Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    ஜாதக-அட்ட²கதா²

    Jātaka-aṭṭhakathā

    (ததியோ பா⁴கோ³)

    (Tatiyo bhāgo)

    4. சதுக்கனிபாதோ

    4. Catukkanipāto

    1. காலிங்க³வக்³கோ³

    1. Kāliṅgavaggo

    [301] 1. சூளகாலிங்க³ஜாதகவண்ணனா

    [301] 1. Cūḷakāliṅgajātakavaṇṇanā

    விவரதி²மாஸங் த்³வாரந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ சதுன்னங் பரிப்³பா³ஜிகானங் பப்³ப³ஜ்ஜங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வேஸாலியங் கிர லிச்ச²விராஜூனங் ஸத்த ஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ஸதானி ஸத்த ச லிச்ச²வீ வஸிங்ஸு. தே ஸப்³பே³பி புச்சா²படிபுச்சா²சித்தகா அஹேஸுங். அதே²கோ பஞ்சஸு வாத³ஸதேஸு ப்³யத்தோ நிக³ண்டோ² வேஸாலியங் ஸம்பாபுணி, தே தஸ்ஸ ஸங்க³ஹங் அகங்ஸு. அபராபி ஏவரூபா நிக³ண்டீ² ஸம்பாபுணி . ராஜானோ த்³வேபி ஜனே வாத³ங் காரேஸுங், உபோ⁴பி ஸதி³ஸாவ அஹேஸுங். ததோ லிச்ச²வீனங் ஏதத³ஹோஸி ‘‘இமே த்³வேபி படிச்ச உப்பன்னோ புத்தோ ப்³யத்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தேஸங் விவாஹங் காரெத்வா த்³வேபி ஏகதோ வாஸேஸுங். அத² நேஸங் ஸங்வாஸமன்வாய படிபாடியா சதஸ்ஸோ தா³ரிகாயோ ஏகோ ச தா³ரகோ ஜாயி. தா³ரிகானங் ‘‘ஸச்சா, லோலா, அவதா⁴ரிகா, படிச்சா²தா³’’தி நாமங் அகங்ஸு, தா³ரகஸ்ஸ ‘‘ஸச்சகோ’’தி. தே பஞ்சபி ஜனா விஞ்ஞுதங் பத்தா மாதிதோ பஞ்ச வாத³ஸதானி, பிதிதோ பஞ்ச வாத³ஸதானீதி வாத³ஸஹஸ்ஸங் உக்³க³ண்ஹிங்ஸு. மாதாபிதரோ தா³ரிகானங் ஏவங் ஓவதி³ங்ஸு ‘‘ஸசே கோசி கி³ஹீ தும்ஹாகங் வாத³ங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ பாத³பரிசாரிகா ப⁴வெய்யாத². ஸசே பப்³ப³ஜிதோ பி⁴ந்தி³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜெய்யாதா²’’தி.

    Vivarathimāsaṃdvāranti idaṃ satthā jetavane viharanto catunnaṃ paribbājikānaṃ pabbajjaṃ ārabbha kathesi. Vesāliyaṃ kira licchavirājūnaṃ satta sahassāni satta satāni satta ca licchavī vasiṃsu. Te sabbepi pucchāpaṭipucchācittakā ahesuṃ. Atheko pañcasu vādasatesu byatto nigaṇṭho vesāliyaṃ sampāpuṇi, te tassa saṅgahaṃ akaṃsu. Aparāpi evarūpā nigaṇṭhī sampāpuṇi . Rājāno dvepi jane vādaṃ kāresuṃ, ubhopi sadisāva ahesuṃ. Tato licchavīnaṃ etadahosi ‘‘ime dvepi paṭicca uppanno putto byatto bhavissatī’’ti. Tesaṃ vivāhaṃ kāretvā dvepi ekato vāsesuṃ. Atha nesaṃ saṃvāsamanvāya paṭipāṭiyā catasso dārikāyo eko ca dārako jāyi. Dārikānaṃ ‘‘saccā, lolā, avadhārikā, paṭicchādā’’ti nāmaṃ akaṃsu, dārakassa ‘‘saccako’’ti. Te pañcapi janā viññutaṃ pattā mātito pañca vādasatāni, pitito pañca vādasatānīti vādasahassaṃ uggaṇhiṃsu. Mātāpitaro dārikānaṃ evaṃ ovadiṃsu ‘‘sace koci gihī tumhākaṃ vādaṃ bhindissati, tassa pādaparicārikā bhaveyyātha. Sace pabbajito bhindissati, tassa santike pabbajeyyāthā’’ti.

    அபரபா⁴கே³ மாதாபிதரோ காலமகங்ஸு. தேஸு காலகதேஸு ஸச்சகனிக³ண்டோ² தத்தே²வ வேஸாலியங் லிச்ச²வீனங் ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தோ வஸி. ப⁴கி³னியோ ஜம்பு³ஸாக²ங் க³ஹெத்வா வாத³த்தா²ய நக³ரா நக³ரங் சரமானா ஸாவத்தி²ங் பத்வா நக³ரத்³வாரே ஸாக²ங் நிக²ணித்வா ‘‘யோ அம்ஹாகங் வாத³ங் ஆரோபேதுங் ஸக்கோதி கி³ஹீ வா பப்³ப³ஜிதோ வா, ஸோ ஏதங் பங்ஸுபுஞ்ஜங் பாதே³ஹி விகிரித்வா பாதே³ஹேவ ஸாக²ங் மத்³த³தூ’’தி தா³ரகானங் வத்வா பி⁴க்கா²ய நக³ரங் பவிஸிங்ஸு. அதா²யஸ்மா ஸாரிபுத்தோ அஸம்மட்ட²ட்டா²னங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ரித்தக⁴டேஸு பானீயங் உபட்ட²பெத்வா கி³லானே ச படிஜக்³கி³த்வா தி³வாதரங் ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸந்தோ தங் ஸாக²ங் தி³ஸ்வா தா³ரகே புச்சி², தா³ரகா தங் பவத்திங் ஆசிக்கி²ங்ஸு. தே²ரோ தா³ரகேஹேவ பாதாபெத்வா மத்³தா³பெத்வா ‘‘யேஹி அயங் ஸாகா² ட²பிதா, தே கதப⁴த்தகிச்சாவ ஆக³ந்த்வா ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே மங் பஸ்ஸந்தூ’’தி தா³ரகானங் வத்வா நக³ரங் பவிஸித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ விஹாரத்³வாரகொட்ட²கே அட்டா²ஸி. தாபி பரிப்³பா³ஜிகா பி⁴க்கா²ய சரித்வா ஆக³தா ஸாக²ங் மத்³தி³தங் தி³ஸ்வா ‘‘கேனாயங் மத்³தி³தா’’தி வத்வா ‘‘ஸாரிபுத்தத்தே²ரேன, ஸசே தும்ஹே வாத³த்தி²கா, ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கங் க³ச்ச²தா²’’தி தா³ரகேஹி வுத்தா புன நக³ரங் பவிஸித்வா மஹாஜனங் ஸன்னிபாதெத்வா விஹாரத்³வாரகொட்ட²கங் க³ந்த்வா தே²ரங் வாத³ஸஹஸ்ஸங் புச்சி²ங்ஸு. தே²ரோ தங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘அஞ்ஞங் கிஞ்சி ஜானாதா²’’தி புச்சி². ‘‘ந ஜானாம, ஸாமீ’’தி. ‘‘அஹங் பன வோ கிஞ்சி புச்சா²மீ’’தி. ‘‘புச்ச², ஸாமி, ஜானந்தியோ கதெ²ஸ்ஸாமா’’தி.

    Aparabhāge mātāpitaro kālamakaṃsu. Tesu kālakatesu saccakanigaṇṭho tattheva vesāliyaṃ licchavīnaṃ sippaṃ sikkhāpento vasi. Bhaginiyo jambusākhaṃ gahetvā vādatthāya nagarā nagaraṃ caramānā sāvatthiṃ patvā nagaradvāre sākhaṃ nikhaṇitvā ‘‘yo amhākaṃ vādaṃ āropetuṃ sakkoti gihī vā pabbajito vā, so etaṃ paṃsupuñjaṃ pādehi vikiritvā pādeheva sākhaṃ maddatū’’ti dārakānaṃ vatvā bhikkhāya nagaraṃ pavisiṃsu. Athāyasmā sāriputto asammaṭṭhaṭṭhānaṃ sammajjitvā rittaghaṭesu pānīyaṃ upaṭṭhapetvā gilāne ca paṭijaggitvā divātaraṃ sāvatthiṃ piṇḍāya pavisanto taṃ sākhaṃ disvā dārake pucchi, dārakā taṃ pavattiṃ ācikkhiṃsu. Thero dārakeheva pātāpetvā maddāpetvā ‘‘yehi ayaṃ sākhā ṭhapitā, te katabhattakiccāva āgantvā jetavanadvārakoṭṭhake maṃ passantū’’ti dārakānaṃ vatvā nagaraṃ pavisitvā katabhattakicco vihāradvārakoṭṭhake aṭṭhāsi. Tāpi paribbājikā bhikkhāya caritvā āgatā sākhaṃ madditaṃ disvā ‘‘kenāyaṃ madditā’’ti vatvā ‘‘sāriputtattherena, sace tumhe vādatthikā, jetavanadvārakoṭṭhakaṃ gacchathā’’ti dārakehi vuttā puna nagaraṃ pavisitvā mahājanaṃ sannipātetvā vihāradvārakoṭṭhakaṃ gantvā theraṃ vādasahassaṃ pucchiṃsu. Thero taṃ vissajjetvā ‘‘aññaṃ kiñci jānāthā’’ti pucchi. ‘‘Na jānāma, sāmī’’ti. ‘‘Ahaṃ pana vo kiñci pucchāmī’’ti. ‘‘Puccha, sāmi, jānantiyo kathessāmā’’ti.

    தே²ரோ ‘‘ஏகங் நாம கி’’ந்தி புச்சி². தா ந ஜானிங்ஸு. தே²ரோ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தா ‘‘அம்ஹாகங், ஸாமி, பராஜயோ, தும்ஹாகங் ஜயோ’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘இதா³னி கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘அம்ஹாகங் மாதாபிதூஹி அயங் ஓவாதோ³ தி³ன்னோ ‘ஸசே வோ கி³ஹீ வாத³ங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ பஜாபதியோ ப⁴வெய்யாத². ஸசே பப்³ப³ஜிதோ, தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜெய்யாதா²’தி, பப்³ப³ஜ்ஜங் நோ தே³தா²’’தி. தே²ரோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா தா உப்பலவண்ணாய தே²ரியா ஸந்திகே பப்³பா³ஜேஸி. தா ஸப்³பா³பி ந சிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ சதுன்னங் பரிப்³பா³ஜிகானங் அவஸ்ஸயோ ஹுத்வா ஸப்³பா³ அரஹத்தங் பாபேஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ ஏதாஸங் அவஸ்ஸயோ அஹோஸி, இதா³னி பன பப்³ப³ஜ்ஜாபி⁴ஸேகங் தா³பேஸி, புப்³பே³ ராஜமஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Thero ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti pucchi. Tā na jāniṃsu. Thero vissajjesi. Tā ‘‘amhākaṃ, sāmi, parājayo, tumhākaṃ jayo’’ti āhaṃsu. ‘‘Idāni kiṃ karissathā’’ti? ‘‘Amhākaṃ mātāpitūhi ayaṃ ovādo dinno ‘sace vo gihī vādaṃ bhindissati, tassa pajāpatiyo bhaveyyātha. Sace pabbajito, tassa santike pabbajeyyāthā’ti, pabbajjaṃ no dethā’’ti. Thero ‘‘sādhū’’ti vatvā tā uppalavaṇṇāya theriyā santike pabbājesi. Tā sabbāpi na cirasseva arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, sāriputtatthero catunnaṃ paribbājikānaṃ avassayo hutvā sabbā arahattaṃ pāpesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa etāsaṃ avassayo ahosi, idāni pana pabbajjābhisekaṃ dāpesi, pubbe rājamahesiṭṭhāne ṭhapesī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே காலிங்க³ரட்டே² த³ந்தபுரனக³ரே காலிங்க³ராஜே ரஜ்ஜங் காரெந்தே அஸ்ஸகரட்டே² பாடலினக³ரே அஸ்ஸகோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. காலிங்கோ³ ஸம்பன்னப³லவாஹனோ ஸயம்பி நாக³ப³லோ படியோத⁴ங் ந பஸ்ஸதி. ஸோ யுஜ்ஜி²துகாமோ ஹுத்வா அமச்சானங் ஆரோசேஸி ‘‘அஹங் யுத்³த⁴த்தி²கோ, படியோத⁴ங் பன ந பஸ்ஸாமி, கிங் கரோமா’’தி. அமச்சா ‘‘அத்தே²கோ, மஹாராஜ, உபாயோ, தீ⁴தரோ தே சதஸ்ஸோ உத்தமரூபத⁴ரா, தா பஸாதெ⁴த்வா படிச்ச²ன்னயானே நிஸீதா³பெத்வா ப³லபரிவுதா கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ சராபேத². யோ ராஜா தா அத்தனோ கே³ஹே காதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, தேன ஸத்³தி⁴ங் யுத்³த⁴ங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு. ராஜா ததா² காரேஸி. தாஹி க³தக³தட்டா²னே ராஜானோ ப⁴யேன தாஸங் நக³ரங் பவிஸிதுங் ந தெ³ந்தி, பண்ணாகாரங் பேஸெத்வா ப³ஹினக³ரேயேவ வஸாபெந்தி. ஏவங் ஸகலஜம்பு³தீ³பங் விசரித்வா அஸ்ஸகரட்டே² பாடலினக³ரங் பாபுணிங்ஸு. அஸ்ஸகோபி நக³ரத்³வாரானி பித³ஹாபெத்வா பண்ணாகாரங் பேஸேஸி. தஸ்ஸ நந்தி³ஸேனோ நாம அமச்சோ பண்டி³தோ ப்³யத்தோ உபாயகுஸலோ. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘இமா கிர ராஜதீ⁴தரோ ஸகலஜம்பு³தீ³பங் விசரித்வா படியோத⁴ங் ந லபி⁴ங்ஸு, ஏவங் ஸந்தே ஜம்பு³தீ³போ துச்சோ² நாம அஹோஸி, அஹங் காலிங்கே³ன ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ நக³ரத்³வாரங் க³ந்த்வா தோ³வாரிகே ஆமந்தெத்வா தாஸங் த்³வாரங் விவராபேதுங் பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte kāliṅgaraṭṭhe dantapuranagare kāliṅgarāje rajjaṃ kārente assakaraṭṭhe pāṭalinagare assako nāma rājā rajjaṃ kāresi. Kāliṅgo sampannabalavāhano sayampi nāgabalo paṭiyodhaṃ na passati. So yujjhitukāmo hutvā amaccānaṃ ārocesi ‘‘ahaṃ yuddhatthiko, paṭiyodhaṃ pana na passāmi, kiṃ karomā’’ti. Amaccā ‘‘attheko, mahārāja, upāyo, dhītaro te catasso uttamarūpadharā, tā pasādhetvā paṭicchannayāne nisīdāpetvā balaparivutā gāmanigamarājadhāniyo carāpetha. Yo rājā tā attano gehe kātukāmo bhavissati, tena saddhiṃ yuddhaṃ karissāmā’’ti vadiṃsu. Rājā tathā kāresi. Tāhi gatagataṭṭhāne rājāno bhayena tāsaṃ nagaraṃ pavisituṃ na denti, paṇṇākāraṃ pesetvā bahinagareyeva vasāpenti. Evaṃ sakalajambudīpaṃ vicaritvā assakaraṭṭhe pāṭalinagaraṃ pāpuṇiṃsu. Assakopi nagaradvārāni pidahāpetvā paṇṇākāraṃ pesesi. Tassa nandiseno nāma amacco paṇḍito byatto upāyakusalo. So cintesi ‘‘imā kira rājadhītaro sakalajambudīpaṃ vicaritvā paṭiyodhaṃ na labhiṃsu, evaṃ sante jambudīpo tuccho nāma ahosi, ahaṃ kāliṅgena saddhiṃ yujjhissāmī’’ti. So nagaradvāraṃ gantvā dovārike āmantetvā tāsaṃ dvāraṃ vivarāpetuṃ paṭhamaṃ gāthamāha –

    1.

    1.

    ‘‘விவரதி²மாஸங் த்³வாரங், நக³ரங் பவிஸந்து அருணராஜஸ்ஸ;

    ‘‘Vivarathimāsaṃ dvāraṃ, nagaraṃ pavisantu aruṇarājassa;

    ஸீஹேன ஸுஸிட்டே²ன, ஸுரக்கி²தங் நந்தி³ஸேனேனா’’தி.

    Sīhena susiṭṭhena, surakkhitaṃ nandisenenā’’ti.

    தத்த² அருணராஜஸ்ஸாதி ஸோ ஹி ரஜ்ஜே பதிட்டி²தகாலே ரட்ட²னாமவஸேன அஸ்ஸகோ நாம ஜாதோ, குலத³த்தியங் பனஸ்ஸ நாமங் அருணோதி . தேனாஹ ‘‘அருணராஜஸ்ஸா’’தி. ஸீஹேனாதி புரிஸஸீஹேன. ஸுஸிட்டே²னாதி ஆசரியேஹி ஸுட்டு² அனுஸாஸிதேன. நந்தி³ஸேனேனாதி மயா நந்தி³ஸேனேன நாம.

    Tattha aruṇarājassāti so hi rajje patiṭṭhitakāle raṭṭhanāmavasena assako nāma jāto, kuladattiyaṃ panassa nāmaṃ aruṇoti . Tenāha ‘‘aruṇarājassā’’ti. Sīhenāti purisasīhena. Susiṭṭhenāti ācariyehi suṭṭhu anusāsitena. Nandisenenāti mayā nandisenena nāma.

    ஸோ ஏவங் வத்வா த்³வாரங் விவராபெத்வா தா க³ஹெத்வா அஸ்ஸகரஞ்ஞோ த³த்வா ‘‘தும்ஹே மா பா⁴யித்த², யுத்³தே⁴ ஸதி அஹங் ஜினிஸ்ஸாமி, இமா உத்தமரூபத⁴ரா ராஜதீ⁴தரோ மஹேஸியோ கரோதா²’’தி தாஸங் அபி⁴ஸேகங் தா³பெத்வா தாஹி ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தே புரிஸே ‘‘க³ச்ச²த², தும்ஹே ராஜதீ⁴தூனங் அஸ்ஸகராஜேன மஹேஸிட்டா²னே ட²பிதபா⁴வங் தும்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ஆசிக்க²தா²’’தி உய்யோஜேஸி. தே க³ந்த்வா ஆரோசேஸுங். காலிங்கோ³ ‘‘ந ஹி நூன ஸோ மய்ஹங் ப³லங் ஜானாதீ’’தி வத்வா தாவதே³வ மஹதியா ஸேனாய நிக்க²மி. நந்தி³ஸேனோ தஸ்ஸ ஆக³மனங் ஞத்வா ‘‘அத்தனோ கிர ரஜ்ஜஸீமாயமேவ ஹோது, மா அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ரஜ்ஜஸீமங் ஓக்கமது, உபி⁴ன்னங் ரஜ்ஜானங் அந்தரே யுத்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸாஸனங் பேஸேஸி. ஸோ ஸாஸனங் ஸுத்வா அத்தனோ ரஜ்ஜபரியந்தேயேவ அட்டா²ஸி. அஸ்ஸகோபி அத்தனோ ரஜ்ஜபரியந்தே அட்டா²ஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா தேஸங் த்³வின்னங் ரஜ்ஜானங் அந்தரே பண்ணஸாலாயங் வஸதி. காலிங்கோ³ சிந்தேஸி ‘‘ஸமணா நாம கிஞ்சி ஜானிஸ்ஸந்தி, கோ ஜானாதி, கிங் ப⁴விஸ்ஸதி, கஸ்ஸ ஜயோ வா பராஜயோ வா ப⁴விஸ்ஸதி, தாபஸங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞாதகவேஸேன போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, காலிங்கோ³ ச அஸ்ஸகோ ச யுஜ்ஜி²துகாமா அத்தனோ அத்தனோ ரஜ்ஜஸீமாயமேவ டி²தா, ஏதேஸு கஸ்ஸ ஜயோ ப⁴விஸ்ஸதி, கஸ்ஸ பராஜயோ’’தி புச்சி². மஹாபுஞ்ஞ, அஹங் ‘‘அஸுகஸ்ஸ ஜயோ, அஸுகஸ்ஸ பராஜயோ’’தி ந ஜானாமி, ஸக்கோ பன தே³வராஜா இதா⁴க³ச்ச²தி, தமஹங் புச்சி²த்வா கதெ²ஸ்ஸாமி, ஸ்வே ஆக³ச்செ²ய்யாஸீதி. ஸக்கோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா நிஸீதி³, அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ தமத்த²ங் புச்சி². ப⁴ந்தே, காலிங்கோ³ ஜினிஸ்ஸதி, அஸ்ஸகோ பராஜிஸ்ஸதி, இத³ஞ்சித³ஞ்ச புப்³ப³னிமித்தங் பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீதி.

    So evaṃ vatvā dvāraṃ vivarāpetvā tā gahetvā assakarañño datvā ‘‘tumhe mā bhāyittha, yuddhe sati ahaṃ jinissāmi, imā uttamarūpadharā rājadhītaro mahesiyo karothā’’ti tāsaṃ abhisekaṃ dāpetvā tāhi saddhiṃ āgate purise ‘‘gacchatha, tumhe rājadhītūnaṃ assakarājena mahesiṭṭhāne ṭhapitabhāvaṃ tumhākaṃ rañño ācikkhathā’’ti uyyojesi. Te gantvā ārocesuṃ. Kāliṅgo ‘‘na hi nūna so mayhaṃ balaṃ jānātī’’ti vatvā tāvadeva mahatiyā senāya nikkhami. Nandiseno tassa āgamanaṃ ñatvā ‘‘attano kira rajjasīmāyameva hotu, mā amhākaṃ rañño rajjasīmaṃ okkamatu, ubhinnaṃ rajjānaṃ antare yuddhaṃ bhavissatī’’ti sāsanaṃ pesesi. So sāsanaṃ sutvā attano rajjapariyanteyeva aṭṭhāsi. Assakopi attano rajjapariyante aṭṭhāsi. Tadā bodhisatto isipabbajjaṃ pabbajitvā tesaṃ dvinnaṃ rajjānaṃ antare paṇṇasālāyaṃ vasati. Kāliṅgo cintesi ‘‘samaṇā nāma kiñci jānissanti, ko jānāti, kiṃ bhavissati, kassa jayo vā parājayo vā bhavissati, tāpasaṃ pucchissāmī’’ti aññātakavesena bodhisattaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘bhante, kāliṅgo ca assako ca yujjhitukāmā attano attano rajjasīmāyameva ṭhitā, etesu kassa jayo bhavissati, kassa parājayo’’ti pucchi. Mahāpuñña, ahaṃ ‘‘asukassa jayo, asukassa parājayo’’ti na jānāmi, sakko pana devarājā idhāgacchati, tamahaṃ pucchitvā kathessāmi, sve āgaccheyyāsīti. Sakko bodhisattassa upaṭṭhānaṃ āgantvā nisīdi, atha naṃ bodhisatto tamatthaṃ pucchi. Bhante, kāliṅgo jinissati, assako parājissati, idañcidañca pubbanimittaṃ paññāyissatīti.

    காலிங்கோ³ புனதி³வஸே ஆக³ந்த்வா புச்சி², போ³தி⁴ஸத்தோபிஸ்ஸ ஆசிக்கி². ஸோ ‘‘கிங் நாம புப்³ப³னிமித்தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அபுச்சி²த்வாவ ‘‘அஹங் கிர ஜினிஸ்ஸாமீ’’தி உட்டா²ய துட்டி²யா பக்காமி. ஸா கதா² வித்தா²ரிகா அஹோஸி. தங் ஸுத்வா அஸ்ஸகோ நந்தி³ஸேனங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘காலிங்கோ³ கிர ஜினிஸ்ஸதிங் , மயங் பராஜிஸ்ஸாம, கிங் நு கோ² காதப்³ப³’’ந்தி ஆஹ. ஸோ ‘‘கோ ஏதங் ஜானாதி மஹாராஜ, கஸ்ஸ ஜயோ வா பராஜயோ வா, தும்ஹே மா சிந்தயித்தா²’’தி ராஜானங் அஸ்ஸாஸெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ‘‘ப⁴ந்தே, கோ ஜினிஸ்ஸதி, கோ பராஜிஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². ‘‘காலிங்கோ³ ஜினிஸ்ஸதி, அஸ்ஸகோ பராஜிஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘ப⁴ந்தே, ஜினந்தஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங் கிங் ப⁴விஸ்ஸதி, கிங் பராஜினந்தஸ்ஸா’’தி? ‘‘மஹாபுஞ்ஞ, ஜினந்தஸ்ஸ ஆரக்க²தே³வதா ஸப்³ப³ஸேதோ உஸபோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, இதரஸ்ஸ ஸப்³ப³காளகோ, உபி⁴ன்னம்பி ஆரக்க²தே³வதா யுஜ்ஜி²த்வா ஜயபராஜயங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. நந்தி³ஸேனோ தங் ஸுத்வா உட்டா²ய க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஸஹாயே ஸஹஸ்ஸமத்தே மஹாயோதே⁴ க³ஹெத்வா அவிதூ³ரே பப்³ப³தங் அபி⁴ருய்ஹ ‘‘அம்போ⁴, அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ஜீவிதங் தா³துங் ஸக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘தேன ஹி இமஸ்மிங் பபாதே பததா²’’தி. தே பதிதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு. அத² நே வாரெத்வா ‘‘அலங் எத்த² பதனேன, அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ஜீவிதங் தா³துங் ஸுஹத³யா அனிவத்தினோ ஹுத்வா யுஜ்ஜ²தா²’’தி ஆஹ. தே ஸம்படிச்சி²ங்ஸுங்.

    Kāliṅgo punadivase āgantvā pucchi, bodhisattopissa ācikkhi. So ‘‘kiṃ nāma pubbanimittaṃ bhavissatī’’ti apucchitvāva ‘‘ahaṃ kira jinissāmī’’ti uṭṭhāya tuṭṭhiyā pakkāmi. Sā kathā vitthārikā ahosi. Taṃ sutvā assako nandisenaṃ pakkosāpetvā ‘‘kāliṅgo kira jinissatiṃ , mayaṃ parājissāma, kiṃ nu kho kātabba’’nti āha. So ‘‘ko etaṃ jānāti mahārāja, kassa jayo vā parājayo vā, tumhe mā cintayitthā’’ti rājānaṃ assāsetvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisinno ‘‘bhante, ko jinissati, ko parājissatī’’ti pucchi. ‘‘Kāliṅgo jinissati, assako parājissatī’’ti? ‘‘Bhante, jinantassa pubbanimittaṃ kiṃ bhavissati, kiṃ parājinantassā’’ti? ‘‘Mahāpuñña, jinantassa ārakkhadevatā sabbaseto usabho bhavissati, itarassa sabbakāḷako, ubhinnampi ārakkhadevatā yujjhitvā jayaparājayaṃ karissantī’’ti. Nandiseno taṃ sutvā uṭṭhāya gantvā rañño sahāye sahassamatte mahāyodhe gahetvā avidūre pabbataṃ abhiruyha ‘‘ambho, amhākaṃ rañño jīvitaṃ dātuṃ sakkhissathā’’ti pucchi. ‘‘Āma, sakkhissāmā’’ti. ‘‘Tena hi imasmiṃ papāte patathā’’ti. Te patituṃ ārabhiṃsu. Atha ne vāretvā ‘‘alaṃ ettha patanena, amhākaṃ rañño jīvitaṃ dātuṃ suhadayā anivattino hutvā yujjhathā’’ti āha. Te sampaṭicchiṃsuṃ.

    அத² ஸங்கா³மே உபட்டி²தே காலிங்கோ³ ‘‘அஹங் கிர ஜினிஸ்ஸாமீ’’தி வோஸானங் ஆபஜ்ஜி, ப³லகாயாபிஸ்ஸ ‘‘அம்ஹாகங் கிர ஜயோ’’தி வோஸானங் ஆபஜ்ஜித்வா ஸன்னாஹங் அகத்வா வக்³க³வக்³கா³ ஹுத்வா யதா²ருசி பக்கமிங்ஸு, வீரியகரணகாலே வீரியங் ந கரிங்ஸு. உபோ⁴பி ராஜானோ அஸ்ஸங் அபி⁴ருஹித்வா ‘‘யுஜ்ஜி²ஸ்ஸாமா’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் உபஸங்கமந்தி. உபி⁴ன்னங் ஆரக்க²தே³வதா புரதோ க³ந்த்வா காலிங்க³ரஞ்ஞோ ஆரக்க²தே³வதா ஸப்³ப³ஸேதோ உஸபோ⁴ அஹோஸி, இதரஸ்ஸ ஸப்³ப³காளகோ. தா தே³வதாபி அஞ்ஞமஞ்ஞங் யுஜ்ஜ²னாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தா உபஸங்கமிங்ஸு. தே பன உஸபா⁴ உபி⁴ன்னங் ராஜூனங்யேவ பஞ்ஞாயந்தி, ந அஞ்ஞேஸங். நந்தி³ஸேனோ அஸ்ஸகங் புச்சி² ‘‘பஞ்ஞாயதி தே, மஹாராஜ, ஆரக்க²தே³வதா’’தி. ‘‘ஆம, பஞ்ஞாயதீ’’தி. ‘‘கேனாகாரேனா’’தி. ‘‘காலிங்க³ரஞ்ஞோ ஆரக்க²தே³வதா ஸப்³ப³ஸேதோ உஸபோ⁴ ஹுத்வா பஞ்ஞாயதி, அம்ஹாகங் ஆரக்க²தே³வதா ஸப்³ப³காளகோ கிலமந்தோ ஹுத்வா திட்ட²தீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, தும்ஹே மா பா⁴யத², மயங் ஜினிஸ்ஸாம, காலிங்கோ³ பராஜிஸ்ஸதி, தும்ஹே அஸ்ஸபிட்டி²தோ ஓதரித்வா இமங் ஸத்திங் க³ஹெத்வா ஸுஸிக்கி²தஸிந்த⁴வங் உத³ரபஸ்ஸே வாமஹத்தே²ன உப்பீளெத்வா இமினா புரிஸஸஹஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் வேகே³ன க³ந்த்வா காலிங்க³ரஞ்ஞோ ஆரக்க²தே³வதங் ஸத்திப்பஹாரேன பாதேத², ததோ மயங் ஸஹஸ்ஸமத்தா ஸத்திஸஹஸ்ஸேன பஹரிஸ்ஸாம , ஏவங் காலிங்க³ஸ்ஸ ஆரக்க²தே³வதா நஸ்ஸிஸ்ஸதி, ததோ காலிங்கோ³ பராஜிஸ்ஸதி, மயங் ஜினிஸ்ஸாமா’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி நந்தி³ஸேனேன தி³ன்னஸஞ்ஞாய க³ந்த்வா ஸத்தியா பஹரி, ஸூரயோத⁴ஸஹஸ்ஸாபி அமச்சா ஸத்திஸஹஸ்ஸேன பஹரிங்ஸு. ஆரக்க²தே³வதா தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி, தாவதே³வ காலிங்கோ³ பராஜித்வா பலாயி. தங் பலாயமானங் தி³ஸ்வா ஸஹஸ்ஸமத்தா அமச்சா ‘‘காலிங்கோ³ பலாயதீ’’தி உன்னதி³ங்ஸு. காலிங்கோ³ மரணப⁴யபீ⁴தோ பலாயமானோ தங் தாபஸங் அக்கோஸந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Atha saṅgāme upaṭṭhite kāliṅgo ‘‘ahaṃ kira jinissāmī’’ti vosānaṃ āpajji, balakāyāpissa ‘‘amhākaṃ kira jayo’’ti vosānaṃ āpajjitvā sannāhaṃ akatvā vaggavaggā hutvā yathāruci pakkamiṃsu, vīriyakaraṇakāle vīriyaṃ na kariṃsu. Ubhopi rājāno assaṃ abhiruhitvā ‘‘yujjhissāmā’’ti aññamaññaṃ upasaṅkamanti. Ubhinnaṃ ārakkhadevatā purato gantvā kāliṅgarañño ārakkhadevatā sabbaseto usabho ahosi, itarassa sabbakāḷako. Tā devatāpi aññamaññaṃ yujjhanākāraṃ dassentā upasaṅkamiṃsu. Te pana usabhā ubhinnaṃ rājūnaṃyeva paññāyanti, na aññesaṃ. Nandiseno assakaṃ pucchi ‘‘paññāyati te, mahārāja, ārakkhadevatā’’ti. ‘‘Āma, paññāyatī’’ti. ‘‘Kenākārenā’’ti. ‘‘Kāliṅgarañño ārakkhadevatā sabbaseto usabho hutvā paññāyati, amhākaṃ ārakkhadevatā sabbakāḷako kilamanto hutvā tiṭṭhatī’’ti. ‘‘Mahārāja, tumhe mā bhāyatha, mayaṃ jinissāma, kāliṅgo parājissati, tumhe assapiṭṭhito otaritvā imaṃ sattiṃ gahetvā susikkhitasindhavaṃ udarapasse vāmahatthena uppīḷetvā iminā purisasahassena saddhiṃ vegena gantvā kāliṅgarañño ārakkhadevataṃ sattippahārena pātetha, tato mayaṃ sahassamattā sattisahassena paharissāma , evaṃ kāliṅgassa ārakkhadevatā nassissati, tato kāliṅgo parājissati, mayaṃ jinissāmā’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti nandisenena dinnasaññāya gantvā sattiyā pahari, sūrayodhasahassāpi amaccā sattisahassena pahariṃsu. Ārakkhadevatā tattheva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi, tāvadeva kāliṅgo parājitvā palāyi. Taṃ palāyamānaṃ disvā sahassamattā amaccā ‘‘kāliṅgo palāyatī’’ti unnadiṃsu. Kāliṅgo maraṇabhayabhīto palāyamāno taṃ tāpasaṃ akkosanto dutiyaṃ gāthamāha –

    2.

    2.

    ‘‘ஜயோ கலிங்கா³னமஸய்ஹஸாஹினங், பராஜயோ அனயோ அஸ்ஸகானங்;

    ‘‘Jayo kaliṅgānamasayhasāhinaṃ, parājayo anayo assakānaṃ;

    இச்சேவ தே பா⁴ஸிதங் ப்³ரஹ்மசாரி, ந உஜ்ஜுபூ⁴தா விதத²ங் ப⁴ணந்தீ’’தி.

    Icceva te bhāsitaṃ brahmacāri, na ujjubhūtā vitathaṃ bhaṇantī’’ti.

    தத்த² அஸய்ஹஸாஹினந்தி அஸய்ஹங் து³ஸ்ஸஹங் ஸஹிதுங் ஸமத்தா²னங். இச்சேவ தே பா⁴ஸிதந்தி ஏவங் தயா கூடதாபஸ லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா பராஜினகராஜானங் ஜினிஸ்ஸதி, ஜினநராஜானஞ்ச பராஜிஸ்ஸதீதி பா⁴ஸிதங். ந உஜ்ஜுபூ⁴தாதி யே காயேன வாசாய மனஸா ச உஜுபூ⁴தா, ந தே முஸா ப⁴ணந்தீதி.

    Tattha asayhasāhinanti asayhaṃ dussahaṃ sahituṃ samatthānaṃ. Icceva te bhāsitanti evaṃ tayā kūṭatāpasa lañjaṃ gahetvā parājinakarājānaṃ jinissati, jinanarājānañca parājissatīti bhāsitaṃ. Na ujjubhūtāti ye kāyena vācāya manasā ca ujubhūtā, na te musā bhaṇantīti.

    ஏவங் ஸோ தாபஸங் அக்கோஸந்தோ பலாயந்தோ அத்தனோ நக³ரமேவ க³தோ, நிவத்தித்வா ஓலோகேதும்பி நாஸக்கி². ததோ கதிபாஹச்சயேன ஸக்கோ தாபஸஸ்ஸ உபட்டா²னங் அக³மாஸி. தாபஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ so tāpasaṃ akkosanto palāyanto attano nagarameva gato, nivattitvā oloketumpi nāsakkhi. Tato katipāhaccayena sakko tāpasassa upaṭṭhānaṃ agamāsi. Tāpaso tena saddhiṃ kathento tatiyaṃ gāthamāha –

    3.

    3.

    ‘‘தே³வா முஸாவாத³முபாதிவத்தா, ஸச்சங் த⁴னங் பரமங் தேஸு ஸக்க;

    ‘‘Devā musāvādamupātivattā, saccaṃ dhanaṃ paramaṃ tesu sakka;

    தங் தே முஸா பா⁴ஸிதங் தே³வராஜ, கிங் வா படிச்ச மக⁴வா மஹிந்தா³’’தி.

    Taṃ te musā bhāsitaṃ devarāja, kiṃ vā paṭicca maghavā mahindā’’ti.

    தத்த² தங் தே முஸா பா⁴ஸிதந்தி யங் தயா மய்ஹங் பா⁴ஸிதங், தங் அத்த²ப⁴ஞ்ஜனகமுஸாவாத³ங் கதெ²ந்தேன தயா முஸா பா⁴ஸிதங், தயா கிங் காரணங் படிச்ச ஏவங் பா⁴ஸிதந்தி?

    Tattha taṃ te musā bhāsitanti yaṃ tayā mayhaṃ bhāsitaṃ, taṃ atthabhañjanakamusāvādaṃ kathentena tayā musā bhāsitaṃ, tayā kiṃ kāraṇaṃ paṭicca evaṃ bhāsitanti?

    தங் ஸுத்வா ஸக்கோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā sakko catutthaṃ gāthamāha –

    4.

    4.

    ‘‘நனு தே ஸுதங் ப்³ராஹ்மண ப⁴ஞ்ஞமானே, தே³வா ந இஸ்ஸந்தி புரிஸபரக்கமஸ்ஸ;

    ‘‘Nanu te sutaṃ brāhmaṇa bhaññamāne, devā na issanti purisaparakkamassa;

    த³மோ ஸமாதி⁴ மனஸோ அபே⁴ஜ்ஜோ, அப்³யக்³க³தா நிக்கமனஞ்ச காலே;

    Damo samādhi manaso abhejjo, abyaggatā nikkamanañca kāle;

    த³ள்ஹஞ்ச விரியங் புரிஸபரக்கமோ ச, தேனேவ ஆஸி விஜயோ அஸ்ஸகான’’ந்தி.

    Daḷhañca viriyaṃ purisaparakkamo ca, teneva āsi vijayo assakāna’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – கிங் தயா, ப்³ராஹ்மண, தத்த² தத்த² வசனே ப⁴ஞ்ஞமானே இத³ங் ந ஸுதபுப்³ப³ங், யங் தே³வா புரிஸபரக்கமஸ்ஸ ந இஸ்ஸந்தி ந உஸூயந்தி, அஸ்ஸகரஞ்ஞோ வீரியகரணவஸேன அத்தத³மனஸங்கா²தோ த³மோ, ஸமக்³க³பா⁴வேன மனஸோ அபே⁴ஜ்ஜோ, அபே⁴ஜ்ஜஸமாதி⁴, அஸ்ஸகரஞ்ஞோ ஸஹாயானங் வீரியகரணகாலே அப்³யக்³க³தா யதா² காலிங்க³ஸ்ஸ மனுஸ்ஸா வக்³க³வக்³கா³ ஹுத்வா ஓஸக்கிங்ஸு, ஏவங் அனோஸக்கனங் ஸமக்³க³பா⁴வேன அபே⁴ஜ்ஜசித்தானங் வீரியஞ்ச புரிஸபரக்கமோ ச தி²ரோ அஹோஸி, தேனேவ காரணேன அஸ்ஸகானங் ஜயோ அஹோஸீதி.

    Tassattho – kiṃ tayā, brāhmaṇa, tattha tattha vacane bhaññamāne idaṃ na sutapubbaṃ, yaṃ devā purisaparakkamassa na issanti na usūyanti, assakarañño vīriyakaraṇavasena attadamanasaṅkhāto damo, samaggabhāvena manaso abhejjo, abhejjasamādhi, assakarañño sahāyānaṃ vīriyakaraṇakāle abyaggatā yathā kāliṅgassa manussā vaggavaggā hutvā osakkiṃsu, evaṃ anosakkanaṃ samaggabhāvena abhejjacittānaṃ vīriyañca purisaparakkamo ca thiro ahosi, teneva kāraṇena assakānaṃ jayo ahosīti.

    பலாதே ச பன காலிங்கே³ அஸ்ஸகராஜா விலோபங் கா³ஹாபெத்வா அத்தனோ நக³ரங் க³தோ. நந்தி³ஸேனோ காலிங்க³ஸ்ஸ ஸாஸனங் பேஸேஸி ‘‘இமாஸங் சதுன்னங் ராஜகஞ்ஞானங் தா³யஜ்ஜகொட்டா²ஸங் பேஸேது, ஸசே ந பேஸேதி, காதப்³ப³மெத்த² ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ஸாஸனங் ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதோ தாஹி லத்³த⁴ப்³ப³தா³யஜ்ஜங் பேஸேஸி, ததோ பட்டா²ய ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு.

    Palāte ca pana kāliṅge assakarājā vilopaṃ gāhāpetvā attano nagaraṃ gato. Nandiseno kāliṅgassa sāsanaṃ pesesi ‘‘imāsaṃ catunnaṃ rājakaññānaṃ dāyajjakoṭṭhāsaṃ pesetu, sace na peseti, kātabbamettha jānissāmī’’ti. So taṃ sāsanaṃ sutvā bhītatasito tāhi laddhabbadāyajjaṃ pesesi, tato paṭṭhāya samaggavāsaṃ vasiṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ காலிங்க³ரஞ்ஞோ தீ⁴தரோ இமா த³ஹரபி⁴க்கு²னியோ அஹேஸுங், நந்தி³ஸேனோ ஸாரிபுத்தோ, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā kāliṅgarañño dhītaro imā daharabhikkhuniyo ahesuṃ, nandiseno sāriputto, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    சூளகாலிங்க³ஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Cūḷakāliṅgajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 301. சூளகாலிங்க³ஜாதகங் • 301. Cūḷakāliṅgajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact