Sănătate / Vitamine și minerale |
Cuprul, noua speranţă în lupta cu superbacteriile
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au descoperit că proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului şi aliajelor de cupru ar putea reduce dramatic prezenţa Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).
În cazul în care o tulpină de bacterii are mai multe gene rezistente la medicamente este considerată superbacterie.
Superbacteriile, cum ar fi MRSA, pot fi o mare problemă pentru furnizorii de servicii medicale, fiindcă doar puţine antibiotice pot ucide bacteriile şi opri multiplicarea lor.
Cercetătorii au descoperit că aliajele de cupru şi cuprul sunt mai eficiente în combaterea MRSA, în comparaţie cu oţelul inoxidabil, care este frecvent utilizat pe suprafeţe, în spitale.
Deşi oţelul inoxidabil arată ca suprafaţa unei oglinzi cu ochiul liber, sub microscop este plin de zgârieturi, iar bacteriile sunt capabile să se ascundă în aceste canale.
Potrivit studiului, bacteriile MRSA rămân complet active câteva zile pe suprafeţele din oţel inoxidabil, în timp ce pe o suprafaţă umedă de alamă, un aliaj de cupru, şi pe zinc, ele mor în mai puţin de cinci ore, iar pe cupru pur acestea sunt eliminate în 30 de minute.
Cuprul eliberează ioni încărcaţi pozitiv şi radicali de oxigen, care ucid rapid orice celule bacteriene care îl ating. Acest metal distruge complet ADN-ul bacteriilor în câteva minute, astfel încât acestea nu pot deveni rezistente.