா⁴னங்யேவ க³ஹிதத்தா.

    Araṇīyato attho, so eva vasatīti vasoti atthavaso, tassa tassa payogassa ānisaṃsabhūtaṃ phalanti āha ‘‘atthavasanti atthānisaṃsa’’nti. Attho vā vuttalakkhaṇo vaso etassāti atthavaso, kāraṇaṃ. Nāgavanavāsikoti hatthināgānaṃ vicaraṇavane tesaṃ gahaṇatthaṃ vasanako. Anuggahitasippoti asikkhitahatthisippo āyatavitthatassa padamattassa dassanena ‘‘mahā vata, bho nāgo’’ti niṭṭhāgamanato. Parato pana bhagavatā vuttaṭṭhāne. Uggahitasippo puriso nāgavanikoti āgato āyatavitthatassa padassa uccassa ca nisevitassa byabhicārabhāvaṃ ñatvā tattakena niṭṭhaṃ agantvā mahāhatthiṃ disvāva niṭṭhāgamanato. Ñāṇaṃ pajjati etthāti ñāṇapadāni, khattiyapaṇḍitādīnaṃ dhammavinaye vinītattā vinayehi adhigatajjhānādīni. Tāni hi tathāgatagandhahatthino desanāñāṇena akkantaṭṭhānāni. Cattārīti pana vineyyānaṃ idha khattiyapaṇḍitādivasena catubbidhānaṃyeva gahitattā.

    289. புக்³க³லேஸு பஞ்ஞாய ச நிபுணதா பண்டி³தஸமஞ்ஞா நிபுணத்த²ஸ்ஸ த³ஸ்ஸனஸமத்த²தாவஸேனேவாதி ஆஹ ‘‘ஸுகு²மஅத்த²ந்தரபடிவிஜ்ஜ²னஸமத்தே²’’தி. கத-ஸத்³தோ³ இத⁴ நிப்ப²ன்னபரியாயோ. பரே பவத³ந்தி எத்த², ஏதேனாதி பரப்பவாதோ³, பரஸமயோ. பரேஹி பவத³னங் பரப்பவாதோ³, விக்³கா³ஹிககதா²ய பரவாத³மத்³த³னங். தது³ப⁴யம்பி ஏகதோ கத்வா பாளியங் வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘விஞ்ஞாதபரப்பவாதே³ சேவ பரேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதவாத³பரிசயே சா’’தி, பரஸமயேஸு பரவாத³மத்³த³னேஸு ச நிப்ப²ன்னேதி அத்தோ². வாலவேதி⁴ரூபேதி வாலவேதி⁴பதிரூபே. தேனாஹ ‘‘வாலவேதி⁴த⁴னுக்³க³ஹஸதி³ஸே’’தி. வாலந்தி அனேகதா⁴ பி⁴ன்னஸ்ஸ வாலஸ்ஸ அங்ஸுஸங்கா²தங் வாலங். பி⁴ந்த³ந்தா வியாதி க⁴டாதி³ங் ஸவிக்³க³ஹங் முக்³க³ராதி³னா பி⁴ந்த³ந்தா விய, தி³ட்டி²க³தானி ஏகங்ஸதோ பி⁴ந்த³ந்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘அத்த²ங் கு³ய்ஹங் படிச்ச²ன்னங் கத்வா புச்சி²ஸ்ஸாமா’’தி ஸங்க²தங் பத³பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘து³பத³ம்பீ’’திஆதி³ வுத்தங். வத³ந்தி ஏதேனாதி வாதோ³, தோ³ஸோ. புச்சீ²யதீதி பஞ்ஹோ, அத்தோ². புச்ச²தி ஏதேனாதி பஞ்ஹோ, ஸத்³தோ³. தது³ப⁴யங் ஏகதோ க³ஹெத்வா ஆஹ ‘‘ஏவரூபே பஞ்ஹே’’திஆதி³. ‘‘ஏவங் புச்செ²ய்ய, ஏவங் விஸ்ஸஜ்ஜெய்யா’’தி ச புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனானங் ஸிகா²வக³மனங் த³ஸ்ஸேதி. ஸெய்யோதி உத்தமோ, பரமோ லாபோ⁴தி அதி⁴ப்பாயோ.

    289. Puggalesu paññāya ca nipuṇatā paṇḍitasamaññā nipuṇatthassa dassanasamatthatāvasenevāti āha ‘‘sukhumaatthantarapaṭivijjhanasamatthe’’ti. Kata-saddo idha nipphannapariyāyo. Pare pavadanti ettha, etenāti parappavādo, parasamayo. Parehi pavadanaṃ parappavādo, viggāhikakathāya paravādamaddanaṃ. Tadubhayampi ekato katvā pāḷiyaṃ vuttanti āha ‘‘viññātaparappavāde ceva parehi saddhiṃ katavādaparicaye cā’’ti, parasamayesu paravādamaddanesu ca nipphanneti attho. Vālavedhirūpeti vālavedhipatirūpe. Tenāha ‘‘vālavedhidhanuggahasadise’’ti. Vālanti anekadhā bhinnassa vālassa aṃsusaṅkhātaṃ vālaṃ. Bhindantā viyāti ghaṭādiṃ saviggahaṃ muggarādinā bhindantā viya, diṭṭhigatāni ekaṃsato bhindantāti adhippāyo. ‘‘Atthaṃ guyhaṃ paṭicchannaṃ katvā pucchissāmā’’ti saṅkhataṃ padapañhaṃ pucchantīti dassetuṃ ‘‘dupadampī’’tiādi vuttaṃ. Vadanti etenāti vādo, doso. Pucchīyatīti pañho, attho. Pucchati etenāti pañho, saddo. Tadubhayaṃ ekato gahetvā āha ‘‘evarūpe pañhe’’tiādi. ‘‘Evaṃ puccheyya, evaṃ vissajjeyyā’’ti ca pucchāvissajjanānaṃ sikhāvagamanaṃ dasseti. Seyyoti uttamo, paramo lābhoti adhippāyo.

    ஏவங் அத்தனோ வாத³வித⁴மனப⁴யேனபி பரே ப⁴க³வந்தங் பஞ்ஹங் புச்சி²துங் ந விஸஹந்தீதி வத்வா இதா³னி வாத³வித⁴மனேன வினாபி ந விஸஹந்தி ஏவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். சித்தங் பஸீத³தி பரே அத்தனோ அத்தபா⁴வம்பி விஸ்ஸத்த²ங் நிய்யாதே³துகாமா ஹொந்தி ஓதி⁴ஸகமெத்தாப²ரணஸதி³ஸத்தா தஸ்ஸ மெத்தாயனஸ்ஸ. த³ஸ்ஸனஸம்பன்னாதி த³ட்ட²ப்³ப³தாய ஸம்பன்னா த³ஸ்ஸனானுத்தரியபா⁴வதோ, அதிவிய த³ஸ்ஸனீயாதி அத்தோ².

    Evaṃ attano vādavidhamanabhayenapi pare bhagavantaṃ pañhaṃ pucchituṃ na visahantīti vatvā idāni vādavidhamanena vināpi na visahanti evāti dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi āraddhaṃ. Cittaṃ pasīdati pare attano attabhāvampi vissatthaṃ niyyādetukāmā honti odhisakamettāpharaṇasadisattā tassa mettāyanassa. Dassanasampannāti daṭṭhabbatāya sampannā dassanānuttariyabhāvato, ativiya dassanīyāti attho.

    ஸரணக³மனவஸேன ஸாவகாதி லோகியஸரணக³மனேன ஸாவகா, லோகுத்தரஸரணக³மனேன பன ஸாவகத்தங் பரதோ ஆக³மிஸ்ஸதி, தஞ்ச பப்³ப³ஜிதவஸேன வுச்சதி, இத⁴ க³ஹட்ட²வஸேன, உப⁴யத்தா²பி ஸரணக³மனேன ஸாவகத்தங் வேதி³தப்³ப³ங். தே ஹி பரலோகவஜ்ஜப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ குலபுத்தா, ஆசாரகுலபுத்தாபி தாதி³ஸா ப⁴வந்தி. தோ²கேனாதி இமினா ‘‘மனங் அனஸ்ஸாமா’’தி பத³ஸ்ஸத்த²ங் வத³தி.

    Saraṇagamanavasenasāvakāti lokiyasaraṇagamanena sāvakā, lokuttarasaraṇagamanena pana sāvakattaṃ parato āgamissati, tañca pabbajitavasena vuccati, idha gahaṭṭhavasena, ubhayatthāpi saraṇagamanena sāvakattaṃ veditabbaṃ. Te hi paralokavajjabhayadassāvino kulaputtā, ācārakulaputtāpi tādisā bhavanti. Thokenāti iminā ‘‘manaṃ anassāmā’’ti padassatthaṃ vadati.

    290. உதா³ஹரீயதி உப்³பே³க³பீதிவஸேனாதி, ததா² வா உதா³ஹரணங் உதா³னங். தேனாஹ ‘‘உதா³ஹாரங் உதா³ஹரீ’’தி. அஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸாதி அஸ்ஸ படிபத்திஸத்³த⁴ம்மபுப்³ப³கஸ்ஸ படிவேத⁴ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ. ஸோதி ஹத்தி²பதோ³பமோ ஹத்தி²பதோ³பமபா⁴வேன வுச்சமானோ த⁴ம்மோ. எத்தாவதாதி எத்தகேன பரிப்³பா³ஜகேன வுத்தகதா²மக்³க³மத்தேன. காமங் தேன வுத்தகதா²மக்³கே³னபி ஹத்தி²பதோ³பமபா⁴வேன வுச்சமானோ த⁴ம்மோ பரிபுண்ணோவ அரஹத்தங் பாபெத்வா பவேதி³தத்தா, ஸோ ச கோ² ஸங்கே²பதோ, ந வித்தா²ரதோதி ஆஹ ‘‘ந எத்தாவதா வித்தா²ரேன பரிபூரோ ஹோதீ’’தி. யதி³ யதா² வித்தா²ரேன ஹத்தி²பதோ³பமோ பரிபூரோ ஹோதி, ததா² தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴, அத² கஸ்மா குஸலோதி ந வுத்தோதி சோத³னா.

    290. Udāharīyati ubbegapītivasenāti, tathā vā udāharaṇaṃ udānaṃ. Tenāha ‘‘udāhāraṃ udāharī’’ti. Assa dhammassāti assa paṭipattisaddhammapubbakassa paṭivedhasaddhammassa. Soti hatthipadopamo hatthipadopamabhāvena vuccamāno dhammo. Ettāvatāti ettakena paribbājakena vuttakathāmaggamattena. Kāmaṃ tena vuttakathāmaggenapi hatthipadopamabhāvena vuccamāno dhammo paripuṇṇova arahattaṃ pāpetvā paveditattā, so ca kho saṅkhepato, na vitthāratoti āha ‘‘na ettāvatā vitthārena paripūro hotī’’ti. Yadi yathā vitthārena hatthipadopamo paripūro hoti, tathā desanā āraddhā, atha kasmā kusaloti na vuttoti codanā.

    291. ஆயாமதோபீதி பி-ஸத்³தே³ன உப்³பே³தே⁴னபி ரஸ்ஸாதி த³ஸ்ஸேதி. நீசகாயா ஹி தா ஹொந்தி. உச்சாதி உச்சகா. நிஸேவனங், நிஸேவதி எத்தா²தி வா நிஸேவிதங். நிஸேவனஞ்செத்த² கண்டு³யிதவினோத³னத்த²ங் க⁴ங்ஸனங். தேனாஹ ‘‘க²ந்த⁴ப்பதே³ஸே க⁴ங்ஸிதட்டா²ன’’ந்தி. உச்சாதி அனீசா, உப்³பே³த⁴வந்தியோதி அத்தோ². காளாரிகாதி விரளத³ந்தா, விஸங்க³தத³ந்தாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘த³ந்தான’’ந்திஆதி³. களாரதாயாதி விரளதாய. ஆரஞ்ஜிதானீதி ரஞ்ஜிதானி, விலிகி²தானீதி அத்தோ². கணேருதாயாதி குடுமலஸண்டா²னதாய. அயங் வாதி எத்த² வா-ஸத்³தோ³ ஸங்ஸயிதனிச்ச²யத்தோ² யதா² அஞ்ஞத்தா²பி ‘‘அயங் வா இமேஸங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் ஸப்³ப³பா³லோ ஸப்³ப³மூள்ஹோ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.181).

    291.Āyāmatopīti pi-saddena ubbedhenapi rassāti dasseti. Nīcakāyā hi tā honti. Uccāti uccakā. Nisevanaṃ, nisevati etthāti vā nisevitaṃ. Nisevanañcettha kaṇḍuyitavinodanatthaṃ ghaṃsanaṃ. Tenāha ‘‘khandhappadese ghaṃsitaṭṭhāna’’nti. Uccāti anīcā, ubbedhavantiyoti attho. Kāḷārikāti viraḷadantā, visaṅgatadantāti attho. Tenāha ‘‘dantāna’’ntiādi. Kaḷāratāyāti viraḷatāya. Ārañjitānīti rañjitāni, vilikhitānīti attho. Kaṇerutāyāti kuṭumalasaṇṭhānatāya. Ayaṃ vāti ettha -saddo saṃsayitanicchayattho yathā aññatthāpi ‘‘ayaṃ vā imesaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ sabbabālo sabbamūḷho’’tiādīsu (dī. ni. 1.181).

    நாக³வனங் வியாதி மஹாஹத்தி²னோ வாமனிகாதீ³னஞ்ச பத³த³ஸ்ஸனட்டா²னபூ⁴தங் நாக³வனங் விய. ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ நீவரணப்பஹானா த⁴ம்மதே³ஸனா ததா²க³தஸ்ஸ பா³ஹிரபரிப்³பா³ஜகாதீ³னஞ்ச பத³த³ஸ்ஸனபா⁴வதோ. ஆதி³தோ பட்டா²யாதி ச ‘‘தங் ஸுணாஹீ’’தி பத³தோ பட்டா²ய. குஸலோ நாக³வனிகோ விய யோகா³வசரோ பரியேஸனவஸேன பமாணக்³க³ஹணதோ. மத்த²கே ட²த்வாதி இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ பரியோஸானே ட²த்வா. இமஸ்மிம்பி டா²னேதி ‘‘ஏவமேவ கோ² ப்³ராஹ்மணா’’திஆதி³னா உபமெய்யஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ உபஞ்ஞாஸனட்டா²னேபி.

    Nāgavanaṃviyāti mahāhatthino vāmanikādīnañca padadassanaṭṭhānabhūtaṃ nāgavanaṃ viya. Ādito paṭṭhāya yāva nīvaraṇappahānā dhammadesanā tathāgatassa bāhiraparibbājakādīnañca padadassanabhāvato. Ādito paṭṭhāyāti ca ‘‘taṃ suṇāhī’’ti padato paṭṭhāya. Kusalo nāgavaniko viya yogāvacaro pariyesanavasena pamāṇaggahaṇato. Matthake ṭhatvāti imassa suttassa pariyosāne ṭhatvā. Imasmimpi ṭhāneti ‘‘evameva kho brāhmaṇā’’tiādinā upameyyassa atthassa upaññāsanaṭṭhānepi.

    ஸ்வாயந்தி (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 1.190) இத⁴-ஸத்³த³மத்தங் க³ண்ஹாதி, ந யதா²விஸேஸிதப்³ப³ங் இத⁴-ஸத்³த³ங். ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘கத்த²சி பத³பூரணமத்தமேவா’’தி. லோகங் உபாதா³ய வுச்சதி லோக-ஸத்³தே³ன ஸமானாதி⁴கரணபா⁴வேன வுத்தத்தா. ஸேஸபத³த்³வயே பன ஸத்³த³ந்தரஸன்னிதா⁴னமத்தேன தங் தங் உபாதா³ய வுத்ததா த³ட்ட²ப்³பா³. ஓகாஸந்தி கஞ்சி பதே³ஸங் இந்த³ஸாலகு³ஹாய அதி⁴ப்பேதத்தா. பத³பூரணமத்தமேவ ஓகாஸாபதி³ஸனஸ்ஸபி அஸம்ப⁴வதோ.

    Svāyanti (dī. ni. ṭī. 1.190) idha-saddamattaṃ gaṇhāti, na yathāvisesitabbaṃ idha-saddaṃ. Tathā hi vakkhati ‘‘katthaci padapūraṇamattamevā’’ti. Lokaṃ upādāya vuccati loka-saddena samānādhikaraṇabhāvena vuttattā. Sesapadadvaye pana saddantarasannidhānamattena taṃ taṃ upādāya vuttatā daṭṭhabbā. Okāsanti kañci padesaṃ indasālaguhāya adhippetattā. Padapūraṇamattameva okāsāpadisanassapi asambhavato.

    ததா²க³த-ஸத்³தா³தீ³னங் அத்த²விஸேஸோ மூலபரியாயட்ட²கதா²(ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.12) விஸுத்³தி⁴மக்³க³ஸங்வண்ணனாஸு வுத்தோ ஏவ. ததா²க³தஸ்ஸ ஸத்தனிகாயந்தோக³த⁴தாய ‘‘இத⁴ பன ஸத்தலோகோ அதி⁴ப்பேதோ’’தி வத்வா தத்தா²யங் யஸ்மிங் ஸத்தனிகாயே, யஸ்மிஞ்ச ஓகாஸே உப்பஜ்ஜதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸத்தலோகே உப்பஜ்ஜமானோபி சா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இமஸ்மிங்யேவ சக்கவாளேதி இமிஸ்ஸா ஏவ லோகதா⁴துயா. ‘‘அட்டா²னமேதங், பி⁴க்க²வே, அனவகாஸோ, யங் ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா த்³வே அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் உப்பஜ்ஜெய்யு’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 3.161; ம॰ நி॰ 3.129; அ॰ நி॰ 1.278; நெத்தி॰ 57; மி॰ ப॰ 5.1.1) எத்த² ஜாதிகெ²த்தபூ⁴தா த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து ‘‘ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா’’தி வுத்தா. இத⁴ பன இமங்யேவ லோகதா⁴துங் ஸந்தா⁴ய ‘‘இமஸ்மிங்யேவ சக்கவாளே’’தி வுத்தங். திஸ்ஸோ ஹி ஸங்கீ³தியோ ஆருள்ஹே தேபிடகே பு³த்³த⁴வசனே விஸயகெ²த்தங் ஆணாகெ²த்தங் ஜாதிகெ²த்தந்தி திவிதே⁴ கெ²த்தே ட²பெத்வா இமங் சக்கவாளங் அஞ்ஞஸ்மிங் சக்கவாளே பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸுத்தங் நத்தி², ந உப்பஜ்ஜந்தீதி பன அத்தி². கத²ங்? ‘‘ந மே ஆசரியோ அத்தி², ஸதி³ஸோ மே ந விஜ்ஜதி (ம॰ நி॰ 1.285; 2.341; மஹாவ॰ 11; கதா²॰ 405; மி॰ ப॰ 4.5.11), ஏகொம்ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி (ம॰ நி॰ 1.285; 2.341; கதா²॰ 405; மஹாவ॰ 11) ஏவமாதீ³னி இமிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா ட²த்வா வத³ந்தேன ப⁴க³வதா – ‘‘கிங் பனாவுஸோ, ஸாரிபுத்த, அத்தே²தரஹி அஞ்ஞோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா ப⁴க³வதா ஸமஸமோ ஸம்போ³தி⁴யந்தி ஏவங் புட்டா²ஹங், ப⁴ந்தே, நோதி வதெ³ய்ய’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸ காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘அட்டா²னமேதங் அனவகாஸோ, யங் ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா த்³வே அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴’’தி இமங் ஸுத்தங் த³ஸ்ஸெந்தேன த⁴ம்மஸேனாபதினா ச பு³த்³தா⁴னங் உப்பத்திட்டா²னபூ⁴தங் இமங் லோகதா⁴துங் ட²பெத்வா அஞ்ஞத்த² அனுப்பத்தி வுத்தா ஹோதீதி.

    Tathāgata-saddādīnaṃ atthaviseso mūlapariyāyaṭṭhakathā(ma. ni. aṭṭha. 1.12) visuddhimaggasaṃvaṇṇanāsu vutto eva. Tathāgatassa sattanikāyantogadhatāya ‘‘idha pana sattaloko adhippeto’’ti vatvā tatthāyaṃ yasmiṃ sattanikāye, yasmiñca okāse uppajjati, taṃ dassetuṃ ‘‘sattaloke uppajjamānopi cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha imasmiṃyeva cakkavāḷeti imissā eva lokadhātuyā. ‘‘Aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso, yaṃ ekissā lokadhātuyā dve arahanto sammāsambuddho apubbaṃ acarimaṃ uppajjeyyu’’nti (dī. ni. 3.161; ma. ni. 3.129; a. ni. 1.278; netti. 57; mi. pa. 5.1.1) ettha jātikhettabhūtā dasasahassilokadhātu ‘‘ekissā lokadhātuyā’’ti vuttā. Idha pana imaṃyeva lokadhātuṃ sandhāya ‘‘imasmiṃyeva cakkavāḷe’’ti vuttaṃ. Tisso hi saṅgītiyo āruḷhe tepiṭake buddhavacane visayakhettaṃ āṇākhettaṃ jātikhettanti tividhe khette ṭhapetvā imaṃ cakkavāḷaṃ aññasmiṃ cakkavāḷe buddhā uppajjantīti suttaṃ natthi, na uppajjantīti pana atthi. Kathaṃ? ‘‘Na me ācariyo atthi, sadiso me na vijjati (ma. ni. 1.285; 2.341; mahāva. 11; kathā. 405; mi. pa. 4.5.11), ekomhi sammāsambuddho’’ti (ma. ni. 1.285; 2.341; kathā. 405; mahāva. 11) evamādīni imissā lokadhātuyā ṭhatvā vadantena bhagavatā – ‘‘kiṃ panāvuso, sāriputta, atthetarahi añño samaṇo vā brāhmaṇo vā bhagavatā samasamo sambodhiyanti evaṃ puṭṭhāhaṃ, bhante, noti vadeyya’’nti vatvā tassa kāraṇaṃ dassetuṃ – ‘‘aṭṭhānametaṃ anavakāso, yaṃ ekissā lokadhātuyā dve arahanto sammāsambuddhā’’ti imaṃ suttaṃ dassentena dhammasenāpatinā ca buddhānaṃ uppattiṭṭhānabhūtaṃ imaṃ lokadhātuṃ ṭhapetvā aññattha anuppatti vuttā hotīti.

    ஸுஜாதாயாதிஆதி³னா வுத்தேஸு சதூஸு விகப்பேஸு பட²மோ விகப்போ பு³த்³த⁴பா⁴வாய ஆஸன்னதரபடிபத்தித³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தோ. ஆஸன்னதராய ஹி படிபத்தியங் டி²தோ ‘‘உப்பஜ்ஜதீ’’தி வுச்சதி உப்பாத³ஸ்ஸ ஏகந்திகத்தா, பகே³வ படிபத்தியா மத்த²கே டி²தோ. து³தியோ பு³த்³த⁴பா⁴வாவஹபப்³ப³ஜ்ஜதோ பட்டா²ய ஆஸன்னபடிபத்தித³ஸ்ஸனவஸேன, ததியோ பு³த்³த⁴கரத⁴ம்மபாரிபூரிதோ பட்டா²ய பு³த்³த⁴பா⁴வாய படிபத்தித³ஸ்ஸனவஸேன. ந ஹி மஹாஸத்தானங் துஸிதப⁴வூபபத்திதோ பட்டா²ய போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரஸம்ப⁴ரணங் நாம அத்தி². சதுத்தோ² பு³த்³த⁴கரத⁴ம்மஸமாரம்ப⁴தோ பட்டா²ய. போ³தி⁴யா நியதபா⁴வாபத்திதோ பபு⁴தி ஹி விஞ்ஞூஹி ‘‘பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜதீ’’தி வத்துங் ஸக்கா உப்பாத³ஸ்ஸ ஏகந்திகத்தா, யதா² பன ‘‘திட்ட²ந்தி பப்³ப³தா, ஸந்த³ந்தி நதி³யோ’’தி திட்ட²னஸந்த³னகிரியானங் அவிச்சே²த³முபாதா³ய வத்தமானபயோகோ³, ஏவங் உப்பாத³த்தா²ய படிபஜ்ஜனகிரியாய அவிச்சே²த³முபாதா³ய சதூஸு விகப்பேஸு ‘‘உப்பஜ்ஜதி நாமா’’தி வுத்தங். ஸப்³ப³பட²மங் உப்பன்னபா⁴வந்தி ஸப்³பே³ஹி உபரி வுச்சமானேஹி விஸேஸேஹி பட²மங் ததா²க³தஸ்ஸ உப்பன்னதாஸங்கா²தங் அத்தி²தாவிஸேஸங்.

    Sujātāyātiādinā vuttesu catūsu vikappesu paṭhamo vikappo buddhabhāvāya āsannatarapaṭipattidassanavasena vutto. Āsannatarāya hi paṭipattiyaṃ ṭhito ‘‘uppajjatī’’ti vuccati uppādassa ekantikattā, pageva paṭipattiyā matthake ṭhito. Dutiyo buddhabhāvāvahapabbajjato paṭṭhāya āsannapaṭipattidassanavasena, tatiyo buddhakaradhammapāripūrito paṭṭhāya buddhabhāvāya paṭipattidassanavasena. Na hi mahāsattānaṃ tusitabhavūpapattito paṭṭhāya bodhisambhārasambharaṇaṃ nāma atthi. Catuttho buddhakaradhammasamārambhato paṭṭhāya. Bodhiyā niyatabhāvāpattito pabhuti hi viññūhi ‘‘buddho uppajjatī’’ti vattuṃ sakkā uppādassa ekantikattā, yathā pana ‘‘tiṭṭhanti pabbatā, sandanti nadiyo’’ti tiṭṭhanasandanakiriyānaṃ avicchedamupādāya vattamānapayogo, evaṃ uppādatthāya paṭipajjanakiriyāya avicchedamupādāya catūsu vikappesu ‘‘uppajjati nāmā’’ti vuttaṃ. Sabbapaṭhamaṃ uppannabhāvanti sabbehi upari vuccamānehi visesehi paṭhamaṃ tathāgatassa uppannatāsaṅkhātaṃ atthitāvisesaṃ.

    ஸோ ப⁴க³வாதி (அ॰ நி॰ டீ॰ 2.3.64) யோ ‘‘ததா²க³தோ அரஹ’’ந்திஆதி³னா கித்திதகு³ணோ, ஸோ ப⁴க³வா. இமங் லோகந்தி நயித³ங் மஹாஜனஸ்ஸ ஸம்முகா²மத்தங் லோகங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், அத² கோ² அனவஸேஸங் பரியாதா³யாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸதே³வக’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தேனாஹ ‘‘இதா³னி வத்தப்³ப³ங் நித³ஸ்ஸேதீ’’தி. பஜாதத்தாதி யதா²ஸகங் கம்மகிலேஸேஹி நிப்³ப³த்தத்தா. பஞ்சகாமாவசரதே³வக்³க³ஹணங் பாரிஸேஸஞாயேன இதரேஸங் பத³ந்தரேஹி ஸங்க³ஹிதத்தா. ஸதே³வகந்தி ச அவயவேன விக்³க³ஹோ ஸமுதா³யோ ஸமாஸத்தோ². ச²ட்ட²காமாவசரதே³வக்³க³ஹணங் பச்சாஸத்திஞாயேன. தத்த² ஹி ஸோ ஜாதோ தன்னிவாஸீ ச. ப்³ரஹ்மகாயிகாதி³ப்³ரஹ்மக்³க³ஹணந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. பச்சத்தி²கபச்சாமித்தஸமணப்³ராஹ்மணக்³க³ஹணந்தி நித³ஸ்ஸனமத்தமேதங் அபச்சத்தி²கானங் அஸமிதாபா³ஹிதபாபானஞ்ச ஸமணப்³ராஹ்மணானங் ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணிவசனேன க³ஹிதத்தா. காமங் ‘‘ஸதே³வக’’ந்திஆதி³விஸேஸனானங் வஸேன ஸத்தவிஸயோ லோக-ஸத்³தோ³தி விஞ்ஞாயதி துல்யயோக³விஸயத்தா தேஸங், ‘‘ஸலோமகோ ஸபக்க²கோ’’திஆதீ³ஸு பன அதுல்யயோகே³பி அயங் ஸமாஸோ லப்³ப⁴தீதி ப்³யபி⁴சாரத³ஸ்ஸனதோ பஜாக³ஹணந்தி ஆஹ ‘‘பஜாவசனேன ஸத்தலோகக்³க³ஹண’’ந்தி.

    So bhagavāti (a. ni. ṭī. 2.3.64) yo ‘‘tathāgato araha’’ntiādinā kittitaguṇo, so bhagavā. Imaṃ lokanti nayidaṃ mahājanassa sammukhāmattaṃ lokaṃ sandhāya vuttaṃ, atha kho anavasesaṃ pariyādāyāti dassetuṃ ‘‘sadevaka’’ntiādi vuttaṃ. Tenāha ‘‘idāni vattabbaṃ nidassetī’’ti. Pajātattāti yathāsakaṃ kammakilesehi nibbattattā. Pañcakāmāvacaradevaggahaṇaṃ pārisesañāyena itaresaṃ padantarehi saṅgahitattā. Sadevakanti ca avayavena viggaho samudāyo samāsattho. Chaṭṭhakāmāvacaradevaggahaṇaṃ paccāsattiñāyena. Tattha hi so jāto tannivāsī ca. Brahmakāyikādibrahmaggahaṇanti etthāpi eseva nayo. Paccatthikapaccāmittasamaṇabrāhmaṇaggahaṇanti nidassanamattametaṃ apaccatthikānaṃ asamitābāhitapāpānañca samaṇabrāhmaṇānaṃ sassamaṇabrāhmaṇivacanena gahitattā. Kāmaṃ ‘‘sadevaka’’ntiādivisesanānaṃ vasena sattavisayo loka-saddoti viññāyati tulyayogavisayattā tesaṃ, ‘‘salomako sapakkhako’’tiādīsu pana atulyayogepi ayaṃ samāso labbhatīti byabhicāradassanato pajāgahaṇanti āha ‘‘pajāvacanena sattalokaggahaṇa’’nti.

    அரூபினோ ஸத்தா அத்தனோ ஆனேஞ்ஜவிஹாரேன விஹரந்தா ‘‘தி³ப்³ப³ந்தீதி தே³வா’’தி இமங் நிப்³ப³சனங் லப⁴ந்தீதி ஆஹ ‘‘ஸதே³வகக்³க³ஹணேன அரூபாவசரதே³வலோகோ க³ஹிதோ’’தி. தேனேவாஹ ‘‘ஆகாஸானஞ்சாயதனூபகா³னங் தே³வானங் ஸஹப்³யத’’ந்தி (அ॰ நி॰ 3.117). ஸமாரகக்³க³ஹணேன ச²காமாவசரதே³வலோகோ க³ஹிதோ தஸ்ஸ ஸவிஸேஸங் மாரஸ்ஸ வஸே வத்தனதோ. ரூபீ ப்³ரஹ்மலோகோ க³ஹிதோ அரூபீப்³ரஹ்மலோகஸ்ஸ விஸுங் க³ஹிதத்தா. சதுபரிஸவஸேனாதி க²த்தியாதி³சதுபரிஸவஸேன. இதரா பன சதஸ்ஸோ பரிஸா ஸமாரகாதி³க்³க³ஹணேன க³ஹிதா ஏவாதி. அவஸேஸஸப்³ப³ஸத்தலோகோ நாக³க³ருளாதி³பே⁴தோ³.

    Arūpino sattā attano āneñjavihārena viharantā ‘‘dibbantīti devā’’ti imaṃ nibbacanaṃ labhantīti āha ‘‘sadevakaggahaṇena arūpāvacaradevaloko gahito’’ti. Tenevāha ‘‘ākāsānañcāyatanūpagānaṃ devānaṃ sahabyata’’nti (a. ni. 3.117). Samārakaggahaṇena chakāmāvacaradevaloko gahito tassa savisesaṃ mārassa vase vattanato. Rūpī brahmaloko gahito arūpībrahmalokassa visuṃ gahitattā. Catuparisavasenāti khattiyādicatuparisavasena. Itarā pana catasso parisā samārakādiggahaṇena gahitā evāti. Avasesasabbasattaloko nāgagaruḷādibhedo.

    எத்தாவதா பா⁴க³ஸோ லோகங் க³ஹெத்வா யோஜனங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தேன தேன விஸேஸேன அபா⁴க³ஸோவ லோகங் க³ஹெத்வா யோஜனங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசெத்தா²’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² உக்கட்ட²பரிச்சே²த³தோதி உக்கங்ஸக³பி⁴விஜானநேன. பஞ்சஸு ஹி க³தீஸு தே³வலோகோவ ஸெட்டோ². தத்தா²பி அரூபினோ ‘‘தூ³ரஸமுஸ்ஸாரிதகிலேஸது³க்க²தாய, ஸந்தபணீதஆனேஞ்ஜவிஹாரஸமங்கி³தாய, அதிவிய தீ³கா⁴யுகதாயா’’தி ஏவமாதீ³ஹி விஸேஸேஹி அதிவிய இதரேஹி உக்கட்டா². ப்³ரஹ்மா மஹானுபா⁴வோதிஆதி³ங் த³ஸஸஹஸ்ஸியங் மஹாப்³ரஹ்முனோ வஸேன வத³தி. ‘‘உக்கட்ட²பரிச்சே²த³தோ’’தி ஹி வுத்தங். அனுத்தரந்தி ஸெட்ட²ங் நவலோகுத்தரங். பா⁴வானுக்கமோ பா⁴வவஸேன பரேஸங் அஜ்ஜா²ஸயவஸேன ‘‘ஸதே³வக’’ந்திஆதீ³னங் பதா³னங் அனுக்கமோ. தீஹாகாரேஹீதி தே³வமாரப்³ரஹ்மஸஹிததாஸங்கா²தேஹி தீஹி பகாரேஹி. தீஸு பதே³ஸூதி ‘‘ஸதே³வக’’ந்திஆதீ³ஸு தீஸு பதே³ஸு. தேன தேனாகாரேனாதி ஸதே³வகத்தாதி³னா தேன தேன பகாரேன. தேதா⁴துகமேவ பரியாதி³ன்னந்தி போராணா பனாஹூதி யோஜனா.

    Ettāvatā bhāgaso lokaṃ gahetvā yojanaṃ dassetvā idāni tena tena visesena abhāgasova lokaṃ gahetvā yojanaṃ dassetuṃ ‘‘apicetthā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ukkaṭṭhaparicchedatoti ukkaṃsagabhivijānanena. Pañcasu hi gatīsu devalokova seṭṭho. Tatthāpi arūpino ‘‘dūrasamussāritakilesadukkhatāya, santapaṇītaāneñjavihārasamaṅgitāya, ativiya dīghāyukatāyā’’ti evamādīhi visesehi ativiya itarehi ukkaṭṭhā. Brahmā mahānubhāvotiādiṃ dasasahassiyaṃ mahābrahmuno vasena vadati. ‘‘Ukkaṭṭhaparicchedato’’ti hi vuttaṃ. Anuttaranti seṭṭhaṃ navalokuttaraṃ. Bhāvānukkamo bhāvavasena paresaṃ ajjhāsayavasena ‘‘sadevaka’’ntiādīnaṃ padānaṃ anukkamo. Tīhākārehīti devamārabrahmasahitatāsaṅkhātehi tīhi pakārehi. Tīsu padesūti ‘‘sadevaka’’ntiādīsu tīsu padesu. Tena tenākārenāti sadevakattādinā tena tena pakārena. Tedhātukameva pariyādinnanti porāṇā panāhūti yojanā.

    அபி⁴ஞ்ஞாதி ய-காரலோபேனாயங் நித்³தே³ஸோ, அபி⁴ஜானித்வாதி அயமெத்த² அத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அபி⁴ஞ்ஞாய, அதி⁴கேன ஞாணேன ஞத்வா’’தி. அனுமானாதி³படிக்கே²போதி அனுமானஉபமானஅத்தா²பத்திஆதி³படிக்கே²போ ஏகப்பமாணத்தா. ஸப்³ப³த்த² அப்படிஹதஞாணாசாரதாய ஹி ஸப்³ப³பச்சக்கா² பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ. அனுத்தரங் விவேகஸுக²ந்தி ப²லஸமாபத்திஸுக²ங். தேன வீதிமிஸ்ஸாபி கதா³சி ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனா ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஹித்வாபீ’’தி. ப⁴க³வா ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ யஸ்மிங் க²ணே பரிஸா ஸாது⁴காரங் வா தே³தி, யதா²ஸுதங் வா த⁴ம்மங் பச்சவெக்க²தி, தங் க²ணங் புப்³ப³பா⁴கே³ன பரிச்சி²ந்தி³த்வா ப²லஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜதி, யதா²பரிச்சே²த³ஞ்ச ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய டி²தட்டா²னதோ பட்டா²ய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி.

    Abhiññāti ya-kāralopenāyaṃ niddeso, abhijānitvāti ayamettha atthoti āha ‘‘abhiññāya, adhikena ñāṇena ñatvā’’ti. Anumānādipaṭikkhepoti anumānaupamānaatthāpattiādipaṭikkhepo ekappamāṇattā. Sabbattha appaṭihatañāṇācāratāya hi sabbapaccakkhā buddhā bhagavanto. Anuttaraṃ vivekasukhanti phalasamāpattisukhaṃ. Tena vītimissāpi kadāci bhagavato dhammadesanā hotīti āha ‘‘hitvāpī’’ti. Bhagavā hi dhammaṃ desento yasmiṃ khaṇe parisā sādhukāraṃ vā deti, yathāsutaṃ vā dhammaṃ paccavekkhati, taṃ khaṇaṃ pubbabhāgena paricchinditvā phalasamāpattiṃ samāpajjati, yathāparicchedañca samāpattito vuṭṭhāya ṭhitaṭṭhānato paṭṭhāya dhammaṃ deseti.

    தே³ஸகாயத்தேன ஆணாதி³விதி⁴னா அதிஸஜ்ஜனங் பபோ³த⁴னங் தே³ஸனாதி ஸா பரியத்தித⁴ம்மவஸேன வேதி³தப்³பா³தி ஆஹ ‘‘தே³ஸனாய தாவ சதுப்பதி³காயபி கா³தா²யா’’திஆதி³. ஸாஸிதப்³ப³புக்³க³லக³தேன யதா²பராதா⁴தி³ஸாஸிதப்³ப³பா⁴வேன அனுஸாஸனங் தத³ங்க³வினயாதி³வஸேன வினயனங் ஸாஸனந்தி தங் படிபத்தித⁴ம்மவஸேன வேதி³தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ஸீலஸமாதி⁴விபஸ்ஸனா’’திஆதி³. குஸலானந்தி மக்³க³குஸலானங், குஸலானந்தி வா அனவஜ்ஜானங். தேன ப²லத⁴ம்மானம்பி ஸங்க³ஹோ ஸித்³தோ⁴ ஹோதி. ஆதி³பா⁴வோ ஸீலதி³ட்டீ²னங் தம்மூலகத்தா உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மானங். தஸ்மிங் தஸ்மிங் அத்தே² கதா²வதி⁴ஸத்³த³ப்பப³ந்தோ⁴ கா³தா²வஸேன ஸுத்தவஸேன ச வவத்தி²தோ பரியத்தித⁴ம்மோ, யோ இதே⁴வ ‘‘தே³ஸனா’’தி வுத்தோ. தஸ்ஸ பன அத்தோ² விஸேஸேன ஸீலாதி³ ஏவாதி ஆஹ ‘‘ப⁴க³வா ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ…பே॰… நிப்³பா³னங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி. தத்த² ஸீலங் த³ஸ்ஸெத்வாதி ஸீலக்³க³ஹணேன ஸஸம்பா⁴ரங் ஸீலங் க³ஹிதங். ததா² மக்³க³க்³க³ஹணேன ஸஸம்பா⁴ரோ மக்³கோ³தி தது³ப⁴யேன அனவஸேஸதோ பரியத்திஅத்த²ங் பரியாதி³யதி. தேனாதி ஸீலாதி³த³ஸ்ஸனேன. அத்த²வஸேன ஹி இத⁴ தே³ஸனாய ஆதி³கல்யாணாதி³பா⁴வோ அதி⁴ப்பேதோ. கதி²கஸண்டி²தீதி கதி²கஸ்ஸ ஸண்டா²னங் கத²னவஸேன ஸமவட்டா²னங்.

    Desakāyattena āṇādividhinā atisajjanaṃ pabodhanaṃ desanāti sā pariyattidhammavasena veditabbāti āha ‘‘desanāya tāva catuppadikāyapi gāthāyā’’tiādi. Sāsitabbapuggalagatena yathāparādhādisāsitabbabhāvena anusāsanaṃ tadaṅgavinayādivasena vinayanaṃ sāsananti taṃ paṭipattidhammavasena veditabbanti āha ‘‘sīlasamādhivipassanā’’tiādi. Kusalānanti maggakusalānaṃ, kusalānanti vā anavajjānaṃ. Tena phaladhammānampi saṅgaho siddho hoti. Ādibhāvo sīladiṭṭhīnaṃ tammūlakattā uttarimanussadhammānaṃ. Tasmiṃ tasmiṃ atthe kathāvadhisaddappabandho gāthāvasena suttavasena ca vavatthito pariyattidhammo, yo idheva ‘‘desanā’’ti vutto. Tassa pana attho visesena sīlādi evāti āha ‘‘bhagavā hi dhammaṃ desento…pe… nibbānaṃ dassetī’’ti. Tattha sīlaṃ dassetvāti sīlaggahaṇena sasambhāraṃ sīlaṃ gahitaṃ. Tathā maggaggahaṇena sasambhāro maggoti tadubhayena anavasesato pariyattiatthaṃ pariyādiyati. Tenāti sīlādidassanena. Atthavasena hi idha desanāya ādikalyāṇādibhāvo adhippeto. Kathikasaṇṭhitīti kathikassa saṇṭhānaṃ kathanavasena samavaṭṭhānaṃ.

    ந ஸோ ஸாத்த²ங் தே³ஸேதி நிய்யானத்த²விரஹதோ தஸ்ஸா தே³ஸனாய. ஏகப்³யஞ்ஜனாதி³யுத்தா வாதி ஸிதி²லாதி³பே⁴தே³ஸு ப்³யஞ்ஜனேஸு ஏகப்பகாரேனேவ, த்³விப்பகாரேனேவ வா ப்³யஞ்ஜனேன யுத்தா வா த³மிளபா⁴ஸா விய. ஸப்³ப³த்த² நிரொட்ட²ங் கத்வா வத்தப்³ப³தாய ஸப்³ப³னிரொட்ட²ப்³யஞ்ஜனா வா கிராதபா⁴ஸா விய. ஸப்³ப³த்தே²வ விஸ்ஸஜ்ஜனீயயுத்ததாய ஸப்³ப³விஸ்ஸட்ட²ப்³யஞ்ஜனா வா யவனபா⁴ஸா விய. ஸப்³ப³த்தே²வ ஸானுஸாரதாய ஸப்³ப³னிக்³க³ஹிதப்³யஞ்ஜனா வா பாரஸிகாதி³மிலக்க²பா⁴ஸா விய. ஸப்³பா³பேஸா ஏகதே³ஸப்³யஞ்ஜனவஸேனேவ பவத்தியா அபரிபுண்ணப்³யஞ்ஜனாதி கத்வா ‘‘அப்³யஞ்ஜனா’’தி வுத்தா. அமக்கெ²த்வாதி அபலிச்செ²த்வா அவினாஸெத்வா, அஹாபெத்வாதி வா அத்தோ².

    Na so sātthaṃ deseti niyyānatthavirahato tassā desanāya. Ekabyañjanādiyuttā vāti sithilādibhedesu byañjanesu ekappakāreneva, dvippakāreneva vā byañjanena yuttā vā damiḷabhāsā viya. Sabbattha niroṭṭhaṃ katvā vattabbatāya sabbaniroṭṭhabyañjanā vā kirātabhāsā viya. Sabbattheva vissajjanīyayuttatāya sabbavissaṭṭhabyañjanā vā yavanabhāsā viya. Sabbattheva sānusāratāya sabbaniggahitabyañjanā vā pārasikādimilakkhabhāsā viya. Sabbāpesā ekadesabyañjanavaseneva pavattiyā aparipuṇṇabyañjanāti katvā ‘‘abyañjanā’’ti vuttā. Amakkhetvāti apalicchetvā avināsetvā, ahāpetvāti vā attho.

    ப⁴க³வா யமத்த²ங் ஞாபேதுங் ஏககா³த²ம்பி ஏகவாக்யம்பி தே³ஸேதி, தமத்த²ங் தாய தே³ஸனாய ஸப்³ப³ஸோ பரிபுண்ணமேவ கத்வா தே³ஸேதி, ஏவங் ஸப்³ப³த்தா²தி ஆஹ ‘‘ஏகதே³ஸனாபி அபரிபுண்ணா நத்தீ²’’தி. உல்லும்பனஸபா⁴வஸண்டி²தேனாதி ஸங்கிலேஸபக்க²தோ வட்டது³க்க²தோ ச உத்³த⁴ரணஸபா⁴வாவட்டி²தேன சித்தேன. தஸ்மாதி யஸ்மா ஸிக்கா²த்தயஸங்க³ஹங் ஸகலங் ஸாஸனங் இத⁴ ‘‘ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி அதி⁴ப்பேதங், தஸ்மா. ப்³ரஹ்மசரியந்தி இமினா ஸமானாதி⁴கரணானி ஸப்³ப³பதா³னி யோஜெத்வா அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி…பே॰… பகாஸேதீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³’’தி ஆஹ.

    Bhagavā yamatthaṃ ñāpetuṃ ekagāthampi ekavākyampi deseti, tamatthaṃ tāya desanāya sabbaso paripuṇṇameva katvā deseti, evaṃ sabbatthāti āha ‘‘ekadesanāpi aparipuṇṇā natthī’’ti. Ullumpanasabhāvasaṇṭhitenāti saṃkilesapakkhato vaṭṭadukkhato ca uddharaṇasabhāvāvaṭṭhitena cittena. Tasmāti yasmā sikkhāttayasaṅgahaṃ sakalaṃ sāsanaṃ idha ‘‘brahmacariya’’nti adhippetaṃ, tasmā. Brahmacariyanti iminā samānādhikaraṇāni sabbapadāni yojetvā atthaṃ dassento ‘‘so dhammaṃ deseti…pe… pakāsetīti evamettha attho daṭṭhabbo’’ti āha.

    தூ³ரஸமுஸ்ஸாரிதமானஸ்ஸேவ ஸாஸனே ஸம்மாபடிபத்தி ஸம்ப⁴வதி, ந மான ஜாதிகஸ்ஸாதி ஆஹ ‘‘நிஹதமானத்தா’’தி. உஸ்ஸன்னத்தாதி ப³ஹுலபா⁴வதோ. போ⁴கா³ரொக்³யாதி³வத்து²கா மதா³ ஸுப்பஹெய்யா ஹொந்தி நிமித்தஸ்ஸ அனவட்டா²னதோ’ ந ததா² குலவிஜ்ஜாமதா³தி க²த்தியப்³ராஹ்மணகுலீனானங் பப்³ப³ஜிதானம்பி ஜாதிவிஜ்ஜா நிஸ்ஸாய மானஜப்பனங் து³ப்பஜஹந்தி ஆஹ ‘‘யேபு⁴ய்யேன ஹி…பே॰… மானங் கரொந்தீ’’தி . விஜாதிதாயாதி நிஹீனஜாதிதாய. பதிட்டா²துங் ந ஸக்கொந்தீதி ஸுவிஸுத்³தி⁴ங் கத்வா ஸீலங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கொந்தி. ஸீலவஸேன ஹி ஸாஸனே பதிட்டா²தி. பதிட்டா²துந்தி வா ஸச்சபடிவேதே⁴ன லோகுத்தராய பதிட்டா²ய பதிட்டா²துங். யேபு⁴ய்யேன ஹி உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னா ஸுஜாதா ஏவ ஹொந்தி, ந து³ஜ்ஜாதா.
