O lume a cunoașterii
    Sănătate

    Cum acţionează fibrele alimentare

    Cantitatea de fibre din dieta unei persoane poate influenţa creşterea în greutate, zahărul din sânge, sensibilitatea la insulină şi sănătatea colonului.



    Cicoarea, o sursă de inulină.


    Două studii recente efectuate la Centrul pentru Inflamaţie, Imunitate şi Infecţie al Universităţii din Georgia, Statele Unite, şi la Universitatea din Gothenburg, Suedia, aruncă o lumină nouă asupra modului în care fibrele au efect asupra corpului.

    Fibrele sub diferite forme se găsesc în fructe, leguminoase, legume şi cereale integrale. Aşa-numitele diete occidentale, care sunt bogate în grăsimi şi zaharuri, dar au un conţinut redus de fibre, duc la boli inflamatorii intestinale, creştere în greutate şi diabet.

    Cele două studii au început prin hrănirea animalelor de laborator cu o dietă extrem de redusă în fibre care a dus rapid la creşterea în greutate, la zahăr din sânge crescut şi la rezistenţă la insulină.

    Animalele au dezvoltat probleme cu stratul protector de mucus în colon după doar 3-7 zile: acest strat de mucus a devenit mai penetrabil şi bacteriile au afectat celulele epiteliale ale colonului. Cantităţi mari de bacterii intestinale au murit după dieta cu fibre scăzute şi au apărut dezechilibre nesănătoase ale diferitelor tulpini de bacterii intestinale.

    Aceste lucrări arată importanţa stratului de mucus interior în separarea bacteriilor şi a gazdei umane. Lipsa de fibre a avut ca rezultat penetrarea stratului de mucus de către bacterii şi acele bacterii au promovat inflamaţia, contribuind la sindromul metabolic.

    Un transplant de bacterii intestinale de la un animal sănătos ar putea anula unele dintre modificările nocive ale stratului de mucus al colonului.

    Suplimentarea cu Bifidobacterium (o bacterie benefică) a ajutat la problemele de creştere a mucusului colonului, dar nu şi la problemele de penetrare a mucusului. Suplimentarea dietei cu inulină (un tip de fibră fermentabilă) a redus penetrarea mucusului, dar nu a ajutat la mucus.

    Prin trecerea la o dietă compusă din 20% inulină, cercetătorii au descoperit că ar putea inversa unele aspecte ale sindromului metabolic, cum ar fi promovarea pierderii în greutate şi controlul mai mare al zahărului din sânge, dar nu şi altele, cum ar fi nivelurile crescute ale trigliceridelor.

    Inulina din fibre a ajutat, de asemenea, la restabilirea masei colonului, la creşterea numărului de celule de absorbţie intestinală, enterocite, şi la restabilirea parţială a numărului şi diversităţii bacteriilor intestinale. Cu toate acestea, suplimentele de fibre nu au putut restaura complet flora bacteriană a intestinului.

    Simpla îmbogăţire a alimentelor prelucrate cu fibre purificate ar putea oferi unele beneficii pentru sănătate, dar mai este până când se va înţelege interacţiunea foarte complexă dintre alimente, bacterii şi gazdă.

    27 DECEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu recent, efectuat la Universitatea Michigan, din Statele Unite, a stabilit modul în care un condiment comun, scorţişoara, ajută în lupta împotriva obezităţii.
    Cercetătorii de la Mailman School of Public Health a Universităţii Columbia, Ferkauf Graduate School of Psychology şi Albert Einstein College of Medicine, Statele Unite, au studiat legătura dintre alergiile alimentare şi anxietatea şi depresia din copilărie.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele.
    Cercetatori de la departamentul de entomologie al University of Illinois au stabilit ca in miere se gasesc componente care activeaza genele de detoxifiere la albine. Analizele ARN au aratat ca aceastea regleaza toate categoriile de gene de detoxifiere si selectiv genele antimicrobiene.
    Oamenii de ştiinţă de la Texas A&M Health Science Center College of Medicine au descoperit celulele creierului responsabile pentru incitarea la consumul de alcool.
    Cercetatori de la University College London au studiat si descris pentru prima data mecanismul prin care celulele se grupeaza si se deplaseaza prin corp, mecanism numit 'chase and run'. Studiul se concentreaza asupra procesului care apare atunci cand celulele canceroase interactioneaza cu celulele sanatoase, cu scopul de a migra in corp, la aparitia metastazei.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact