Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    13. சூளரத²விமானவத்து²

    13. Cūḷarathavimānavatthu

    981.

    981.

    ‘‘த³ள்ஹத⁴ம்மா நிஸாரஸ்ஸ, த⁴னுங் ஓலுப்³ப⁴ திட்ட²ஸி;

    ‘‘Daḷhadhammā nisārassa, dhanuṃ olubbha tiṭṭhasi;

    க²த்தியோ நுஸி ராஜஞ்ஞோ, அது³ லுத்³தோ³ வனேசரோ’’தி 1.

    Khattiyo nusi rājañño, adu luddo vanecaro’’ti 2.

    982.

    982.

    ‘‘அஸ்ஸகாதி⁴பதிஸ்ஸாஹங் , ப⁴ந்தே புத்தோ வனேசரோ;

    ‘‘Assakādhipatissāhaṃ , bhante putto vanecaro;

    நாமங் மே பி⁴க்கு² தே ப்³ரூமி, ஸுஜாதோ இதி மங் விதூ³ 3.

    Nāmaṃ me bhikkhu te brūmi, sujāto iti maṃ vidū 4.

    983.

    983.

    ‘‘மிகே³ க³வேஸமானோஹங், ஓகா³ஹந்தோ ப்³ரஹாவனங்;

    ‘‘Mige gavesamānohaṃ, ogāhanto brahāvanaṃ;

    மிக³ங் தஞ்சேவ 5 நாத்³த³க்கி²ங், தஞ்ச தி³ஸ்வா டி²தோ அஹ’’ந்தி.

    Migaṃ tañceva 6 nāddakkhiṃ, tañca disvā ṭhito aha’’nti.

    984.

    984.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாபுஞ்ஞ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘Svāgataṃ te mahāpuñña, atho te adurāgataṃ;

    எத்தோ உத³கமாதா³ய, பாதே³ பக்கா²லயஸ்ஸு தே.

    Etto udakamādāya, pāde pakkhālayassu te.

    985.

    985.

    ‘‘இத³ம்பி பானீயங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;

    ‘‘Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    ராஜபுத்த ததோ பித்வா 7, ஸந்த²தஸ்மிங் உபாவிஸா’’தி.

    Rājaputta tato pitvā 8, santhatasmiṃ upāvisā’’ti.

    986.

    986.

    ‘‘கல்யாணீ வத தே வாசா, ஸவனீயா மஹாமுனி;

    ‘‘Kalyāṇī vata te vācā, savanīyā mahāmuni;

    நேலா அத்த²வதீ 9 வக்³கு³, மந்த்வா 10 அத்த²ஞ்ச பா⁴ஸஸி 11.

    Nelā atthavatī 12 vaggu, mantvā 13 atthañca bhāsasi 14.

    987.

    987.

    ‘‘கா தே ரதி வனே விஹரதோ, இஸினிஸப⁴ வதே³ஹி புட்டோ²;

    ‘‘Kā te rati vane viharato, isinisabha vadehi puṭṭho;

    தவ வசனபத²ங் நிஸாமயித்வா, அத்த²த⁴ம்மபத³ங் ஸமாசரேமஸே’’தி.

    Tava vacanapathaṃ nisāmayitvā, atthadhammapadaṃ samācaremase’’ti.

    988.

    988.

    ‘‘அஹிங்ஸா ஸப்³ப³பாணீனங், குமாரம்ஹாக ருச்சதி;

    ‘‘Ahiṃsā sabbapāṇīnaṃ, kumāramhāka ruccati;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரதி.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārati.

    989.

    989.

    ‘‘ஆரதி ஸமசரியா ச, பா³ஹுஸச்சங் கதஞ்ஞுதா;

    ‘‘Ārati samacariyā ca, bāhusaccaṃ kataññutā;

    தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பாஸங்ஸா, த⁴ம்மா ஏதே பஸங்ஸியாதி.

    Diṭṭheva dhamme pāsaṃsā, dhammā ete pasaṃsiyāti.

    990.

    990.

    ‘‘ஸந்திகே மரணங் துய்ஹங், ஓரங் மாஸேஹி பஞ்சஹி;

    ‘‘Santike maraṇaṃ tuyhaṃ, oraṃ māsehi pañcahi;

    ராஜபுத்த விஜானாஹி, அத்தானங் பரிமோசயா’’தி.

    Rājaputta vijānāhi, attānaṃ parimocayā’’ti.

    991.

    991.

    ‘‘கதமங் ஸ்வாஹங் ஜனபத³ங் க³ந்த்வா, கிங் கம்மங் கிஞ்ச போரிஸங்;

    ‘‘Katamaṃ svāhaṃ janapadaṃ gantvā, kiṃ kammaṃ kiñca porisaṃ;

    காய வா பன விஜ்ஜாய, ப⁴வெய்யங் அஜராமரோ’’தி.

    Kāya vā pana vijjāya, bhaveyyaṃ ajarāmaro’’ti.

    992.

    992.

    ‘‘ந விஜ்ஜதே ஸோ பதே³ஸோ, கம்மங் விஜ்ஜா ச போரிஸங்;

    ‘‘Na vijjate so padeso, kammaṃ vijjā ca porisaṃ;

    யத்த² க³ந்த்வா ப⁴வே மச்சோ, ராஜபுத்தாஜராமரோ.

    Yattha gantvā bhave macco, rājaputtājarāmaro.

    993.

    993.

    ‘‘மஹத்³த⁴னா மஹாபோ⁴கா³, ரட்ட²வந்தோபி க²த்தியா;

    ‘‘Mahaddhanā mahābhogā, raṭṭhavantopi khattiyā;

    பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸே, தேபி நோ 15 அஜராமரா.

    Pahūtadhanadhaññāse, tepi no 16 ajarāmarā.

    994.

    994.

    ‘‘யதி³ தே ஸுதா அந்த⁴கவெண்டு³புத்தா 17, ஸூரா வீரா விக்கந்தப்பஹாரினோ;

    ‘‘Yadi te sutā andhakaveṇḍuputtā 18, sūrā vīrā vikkantappahārino;

    தேபி ஆயுக்க²யங் பத்தா, வித்³த⁴ஸ்தா ஸஸ்ஸதீஸமா.

    Tepi āyukkhayaṃ pattā, viddhastā sassatīsamā.

    995.

    995.

    ‘‘க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    ஏதே சஞ்ஞே ச ஜாதியா, தேபி நோ அஜராமரா.

    Ete caññe ca jātiyā, tepi no ajarāmarā.

    996.

    996.

    ‘‘யே மந்தங் பரிவத்தெந்தி, ச²ளங்க³ங் ப்³ரஹ்மசிந்திதங்;

    ‘‘Ye mantaṃ parivattenti, chaḷaṅgaṃ brahmacintitaṃ;

    ஏதே சஞ்ஞே ச விஜ்ஜாய, தேபி நோ அஜராமரா.

    Ete caññe ca vijjāya, tepi no ajarāmarā.

    997.

    997.

    ‘‘இஸயோ சாபி யே ஸந்தா, ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Isayo cāpi ye santā, saññatattā tapassino;

    ஸரீரங் தேபி காலேன, விஜஹந்தி தபஸ்ஸினோ.

    Sarīraṃ tepi kālena, vijahanti tapassino.

    998.

    998.

    ‘‘பா⁴விதத்தாபி அரஹந்தோ, கதகிச்சா அனாஸவா;

    ‘‘Bhāvitattāpi arahanto, katakiccā anāsavā;

    நிக்கி²பந்தி இமங் தே³ஹங், புஞ்ஞபாபபரிக்க²யா’’தி.

    Nikkhipanti imaṃ dehaṃ, puññapāpaparikkhayā’’ti.

    999.

    999.

    ‘‘ஸுபா⁴ஸிதா அத்த²வதீ, கா³தா²யோ தே மஹாமுனி;

    ‘‘Subhāsitā atthavatī, gāthāyo te mahāmuni;

    நிஜ்ஜ²த்தொம்ஹி ஸுப⁴ட்டே²ன, த்வஞ்ச மே ஸரணங் ப⁴வா’’தி.

    Nijjhattomhi subhaṭṭhena, tvañca me saraṇaṃ bhavā’’ti.

    1000.

    1000.

    ‘‘மா மங் த்வங் ஸரணங் க³ச்ச², தமேவ ஸரணங் வஜ 19;

    ‘‘Mā maṃ tvaṃ saraṇaṃ gaccha, tameva saraṇaṃ vaja 20;

    ஸக்யபுத்தங் மஹாவீரங், யமஹங் ஸரணங் க³தோ’’தி.

    Sakyaputtaṃ mahāvīraṃ, yamahaṃ saraṇaṃ gato’’ti.

    1001.

    1001.

    ‘‘கதரஸ்மிங் ஸோ ஜனபதே³, ஸத்தா² தும்ஹாக மாரிஸ;

    ‘‘Katarasmiṃ so janapade, satthā tumhāka mārisa;

    அஹம்பி த³ட்டு²ங் க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஜினங் அப்படிபுக்³க³ல’’ந்தி.

    Ahampi daṭṭhuṃ gacchissaṃ, jinaṃ appaṭipuggala’’nti.

    1002.

    1002.

    ‘‘புரத்தி²மஸ்மிங் ஜனபதே³, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Puratthimasmiṃ janapade, okkākakulasambhavo;

    தத்தா²ஸி புரிஸாஜஞ்ஞோ, ஸோ ச கோ² பரினிப்³பு³தோ’’தி.

    Tatthāsi purisājañño, so ca kho parinibbuto’’ti.

    1003.

    1003.

    ‘‘ஸசே ஹி பு³த்³தோ⁴ திட்டெ²ய்ய, ஸத்தா² தும்ஹாக மாரிஸ;

    ‘‘Sace hi buddho tiṭṭheyya, satthā tumhāka mārisa;

    யோஜனானி ஸஹஸ்ஸானி, க³ச்செ²ய்யங் 21 பயிருபாஸிதுங்.

    Yojanāni sahassāni, gaccheyyaṃ 22 payirupāsituṃ.

    1004.

    1004.

    ‘‘யதோ ச கோ² 23 பரினிப்³பு³தோ, ஸத்தா² தும்ஹாக மாரிஸ;

    ‘‘Yato ca kho 24 parinibbuto, satthā tumhāka mārisa;

    நிப்³பு³தம்பி 25 மஹாவீரங், க³ச்சா²மி ஸரணங் அஹங்.

    Nibbutampi 26 mahāvīraṃ, gacchāmi saraṇaṃ ahaṃ.

    1005.

    1005.

    ‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஞ்சாபி அனுத்தரங்;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammañcāpi anuttaraṃ;

    ஸங்க⁴ஞ்ச நரதே³வஸ்ஸ, க³ச்சா²மி ஸரணங் அஹங்.

    Saṅghañca naradevassa, gacchāmi saraṇaṃ ahaṃ.

    1006.

    1006.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமாமி கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாமி;

    ‘‘Pāṇātipātā viramāmi khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayāmi;

    அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா ப⁴ணாமி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோமி துட்டோ²’’தி.

    Amajjapo no ca musā bhaṇāmi, sakena dārena ca homi tuṭṭho’’ti.

    1007.

    1007.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸரங்ஸீவ யதா² மஹப்பபோ⁴, தி³ஸங் யதா² பா⁴தி நபே⁴ அனுக்கமங்;

    ‘‘Sahassaraṃsīva yathā mahappabho, disaṃ yathā bhāti nabhe anukkamaṃ;

    ததா²பகாரோ 27 தவாயங் 28 மஹாரதோ², ஸமந்ததோ யோஜனஸத்தமாயதோ.

    Tathāpakāro 29 tavāyaṃ 30 mahāratho, samantato yojanasattamāyato.

    1008.

    1008.

    ‘‘ஸுவண்ணபட்டேஹி ஸமந்தமொத்த²டோ, உரஸ்ஸ முத்தாஹி மணீஹி சித்திதோ;

    ‘‘Suvaṇṇapaṭṭehi samantamotthaṭo, urassa muttāhi maṇīhi cittito;

    லேகா² ஸுவண்ணஸ்ஸ ச ரூபியஸ்ஸ ச, ஸோபெ⁴ந்தி வேளுரியமயா ஸுனிம்மிதா.

    Lekhā suvaṇṇassa ca rūpiyassa ca, sobhenti veḷuriyamayā sunimmitā.

    1009.

    1009.

    ‘‘ஸீஸஞ்சித³ங் வேளுரியஸ்ஸ நிம்மிதங், யுக³ஞ்சித³ங் லோஹிதகாய சித்திதங்;

    ‘‘Sīsañcidaṃ veḷuriyassa nimmitaṃ, yugañcidaṃ lohitakāya cittitaṃ;

    யுத்தா ஸுவண்ணஸ்ஸ ச ரூபியஸ்ஸ ச, ஸோப⁴ந்தி அஸ்ஸா ச இமே மனோஜவா.

    Yuttā suvaṇṇassa ca rūpiyassa ca, sobhanti assā ca ime manojavā.

    1010.

    1010.

    ‘‘ஸோ திட்ட²ஸி ஹேமரதே² அதி⁴ட்டி²தோ, தே³வானமிந்தோ³வ ஸஹஸ்ஸவாஹனோ;

    ‘‘So tiṭṭhasi hemarathe adhiṭṭhito, devānamindova sahassavāhano;

    புச்சா²மி தாஹங் யஸவந்த கோவித³ங் 31, கத²ங் தயா லத்³தோ⁴ அயங் உளாரோ’’தி.

    Pucchāmi tāhaṃ yasavanta kovidaṃ 32, kathaṃ tayā laddho ayaṃ uḷāro’’ti.

    1011.

    1011.

    ‘‘ஸுஜாதோ நாமஹங் ப⁴ந்தே, ராஜபுத்தோ புரே அஹுங்;

    ‘‘Sujāto nāmahaṃ bhante, rājaputto pure ahuṃ;

    த்வஞ்ச மங் அனுகம்பாய, ஸஞ்ஞமஸ்மிங் நிவேஸயி.

    Tvañca maṃ anukampāya, saññamasmiṃ nivesayi.

    1012.

    1012.

    ‘‘கீ²ணாயுகஞ்ச மங் ஞத்வா, ஸரீரங் பாதா³ஸி ஸத்து²னோ;

    ‘‘Khīṇāyukañca maṃ ñatvā, sarīraṃ pādāsi satthuno;

    இமங் ஸுஜாத பூஜேஹி, தங் தே அத்தா²ய ஹேஹிதி.

    Imaṃ sujāta pūjehi, taṃ te atthāya hehiti.

    1013.

    1013.

    ‘‘தாஹங் க³ந்தே⁴ஹி மாலேஹி, பூஜயித்வா ஸமுய்யுதோ;

    ‘‘Tāhaṃ gandhehi mālehi, pūjayitvā samuyyuto;

    பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், உபபன்னொம்ஹி நந்த³னங்.

    Pahāya mānusaṃ dehaṃ, upapannomhi nandanaṃ.

    1014.

    1014.

    ‘‘நந்த³னே ச வனே 33 ரம்மே, நானாதி³ஜக³ணாயுதே;

    ‘‘Nandane ca vane 34 ramme, nānādijagaṇāyute;

    ரமாமி நச்சகீ³தேஹி, அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ’’தி.

    Ramāmi naccagītehi, accharāhi purakkhato’’ti.

    சூளரத²விமானங் தேரஸமங்.

    Cūḷarathavimānaṃ terasamaṃ.







    Footnotes:
    1. வனாசரோதி (ஸ்யா॰ க॰)
    2. vanācaroti (syā. ka.)
    3. விது³ங் (ஸீ॰)
    4. viduṃ (sī.)
    5. மிக³ங் க³ந்த்வேவ (ஸ்யா॰), மிக³வத⁴ஞ்ச (க॰)
    6. migaṃ gantveva (syā.), migavadhañca (ka.)
    7. பீத்வா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. pītvā (sī. syā.)
    9. சத்த²வதீ (ஸீ॰)
    10. மந்தா (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    11. பா⁴ஸஸே (ஸீ॰)
    12. catthavatī (sī.)
    13. mantā (syā. pī. ka.)
    14. bhāsase (sī.)
    15. தேபி ந (ப³ஹூஸு)
    16. tepi na (bahūsu)
    17. அந்த⁴கவெண்ஹுபுத்தா (ஸீ॰), அண்ட³கவெண்ட³புத்தா (ஸ்யா॰ க॰)
    18. andhakaveṇhuputtā (sī.), aṇḍakaveṇḍaputtā (syā. ka.)
    19. ப⁴ஜ (க॰)
    20. bhaja (ka.)
    21. க³ச்சே² (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    22. gacche (syā. pī. ka.)
    23. யதா கோ² (பீ॰ க॰)
    24. yatā kho (pī. ka.)
    25. பரினிப்³பு³தங் (ஸ்யா॰ க॰)
    26. parinibbutaṃ (syā. ka.)
    27. தத²ப்பகாரோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    28. தவயங் (ஸீ॰ பீ॰)
    29. tathappakāro (sī. syā.)
    30. tavayaṃ (sī. pī.)
    31. கோவித³ (க॰)
    32. kovida (ka.)
    33. நந்த³னோபவனே (ஸீ॰), நந்த³னே பவனே (ஸ்யா॰ க॰)
    34. nandanopavane (sī.), nandane pavane (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 13. சூளரத²விமானவண்ணனா • 13. Cūḷarathavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact