Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
13. சூளரத²விமானவண்ணனா
13. Cūḷarathavimānavaṇṇanā
த³ள்ஹத⁴ம்மா நிஸாரஸ்ஸாதி சூளரத²விமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே தா⁴துவிபா⁴க³ங் கத்வா தத்த² தத்த² ஸத்து² தூ²பேஸு பதிட்டா²பியமானேஸு மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரப்பமுகே²ஸு த⁴ம்மங் ஸங்கா³யிதுங் உச்சினித்வா க³ஹிதேஸு ஸாவகேஸு யாவ வஸ்ஸூபக³மனா வேனெய்யாபெக்கா²ய அத்தனோ அத்தனோ பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் தத்த² தத்த² வஸந்தேஸு ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ பச்சந்ததே³ஸே அஞ்ஞதரஸ்மிங் அரஞ்ஞாயதனே விஹரதி. தேன ஸமயேன அஸ்ஸகரட்டே² போதலினக³ரே அஸ்ஸகராஜா ரஜ்ஜங் காரேதி, தஸ்ஸ ஜெட்டா²ய தே³வியா புத்தோ ஸுஜாதோ நாம குமாரோ ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகோ கனிட்டா²ய தே³வியா நிப³ந்த⁴னேன பிதரா ரட்ட²தோ பப்³பா³ஜிதோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா வனசரகே நிஸ்ஸாய அரஞ்ஞே வஸதி. ஸோ கிர கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஸீலமத்தே பதிட்டி²தோ புது²ஜ்ஜனகாலகிரியங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா அபராபரங் ஸுக³தியங்யேவ பரிப்³ப⁴மந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ப⁴க³வதோ அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ திங்ஸவஸ்ஸே அஸ்ஸகரட்டே² அஸ்ஸகரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தி, ‘‘ஸுஜாதோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³ட⁴தி.
Daḷhadhammānisārassāti cūḷarathavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati parinibbute dhātuvibhāgaṃ katvā tattha tattha satthu thūpesu patiṭṭhāpiyamānesu mahākassapattherappamukhesu dhammaṃ saṅgāyituṃ uccinitvā gahitesu sāvakesu yāva vassūpagamanā veneyyāpekkhāya attano attano parisāya saddhiṃ tattha tattha vasantesu āyasmā mahākaccāyano paccantadese aññatarasmiṃ araññāyatane viharati. Tena samayena assakaraṭṭhe potalinagare assakarājā rajjaṃ kāreti, tassa jeṭṭhāya deviyā putto sujāto nāma kumāro soḷasavassuddesiko kaniṭṭhāya deviyā nibandhanena pitarā raṭṭhato pabbājito araññaṃ pavisitvā vanacarake nissāya araññe vasati. So kira kassapassa bhagavato sāsane pabbajitvā sīlamatte patiṭṭhito puthujjanakālakiriyaṃ katvā tāvatiṃsesu nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā aparāparaṃ sugatiyaṃyeva paribbhamanto imasmiṃ buddhuppāde bhagavato abhisambodhito tiṃsavasse assakaraṭṭhe assakarañño aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti, ‘‘sujāto’’tissa nāmaṃ ahosi. So mahantena parivārena vaḍḍhati.
தஸ்ஸ பன மாதரி காலகதாய ராஜா அஞ்ஞங் ராஜதீ⁴தரங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி. ஸாபி அபரேன ஸமயேன புத்தங் விஜாயி. தஸ்ஸா ராஜா புத்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னோ ‘‘ப⁴த்³தே³, தயா இச்சி²தங் வரங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வரங் அதா³ஸி. ஸா க³ஹிதகங் கத்வா ட²பெத்வா யதா³ ஸுஜாதகுமாரோ ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகோ ஜாதோ, ததா³ ராஜானங் ஆஹ ‘‘தே³வ, தும்ஹேஹி மம புத்தங் தி³ஸ்வா துட்ட²சித்தேஹி வரோ தி³ன்னோ, தங் இதா³னி தே³தா²’’தி. ‘‘க³ண்ஹ, தே³வீ’’தி . ‘‘மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் தே³தா²’’தி. ‘‘நஸ்ஸ, வஸலி, மம ஜெட்ட²புத்தே தே³வகுமாரஸதி³ஸே ஸுஜாதகுமாரே டி²தே கஸ்மா ஏவங் வத³ஸீ’’தி படிக்கி²பி. தே³வீ புனப்புனங் நிப³ந்த⁴னங் கரொந்தீ மனங் அலபி⁴த்வா ஏகதி³வஸங் ஆஹ ‘‘தே³வ, யதி³ ஸச்சே திட்ட²ஸி, தே³ஹி ஏவா’’தி. ராஜா ‘‘அனுபதா⁴ரெத்வா மயா இமிஸ்ஸா வரோ தி³ன்னோ, அயஞ்ச ஏவங் வத³தீ’’தி விப்படிஸாரீ ஹுத்வா ஸுஜாதகுமாரங் பக்கோஸித்வா தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா அஸ்ஸூனி பவத்தேஸி. குமாரோ பிதரங் ஸோசமானங் தி³ஸ்வா தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ அஸ்ஸூனி பவத்தெத்வா ‘‘அனுஜானாஹி, தே³வ, அஹங் அஞ்ஞத்த² க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா ரஞ்ஞா ‘‘அஞ்ஞங் தே நக³ரங் மாபெஸ்ஸாமி, தத்த² வஸெய்யாஸீ’’தி வுத்தே குமாரோ ந இச்சி². ‘‘மம ஸஹாயானங் ராஜூனங் ஸந்திகே பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி ச வுத்தே தம்பி நானுஜானி. கேவலங் ‘‘தே³வ, அரஞ்ஞங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ராஜா புத்தங் ஆலிங்கி³த்வா ஸீஸே சும்பி³த்வா ‘‘மமச்சயேன இதா⁴க³ந்த்வா ரஜ்ஜே பதிட்ட²ஹா’’தி வத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.
Tassa pana mātari kālakatāya rājā aññaṃ rājadhītaraṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Sāpi aparena samayena puttaṃ vijāyi. Tassā rājā puttaṃ disvā pasanno ‘‘bhadde, tayā icchitaṃ varaṃ gaṇhāhī’’ti varaṃ adāsi. Sā gahitakaṃ katvā ṭhapetvā yadā sujātakumāro soḷasavassuddesiko jāto, tadā rājānaṃ āha ‘‘deva, tumhehi mama puttaṃ disvā tuṭṭhacittehi varo dinno, taṃ idāni dethā’’ti. ‘‘Gaṇha, devī’’ti . ‘‘Mayhaṃ puttassa rajjaṃ dethā’’ti. ‘‘Nassa, vasali, mama jeṭṭhaputte devakumārasadise sujātakumāre ṭhite kasmā evaṃ vadasī’’ti paṭikkhipi. Devī punappunaṃ nibandhanaṃ karontī manaṃ alabhitvā ekadivasaṃ āha ‘‘deva, yadi sacce tiṭṭhasi, dehi evā’’ti. Rājā ‘‘anupadhāretvā mayā imissā varo dinno, ayañca evaṃ vadatī’’ti vippaṭisārī hutvā sujātakumāraṃ pakkositvā tamatthaṃ ārocetvā assūni pavattesi. Kumāro pitaraṃ socamānaṃ disvā domanassappatto assūni pavattetvā ‘‘anujānāhi, deva, ahaṃ aññattha gamissāmī’’ti āha. Taṃ sutvā raññā ‘‘aññaṃ te nagaraṃ māpessāmi, tattha vaseyyāsī’’ti vutte kumāro na icchi. ‘‘Mama sahāyānaṃ rājūnaṃ santike pesessāmī’’ti ca vutte tampi nānujāni. Kevalaṃ ‘‘deva, araññaṃ gamissāmī’’ti āha. Rājā puttaṃ āliṅgitvā sīse cumbitvā ‘‘mamaccayena idhāgantvā rajje patiṭṭhahā’’ti vatvā vissajjesi.
ஸோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா வனசரகே நிஸ்ஸாய வஸந்தோ ஏகதி³வஸங் மிக³வங் க³தோ. தஸ்ஸ ஸமணகாலே ஸஹாயவரோ ஏகோ தே³வபுத்தோ ஹிதேஸிதாய மிக³ரூபேன தங் பலோபெ⁴ந்தோ தா⁴வித்வா ஆயஸ்மதோ மஹாகச்சாயனஸ்ஸ வஸனட்டா²னஸமீபங் பத்வா அந்தரதா⁴யி. ஸோ ‘‘இமங் மிக³ங் இதா³னி க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி உபதா⁴வந்தோ தே²ரஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் பத்வா தங் அபஸ்ஸந்தோ ப³ஹி பண்ணஸாலாய தே²ரங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ ஸமீபே சாபகோடிங் ஓலுப்³ப⁴ அட்டா²ஸி. தே²ரோ தங் ஓலோகெத்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸ பவத்திங் ஞத்வா அனுக்³க³ண்ஹந்தோ அஜானந்தோ விய ஸங்க³ஹங் கரொந்தோ –
So araññaṃ pavisitvā vanacarake nissāya vasanto ekadivasaṃ migavaṃ gato. Tassa samaṇakāle sahāyavaro eko devaputto hitesitāya migarūpena taṃ palobhento dhāvitvā āyasmato mahākaccāyanassa vasanaṭṭhānasamīpaṃ patvā antaradhāyi. So ‘‘imaṃ migaṃ idāni gaṇhissāmī’’ti upadhāvanto therassa vasanaṭṭhānaṃ patvā taṃ apassanto bahi paṇṇasālāya theraṃ nisinnaṃ disvā tassa samīpe cāpakoṭiṃ olubbha aṭṭhāsi. Thero taṃ oloketvā ādito paṭṭhāya sabbaṃ tassa pavattiṃ ñatvā anuggaṇhanto ajānanto viya saṅgahaṃ karonto –
981.
981.
‘‘த³ள்ஹத⁴ம்மா நிஸாரஸ்ஸ, த⁴னுங் ஓலுப்³ப⁴ திட்ட²ஸி;
‘‘Daḷhadhammā nisārassa, dhanuṃ olubbha tiṭṭhasi;
க²த்தியோ நுஸி ராஜஞ்ஞோ, அது³ லுத்³தோ³ வனேசரோ’’தி. –
Khattiyo nusi rājañño, adu luddo vanecaro’’ti. –
புச்சி². தத்த² த³ள்ஹத⁴ம்மாதி த³ள்ஹத⁴னு. த³ள்ஹத⁴னு நாம த்³விஸஹஸ்ஸதா²மங் வுச்சதி. த்³விஸஹஸ்ஸதா²மந்தி ச யஸ்ஸ ஆரோபிதஸ்ஸ ஜியாய ப³த்³தோ⁴ லோஹஸீஸாதீ³னங் பா⁴ரோ த³ண்டே³ க³ஹெத்வா யாவ கண்ட³ப்பமாணா உக்கி²த்தஸ்ஸ பத²விதோ முச்சதி. நிஸாரஸ்ஸாதி நிரதிஸயஸாரஸ்ஸ விஸிட்ட²ஸாரஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ த⁴னுங், ஸாரதரருக்க²மயங் த⁴னுந்தி அத்தோ². ஓலுப்³பா⁴தி ஸன்னிரும்பி⁴த்வா. ராஜஞ்ஞோதி ராஜகுமாரோ. வனேசரோதி வனசரோ.
Pucchi. Tattha daḷhadhammāti daḷhadhanu. Daḷhadhanu nāma dvisahassathāmaṃ vuccati. Dvisahassathāmanti ca yassa āropitassa jiyāya baddho lohasīsādīnaṃ bhāro daṇḍe gahetvā yāva kaṇḍappamāṇā ukkhittassa pathavito muccati. Nisārassāti niratisayasārassa visiṭṭhasārassa rukkhassa dhanuṃ, sāratararukkhamayaṃ dhanunti attho. Olubbhāti sannirumbhitvā. Rājaññoti rājakumāro. Vanecaroti vanacaro.
அத² ஸோ அத்தானங் ஆவிகரொந்தோ –
Atha so attānaṃ āvikaronto –
982.
982.
‘‘அஸ்ஸகாதி⁴பதிஸ்ஸாஹங், ப⁴ந்தே புத்தோ வனேசரோ;
‘‘Assakādhipatissāhaṃ, bhante putto vanecaro;
நாமங் மே பி⁴க்கு² தே ப்³ரூமி, ஸுஜாதோ இதி மங் விதூ³.
Nāmaṃ me bhikkhu te brūmi, sujāto iti maṃ vidū.
983.
983.
‘‘மிகே³ க³வேஸமானோஹங், ஓகா³ஹந்தோ ப்³ரஹாவனங்;
‘‘Mige gavesamānohaṃ, ogāhanto brahāvanaṃ;
மிக³ங் தஞ்சேவ நாத்³த³க்கி²ங், தஞ்ச தி³ஸ்வா டி²தோ அஹ’’ந்தி. –
Migaṃ tañceva nāddakkhiṃ, tañca disvā ṭhito aha’’nti. –
ஆஹ. தத்த² அஸ்ஸகாதி⁴பதிஸ்ஸாதி அஸ்ஸகரட்டா²தி⁴பதினோ அஸ்ஸகராஜஸ்ஸ. பி⁴க்கூ²தி தே²ரங் ஆலபதி. மிகே³ க³வேஸமானோதி மிக³ஸூகராதி³கே க³வேஸந்தோ, மிக³வங் சரந்தோதி அத்தோ².
Āha. Tattha assakādhipatissāti assakaraṭṭhādhipatino assakarājassa. Bhikkhūti theraṃ ālapati. Mige gavesamānoti migasūkarādike gavesanto, migavaṃ carantoti attho.
தங் ஸுத்வா தே²ரோ தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கரொந்தோ –
Taṃ sutvā thero tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ karonto –
984.
984.
‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாபுஞ்ஞ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;
‘‘Svāgataṃ te mahāpuñña, atho te adurāgataṃ;
எத்தோ உத³கமாதா³ய, பாதே³ பக்கா²லயஸ்ஸு தே.
Etto udakamādāya, pāde pakkhālayassu te.
985.
985.
‘‘இத³ம்பி பானீயங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;
‘‘Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;
ராஜபுத்த ததோ பித்வா, ஸந்த²தஸ்மிங் உபாவிஸா’’தி. – ஆஹ;
Rājaputta tato pitvā, santhatasmiṃ upāvisā’’ti. – āha;
984. தத்த² அது³ராக³தந்தி து³ராக³மனவஜ்ஜிதங், மஹாபுஞ்ஞ, தே இதா⁴க³மனங் ஸ்வாக³தங், ந தே அப்பகம்பி து³ராக³மனங் அத்தி² துய்ஹஞ்ச மய்ஹஞ்ச பீதிஸோமனஸ்ஸஜனநதோதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘அது⁴னாக³த’’ந்திபி பாடோ², இதா³னி ஆக³மனந்தி அத்தோ².
984. Tattha adurāgatanti durāgamanavajjitaṃ, mahāpuñña, te idhāgamanaṃ svāgataṃ, na te appakampi durāgamanaṃ atthi tuyhañca mayhañca pītisomanassajananatoti adhippāyo. ‘‘Adhunāgata’’ntipi pāṭho, idāni āgamananti attho.
985. ஸந்த²தஸ்மிங் உபாவிஸாதி அனந்தரஹிதாய பூ⁴மியா அனிஸீதி³த்வா அமுகஸ்மிங் திணஸந்தா²ரகே நிஸீதா³தி.
985.Santhatasmiṃ upāvisāti anantarahitāya bhūmiyā anisīditvā amukasmiṃ tiṇasanthārake nisīdāti.
ததோ ராஜகுமாரோ தே²ரஸ்ஸ படிஸந்தா²ரங் ஸம்படிச்ச²ந்தோ ஆஹ –
Tato rājakumāro therassa paṭisanthāraṃ sampaṭicchanto āha –
986.
986.
‘‘கல்யாணீ வத தே வாசா, ஸவனீயா மஹாமுனி;
‘‘Kalyāṇī vata te vācā, savanīyā mahāmuni;
நேலா அத்த²வதீ வக்³கு³, மந்த்வா அத்த²ஞ்ச பா⁴ஸஸி.
Nelā atthavatī vaggu, mantvā atthañca bhāsasi.
987.
987.
‘‘கா தே ரதி வனே விஹரதோ, இஸினிஸப⁴ வதே³ஹி புட்டோ²;
‘‘Kā te rati vane viharato, isinisabha vadehi puṭṭho;
தவ வசனபத²ங் நிஸாமயித்வா, அத்த²த⁴ம்மபத³ங் ஸமாசரேமஸே’’தி.
Tava vacanapathaṃ nisāmayitvā, atthadhammapadaṃ samācaremase’’ti.
986. தத்த² கல்யாணீதி ஸுந்த³ரா ஸோப⁴னா. ஸவனீயாதி ஸோதுங் யுத்தா. நேலாதி நித்³தோ³ஸா. அத்த²வதீதி அத்த²யுத்தா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³னா ஹிதேன உபேதா. வக்³கூ³தி மது⁴ரா. மந்த்வாதி ஜானித்வா பஞ்ஞாய பரிச்சி²ந்தி³த்வா. அத்த²ந்தி அத்த²தோ அனபேதங் ஏகந்தஹிதாவஹங்.
986. Tattha kalyāṇīti sundarā sobhanā. Savanīyāti sotuṃ yuttā. Nelāti niddosā. Atthavatīti atthayuttā diṭṭhadhammikādinā hitena upetā. Vaggūti madhurā. Mantvāti jānitvā paññāya paricchinditvā. Atthanti atthato anapetaṃ ekantahitāvahaṃ.
987. இஸினிஸபா⁴தி இஸீஸு நிஸப⁴ ஆஜானீயஸதி³ஸ. வசனபத²ந்தி வசனங். வசனமேவ ஹி அத்தா²தி⁴க³மஸ்ஸ உபாயபா⁴வதோ ‘‘வசனபத²’’ந்தி வுத்தங். அத்த²த⁴ம்மபத³ங் ஸமாசரேமஸேதி இத⁴ சேவ ஸம்பராயே ச அத்தா²வஹங் ஸீலாதி³த⁴ம்மகொட்டா²ஸங் படிபஜ்ஜாமஸே.
987.Isinisabhāti isīsu nisabha ājānīyasadisa. Vacanapathanti vacanaṃ. Vacanameva hi atthādhigamassa upāyabhāvato ‘‘vacanapatha’’nti vuttaṃ. Atthadhammapadaṃsamācaremaseti idha ceva samparāye ca atthāvahaṃ sīlādidhammakoṭṭhāsaṃ paṭipajjāmase.
இதா³னி தே²ரோ அத்தனோ ஸம்மாபடிபத்திங் தஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் வத³ந்தோ –
Idāni thero attano sammāpaṭipattiṃ tassa anucchavikaṃ vadanto –
988.
988.
‘‘அஹிங்ஸா ஸப்³ப³பாணீனங், குமாரம்ஹாக ருச்சதி;
‘‘Ahiṃsā sabbapāṇīnaṃ, kumāramhāka ruccati;
தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரதி.
Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārati.
989.
989.
‘‘ஆரதி ஸமசரியா ச, பா³ஹுஸச்சங் கதஞ்ஞுதா;
‘‘Ārati samacariyā ca, bāhusaccaṃ kataññutā;
தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பாஸங்ஸா, த⁴ம்மா ஏதே பஸங்ஸியா’’தி. – ஆஹ;
Diṭṭheva dhamme pāsaṃsā, dhammā ete pasaṃsiyā’’ti. – āha;
989. தத்த² ஆரதி ஸமசரியா சாதி யதா²வுத்தா ச பாபத⁴ம்மதோ ஆரதி, படிவிரதி காயஸமதாதி³ஸமசரியா ச. பா³ஹுஸச்சந்தி பரியத்திபா³ஹுஸச்சங். கதஞ்ஞுதாதி பரேஹி அத்தனோ கதஸ்ஸ உபகாரஸ்ஸ ஜானநா. பாஸங்ஸாதி அத்த²காமேஹி குலபுத்தேஹி பகாரதோ ஆஸங்ஸிதப்³பா³. த⁴ம்மா ஏதேதி ஏதே யதா²வுத்தா அஹிங்ஸாதி³த⁴ம்மா. பஸங்ஸியாதி விஞ்ஞூஹி பஸங்ஸிதப்³பா³.
989. Tattha ārati samacariyā cāti yathāvuttā ca pāpadhammato ārati, paṭivirati kāyasamatādisamacariyā ca. Bāhusaccanti pariyattibāhusaccaṃ. Kataññutāti parehi attano katassa upakārassa jānanā. Pāsaṃsāti atthakāmehi kulaputtehi pakārato āsaṃsitabbā. Dhammā eteti ete yathāvuttā ahiṃsādidhammā. Pasaṃsiyāti viññūhi pasaṃsitabbā.
ஏவங் தே²ரோ தஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் ஸம்மாபடிபத்திங் வத்வா அனாக³தங்ஸஞாணேன ஆயுஸங்கா²ரே ஓலோகெந்தோ ‘‘பஞ்சமாஸமத்தமேவா’’தி தி³ஸ்வா தங் ஸங்வேஜெத்வா த³ள்ஹங் தத்த² ஸம்மாபடிபத்தியங் பதிட்டா²பேதுங் இமங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ thero tassa anucchavikaṃ sammāpaṭipattiṃ vatvā anāgataṃsañāṇena āyusaṅkhāre olokento ‘‘pañcamāsamattamevā’’ti disvā taṃ saṃvejetvā daḷhaṃ tattha sammāpaṭipattiyaṃ patiṭṭhāpetuṃ imaṃ gāthamāha –
990.
990.
‘‘ஸந்திகே மரணங் துய்ஹங், ஓரங் மாஸேஹி பஞ்சஹி;
‘‘Santike maraṇaṃ tuyhaṃ, oraṃ māsehi pañcahi;
ராஜபுத்த விஜானாஹி, அத்தானங் பரிமோசயா’’தி.
Rājaputta vijānāhi, attānaṃ parimocayā’’ti.
தத்த² அத்தானங் பரிமோசயாதி அத்தானங் அபாயது³க்க²தோ மோசேஹி.
Tattha attānaṃ parimocayāti attānaṃ apāyadukkhato mocehi.
ததோ குமாரோ அத்தனோ முத்தியா உபாயங் புச்ச²ந்தோ ஆஹ –
Tato kumāro attano muttiyā upāyaṃ pucchanto āha –
991.
991.
‘‘கதமங் ஸ்வாஹங் ஜனபத³ங் க³ந்த்வா, கிங் கம்மங் கிஞ்ச போரிஸங்;
‘‘Katamaṃ svāhaṃ janapadaṃ gantvā, kiṃ kammaṃ kiñca porisaṃ;
காய வா பன விஜ்ஜாய, ப⁴வெய்யங் அஜராமரோ’’தி.
Kāya vā pana vijjāya, bhaveyyaṃ ajarāmaro’’ti.
தத்த² கதமங் ஸ்வாஹந்தி கதமங் ஸு அஹங், கதமங் நூதி அத்தோ². கிங் கம்மங் கிஞ்ச போரிஸந்தி கத்வாதி வசனஸேஸோ. போரிஸந்தி புரிஸகிச்சங்.
Tattha katamaṃ svāhanti katamaṃ su ahaṃ, katamaṃ nūti attho. Kiṃ kammaṃ kiñca porisanti katvāti vacanaseso. Porisanti purisakiccaṃ.
ததோ தே²ரோ தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேதுங் இமா கா³தா²யோ அவோச –
Tato thero tassa dhammaṃ desetuṃ imā gāthāyo avoca –
992.
992.
‘‘ந விஜ்ஜதே ஸோ பதே³ஸோ, கம்மங் விஜ்ஜா ச போரிஸங்;
‘‘Na vijjate so padeso, kammaṃ vijjā ca porisaṃ;
யத்த² க³ந்த்வா ப⁴வே மச்சோ, ராஜபுத்தாஜராமரோ.
Yattha gantvā bhave macco, rājaputtājarāmaro.
993.
993.
‘‘மஹத்³த⁴னா மஹாபோ⁴கா³, ரட்ட²வந்தோபி க²த்தியா;
‘‘Mahaddhanā mahābhogā, raṭṭhavantopi khattiyā;
பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸே, தேபி நோ அஜராமரா.
Pahūtadhanadhaññāse, tepi no ajarāmarā.
994.
994.
‘‘யதி³ தே ஸுதா அந்த⁴கவெண்டு³புத்தா, ஸூரா வீரா விக்கந்தப்பஹாரினோ;
‘‘Yadi te sutā andhakaveṇḍuputtā, sūrā vīrā vikkantappahārino;
தேபி ஆயுக்க²யங் பத்தா, வித்³த⁴ஸ்தா ஸஸ்ஸதீஸமா.
Tepi āyukkhayaṃ pattā, viddhastā sassatīsamā.
995.
995.
‘‘க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;
‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;
ஏதே சஞ்ஞே ச ஜாதியா, தேபி நோ அஜராமரா.
Ete caññe ca jātiyā, tepi no ajarāmarā.
996.
996.
‘‘யே மந்தங் பரிவத்தெந்தி, ச²ளங்க³ங் ப்³ரஹ்மசிந்திதங்;
‘‘Ye mantaṃ parivattenti, chaḷaṅgaṃ brahmacintitaṃ;
ஏதே சஞ்ஞே ச விஜ்ஜாய, தேபி நோ அஜராமரா.
Ete caññe ca vijjāya, tepi no ajarāmarā.
997.
997.
‘‘இஸயோ சாபி யே ஸந்தா, ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;
‘‘Isayo cāpi ye santā, saññatattā tapassino;
ஸரீரங் தேபி காலேன, விஜஹந்தி தபஸ்ஸினோ.
Sarīraṃ tepi kālena, vijahanti tapassino.
998.
998.
‘‘பா⁴விதத்தாபி அரஹந்தோ, கதகிச்சா அனாஸவா;
‘‘Bhāvitattāpi arahanto, katakiccā anāsavā;
நிக்கி²பந்தி இமங் தே³ஹங், புஞ்ஞபாபபரிக்க²யா’’தி.
Nikkhipanti imaṃ dehaṃ, puññapāpaparikkhayā’’ti.
992. தத்த² யத்த² க³ந்த்வாதி யங் பதே³ஸங் க³ந்த்வா கம்மங் விஜ்ஜங் போரிஸஞ்ச காயபயோகே³ன இதரபயோகே³ன ச உபக³ந்த்வா பாபுணித்வா ப⁴வெய்ய அஜராமரோதி அத்தோ².
992. Tattha yattha gantvāti yaṃ padesaṃ gantvā kammaṃ vijjaṃ porisañca kāyapayogena itarapayogena ca upagantvā pāpuṇitvā bhaveyya ajarāmaroti attho.
993. ஹெட்டி²மகோடியா கோடிஸதாதி³பரிமாணங் ஸங்ஹரித்வா ட²பிதங் மஹந்தங் த⁴னங் ஏதேஸந்தி மஹத்³த⁴னா. கும்ப⁴த்தயாதி³கஹாபணபரிப்³ப³யோ மஹந்தோ போ⁴கோ³ ஏதேஸந்தி மஹாபோ⁴கா³. ரட்ட²வந்தோதி ரட்ட²ஸாமிகா, அனேகயோஜனபரிமாணங் ரட்ட²ங் பஸாஸந்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. க²த்தியாதி க²த்தியஜாதிகா. பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸேதி மஹாத⁴னத⁴ஞ்ஞஸன்னிசயா, அத்தனோ பரிஸாய ச ஸத்தட்ட²ஸங்வச்ச²ரபஹோனகத⁴னத⁴ஞ்ஞஸன்னிசயா. தேபி நோ அஜராமராதி ஜராமரணத⁴ம்மா ஏவ, மஹத்³த⁴னதாதீ³னிபி தேஸங் உபரி நிபதந்தங் ஜராமரணங் நிவத்தேதுங் ந ஸக்கொந்தீதி அத்தோ².
993. Heṭṭhimakoṭiyā koṭisatādiparimāṇaṃ saṃharitvā ṭhapitaṃ mahantaṃ dhanaṃ etesanti mahaddhanā. Kumbhattayādikahāpaṇaparibbayo mahanto bhogo etesanti mahābhogā. Raṭṭhavantoti raṭṭhasāmikā, anekayojanaparimāṇaṃ raṭṭhaṃ pasāsantāti adhippāyo. Khattiyāti khattiyajātikā. Pahūtadhanadhaññāseti mahādhanadhaññasannicayā, attano parisāya ca sattaṭṭhasaṃvaccharapahonakadhanadhaññasannicayā. Tepi no ajarāmarāti jarāmaraṇadhammā eva, mahaddhanatādīnipi tesaṃ upari nipatantaṃ jarāmaraṇaṃ nivattetuṃ na sakkontīti attho.
994. அந்த⁴கவெண்டு³புத்தாதி அந்த⁴கவெண்டு³ஸ்ஸ புத்தாதி பஞ்ஞாதா. ஸூராதி ஸத்திமந்தோ. வீராதி வீரியவந்தோ. விக்கந்தப்பஹாரினோதி ஸூரவீரபா⁴வேனேவ படிஸத்துப³லங் விக்கம்ம பஸய்ஹ பஹரணஸீலா. வித்³த⁴ஸ்தாதி வினட்டா². ஸஸ்ஸதீஸமாதி குலபரம்பராய ஸஸ்ஸதீஹி சந்த³ஸூரியாதீ³ஹி ஸமானா, தேபி அசிரகாலபவத்தகுலன்வயாதி அத்தோ².
994.Andhakaveṇḍuputtāti andhakaveṇḍussa puttāti paññātā. Sūrāti sattimanto. Vīrāti vīriyavanto. Vikkantappahārinoti sūravīrabhāveneva paṭisattubalaṃ vikkamma pasayha paharaṇasīlā. Viddhastāti vinaṭṭhā. Sassatīsamāti kulaparamparāya sassatīhi candasūriyādīhi samānā, tepi acirakālapavattakulanvayāti attho.
995. ஜாதியாதி அத்தனோ ஜாதியா, விஸிட்ட²தரா பன ஜாதிபி நேஸங் ஜராமரணங் நிவத்தேதுங் ந ஸக்கோதீதி அத்தோ².
995.Jātiyāti attano jātiyā, visiṭṭhatarā pana jātipi nesaṃ jarāmaraṇaṃ nivattetuṃ na sakkotīti attho.
996. மந்தந்தி வேத³ங். ச²ளங்க³ந்தி கப்பப்³யாகரணனிருத்திஸிக்கா²ச²ந்தோ³விசிதிஜோதிஸத்த²ஸங்கா²தேஹி ச²ஹி அங்கே³ஹி ச²ளங்க³ங். ப்³ரஹ்மசிந்திதந்தி ப்³ரஹ்மேஹி அட்ட²காதீ³ஹி சிந்திதங் பஞ்ஞாசக்கு²னா தி³ட்ட²ங்.
996.Mantanti vedaṃ. Chaḷaṅganti kappabyākaraṇaniruttisikkhāchandovicitijotisatthasaṅkhātehi chahi aṅgehi chaḷaṅgaṃ. Brahmacintitanti brahmehi aṭṭhakādīhi cintitaṃ paññācakkhunā diṭṭhaṃ.
997. ஸந்தாதி உபஸந்தகாயவசீகம்மந்தா. ஸஞ்ஞதத்தாதி ஸஞ்ஞதசித்தா. தபஸ்ஸினோதி தபனிஸ்ஸிதா.
997.Santāti upasantakāyavacīkammantā. Saññatattāti saññatacittā. Tapassinoti tapanissitā.
இதா³னி குமாரோ அத்தனா கத்தப்³ப³ங் வத³ந்தோ –
Idāni kumāro attanā kattabbaṃ vadanto –
999.
999.
‘‘ஸுபா⁴ஸிதா அத்த²வதீ, கா³தா²யோ தே மஹாமுனி;
‘‘Subhāsitā atthavatī, gāthāyo te mahāmuni;
நிஜ்ஜ²த்தொம்ஹி ஸுப⁴ட்டே²ன, த்வஞ்ச மே ஸரணங் ப⁴வா’’தி. –
Nijjhattomhi subhaṭṭhena, tvañca me saraṇaṃ bhavā’’ti. –
ஆஹ . தத்த² நிஜ்ஜ²த்தொம்ஹீதி நிஜ்ஜா²பிதோ த⁴ம்மோஜஸஞ்ஞாய ஸஞ்ஞத்திக³தோ அம்ஹி. ஸுப⁴ட்டே²னாதி ஸுட்டு² பா⁴ஸிதேன.
Āha . Tattha nijjhattomhīti nijjhāpito dhammojasaññāya saññattigato amhi. Subhaṭṭhenāti suṭṭhu bhāsitena.
ததோ தே²ரோ தங் அனுஸாஸந்தோ இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –
Tato thero taṃ anusāsanto imaṃ gāthaṃ abhāsi –
1000.
1000.
‘‘மா மங் த்வங் ஸரணங் க³ச்ச², தமேவ ஸரணங் வஜ;
‘‘Mā maṃ tvaṃ saraṇaṃ gaccha, tameva saraṇaṃ vaja;
ஸக்யபுத்தங் மஹாவீரங், யமஹங் ஸரணங் க³தோ’’தி.
Sakyaputtaṃ mahāvīraṃ, yamahaṃ saraṇaṃ gato’’ti.
ததோ ராஜகுமாரோ ஆஹ –
Tato rājakumāro āha –
1001.
1001.
‘‘கதரஸ்மிங் ஸோ ஜனபதே³, ஸத்தா² தும்ஹாக மாரிஸ;
‘‘Katarasmiṃ so janapade, satthā tumhāka mārisa;
அஹம்பி த³ட்டு²ங் க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஜினங் அப்படிபுக்³க³ல’’ந்தி.
Ahampi daṭṭhuṃ gacchissaṃ, jinaṃ appaṭipuggala’’nti.
புன தே²ரோ ஆஹ –
Puna thero āha –
1002.
1002.
‘‘புரத்தி²மஸ்மிங் ஜனபதே³, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;
‘‘Puratthimasmiṃ janapade, okkākakulasambhavo;
தத்தா²ஸி புரிஸாஜஞ்ஞோ, ஸோ ச கோ² பரினிப்³பு³தோ’’தி.
Tatthāsi purisājañño, so ca kho parinibbuto’’ti.
தத்த² தே²ரேன நிஸின்னபதே³ஸதோ மஜ்ஜி²மதே³ஸஸ்ஸ பாசீனதி³ஸாபா⁴க³த்தா வுத்தங் ‘‘புரத்தி²மஸ்மிங் ஜனபதே³’’தி.
Tattha therena nisinnapadesato majjhimadesassa pācīnadisābhāgattā vuttaṃ ‘‘puratthimasmiṃ janapade’’ti.
ஏவங் ஸோ ராஜபுத்தோ தே²ரஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பஸன்னமானஸோ ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்ட²ஹி. தேன வுத்தங் –
Evaṃ so rājaputto therassa dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhahi. Tena vuttaṃ –
1003.
1003.
‘‘ஸசே ஹி பு³த்³தோ⁴ திட்டெ²ய்ய, ஸத்தா² தும்ஹாக மாரிஸ;
‘‘Sace hi buddho tiṭṭheyya, satthā tumhāka mārisa;
யோஜனானி ஸஹஸ்ஸானி, க³ச்செ²ய்யங் பயிருபாஸிதுங்.
Yojanāni sahassāni, gaccheyyaṃ payirupāsituṃ.
1004.
1004.
‘‘யதோ ச கோ² பரினிப்³பு³தோ, ஸத்தா² தும்ஹாக மாரிஸ;
‘‘Yato ca kho parinibbuto, satthā tumhāka mārisa;
நிப்³பு³தம்பி மஹாவீரங், க³ச்சா²மி ஸரணங் அஹங்.
Nibbutampi mahāvīraṃ, gacchāmi saraṇaṃ ahaṃ.
1005.
1005.
‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஞ்சாபி அனுத்தரங்;
‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammañcāpi anuttaraṃ;
ஸங்க⁴ஞ்ச நரதே³வஸ்ஸ, க³ச்சா²மி ஸரணங் அஹங்.
Saṅghañca naradevassa, gacchāmi saraṇaṃ ahaṃ.
1006.
1006.
‘‘பாணாதிபாதா விரமாமி கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாமி;
‘‘Pāṇātipātā viramāmi khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayāmi;
அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா ப⁴ணாமி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோமி துட்டோ²’’தி.
Amajjapo no ca musā bhaṇāmi, sakena dārena ca homi tuṭṭho’’ti.
ஏவங் பன தங் ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டி²தங் தே²ரோ ஏவமாஹ ‘‘ராஜகுமார, துய்ஹங் இத⁴ அரஞ்ஞவாஸேன அத்தோ² நத்தி², ந சிரங் தவ ஜீவிதங், பஞ்சமாஸப்³ப⁴ந்தரே ஏவ காலங் கரிஸ்ஸஸி, தஸ்மா தவ பிது ஸந்திகமேவ க³ந்த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸக்³க³பராயணோ ப⁴வெய்யாஸீ’’தி வத்வா அத்தனோ ஸந்திகே தா⁴துயோ த³த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ க³ச்ச²ந்தோ ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் வசனேன இதோ க³மிஸ்ஸாமி, தும்ஹேஹிபி மய்ஹங் அனுகம்பாய தத்த² ஆக³ந்தப்³ப³’’ந்தி வத்வா தே²ரஸ்ஸ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பிது நக³ரங் க³ந்த்வா உய்யானங் பவிஸித்வா அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ரஞ்ஞோ நிவேதே³ஸி.
Evaṃ pana taṃ saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhitaṃ thero evamāha ‘‘rājakumāra, tuyhaṃ idha araññavāsena attho natthi, na ciraṃ tava jīvitaṃ, pañcamāsabbhantare eva kālaṃ karissasi, tasmā tava pitu santikameva gantvā dānādīni puññāni katvā saggaparāyaṇo bhaveyyāsī’’ti vatvā attano santike dhātuyo datvā vissajjesi. So gacchanto ‘‘ahaṃ, bhante, tumhākaṃ vacanena ito gamissāmi, tumhehipi mayhaṃ anukampāya tattha āgantabba’’nti vatvā therassa adhivāsanaṃ viditvā vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pitu nagaraṃ gantvā uyyānaṃ pavisitvā attano āgatabhāvaṃ rañño nivedesi.
தங் ஸுத்வா ராஜா ஸபரிவாரோ உய்யானங் க³ந்த்வா குமாரங் ஆலிங்கி³த்வா அந்தேபுரங் நெத்வா அபி⁴ஸிஞ்சிதுகாமோ அஹோஸி. குமாரோ ‘‘தே³வ, மய்ஹங் அப்பகங் ஆயு, இதோ சதுன்னங் மாஸானங் அச்சயேன மரணங் ப⁴விஸ்ஸதி, கிங் மே ரஜ்ஜேன, தும்ஹே நிஸ்ஸாய புஞ்ஞமேவ கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா தே²ரஸ்ஸ கு³ணங் ரதனத்தயஸ்ஸ ச ஆனுபா⁴வங் பவேதே³ஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா ஸங்வேக³ப்பத்தோ ரதனத்தயே ச தே²ரே ச பஸன்னமானஸோ மஹந்தங் விஹாரங் காரெத்வா மஹாகச்சாயனத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே தூ³தங் பாஹேஸி. தே²ரோபி ராஜானங் மஹாஜனஞ்ச அனுக்³க³ண்ஹந்தோ ஆக³ச்சி². ராஜா ச ஸபரிவாரோ தூ³ரதோவ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தே²ரங் விஹாரங் பவேஸெத்வா சதூஹி பச்சயேஹி ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹந்தோ ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்ட²ஹி. குமாரோ ச ஸீலானி ஸமாதி³யித்வா தே²ரங் பி⁴க்கூ² சேவ ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹந்தோ தா³னானி த³த³ந்தோ த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ சதுன்னங் மாஸானங் அச்சயேன காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ புஞ்ஞானுபா⁴வேன ஸத்தரதனபடிமண்டி³தோ ஸத்தயோஜனப்பமாணோ ரதோ² உப்பஜ்ஜி, அனேகானி சஸ்ஸ அச்ச²ராஸஹஸ்ஸானி பரிவாரோ அஹோஸி.
Taṃ sutvā rājā saparivāro uyyānaṃ gantvā kumāraṃ āliṅgitvā antepuraṃ netvā abhisiñcitukāmo ahosi. Kumāro ‘‘deva, mayhaṃ appakaṃ āyu, ito catunnaṃ māsānaṃ accayena maraṇaṃ bhavissati, kiṃ me rajjena, tumhe nissāya puññameva karissāmī’’ti vatvā therassa guṇaṃ ratanattayassa ca ānubhāvaṃ pavedesi. Taṃ sutvā rājā saṃvegappatto ratanattaye ca there ca pasannamānaso mahantaṃ vihāraṃ kāretvā mahākaccāyanattherassa santike dūtaṃ pāhesi. Theropi rājānaṃ mahājanañca anuggaṇhanto āgacchi. Rājā ca saparivāro dūratova paccuggamanaṃ katvā theraṃ vihāraṃ pavesetvā catūhi paccayehi sakkaccaṃ upaṭṭhahanto saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhahi. Kumāro ca sīlāni samādiyitvā theraṃ bhikkhū ceva sakkaccaṃ upaṭṭhahanto dānāni dadanto dhammaṃ suṇanto catunnaṃ māsānaṃ accayena kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Tassa puññānubhāvena sattaratanapaṭimaṇḍito sattayojanappamāṇo ratho uppajji, anekāni cassa accharāsahassāni parivāro ahosi.
ராஜா குமாரஸ்ஸ ஸரீரஸக்காரங் கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா சேதியஸ்ஸ பூஜங் அகாஸி, தத்த² மஹாஜனோ ஸன்னிபதி, தே²ரோபி ஸபரிவாரோ தங் பதே³ஸங் உபக³ஞ்சி². அத² தே³வபுத்தோ அத்தனா கதகுஸலகம்மங் ஓலோகெத்வா கதஞ்ஞுதாய ‘‘க³ந்த்வா தே²ரங் வந்தி³ஸ்ஸாமி, ஸாஸனகு³ணே ச பாகடே கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தி³ப்³ப³ரத²ங் ஆருய்ஹ மஹதா பரிவாரேன தி³ஸ்ஸமானரூபோ ஆக³ந்த்வா ரதா² ஓருய்ஹ தே²ரஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா பிதரா ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா தே²ரங் பயிருபாஸமானோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. தங் தே²ரோ இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி² –
Rājā kumārassa sarīrasakkāraṃ katvā bhikkhusaṅghassa ca mahādānaṃ pavattetvā cetiyassa pūjaṃ akāsi, tattha mahājano sannipati, theropi saparivāro taṃ padesaṃ upagañchi. Atha devaputto attanā katakusalakammaṃ oloketvā kataññutāya ‘‘gantvā theraṃ vandissāmi, sāsanaguṇe ca pākaṭe karissāmī’’ti cintetvā dibbarathaṃ āruyha mahatā parivārena dissamānarūpo āgantvā rathā oruyha therassa pāde vanditvā pitarā saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā theraṃ payirupāsamāno añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Taṃ thero imāhi gāthāhi pucchi –
1007.
1007.
‘‘ஸஹஸ்ஸரங்ஸீவ யதா²மஹப்பபோ⁴, தி³ஸங் யதா² பா⁴தி நபே⁴ அனுக்கமங்;
‘‘Sahassaraṃsīva yathāmahappabho, disaṃ yathā bhāti nabhe anukkamaṃ;
ததா²பகாரோ தவாயங் மஹாரதோ², ஸமந்ததோ யோஜனஸத்தமாயதோ.
Tathāpakāro tavāyaṃ mahāratho, samantato yojanasattamāyato.
1008.
1008.
‘‘ஸுவண்ணபட்டேஹி ஸமந்தமொத்த²டோ, உரஸ்ஸ முத்தாஹி மணீஹி சித்திதோ;
‘‘Suvaṇṇapaṭṭehi samantamotthaṭo, urassa muttāhi maṇīhi cittito;
லேகா² ஸுவண்ணஸ்ஸ ச ரூபியஸ்ஸ ச, ஸோபெ⁴ந்தி வேளுரியமயா ஸுனிம்மிதா.
Lekhā suvaṇṇassa ca rūpiyassa ca, sobhenti veḷuriyamayā sunimmitā.
1009.
1009.
‘‘ஸீஸஞ்சித³ங் வேளுரியஸ்ஸ நிம்மிதங், யுக³ஞ்சித³ங் லோஹிதகாய சித்திதங்;
‘‘Sīsañcidaṃ veḷuriyassa nimmitaṃ, yugañcidaṃ lohitakāya cittitaṃ;
யுத்தா ஸுவண்ணஸ்ஸ ச ரூபியஸ்ஸ ச, ஸோப⁴ந்தி அஸ்ஸா ச இமே மனோஜவா.
Yuttā suvaṇṇassa ca rūpiyassa ca, sobhanti assā ca ime manojavā.
1010.
1010.
‘‘ஸோ திட்ட²ஸி ஹேமரதே² அதி⁴ட்டி²தோ, தே³வானமிந்தோ³வ ஸஹஸ்ஸவாஹனோ;
‘‘So tiṭṭhasi hemarathe adhiṭṭhito, devānamindova sahassavāhano;
புச்சா²மி தாஹங் யஸவந்த கோவித³ங், கத²ங் தயா லத்³தோ⁴ அயங் உளாரோ’’தி.
Pucchāmi tāhaṃ yasavanta kovidaṃ, kathaṃ tayā laddho ayaṃ uḷāro’’ti.
1007. தத்த² ஸஹஸ்ஸரங்ஸீதி ஸூரியோ. ஸோ ஹி அனேகஸஹஸ்ஸரங்ஸிமந்ததாய ‘‘ஸஹஸ்ஸரங்ஸீ’’தி வுச்சதி. யதா²மஹப்பபோ⁴தி அத்தனோ மஹத்தஸ்ஸ அனுரூபப்பபோ⁴. யதா² ஹி மஹத்தேன ஸூரியமண்ட³லேன ஸதி³ஸங் ஜோதிமண்ட³லங் நத்தி², ஏவங் பபா⁴யபி. ததா² ஹி தங் ஏகஸ்மிங் க²ணே தீஸு மஹாதீ³பேஸு ஆலோகங் ப²ரந்தங் திட்ட²தி. தி³ஸங் யதா² பா⁴தி நபே⁴ அனுக்கமந்தி நபே⁴ ஆகாஸே யதே²வ தி³ஸங் அனுக்கமந்தோ க³ச்ச²ந்தோ யதா² யேன பகாரேன பா⁴தி தி³ப்³ப³தி ஜோததி. ததா²பகாரோதி தாதி³ஸாகாரோ. தவாயந்தி தவ அயங்.
1007. Tattha sahassaraṃsīti sūriyo. So hi anekasahassaraṃsimantatāya ‘‘sahassaraṃsī’’ti vuccati. Yathāmahappabhoti attano mahattassa anurūpappabho. Yathā hi mahattena sūriyamaṇḍalena sadisaṃ jotimaṇḍalaṃ natthi, evaṃ pabhāyapi. Tathā hi taṃ ekasmiṃ khaṇe tīsu mahādīpesu ālokaṃ pharantaṃ tiṭṭhati. Disaṃ yathā bhāti nabhe anukkamanti nabhe ākāse yatheva disaṃ anukkamanto gacchanto yathā yena pakārena bhāti dibbati jotati. Tathāpakāroti tādisākāro. Tavāyanti tava ayaṃ.
1008. ஸுவண்ணபட்டேஹீதி ஸுவண்ணமயேஹி பட்டேஹி. ஸமந்தமொத்த²டோ ஸமந்ததோ சா²தி³தோ. உரஸ்ஸாதி உரோ அஸ்ஸ, ரத²ஸ்ஸ உரோதி ச ஈஸாமூலங் வத³தி. லேகா²தி வேளுரியமயா மாலாகம்மலதாகம்மாதி³லேகா². தாஸங் ஸுவண்ணபட்டேஸு ச ரஜதபட்டேஸு ச தி³ஸ்ஸமானத்தா வுத்தங் ‘‘ஸுவண்ணஸ்ஸ ச ரூபியஸ்ஸ சா’’தி. ஸோபெ⁴ந்தீதி ரத²ங் ஸோப⁴யந்தி.
1008.Suvaṇṇapaṭṭehīti suvaṇṇamayehi paṭṭehi. Samantamotthaṭo samantato chādito. Urassāti uro assa, rathassa uroti ca īsāmūlaṃ vadati. Lekhāti veḷuriyamayā mālākammalatākammādilekhā. Tāsaṃ suvaṇṇapaṭṭesu ca rajatapaṭṭesu ca dissamānattā vuttaṃ ‘‘suvaṇṇassa ca rūpiyassa cā’’ti. Sobhentīti rathaṃ sobhayanti.
1009. ஸீஸந்தி ரத²குப்³ப³ரஸீஸங். வேளுரியஸ்ஸ நிம்மிதந்தி வேளுரியேன நிம்மிதங், வேளுரியமணிமயந்தி அத்தோ². லோஹிதகாயாதி லோஹிதகமணினா, யேன கேனசி ரத்தமணினா வா. யுத்தாதி யோஜிதா, அத² வா யொத்தா ஸுவண்ணஸ்ஸ ச ரூபியஸ்ஸ சாதி ஸுவண்ணமயா ச ரூபியமயா ச யொத்தா, ஸங்க²லிகாதி அத்தோ².
1009.Sīsanti rathakubbarasīsaṃ. Veḷuriyassa nimmitanti veḷuriyena nimmitaṃ, veḷuriyamaṇimayanti attho. Lohitakāyāti lohitakamaṇinā, yena kenaci rattamaṇinā vā. Yuttāti yojitā, atha vā yottā suvaṇṇassa ca rūpiyassa cāti suvaṇṇamayā ca rūpiyamayā ca yottā, saṅkhalikāti attho.
1010. அதி⁴ட்டி²தோதி அத்தனோ தே³வித்³தி⁴யா ஸகலமித³ங் டா²னங் அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ. ஸஹஸ்ஸவாஹனோதி ஸஹஸ்ஸயுத்தவாஹனோ, ஸஹஸ்ஸஆஜானீயயுத்தரதோ² தே³வானமிந்தோ³ யதா²தி அதி⁴ப்பாயோ. யஸவந்தாதி ஆலபனங், யஸஸ்ஸீதி அத்தோ². கோவித³ந்தி குஸலஞாணவந்தங், ரதா²ரோஹனே வா சே²கங். அயங் உளாரோதி அயங் உளாரோ மஹந்தோ யஸோதி அதி⁴ப்பாயோ.
1010.Adhiṭṭhitoti attano deviddhiyā sakalamidaṃ ṭhānaṃ abhibhavitvā ṭhito. Sahassavāhanoti sahassayuttavāhano, sahassaājānīyayuttaratho devānamindo yathāti adhippāyo. Yasavantāti ālapanaṃ, yasassīti attho. Kovidanti kusalañāṇavantaṃ, rathārohane vā chekaṃ. Ayaṃ uḷāroti ayaṃ uḷāro mahanto yasoti adhippāyo.
ஏவங் தே²ரேன புட்டோ² தே³வபுத்தோ இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –
Evaṃ therena puṭṭho devaputto imāhi gāthāhi byākāsi –
1011.
1011.
‘‘ஸுஜாதோ நாமஹங் ப⁴ந்தே, ராஜபுத்தோ புரே அஹுங்;
‘‘Sujāto nāmahaṃ bhante, rājaputto pure ahuṃ;
த்வஞ்ச மங் அனுகம்பாய, ஸஞ்ஞமஸ்மிங் நிவேஸயி.
Tvañca maṃ anukampāya, saññamasmiṃ nivesayi.
1012.
1012.
‘‘கீ²ணாயுகஞ்ச மங் ஞத்வா, ஸரீரங் பாதா³ஸி ஸத்து²னோ;
‘‘Khīṇāyukañca maṃ ñatvā, sarīraṃ pādāsi satthuno;
இமங் ஸுஜாத பூஜேஹி, தங் தே அத்தா²ய ஹேஹிதி.
Imaṃ sujāta pūjehi, taṃ te atthāya hehiti.
1013.
1013.
‘‘தாஹங் க³ந்தே⁴ஹி மாலேஹி, பூஜயித்வா ஸமுய்யுதோ;
‘‘Tāhaṃ gandhehi mālehi, pūjayitvā samuyyuto;
பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், உபபன்னொம்ஹி நந்த³னங்.
Pahāya mānusaṃ dehaṃ, upapannomhi nandanaṃ.
1014.
1014.
‘‘நந்த³னே ச வனே ரம்மே, நானாதி³ஜக³ணாயுதே;
‘‘Nandane ca vane ramme, nānādijagaṇāyute;
ரமாமி நச்சகீ³தேஹி, அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ’’தி.
Ramāmi naccagītehi, accharāhi purakkhato’’ti.
1012-3. தத்த² ஸரீரந்தீ ஸரீரதா⁴துங். ஹேஹிதீதி ப⁴விஸ்ஸதி. ஸமுய்யுதோதி ஸம்மா உய்யுத்தோ, யுத்தப்பயுத்தோதி அத்தோ².
1012-3. Tattha sarīrantī sarīradhātuṃ. Hehitīti bhavissati. Samuyyutoti sammā uyyutto, yuttappayuttoti attho.
ஏவங் தே³வபுத்தோ தே²ரேன புச்சி²தமத்த²ங் கதெ²த்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பிதரங் ஆபுச்சி²த்வா ரத²ங் ஆருய்ஹ தே³வலோகமேவ க³தோ. தே²ரோபி தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய வித்தா²ரேன த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. ஸா த⁴ம்மகதா² மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸி. அத² தே²ரோ தங் ஸப்³ப³ங் அத்தனா ச தேன ச கதி²தனியாமேனேவ ஸங்கீ³திகாலே த⁴ம்மஸங்கா³ஹகானங் ஆரோசேஸி, தே ச தங் ததா² ஸங்க³ஹங் ஆரோபேஸுந்தி.
Evaṃ devaputto therena pucchitamatthaṃ kathetvā theraṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pitaraṃ āpucchitvā rathaṃ āruyha devalokameva gato. Theropi tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya vitthārena dhammakathaṃ kathesi. Sā dhammakathā mahājanassa sātthikā ahosi. Atha thero taṃ sabbaṃ attanā ca tena ca kathitaniyāmeneva saṅgītikāle dhammasaṅgāhakānaṃ ārocesi, te ca taṃ tathā saṅgahaṃ āropesunti.
சூளரத²விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Cūḷarathavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 13. சூளரத²விமானவத்து² • 13. Cūḷarathavimānavatthu