Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    8. சூளஸெட்டி²பேதவத்து²

    8. Cūḷaseṭṭhipetavatthu

    246.

    246.

    ‘‘நக்³கோ³ கிஸோ பப்³ப³ஜிதோஸி ப⁴ந்தே, ரத்திங் குஹிங் க³ச்ச²ஸி கிஸ்ஸ ஹேது;

    ‘‘Naggo kiso pabbajitosi bhante, rattiṃ kuhiṃ gacchasi kissa hetu;

    ஆசிக்க² மே தங் அபி ஸக்குணேமு, ஸப்³பே³ன வித்தங் படிபாத³யே துவ’’ந்தி.

    Ācikkha me taṃ api sakkuṇemu, sabbena vittaṃ paṭipādaye tuva’’nti.

    247.

    247.

    ‘‘பா³ராணஸீ நக³ரங் தூ³ரகு⁴ட்ட²ங், தத்தா²ஹங் க³ஹபதி அட்³ட⁴கோ அஹு தீ³னோ;

    ‘‘Bārāṇasī nagaraṃ dūraghuṭṭhaṃ, tatthāhaṃ gahapati aḍḍhako ahu dīno;

    அதா³தா கே³தி⁴தமனோ ஆமிஸஸ்மிங், து³ஸ்ஸீல்யேன யமவிஸயம்ஹி பத்தோ.

    Adātā gedhitamano āmisasmiṃ, dussīlyena yamavisayamhi patto.

    248.

    248.

    ‘‘ஸோ ஸூசிகாய கிலமிதோ தேஹி,

    ‘‘So sūcikāya kilamito tehi,

    தேனேவ ஞாதீஸு யாமி ஆமிஸகிஞ்சிக்க²ஹேது;

    Teneva ñātīsu yāmi āmisakiñcikkhahetu;

    அதா³னஸீலா ந ச ஸத்³த³ஹந்தி,

    Adānasīlā na ca saddahanti,

    தா³னப²லங் ஹோதி பரம்ஹி லோகே.

    Dānaphalaṃ hoti paramhi loke.

    249.

    249.

    ‘‘தீ⁴தா ச மய்ஹங் லபதே அபி⁴க்க²ணங், ‘த³ஸ்ஸாமி தா³னங் பிதூனங் பிதாமஹானங்’;

    ‘‘Dhītā ca mayhaṃ lapate abhikkhaṇaṃ, ‘dassāmi dānaṃ pitūnaṃ pitāmahānaṃ’;

    தமுபக்க²டங் பரிவிஸயந்தி ப்³ராஹ்மணா 1, ‘யாமி அஹங் அந்த⁴கவிந்த³ங் பொ⁴த்து’’’ந்தி.

    Tamupakkhaṭaṃ parivisayanti brāhmaṇā 2, ‘yāmi ahaṃ andhakavindaṃ bhottu’’’nti.

    250.

    250.

    தமவோச ராஜா ‘‘அனுப⁴வியான தம்பி,

    Tamavoca rājā ‘‘anubhaviyāna tampi,

    எய்யாஸி கி²ப்பங் அஹமபி கஸ்ஸங் பூஜங்;

    Eyyāsi khippaṃ ahamapi kassaṃ pūjaṃ;

    ஆசிக்க² மே தங் யதி³ அத்தி² ஹேது,

    Ācikkha me taṃ yadi atthi hetu,

    ஸத்³தா⁴யிதங் ஹேதுவசோ ஸுணோமா’’தி.

    Saddhāyitaṃ hetuvaco suṇomā’’ti.

    251.

    251.

    ‘ததா²’தி வத்வா அக³மாஸி தத்த², பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு ப⁴த்தங் ந ச த³க்கி²ணாரஹா;

    ‘Tathā’ti vatvā agamāsi tattha, bhuñjiṃsu bhattaṃ na ca dakkhiṇārahā;

    பச்சாக³மி ராஜக³ஹங் புனாபரங், பாதுரஹோஸி புரதோ ஜனாதி⁴பஸ்ஸ.

    Paccāgami rājagahaṃ punāparaṃ, pāturahosi purato janādhipassa.

    252.

    252.

    தி³ஸ்வான பேதங் புனதே³வ ஆக³தங், ராஜா அவோச ‘‘அஹமபி கிங் த³தா³மி;

    Disvāna petaṃ punadeva āgataṃ, rājā avoca ‘‘ahamapi kiṃ dadāmi;

    ஆசிக்க² மே தங் யதி³ அத்தி² ஹேது, யேன துவங் சிரதரங் பீணிதோ ஸியா’’தி.

    Ācikkha me taṃ yadi atthi hetu, yena tuvaṃ cirataraṃ pīṇito siyā’’ti.

    253.

    253.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஞ்ச ஸங்க⁴ங் பரிவிஸியான ராஜ, அன்னேன பானேன ச சீவரேன;

    ‘‘Buddhañca saṅghaṃ parivisiyāna rāja, annena pānena ca cīvarena;

    தங் த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸ மே ஹிதாய, ஏவங் அஹங் சிரதரங் பீணிதோ ஸியா’’தி.

    Taṃ dakkhiṇaṃ ādisa me hitāya, evaṃ ahaṃ cirataraṃ pīṇito siyā’’ti.

    254.

    254.

    ததோ ச ராஜா நிபதித்வா தாவதே³ 3, தா³னங் ஸஹத்தா² அதுலங் த³தி³த்வா 4 ஸங்கே⁴;

    Tato ca rājā nipatitvā tāvade 5, dānaṃ sahatthā atulaṃ daditvā 6 saṅghe;

    ஆரோசேஸி பகதங் 7 ததா²க³தஸ்ஸ, தஸ்ஸ ச பேதஸ்ஸ த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸித்த².

    Ārocesi pakataṃ 8 tathāgatassa, tassa ca petassa dakkhiṇaṃ ādisittha.

    255.

    255.

    ஸோ பூஜிதோ அதிவிய ஸோப⁴மானோ, பாதுரஹோஸி புரதோ ஜனாதி⁴பஸ்ஸ;

    So pūjito ativiya sobhamāno, pāturahosi purato janādhipassa;

    ‘‘யக்கோ²ஹமஸ்மி பரமித்³தி⁴பத்தோ, ந மய்ஹமத்தி² ஸமா ஸதி³ஸா 9 மானுஸா.

    ‘‘Yakkhohamasmi paramiddhipatto, na mayhamatthi samā sadisā 10 mānusā.

    256.

    256.

    ‘‘பஸ்ஸானுபா⁴வங் அபரிமிதங் மமயித³ங், தயானுதி³ட்ட²ங் அதுலங் த³த்வா ஸங்கே⁴;

    ‘‘Passānubhāvaṃ aparimitaṃ mamayidaṃ, tayānudiṭṭhaṃ atulaṃ datvā saṅghe;

    ஸந்தப்பிதோ ஸததங் ஸதா³ ப³ஹூஹி, யாமி அஹங் ஸுகி²தோ மனுஸ்ஸதே³வா’’தி.

    Santappito satataṃ sadā bahūhi, yāmi ahaṃ sukhito manussadevā’’ti.

    சூளஸெட்டி²பேதவத்து² அட்ட²மங் நிட்டி²தங்.

    Cūḷaseṭṭhipetavatthu aṭṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.

    பா⁴ணவாரங் பட²மங் நிட்டி²தங்.

    Bhāṇavāraṃ paṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ப்³ராஹ்மணே (ஸீ॰)
    2. brāhmaṇe (sī.)
    3. தாவதே³வ (ஸ்யா॰), ததே³வ (க॰)
    4. அதுலஞ்ச த³த்வா (ஸ்யா॰ க॰)
    5. tāvadeva (syā.), tadeva (ka.)
    6. atulañca datvā (syā. ka.)
    7. ஆரோசயீ பகதிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. ārocayī pakatiṃ (sī. syā.)
    9. மய்ஹமித்³தி⁴ஸமஸதி³ஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    10. mayhamiddhisamasadisā (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 8. சூளஸெட்டி²பேதவத்து²வண்ணனா • 8. Cūḷaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact