Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
10. சூளனிகாஸுத்தவண்ணனா
10. Cūḷanikāsuttavaṇṇanā
81. த³ஸமஸ்ஸ து³விதோ⁴ நிக்கே²போ அத்து²ப்பத்திகோபி புச்சா²வஸிகோபி. கதரஅத்து²ப்பத்தியங் கஸ்ஸ புச்சா²ய கதி²தந்தி சே? அருணவதிஸுத்தந்தஅத்து²ப்பத்தியங் (ஸங்॰ நி॰ 1.185 ஆத³யோ) ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ புச்சா²ய கதி²தங். அருணவதிஸுத்தந்தோ கேன கதி²தோதி? த்³வீஹி பு³த்³தே⁴ஹி கதி²தோ ஸிகி²னா ச ப⁴க³வதா அம்ஹாகஞ்ச ஸத்தா²ரா. இமஸ்மா ஹி கப்பா ஏகதிங்ஸகப்பமத்த²கே அருணவதினக³ரே அருணவதோ ரஞ்ஞோ பபா⁴வதியா நாம மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தித்வா பரிபக்கே ஞாணே மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா ஸிகீ² ப⁴க³வா போ³தி⁴மண்டே³ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜி²த்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ அருணவதிங் நிஸ்ஸாய விஹரந்தோ ஏகதி³வஸங் பாதோவ ஸரீரப்படிஜக்³க³னங் கத்வா மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ ‘‘அருணவதிங் பிண்டா³ய பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²மித்வா விஹாரத்³வாரகொட்ட²கஸமீபே டி²தோ அபி⁴பு⁴ங் நாம அக்³க³ஸாவகங் ஆமந்தேஸி – ‘‘அதிப்பகோ³ கோ², பி⁴க்கு², அருணவதிங் பிண்டா³ய பவிஸிதுங், யேன அஞ்ஞதரோ ப்³ரஹ்மலோகோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாமா’’தி. யதா²ஹ –
81. Dasamassa duvidho nikkhepo atthuppattikopi pucchāvasikopi. Kataraatthuppattiyaṃ kassa pucchāya kathitanti ce? Aruṇavatisuttantaatthuppattiyaṃ (saṃ. ni. 1.185 ādayo) ānandattherassa pucchāya kathitaṃ. Aruṇavatisuttanto kena kathitoti? Dvīhi buddhehi kathito sikhinā ca bhagavatā amhākañca satthārā. Imasmā hi kappā ekatiṃsakappamatthake aruṇavatinagare aruṇavato rañño pabhāvatiyā nāma mahesiyā kucchismiṃ nibbattitvā paripakke ñāṇe mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā sikhī bhagavā bodhimaṇḍe sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhitvā pavattitavaradhammacakko aruṇavatiṃ nissāya viharanto ekadivasaṃ pātova sarīrappaṭijagganaṃ katvā mahābhikkhusaṅghaparivāro ‘‘aruṇavatiṃ piṇḍāya pavisissāmī’’ti nikkhamitvā vihāradvārakoṭṭhakasamīpe ṭhito abhibhuṃ nāma aggasāvakaṃ āmantesi – ‘‘atippago kho, bhikkhu, aruṇavatiṃ piṇḍāya pavisituṃ, yena aññataro brahmaloko tenupasaṅkamissāmā’’ti. Yathāha –
‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸிகீ² ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ அபி⁴பு⁴ங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஸி – ‘ஆயாம, ப்³ராஹ்மண, யேன அஞ்ஞதரோ ப்³ரஹ்மலோகோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாம, ந தாவ ப⁴த்தகாலோ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. ‘ஏவங், ப⁴ந்தே’தி கோ², பி⁴க்க²வே, அபி⁴பூ⁴ பி⁴க்கு² ஸிகி²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸிகீ² ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ அபி⁴பூ⁴ ச பி⁴க்கு² யேன அஞ்ஞதரோ ப்³ரஹ்மலோகோ தேனுபஸங்கமிங்ஸூ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.185).
‘‘Atha kho, bhikkhave, sikhī bhagavā arahaṃ sammāsambuddho abhibhuṃ bhikkhuṃ āmantesi – ‘āyāma, brāhmaṇa, yena aññataro brahmaloko tenupasaṅkamissāma, na tāva bhattakālo bhavissatī’ti. ‘Evaṃ, bhante’ti kho, bhikkhave, abhibhū bhikkhu sikhissa bhagavato arahato sammāsambuddhassa paccassosi. Atha kho, bhikkhave, sikhī bhagavā arahaṃ sammāsambuddho abhibhū ca bhikkhu yena aññataro brahmaloko tenupasaṅkamiṃsū’’ti (saṃ. ni. 1.185).
தத்த² மஹாப்³ரஹ்மா ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா அத்தமனோ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ப்³ரஹ்மாஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி, தே²ரஸ்ஸாபி அனுச்ச²விகங் ஆஸனங் பஞ்ஞாபயிங்ஸு. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே, தே²ரோபி அத்தனோ பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³. மஹாப்³ரஹ்மாபி த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.
Tattha mahābrahmā sammāsambuddhaṃ disvā attamano paccuggamanaṃ katvā brahmāsanaṃ paññāpetvā adāsi, therassāpi anucchavikaṃ āsanaṃ paññāpayiṃsu. Nisīdi bhagavā paññatte āsane, theropi attano paññattāsane nisīdi. Mahābrahmāpi dasabalaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi.
அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸிகீ² ப⁴க³வா அபி⁴பு⁴ங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘படிபா⁴து தங், ப்³ராஹ்மண, ப்³ரஹ்முனோ ச ப்³ரஹ்மபரிஸாய ச ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜானஞ்ச த⁴ம்மீகதா²தி. ‘ஏவங், ப⁴ந்தே’தி கோ², பி⁴க்க²வே, அபி⁴பூ⁴ பி⁴க்கு² ஸிகி²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ படிஸ்ஸுணித்வா ப்³ரஹ்முனோ ச ப்³ரஹ்மபரிஸாய ச ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜானஞ்ச த⁴ம்மிங் கத²ங் கதே²ஸி. தே²ரே த⁴ம்மங் கதெ²ந்தே ப்³ரஹ்மக³ணா உஜ்ஜா²யிங்ஸு – ‘‘சிரஸ்ஸஞ்ச மயங் ஸத்து² ப்³ரஹ்மலோகாக³மனங் லபி⁴ம்ஹ, அயஞ்ச பி⁴க்கு² ட²பெத்வா ஸத்தா²ரங் ஸயங் த⁴ம்மகத²ங் ஆரபீ⁴’’தி.
Atha kho, bhikkhave, sikhī bhagavā abhibhuṃ bhikkhuṃ āmantesi – ‘‘paṭibhātu taṃ, brāhmaṇa, brahmuno ca brahmaparisāya ca brahmapārisajjānañca dhammīkathāti. ‘Evaṃ, bhante’ti kho, bhikkhave, abhibhū bhikkhu sikhissa bhagavato arahato sammāsambuddhassa paṭissuṇitvā brahmuno ca brahmaparisāya ca brahmapārisajjānañca dhammiṃ kathaṃ kathesi. There dhammaṃ kathente brahmagaṇā ujjhāyiṃsu – ‘‘cirassañca mayaṃ satthu brahmalokāgamanaṃ labhimha, ayañca bhikkhu ṭhapetvā satthāraṃ sayaṃ dhammakathaṃ ārabhī’’ti.
ஸத்தா² தேஸங் அனத்தமனபா⁴வங் ஞத்வா அபி⁴பு⁴ங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘உஜ்ஜா²யந்தி கோ² தே, ப்³ராஹ்மண, ப்³ரஹ்மா ச ப்³ரஹ்மபரிஸா ச ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜா ச. தேன ஹி த்வங் – ப்³ராஹ்மண, பி⁴ய்யோஸோமத்தாய ஸங்வேஜேஹீ’’தி. தே²ரோ ஸத்து² வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா அனேகவிஹிதங் இத்³தி⁴விகுப்³ப³னங் கத்வா ஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஸரேன விஞ்ஞாபெந்தோ ‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்கமதா²’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.185) கா³தா²த்³வயங் அபா⁴ஸி. கிங் பன கத்வா தே²ரோ ஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் விஞ்ஞாபேஸீதி? நீலகஸிணங் தாவ ஸமாபஜ்ஜித்வா ஸப்³ப³த்த² அந்த⁴காரங் ப²ரி, ததோ ‘‘கிமித³ங் அந்த⁴கார’’ந்தி ஸத்தானங் ஆபோ⁴கே³ உப்பன்னே ஆலோகங் த³ஸ்ஸேஸி. ‘‘கிங் ஆலோகோ அய’’ந்தி விசினந்தானங் அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி, ஸஹஸ்ஸசக்கவாளே தே³வமனுஸ்ஸா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ண்ஹித்வா பக்³க³ண்ஹித்வா தே²ரங்யேவ நமஸ்ஸமானா அட்ட²ங்ஸு. தே²ரோ ‘‘மஹாஜனோ மய்ஹங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ ஸரங் ஸுணாதூ’’தி இமா கா³தா² அபா⁴ஸி. ஸப்³பே³ ஓஸடாய பரிஸாய மஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ விய ஸத்³த³ங் அஸ்ஸோஸுங். அத்தோ²பி நேஸங் பாகடோ அஹோஸி.
Satthā tesaṃ anattamanabhāvaṃ ñatvā abhibhuṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘ujjhāyanti kho te, brāhmaṇa, brahmā ca brahmaparisā ca brahmapārisajjā ca. Tena hi tvaṃ – brāhmaṇa, bhiyyosomattāya saṃvejehī’’ti. Thero satthu vacanaṃ sampaṭicchitvā anekavihitaṃ iddhivikubbanaṃ katvā sahassilokadhātuṃ sarena viññāpento ‘‘ārambhatha nikkamathā’’ti (saṃ. ni. 1.185) gāthādvayaṃ abhāsi. Kiṃ pana katvā thero sahassilokadhātuṃ viññāpesīti? Nīlakasiṇaṃ tāva samāpajjitvā sabbattha andhakāraṃ phari, tato ‘‘kimidaṃ andhakāra’’nti sattānaṃ ābhoge uppanne ālokaṃ dassesi. ‘‘Kiṃ āloko aya’’nti vicinantānaṃ attānaṃ dassesi, sahassacakkavāḷe devamanussā añjaliṃ paggaṇhitvā paggaṇhitvā theraṃyeva namassamānā aṭṭhaṃsu. Thero ‘‘mahājano mayhaṃ dhammaṃ desentassa saraṃ suṇātū’’ti imā gāthā abhāsi. Sabbe osaṭāya parisāya majjhe nisīditvā dhammaṃ desentassa viya saddaṃ assosuṃ. Atthopi nesaṃ pākaṭo ahosi.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஸத்³தி⁴ங் தே²ரேன அருணவதிங் பச்சாக³ந்த்வா பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் புச்சி² – ‘‘அஸ்ஸுத்த² நோ தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, அபி⁴பு⁴ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மலோகே டி²தஸ்ஸ கா³தா²யோ பா⁴ஸமானஸ்ஸா’’தி. தே ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி படிஜானித்வா ஸுதபா⁴வங் ஆவிகரொந்தா ததே³வ கா³தா²த்³வயங் உதா³ஹரிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஸாது⁴ ஸாதூ⁴’’தி ஸாது⁴காரங் த³த்வா தே³ஸனங் நிட்ட²பேஸி. ஏவங் தாவ இத³ங் ஸுத்தங் இதோ ஏகதிங்ஸகப்பமத்த²கே ஸிகி²னா ப⁴க³வதா கதி²தங்.
Atha kho bhagavā saddhiṃ therena aruṇavatiṃ paccāgantvā piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto bhikkhusaṅghaṃ pucchi – ‘‘assuttha no tumhe, bhikkhave, abhibhussa bhikkhuno brahmaloke ṭhitassa gāthāyo bhāsamānassā’’ti. Te ‘‘āma, bhante’’ti paṭijānitvā sutabhāvaṃ āvikarontā tadeva gāthādvayaṃ udāhariṃsu. Satthā ‘‘sādhu sādhū’’ti sādhukāraṃ datvā desanaṃ niṭṭhapesi. Evaṃ tāva idaṃ suttaṃ ito ekatiṃsakappamatthake sikhinā bhagavatā kathitaṃ.
அம்ஹாகங் பன ப⁴க³வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ ஸாவத்தி²ங் உபனிஸ்ஸாய ஜேதவனே விஹரந்தோ ஜெட்ட²மூலமாஸபுண்ணமதி³வஸே பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா இமங் அருணவதிஸுத்தங் பட்ட²பேஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோ பீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா பீ³ஜயமானோ டி²தகோவ ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ பரியோஸானா ஏகப்³யஞ்ஜனம்பி அஹாபெத்வா ஸகலஸுத்தங் உக்³க³ண்ஹி. ஸோ புனதி³வஸே பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ த³ஸப³லஸ்ஸ வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா அத்தனோ தி³வாவிஹாரட்டா²னங் க³ந்த்வா ஸத்³தி⁴விஹாரிகந்தேவாஸிகேஸு வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா பக்கந்தேஸு ஹிய்யோ கதி²தங் அருணவதிஸுத்தங் ஆவஜ்ஜெந்தோ நிஸீதி³. அத²ஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் ஸுத்தங் விபூ⁴தங் உபட்டா²ஸி. ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸிகி²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அக்³க³ஸாவகோ ப்³ரஹ்மலோகே ட²த்வா சக்கவாளஸஹஸ்ஸே அந்த⁴காரங் வித⁴மெத்வா ஸரீரோபா⁴ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா அத்தனோ ஸத்³த³ங் ஸாவெந்தோ த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸீதி ஹிய்யோ ஸத்தா²ரா கதி²தங், ஸாவகஸ்ஸ தாவ விஸயோ ஏவரூபோ, த³ஸ பாரமியோ பூரெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ பன ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ கித்தகங் டா²னங் ஸரேன விஞ்ஞாபெய்யா’’தி. ஸோ ஏவங் உப்பன்னாய விமதியா வினோத³னத்த²ங் தங்க²ணேயேவ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா தமத்த²ங் புச்சி². ஏதமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³தி வுத்தங்.
Amhākaṃ pana bhagavā sabbaññutaṃ patto pavattitavaradhammacakko sāvatthiṃ upanissāya jetavane viharanto jeṭṭhamūlamāsapuṇṇamadivase bhikkhū āmantetvā imaṃ aruṇavatisuttaṃ paṭṭhapesi. Ānandatthero bījaniṃ gahetvā bījayamāno ṭhitakova ādito paṭṭhāya yāva pariyosānā ekabyañjanampi ahāpetvā sakalasuttaṃ uggaṇhi. So punadivase piṇḍapātapaṭikkanto dasabalassa vattaṃ dassetvā attano divāvihāraṭṭhānaṃ gantvā saddhivihārikantevāsikesu vattaṃ dassetvā pakkantesu hiyyo kathitaṃ aruṇavatisuttaṃ āvajjento nisīdi. Athassa sabbaṃ suttaṃ vibhūtaṃ upaṭṭhāsi. So cintesi – ‘‘sikhissa bhagavato aggasāvako brahmaloke ṭhatvā cakkavāḷasahasse andhakāraṃ vidhametvā sarīrobhāsaṃ dassetvā attano saddaṃ sāvento dhammakathaṃ kathesīti hiyyo satthārā kathitaṃ, sāvakassa tāva visayo evarūpo, dasa pāramiyo pūretvā sabbaññutaṃ patto pana sammāsambuddho kittakaṃ ṭhānaṃ sarena viññāpeyyā’’ti. So evaṃ uppannāya vimatiyā vinodanatthaṃ taṅkhaṇeyeva bhagavantaṃ upasaṅkamitvā tamatthaṃ pucchi. Etamatthaṃ dassetuṃ atha kho āyasmā ānandoti vuttaṃ.
தத்த² ஸம்முகா²தி ஸம்முகீ²பூ⁴தேன மயா ஏதங் ஸுதங், ந அனுஸ்ஸவேன, ந தூ³தபரம்பராயாதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ஏவமாஹ. கீவதகங் பஹோதி ஸரேன விஞ்ஞாபேதுந்தி கித்தகங் டா²னங் ஸரீரோபா⁴ஸேன விஹதந்த⁴காரங் கத்வா ஸரேன விஞ்ஞாபேதுங் ஸக்கோதி. ஸாவகோ ஸோ, ஆனந்த³, அப்பமெய்யா ததா²க³தாதி இத³ங் ப⁴க³வா இமினா அதி⁴ப்பாயேனாஹ – ஆனந்த³, த்வங் கிங் வதே³ஸி, ஸோ பதே³ஸஞாணே டி²தோ ஸாவகோ. ததா²க³தா பன த³ஸ பாரமியோ பூரெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் பத்தா அப்பமெய்யா. ஸோ த்வங் நக²ஸிகா²ய பங்ஸுங் க³ஹெத்வா மஹாபத²விபங்ஸுனா ஸத்³தி⁴ங் உபமெந்தோ விய கிங் நாமேதங் வதே³ஸி. அஞ்ஞோ ஹி ஸாவகானங் விஸயோ, அஞ்ஞோ பு³த்³தா⁴னங். அஞ்ஞோ ஸாவகானங் கோ³சரோ, அஞ்ஞோ பு³த்³தா⁴னங். அஞ்ஞங் ஸாவகானங் ப³லங், அஞ்ஞங் பு³த்³தா⁴னந்தி. இதி ப⁴க³வா இமினா அதி⁴ப்பாயேன அப்பமெய்யபா⁴வங் வத்வா துண்ஹீ அஹோஸி.
Tattha sammukhāti sammukhībhūtena mayā etaṃ sutaṃ, na anussavena, na dūtaparamparāyāti iminā adhippāyena evamāha. Kīvatakaṃ pahoti sarena viññāpetunti kittakaṃ ṭhānaṃ sarīrobhāsena vihatandhakāraṃ katvā sarena viññāpetuṃ sakkoti. Sāvako so, ānanda, appameyyā tathāgatāti idaṃ bhagavā iminā adhippāyenāha – ānanda, tvaṃ kiṃ vadesi, so padesañāṇe ṭhito sāvako. Tathāgatā pana dasa pāramiyo pūretvā sabbaññutaññāṇaṃ pattā appameyyā. So tvaṃ nakhasikhāya paṃsuṃ gahetvā mahāpathavipaṃsunā saddhiṃ upamento viya kiṃ nāmetaṃ vadesi. Añño hi sāvakānaṃ visayo, añño buddhānaṃ. Añño sāvakānaṃ gocaro, añño buddhānaṃ. Aññaṃ sāvakānaṃ balaṃ, aññaṃ buddhānanti. Iti bhagavā iminā adhippāyena appameyyabhāvaṃ vatvā tuṇhī ahosi.
தே²ரோ து³தியம்பி புச்சி². ஸத்தா², ‘‘ஆனந்த³, த்வங் தாளச்சி²த்³த³ங் க³ஹெத்வா அனந்தாகாஸேன உபமெந்தோ விய, சாதகஸகுணங் க³ஹெத்வா தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதிகேன ஸுபண்ணராஜேன உபமெந்தோ விய, ஹத்தி²ஸொண்டா³ய உத³கங் க³ஹெத்வா மஹாக³ங்கா³ய உபமெந்தோ விய, சதுரதனிகே ஆவாடே உத³கங் க³ஹெத்வா ஸத்தஹி ஸரேஹி உபமெந்தோ விய, நாளிகோத³னமத்தலாபி⁴ங் மனுஸ்ஸங் க³ஹெத்வா சக்கவத்திரஞ்ஞா உபமெந்தோ விய, பங்ஸுபிஸாசகங் க³ஹெத்வா ஸக்கேன தே³வரஞ்ஞா உபமெந்தோ விய, க²ஜ்ஜோபனகப்பப⁴ங் க³ஹெத்வா ஸூரியப்பபா⁴ய உபமெந்தோ விய கிங் நாமேதங் வதே³ஸீதி தீ³பெந்தோ து³தியம்பி அப்பமெய்யபா⁴வமேவ வத்வா துண்ஹீ அஹோஸி. ததோ தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸத்தா² மயா புச்சி²தோ ந தாவ கதே²ஸி, ஹந்த³ நங் யாவததியங் யாசித்வா பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³ங் நதா³பெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ததியம்பி யாசி. தங் த³ஸ்ஸேதுங் ததியம்பி கோ²திஆதி³ வுத்தங். அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ப்³யாகரொந்தோ ஸுதா தே ஆனந்தா³திஆதி³மாஹ. தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸத்தா² மே ‘ஸுதா தே, ஆனந்த³, ஸஹஸ்ஸீ சூளனிகா லோகதா⁴தூ’தி எத்தகமேவ வத்வா துண்ஹீ ஜாதோ, இதா³னி பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³ங் நதி³ஸ்ஸதீ’’தி ஸோ ஸத்தா²ரங் யாசந்தோ ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோதிஆதி³மாஹ.
Thero dutiyampi pucchi. Satthā, ‘‘ānanda, tvaṃ tāḷacchiddaṃ gahetvā anantākāsena upamento viya, cātakasakuṇaṃ gahetvā diyaḍḍhayojanasatikena supaṇṇarājena upamento viya, hatthisoṇḍāya udakaṃ gahetvā mahāgaṅgāya upamento viya, caturatanike āvāṭe udakaṃ gahetvā sattahi sarehi upamento viya, nāḷikodanamattalābhiṃ manussaṃ gahetvā cakkavattiraññā upamento viya, paṃsupisācakaṃ gahetvā sakkena devaraññā upamento viya, khajjopanakappabhaṃ gahetvā sūriyappabhāya upamento viya kiṃ nāmetaṃ vadesīti dīpento dutiyampi appameyyabhāvameva vatvā tuṇhī ahosi. Tato thero cintesi – ‘‘satthā mayā pucchito na tāva kathesi, handa naṃ yāvatatiyaṃ yācitvā buddhasīhanādaṃ nadāpessāmī’’ti. So tatiyampi yāci. Taṃ dassetuṃ tatiyampi khotiādi vuttaṃ. Athassa bhagavā byākaronto sutā te ānandātiādimāha. Thero cintesi – ‘‘satthā me ‘sutā te, ānanda, sahassī cūḷanikā lokadhātū’ti ettakameva vatvā tuṇhī jāto, idāni buddhasīhanādaṃ nadissatī’’ti so satthāraṃ yācanto etassa bhagavā kālotiādimāha.
ப⁴க³வாபிஸ்ஸ வித்தா²ரகத²ங் கதே²துங் தேன ஹானந்தா³திஆதி³மாஹ. தத்த² யாவதாதி யத்தகங் டா²னங். சந்தி³மஸூரியாதி சந்தி³மா ச ஸூரியோ ச. பரிஹரந்தீதி விசரந்தி. தி³ஸா ப⁴ந்தீதி ஸப்³ப³தி³ஸா ஓபா⁴ஸந்தி. விரோசனாதி விரோசமானா. எத்தாவதா ஏகசக்கவாளங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. இதா³னி தங் ஸஹஸ்ஸகு³ணங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ தாவ ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகோதி ஆஹ. தஸ்மிங் ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகேதி தஸ்மிங் ஸஹஸ்ஸசக்கவாளே. ஸஹஸ்ஸங் சாதுமஹாராஜிகானந்தி ஸஹஸ்ஸங் சாதுமஹாராஜிகானங் தே³வலோகானங். யஸ்மா பன ஏகேகஸ்மிங் சக்கவாளே சத்தாரோ சத்தாரோ மஹாராஜானோ , தஸ்மா சத்தாரி மஹாராஜஸஹஸ்ஸானீதி வுத்தங். இமினா உபாயேன ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. சூளனிகாதி கு²த்³தி³கா. அயங் ஸாவகானங் விஸயோ. கஸ்மா பனேஸா ஆனீதாதி? மஜ்ஜி²மிகாய லோகதா⁴துயா பரிச்சே²த³த³ஸ்ஸனத்த²ங்.
Bhagavāpissa vitthārakathaṃ kathetuṃ tena hānandātiādimāha. Tattha yāvatāti yattakaṃ ṭhānaṃ. Candimasūriyāti candimā ca sūriyo ca. Pariharantīti vicaranti. Disā bhantīti sabbadisā obhāsanti. Virocanāti virocamānā. Ettāvatā ekacakkavāḷaṃ paricchinditvā dassitaṃ hoti. Idāni taṃ sahassaguṇaṃ katvā dassento tāva sahassadhā lokoti āha. Tasmiṃ sahassadhā loketi tasmiṃ sahassacakkavāḷe. Sahassaṃ cātumahārājikānanti sahassaṃ cātumahārājikānaṃ devalokānaṃ. Yasmā pana ekekasmiṃ cakkavāḷe cattāro cattāro mahārājāno , tasmā cattāri mahārājasahassānīti vuttaṃ. Iminā upāyena sabbattha attho veditabbo. Cūḷanikāti khuddikā. Ayaṃ sāvakānaṃ visayo. Kasmā panesā ānītāti? Majjhimikāya lokadhātuyā paricchedadassanatthaṃ.
யாவதாதி யத்தகா. தாவ ஸஹஸ்ஸதா⁴தி தாவ ஸஹஸ்ஸபா⁴கே³ன. த்³விஸஹஸ்ஸீ மஜ்ஜி²மிகா லோகதா⁴தூதி அயங் ஸஹஸ்ஸசக்கவாளானி ஸஹஸ்ஸபா⁴கே³ன க³ணெத்வா த³ஸஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளபரிமாணா த்³விஸஹஸ்ஸீ மஜ்ஜி²மிகா நாம லோகதா⁴து. அயங் ஸாவகானங் அவிஸயோ, பு³த்³தா⁴னமேவ விஸயோ. எத்தகேபி ஹி டா²னே ததா²க³தா அந்த⁴காரங் வித⁴மெத்வா ஸரீரோபா⁴ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸரேன விஞ்ஞாபேதுங் ஸக்கொந்தீதி தீ³பேதி. எத்தகேன பு³த்³தா⁴னங் ஜாதிக்கெ²த்தங் நாம த³ஸ்ஸிதங். போ³தி⁴ஸத்தானஞ்ஹி பச்சி²மப⁴வே தே³வலோகதோ சவித்வா மாதுகுச்சி²யங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே ச குச்சி²தோ நிக்க²மனதி³வஸே ச மஹாபி⁴னிக்க²மனதி³வஸே ச ஸம்போ³தி⁴த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஆயுஸங்கா²ரவொஸ்ஸஜ்ஜனபரினிப்³பா³னதி³வஸேஸு ச எத்தகங் டா²னங் கம்பதி.
Yāvatāti yattakā. Tāva sahassadhāti tāva sahassabhāgena. Dvisahassī majjhimikā lokadhātūti ayaṃ sahassacakkavāḷāni sahassabhāgena gaṇetvā dasasatasahassacakkavāḷaparimāṇā dvisahassī majjhimikā nāma lokadhātu. Ayaṃ sāvakānaṃ avisayo, buddhānameva visayo. Ettakepi hi ṭhāne tathāgatā andhakāraṃ vidhametvā sarīrobhāsaṃ dassetvā sarena viññāpetuṃ sakkontīti dīpeti. Ettakena buddhānaṃ jātikkhettaṃ nāma dassitaṃ. Bodhisattānañhi pacchimabhave devalokato cavitvā mātukucchiyaṃ paṭisandhiggahaṇadivase ca kucchito nikkhamanadivase ca mahābhinikkhamanadivase ca sambodhidhammacakkappavattanaāyusaṅkhāravossajjanaparinibbānadivasesu ca ettakaṃ ṭhānaṃ kampati.
திஸஹஸ்ஸீ மஹாஸஹஸ்ஸீதி ஸஹஸ்ஸிதோ பட்டா²ய ததியாதி திஸஹஸ்ஸீ, ஸஹஸ்ஸங் ஸஹஸ்ஸதா⁴ கத்வா க³ணிதங் மஜ்ஜி²மிகங் ஸஹஸ்ஸதா⁴ கத்வா க³ணிதத்தா மஹந்தேஹி ஸஹஸ்ஸேஹி க³ணிதாதி மஹாஸஹஸ்ஸீ. எத்தாவதா கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளபரிமாணோ லோகோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. ப⁴க³வா ஆகங்க²மானோ எத்தகே டா²னே அந்த⁴காரங் வித⁴மெத்வா ஸரீரோபா⁴ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸரேன விஞ்ஞாபெய்யாதி. க³ணகபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரோ பன ஏவமாஹ – ‘‘ந திஸஹஸ்ஸிமஹாஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துயா ஏவங் பரிமாணங். இத³ஞ்ஹி ஆசரியானங் ஸஜ்ஜா²யமுள்ஹகங் வாசாய பரிஹீனட்டா²னங், த³ஸகோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளபரிமாணங் பன டா²னங் திஸஹஸ்ஸிமஹாஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து நாமா’’தி. எத்தாவதா ஹி ப⁴க³வதா ஆணாக்கெ²த்தங் நாம த³ஸ்ஸிதங். ஏதஸ்மிஞ்ஹி அந்தரே ஆடானாடியபரித்தஇஸிகி³லிபரித்தத⁴ஜக்³க³பரித்தபொ³ஜ்ஜ²ங்க³பரித்தக²ந்த⁴பரித்த- மோரபரித்தமெத்தபரித்தரதனபரித்தானங் ஆணா ப²ரதி. யாவதா பன ஆகங்கெ²ய்யாதி யத்தகங் டா²னங் இச்செ²ய்ய, இமினா விஸயக்கெ²த்தங் த³ஸ்ஸேதி. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி விஸயக்கெ²த்தஸ்ஸ பமாணபரிச்சே²தோ³ நாம நத்தி², நத்தி²கபா⁴வே சஸ்ஸ இமங் ஓபம்மங் ஆஹரந்தி – கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளம்ஹி யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஸாஸபேஹி பூரெத்வா ஸசே கோசி புரத்தி²மாய தி³ஸாய ஏகசக்கவாளே ஏகங் ஸாஸபங் பக்கி²பந்தோ ஆக³ச்செ²ய்ய, ஸப்³பே³பி தே ஸாஸபா பரிக்க²யங் க³ச்செ²ய்யுங், ந த்வேவ புரத்தி²மாய தி³ஸாய சக்கவாளானி. த³க்கி²ணாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தத்த² பு³த்³தா⁴னங் அவிஸயோ நாம நத்தி².
Tisahassī mahāsahassīti sahassito paṭṭhāya tatiyāti tisahassī, sahassaṃ sahassadhā katvā gaṇitaṃ majjhimikaṃ sahassadhā katvā gaṇitattā mahantehi sahassehi gaṇitāti mahāsahassī. Ettāvatā koṭisatasahassacakkavāḷaparimāṇo loko dassito hoti. Bhagavā ākaṅkhamāno ettake ṭhāne andhakāraṃ vidhametvā sarīrobhāsaṃ dassetvā sarena viññāpeyyāti. Gaṇakaputtatissatthero pana evamāha – ‘‘na tisahassimahāsahassilokadhātuyā evaṃ parimāṇaṃ. Idañhi ācariyānaṃ sajjhāyamuḷhakaṃ vācāya parihīnaṭṭhānaṃ, dasakoṭisatasahassacakkavāḷaparimāṇaṃ pana ṭhānaṃ tisahassimahāsahassilokadhātu nāmā’’ti. Ettāvatā hi bhagavatā āṇākkhettaṃ nāma dassitaṃ. Etasmiñhi antare āṭānāṭiyaparittaisigiliparittadhajaggaparittabojjhaṅgaparittakhandhaparitta- moraparittamettaparittaratanaparittānaṃ āṇā pharati. Yāvatā pana ākaṅkheyyāti yattakaṃ ṭhānaṃ iccheyya, iminā visayakkhettaṃ dasseti. Buddhānañhi visayakkhettassa pamāṇaparicchedo nāma natthi, natthikabhāve cassa imaṃ opammaṃ āharanti – koṭisatasahassacakkavāḷamhi yāva brahmalokā sāsapehi pūretvā sace koci puratthimāya disāya ekacakkavāḷe ekaṃ sāsapaṃ pakkhipanto āgaccheyya, sabbepi te sāsapā parikkhayaṃ gaccheyyuṃ, na tveva puratthimāya disāya cakkavāḷāni. Dakkhiṇādīsupi eseva nayo. Tattha buddhānaṃ avisayo nāma natthi.
ஏவங் வுத்தே தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸத்தா² ஏவமாஹ – ‘ஆகங்க²மானோ, ஆனந்த³, ததா²க³தோ திஸஹஸ்ஸிமஹாஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஸரேன விஞ்ஞாபெய்ய, யாவதா பன ஆகங்கெ²ய்யா’தி. விஸமோ கோ² பனாயங் லோகோ, அனந்தானி சக்கவாளானி, ஏகஸ்மிங் டா²னே ஸூரியோ உக்³க³தோ ஹோதி, ஏகஸ்மிங் டா²னே மஜ்ஜே² டி²தோ, ஏகஸ்மிங் டா²னே அத்த²ங்க³தோ. ஏகஸ்மிங் டா²னே பட²மயாமோ ஹோதி, ஏகஸ்மிங் டா²னே மஜ்ஜி²மயாமோ, ஏகஸ்மிங் டா²னே பச்சி²மயாமோ. ஸத்தாபி கம்மப்பஸுதா, கி²ட்³டா³பஸுதா, ஆஹாரப்பஸுதாதி ஏவங் தேஹி தேஹி காரணேஹி விக்கி²த்தா ச பமத்தா ச ஹொந்தி. கத²ங் நு கோ² தே ஸத்தா² ஸரேன விஞ்ஞாபெய்யா’’தி. ஸோ ஏவங் சிந்தெத்வா விமதிச்சே²த³னத்த²ங் ததா²க³தங் புச்ச²ந்தோ யதா² கத²ங் பனாதிஆதி³மாஹ.
Evaṃ vutte thero cintesi – ‘‘satthā evamāha – ‘ākaṅkhamāno, ānanda, tathāgato tisahassimahāsahassilokadhātuṃ sarena viññāpeyya, yāvatā pana ākaṅkheyyā’ti. Visamo kho panāyaṃ loko, anantāni cakkavāḷāni, ekasmiṃ ṭhāne sūriyo uggato hoti, ekasmiṃ ṭhāne majjhe ṭhito, ekasmiṃ ṭhāne atthaṅgato. Ekasmiṃ ṭhāne paṭhamayāmo hoti, ekasmiṃ ṭhāne majjhimayāmo, ekasmiṃ ṭhāne pacchimayāmo. Sattāpi kammappasutā, khiḍḍāpasutā, āhārappasutāti evaṃ tehi tehi kāraṇehi vikkhittā ca pamattā ca honti. Kathaṃ nu kho te satthā sarena viññāpeyyā’’ti. So evaṃ cintetvā vimaticchedanatthaṃ tathāgataṃ pucchanto yathā kathaṃ panātiādimāha.
அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² ப்³யாகரொந்தோ இதா⁴னந்த³, ததா²க³தோதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஓபா⁴ஸேன ப²ரெய்யாதி ஸரீரோபா⁴ஸேன ப²ரெய்ய. ப²ரமானோ பனேஸ கிங் கரெய்யாதி? யஸ்மிங் டா²னே ஸூரியோ பஞ்ஞாயதி, தத்த² நங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன அத்த²ங் க³மெய்ய. யத்த² பன ந பஞ்ஞாயதி, தத்த² நங் உட்டா²பெத்வா மஜ்ஜே² ட²பெய்ய . ததோ யத்த² ஸூரியோ பஞ்ஞாயதி, தத்த² மனுஸ்ஸா ‘‘அது⁴னாவ ஸூரியோ பஞ்ஞாயித்த², ஸோ இதா³னேவ அத்த²ங்க³மிதோ, நாகா³வட்டோ நு கோ² அயங், பூ⁴தாவட்டயக்கா²வட்டதே³வதாவட்டானங் அஞ்ஞதரோ’’தி வித்தக்கங் உப்பாதெ³ய்யுங். யத்த² பன ந பஞ்ஞாயதி, தத்த² மனுஸ்ஸா ‘‘அது⁴னாவ ஸூரியோ அத்த²ங்க³மிதோ, ஸ்வாயங் இதா³னேவ உட்டி²தோ, கிங் நு கோ² அயங் நாகா³வட்டபூ⁴தாவட்டயக்கா²வட்டதே³வதாவட்டானங் அஞ்ஞதரோ’’தி விதக்கங் உப்பாதெ³ய்யுங். ததோ தேஸு மனுஸ்ஸேஸு ஆலோகஞ்ச அந்த⁴காரஞ்ச ஆவஜ்ஜித்வா ‘‘கிங் பச்சயா நு கோ² இத³’’ந்தி பரியேஸமானேஸு ஸத்தா² நீலகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ப³ஹலந்த⁴காரங் பத்த²ரெய்ய. கஸ்மா? தேஸங் கம்மாதி³ப்பஸுதானங் ஸத்தானங் ஸந்தாஸஜனநத்த²ங். அத² நேஸங் ஸந்தாஸங் ஆபன்னபா⁴வங் ஞத்வா ஓதா³தகஸிணஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா பண்ட³ரங் க⁴னபு³த்³த⁴ரஸ்மிங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ சந்த³ஸஹஸ்ஸஸூரியஸஹஸ்ஸஉட்டா²னகாலோ விய ஏகப்பஹாரேனேவ ஸப்³ப³ங் ஏகாலோகங் கரெய்ய. தஞ்ச கோ² திலபீ³ஜமத்தேன காயப்பதே³ஸேன ஓபா⁴ஸங் முஞ்சந்தோ. யோ ஹி சக்கவாளபத²விங் தீ³பகபல்லகங் கத்வா மஹாஸமுத்³தே³ உத³கங் தேலங் கத்வா ஸினேருங் வட்டிங் கத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் ஸினேருமுத்³த⁴னி ட²பெத்வா ஜாலெய்ய, ஸோ ஏகசக்கவாளேயேவ ஆலோகங் கரெய்ய. ததோ பரங் வித³த்தி²ம்பி ஓபா⁴ஸேதுங் ந ஸக்குணெய்ய. ததா²க³தோ பன திலப²லப்பமாணேன ஸரீரப்பதே³ஸேன ஓபா⁴ஸங் முஞ்சித்வா திஸஹஸ்ஸிமஹாஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஏகோபா⁴ஸங் கரெய்ய ததோ வா பன பி⁴ய்யோ. ஏவங் மஹந்தா ஹி பு³த்³த⁴கு³ணாதி.
Athassa satthā byākaronto idhānanda, tathāgatotiādimāha. Tattha obhāsena phareyyāti sarīrobhāsena phareyya. Pharamāno panesa kiṃ kareyyāti? Yasmiṃ ṭhāne sūriyo paññāyati, tattha naṃ attano ānubhāvena atthaṃ gameyya. Yattha pana na paññāyati, tattha naṃ uṭṭhāpetvā majjhe ṭhapeyya . Tato yattha sūriyo paññāyati, tattha manussā ‘‘adhunāva sūriyo paññāyittha, so idāneva atthaṅgamito, nāgāvaṭṭo nu kho ayaṃ, bhūtāvaṭṭayakkhāvaṭṭadevatāvaṭṭānaṃ aññataro’’ti vittakkaṃ uppādeyyuṃ. Yattha pana na paññāyati, tattha manussā ‘‘adhunāva sūriyo atthaṅgamito, svāyaṃ idāneva uṭṭhito, kiṃ nu kho ayaṃ nāgāvaṭṭabhūtāvaṭṭayakkhāvaṭṭadevatāvaṭṭānaṃ aññataro’’ti vitakkaṃ uppādeyyuṃ. Tato tesu manussesu ālokañca andhakārañca āvajjitvā ‘‘kiṃ paccayā nu kho ida’’nti pariyesamānesu satthā nīlakasiṇaṃ samāpajjitvā bahalandhakāraṃ patthareyya. Kasmā? Tesaṃ kammādippasutānaṃ sattānaṃ santāsajananatthaṃ. Atha nesaṃ santāsaṃ āpannabhāvaṃ ñatvā odātakasiṇasamāpattiṃ samāpajjitvā paṇḍaraṃ ghanabuddharasmiṃ vissajjento candasahassasūriyasahassauṭṭhānakālo viya ekappahāreneva sabbaṃ ekālokaṃ kareyya. Tañca kho tilabījamattena kāyappadesena obhāsaṃ muñcanto. Yo hi cakkavāḷapathaviṃ dīpakapallakaṃ katvā mahāsamudde udakaṃ telaṃ katvā sineruṃ vaṭṭiṃ katvā aññasmiṃ sinerumuddhani ṭhapetvā jāleyya, so ekacakkavāḷeyeva ālokaṃ kareyya. Tato paraṃ vidatthimpi obhāsetuṃ na sakkuṇeyya. Tathāgato pana tilaphalappamāṇena sarīrappadesena obhāsaṃ muñcitvā tisahassimahāsahassilokadhātuṃ ekobhāsaṃ kareyya tato vā pana bhiyyo. Evaṃ mahantā hi buddhaguṇāti.
தங் ஆலோகங் ஸஞ்ஜானெய்யுந்தி தங் ஆலோகங் தி³ஸ்வா ‘‘யேன ஸூரியோ அத்த²ஞ்சேவ க³மிதோ உட்டா²பிதோ ச, ப³ஹலந்த⁴காரஞ்ச விஸ்ஸட்ட²ங், ஏஸ ஸோ புரிஸோ இதா³னி ஆலோகங் கத்வா டி²தோ, அஹோ அச்ச²ரியபுரிஸோ’’தி அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ நமஸ்ஸமானா நிஸீதெ³ய்யுங். ஸத்³த³மனுஸ்ஸாவெய்யாதி த⁴ம்மகதா²ஸத்³த³மனுஸ்ஸாவெய்ய. யோ ஹி ஏகங் சக்கவாளபப்³ப³தங் பே⁴ரிங் கத்வா மஹாபத²விங் பே⁴ரிசம்மங் கத்வா ஸினேருங் த³ண்ட³ங் கத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் ஸினேருமத்த²கே ட²பெத்வா ஆகோடெய்ய, ஸோ ஏகசக்கவாளேயேவ தங் ஸத்³த³ங் ஸாவெய்ய, பரதோ வித³த்தி²ம்பி அதிக்காமேதுங் ந ஸக்குணெய்ய. ததா²க³தோ பன பல்லங்கே வா பீடே² வா நிஸீதி³த்வா திஸஹஸ்ஸிமஹாஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஸரேன விஞ்ஞாபேதி, ததோ வா பன பி⁴ய்யோ, ஏவங் மஹானுபா⁴வா ததா²க³தாதி. இதி ப⁴க³வா இமினா எத்தகேன விஸயக்கெ²த்தமேவ த³ஸ்ஸேதி.
Taṃ ālokaṃ sañjāneyyunti taṃ ālokaṃ disvā ‘‘yena sūriyo atthañceva gamito uṭṭhāpito ca, bahalandhakārañca vissaṭṭhaṃ, esa so puriso idāni ālokaṃ katvā ṭhito, aho acchariyapuriso’’ti añjaliṃ paggayha namassamānā nisīdeyyuṃ. Saddamanussāveyyāti dhammakathāsaddamanussāveyya. Yo hi ekaṃ cakkavāḷapabbataṃ bheriṃ katvā mahāpathaviṃ bhericammaṃ katvā sineruṃ daṇḍaṃ katvā aññasmiṃ sinerumatthake ṭhapetvā ākoṭeyya, so ekacakkavāḷeyeva taṃ saddaṃ sāveyya, parato vidatthimpi atikkāmetuṃ na sakkuṇeyya. Tathāgato pana pallaṅke vā pīṭhe vā nisīditvā tisahassimahāsahassilokadhātuṃ sarena viññāpeti, tato vā pana bhiyyo, evaṃ mahānubhāvā tathāgatāti. Iti bhagavā iminā ettakena visayakkhettameva dasseti.
இமஞ்ச பன பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³ங் ஸுத்வா தே²ரஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே ப³லவபீதி உப்பன்னா, ஸோ பீதிவஸேன உதா³னங் உதா³னெந்தோ லாபா⁴ வத மேதிஆதி³மாஹ. தத்த² யஸ்ஸ மே ஸத்தா² ஏவங்மஹித்³தி⁴கோதி யஸ்ஸ மய்ஹங் ஸத்தா² ஏவங்மஹித்³தி⁴கோ, தஸ்ஸ மய்ஹங் ஏவங்மஹித்³தி⁴கஸ்ஸ ஸத்து² படிலாபோ⁴ லாபா⁴ சேவ ஸுலத்³த⁴ஞ்சாதி அத்தோ². அத² வா ய்வாஹங் ஏவரூபஸ்ஸ ஸத்து²னோ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா விசரிதுங், பாத³பரிகம்மங் பிட்டி²பரிகம்மங் காதுங், முக²தோ⁴வனஉத³கன்ஹானோத³கானி தா³துங், க³ந்த⁴குடிபரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜிதுங், உப்பன்னாய கங்கா²ய பஞ்ஹங் புச்சி²துங், மது⁴ரத⁴ம்மகத²ஞ்ச ஸோதுங் லபா⁴மி, ஏதே ஸப்³பே³பி மய்ஹங் லாபா⁴ சேவ ஸுலத்³த⁴ஞ்சாதிபி ஸந்தா⁴ய ஏவமாஹ. எத்த² ச ப⁴க³வதோ அந்த⁴காராலோகஸத்³த³ஸவனஸங்கா²தானங் இத்³தீ⁴னங் மஹந்ததாய மஹித்³தி⁴கதா, தாஸங்யேவ அனுப²ரணேன மஹானுபா⁴வதா வேதி³தப்³பா³. உதா³யீதி லாளுதா³யித்தே²ரோ. ஸோ கிர புப்³பே³ உபட்டா²கத்தே²ரே ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா சரதி. தஸ்மா இதா³னி ஓகாஸங் லபி⁴த்வா இமஸ்மிங் பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³பரியோஸானே ஜலமானங் தீ³பஸிக²ங் நிப்³பா³பெந்தோ விய சரந்தஸ்ஸ கோ³ணஸ்ஸ துண்டே³ பஹாரங் தெ³ந்தோ விய ப⁴த்தப⁴ரிதங் பாதிங் அவகுஜ்ஜந்தோ விய தே²ரஸ்ஸ பஸாத³ப⁴ங்க³ங் கரொந்தோ ஏவமாஹ.
Imañca pana buddhasīhanādaṃ sutvā therassa abbhantare balavapīti uppannā, so pītivasena udānaṃ udānento lābhā vata metiādimāha. Tattha yassa me satthā evaṃmahiddhikoti yassa mayhaṃ satthā evaṃmahiddhiko, tassa mayhaṃ evaṃmahiddhikassa satthu paṭilābho lābhā ceva suladdhañcāti attho. Atha vā yvāhaṃ evarūpassa satthuno pattacīvaraṃ gahetvā vicarituṃ, pādaparikammaṃ piṭṭhiparikammaṃ kātuṃ, mukhadhovanaudakanhānodakāni dātuṃ, gandhakuṭipariveṇaṃ sammajjituṃ, uppannāya kaṅkhāya pañhaṃ pucchituṃ, madhuradhammakathañca sotuṃ labhāmi, ete sabbepi mayhaṃ lābhā ceva suladdhañcātipi sandhāya evamāha. Ettha ca bhagavato andhakārālokasaddasavanasaṅkhātānaṃ iddhīnaṃ mahantatāya mahiddhikatā, tāsaṃyeva anupharaṇena mahānubhāvatā veditabbā. Udāyīti lāḷudāyitthero. So kira pubbe upaṭṭhākatthere āghātaṃ bandhitvā carati. Tasmā idāni okāsaṃ labhitvā imasmiṃ buddhasīhanādapariyosāne jalamānaṃ dīpasikhaṃ nibbāpento viya carantassa goṇassa tuṇḍe pahāraṃ dento viya bhattabharitaṃ pātiṃ avakujjanto viya therassa pasādabhaṅgaṃ karonto evamāha.
ஏவங் வுத்தே ப⁴க³வாதி ஏவங் உதா³யித்தே²ரேன வுத்தே ப⁴க³வா யதா² நாம பபாததடே ட²த்வா பவேத⁴மானங் புரிஸங் ஏகமந்தே டி²தோ ஹிதேஸீ புரிஸோ ‘‘இதோ ஏஹி இதோ ஏஹீ’’தி புனப்புனங் வதெ³ய்ய, ஏவமேவங் உதா³யித்தே²ரங் தஸ்மா வசனா நிவாரெந்தோ மா ஹேவங் உதா³யி, மா ஹேவங் உதா³யீதி ஆஹ. தத்த² ஹீதி நிபாதமத்தங், மா ஏவங் அவசாதி அத்தோ². மஹாரஜ்ஜந்தி சக்கவத்திரஜ்ஜங். நனு ச ஸத்தா² ஏகஸ்ஸ ஸாவகஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாய உப்பன்னபஸாத³ஸ்ஸ மஹானிஸங்ஸங் அபரிச்சி²ன்னங் அகாஸி, ஸோ கஸ்மா இமஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³ங் ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னஸ்ஸ பஸாத³ஸ்ஸ ஆனிஸங்ஸங் பரிச்சி²ந்த³தீதி? அரியஸாவகஸ்ஸ எத்தகஅத்தபா⁴வபரிமாணத்தா. த³ந்த⁴பஞ்ஞோபி ஹி ஸோதாபன்னோ ஸத்தக்க²த்துங் தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச அத்தபா⁴வங் படிலப⁴தி, தேனஸ்ஸ க³திங் பரிச்சி²ந்த³ந்தோ ஏவமாஹ. தி³ட்டே²வ த⁴ம்மேதி இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே ட²த்வா. பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதீதி அப்பச்சயபரினிப்³பா³னேன பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி. இதி நிப்³பா³னேன கூடங் க³ண்ஹந்தோ இமங் ஸீஹனாத³ஸுத்தங் நிட்டா²பேஸீதி.
Evaṃ vutte bhagavāti evaṃ udāyittherena vutte bhagavā yathā nāma papātataṭe ṭhatvā pavedhamānaṃ purisaṃ ekamante ṭhito hitesī puriso ‘‘ito ehi ito ehī’’ti punappunaṃ vadeyya, evamevaṃ udāyittheraṃ tasmā vacanā nivārento mā hevaṃ udāyi, mā hevaṃ udāyīti āha. Tattha hīti nipātamattaṃ, mā evaṃ avacāti attho. Mahārajjanti cakkavattirajjaṃ. Nanu ca satthā ekassa sāvakassa dhammadesanāya uppannapasādassa mahānisaṃsaṃ aparicchinnaṃ akāsi, so kasmā imassa buddhasīhanādaṃ ārabbha uppannassa pasādassa ānisaṃsaṃ paricchindatīti? Ariyasāvakassa ettakaattabhāvaparimāṇattā. Dandhapaññopi hi sotāpanno sattakkhattuṃ devesu ca manussesu ca attabhāvaṃ paṭilabhati, tenassa gatiṃ paricchindanto evamāha. Diṭṭheva dhammeti imasmiṃyeva attabhāve ṭhatvā. Parinibbāyissatīti appaccayaparinibbānena parinibbāyissati. Iti nibbānena kūṭaṃ gaṇhanto imaṃ sīhanādasuttaṃ niṭṭhāpesīti.
ஆனந்த³வக்³கோ³ ததியோ.
Ānandavaggo tatiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. சூளனிகாஸுத்தங் • 10. Cūḷanikāsuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. சூளனிகாஸுத்தவண்ணனா • 10. Cūḷanikāsuttavaṇṇanā