Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [430] 4. சூளஸுவஜாதகவண்ணனா

    [430] 4. Cūḷasuvajātakavaṇṇanā

    ஸந்தி ருக்கா²தி இத³ங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் ஜேதவனே விஹரந்தோ வேரஞ்ஜகண்ட³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸத்த²ரி வேரஞ்ஜாயங் வஸ்ஸங் வஸித்வா அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ததா²க³தோ க²த்தியஸுகு²மாலோ பு³த்³த⁴ஸுகு²மாலோ மஹந்தேன இத்³தா⁴னுபா⁴வேன ஸமன்னாக³தோபி வேரஞ்ஜப்³ராஹ்மணேன நிமந்திதோ தேமாஸங் வஸந்தோ மாராவட்டனவஸேன தஸ்ஸ ஸந்திகா ஏகதி³வஸம்பி பி⁴க்க²ங் அலபி⁴த்வா லோலுப்பசாரங் பஹாய தேமாஸங் பத்த²புலகபிட்டோ²த³கேன யாபெந்தோ அஞ்ஞத்த² ந அக³மாஸி, அஹோ ததா²க³தானங் அப்பிச்ச²ஸந்துட்ட²பா⁴வோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, ததா²க³தஸ்ஸ இதா³னி லோலுப்பசாரப்பஹானங், புப்³பே³பி திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தோபி லோலுப்பசாரங் பஹாஸி’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி. ஸப்³ப³ம்பி வத்து² புரிமனயேனேவ வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.

    Santirukkhāti idaṃ satthā sāvatthiyaṃ jetavane viharanto verañjakaṇḍaṃ ārabbha kathesi. Satthari verañjāyaṃ vassaṃ vasitvā anupubbena sāvatthiṃ anuppatte bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, tathāgato khattiyasukhumālo buddhasukhumālo mahantena iddhānubhāvena samannāgatopi verañjabrāhmaṇena nimantito temāsaṃ vasanto mārāvaṭṭanavasena tassa santikā ekadivasampi bhikkhaṃ alabhitvā loluppacāraṃ pahāya temāsaṃ patthapulakapiṭṭhodakena yāpento aññattha na agamāsi, aho tathāgatānaṃ appicchasantuṭṭhabhāvo’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, tathāgatassa idāni loluppacārappahānaṃ, pubbepi tiracchānayoniyaṃ nibbattopi loluppacāraṃ pahāsi’’nti vatvā atītaṃ āhari. Sabbampi vatthu purimanayeneva vitthāretabbaṃ.

    30.

    30.

    ‘‘ஸந்தி ருக்கா² ஹரிபத்தா, து³மா நேகப²லா ப³ஹூ;

    ‘‘Santi rukkhā haripattā, dumā nekaphalā bahū;

    கஸ்மா நு ஸுக்கே² கோளாபே, ஸுவஸ்ஸ நிரதோ மனோ.

    Kasmā nu sukkhe koḷāpe, suvassa nirato mano.

    31.

    31.

    ‘‘ப²லஸ்ஸ உபபு⁴ஞ்ஜிம்ஹா, நேகவஸ்ஸக³ணே ப³ஹூ;

    ‘‘Phalassa upabhuñjimhā, nekavassagaṇe bahū;

    அப²லம்பி விதி³த்வான, ஸாவ மெத்தி யதா² புரே.

    Aphalampi viditvāna, sāva metti yathā pure.

    32.

    32.

    ‘‘ஸுக்க²ஞ்ச ருக்க²ங் கோளாபங், ஓபத்தமப²லங் து³மங்;

    ‘‘Sukkhañca rukkhaṃ koḷāpaṃ, opattamaphalaṃ dumaṃ;

    ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் தோ³ஸங் பஸ்ஸஸே தி³ஜ.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ dosaṃ passase dija.

    33.

    33.

    ‘‘யே ப²லத்தா² ஸம்ப⁴ஜந்தி, அப²லோதி ஜஹந்தி நங்;

    ‘‘Ye phalatthā sambhajanti, aphaloti jahanti naṃ;

    அத்தத்த²பஞ்ஞா து³ம்மேதா⁴, தே ஹொந்தி பக்க²பாதினோ.

    Attatthapaññā dummedhā, te honti pakkhapātino.

    34.

    34.

    ‘‘ஸாது⁴ ஸக்கி² கதங் ஹோதி, மெத்தி ஸங்ஸதி ஸந்த²வோ;

    ‘‘Sādhu sakkhi kataṃ hoti, metti saṃsati santhavo;

    ஸசேதங் த⁴ம்மங் ரோசேஸி, பாஸங்ஸோஸி விஜானதங்.

    Sacetaṃ dhammaṃ rocesi, pāsaṃsosi vijānataṃ.

    35.

    35.

    ‘‘ஸோ தே ஸுவ வரங் த³ம்மி, பத்தயான விஹங்க³ம;

    ‘‘So te suva varaṃ dammi, pattayāna vihaṅgama;

    வரங் வரஸ்ஸு வக்கங்க³, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ varassu vakkaṅga, yaṃ kiñci manasicchasi.

    36.

    36.

    ‘‘அபி நாம நங் பஸ்ஸெய்யங், ஸபத்தங் ஸப²லங் து³மங்;

    ‘‘Api nāma naṃ passeyyaṃ, sapattaṃ saphalaṃ dumaṃ;

    த³லித்³தோ³வ நிதி⁴ங் லத்³தா⁴, நந்தெ³ய்யாஹங் புனப்புனங்.

    Daliddova nidhiṃ laddhā, nandeyyāhaṃ punappunaṃ.

    37.

    37.

    ‘‘ததோ அமதமாதா³ய, அபி⁴ஸிஞ்சி மஹீருஹங்;

    ‘‘Tato amatamādāya, abhisiñci mahīruhaṃ;

    தஸ்ஸ ஸாகா² விரூஹிங்ஸு, ஸீதச்சா²யா மனோரமா.

    Tassa sākhā virūhiṃsu, sītacchāyā manoramā.

    38.

    38.

    ‘‘ஏவங் ஸக்க ஸுகீ² ஹோஹி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    ‘‘Evaṃ sakka sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;

    யதா²ஹமஜ்ஜ ஸுகி²தோ, தி³ஸ்வான ஸப²லங் து³மங்.

    Yathāhamajja sukhito, disvāna saphalaṃ dumaṃ.

    39.

    39.

    ‘‘ஸுவஸ்ஸ ச வரங் த³த்வா, கத்வான ஸப²லங் து³மங்;

    ‘‘Suvassa ca varaṃ datvā, katvāna saphalaṃ dumaṃ;

    பக்காமி ஸஹ ப⁴ரியாய, தே³வானங் நந்த³னங் வன’’ந்தி. –

    Pakkāmi saha bhariyāya, devānaṃ nandanaṃ vana’’nti. –

    பஞ்ஹபடிபஞ்ஹாபி அத்தோ²பி புரிமனயேனேவ வேதி³தப்³பா³, அனுத்தானபத³மேவ பன வண்ணயிஸ்ஸாம.

    Pañhapaṭipañhāpi atthopi purimanayeneva veditabbā, anuttānapadameva pana vaṇṇayissāma.

    ஹரிபத்தாதி நீலபத்தஸச்ச²ன்னா. கோளாபேதி வாதே பஹரந்தே ஆகோடிதஸத்³த³ங் விய முஞ்சமானே நிஸ்ஸாரே. ஸுவஸ்ஸாதி ஆயஸ்மதோ ஸுவராஜஸ்ஸ கஸ்மா ஏவரூபே ருக்கே² மனோ நிரதோ. ப²லஸ்ஸாதி ப²லங் அஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ. நேகவஸ்ஸக³ணேதி அனேகவஸ்ஸக³ணே. ப³ஹூதி ஸமானேபி அனேகஸதே ந த்³வே தயோ, அத² கோ² ப³ஹூவ. விதி³த்வானாதி ஹங்ஸராஜ இதா³னி அம்ஹாகங் இமங் ருக்க²ங் அப²லங் விதி³த்வாபி யதா² புரே ஏதேன ஸத்³தி⁴ங் மெத்தி, ஸாவ மெத்தி, தஞ்ஹி மயங் ந பி⁴ந்தா³ம, மெத்திங் பி⁴ந்த³ந்தா ஹி அனரியா அஸப்புரிஸா நாம ஹொந்தீதி பகாஸெந்தோ ஏவமாஹ.

    Haripattāti nīlapattasacchannā. Koḷāpeti vāte paharante ākoṭitasaddaṃ viya muñcamāne nissāre. Suvassāti āyasmato suvarājassa kasmā evarūpe rukkhe mano nirato. Phalassāti phalaṃ assa rukkhassa. Nekavassagaṇeti anekavassagaṇe. Bahūti samānepi anekasate na dve tayo, atha kho bahūva. Viditvānāti haṃsarāja idāni amhākaṃ imaṃ rukkhaṃ aphalaṃ viditvāpi yathā pure etena saddhiṃ metti, sāva metti, tañhi mayaṃ na bhindāma, mettiṃ bhindantā hi anariyā asappurisā nāma hontīti pakāsento evamāha.

    ஓபத்தந்தி அவபத்தங் நிப்பத்தங் பதிதபத்தங். கிங் தோ³ஸங் பஸ்ஸஸேதி அஞ்ஞே ஸகுணா ஏதங் ஓஹாய அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தி, த்வங் ஏவங் க³மனே கிங் நாம தோ³ஸங் பஸ்ஸஸி. யே ப²லத்தா²தி யே பக்கி²னோ ப²லத்தா²ய ப²லகாரணா ஸம்ப⁴ஜந்தி உபக³ச்ச²ந்தி, அப²லோதி ஞத்வா ஏதங் ஜஹந்தி. அத்தத்த²பஞ்ஞாதி அத்தனோ அத்தா²ய பஞ்ஞா, பரங் அனோலோகெத்வா அத்தனியேவ வா டி²தா ஏதேஸங் பஞ்ஞாதி அத்தத்த²பஞ்ஞா. பக்க²பாதினோதி தே அத்தனோயேவ வுட்³டி⁴ங் பச்சாஸீஸமானா மித்தபக்க²ங் பாதெந்தி நாஸெந்தீதி பக்க²பாதினோ நாம ஹொந்தி. அத்தபக்கே²யேவ வா பதந்தீதி பக்க²பாதினோ.

    Opattanti avapattaṃ nippattaṃ patitapattaṃ. Kiṃ dosaṃ passaseti aññe sakuṇā etaṃ ohāya aññattha gacchanti, tvaṃ evaṃ gamane kiṃ nāma dosaṃ passasi. Ye phalatthāti ye pakkhino phalatthāya phalakāraṇā sambhajanti upagacchanti, aphaloti ñatvā etaṃ jahanti. Attatthapaññāti attano atthāya paññā, paraṃ anoloketvā attaniyeva vā ṭhitā etesaṃ paññāti attatthapaññā. Pakkhapātinoti te attanoyeva vuḍḍhiṃ paccāsīsamānā mittapakkhaṃ pātenti nāsentīti pakkhapātino nāma honti. Attapakkheyeva vā patantīti pakkhapātino.

    அபி நாம நந்தி ஹங்ஸராஜ, ஸசே மே மனோரதோ² நிப்ப²ஜ்ஜெய்ய, தயா தி³ன்னோ வரோ ஸம்பஜ்ஜெய்ய, அபி நாம அஹங் இமங் ருக்க²ங் ஸபத்தங் ஸப²லங் புன பஸ்ஸெய்யங், ததோ த³லித்³தோ³ நிதி⁴ங் லபி⁴த்வாவ புனப்புனங் ஏதங் அபி⁴னந்தெ³ய்யங், தங் தி³ஸ்வாவ பமோதெ³ய்யங். அமதமாதா³யாதி அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன டி²தோ க³ங்கோ³த³கங் க³ஹெத்வா அபி⁴ஸிஞ்சயீதி அத்தோ². இமஸ்மிங் ஜாதகே இமாய ஸத்³தி⁴ங் த்³வே அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² ஹொந்தி.

    Apināma nanti haṃsarāja, sace me manoratho nipphajjeyya, tayā dinno varo sampajjeyya, api nāma ahaṃ imaṃ rukkhaṃ sapattaṃ saphalaṃ puna passeyyaṃ, tato daliddo nidhiṃ labhitvāva punappunaṃ etaṃ abhinandeyyaṃ, taṃ disvāva pamodeyyaṃ. Amatamādāyāti attano ānubhāvena ṭhito gaṅgodakaṃ gahetvā abhisiñcayīti attho. Imasmiṃ jātake imāya saddhiṃ dve abhisambuddhagāthā honti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴ அஹோஸி, ஸுவராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sakko anuruddho ahosi, suvarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    சூளஸுவஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Cūḷasuvajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 430. சூளஸுவஜாதகங் • 430. Cūḷasuvajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact