Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. த³ப்³ப³மல்லபுத்தத்தே²ரஅபதா³னங்

    4. Dabbamallaputtattheraapadānaṃ

    108.

    108.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³லோகவிதூ³ முனி;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbalokavidū muni;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji cakkhumā.

    109.

    109.

    ‘‘ஓவாத³கோ விஞ்ஞாபகோ, தாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;

    தே³ஸனாகுஸலோ பு³த்³தோ⁴, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.

    110.

    110.

    ‘‘அனுகம்பகோ காருணிகோ, ஹிதேஸீ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    ஸம்பத்தே தித்தி²யே ஸப்³பே³, பஞ்சஸீலே பதிட்ட²பி 1.

    Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi 2.

    111.

    111.

    ‘‘ஏவங் நிராகுலங் ஆஸி, ஸுஞ்ஞதங் 3 தித்தி²யேஹி ச;

    ‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ 4 titthiyehi ca;

    விசித்தங் அரஹந்தேஹி, வஸீபூ⁴தேஹி தாதி³பி⁴.

    Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.

    112.

    112.

    ‘‘ரதனானட்ட²பஞ்ஞாஸங், உக்³க³தோ ஸோ மஹாமுனி;

    ‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ, uggato so mahāmuni;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, பா³த்திங்ஸவரலக்க²ணோ.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.

    113.

    113.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    114.

    114.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஸெட்டி²புத்தோ மஹாயஸோ;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, seṭṭhiputto mahāyaso;

    உபெத்வா லோகபஜ்ஜோதங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்.

    Upetvā lokapajjotaṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ.

    115.

    115.

    ‘‘ஸேனாஸனானி பி⁴க்கூ²னங், பஞ்ஞாபெந்தங் ஸஸாவகங்;

    ‘‘Senāsanāni bhikkhūnaṃ, paññāpentaṃ sasāvakaṃ;

    கித்தயந்தஸ்ஸ வசனங், ஸுணித்வா முதி³தோ அஹங்.

    Kittayantassa vacanaṃ, suṇitvā mudito ahaṃ.

    116.

    116.

    ‘‘அதி⁴காரங் ஸஸங்க⁴ஸ்ஸ, கத்வா தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Adhikāraṃ sasaṅghassa, katvā tassa mahesino;

    நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Nipacca sirasā pāde, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    117.

    117.

    ‘‘ததா³ஹ ஸ மஹாவீரோ, மம கம்மங் பகித்தயங்;

    ‘‘Tadāha sa mahāvīro, mama kammaṃ pakittayaṃ;

    ‘யோ ஸஸங்க⁴மபோ⁴ஜேஸி, ஸத்தாஹங் லோகனாயகங்.

    ‘Yo sasaṅghamabhojesi, sattāhaṃ lokanāyakaṃ.

    118.

    118.

    ‘‘‘ஸோயங் கமலபத்தக்கோ², ஸீஹங்ஸோ கனகத்தசோ;

    ‘‘‘Soyaṃ kamalapattakkho, sīhaṃso kanakattaco;

    மம பாத³மூலே நிபதி 5, பத்த²யங் டா²னமுத்தமங்.

    Mama pādamūle nipati 6, patthayaṃ ṭhānamuttamaṃ.

    119.

    119.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    120.

    120.

    ‘‘‘ஸாவகோ தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, த³ப்³போ³ நாமேன விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘‘Sāvako tassa buddhassa, dabbo nāmena vissuto;

    ஸேனாஸனபஞ்ஞாபகோ, அக்³கோ³ ஹெஸ்ஸதியங் ததா³’.

    Senāsanapaññāpako, aggo hessatiyaṃ tadā’.

    121.

    121.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    122.

    122.

    ‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ;

    ஸதானங் பஞ்சக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    123.

    123.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஆஸிங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா.

    Sabbattha sukhito āsiṃ, tassa kammassa vāhasā.

    124.

    124.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ நாம நாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ 7, ஸப்³ப³த⁴ம்மவிபஸ்ஸகோ.

    Uppajji cārudassano 8, sabbadhammavipassako.

    125.

    125.

    ‘‘து³ட்ட²சித்தோ உபவதி³ங், ஸாவகங் தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Duṭṭhacitto upavadiṃ, sāvakaṃ tassa tādino;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணங், ஸுத்³தோ⁴தி ச விஜானிய.

    Sabbāsavaparikkhīṇaṃ, suddhoti ca vijāniya.

    126.

    126.

    ‘‘தஸ்ஸேவ நரவீரஸ்ஸ, ஸாவகானங் மஹேஸினங்;

    ‘‘Tasseva naravīrassa, sāvakānaṃ mahesinaṃ;

    ஸலாகஞ்ச க³ஹெத்வான 9, கீ²ரோத³னமதா³ஸஹங்.

    Salākañca gahetvāna 10, khīrodanamadāsahaṃ.

    127.

    127.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    128.

    128.

    ‘‘ஸாஸனங் ஜோதயித்வான, அபி⁴பு⁴ய்ய குதித்தி²யே;

    ‘‘Sāsanaṃ jotayitvāna, abhibhuyya kutitthiye;

    வினெய்யே வினயித்வாவ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Vineyye vinayitvāva, nibbuto so sasāvako.

    129.

    129.

    ‘‘ஸஸிஸ்ஸே நிப்³பு³தே நாதே², அத்த²மெந்தம்ஹி ஸாஸனே;

    ‘‘Sasisse nibbute nāthe, atthamentamhi sāsane;

    தே³வா கந்தி³ங்ஸு ஸங்விக்³கா³, முத்தகேஸா ருத³ம்முகா².

    Devā kandiṃsu saṃviggā, muttakesā rudammukhā.

    130.

    130.

    ‘‘நிப்³பா³யிஸ்ஸதி த⁴ம்மக்கோ², ந பஸ்ஸிஸ்ஸாம ஸுப்³ப³தே;

    ‘‘Nibbāyissati dhammakkho, na passissāma subbate;

    ந ஸுணிஸ்ஸாம ஸத்³த⁴ம்மங், அஹோ நோ அப்பபுஞ்ஞதா.

    Na suṇissāma saddhammaṃ, aho no appapuññatā.

    131.

    131.

    ‘‘ததா³யங் பத²வீ ஸப்³பா³, அசலா ஸா சலாசலா 11;

    ‘‘Tadāyaṃ pathavī sabbā, acalā sā calācalā 12;

    ஸாக³ரோ ச ஸஸோகோவ, வினதீ³ கருணங் கி³ரங்.

    Sāgaro ca sasokova, vinadī karuṇaṃ giraṃ.

    132.

    132.

    ‘‘சதுத்³தி³ஸா து³ந்து³பி⁴யோ, நாத³யிங்ஸு அமானுஸா;

    ‘‘Catuddisā dundubhiyo, nādayiṃsu amānusā;

    ஸமந்ததோ அஸனியோ, ப²லிங்ஸு ச ப⁴யாவஹா.

    Samantato asaniyo, phaliṃsu ca bhayāvahā.

    133.

    133.

    ‘‘உக்கா பதிங்ஸு நப⁴ஸா, தூ⁴மகேது ச தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Ukkā patiṃsu nabhasā, dhūmaketu ca dissati;

    ஸதூ⁴மா ஜாலவட்டா ச 13, ரவிங்ஸு கருணங் மிகா³.

    Sadhūmā jālavaṭṭā ca 14, raviṃsu karuṇaṃ migā.

    134.

    134.

    ‘‘உப்பாதே³ தா³ருணே தி³ஸ்வா, ஸாஸனத்த²ங்க³ஸூசகே;

    ‘‘Uppāde dāruṇe disvā, sāsanatthaṅgasūcake;

    ஸங்விக்³கா³ பி⁴க்க²வோ ஸத்த, சிந்தயிம்ஹ மயங் ததா³.

    Saṃviggā bhikkhavo satta, cintayimha mayaṃ tadā.

    135.

    135.

    ‘‘ஸாஸனேன வினாம்ஹாகங், ஜீவிதேன அலங் மயங்;

    ‘‘Sāsanena vināmhākaṃ, jīvitena alaṃ mayaṃ;

    பவிஸித்வா மஹாரஞ்ஞங், யுஞ்ஜாம ஜினஸாஸனங்.

    Pavisitvā mahāraññaṃ, yuñjāma jinasāsanaṃ.

    136.

    136.

    ‘‘அத்³த³ஸம்ஹ ததா³ரஞ்ஞே, உப்³பி³த்³த⁴ங் ஸேலமுத்தமங்;

    ‘‘Addasamha tadāraññe, ubbiddhaṃ selamuttamaṃ;

    நிஸ்ஸேணியா தமாருய்ஹ, நிஸ்ஸேணிங் பாதயிம்ஹஸே.

    Nisseṇiyā tamāruyha, nisseṇiṃ pātayimhase.

    137.

    137.

    ‘‘ததா³ ஓவதி³ நோ தே²ரோ, பு³த்³து⁴ப்பாதோ³ ஸுது³ல்லபோ⁴;

    ‘‘Tadā ovadi no thero, buddhuppādo sudullabho;

    ஸத்³தா⁴திது³ல்லபா⁴ லத்³தா⁴, தோ²கங் ஸேஸஞ்ச ஸாஸனங்.

    Saddhātidullabhā laddhā, thokaṃ sesañca sāsanaṃ.

    138.

    138.

    ‘‘நிபதந்தி க²ணாதீதா, அனந்தே து³க்க²ஸாக³ரே;

    ‘‘Nipatanti khaṇātītā, anante dukkhasāgare;

    தஸ்மா பயோகோ³ கத்தப்³போ³, யாவ டா²தி முனே மதங் 15.

    Tasmā payogo kattabbo, yāva ṭhāti mune mataṃ 16.

    139.

    139.

    ‘‘அரஹா ஆஸி ஸோ தே²ரோ, அனாகா³மீ ததா³னுகோ³;

    ‘‘Arahā āsi so thero, anāgāmī tadānugo;

    ஸுஸீலா இதரே யுத்தா, தே³வலோகங் அக³ம்ஹஸே.

    Susīlā itare yuttā, devalokaṃ agamhase.

    140.

    140.

    ‘‘நிப்³பு³தோ திண்ணஸங்ஸாரோ, ஸுத்³தா⁴வாஸே ச ஏககோ;

    ‘‘Nibbuto tiṇṇasaṃsāro, suddhāvāse ca ekako;

    அஹஞ்ச பக்குஸாதி ச, ஸபி⁴யோ பா³ஹியோ ததா².

    Ahañca pakkusāti ca, sabhiyo bāhiyo tathā.

    141.

    141.

    ‘‘குமாரகஸ்ஸபோ சேவ, தத்த² தத்தூ²பகா³ மயங்;

    ‘‘Kumārakassapo ceva, tattha tatthūpagā mayaṃ;

    ஸங்ஸாரப³ந்த⁴னா முத்தா, கோ³தமேனானுகம்பிதா.

    Saṃsārabandhanā muttā, gotamenānukampitā.

    142.

    142.

    ‘‘மல்லேஸு குஸினாராயங், ஜாதோ க³ப்³பே⁴வ மே ஸதோ;

    ‘‘Mallesu kusinārāyaṃ, jāto gabbheva me sato;

    மாதா மதா சிதாருள்ஹா, ததோ நிப்பதிதோ அஹங்.

    Mātā matā citāruḷhā, tato nippatito ahaṃ.

    143.

    143.

    ‘‘பதிதோ த³ப்³ப³புஞ்ஜம்ஹி, ததோ த³ப்³போ³தி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Patito dabbapuñjamhi, tato dabboti vissuto;

    ப்³ரஹ்மசாரீப³லேனாஹங், விமுத்தோ ஸத்தவஸ்ஸிகோ.

    Brahmacārībalenāhaṃ, vimutto sattavassiko.

    144.

    144.

    ‘‘கீ²ரோத³னப³லேனாஹங் , பஞ்சஹங்கே³ஹுபாக³தோ;

    ‘‘Khīrodanabalenāhaṃ , pañcahaṅgehupāgato;

    கீ²ணாஸவோபவாதே³ன, பாபேஹி ப³ஹுசோதி³தோ.

    Khīṇāsavopavādena, pāpehi bahucodito.

    145.

    145.

    ‘‘உபோ⁴ புஞ்ஞஞ்ச பாபஞ்ச, வீதிவத்தொம்ஹி தா³னிஹங்;

    ‘‘Ubho puññañca pāpañca, vītivattomhi dānihaṃ;

    பத்வான பரமங் ஸந்திங், விஹராமி அனாஸவோ.

    Patvāna paramaṃ santiṃ, viharāmi anāsavo.

    146.

    146.

    ‘‘ஸேனாஸனங் பஞ்ஞாபயிங், ஹாஸயித்வான ஸுப்³ப³தே;

    ‘‘Senāsanaṃ paññāpayiṃ, hāsayitvāna subbate;

    ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ.

    147.

    147.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    148.

    148.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    149.

    149.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா த³ப்³ப³மல்லபுத்தோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dabbamallaputto thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    த³ப்³ப³மல்லபுத்தத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Dabbamallaputtattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. பதிட்ட²ஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    2. patiṭṭhahi (syā. ka.)
    3. ஸுஞ்ஞகங் (ஸீ॰) ஏவமுபரிபி
    4. suññakaṃ (sī.) evamuparipi
    5. பதிதோ (பீ॰)
    6. patito (pī.)
    7. சாருனயனோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. cārunayano (sī. syā. pī.)
    9. ஸலாகங் பக்³க³ஹெத்வான (ஸீ॰ பீ॰)
    10. salākaṃ paggahetvāna (sī. pī.)
    11. சலாசலீ (ஸீ॰), புலாபுலீ (ஸ்யா॰)
    12. calācalī (sī.), pulāpulī (syā.)
    13. ஸப்³ப³த²லஜஸத்தா ச (ஸீ॰)
    14. sabbathalajasattā ca (sī.)
    15. யாவ திட்ட²தி ஸாஸனங் (ஸ்யா॰)
    16. yāva tiṭṭhati sāsanaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 4. த³ப்³ப³மல்லபுத்தத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 4. Dabbamallaputtattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact