Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [477] 4. சூளனாரத³ஜாதகவண்ணனா

    [477] 4. Cūḷanāradajātakavaṇṇanā

    தே கட்டா²னி பி⁴ன்னானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²வாஸினோ கிரேகஸ்ஸ குலஸ்ஸ பன்னரஸஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா தீ⁴தா அஹோஸி ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா, ந ச நங் கோசி வாரேஸி. அத²ஸ்ஸா மாதா சிந்தேஸி ‘‘மம தீ⁴தா வயப்பத்தா, ந ச நங் கோசி வாரேதி, ஆமிஸேன மச்ச²ங் விய ஏதாய ஏகங் ஸாகியபி⁴க்கு²ங் பலோபெ⁴த்வா உப்பப்³பா³ஜெத்வா தங் நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸாமீ’’தி. ததா³ ச ஸாவத்தி²வாஸீ ஏகோ குலபுத்தோ ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பன்னகாலதோ பட்டா²ய ஸிக்கா²காமதங் பஹாய ஆலஸியோ ஸரீரமண்ட³னமனுயுத்தோ விஹாஸி. மஹாஉபாஸிகா கே³ஹே யாகு³கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயானி ஸம்பாதெ³த்வா த்³வாரே ட²த்வா அந்தரவீதி²யா க³ச்ச²ந்தேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ரஸதண்ஹாய ப³ந்தி⁴த்வா க³ஹேதுங் ஸக்குணெய்யரூபங் உபதா⁴ரெந்தீ தேபிடகஆபி⁴த⁴ம்மிகவினயத⁴ரானங் மஹந்தேன பரிவாரேன க³ச்ச²ந்தானங் அந்தரே கஞ்சி க³ய்ஹுபக³ங் அதி³ஸ்வா தேஸங் பச்ச²தோ க³ச்ச²ந்தானங் மது⁴ரத⁴ம்மகதி²கானங் அச்சி²ன்னவலாஹகஸதி³ஸானங் பிண்ட³பாதிகானம்பி அந்தரே கஞ்சி அதி³ஸ்வாவ ஏகங் யாவ ப³ஹி அபங்கா³ அக்கீ²னி அஞ்ஜெத்வா கேஸே ஓஸண்ஹெத்வா து³கூலந்தரவாஸகங் நிவாஸெத்வா க⁴டிதமட்ட²ங் சீவரங் பாருபித்வா மணிவண்ணபத்தங் ஆதா³ய மனோரமங் ச²த்தங் தா⁴ரயமானங் விஸ்ஸட்டி²ந்த்³ரியங் காயத³ள்ஹிப³ஹுலங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் ஸக்கா க³ண்ஹிது’’ந்தி க³ந்த்வா வந்தி³த்வா பத்தங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏத² , ப⁴ந்தே’’தி க⁴ரங் ஆனெத்வா நிஸீதா³பெத்வா யாகு³ஆதீ³ஹி பரிவிஸித்வா கதப⁴த்தகிச்சங் தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘ப⁴ந்தே, இதோ பட்டா²ய இதே⁴வாக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஆஹ. ஸோபி ததோ பட்டா²ய தத்தே²வ க³ந்த்வா அபரபா⁴கே³ விஸ்ஸாஸிகோ அஹோஸி.

    Nate kaṭṭhāni bhinnānīti idaṃ satthā jetavane viharanto thullakumārikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthivāsino kirekassa kulassa pannarasasoḷasavassuddesikā dhītā ahosi sobhaggappattā, na ca naṃ koci vāresi. Athassā mātā cintesi ‘‘mama dhītā vayappattā, na ca naṃ koci vāreti, āmisena macchaṃ viya etāya ekaṃ sākiyabhikkhuṃ palobhetvā uppabbājetvā taṃ nissāya jīvissāmī’’ti. Tadā ca sāvatthivāsī eko kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajitvā upasampannakālato paṭṭhāya sikkhākāmataṃ pahāya ālasiyo sarīramaṇḍanamanuyutto vihāsi. Mahāupāsikā gehe yāgukhādanīyabhojanīyāni sampādetvā dvāre ṭhatvā antaravīthiyā gacchantesu bhikkhūsu ekaṃ bhikkhuṃ rasataṇhāya bandhitvā gahetuṃ sakkuṇeyyarūpaṃ upadhārentī tepiṭakaābhidhammikavinayadharānaṃ mahantena parivārena gacchantānaṃ antare kañci gayhupagaṃ adisvā tesaṃ pacchato gacchantānaṃ madhuradhammakathikānaṃ acchinnavalāhakasadisānaṃ piṇḍapātikānampi antare kañci adisvāva ekaṃ yāva bahi apaṅgā akkhīni añjetvā kese osaṇhetvā dukūlantaravāsakaṃ nivāsetvā ghaṭitamaṭṭhaṃ cīvaraṃ pārupitvā maṇivaṇṇapattaṃ ādāya manoramaṃ chattaṃ dhārayamānaṃ vissaṭṭhindriyaṃ kāyadaḷhibahulaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘imaṃ sakkā gaṇhitu’’nti gantvā vanditvā pattaṃ gahetvā ‘‘etha , bhante’’ti gharaṃ ānetvā nisīdāpetvā yāguādīhi parivisitvā katabhattakiccaṃ taṃ bhikkhuṃ ‘‘bhante, ito paṭṭhāya idhevāgaccheyyāthā’’ti āha. Sopi tato paṭṭhāya tattheva gantvā aparabhāge vissāsiko ahosi.

    அதே²கதி³வஸங் மஹாஉபாஸிகா தஸ்ஸ ஸவனபதே² ட²த்வா ‘‘இமஸ்மிங் கே³ஹே உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³மத்தா அத்தி², ததா²ரூபோ பன மே புத்தோ வா ஜாமாதா வா கே³ஹங் விசாரிதுங் ஸமத்தோ² நத்தீ²’’தி ஆஹ. ஸோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ‘‘கிமத்த²ங் நு கோ² கதே²தீ’’தி தோ²கங் ஹத³யே வித்³தோ⁴ விய அஹோஸி. ஸா தீ⁴தரங் ஆஹ ‘‘இமங் பலோபெ⁴த்வா தவ வஸே வத்தாபேஹீ’’தி. ஸா ததோ பட்டா²ய மண்டி³தபஸாதி⁴தா இத்தி²குத்தவிலாஸேஹி தங் பலோபே⁴ஸி. து²ல்லகுமாரிகாதி ந ச தூ²லஸரீரா த³ட்ட²ப்³பா³, தூ²லா வா ஹோது கிஸா வா, பஞ்சகாமகு³ணிகராகே³ன பன தூ²லதாய ‘‘து²ல்லகுமாரிகா’’தி வுச்சதி. ஸோ த³ஹரோ கிலேஸவஸிகோ ஹுத்வா ‘‘ந தா³னாஹங் பு³த்³த⁴ஸாஸனே பதிட்டா²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘விஹாரங் க³ந்த்வா பத்தசீவரங் நிய்யாதெ³த்வா அஸுகட்டா²னங் நாம க³மிஸ்ஸாமி, தத்ர மே வத்தா²னி பேஸேதா²’’தி வத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா பத்தசீவரங் நிய்யாதெ³த்வா ‘‘உக்கண்டி²தொஸ்மீ’’தி ஆசரியுபஜ்ஜா²யே ஆஹ. தே தங் ஆதா³ய ஸத்து² ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘அயங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோ’’தி ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோஸீ’’தி வத்வா ‘‘து²ல்லகுமாரிகாய, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² புப்³பே³பேஸா தவ அரஞ்ஞே வஸந்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியந்தராயங் கத்வா மஹந்தங் அனத்த²மகாஸி, புன த்வங் ஏதமேவ நிஸ்ஸாய கஸ்மா உக்கண்டி²தோஸீ’’தி வத்வா பி⁴க்கூ²ஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Athekadivasaṃ mahāupāsikā tassa savanapathe ṭhatvā ‘‘imasmiṃ gehe upabhogaparibhogamattā atthi, tathārūpo pana me putto vā jāmātā vā gehaṃ vicārituṃ samattho natthī’’ti āha. So tassā vacanaṃ sutvā ‘‘kimatthaṃ nu kho kathetī’’ti thokaṃ hadaye viddho viya ahosi. Sā dhītaraṃ āha ‘‘imaṃ palobhetvā tava vase vattāpehī’’ti. Sā tato paṭṭhāya maṇḍitapasādhitā itthikuttavilāsehi taṃ palobhesi. Thullakumārikāti na ca thūlasarīrā daṭṭhabbā, thūlā vā hotu kisā vā, pañcakāmaguṇikarāgena pana thūlatāya ‘‘thullakumārikā’’ti vuccati. So daharo kilesavasiko hutvā ‘‘na dānāhaṃ buddhasāsane patiṭṭhātuṃ sakkhissāmī’’ti cintetvā ‘‘vihāraṃ gantvā pattacīvaraṃ niyyādetvā asukaṭṭhānaṃ nāma gamissāmi, tatra me vatthāni pesethā’’ti vatvā vihāraṃ gantvā pattacīvaraṃ niyyādetvā ‘‘ukkaṇṭhitosmī’’ti ācariyupajjhāye āha. Te taṃ ādāya satthu santikaṃ netvā ‘‘ayaṃ bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti ārocesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti vatvā ‘‘thullakumārikāya, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu pubbepesā tava araññe vasantassa brahmacariyantarāyaṃ katvā mahantaṃ anatthamakāsi, puna tvaṃ etameva nissāya kasmā ukkaṇṭhitosī’’ti vatvā bhikkhūhi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² மஹாபோ⁴கே³ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா உக்³க³ஹிதஸிப்போ குடும்ப³ங் ஸண்ட²பேஸி, அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா ஏகங் புத்தங் விஜாயித்வா காலமகாஸி. ஸோ ‘‘யதே²வ மே பியப⁴ரியாய, ஏவங் மயிபி மரணங் ஆக³மிஸ்ஸதி, கிங் மே க⁴ராவாஸேன, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா காமே பஹாய புத்தங் ஆதா³ய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா நிப்³ப³த்தெத்வா வனமூலப²லாஹாரோ அரஞ்ஞே விஹாஸி. ததா³ பச்சந்தவாஸினோ சோரா ஜனபத³ங் பவிஸித்வா கா³மங் பஹரித்வா கரமரே க³ஹெத்வா ப⁴ண்டி³கங் உக்கி²பாபெத்வா புன பச்சந்தங் பாபயிங்ஸு. தேஸங் அந்தரே ஏகா அபி⁴ரூபா குமாரிகா கேராடிகபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தா சிந்தேஸி ‘‘இமே அம்ஹே க³ஹெத்வா தா³ஸிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி, ஏகேன உபாயேன பலாயிதுங் வட்டதீ’’தி. ஸா ‘‘ஸாமி, ஸரீரகிச்சங் காதுகாமாம்ஹி, தோ²கங் படிக்கமித்வா திட்ட²தா²’’தி வத்வா சோரே வஞ்செத்வா பலாயித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸந்தீ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ புத்தங் அஸ்ஸமே ட²பெத்வா ப²லாப²லத்தா²ய க³தகாலே புப்³ப³ண்ஹஸமயே தங் அஸ்ஸமங் பாபுணித்வா தங் தாபஸகுமாரங் காமரதியா பலோபெ⁴த்வா ஸீலமஸ்ஸ பி⁴ந்தி³த்வா அத்தனோ வஸே வத்தெத்வா ‘‘கிங் தே அரஞ்ஞவாஸேன, ஏஹி கா³மங் க³ந்த்வா வஸிஸ்ஸாம, தத்ர ஹி ரூபாத³யோ காமகு³ணா ஸுலபா⁴’’தி ஆஹ. ஸோபி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘பிதா தாவ மே அரஞ்ஞதோ ப²லாப²லங் ஆஹரிதுங் க³தோ, தங் தி³ஸ்வா உபோ⁴பி ஏகதோவ க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe mahābhoge brāhmaṇakule nibbattitvā uggahitasippo kuṭumbaṃ saṇṭhapesi, athassa bhariyā ekaṃ puttaṃ vijāyitvā kālamakāsi. So ‘‘yatheva me piyabhariyāya, evaṃ mayipi maraṇaṃ āgamissati, kiṃ me gharāvāsena, pabbajissāmī’’ti cintetvā kāme pahāya puttaṃ ādāya himavantaṃ pavisitvā tena saddhiṃ isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññā nibbattetvā vanamūlaphalāhāro araññe vihāsi. Tadā paccantavāsino corā janapadaṃ pavisitvā gāmaṃ paharitvā karamare gahetvā bhaṇḍikaṃ ukkhipāpetvā puna paccantaṃ pāpayiṃsu. Tesaṃ antare ekā abhirūpā kumārikā kerāṭikapaññāya samannāgatā cintesi ‘‘ime amhe gahetvā dāsibhogena paribhuñjissanti, ekena upāyena palāyituṃ vaṭṭatī’’ti. Sā ‘‘sāmi, sarīrakiccaṃ kātukāmāmhi, thokaṃ paṭikkamitvā tiṭṭhathā’’ti vatvā core vañcetvā palāyitvā araññaṃ pavisantī bodhisattassa puttaṃ assame ṭhapetvā phalāphalatthāya gatakāle pubbaṇhasamaye taṃ assamaṃ pāpuṇitvā taṃ tāpasakumāraṃ kāmaratiyā palobhetvā sīlamassa bhinditvā attano vase vattetvā ‘‘kiṃ te araññavāsena, ehi gāmaṃ gantvā vasissāma, tatra hi rūpādayo kāmaguṇā sulabhā’’ti āha. Sopi ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘pitā tāva me araññato phalāphalaṃ āharituṃ gato, taṃ disvā ubhopi ekatova gamissāmā’’ti āha.

    ஸா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் தருணதா³ரகோ ந கிஞ்சி ஜானாதி, பிதரா பனஸ்ஸ மஹல்லககாலே பப்³ப³ஜிதேன ப⁴விதப்³ப³ங், ஸோ ஆக³ந்த்வா ‘இத⁴ கிங் கரோஸீ’தி மங் போதெ²த்வா பாதே³ க³ஹெத்வா கட்³டெ⁴த்வா அரஞ்ஞே கி²பிஸ்ஸதி, தஸ்மிங் அனாக³தேயேவ பலாயிஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நங் ‘‘அஹங் புரதோ க³ச்சா²மி, த்வங் பச்சா² ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி வத்வா மக்³க³ஸஞ்ஞங் ஆசிக்கி²த்வா பக்காமி. ஸோ தஸ்ஸா க³தகாலதோ பட்டா²ய உப்பன்னதோ³மனஸ்ஸோ யதா² புரே கிஞ்சி வத்தங் அகத்வா ஸஸீஸங் பாருபித்வா அந்தோபண்ணஸாலாய பஜ்ஜா²யந்தோ நிபஜ்ஜி. மஹாஸத்தோ ப²லாப²லங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸா பத³வலஞ்ஜங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மாதுகா³மஸ்ஸ பத³வலஞ்ஜோ, ‘‘புத்தஸ்ஸ மம ஸீலங் பி⁴ன்னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெந்தோ பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா ப²லாப²லங் ஓதாரெத்வா புத்தங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Sā cintesi – ‘‘ayaṃ taruṇadārako na kiñci jānāti, pitarā panassa mahallakakāle pabbajitena bhavitabbaṃ, so āgantvā ‘idha kiṃ karosī’ti maṃ pothetvā pāde gahetvā kaḍḍhetvā araññe khipissati, tasmiṃ anāgateyeva palāyissāmī’’ti. Atha naṃ ‘‘ahaṃ purato gacchāmi, tvaṃ pacchā āgaccheyyāsī’’ti vatvā maggasaññaṃ ācikkhitvā pakkāmi. So tassā gatakālato paṭṭhāya uppannadomanasso yathā pure kiñci vattaṃ akatvā sasīsaṃ pārupitvā antopaṇṇasālāya pajjhāyanto nipajji. Mahāsatto phalāphalaṃ ādāya āgantvā tassā padavalañjaṃ disvā ‘‘ayaṃ mātugāmassa padavalañjo, ‘‘puttassa mama sīlaṃ bhinnaṃ bhavissatī’’ti cintento paṇṇasālaṃ pavisitvā phalāphalaṃ otāretvā puttaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    40.

    40.

    ‘‘ந தே கட்டா²னி பி⁴ன்னானி, ந தே உத³கமாப⁴தங்;

    ‘‘Na te kaṭṭhāni bhinnāni, na te udakamābhataṃ;

    அக்³கீ³பி தே ந ஹாபிதோ, கிங் நு மந்தோ³வ ஜா²யஸீ’’தி.

    Aggīpi te na hāpito, kiṃ nu mandova jhāyasī’’ti.

    தத்த² அக்³கீ³பி தே ந ஹாபிதோதி அக்³கி³பி தே ந ஜாலிதோ. மந்தோ³வாதி நிப்பஞ்ஞோ அந்த⁴பா³லோ விய.

    Tattha aggīpi te na hāpitoti aggipi te na jālito. Mandovāti nippañño andhabālo viya.

    ஸோ பிது கத²ங் ஸுத்வா உட்டா²ய பிதரங் வந்தி³த்வா கா³ரவேனேவ அரஞ்ஞவாஸே அனுஸ்ஸாஹங் பவேதெ³ந்தோ கா³தா²த்³வயமாஹ –

    So pitu kathaṃ sutvā uṭṭhāya pitaraṃ vanditvā gāraveneva araññavāse anussāhaṃ pavedento gāthādvayamāha –

    41.

    41.

    ‘‘ந உஸ்ஸஹே வனே வத்து²ங், கஸ்ஸபாமந்தயாமி தங்;

    ‘‘Na ussahe vane vatthuṃ, kassapāmantayāmi taṃ;

    து³க்கோ² வாஸோ அரஞ்ஞம்ஹி, ரட்ட²ங் இச்சா²மி க³ந்தவே.

    Dukkho vāso araññamhi, raṭṭhaṃ icchāmi gantave.

    42.

    42.

    ‘‘யதா² அஹங் இதோ க³ந்த்வா, யஸ்மிங் ஜனபதே³ வஸங்;

    ‘‘Yathā ahaṃ ito gantvā, yasmiṃ janapade vasaṃ;

    ஆசாரங் ப்³ரஹ்மே ஸிக்கெ²ய்யங், தங் த⁴ம்மங் அனுஸாஸ ம’’ந்தி.

    Ācāraṃ brahme sikkheyyaṃ, taṃ dhammaṃ anusāsa ma’’nti.

    தத்த² கஸ்ஸபாமந்தயாமி தந்தி கஸ்ஸப ஆமந்தயாமி தங். க³ந்தவேதி க³ந்துங். ஆசாரந்தி யஸ்மிங் ஜனபதே³ வஸாமி, தத்த² வஸந்தோ யதா² ஆசாரங் ஜனபத³சாரித்தங் ஸிக்கெ²ய்யங் ஜானெய்யங், தங் த⁴ம்மங் அனுஸாஸ ஓவதா³ஹீதி வத³தி.

    Tattha kassapāmantayāmi tanti kassapa āmantayāmi taṃ. Gantaveti gantuṃ. Ācāranti yasmiṃ janapade vasāmi, tattha vasanto yathā ācāraṃ janapadacārittaṃ sikkheyyaṃ jāneyyaṃ, taṃ dhammaṃ anusāsa ovadāhīti vadati.

    மஹாஸத்தோ ‘‘ஸாது⁴, தாத, தே³ஸசாரித்தங் தே கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Mahāsatto ‘‘sādhu, tāta, desacārittaṃ te kathessāmī’’ti vatvā gāthādvayamāha –

    43.

    43.

    ‘‘ஸசே அரஞ்ஞங் ஹித்வான, வனமூலப²லானி ச;

    ‘‘Sace araññaṃ hitvāna, vanamūlaphalāni ca;

    ரட்டே² ரோசயஸே வாஸங், தங் த⁴ம்மங் நிஸாமேஹி மே.

    Raṭṭhe rocayase vāsaṃ, taṃ dhammaṃ nisāmehi me.

    44.

    44.

    ‘‘விஸங் மா படிஸேவித்தோ², பபாதங் பரிவஜ்ஜய;

    ‘‘Visaṃ mā paṭisevittho, papātaṃ parivajjaya;

    பங்கே ச மா விஸீதி³த்தோ², யத்தோ சாஸீவிஸே சரே’’தி.

    Paṅke ca mā visīdittho, yatto cāsīvise care’’ti.

    தத்த² த⁴ம்மந்தி ஸசே ரட்ட²வாஸங் ரோசேஸி, தேன ஹி த்வங் ஜனபத³சாரித்தங் த⁴ம்மங் நிஸாமேஹி. யத்தோ சாஸீவிஸேதி ஆஸீவிஸஸ்ஸ ஸந்திகே யத்தோ படியத்தோ சரெய்யாஸி, ஸக்கொந்தோ ஆஸீவிஸங் பரிவஜ்ஜெய்யாஸீதி அத்தோ².

    Tattha dhammanti sace raṭṭhavāsaṃ rocesi, tena hi tvaṃ janapadacārittaṃ dhammaṃ nisāmehi. Yatto cāsīviseti āsīvisassa santike yatto paṭiyatto careyyāsi, sakkonto āsīvisaṃ parivajjeyyāsīti attho.

    தாபஸகுமாரோ ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் அஜானந்தோ புச்சி² –

    Tāpasakumāro saṃkhittena bhāsitassa atthaṃ ajānanto pucchi –

    45.

    45.

    ‘‘கிங் நு விஸங் பபாதோ வா, பங்கோ வா ப்³ரஹ்மசாரினங்;

    ‘‘Kiṃ nu visaṃ papāto vā, paṅko vā brahmacārinaṃ;

    கங் த்வங் ஆஸீவிஸங் ப்³ரூஸி, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Kaṃ tvaṃ āsīvisaṃ brūsi, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    இதரோபிஸ்ஸ ப்³யாகாஸி –

    Itaropissa byākāsi –

    46.

    46.

    ‘‘ஆஸவோ தாத லோகஸ்மிங், ஸுரா நாம பவுச்சதி;

    ‘‘Āsavo tāta lokasmiṃ, surā nāma pavuccati;

    மனுஞ்ஞோ ஸுரபீ⁴ வக்³கு³, ஸாது³ கு²த்³த³ரஸூபமோ;

    Manuñño surabhī vaggu, sādu khuddarasūpamo;

    விஸங் ததா³ஹு அரியா ஸே, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ நாரத³.

    Visaṃ tadāhu ariyā se, brahmacariyassa nārada.

    47.

    47.

    ‘‘இத்தி²யோ தாத லோகஸ்மிங், பமத்தங் பமதெ²ந்தி தா;

    ‘‘Itthiyo tāta lokasmiṃ, pamattaṃ pamathenti tā;

    ஹரந்தி யுவினோ சித்தங், தூலங் ப⁴ட்ட²ங்வ மாலுதோ;

    Haranti yuvino cittaṃ, tūlaṃ bhaṭṭhaṃva māluto;

    பபாதோ ஏஸோ அக்கா²தோ, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ நாரத³.

    Papāto eso akkhāto, brahmacariyassa nārada.

    48.

    48.

    ‘‘லாபோ⁴ ஸிலோகோ ஸக்காரோ, பூஜா பரகுலேஸு ச;

    ‘‘Lābho siloko sakkāro, pūjā parakulesu ca;

    பங்கோ ஏஸோ ச அக்கா²தோ, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ நாரத³.

    Paṅko eso ca akkhāto, brahmacariyassa nārada.

    49.

    49.

    ‘‘ஸஸத்தா² தாத ராஜானோ, ஆவஸந்தி மஹிங் இமங்;

    ‘‘Sasatthā tāta rājāno, āvasanti mahiṃ imaṃ;

    தே தாதி³ஸே மனுஸ்ஸிந்தே³, மஹந்தே தாத நாரத³.

    Te tādise manussinde, mahante tāta nārada.

    50.

    50.

    ‘‘இஸ்ஸரானங் அதி⁴பதீனங், ந தேஸங் பாத³தோ சரே;

    ‘‘Issarānaṃ adhipatīnaṃ, na tesaṃ pādato care;

    ஆஸீவிஸோதி அக்கா²தோ, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ நாரத³.

    Āsīvisoti akkhāto, brahmacariyassa nārada.

    51.

    51.

    ‘‘ப⁴த்தத்தோ² ப⁴த்தகாலே ச, யங் கே³ஹமுபஸங்கமே;

    ‘‘Bhattattho bhattakāle ca, yaṃ gehamupasaṅkame;

    யதெ³த்த² குஸலங் ஜஞ்ஞா, தத்த² கா⁴ஸேஸனங் சரே.

    Yadettha kusalaṃ jaññā, tattha ghāsesanaṃ care.

    52.

    52.

    ‘‘பவிஸித்வா பரகுலங், பானத்த²ங் போ⁴ஜனாய வா;

    ‘‘Pavisitvā parakulaṃ, pānatthaṃ bhojanāya vā;

    மிதங் கா²தே³ மிதங் பு⁴ஞ்ஜே, ந ச ரூபே மனங் கரே.

    Mitaṃ khāde mitaṃ bhuñje, na ca rūpe manaṃ kare.

    53.

    53.

    ‘‘கொ³ட்ட²ங் மஜ்ஜங் கிராடஞ்ச, ஸபா⁴ நிகிரணானி ச;

    ‘‘Goṭṭhaṃ majjaṃ kirāṭañca, sabhā nikiraṇāni ca;

    ஆரகா பரிவஜ்ஜேஹி, யானீவ விஸமங் பத²’’ந்தி.

    Ārakā parivajjehi, yānīva visamaṃ patha’’nti.

    தத்த² ஆஸவோதி புப்பா²ஸவாதி³. விஸங் ததா³ஹூதி தங் ஆஸவஸங்கா²தங் ஸுரங் அரியா ‘‘ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ விஸ’’ந்தி வத³ந்தி. பமத்தந்தி முட்ட²ஸ்ஸதிங். தூலங் ப⁴ட்ட²ங்வாதி ருக்கா² ப⁴ஸ்ஸித்வா பதிததூலங் விய. அக்கா²தோதி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி கதி²தோ. ஸிலோகோதி கித்திவண்ணோ. ஸக்காரோதி அஞ்ஜலிகம்மாதி³. பூஜாதி க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜா. பங்கோதி ஏஸ ஓஸீதா³பனட்டே²ன ‘‘பங்கோ’’தி அக்கா²தோ. மஹந்தேதி மஹந்தபா⁴வப்பத்தே. ந தேஸங் பாத³தோ சரேதி தேஸங் ஸந்திகே ந சரே, ராஜகுலூபகோ ந ப⁴வெய்யாஸீதி அத்தோ². ராஜானோ ஹி ஆஸீவிஸா விய முஹுத்தேனேவ குஜ்ஜி²த்வா அனயப்³யஸனங் பாபெந்தி. அபிச அந்தேபுரப்பவேஸனே வுத்தாதீ³னவவஸேனபெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Tattha āsavoti pupphāsavādi. Visaṃ tadāhūti taṃ āsavasaṅkhātaṃ suraṃ ariyā ‘‘brahmacariyassa visa’’nti vadanti. Pamattanti muṭṭhassatiṃ. Tūlaṃ bhaṭṭhaṃvāti rukkhā bhassitvā patitatūlaṃ viya. Akkhātoti buddhādīhi kathito. Silokoti kittivaṇṇo. Sakkāroti añjalikammādi. Pūjāti gandhamālādīhi pūjā. Paṅkoti esa osīdāpanaṭṭhena ‘‘paṅko’’ti akkhāto. Mahanteti mahantabhāvappatte. Na tesaṃ pādato careti tesaṃ santike na care, rājakulūpako na bhaveyyāsīti attho. Rājāno hi āsīvisā viya muhutteneva kujjhitvā anayabyasanaṃ pāpenti. Apica antepurappavesane vuttādīnavavasenapettha attho veditabbo.

    ப⁴த்தத்தோ²தி ப⁴த்தேன அத்தி²கோ ஹுத்வா. யதெ³த்த² குஸலந்தி யங் தேஸு உபஸங்கமிதப்³பே³ஸு கே³ஹேஸு குஸலங் அனவஜ்ஜங் பஞ்சஅகோ³சரரஹிதங் ஜானெய்யாஸி, தத்த² கா⁴ஸேஸனங் சரெய்யாஸீதி அத்தோ². ந ச ரூபே மனங் கரேதி பரகுலே மத்தஞ்ஞூ ஹுத்வா போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜந்தோபி தத்த² இத்தி²ரூபே மனங் மா கரெய்யாஸி, மா சக்கு²ங் உம்மீலெத்வா இத்தி²ரூபே நிமித்தங் க³ண்ஹெய்யாஸீதி வத³தி. கொ³ட்ட²ங் மஜ்ஜங் கிராடந்தி அயங் பொத்த²கேஸு பாடோ², அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘கொ³ட்ட²ங் மஜ்ஜங் கிராஸஞ்சா’’தி வத்வா ‘‘கொ³ட்ட²ந்தி கு³ன்னங் டி²தட்டா²னங். மஜ்ஜந்தி பானாகா³ரங். கிராஸந்தி து⁴த்தகேராடிகஜன’’ந்தி வுத்தங். ஸபா⁴ நிகிரணானி சாதி ஸபா⁴யோ ச ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணானங் நிகிரணட்டா²னானி ச. ஆரகாதி ஏதானி ஸப்³பா³னி தூ³ரதோ பரிவஜ்ஜெய்யாஸி. யானீவாதி ஸப்பிதேலயானேன க³ச்ச²ந்தோ விஸமங் மக்³க³ங் விய.

    Bhattatthoti bhattena atthiko hutvā. Yadettha kusalanti yaṃ tesu upasaṅkamitabbesu gehesu kusalaṃ anavajjaṃ pañcaagocararahitaṃ jāneyyāsi, tattha ghāsesanaṃ careyyāsīti attho. Na ca rūpe manaṃ kareti parakule mattaññū hutvā bhojanaṃ bhuñjantopi tattha itthirūpe manaṃ mā kareyyāsi, mā cakkhuṃ ummīletvā itthirūpe nimittaṃ gaṇheyyāsīti vadati. Goṭṭhaṃ majjaṃ kirāṭanti ayaṃ potthakesu pāṭho, aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘goṭṭhaṃ majjaṃ kirāsañcā’’ti vatvā ‘‘goṭṭhanti gunnaṃ ṭhitaṭṭhānaṃ. Majjanti pānāgāraṃ. Kirāsanti dhuttakerāṭikajana’’nti vuttaṃ. Sabhā nikiraṇāni cāti sabhāyo ca hiraññasuvaṇṇānaṃ nikiraṇaṭṭhānāni ca. Ārakāti etāni sabbāni dūrato parivajjeyyāsi. Yānīvāti sappitelayānena gacchanto visamaṃ maggaṃ viya.

    மாணவோ பிது கதெ²ந்தஸ்ஸேவ ஸதிங் படிலபி⁴த்வா ‘‘தாத, அலங் மே மனுஸ்ஸபதே²னா’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ பிதா மெத்தாதி³பா⁴வனங் ஆசிக்கி². ஸோ தஸ்ஸோவாதே³ ட²த்வா ந சிரஸ்ஸேவ ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா நிப்³ப³த்தேஸி. உபோ⁴பி பிதாபுத்தா அபரிஹீனஜ்ஜா²னா காலங் கத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு.

    Māṇavo pitu kathentasseva satiṃ paṭilabhitvā ‘‘tāta, alaṃ me manussapathenā’’ti āha. Athassa pitā mettādibhāvanaṃ ācikkhi. So tassovāde ṭhatvā na cirasseva jhānābhiññā nibbattesi. Ubhopi pitāputtā aparihīnajjhānā kālaṃ katvā brahmaloke nibbattiṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸா குமாரிகா அயங் குமாரிகா அஹோஸி, தாபஸகுமாரோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு², பிதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sā kumārikā ayaṃ kumārikā ahosi, tāpasakumāro ukkaṇṭhitabhikkhu, pitā pana ahameva ahosi’’nti.

    சூளனாரத³ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Cūḷanāradajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 477. சூளனாரத³ஜாதகங் • 477. Cūḷanāradajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact