Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [222] 2. சூளனந்தி³யஜாதகவண்ணனா

    [222] 2. Cūḷanandiyajātakavaṇṇanā

    இத³ங் ததா³சரியவசோதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ நாம கக்க²ளோ ப²ருஸோ ஸாஹஸிகோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ அபி⁴மாரே பயோஜேஸி, ஸிலங் பவிஜ்ஜி², நாளாகி³ரிங் பயோஜேஸி, க²ந்திமெத்தானுத்³த³யமத்தம்பிஸ்ஸ ததா²க³தே நத்தீ²’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ கக்க²ளோ ப²ருஸோ நிக்காருணிகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Idaṃtadācariyavacoti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, devadatto nāma kakkhaḷo pharuso sāhasiko sammāsambuddhe abhimāre payojesi, silaṃ pavijjhi, nāḷāgiriṃ payojesi, khantimettānuddayamattampissa tathāgate natthī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto kakkhaḷo pharuso nikkāruṇikoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே மஹானந்தி³யோ நாம வானரோ அஹோஸி, கனிட்ட²பா⁴திகோ பனஸ்ஸ சூளனந்தி³யோ நாம. தே உபோ⁴பி அஸீதிஸஹஸ்ஸவானரபரிவாரா ஹிமவந்தபதே³ஸே அந்த⁴மாதரங் படிஜக்³க³ந்தா வாஸங் கப்பேஸுங். தே மாதரங் ஸயனகு³ம்பே³ ட²பெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மது⁴ரானி ப²லாப²லானி மாதுயா பேஸெந்தி. ஆஹரணகவானரா தஸ்ஸா ந தெ³ந்தி, ஸா கு²தா³பீளிதா அட்டி²சம்மாவஸேஸா கிஸா அஹோஸி. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹ – ‘‘மயங், அம்ம, தும்ஹாகங் மது⁴ரப²லாப²லானி பேஸேம, தும்ஹே கஸ்மா மிலாயதா²’’தி. ‘‘தாத, நாஹங் லபா⁴மீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘மயி யூத²ங் பரிஹரந்தே மாதா மே நஸ்ஸிஸ்ஸதி, யூத²ங் பஹாய மாதரங்யேவ படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ சூளனந்தி³யங் பக்கோஸித்வா ‘‘தாத, த்வங் யூத²ங் பரிஹர, அஹங் மாதரங் படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸோபி நங் ‘‘பா⁴திக, மய்ஹங் யூத²பரிஹரணேன கம்மங் நத்தி², அஹம்பி மாதரமேவ படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. இதி தே உபோ⁴பி ஏகச்ச²ந்தா³ ஹுத்வா யூத²ங் பஹாய மாதரங் க³ஹெத்வா ஹிமவந்தா ஓருய்ஹ பச்சந்தே நிக்³ரோத⁴ருக்கே² வாஸங் கப்பெத்வா மாதரங் படிஜக்³கி³ங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese mahānandiyo nāma vānaro ahosi, kaniṭṭhabhātiko panassa cūḷanandiyo nāma. Te ubhopi asītisahassavānaraparivārā himavantapadese andhamātaraṃ paṭijaggantā vāsaṃ kappesuṃ. Te mātaraṃ sayanagumbe ṭhapetvā araññaṃ pavisitvā madhurāni phalāphalāni mātuyā pesenti. Āharaṇakavānarā tassā na denti, sā khudāpīḷitā aṭṭhicammāvasesā kisā ahosi. Atha naṃ bodhisatto āha – ‘‘mayaṃ, amma, tumhākaṃ madhuraphalāphalāni pesema, tumhe kasmā milāyathā’’ti. ‘‘Tāta, nāhaṃ labhāmī’’ti. Bodhisatto cintesi – ‘‘mayi yūthaṃ pariharante mātā me nassissati, yūthaṃ pahāya mātaraṃyeva paṭijaggissāmī’’ti. So cūḷanandiyaṃ pakkositvā ‘‘tāta, tvaṃ yūthaṃ parihara, ahaṃ mātaraṃ paṭijaggissāmī’’ti āha. Sopi naṃ ‘‘bhātika, mayhaṃ yūthapariharaṇena kammaṃ natthi, ahampi mātarameva paṭijaggissāmī’’ti āha. Iti te ubhopi ekacchandā hutvā yūthaṃ pahāya mātaraṃ gahetvā himavantā oruyha paccante nigrodharukkhe vāsaṃ kappetvā mātaraṃ paṭijaggiṃsu.

    அதே²கோ பா³ராணஸிவாஸீ ப்³ராஹ்மணமாணவோ தக்கஸிலாயங் தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா ‘‘க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆசரியங் ஆபுச்சி². ஆசரியோ அங்க³விஜ்ஜானுபா⁴வேன தஸ்ஸ கக்க²ளப²ருஸஸாஹஸிகபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘தாத, த்வங் கக்க²ளோ ப²ருஸோ ஸாஹஸிகோ, ஏவரூபானங் ந ஸப்³ப³காலங் ஏகஸதி³ஸமேவ இஜ்ஜ²தி, மஹாவினாஸங் மஹாது³க்க²ங் பாபுணிஸ்ஸஸி, மா த்வங் கக்க²ளோ ஹோஹி, பச்சா²னுதாபனகாரணங் கம்மங் மா கரீ’’தி ஓவதி³த்வா உய்யோஜேஸி. ஸோ ஆசரியங் வந்தி³த்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா க⁴ராவாஸங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞேஹி ஸிப்பேஹி ஜீவிகங் கப்பேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘த⁴னுகோடிங் நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸாமி, லுத்³த³கம்மங் கத்வா ஜீவிகங் கப்பெஸ்ஸாமீ’’தி பா³ராணஸிதோ நிக்க²மித்வா பச்சந்தகா³மகே வஸந்தோ த⁴னுகலாபஸன்னத்³தோ⁴ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா நானாமிகே³ மாரெத்வா மங்ஸவிக்கயேன ஜீவிகங் கப்பேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் அரஞ்ஞே கிஞ்சி அலபி⁴த்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ அங்க³ணபரியந்தே டி²தங் நிக்³ரோத⁴ருக்க²ங் தி³ஸ்வா ‘‘அபி நாமெத்த² கிஞ்சி ப⁴வெய்யா’’தி நிக்³ரோத⁴ருக்கா²பி⁴முகோ² பாயாஸி.

    Atheko bārāṇasivāsī brāhmaṇamāṇavo takkasilāyaṃ disāpāmokkhassa ācariyassa santike sabbasippāni uggaṇhitvā ‘‘gamissāmī’’ti ācariyaṃ āpucchi. Ācariyo aṅgavijjānubhāvena tassa kakkhaḷapharusasāhasikabhāvaṃ ñatvā ‘‘tāta, tvaṃ kakkhaḷo pharuso sāhasiko, evarūpānaṃ na sabbakālaṃ ekasadisameva ijjhati, mahāvināsaṃ mahādukkhaṃ pāpuṇissasi, mā tvaṃ kakkhaḷo hohi, pacchānutāpanakāraṇaṃ kammaṃ mā karī’’ti ovaditvā uyyojesi. So ācariyaṃ vanditvā bārāṇasiṃ gantvā gharāvāsaṃ gahetvā aññehi sippehi jīvikaṃ kappetuṃ asakkonto ‘‘dhanukoṭiṃ nissāya jīvissāmi, luddakammaṃ katvā jīvikaṃ kappessāmī’’ti bārāṇasito nikkhamitvā paccantagāmake vasanto dhanukalāpasannaddho araññaṃ pavisitvā nānāmige māretvā maṃsavikkayena jīvikaṃ kappesi. So ekadivasaṃ araññe kiñci alabhitvā āgacchanto aṅgaṇapariyante ṭhitaṃ nigrodharukkhaṃ disvā ‘‘api nāmettha kiñci bhaveyyā’’ti nigrodharukkhābhimukho pāyāsi.

    தஸ்மிங் க²ணே உபோ⁴பி தே பா⁴தரோ மாதரங் ப²லானி கா²தா³பெத்வா புரதோ கத்வா விடபப்³ப⁴ந்தரே நிஸின்னா தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நோ மாதரங் கரிஸ்ஸதீ’’தி ஸாக²ந்தரே நிலீயிங்ஸு. ஸோபி கோ² ஸாஹஸிகபுரிஸோ ருக்க²மூலங் ஆக³ந்த்வா தங் தேஸங் மாதரங் ஜராது³ப்³ப³லங் அந்த⁴ங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘கிங் மே துச்ச²ஹத்த²க³மனேன இமங் மக்கடிங் விஜ்ஜி²த்வா க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸா விஜ்ஜ²னத்தா²ய த⁴னுங் க³ண்ஹி. தங் தி³ஸ்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தாத சூளனந்தி³ய, ஏஸோ மே புரிஸோ மாதரங் விஜ்ஜி²துகாமோ, அஹமஸ்ஸா ஜீவிததா³னங் த³ஸ்ஸாமி, த்வங் மமச்சயேன மாதரங் படிஜக்³கெ³ய்யாஸீ’’தி வத்வா ஸாக²ந்தரா நிக்க²மித்வா ‘‘போ⁴ புரிஸ, மா மே மாதரங் விஜ்ஜி², ஏஸா அந்தா⁴ ஜராது³ப்³ப³லா, அஹமஸ்ஸா ஜீவிததா³னங் தே³மி, த்வங் ஏதங் அமாரெத்வா மங் மாரேஹீ’’தி தஸ்ஸ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஸரஸ்ஸ ஆஸன்னட்டா²னே நிஸீதி³. ஸோ நிக்கருணோ போ³தி⁴ஸத்தங் விஜ்ஜி²த்வா பாதெத்வா மாதரம்பிஸ்ஸ விஜ்ஜி²துங் புன த⁴னுங் ஸன்னய்ஹி. தங் தி³ஸ்வா சூளனந்தி³யோ ‘‘அயங் மே மாதரங் விஜ்ஜி²துகாமோ, ஏகதி³வஸம்பி கோ² மே மாதா ஜீவமானா லத்³த⁴ஜீவிதாயேவ நாம ஹோதி, ஜீவிததா³னமஸ்ஸா த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸாக²ந்தரா நிக்க²மித்வா ‘‘போ⁴ புரிஸ, மா மே மாதரங் விஜ்ஜி², அஹமஸ்ஸா ஜீவிததா³னங் த³ம்மி, த்வங் மங் விஜ்ஜி²த்வா அம்ஹே த்³வே பா⁴திகே க³ஹெத்வா அம்ஹாகங் மாது ஜீவிததா³னங் தே³ஹீ’’தி தஸ்ஸ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஸரஸ்ஸ ஆஸன்னட்டா²னே நிஸீதி³. ஸோ தம்பி விஜ்ஜி²த்வா பாதெத்வா ‘‘அயங் மக்கடீ க⁴ரே தா³ரகானங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மாதரம்பி தேஸங் விஜ்ஜி²த்வா பாதெத்வா தயோபி காஜேனாதா³ய கே³ஹாபி⁴முகோ² பாயாஸி.

    Tasmiṃ khaṇe ubhopi te bhātaro mātaraṃ phalāni khādāpetvā purato katvā viṭapabbhantare nisinnā taṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘kiṃ no mātaraṃ karissatī’’ti sākhantare nilīyiṃsu. Sopi kho sāhasikapuriso rukkhamūlaṃ āgantvā taṃ tesaṃ mātaraṃ jarādubbalaṃ andhaṃ disvā cintesi – ‘‘kiṃ me tucchahatthagamanena imaṃ makkaṭiṃ vijjhitvā gahetvā gamissāmī’’ti. So tassā vijjhanatthāya dhanuṃ gaṇhi. Taṃ disvā bodhisatto ‘‘tāta cūḷanandiya, eso me puriso mātaraṃ vijjhitukāmo, ahamassā jīvitadānaṃ dassāmi, tvaṃ mamaccayena mātaraṃ paṭijaggeyyāsī’’ti vatvā sākhantarā nikkhamitvā ‘‘bho purisa, mā me mātaraṃ vijjhi, esā andhā jarādubbalā, ahamassā jīvitadānaṃ demi, tvaṃ etaṃ amāretvā maṃ mārehī’’ti tassa paṭiññaṃ gahetvā sarassa āsannaṭṭhāne nisīdi. So nikkaruṇo bodhisattaṃ vijjhitvā pātetvā mātarampissa vijjhituṃ puna dhanuṃ sannayhi. Taṃ disvā cūḷanandiyo ‘‘ayaṃ me mātaraṃ vijjhitukāmo, ekadivasampi kho me mātā jīvamānā laddhajīvitāyeva nāma hoti, jīvitadānamassā dassāmī’’ti sākhantarā nikkhamitvā ‘‘bho purisa, mā me mātaraṃ vijjhi, ahamassā jīvitadānaṃ dammi, tvaṃ maṃ vijjhitvā amhe dve bhātike gahetvā amhākaṃ mātu jīvitadānaṃ dehī’’ti tassa paṭiññaṃ gahetvā sarassa āsannaṭṭhāne nisīdi. So tampi vijjhitvā pātetvā ‘‘ayaṃ makkaṭī ghare dārakānaṃ bhavissatī’’ti mātarampi tesaṃ vijjhitvā pātetvā tayopi kājenādāya gehābhimukho pāyāsi.

    அத²ஸ்ஸ பாபபுரிஸஸ்ஸ கே³ஹே அஸனி பதித்வா ப⁴ரியஞ்ச த்³வே தா³ரகே ச கே³ஹேனேவ ஸத்³தி⁴ங் ஜா²பேஸி, பிட்டி²வங்ஸதூ²ணமத்தங் அவஸிஸ்ஸி. அத²ஸ்ஸ நங் கா³மத்³வாரேயேவ ஏகோ புரிஸோ தி³ஸ்வா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸோ புத்ததா³ரஸோகேன அபி⁴பூ⁴தோ தஸ்மிங்யேவ டா²னே மங்ஸகாஜஞ்ஜ த⁴னுஞ்ச ச²ட்³டெ³த்வா வத்த²ங் பஹாய நக்³கோ³ பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ பரிதே³வமானோ க³ந்த்வா க⁴ரங் பாவிஸி. அத²ஸ்ஸ ஸா தூ²ணா பி⁴ஜ்ஜித்வா ஸீஸே பதித்வா ஸீஸங் பி⁴ந்தி³, பத²வீ விவரங் அதா³ஸி, அவீசிதோ ஜாலா உட்ட²ஹி. ஸோ பத²வியா கி³லியமானோ ஆசரியஸ்ஸ ஓவாத³ங் ஸரித்வா ‘‘இமங் வத காரணங் தி³ஸ்வா பாராஸரியப்³ராஹ்மணோ மய்ஹங் ஓவாத³மதா³ஸீ’’தி பரிதே³வமானோ இமங் கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Athassa pāpapurisassa gehe asani patitvā bhariyañca dve dārake ca geheneva saddhiṃ jhāpesi, piṭṭhivaṃsathūṇamattaṃ avasissi. Athassa naṃ gāmadvāreyeva eko puriso disvā taṃ pavattiṃ ārocesi. So puttadārasokena abhibhūto tasmiṃyeva ṭhāne maṃsakājañja dhanuñca chaḍḍetvā vatthaṃ pahāya naggo bāhā paggayha paridevamāno gantvā gharaṃ pāvisi. Athassa sā thūṇā bhijjitvā sīse patitvā sīsaṃ bhindi, pathavī vivaraṃ adāsi, avīcito jālā uṭṭhahi. So pathaviyā giliyamāno ācariyassa ovādaṃ saritvā ‘‘imaṃ vata kāraṇaṃ disvā pārāsariyabrāhmaṇo mayhaṃ ovādamadāsī’’ti paridevamāno imaṃ gāthādvayamāha –

    143.

    143.

    ‘‘இத³ங் ததா³சரியவசோ, பாராஸரியோ யத³ப்³ரவி;

    ‘‘Idaṃ tadācariyavaco, pārāsariyo yadabravi;

    மாஸு த்வங் அகரி பாபங், யங் த்வங் பச்சா² கதங் தபே.

    Māsu tvaṃ akari pāpaṃ, yaṃ tvaṃ pacchā kataṃ tape.

    144.

    144.

    ‘‘யானி கரோதி புரிஸோ, தானி அத்தனி பஸ்ஸதி;

    ‘‘Yāni karoti puriso, tāni attani passati;

    கல்யாணகாரீ கல்யாணங், பாபகாரீ ச பாபகங்;

    Kalyāṇakārī kalyāṇaṃ, pāpakārī ca pāpakaṃ;

    யாதி³ஸங் வபதே பீ³ஜங், தாதி³ஸங் ஹரதே ப²ல’’ந்தி.

    Yādisaṃ vapate bījaṃ, tādisaṃ harate phala’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யங் பாராஸரியோ ப்³ராஹ்மணோ அப்³ரவி – ‘‘மாஸு த்வங் பாபங் அகரீ, யங் கதங் பச்சா² த்வஞ்ஞேவ தபெய்யா’’தி, இத³ங் தங் ஆசரியஸ்ஸ வசனங். யானி காயவசீமனொத்³வாரேஹி கம்மானி புரிஸோ கரோதி, தேஸங் விபாகங் படிலப⁴ந்தோ தானியேவ அத்தனி பஸ்ஸதி. கல்யாணகம்மகாரீ கல்யாணங் ப²லமனுபோ⁴தி, பாபகாரீ ச பாபகமேவ ஹீனங் லாமகங் அனிட்ட²ப²லங் அனுபோ⁴தி. லோகஸ்மிம்பி ஹி யாதி³ஸங் வபதே பீ³ஜங், தாதி³ஸங் ஹரதே ப²லங், பீ³ஜானுரூபங் பீ³ஜானுச்ச²விகமேவ ப²லங் ஹரதி க³ண்ஹாதி அனுப⁴வதீதி. இதி ஸோ பரிதே³வந்தோ பத²விங் பவிஸித்வா அவீசிமஹானிரயே நிப்³ப³த்தி.

    Tassattho – yaṃ pārāsariyo brāhmaṇo abravi – ‘‘māsu tvaṃ pāpaṃ akarī, yaṃ kataṃ pacchā tvaññeva tapeyyā’’ti, idaṃ taṃ ācariyassa vacanaṃ. Yāni kāyavacīmanodvārehi kammāni puriso karoti, tesaṃ vipākaṃ paṭilabhanto tāniyeva attani passati. Kalyāṇakammakārī kalyāṇaṃ phalamanubhoti, pāpakārī ca pāpakameva hīnaṃ lāmakaṃ aniṭṭhaphalaṃ anubhoti. Lokasmimpi hi yādisaṃ vapate bījaṃ, tādisaṃ harate phalaṃ, bījānurūpaṃ bījānucchavikameva phalaṃ harati gaṇhāti anubhavatīti. Iti so paridevanto pathaviṃ pavisitvā avīcimahāniraye nibbatti.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ, புப்³பே³பி கக்க²ளோ ப²ருஸோ நிக்காருணிகோயேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ லுத்³த³கபுரிஸோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஸாரிபுத்தோ, சூளனந்தி³யோ ஆனந்தோ³, மாதா மஹாபஜாபதிகோ³தமீ, மஹானந்தி³யோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva, pubbepi kakkhaḷo pharuso nikkāruṇikoyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddakapuriso devadatto ahosi, disāpāmokkho ācariyo sāriputto, cūḷanandiyo ānando, mātā mahāpajāpatigotamī, mahānandiyo pana ahameva ahosi’’nti.

    சூளனந்தி³யஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Cūḷanandiyajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 222. சூளனந்தி³யஜாதகங் • 222. Cūḷanandiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact