Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
8. சூளஸெட்டி²பேதவத்து²வண்ணனா
8. Cūḷaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā
நக்³கோ³ கிஸோ பப்³ப³ஜிதோஸி, ப⁴ந்தேதி இத³ங் ஸத்த²ரி வேளுவனே விஹரந்தே சூளஸெட்டி²பேதங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். பா³ராணஸியங் கிர ஏகோ க³ஹபதி அஸ்ஸத்³தோ⁴ அப்பஸன்னோ மச்ச²ரீ கத³ரியோ புஞ்ஞகிரியாய அனாத³ரோ சூளஸெட்டி² நாம அஹோஸி. ஸோ காலங் கத்வா பேதேஸு நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ காயோ அபக³தமங்ஸலோஹிதோ அட்டி²ன்ஹாருசம்மமத்தோ முண்டோ³ அபேதவத்தோ² அஹோஸி. தீ⁴தா பனஸ்ஸ அனுலா அந்த⁴கவிந்தே³ ஸாமிகஸ்ஸ கே³ஹே வஸந்தீ பிதரங் உத்³தி³ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணே போ⁴ஜேதுகாமா தண்டு³லாதீ³னி தா³னூபகரணானி ஸஜ்ஜேஸி. தங் ஞத்வா பேதோ ஆஸாய ஆகாஸேன தத்த² க³ச்ச²ந்தோ ராஜக³ஹங் ஸம்பாபுணி. தேன ச ஸமயேன ராஜா அஜாதஸத்து தே³வத³த்தேன உய்யோஜிதோ பிதரங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா தேன விப்படிஸாரேன து³ஸ்ஸுபினேன ச நித்³த³ங் அனுபக³ச்ச²ந்தோ உபரிபாஸாத³வரக³தோ சங்கமந்தோ தங் பேதங் ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா இமாய கா³தா²ய புச்சி² –
Naggo kiso pabbajitosi, bhanteti idaṃ satthari veḷuvane viharante cūḷaseṭṭhipetaṃ ārabbha vuttaṃ. Bārāṇasiyaṃ kira eko gahapati assaddho appasanno maccharī kadariyo puññakiriyāya anādaro cūḷaseṭṭhi nāma ahosi. So kālaṃ katvā petesu nibbatti, tassa kāyo apagatamaṃsalohito aṭṭhinhārucammamatto muṇḍo apetavattho ahosi. Dhītā panassa anulā andhakavinde sāmikassa gehe vasantī pitaraṃ uddissa brāhmaṇe bhojetukāmā taṇḍulādīni dānūpakaraṇāni sajjesi. Taṃ ñatvā peto āsāya ākāsena tattha gacchanto rājagahaṃ sampāpuṇi. Tena ca samayena rājā ajātasattu devadattena uyyojito pitaraṃ jīvitā voropetvā tena vippaṭisārena dussupinena ca niddaṃ anupagacchanto uparipāsādavaragato caṅkamanto taṃ petaṃ ākāsena gacchantaṃ disvā imāya gāthāya pucchi –
246.
246.
‘‘நக்³கோ³ கிஸோ பப்³ப³ஜிதோஸி ப⁴ந்தே, ரத்திங் குஹிங் க³ச்ச²ஸி கிஸ்ஸஹேது;
‘‘Naggo kiso pabbajitosi bhante, rattiṃ kuhiṃ gacchasi kissahetu;
ஆசிக்க² மே தங் அபி ஸக்குணேமு, ஸப்³பே³ன வித்தங் படிபாத³யே துவ’’ந்தி.
Ācikkha me taṃ api sakkuṇemu, sabbena vittaṃ paṭipādaye tuva’’nti.
தத்த² பப்³ப³ஜிதோதி ஸமணோ. ராஜா கிர தங் நக்³க³த்தா முண்ட³த்தா ச ‘‘நக்³கோ³ ஸமணோ அய’’ந்தி ஸஞ்ஞாய ‘‘நக்³கோ³ கிஸோ பப்³ப³ஜிதோஸீ’’திஆதி³மாஹ. கிஸ்ஸஹேதூதி கின்னிமித்தங். ஸப்³பே³ன வித்தங் படிபாத³யே துவந்தி வித்தியா உபகரணபூ⁴தங் வித்தங் ஸப்³பே³ன போ⁴கே³ன துய்ஹங் அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங், ஸப்³பே³ன வா உஸ்ஸாஹேன படிபாதெ³ய்யங் ஸம்பாதெ³ய்யங். ததா² காதுங் மயங் அப்பேவ நாம ஸக்குணெய்யாம, தஸ்மா ஆசிக்க² மே தங், ஏதங் தவ ஆக³மனகாரணங் மய்ஹங் கதே²ஹீதி அத்தோ².
Tattha pabbajitoti samaṇo. Rājā kira taṃ naggattā muṇḍattā ca ‘‘naggo samaṇo aya’’nti saññāya ‘‘naggo kiso pabbajitosī’’tiādimāha. Kissahetūti kinnimittaṃ. Sabbena vittaṃ paṭipādaye tuvanti vittiyā upakaraṇabhūtaṃ vittaṃ sabbena bhogena tuyhaṃ ajjhāsayānurūpaṃ, sabbena vā ussāhena paṭipādeyyaṃ sampādeyyaṃ. Tathā kātuṃ mayaṃ appeva nāma sakkuṇeyyāma, tasmā ācikkha me taṃ, etaṃ tava āgamanakāraṇaṃ mayhaṃ kathehīti attho.
ஏவங் ரஞ்ஞா புட்டோ² பேதோ அத்தனோ பவத்திங் கதெ²ந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Evaṃ raññā puṭṭho peto attano pavattiṃ kathento tisso gāthā abhāsi –
247.
247.
‘‘பா³ராணஸீ நக³ரங் தூ³ரகு⁴ட்ட²ங், தத்தா²ஹங் க³ஹபதி அட்³ட⁴கோ அஹு தீ³னோ;
‘‘Bārāṇasī nagaraṃ dūraghuṭṭhaṃ, tatthāhaṃ gahapati aḍḍhako ahu dīno;
அதா³தா கே³தி⁴தமனோ ஆமிஸஸ்மிங், து³ஸ்ஸீல்யேன யமவிஸயம்ஹி பத்தோ.
Adātā gedhitamano āmisasmiṃ, dussīlyena yamavisayamhi patto.
248.
248.
‘‘ஸோ ஸூசிகாய கிலமிதோ தேஹி,
‘‘So sūcikāya kilamito tehi,
தேனேவ ஞாதீஸு யாமி ஆமிஸகிஞ்சிக்க²ஹேது;
Teneva ñātīsu yāmi āmisakiñcikkhahetu;
அதா³னஸீலா ந ச ஸத்³த³ஹந்தி,
Adānasīlā na ca saddahanti,
‘தா³னப²லங் ஹோதி பரம்ஹி லோகே’.
‘Dānaphalaṃ hoti paramhi loke’.
249.
249.
‘‘தீ⁴தா ச மய்ஹங் லபதே அபி⁴க்க²ணங், த³ஸ்ஸாமி தா³னங் பிதூனங் பிதாமஹானங்;
‘‘Dhītā ca mayhaṃ lapate abhikkhaṇaṃ, dassāmi dānaṃ pitūnaṃ pitāmahānaṃ;
தமுபக்க²டங் பரிவிஸயந்தி ப்³ராஹ்மணா, யாமி அஹங் அந்த⁴கவிந்த³ங் பு⁴த்து’’ந்தி.
Tamupakkhaṭaṃ parivisayanti brāhmaṇā, yāmi ahaṃ andhakavindaṃ bhuttu’’nti.
247. தத்த² தூ³ரகு⁴ட்ட²ந்தி தூ³ரதோ ஏவ கு³ணகித்தனவஸேன கோ⁴ஸிதங், ஸப்³ப³த்த² விஸ்ஸுதங் பாகடந்தி அத்தோ². அட்³ட⁴கோதி அட்³டோ⁴ மஹாவிப⁴வோ. தீ³னோதி நிஹீனசித்தோ அதா³னஜ்ஜா²ஸயோ. தேனாஹ ‘‘அதா³தா’’தி. கே³தி⁴தமனோ ஆமிஸஸ்மிந்தி காமாமிஸே லக்³க³சித்தோ கே³த⁴ங் ஆபன்னோ. து³ஸ்ஸீல்யேன யமவிஸயம்ஹி பத்தோதி அத்தனா கதேன து³ஸ்ஸீலகம்முனா யமவிஸயங் பேதலோகங் பத்தோ அம்ஹி.
247. Tattha dūraghuṭṭhanti dūrato eva guṇakittanavasena ghositaṃ, sabbattha vissutaṃ pākaṭanti attho. Aḍḍhakoti aḍḍho mahāvibhavo. Dīnoti nihīnacitto adānajjhāsayo. Tenāha ‘‘adātā’’ti. Gedhitamano āmisasminti kāmāmise laggacitto gedhaṃ āpanno. Dussīlyena yamavisayamhi pattoti attanā katena dussīlakammunā yamavisayaṃ petalokaṃ patto amhi.
248. ஸோ ஸூசிகாய கிலமிதோதி ஸோ அஹங் விஜ்ஜ²னட்டே²ன ஸூசிஸதி³ஸதாய ‘‘ஸூசிகா’’தி லத்³த⁴னாமாய ஜிக⁴ச்சா²ய கிலமிதோ நிரந்தரங் விஜ்ஜ²மானோ. ‘‘கிலமதோ²’’தி இச்சேவ வா பாடோ². தேஹீதி ‘‘தீ³னோ’’திஆதி³னா வுத்தேஹி பாபகம்மேஹி காரணபூ⁴தேஹி. தஸ்ஸ ஹி பேதஸ்ஸ தானி பாபகம்மானி அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ அதிவிய தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜி, தஸ்மா ஏவமாஹ. தேனேவாதி தேனேவ ஜிக⁴ச்சா²து³க்கே²ன. ஞாதீஸு யாமீதி ஞாதீனங் ஸமீபங் யாமி க³ச்சா²மி. ஆமிஸகிஞ்சிக்க²ஹேதூதி ஆமிஸஸ்ஸ கிஞ்சிக்க²னிமித்தங், கிஞ்சி ஆமிஸங் பத்தெ²ந்தோதி அத்தோ². அதா³னஸீலா ந ச ஸத்³த³ஹந்தி, ‘தா³னப²லங் ஹோதி பரம்ஹி லோகே’தி யதா² அஹங், ததா² ஏவங் அஞ்ஞேபி மனுஸ்ஸா அதா³னஸீலா ‘‘தா³னஸ்ஸ ப²லங் ஏகங்ஸேன பரலோகே ஹோதீ’’தி ந ச ஸத்³த³ஹந்தி. யதோ அஹங் விய தேபி பேதா ஹுத்வா மஹாது³க்க²ங் பச்சனுப⁴வந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.
248.So sūcikāya kilamitoti so ahaṃ vijjhanaṭṭhena sūcisadisatāya ‘‘sūcikā’’ti laddhanāmāya jighacchāya kilamito nirantaraṃ vijjhamāno. ‘‘Kilamatho’’ti icceva vā pāṭho. Tehīti ‘‘dīno’’tiādinā vuttehi pāpakammehi kāraṇabhūtehi. Tassa hi petassa tāni pāpakammāni anussarantassa ativiya domanassaṃ uppajji, tasmā evamāha. Tenevāti teneva jighacchādukkhena. Ñātīsu yāmīti ñātīnaṃ samīpaṃ yāmi gacchāmi. Āmisakiñcikkhahetūti āmisassa kiñcikkhanimittaṃ, kiñci āmisaṃ patthentoti attho. Adānasīlā na ca saddahanti, ‘dānaphalaṃ hoti paramhi loke’ti yathā ahaṃ, tathā evaṃ aññepi manussā adānasīlā ‘‘dānassa phalaṃ ekaṃsena paraloke hotī’’ti na ca saddahanti. Yato ahaṃ viya tepi petā hutvā mahādukkhaṃ paccanubhavantīti adhippāyo.
249. லபதேதி கதே²தி. அபி⁴க்க²ணந்தி அபி⁴ண்ஹங் ப³ஹுஸோ. கிந்தி லபதீதி ஆஹ ‘‘த³ஸ்ஸாமி தா³னங் பிதூனங் பிதாமஹான’’ந்தி. தத்த² பிதூனந்தி மாதாபிதூனங், சூளபிதுமஹாபிதூனங் வா. பிதாமஹானந்தி அய்யகபய்யகானங். உபக்க²டந்தி ஸஜ்ஜிதங். பரிவிஸயந்தீதி போ⁴ஜயந்தி. அந்த⁴கவிந்த³ந்தி ஏவங்னாமகங் நக³ரங். பு⁴த்துந்தி பு⁴ஞ்ஜிதுங். ததோ பரா ஸங்கீ³திகாரகேஹி வுத்தா –
249.Lapateti katheti. Abhikkhaṇanti abhiṇhaṃ bahuso. Kinti lapatīti āha ‘‘dassāmi dānaṃ pitūnaṃ pitāmahāna’’nti. Tattha pitūnanti mātāpitūnaṃ, cūḷapitumahāpitūnaṃ vā. Pitāmahānanti ayyakapayyakānaṃ. Upakkhaṭanti sajjitaṃ. Parivisayantīti bhojayanti. Andhakavindanti evaṃnāmakaṃ nagaraṃ. Bhuttunti bhuñjituṃ. Tato parā saṅgītikārakehi vuttā –
250.
250.
‘‘தமவோச ராஜா ‘அனுப⁴வியான தம்பி,
‘‘Tamavoca rājā ‘anubhaviyāna tampi,
எய்யாஸி கி²ப்பங் அஹமபி கஸ்ஸங் பூஜங்;
Eyyāsi khippaṃ ahamapi kassaṃ pūjaṃ;
ஆசிக்க² மே தங் யதி³ அத்தி² ஹேது,
Ācikkha me taṃ yadi atthi hetu,
ஸத்³தா⁴யிதங் ஹேதுவசோ ஸுணோம’.
Saddhāyitaṃ hetuvaco suṇoma’.
251.
251.
‘‘ததா²தி வத்வா அக³மாஸி தத்த², பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு ப⁴த்தங் ந ச த³க்கி²ணாரஹா;
‘‘Tathāti vatvā agamāsi tattha, bhuñjiṃsu bhattaṃ na ca dakkhiṇārahā;
பச்சாக³மி ராஜக³ஹங் புனாபரங், பாதுரஹோஸி புரதோ ஜனாதி⁴பஸ்ஸ.
Paccāgami rājagahaṃ punāparaṃ, pāturahosi purato janādhipassa.
252.
252.
‘‘தி³ஸ்வான பேதங் புனதே³வ ஆக³தங், ராஜா அவோச ‘அஹமபி கிங் த³தா³மி;
‘‘Disvāna petaṃ punadeva āgataṃ, rājā avoca ‘ahamapi kiṃ dadāmi;
ஆசிக்க² மே தங் யதி³ அத்தி² ஹேது, யேன துவங் சிரதரங் பீணிதோ ஸியா’.
Ācikkha me taṃ yadi atthi hetu, yena tuvaṃ cirataraṃ pīṇito siyā’.
253.
253.
‘‘பு³த்³த⁴ஞ்ச ஸங்க⁴ங் பரிவிஸியான ராஜ, அன்னேன பானேன ச சீவரேன;
‘‘Buddhañca saṅghaṃ parivisiyāna rāja, annena pānena ca cīvarena;
தங் த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸ மே ஹிதாய, ஏவங் அஹங் சிரதரங் பீணிதோ ஸியா.
Taṃ dakkhiṇaṃ ādisa me hitāya, evaṃ ahaṃ cirataraṃ pīṇito siyā.
254.
254.
‘‘ததோ ச ராஜா நிபதித்வா தாவதே³, தா³னங் ஸஹத்தா² அதுலங் த³தி³த்வா ஸங்கே⁴;
‘‘Tato ca rājā nipatitvā tāvade, dānaṃ sahatthā atulaṃ daditvā saṅghe;
ஆரோசேஸி பகதங் ததா²க³தஸ்ஸ, தஸ்ஸ ச பேதஸ்ஸ த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸித்த².
Ārocesi pakataṃ tathāgatassa, tassa ca petassa dakkhiṇaṃ ādisittha.
255.
255.
‘‘ஸோ பூஜிதோ அதிவிய ஸோப⁴மானோ, பாதுரஹோஸி புரதோ ஜனாதி⁴பஸ்ஸ;
‘‘So pūjito ativiya sobhamāno, pāturahosi purato janādhipassa;
யக்கோ²ஹமஸ்மி பரமித்³தி⁴பத்தோ, ந மய்ஹமத்தி² ஸமா ஸதி³ஸா மானுஸா.
Yakkhohamasmi paramiddhipatto, na mayhamatthi samā sadisā mānusā.
256.
256.
‘‘பஸ்ஸானுபா⁴வங் அபரிமிதங் மமயித³ங், தயானுதி³ட்ட²ங் அதுலங் த³த்வா ஸங்கே⁴;
‘‘Passānubhāvaṃ aparimitaṃ mamayidaṃ, tayānudiṭṭhaṃ atulaṃ datvā saṅghe;
ஸந்தப்பிதோ ஸததங் ஸதா³ ப³ஹூஹி, யாமி அஹங் ஸுகி²தோ மனுஸ்ஸதே³வா’’தி.
Santappito satataṃ sadā bahūhi, yāmi ahaṃ sukhito manussadevā’’ti.
250. தத்த² தமவோச ராஜாதி தங் பேதங் ததா² வத்வா டி²தங் ராஜா அஜாதஸத்து அவோச. அனுப⁴வியான தம்பீதி தங் தவ தீ⁴துயா உபக்க²டங் தா³னம்பி அனுப⁴வித்வா. எய்யாஸீதி ஆக³ச்செ²ய்யாஸி. கஸ்ஸந்தி கரிஸ்ஸாமி. ஆசிக்க² மே தங் யதி³ அத்தி² ஹேதூதி ஸசே கிஞ்சி காரணங் அத்தி², தங் காரணங் மய்ஹங் ஆசிக்க² கதே²ஹி. ஸத்³தா⁴யிதந்தி ஸத்³தா⁴யிதப்³ப³ங். ஹேதுவசோதி ஹேதுயுத்தவசனங், ‘‘அமுகஸ்மிங் டா²னே அஸுகேன பகாரேன தா³னே கதே மய்ஹங் உபகப்பதீ’’தி ஸகாரணங் வசனங் வதா³தி அத்தோ².
250. Tattha tamavoca rājāti taṃ petaṃ tathā vatvā ṭhitaṃ rājā ajātasattu avoca. Anubhaviyāna tampīti taṃ tava dhītuyā upakkhaṭaṃ dānampi anubhavitvā. Eyyāsīti āgaccheyyāsi. Kassanti karissāmi. Ācikkhame taṃ yadi atthi hetūti sace kiñci kāraṇaṃ atthi, taṃ kāraṇaṃ mayhaṃ ācikkha kathehi. Saddhāyitanti saddhāyitabbaṃ. Hetuvacoti hetuyuttavacanaṃ, ‘‘amukasmiṃ ṭhāne asukena pakārena dāne kate mayhaṃ upakappatī’’ti sakāraṇaṃ vacanaṃ vadāti attho.
251. ததா²தி வத்வாதி ஸாதூ⁴தி வத்வா. தத்தா²தி தஸ்மிங் அந்த⁴கவிந்தே³ பரிவேஸனட்டா²னே. பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு ப⁴த்தங் ந ச த³க்கி²ணாரஹாதி ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு து³ஸ்ஸீலப்³ராஹ்மணா, ந ச பன த³க்கி²ணாரஹா ஸீலவந்தோ பு⁴ஞ்ஜிங்ஸூதி அத்தோ². புனாபரந்தி புன அபரங் வாரங் ராஜக³ஹங் பச்சாக³மி.
251.Tathāti vatvāti sādhūti vatvā. Tatthāti tasmiṃ andhakavinde parivesanaṭṭhāne. Bhuñjiṃsu bhattaṃ na ca dakkhiṇārahāti bhattaṃ bhuñjiṃsu dussīlabrāhmaṇā, na ca pana dakkhiṇārahā sīlavanto bhuñjiṃsūti attho. Punāparanti puna aparaṃ vāraṃ rājagahaṃ paccāgami.
252. கிங் த³தா³மீதி ‘‘கீதி³ஸங் தே தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ராஜா பேதங் புச்சி². யேன துவந்தி யேன காரணேன த்வங். சிரதரந்தி சிரகாலங். பீணிதோதி தித்தோ ஸியா, தங் கதே²ஹீதி அத்தோ².
252.Kiṃ dadāmīti ‘‘kīdisaṃ te dānaṃ dassāmī’’ti rājā petaṃ pucchi. Yena tuvanti yena kāraṇena tvaṃ. Cirataranti cirakālaṃ. Pīṇitoti titto siyā, taṃ kathehīti attho.
253. பரிவிஸியானாதி போ⁴ஜெத்வா. ராஜாதி அஜாதஸத்துங் ஆலபதி. மே ஹிதாயாதி மய்ஹங் ஹிதத்தா²ய பேதத்தபா⁴வதோ பரிமுத்தியா.
253.Parivisiyānāti bhojetvā. Rājāti ajātasattuṃ ālapati. Me hitāyāti mayhaṃ hitatthāya petattabhāvato parimuttiyā.
254. ததோதி தஸ்மா தேன வசனேன, ததோ வா பாஸாத³தோ. நிபதித்வாதி நிக்க²மித்வா. தாவதே³தி ததா³ ஏவ அருணுக்³க³மனவேலாய. யம்ஹி பேதோ பச்சாக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி, தஸ்மிங் புரேப⁴த்தே ஏவ தா³னங் அதா³ஸி . ஸஹத்தா²தி ஸஹத்தே²ன. அதுலந்தி அப்பமாணங் உளாரங் பணீதங். த³த்வா ஸங்கே⁴தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³த்வா. ஆரோசேஸி பகதங் ததா²க³தஸ்ஸாதி ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, தா³னங் அஞ்ஞதரங் பேதங் ஸந்தா⁴ய பகத’’ந்தி தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ஆரோசெத்வா ச யதா² தங் தா³னங் தஸ்ஸ உபகப்பதி, ஏவங் தஸ்ஸ ச பேதஸ்ஸ த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸித்த² ஆதி³ஸி.
254.Tatoti tasmā tena vacanena, tato vā pāsādato. Nipatitvāti nikkhamitvā. Tāvadeti tadā eva aruṇuggamanavelāya. Yamhi peto paccāgantvā rañño attānaṃ dassesi, tasmiṃ purebhatte eva dānaṃ adāsi . Sahatthāti sahatthena. Atulanti appamāṇaṃ uḷāraṃ paṇītaṃ. Datvā saṅgheti saṅghassa datvā. Ārocesi pakataṃ tathāgatassāti ‘‘idaṃ, bhante, dānaṃ aññataraṃ petaṃ sandhāya pakata’’nti taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Ārocetvā ca yathā taṃ dānaṃ tassa upakappati, evaṃ tassa ca petassa dakkhiṇaṃ ādisittha ādisi.
255. ஸோதி ஸோ பேதோ. பூஜிதோதி த³க்கி²ணாய தி³ய்யமானாய பூஜிதோ. அதிவிய ஸோப⁴மானோதி தி³ப்³பா³னுபா⁴வேன அதிவிய விரோசமானோ. பாதுரஹோஸீதி பாதுப⁴வி, ரஞ்ஞோ புரதோ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. யக்கோ²ஹமஸ்மீதி பேதத்தபா⁴வதோ முத்தோ யக்கோ² அஹங் ஜாதோ தே³வபா⁴வங் பத்தொஸ்மி. ந மய்ஹமத்தி² ஸமா ஸதி³ஸா மானுஸாதி மய்ஹங் ஆனுபா⁴வஸம்பத்தியா ஸமா வா போ⁴க³ஸம்பத்தியா ஸதி³ஸா வா மனுஸ்ஸா ந ஸந்தி.
255.Soti so peto. Pūjitoti dakkhiṇāya diyyamānāya pūjito. Ativiya sobhamānoti dibbānubhāvena ativiya virocamāno. Pāturahosīti pātubhavi, rañño purato attānaṃ dassesi. Yakkhohamasmīti petattabhāvato mutto yakkho ahaṃ jāto devabhāvaṃ pattosmi. Na mayhamatthi samā sadisā mānusāti mayhaṃ ānubhāvasampattiyā samā vā bhogasampattiyā sadisā vā manussā na santi.
256. பஸ்ஸானுபா⁴வங் அபரிமிதங் மமயித³ந்தி ‘‘மம இத³ங் அபரிமாணங் தி³ப்³பா³னுபா⁴வங் பஸ்ஸா’’தி அத்தனோ ஸம்பத்திங் பச்சக்க²தோ ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெந்தோ வத³தி. தயானுதி³ட்ட²ங் அதுலங் த³த்வா ஸங்கே⁴தி அரியஸங்க⁴ஸ்ஸ அதுலங் உளாரங் தா³னங் த³த்வா மய்ஹங் அனுகம்பாய தயா அனுதி³ட்ட²ங். ஸந்தப்பிதோ ஸததங் ஸதா³ ப³ஹூஹீதி அன்னபானவத்தா²தீ³ஹி ப³ஹூஹி தெ³ய்யத⁴ம்மேஹி அரியஸங்க⁴ங் ஸந்தப்பெந்தேன தயா ஸதா³ ஸப்³ப³காலங் யாவஜீவங் தத்தா²பி ஸததங் நிரந்தரங் அஹங் ஸந்தப்பிதோ பீணிதோ. யாமி அஹங் ஸுகி²தோ மனுஸ்ஸதே³வாதி ‘‘தஸ்மா அஹங் இதா³னி ஸுகி²தோ மனுஸ்ஸதே³வ மஹாராஜ யதி²ச்சி²தட்டா²னங் யாமீ’’தி ராஜானங் ஆபுச்சி².
256.Passānubhāvaṃaparimitaṃ mamayidanti ‘‘mama idaṃ aparimāṇaṃ dibbānubhāvaṃ passā’’ti attano sampattiṃ paccakkhato rañño dassento vadati. Tayānudiṭṭhaṃ atulaṃ datvā saṅgheti ariyasaṅghassa atulaṃ uḷāraṃ dānaṃ datvā mayhaṃ anukampāya tayā anudiṭṭhaṃ. Santappito satataṃ sadā bahūhīti annapānavatthādīhi bahūhi deyyadhammehi ariyasaṅghaṃ santappentena tayā sadā sabbakālaṃ yāvajīvaṃ tatthāpi satataṃ nirantaraṃ ahaṃ santappito pīṇito. Yāmi ahaṃ sukhito manussadevāti ‘‘tasmā ahaṃ idāni sukhito manussadeva mahārāja yathicchitaṭṭhānaṃ yāmī’’ti rājānaṃ āpucchi.
ஏவங் பேதே ஆபுச்சி²த்வா க³தே ராஜா அஜாதஸத்து தமத்த²ங் பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஸி, பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் உபஸங்கமித்வா ஆரோசேஸுங். ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ மச்சே²ரமலங் பஹாய தா³னாதி³புஞ்ஞாபி⁴ரதோ அஹோஸீதி.
Evaṃ pete āpucchitvā gate rājā ajātasattu tamatthaṃ bhikkhūnaṃ ārocesi, bhikkhū bhagavato santikaṃ upasaṅkamitvā ārocesuṃ. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Taṃ sutvā mahājano maccheramalaṃ pahāya dānādipuññābhirato ahosīti.
சூளாஸெட்டி²பேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Cūḷāseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 8. சூளஸெட்டி²பேதவத்து² • 8. Cūḷaseṭṭhipetavatthu