Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. சுந்த³ஸுத்தவண்ணனா

    3. Cundasuttavaṇṇanā

    379. ததியே மக³தே⁴ஸூதி ஏவங்னாமகே ஜனபதே³. நாலககா³மகேதி ராஜக³ஹஸ்ஸ அவிதூ³ரே அத்தனோ குலஸந்தகே ஏவங்னாமகே கா³மே. சுந்தோ³ ஸமணுத்³தே³ஸோதி அயங் தே²ரோ த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ கனிட்ட²பா⁴திகோ, தங் பி⁴க்கூ² அனுபஸம்பன்னகாலே ‘‘சுந்தோ³ ஸமணுத்³தே³ஸோ’’தி ஸமுதா³சரித்வா தே²ரகாலேபி ததே²வ ஸமுதா³சரிங்ஸு. தேன வுத்தங் ‘‘சுந்தோ³ ஸமணுத்³தே³ஸோ’’தி. உபட்டா²கோ ஹோதீதி முகோ²த³கத³ந்தகட்ட²தா³னேன சேவ பரிவேணஸம்மஜ்ஜன-பிட்டி²பரிகம்மகரண-பத்தசீவரக்³க³ஹணேன ச உபட்டா²னகரோ ஹோதி. பரினிப்³பா³யீதி அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தோ. கதரஸ்மிங் காலேதி? ப⁴க³வதோ பரினிப்³பா³னஸங்வச்ச²ரே.

    379. Tatiye magadhesūti evaṃnāmake janapade. Nālakagāmaketi rājagahassa avidūre attano kulasantake evaṃnāmake gāme. Cundo samaṇuddesoti ayaṃ thero dhammasenāpatissa kaniṭṭhabhātiko, taṃ bhikkhū anupasampannakāle ‘‘cundo samaṇuddeso’’ti samudācaritvā therakālepi tatheva samudācariṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘cundo samaṇuddeso’’ti. Upaṭṭhāko hotīti mukhodakadantakaṭṭhadānena ceva pariveṇasammajjana-piṭṭhiparikammakaraṇa-pattacīvaraggahaṇena ca upaṭṭhānakaro hoti. Parinibbāyīti anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbuto. Katarasmiṃ kāleti? Bhagavato parinibbānasaṃvacchare.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – ப⁴க³வா கிர வுத்த²வஸ்ஸோ வேளுவகா³மகா நிக்க²மித்வா ‘‘ஸாவத்தி²ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³தமக்³கே³னேவ படினிவத்தந்தோ அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனங் பாவிஸி. த⁴ம்மஸேனாபதி ப⁴க³வதோ வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா தி³வாட்டா²னங் க³தோ, ஸோ தத்த² அந்தேவாஸிகேஸு வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா படிக்கந்தேஸு தி³வாட்டா²னங் ஸம்மஜ்ஜித்வா சம்மக²ண்ட³ங் பஞ்ஞாபெத்வா பாதே³ பக்கா²லெத்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ப²லஸமாபத்திங் பாவிஸி. அத²ஸ்ஸ யதா² பரிச்சே²தே³ன ததோ வுட்டி²தஸ்ஸ அயங் பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ ‘‘பு³த்³தா⁴ நு கோ² பட²மங் பரினிப்³பா³யந்தி, உதா³ஹு அக்³க³ஸாவகாதி, ததோ ‘‘அக்³க³ஸாவகா பட²ம’’ந்தி ஞத்வா அத்தனோ ஆயுஸங்கா²ரங் ஓலோகேஸி. ஸோ ‘‘ஸத்தாஹமேவ மே ஆயுஸங்கா²ரா பவத்திஸ்ஸந்தீ’’தி ஞத்வா ‘‘கத்த² பரினிப்³பா³யிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – bhagavā kira vutthavasso veḷuvagāmakā nikkhamitvā ‘‘sāvatthiṃ gamissāmī’’ti āgatamaggeneva paṭinivattanto anupubbena sāvatthiṃ patvā jetavanaṃ pāvisi. Dhammasenāpati bhagavato vattaṃ dassetvā divāṭṭhānaṃ gato, so tattha antevāsikesu vattaṃ dassetvā paṭikkantesu divāṭṭhānaṃ sammajjitvā cammakhaṇḍaṃ paññāpetvā pāde pakkhāletvā pallaṅkaṃ ābhujitvā phalasamāpattiṃ pāvisi. Athassa yathā paricchedena tato vuṭṭhitassa ayaṃ parivitakko udapādi ‘‘buddhā nu kho paṭhamaṃ parinibbāyanti, udāhu aggasāvakāti, tato ‘‘aggasāvakā paṭhama’’nti ñatvā attano āyusaṅkhāraṃ olokesi. So ‘‘sattāhameva me āyusaṅkhārā pavattissantī’’ti ñatvā ‘‘kattha parinibbāyissāmī’’ti cintesi.

    ததோ ‘‘ராஹுலோ தாவதிங்ஸேஸு பரினிப்³பு³தோ, அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரோ ச²த்³த³ந்தத³ஹே, அஹங் கத்த² பரினிப்³பா³யிஸ்ஸாமீ’’தி புனப்புனங் சிந்தெந்தோ மாதரங் ஆரப்³ப⁴ ஸதிங் உப்பாதே³ஸி – ‘‘மய்ஹங் மாதா ஸத்தன்னங் அரஹந்தானங் மாதா ஹுத்வாபி பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்கே⁴ஸு அப்பஸன்னா, அத்தி² நு கோ² தஸ்ஸா உபனிஸ்ஸயோ, நத்தி² நு கோ²’’தி. ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்ஸ தே³ஸனாய அபி⁴ஸமயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஓலோகெந்தோ ‘‘மமேவ த⁴ம்மதே³ஸனாய ப⁴விஸ்ஸதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ. ஸசே கோ² பனாஹங் அப்பொஸ்ஸுக்கோ ப⁴வெய்யங், ப⁴விஸ்ஸந்தி மே வத்தாரோ – ‘‘ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ அவஸேஸஜனானம்பி அவஸ்ஸயோ ஹோதி. ததா² ஹிஸ்ஸ ஸமசித்தஸுத்தந்ததே³ஸனாதி³வஸே (அ॰ நி॰ 2.33-37) கோடிஸதஸஹஸ்ஸதே³வதா அரஹத்தங் பத்தா, தயோ மக்³கே³ படிவித்³த⁴தே³வதானங் க³ணனா நத்தி², அஞ்ஞேஸு ச டா²னேஸு அனேகா அபி⁴ஸமயா தி³ஸ்ஸந்தி, தே²ரே ச சித்தங் பஸாதெ³த்வா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தானேவ அஸீதி குலஸஹஸ்ஸானி, ஸோ தா³னி ஸகமாதுமிச்சா²த³ஸ்ஸனமத்தம்பி ஹரிதுங் நாஸக்கீ²’’தி. தஸ்மா மாதரங் மிச்சா²த³ஸ்ஸனா மோசெத்வா ஜாதோவரகேயேவ பரினிப்³பா³யிஸ்ஸாமீ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா ‘‘அஜ்ஜேவ ப⁴க³வந்தங் அனுஜானாபெத்வா நிக்க²மிஸ்ஸாமீ’’தி சுந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆவுஸோ, சுந்த³, அம்ஹாகங் பஞ்சஸதாய பி⁴க்கு²பரிஸாய ஸஞ்ஞங் தே³ஹி. ‘க³ண்ஹதா²வுஸோ பத்தசீவரானி, த⁴ம்மஸேனாபதி நாலககா³மங் க³ந்துகாமோ’’’தி. தே²ரோ ததா² அகாஸி.

    Tato ‘‘rāhulo tāvatiṃsesu parinibbuto, aññāsikoṇḍaññatthero chaddantadahe, ahaṃ kattha parinibbāyissāmī’’ti punappunaṃ cintento mātaraṃ ārabbha satiṃ uppādesi – ‘‘mayhaṃ mātā sattannaṃ arahantānaṃ mātā hutvāpi buddhadhammasaṅghesu appasannā, atthi nu kho tassā upanissayo, natthi nu kho’’ti. Sotāpattimaggassa upanissayaṃ disvā ‘‘kassa desanāya abhisamayo bhavissatī’’ti olokento ‘‘mameva dhammadesanāya bhavissati, na aññassa. Sace kho panāhaṃ appossukko bhaveyyaṃ, bhavissanti me vattāro – ‘‘sāriputtatthero avasesajanānampi avassayo hoti. Tathā hissa samacittasuttantadesanādivase (a. ni. 2.33-37) koṭisatasahassadevatā arahattaṃ pattā, tayo magge paṭividdhadevatānaṃ gaṇanā natthi, aññesu ca ṭhānesu anekā abhisamayā dissanti, there ca cittaṃ pasādetvā sagge nibbattāneva asīti kulasahassāni, so dāni sakamātumicchādassanamattampi harituṃ nāsakkhī’’ti. Tasmā mātaraṃ micchādassanā mocetvā jātovarakeyeva parinibbāyissāmī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā ‘‘ajjeva bhagavantaṃ anujānāpetvā nikkhamissāmī’’ti cundattheraṃ āmantesi – ‘‘āvuso, cunda, amhākaṃ pañcasatāya bhikkhuparisāya saññaṃ dehi. ‘Gaṇhathāvuso pattacīvarāni, dhammasenāpati nālakagāmaṃ gantukāmo’’’ti. Thero tathā akāsi.

    பி⁴க்கூ² ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. தே²ரோ ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா தி³வாட்டா²னங் ஸம்மஜ்ஜித்வா தி³வாட்டா²னத்³வாரே ட²த்வா தி³வாட்டா²னங் ஓலோகெத்வா ‘‘இத³ங் தா³னி பச்சி²மத³ஸ்ஸனங், புன ஆக³மனங் நத்தீ²’’தி பஞ்சஸதபி⁴க்கூ²ஹி பரிவுதோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச ‘‘அனுஜானாது மே ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, அனுஜானாது ஸுக³தோ. பரினிப்³பா³னகாலோ மே, ஒஸ்ஸட்டோ² மே ஆயுஸங்கா²ரோ’’தி. பு³த்³தா⁴ பன யஸ்மா ‘‘பரினிப்³பா³ஹீ’’தி வுத்தே மரணவண்ணங் ஸங்வண்ணெந்தீதி, ‘‘மா பரினிப்³பா³ஹீ’’தி வுத்தே வட்டஸ்ஸ கு³ணங் கதெ²ந்தீதி மிச்சா²தி³ட்டி²கா தோ³ஸங் ஆரோபெஸ்ஸந்தி, தஸ்மா தது³ப⁴யம்பி ந வத³ந்தி. தேன நங் ப⁴க³வா – ‘‘கத்த² பரினிப்³பா³யிஸ்ஸஸி ஸாரிபுத்தா’’தி வத்வா – ‘‘அத்தி², ப⁴ந்தே, மக³தே⁴ஸு நாலககா³மே ஜாதோவரகோ, தத்தா²ஹங் பரினிப்³பா³யிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே – ‘‘யஸ்ஸ தா³னி த்வங், ஸாரிபுத்த, காலங் மஞ்ஞஸி, இதா³னி பன தே ஜெட்ட²கனிட்ட²பா⁴திகானங் தாதி³ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ஸ்ஸனங் து³ல்லப⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி, தே³ஸேஹி நேஸங் த⁴ம்ம’’ந்தி ஆஹ.

    Bhikkhū senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya therassa santikaṃ agamaṃsu. Thero senāsanaṃ saṃsāmetvā divāṭṭhānaṃ sammajjitvā divāṭṭhānadvāre ṭhatvā divāṭṭhānaṃ oloketvā ‘‘idaṃ dāni pacchimadassanaṃ, puna āgamanaṃ natthī’’ti pañcasatabhikkhūhi parivuto bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā bhagavantaṃ etadavoca ‘‘anujānātu me bhante bhagavā, anujānātu sugato. Parinibbānakālo me, ossaṭṭho me āyusaṅkhāro’’ti. Buddhā pana yasmā ‘‘parinibbāhī’’ti vutte maraṇavaṇṇaṃ saṃvaṇṇentīti, ‘‘mā parinibbāhī’’ti vutte vaṭṭassa guṇaṃ kathentīti micchādiṭṭhikā dosaṃ āropessanti, tasmā tadubhayampi na vadanti. Tena naṃ bhagavā – ‘‘kattha parinibbāyissasi sāriputtā’’ti vatvā – ‘‘atthi, bhante, magadhesu nālakagāme jātovarako, tatthāhaṃ parinibbāyissāmī’’ti vutte – ‘‘yassa dāni tvaṃ, sāriputta, kālaṃ maññasi, idāni pana te jeṭṭhakaniṭṭhabhātikānaṃ tādisassa bhikkhuno dassanaṃ dullabhaṃ bhavissati, desehi nesaṃ dhamma’’nti āha.

    தே²ரோ – ‘‘ஸத்தா² மய்ஹங் இத்³தி⁴விகுப்³ப³னபுப்³ப³ங்க³மங் த⁴ம்மதே³ஸனங் பச்சாஸீஸதீ’’தி ஞத்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா தாலப்பமாணங் ஆகாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ஓருய்ஹ த³ஸப³லஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³, புன த்³விதாலப்பமாணங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ஓருய்ஹ த³ஸப³லஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³, ஏதேனுபாயேன ஸத்ததாலப்பமாணங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா அனேகானி பாடிஹாரியஸதானி த³ஸ்ஸெந்தோ த⁴ம்மகத²ங் ஆரபி⁴. தி³ஸ்ஸமானேனபி காயேன கதே²தி, அதி³ஸ்ஸமானேனபி. உபரிமேன வா ஹெட்டி²மேன வா உபட்³ட⁴காயேன கதே²தி அதி³ஸ்ஸமானேனபி தி³ஸ்ஸமானேனபி, காலேன சந்த³வண்ணங் த³ஸ்ஸேதி, காலேன ஸூரியவண்ணங், காலேன பப்³ப³தவண்ணங், காலேன ஸமுத்³த³வண்ணங், காலேன சக்கவத்திராஜா ஹோதி, காலேன வெஸ்ஸவணமஹாராஜா, காலேன ஸக்கோ தே³வராஜா, காலேன மஹாப்³ரஹ்மாதி ஏவங் அனேகானி பாடிஹாரியஸதானி த³ஸ்ஸெந்தோ த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. ஸகலனக³ரங் ஸன்னிபதி. தே²ரோ ஓருய்ஹ த³ஸப³லஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘கோ நாமோ அயங் ஸாரிபுத்த த⁴ம்மபரியாயோ’’தி. ஸீஹவிகீளிதோ நாம, ப⁴ந்தேதி. தக்³க⁴, ஸாரிபுத்த, ஸீஹவிகீளிதோ தக்³க⁴, ஸாரிபுத்த, ஸீஹவிகீளிதோதி.

    Thero – ‘‘satthā mayhaṃ iddhivikubbanapubbaṅgamaṃ dhammadesanaṃ paccāsīsatī’’ti ñatvā bhagavantaṃ vanditvā tālappamāṇaṃ ākāsaṃ abbhuggantvā oruyha dasabalassa pāde vandi, puna dvitālappamāṇaṃ abbhuggantvā oruyha dasabalassa pāde vandi, etenupāyena sattatālappamāṇaṃ abbhuggantvā anekāni pāṭihāriyasatāni dassento dhammakathaṃ ārabhi. Dissamānenapi kāyena katheti, adissamānenapi. Uparimena vā heṭṭhimena vā upaḍḍhakāyena katheti adissamānenapi dissamānenapi, kālena candavaṇṇaṃ dasseti, kālena sūriyavaṇṇaṃ, kālena pabbatavaṇṇaṃ, kālena samuddavaṇṇaṃ, kālena cakkavattirājā hoti, kālena vessavaṇamahārājā, kālena sakko devarājā, kālena mahābrahmāti evaṃ anekāni pāṭihāriyasatāni dassento dhammakathaṃ kathesi. Sakalanagaraṃ sannipati. Thero oruyha dasabalassa pāde vanditvā aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā āha – ‘‘ko nāmo ayaṃ sāriputta dhammapariyāyo’’ti. Sīhavikīḷito nāma, bhanteti. Taggha, sāriputta, sīhavikīḷito taggha, sāriputta, sīhavikīḷitoti.

    தே²ரோ அலத்தகவண்ணே ஹத்தே² பஸாரெத்வா ஸத்து² ஸுவண்ணகச்ச²பஸதி³ஸே பாதே³ கொ³ப்ப²கேஸு க³ஹெத்வா – ‘‘ப⁴ந்தே, இமேஸங் பாதா³னங் வந்த³னத்தா²ய கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கங் அஸங்க்²யெய்யங் பாரமியோ பூரிதா, ஸோ மே மனோரதோ² மத்த²கங் பத்தோ, இதோ தா³னி பட்டா²ய படிஸந்தி⁴வஸேன ந புன ஏகட்டா²னே ஸன்னிபாதோ ஸமாக³மோ அத்தி², சி²ன்னோ ஏஸ விஸ்ஸாஸோ, அனேகேஹி பு³த்³த⁴ஸதஸஹஸ்ஸேஹி பவிட்ட²ங் அஜரங் அமரங் கே²மங் ஸுக²ங் ஸீதலங் அப⁴யங் நிப்³பா³னபுரங் பவிஸிஸ்ஸாமி, ஸசே மே கிஞ்சி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா ந ரோசேத², க²மத² தங் ப⁴க³வா, க³மனகாலோ மய்ஹ’’ந்தி. க²மாமி தே, ஸாரிபுத்த, ந கோ² பன தே கிஞ்சி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா மய்ஹங் அருச்சனகங் அத்தி², யஸ்ஸ தா³னி த்வங், ஸாரிபுத்த, காலங் மஞ்ஞஸீதி.

    Thero alattakavaṇṇe hatthe pasāretvā satthu suvaṇṇakacchapasadise pāde gopphakesu gahetvā – ‘‘bhante, imesaṃ pādānaṃ vandanatthāya kappasatasahassādhikaṃ asaṅkhyeyyaṃ pāramiyo pūritā, so me manoratho matthakaṃ patto, ito dāni paṭṭhāya paṭisandhivasena na puna ekaṭṭhāne sannipāto samāgamo atthi, chinno esa vissāso, anekehi buddhasatasahassehi paviṭṭhaṃ ajaraṃ amaraṃ khemaṃ sukhaṃ sītalaṃ abhayaṃ nibbānapuraṃ pavisissāmi, sace me kiñci kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā na rocetha, khamatha taṃ bhagavā, gamanakālo mayha’’nti. Khamāmi te, sāriputta, na kho pana te kiñci kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā mayhaṃ aruccanakaṃ atthi, yassa dāni tvaṃ, sāriputta, kālaṃ maññasīti.

    இதி ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதஸமனந்தரங் ஸத்து² பாதே³ வந்தி³த்வா உட்டி²தமத்தே ஆயஸ்மந்தே ஸாரிபுத்தே ஸினேருசக்கவாளஹிமவந்தபரிப⁴ண்ட³பப்³ப³தே தா⁴ரயமானாபி – ‘‘அஜ்ஜ இமங் கு³ணராஸிங் தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி வத³ந்தீ விய ஏகப்பஹாரேனேவ விரவமானா மஹாபத²வீ யாவ உத³கபரியந்தா அகம்பி, ஆகாஸே தே³வது³ந்து³பி⁴யோ ப²லிங்ஸு, மஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹித்வா பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸி.

    Iti bhagavatā anuññātasamanantaraṃ satthu pāde vanditvā uṭṭhitamatte āyasmante sāriputte sinerucakkavāḷahimavantaparibhaṇḍapabbate dhārayamānāpi – ‘‘ajja imaṃ guṇarāsiṃ dhāretuṃ na sakkomī’’ti vadantī viya ekappahāreneva viravamānā mahāpathavī yāva udakapariyantā akampi, ākāse devadundubhiyo phaliṃsu, mahāmegho uṭṭhahitvā pokkharavassaṃ vassi.

    ஸத்தா² – ‘‘த⁴ம்மஸேனாபதிங் படிபாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி த⁴ம்மாஸனா வுட்டா²ய க³ந்த⁴குடிஅபி⁴முகோ² க³ந்த்வா மணிப²லகே அட்டா²ஸி. தே²ரோ திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா சதூஸு டா²னேஸு வந்தி³த்வா – ‘‘ப⁴க³வா இதோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கஸ்ஸ அஸங்க்²யெய்யஸ்ஸ உபரி அனோமத³ஸ்ஸீஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாத³மூலே நிபஜ்ஜித்வா தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனங் பத்தே²ஸிங், ஸா மே பத்த²னா ஸமித்³தா⁴, தி³ட்டா² தும்ஹே, தங் பட²மத³ஸ்ஸனங், இத³ங் பச்சி²மத³ஸ்ஸனங். புன தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனங் நத்தீ²’’தி வத்வா த³ஸனக²ஸமோதா⁴னஸமுஜ்ஜலங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ யாவ த³ஸ்ஸனவிஸயா அபி⁴முகோ²வ படிக்கமித்வா வந்தி³த்வா பக்காமி. புன மஹாபத²வீ தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தீ உத³கபரியந்தங் கத்வா அகம்பி.

    Satthā – ‘‘dhammasenāpatiṃ paṭipādessāmī’’ti dhammāsanā vuṭṭhāya gandhakuṭiabhimukho gantvā maṇiphalake aṭṭhāsi. Thero tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā catūsu ṭhānesu vanditvā – ‘‘bhagavā ito kappasatasahassādhikassa asaṅkhyeyyassa upari anomadassīsammāsambuddhassa pādamūle nipajjitvā tumhākaṃ dassanaṃ patthesiṃ, sā me patthanā samiddhā, diṭṭhā tumhe, taṃ paṭhamadassanaṃ, idaṃ pacchimadassanaṃ. Puna tumhākaṃ dassanaṃ natthī’’ti vatvā dasanakhasamodhānasamujjalaṃ añjaliṃ paggayha yāva dassanavisayā abhimukhova paṭikkamitvā vanditvā pakkāmi. Puna mahāpathavī dhāretuṃ asakkontī udakapariyantaṃ katvā akampi.

    ப⁴க³வா பரிவாரெத்வா டி²தே பி⁴க்கூ² ஆஹ – ‘‘அனுக³ச்ச²த², பி⁴க்க²வே, தும்ஹாகங் ஜெட்ட²பா⁴திக’’ந்தி. தஸ்மிங் க²ணே சதஸ்ஸோபி பரிஸா ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் ஏககங்யேவ ஜேதவனே ஓஹாய நிரவஸேஸா நிக்க²மிங்ஸு. ஸாவத்தி²னக³ரவாஸினோபி – ‘‘ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ கிர ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் ஆபுச்சி²த்வா பரினிப்³பா³யிதுகாமோ நிக்க²ந்தோ, பஸ்ஸிஸ்ஸாம ந’’ந்தி நக³ரத்³வாரானி நிரோகாஸானி கரொந்தா நிக்க²மித்வா க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² கேஸே விகிரித்வா – ‘‘இதா³னி மயங் கஹங் மஹாபஞ்ஞோ நிஸின்னோ, கஹங் த⁴ம்மஸேனாபதி நிஸின்னோ’’தி புச்ச²ந்தா – ‘‘கஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாம, கஸ்ஸ ஹத்தே² ஸத்தா²ரங் ட²பெத்வா தே²ரோ பக்கந்தோ’’திஆதி³னா நயேன பரிதே³வந்தா ரோத³ந்தா தே²ரங் அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு.

    Bhagavā parivāretvā ṭhite bhikkhū āha – ‘‘anugacchatha, bhikkhave, tumhākaṃ jeṭṭhabhātika’’nti. Tasmiṃ khaṇe catassopi parisā sammāsambuddhaṃ ekakaṃyeva jetavane ohāya niravasesā nikkhamiṃsu. Sāvatthinagaravāsinopi – ‘‘sāriputtatthero kira sammāsambuddhaṃ āpucchitvā parinibbāyitukāmo nikkhanto, passissāma na’’nti nagaradvārāni nirokāsāni karontā nikkhamitvā gandhamālādihatthā kese vikiritvā – ‘‘idāni mayaṃ kahaṃ mahāpañño nisinno, kahaṃ dhammasenāpati nisinno’’ti pucchantā – ‘‘kassa santikaṃ gamissāma, kassa hatthe satthāraṃ ṭhapetvā thero pakkanto’’tiādinā nayena paridevantā rodantā theraṃ anubandhiṃsu.

    தே²ரோ மஹாபஞ்ஞாய டி²தத்தா – ‘‘ஸப்³பே³ஸங் அனதிக்கமனீயோ ஏஸ மக்³கோ³’’தி மஹாஜனங் ஓவதி³த்வா – ‘‘தும்ஹேபி, ஆவுஸோ, திட்ட²த², மா த³ஸப³லே பமாத³ங் ஆபஜ்ஜித்தா²’’தி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ம்பி நிவத்தெத்வா அத்தனோ பரிஸாயேவ ஸத்³தி⁴ங் பக்காமி. யேபி மனுஸ்ஸா – ‘‘புப்³பே³ அய்யோ பச்சாக³மனசாரிகங் சரதி, இத³ங் இதா³னி க³மனங் ந புன பச்சாக³மனாயா’’தி பரிதே³வந்தா அனுப³ந்தி⁴ங்ஸுயேவ. தேபி – ‘‘அப்பமத்தா, ஆவுஸோ, ஹோத², ஏவங்பா⁴வினோ நாம ஸங்கா²ரா’’தி நிவத்தேஸி.

    Thero mahāpaññāya ṭhitattā – ‘‘sabbesaṃ anatikkamanīyo esa maggo’’ti mahājanaṃ ovaditvā – ‘‘tumhepi, āvuso, tiṭṭhatha, mā dasabale pamādaṃ āpajjitthā’’ti bhikkhusaṅghampi nivattetvā attano parisāyeva saddhiṃ pakkāmi. Yepi manussā – ‘‘pubbe ayyo paccāgamanacārikaṃ carati, idaṃ idāni gamanaṃ na puna paccāgamanāyā’’ti paridevantā anubandhiṃsuyeva. Tepi – ‘‘appamattā, āvuso, hotha, evaṃbhāvino nāma saṅkhārā’’ti nivattesi.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஸப்³ப³த்த² ஏகரத்திவாஸேன அந்தராமக்³கே³ ஸத்தாஹங் மனுஸ்ஸானங் ஸங்க³ஹங் கரொந்தோ ஸாயங் நாலககா³மங் பத்வா கா³மத்³வாரே நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே அட்டா²ஸி. அத² உபரேவதோ நாம தே²ரஸ்ஸ பா⁴கி³னெய்யோ ப³ஹிகா³மங் க³ச்ச²ந்தோ தே²ரங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. தே²ரோ தங் ஆஹ – ‘‘அத்தி² கே³ஹே தே அய்யிகா’’தி. ஆம ப⁴ந்தேதி. க³ச்ச² அம்ஹாகங் இதா⁴க³தபா⁴வங் ஆரோசேஹி. ‘‘கஸ்மா ஆக³தோ’’தி ச வுத்தே – ‘‘அஜ்ஜ கிர ஏகதி³வஸங் அந்தோகா³மே வஸிஸ்ஸதி, ஜாதோவரகங் படிஜக்³க³த², பஞ்சன்னஞ்ச கிர பி⁴க்கு²ஸதானங் வஸனட்டா²னங் ஜானாதா²’’தி. ஸோ க³ந்த்வா – ‘‘அய்யிகே மய்ஹங் மாதுலோ ஆக³தோ’’தி ஆஹ. இதா³னி குஹிந்தி? கா³மத்³வாரேதி. ஏககோவ, அஞ்ஞோபி கோசி அத்தீ²தி? அத்தி² பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ²தி. கிங்காரணா ஆக³தோதி? ஸோ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ப்³ராஹ்மணீ – ‘‘கிங் நு கோ² எத்தகானங் வஸனட்டா²னங் படிஜக்³கா³பேதி , த³ஹரகாலே பப்³ப³ஜித்வா மஹல்லககாலே கி³ஹீ ஹோதுகாமோ’’தி சிந்தெந்தீ ஜாதோவரகங் படிஜக்³கா³பெத்வா பஞ்சஸதானங் வஸனட்டா²னங் காரெத்வா த³ண்ட³தீ³பிகா ஜாலெத்வா தே²ரஸ்ஸ பாஹேஸி.

    Atha kho āyasmā sāriputto sabbattha ekarattivāsena antarāmagge sattāhaṃ manussānaṃ saṅgahaṃ karonto sāyaṃ nālakagāmaṃ patvā gāmadvāre nigrodharukkhamūle aṭṭhāsi. Atha uparevato nāma therassa bhāgineyyo bahigāmaṃ gacchanto theraṃ disvā upasaṅkamitvā vanditvā aṭṭhāsi. Thero taṃ āha – ‘‘atthi gehe te ayyikā’’ti. Āma bhanteti. Gaccha amhākaṃ idhāgatabhāvaṃ ārocehi. ‘‘Kasmā āgato’’ti ca vutte – ‘‘ajja kira ekadivasaṃ antogāme vasissati, jātovarakaṃ paṭijaggatha, pañcannañca kira bhikkhusatānaṃ vasanaṭṭhānaṃ jānāthā’’ti. So gantvā – ‘‘ayyike mayhaṃ mātulo āgato’’ti āha. Idāni kuhinti? Gāmadvāreti. Ekakova, aññopi koci atthīti? Atthi pañcasatā bhikkhūti. Kiṃkāraṇā āgatoti? So taṃ pavattiṃ ārocesi. Brāhmaṇī – ‘‘kiṃ nu kho ettakānaṃ vasanaṭṭhānaṃ paṭijaggāpeti , daharakāle pabbajitvā mahallakakāle gihī hotukāmo’’ti cintentī jātovarakaṃ paṭijaggāpetvā pañcasatānaṃ vasanaṭṭhānaṃ kāretvā daṇḍadīpikā jāletvā therassa pāhesi.

    தே²ரோ பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பாஸாத³ங் ஆருய்ஹ ஜாதோவரகங் பவிஸித்வா நிஸீதி³, நிஸீதி³த்வா ‘‘தும்ஹாகங் வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²தா²’’தி பி⁴க்கூ² உய்யோஜேஸி. தேஸு க³தமத்தேஸுயேவ தே²ரஸ்ஸ க²ரோ ஆபா³தோ⁴ உப்பஜ்ஜி, லோஹிதபக்க²ந்தி³கா மாரணந்திகா வேத³னா வத்தந்தி. ஏகங் பா⁴ஜனங் பவிஸதி, ஏகங் நிக்க²மதி. ப்³ராஹ்மணீ – ‘‘மம புத்தஸ்ஸ பவத்தி மய்ஹங் ந ருச்சதீ’’தி அத்தனோ வஸனக³ப்³ப⁴த்³வாரங் நிஸ்ஸாய அட்டா²ஸி.

    Thero bhikkhūhi saddhiṃ pāsādaṃ āruyha jātovarakaṃ pavisitvā nisīdi, nisīditvā ‘‘tumhākaṃ vasanaṭṭhānaṃ gacchathā’’ti bhikkhū uyyojesi. Tesu gatamattesuyeva therassa kharo ābādho uppajji, lohitapakkhandikā māraṇantikā vedanā vattanti. Ekaṃ bhājanaṃ pavisati, ekaṃ nikkhamati. Brāhmaṇī – ‘‘mama puttassa pavatti mayhaṃ na ruccatī’’ti attano vasanagabbhadvāraṃ nissāya aṭṭhāsi.

    சத்தாரோ மஹாராஜானோ ‘‘த⁴ம்மஸேனாபதி குஹிங் விஹரதீ’’தி ஓலோகெந்தா நாலககா³மே ஜாதோவரகே பரினிப்³பா³னமஞ்சே நிபன்னோ, பச்சி²மத³ஸ்ஸனங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆக³ம்ம வந்தி³த்வா அட்ட²ங்ஸு. கே தும்ஹேதி? மஹாராஜானோ ப⁴ந்தேதி. கஸ்மா ஆக³தத்தா²தி? கி³லானுபட்டா²கா ப⁴விஸ்ஸாமாதி. ‘‘ஹோது, அத்தி² கி³லானுபட்டா²கோ, க³ச்ச²த² தும்ஹே’’தி உய்யோஜேஸி. தேஸங் க³தாவஸானே தேனேவ நயேன ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³. தஸ்மிங் க³தே மஹாப்³ரஹ்மா ச ஆக³மிங்ஸு. தேபி ததே²வ தே²ரோ உய்யோஜேஸி.

    Cattāro mahārājāno ‘‘dhammasenāpati kuhiṃ viharatī’’ti olokentā nālakagāme jātovarake parinibbānamañce nipanno, pacchimadassanaṃ gamissāmā’’ti āgamma vanditvā aṭṭhaṃsu. Ke tumheti? Mahārājāno bhanteti. Kasmā āgatatthāti? Gilānupaṭṭhākā bhavissāmāti. ‘‘Hotu, atthi gilānupaṭṭhāko, gacchatha tumhe’’ti uyyojesi. Tesaṃ gatāvasāne teneva nayena sakko devānamindo. Tasmiṃ gate mahābrahmā ca āgamiṃsu. Tepi tatheva thero uyyojesi.

    ப்³ராஹ்மணீ தே³வதானங் ஆக³மனஞ்ச க³மனஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘கே நு கோ² ஏதே மம புத்தங் வந்தி³த்வா க³ச்ச²ந்தீ’’தி தே²ரஸ்ஸ க³ப்³ப⁴த்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘தாத, சுந்த³, கா பவத்தீ’’தி புச்சி². ஸோ தங் பவத்திங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘மஹாஉபாஸிகா, ப⁴ந்தே, ஆக³தா’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘கஸ்மா அவேலாய ஆக³தா’’தி புச்சி². ஸா ‘‘துய்ஹங், தாத, த³ஸ்ஸனத்தா²யா’’தி வத்வா ‘‘தாத, பட²மங் கே ஆக³தா’’தி புச்சி². சத்தாரோ மஹாராஜானோ உபாஸிகேதி. தாத, த்வங் சதூஹி மஹாராஜேஹி மஹந்ததரோதி? ஆராமிகஸதி³ஸா ஏதே உபாஸிகே, அம்ஹாகங் ஸத்து² படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பட்டா²ய க²க்³க³ஹத்தா² ஹுத்வா ஆரக்க²ங் அகங்ஸூதி. தேஸங் தாத க³தாவஸானே கோ ஆக³தோதி? ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³தி. தே³வராஜதோபி த்வங் தாத மஹந்ததரோதி? ப⁴ண்ட³க்³கா³ஹகஸாமணேரஸதி³ஸோ ஏஸ உபாஸிகே, அம்ஹாகங் ஸத்து² தாவதிங்ஸதோ ஓதரணகாலே பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா ஓதிண்ணோதி. தஸ்ஸ தாத க³தாவஸானே ஜோதயமானோ விய கோ ஆக³தோதி? உபாஸிகே, துய்ஹங் ப⁴க³வா ச ஸத்தா² ச மஹாப்³ரஹ்மா நாம ஏஸோதி. மய்ஹங் ப⁴க³வதோ மஹாப்³ரஹ்மதோபி த்வங், தாத, மஹந்ததரோதி? ஆம உபாஸிகே, ஏதே நாம கிர அம்ஹாகங் ஸத்து² ஜாததி³வஸே சத்தாரோ மஹாப்³ரஹ்மானோ மஹாபுரிஸங் ஸுவண்ணஜாலேன படிக்³க³ண்ஹிங்ஸூதி.

    Brāhmaṇī devatānaṃ āgamanañca gamanañca disvā ‘‘ke nu kho ete mama puttaṃ vanditvā gacchantī’’ti therassa gabbhadvāraṃ gantvā ‘‘tāta, cunda, kā pavattī’’ti pucchi. So taṃ pavattiṃ ācikkhitvā ‘‘mahāupāsikā, bhante, āgatā’’ti āha. Thero ‘‘kasmā avelāya āgatā’’ti pucchi. Sā ‘‘tuyhaṃ, tāta, dassanatthāyā’’ti vatvā ‘‘tāta, paṭhamaṃ ke āgatā’’ti pucchi. Cattāro mahārājāno upāsiketi. Tāta, tvaṃ catūhi mahārājehi mahantataroti? Ārāmikasadisā ete upāsike, amhākaṃ satthu paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāya khaggahatthā hutvā ārakkhaṃ akaṃsūti. Tesaṃ tāta gatāvasāne ko āgatoti? Sakko devānamindoti. Devarājatopi tvaṃ tāta mahantataroti? Bhaṇḍaggāhakasāmaṇerasadiso esa upāsike, amhākaṃ satthu tāvatiṃsato otaraṇakāle pattacīvaraṃ gahetvā otiṇṇoti. Tassa tāta gatāvasāne jotayamāno viya ko āgatoti? Upāsike, tuyhaṃ bhagavā ca satthā ca mahābrahmā nāma esoti. Mayhaṃ bhagavato mahābrahmatopi tvaṃ, tāta, mahantataroti? Āma upāsike, ete nāma kira amhākaṃ satthu jātadivase cattāro mahābrahmāno mahāpurisaṃ suvaṇṇajālena paṭiggaṇhiṃsūti.

    அத² ப்³ராஹ்மணியா – ‘‘புத்தஸ்ஸ தாவ மே அயங் ஆனுபா⁴வோ, கீதி³ஸோ வத மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸத்து² ஆனுபா⁴வோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தயந்தியா ஸஹஸா பஞ்சவண்ணா பீதி உப்பஜ்ஜித்வா ஸகலஸரீரங் ப²ரி. தே²ரோ – ‘‘உப்பன்னங் மே மாது பீதிஸோமனஸ்ஸங், அயங் தா³னி காலோ த⁴ம்மதே³ஸனாயா’’தி சிந்தெத்வா ‘‘கிங் சிந்தேஸி மஹாஉபாஸிகே’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘புத்தஸ்ஸ தாவ மே அயங் கு³ணோ, ஸத்து² பனஸ்ஸ கீதி³ஸோ ப⁴விஸ்ஸதீதி இத³ங், தாத, சிந்தேமீ’’தி ஆஹ. மஹாஉபாஸிகே, மய்ஹங் ஸத்து²ஜாதக்க²ணே மஹாபி⁴னிக்க²மனே ஸம்போ³தி⁴யங் த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே ச த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து கம்பித்த². ஸீலேன ஸமாதி⁴னா பஞ்ஞாய விமுத்தியா விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனேன ஸமோ நாம நத்தி², இதிபி ஸோ ப⁴க³வாதி வித்தா²ரெத்வா பு³த்³த⁴கு³ணபடிஸங்யுத்தங் த⁴ம்மதே³ஸனங் கதே²ஸி.

    Atha brāhmaṇiyā – ‘‘puttassa tāva me ayaṃ ānubhāvo, kīdiso vata mayhaṃ puttassa bhagavato satthu ānubhāvo bhavissatī’’ti cintayantiyā sahasā pañcavaṇṇā pīti uppajjitvā sakalasarīraṃ phari. Thero – ‘‘uppannaṃ me mātu pītisomanassaṃ, ayaṃ dāni kālo dhammadesanāyā’’ti cintetvā ‘‘kiṃ cintesi mahāupāsike’’ti āha. Sā ‘‘puttassa tāva me ayaṃ guṇo, satthu panassa kīdiso bhavissatīti idaṃ, tāta, cintemī’’ti āha. Mahāupāsike, mayhaṃ satthujātakkhaṇe mahābhinikkhamane sambodhiyaṃ dhammacakkappavattane ca dasasahassilokadhātu kampittha. Sīlena samādhinā paññāya vimuttiyā vimuttiñāṇadassanena samo nāma natthi, itipi so bhagavāti vitthāretvā buddhaguṇapaṭisaṃyuttaṃ dhammadesanaṃ kathesi.

    ப்³ராஹ்மணீ பியபுத்தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாபரியோஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய புத்தங் ஆஹ – ‘‘தாத உபதிஸ்ஸ, கஸ்மா ஏவமகாஸி, ஏவரூபங் நாம அமதங் மய்ஹங் எத்தகங் காலங் ந அதா³ஸீ’’தி. தே²ரோ – ‘‘தி³ன்னங் தா³னி மே மாது ரூபஸாரியா ப்³ராஹ்மணியா போஸாவனிகமூலங், எத்தகேன வட்டிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா – ‘‘க³ச்ச² மஹாஉபஸிகே’’தி ப்³ராஹ்மணிங் உய்யோஜெத்வா – ‘‘சுந்த³ கா வேலா’’தி ஆஹ. ப³லவபச்சூஸகாலோ, ப⁴ந்தேதி. பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதேஹீதி. ஸன்னிபதிதோ ப⁴ந்தே பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴தி. ‘‘மங் உக்கி²பித்வா நிஸீதா³பேஹி சுந்தா³’’தி உக்கி²பித்வா நிஸீதா³பேஸி.

    Brāhmaṇī piyaputtassa dhammadesanāpariyosāne sotāpattiphale patiṭṭhāya puttaṃ āha – ‘‘tāta upatissa, kasmā evamakāsi, evarūpaṃ nāma amataṃ mayhaṃ ettakaṃ kālaṃ na adāsī’’ti. Thero – ‘‘dinnaṃ dāni me mātu rūpasāriyā brāhmaṇiyā posāvanikamūlaṃ, ettakena vaṭṭissatī’’ti cintetvā – ‘‘gaccha mahāupasike’’ti brāhmaṇiṃ uyyojetvā – ‘‘cunda kā velā’’ti āha. Balavapaccūsakālo, bhanteti. Bhikkhusaṅghaṃ sannipātehīti. Sannipatito bhante bhikkhusaṅghoti. ‘‘Maṃ ukkhipitvā nisīdāpehi cundā’’ti ukkhipitvā nisīdāpesi.

    தே²ரோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆவுஸோ சதுசத்தாலீஸங் வோ வஸ்ஸானி மயா ஸத்³தி⁴ங் விசரந்தானங் யங் மே காயிகங் வா வாசஸிகங் வா ந ரோசேத², தங் க²மத² ஆவுஸோ’’தி. எத்தகங், ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் சா²யா விய தும்ஹே அமுஞ்சித்வா விசரந்தானங் அருச்சனகங் நாம நத்தி², தும்ஹே பன அம்ஹாகங் க²மதா²தி. அத² தே²ரோ மஹாசீவரங் ஸங்கட்³டி⁴த்வா முக²ங் பிதா⁴ய த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன நிபன்னோ ஸத்தா² விய நவ அனுபுப்³ப³ஸமாபத்தியோ அனுலோமபடிலோமதோ ஸமாபஜ்ஜித்வா புன பட²மஜ்ஜா²னங் ஆதி³ங் கத்வா யாவ சதுத்த²ஜ்ஜா²னா ஸமாபஜ்ஜி . ததோ வுட்டா²ய அனந்தரங்யேவ மஹாபத²விங் உன்னாதெ³ந்தோ அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யி.

    Thero bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso catucattālīsaṃ vo vassāni mayā saddhiṃ vicarantānaṃ yaṃ me kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā na rocetha, taṃ khamatha āvuso’’ti. Ettakaṃ, bhante, amhākaṃ chāyā viya tumhe amuñcitvā vicarantānaṃ aruccanakaṃ nāma natthi, tumhe pana amhākaṃ khamathāti. Atha thero mahācīvaraṃ saṅkaḍḍhitvā mukhaṃ pidhāya dakkhiṇena passena nipanno satthā viya nava anupubbasamāpattiyo anulomapaṭilomato samāpajjitvā puna paṭhamajjhānaṃ ādiṃ katvā yāva catutthajjhānā samāpajji . Tato vuṭṭhāya anantaraṃyeva mahāpathaviṃ unnādento anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyi.

    உபாஸிகா – ‘‘கிங் நு கோ² மே புத்தோ, ந கிஞ்சி கதே²தீ’’தி உட்டா²ய பிட்டி²பாதே³ பரிமஜ்ஜந்தீ பரினிப்³பு³தபா⁴வங் ஞத்வா மஹாஸத்³த³ங் குருமானா பாதே³ஸு நிபதித்வா – ‘‘தாத மயங் இதோ புப்³பே³ தவ கு³ணங் ந ஜானிம்ஹா, இதா³னி பன தங் ஆதி³ங் கத்வா அனேகஸதே அனேகஸஹஸ்ஸே அனேகஸதஸஹஸ்ஸே பி⁴க்கூ² இமஸ்மிங் நிவேஸனே நிஸீதா³பெத்வா போ⁴ஜேதுங் ந லபி⁴ம்ஹா, சீவரேஹி அச்சா²தே³துங் ந லபி⁴ம்ஹா, விஹாரஸதங் விஹாரஸஹஸ்ஸங் காரேதுங் ந லபி⁴ம்ஹா’’தி யாவ அருணுக்³க³மனா பரிதே³வி . அருணே உக்³க³தமத்தேயேவ ஸுவண்ணகாரே பக்கோஸாபெத்வா ஸுவண்ணக³ப்³ப⁴ங் விவராபெத்வா ஸுவண்ணக⁴டியோ மஹாதுலாய துலாபெத்வா – ‘‘பஞ்ச கூடாகா³ரஸதானி பஞ்ச அக்³கி⁴கஸதானி கரோதா²’’தி தா³பேதி.

    Upāsikā – ‘‘kiṃ nu kho me putto, na kiñci kathetī’’ti uṭṭhāya piṭṭhipāde parimajjantī parinibbutabhāvaṃ ñatvā mahāsaddaṃ kurumānā pādesu nipatitvā – ‘‘tāta mayaṃ ito pubbe tava guṇaṃ na jānimhā, idāni pana taṃ ādiṃ katvā anekasate anekasahasse anekasatasahasse bhikkhū imasmiṃ nivesane nisīdāpetvā bhojetuṃ na labhimhā, cīvarehi acchādetuṃ na labhimhā, vihārasataṃ vihārasahassaṃ kāretuṃ na labhimhā’’ti yāva aruṇuggamanā paridevi . Aruṇe uggatamatteyeva suvaṇṇakāre pakkosāpetvā suvaṇṇagabbhaṃ vivarāpetvā suvaṇṇaghaṭiyo mahātulāya tulāpetvā – ‘‘pañca kūṭāgārasatāni pañca agghikasatāni karothā’’ti dāpeti.

    ஸக்கோபி தே³வராஜா விஸ்ஸகம்மதே³வபுத்தங் ஆமந்தெத்வா – ‘‘தாத த⁴ம்மஸேனாபதி பரினிப்³பு³தோ, பஞ்ச கூடாகா³ரஸதானி பஞ்ச அக்³கி⁴கஸதானி ச மாபேஹீ’’தி ஆஹ. இதி உபாஸிகாய காரிதானி ச விஸ்ஸகம்மேன நிம்மிதானி ச ஸப்³பா³னிபி த்³வேஸஹஸ்ஸானி அஹேஸுங். ததோ நக³ரமஜ்ஜே² ஸாரமயங் மஹாமண்ட³பங் காரெத்வா மண்ட³பமஜ்ஜே² மஹாகூடாகா³ரங் ட²பெத்வா ஸேஸானி பரிவாரஸங்கே²பேன ட²பெத்வா ஸாது⁴கீளிகங் ஆரபி⁴ங்ஸு. தே³வானங் அந்தரே மனுஸ்ஸா, மனுஸ்ஸானங் அந்தரே தே³வா அஹேஸுங்.

    Sakkopi devarājā vissakammadevaputtaṃ āmantetvā – ‘‘tāta dhammasenāpati parinibbuto, pañca kūṭāgārasatāni pañca agghikasatāni ca māpehī’’ti āha. Iti upāsikāya kāritāni ca vissakammena nimmitāni ca sabbānipi dvesahassāni ahesuṃ. Tato nagaramajjhe sāramayaṃ mahāmaṇḍapaṃ kāretvā maṇḍapamajjhe mahākūṭāgāraṃ ṭhapetvā sesāni parivārasaṅkhepena ṭhapetvā sādhukīḷikaṃ ārabhiṃsu. Devānaṃ antare manussā, manussānaṃ antare devā ahesuṃ.

    ரேவதீ நாம ஏகா தே²ரஸ்ஸ உபட்டா²யிகா – ‘‘அஹங் தே²ரஸ்ஸ பூஜங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸுவண்ணபுப்பா²னங் தயோ கும்பே⁴ காரேஸி. ‘‘தே²ரஸ்ஸ பூஜங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸக்கோ தே³வராஜா அட்³ட⁴தெய்யகோடினாடகேஹி பரிவாரிதோ ஓதரி. ‘‘ஸக்கோ ஓதரதீ’’தி மஹாஜனோ பச்சா²முகோ² படிக்கமி. தத்த² ஸாபி உபாஸிகா படிக்கமமானா க³ருபா⁴ரத்தா ஏகமந்தங் அபஸக்கிதுங் அஸக்கொந்தீ மனுஸ்ஸானங் அந்தரே பதி. மனுஸ்ஸா அபஸ்ஸந்தா தங் மத்³தி³த்வா அக³மிங்ஸு. ஸா தத்தே²வ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே கனகவிமானே நிப்³ப³த்தி. நிப்³ப³த்தக்க²ணேயேவஸ்ஸா ரதனக்க²ந்தோ⁴ விய திகா³வுதப்பமாணோ அத்தபா⁴வோ அஹோஸி ஸட்டி²ஸகடபூரப்பமாணஅலங்காரபடிமண்டி³தா அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரிதா. அத²ஸ்ஸா தி³ப்³ப³ங் ஸப்³ப³காயிகாதா³ஸங் புரதோ ட²பயிங்ஸு . ஸா அத்தனோ ஸிரிஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா – ‘‘உளாரா அயங் ஸம்பத்தி, கிங் நு கோ² மே கம்மங் கத’’ந்தி சிந்தயமானா அத்³த³ஸ – ‘‘மயா ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ பரினிப்³பு³தட்டா²னே தீஹி ஸுவண்ணபுப்ப²கும்பே⁴ஹி பூஜா கதா, மஹாஜனோ மங் மத்³தி³த்வா க³தோ, ஸாஹங் தத்த² காலங் கத்வா இதூ⁴பபன்னா, தே²ரங் நிஸ்ஸாய லத்³த⁴ங் இதா³னி புஞ்ஞவிபாகங் மனுஸ்ஸானங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸஹ விமானேனேவ ஓதரி.

    Revatī nāma ekā therassa upaṭṭhāyikā – ‘‘ahaṃ therassa pūjaṃ karissāmī’’ti suvaṇṇapupphānaṃ tayo kumbhe kāresi. ‘‘Therassa pūjaṃ karissāmī’’ti sakko devarājā aḍḍhateyyakoṭināṭakehi parivārito otari. ‘‘Sakko otaratī’’ti mahājano pacchāmukho paṭikkami. Tattha sāpi upāsikā paṭikkamamānā garubhārattā ekamantaṃ apasakkituṃ asakkontī manussānaṃ antare pati. Manussā apassantā taṃ madditvā agamiṃsu. Sā tattheva kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane kanakavimāne nibbatti. Nibbattakkhaṇeyevassā ratanakkhandho viya tigāvutappamāṇo attabhāvo ahosi saṭṭhisakaṭapūrappamāṇaalaṅkārapaṭimaṇḍitā accharāsahassaparivāritā. Athassā dibbaṃ sabbakāyikādāsaṃ purato ṭhapayiṃsu . Sā attano sirisampattiṃ disvā – ‘‘uḷārā ayaṃ sampatti, kiṃ nu kho me kammaṃ kata’’nti cintayamānā addasa – ‘‘mayā sāriputtattherassa parinibbutaṭṭhāne tīhi suvaṇṇapupphakumbhehi pūjā katā, mahājano maṃ madditvā gato, sāhaṃ tattha kālaṃ katvā idhūpapannā, theraṃ nissāya laddhaṃ idāni puññavipākaṃ manussānaṃ kathessāmī’’ti saha vimāneneva otari.

    மஹாஜனோ தூ³ரதோவ தி³ஸ்வா – ‘‘கிங் நு கோ² த்³வே ஸூரியா உட்டி²தா’’தி? ஓலோகெந்தோ – ‘‘விமானே ஆக³ச்ச²ந்தே கூடாகா³ரஸண்டா²னங் பஞ்ஞாயதி, நாயங் ஸூரியோ, விமானமேதங் ஏக’’ந்தி ஆஹ. தம்பி விமானங் தாவதே³வ ஆக³ந்த்வா தே²ரஸ்ஸ தா³ருசிதகமத்த²கே வேஹாஸங் அட்டா²ஸி. தே³வதீ⁴தா விமானங் ஆகாஸேயேவ ட²பெத்வா பத²விங் ஓதரி. மஹாஜனோ – ‘‘கா த்வங், அய்யே’’தி? புச்சி². ‘‘ந மங் தும்ஹே ஜானாத², ரேவதீ நாமாஹங், தீஹி ஸுவண்ணபுப்ப²கும்பே⁴ஹி தே²ரங் பூஜங் கத்வா மனுஸ்ஸேஹி மத்³தி³தா காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தா, பஸ்ஸத² மே ஸிரிஸம்பத்திங், தும்ஹேபி தா³னி தா³னானி தே³த², புஞ்ஞானி கரோதா²’’தி குஸலகிரியாய வண்ணங் கதெ²த்வா தே²ரஸ்ஸ சிதகங் பத³க்கி²ணங் கத்வா வந்தி³த்வா அத்தனோ தே³வட்டா²னங்யேவ க³தா.

    Mahājano dūratova disvā – ‘‘kiṃ nu kho dve sūriyā uṭṭhitā’’ti? Olokento – ‘‘vimāne āgacchante kūṭāgārasaṇṭhānaṃ paññāyati, nāyaṃ sūriyo, vimānametaṃ eka’’nti āha. Tampi vimānaṃ tāvadeva āgantvā therassa dārucitakamatthake vehāsaṃ aṭṭhāsi. Devadhītā vimānaṃ ākāseyeva ṭhapetvā pathaviṃ otari. Mahājano – ‘‘kā tvaṃ, ayye’’ti? Pucchi. ‘‘Na maṃ tumhe jānātha, revatī nāmāhaṃ, tīhi suvaṇṇapupphakumbhehi theraṃ pūjaṃ katvā manussehi madditā kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbattā, passatha me sirisampattiṃ, tumhepi dāni dānāni detha, puññāni karothā’’ti kusalakiriyāya vaṇṇaṃ kathetvā therassa citakaṃ padakkhiṇaṃ katvā vanditvā attano devaṭṭhānaṃyeva gatā.

    மஹாஜனோபி ஸத்தாஹங் ஸாது⁴கீளிகங் கீளித்வா ஸப்³ப³க³ந்தே⁴ஹி சிதகங் அகாஸி, சிதகா ஏகூனரதனஸதிகா அஹோஸி. தே²ரஸ்ஸ ஸரீரங் சிதகங் ஆரோபெத்வா உஸீரகலாபகேஹி ஆலிம்பேஸுங். ஆளாஹனே ஸப்³ப³ரத்திங் த⁴ம்மஸ்ஸவனங் பவத்தி. அனுருத்³த⁴த்தே²ரோ ஸப்³ப³க³ந்தோ⁴த³கேன தே²ரஸ்ஸ சிதகங் நிப்³பா³பேஸி. சுந்த³த்தே²ரோ தா⁴துயோ பரிஸ்ஸாவனே பக்கி²பித்வா – ‘‘ந தா³னி மயா இதே⁴வ ஸக்கா டா²துங், மய்ஹங் ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ பரினிப்³பு³தபா⁴வங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி தா⁴துபரிஸ்ஸாவனங் தே²ரஸ்ஸ ச பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி. ஏகட்டா²னேபி ச த்³வே ரத்தியோ அவஸித்வா ஸப்³ப³த்த² ஏகரத்திவாஸேனேவ ஸாவத்தி²ங் பாபுணி. தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் அத² கோ² சுந்தோ³ ஸமணுத்³தே³ஸோதிஆதி³ வுத்தங்.

    Mahājanopi sattāhaṃ sādhukīḷikaṃ kīḷitvā sabbagandhehi citakaṃ akāsi, citakā ekūnaratanasatikā ahosi. Therassa sarīraṃ citakaṃ āropetvā usīrakalāpakehi ālimpesuṃ. Āḷāhane sabbarattiṃ dhammassavanaṃ pavatti. Anuruddhatthero sabbagandhodakena therassa citakaṃ nibbāpesi. Cundatthero dhātuyo parissāvane pakkhipitvā – ‘‘na dāni mayā idheva sakkā ṭhātuṃ, mayhaṃ jeṭṭhabhātikassa dhammasenāpatisāriputtattherassa parinibbutabhāvaṃ sammāsambuddhassa ārocessāmī’’ti dhātuparissāvanaṃ therassa ca pattacīvaraṃ gahetvā sāvatthiṃ agamāsi. Ekaṭṭhānepi ca dve rattiyo avasitvā sabbattha ekarattivāseneva sāvatthiṃ pāpuṇi. Tamatthaṃ dassetuṃ atha kho cundo samaṇuddesotiādi vuttaṃ.
