Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [172] 2. த³த்³த³ரஜாதகவண்ணனா

    [172] 2. Daddarajātakavaṇṇanā

    கோ நு ஸத்³தே³ன மஹதாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோகாலிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி காலே ப³ஹூ ப³ஹுஸ்ஸுதா பி⁴க்கூ² மனோஸிலாதலே நத³மானா தருணஸீஹா விய ஆகாஸக³ங்க³ங் ஓதாரெந்தா விய ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணந்தி. கோகாலிகோ தேஸு ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணந்தேஸு அத்தனோ துச்ச²பா⁴வங் அஜானித்வாவ ‘‘அஹம்பி ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கூ²னங் அந்தரங் பவிஸித்வா ‘‘அம்ஹாகங் ஸரபா⁴ணங் ந பாபெந்தி. ஸசே அம்ஹாகம்பி பாபெய்யுங், மயம்பி ப⁴ணெய்யாமா’’தி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நாமங் அக்³க³ஹெத்வாவ தத்த² தத்த² கதெ²ந்தோ ஆஹிண்ட³தி. தஸ்ஸ ஸா கதா² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடா ஜாதா. பி⁴க்கூ² ‘‘வீமங்ஸிஸ்ஸாம தாவ ந’’ந்தி ஸஞ்ஞாய ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ கோகாலிக, அஜ்ஜ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணாஹீ’’தி. ஸோ அத்தனோ ப³லங் அஜானித்வாவ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ ஸப்பாயங் யாகு³ங் பிவி, க²ஜ்ஜகங் கா²தி³, ஸப்பாயேனேவ ஸூபேன பு⁴ஞ்ஜி.

    Ko nu saddena mahatāti idaṃ satthā jetavane viharanto kokālikaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi kāle bahū bahussutā bhikkhū manosilātale nadamānā taruṇasīhā viya ākāsagaṅgaṃ otārentā viya saṅghamajjhe sarabhāṇaṃ bhaṇanti. Kokāliko tesu sarabhāṇaṃ bhaṇantesu attano tucchabhāvaṃ ajānitvāva ‘‘ahampi sarabhāṇaṃ bhaṇissāmī’’ti bhikkhūnaṃ antaraṃ pavisitvā ‘‘amhākaṃ sarabhāṇaṃ na pāpenti. Sace amhākampi pāpeyyuṃ, mayampi bhaṇeyyāmā’’ti bhikkhusaṅghassa nāmaṃ aggahetvāva tattha tattha kathento āhiṇḍati. Tassa sā kathā bhikkhusaṅghe pākaṭā jātā. Bhikkhū ‘‘vīmaṃsissāma tāva na’’nti saññāya evamāhaṃsu – ‘‘āvuso kokālika, ajja saṅghassa sarabhāṇaṃ bhaṇāhī’’ti. So attano balaṃ ajānitvāva ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘ajja sarabhāṇaṃ bhaṇissāmī’’ti attano sappāyaṃ yāguṃ pivi, khajjakaṃ khādi, sappāyeneva sūpena bhuñji.

    ஸூரியே அத்த²ங்க³தே த⁴ம்மஸ்ஸவனகாலே கோ⁴ஸிதே பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸன்னிபதி. ஸோ கண்டகுரண்ட³கவண்ணங் காஸாவங் நிவாஸெத்வா கணிகாரபுப்ப²வண்ணங் சீவரங் பாருபித்வா ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் பவிஸித்வா தே²ரே வந்தி³த்வா அலங்கதரதனமண்ட³பே பஞ்ஞத்தவரத⁴ம்மாஸனங் அபி⁴ருஹித்வா சித்ரபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா ‘‘ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’தி நிஸீதி³, தாவதே³வஸ்ஸ ஸரீரா ஸேதா³ முச்சிங்ஸு, ஸாரஜ்ஜங் ஓக்கமி, புப்³ப³கா³தா²ய பட²மங் பத³ங் உதா³ஹரித்வா அனந்தரங் ந பஸ்ஸி. ஸோ கம்பமானோ ஆஸனா ஓருய்ஹ லஜ்ஜிதோ ஸங்க⁴மஜ்ஜ²தோ அபக்கம்ம அத்தனோ பரிவேணங் அக³மாஸி. அஞ்ஞோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ பி⁴க்கு² ஸரபா⁴ணங் ப⁴ணி. ததோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ துச்ச²பா⁴வங் ஜானிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, பட²மங் கோகாலிகஸ்ஸ துச்ச²பா⁴வோ து³ஜ்ஜானோ, இதா³னி பனேஸ ஸயங் நதி³த்வா பாகடோ ஜாதோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, கோகாலிகோ இதா³னேவ நதி³த்வா பாகடோ ஜாதோ, புப்³பே³பி நதி³த்வா பாகடோ அஹோஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Sūriye atthaṅgate dhammassavanakāle ghosite bhikkhusaṅgho sannipati. So kaṇṭakuraṇḍakavaṇṇaṃ kāsāvaṃ nivāsetvā kaṇikārapupphavaṇṇaṃ cīvaraṃ pārupitvā saṅghamajjhaṃ pavisitvā there vanditvā alaṅkataratanamaṇḍape paññattavaradhammāsanaṃ abhiruhitvā citrabījaniṃ gahetvā ‘‘sarabhāṇaṃ bhaṇissāmī’’ti nisīdi, tāvadevassa sarīrā sedā mucciṃsu, sārajjaṃ okkami, pubbagāthāya paṭhamaṃ padaṃ udāharitvā anantaraṃ na passi. So kampamāno āsanā oruyha lajjito saṅghamajjhato apakkamma attano pariveṇaṃ agamāsi. Añño bahussuto bhikkhu sarabhāṇaṃ bhaṇi. Tato paṭṭhāya bhikkhū tassa tucchabhāvaṃ jāniṃsu. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, paṭhamaṃ kokālikassa tucchabhāvo dujjāno, idāni panesa sayaṃ naditvā pākaṭo jāto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, kokāliko idāneva naditvā pākaṭo jāto, pubbepi naditvā pākaṭo ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே ஸீஹயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ப³ஹூனங் ஸீஹானங் ராஜா அஹோஸி. ஸோ அனேகஸீஹபரிவாரோ ரஜதகு³ஹாயங் வாஸங் கப்பேஸி. தஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஏகிஸ்ஸாய கு³ஹாய ஏகோ ஸிங்கா³லோபி வஸதி. அதே²கதி³வஸங் தே³வே வஸ்ஸித்வா விக³தே ஸப்³பே³ ஸீஹா ஸீஹராஜஸ்ஸேவ கு³ஹத்³வாரே ஸன்னிபதித்வா ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தா ஸீஹகீளங் கீளிங்ஸு. தேஸங் ஏவங் நதி³த்வா கீளனகாலே ஸோபி ஸிங்கா³லோ நத³தி. ஸீஹா தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘அயங் ஸிங்கா³லோ அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் நத³தீ’’தி லஜ்ஜிதா துண்ஹீ அஹேஸுங். தேஸங் துண்ஹீபூ⁴தகாலே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ புத்தோ ஸீஹபோதகோ ‘‘தாத, இமே ஸீஹா நதி³த்வா ஸீஹகீளங் கீளந்தா ஏதஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா லஜ்ஜாய துண்ஹீ ஜாதா, கோ நாமேஸ அத்தனோ ஸத்³தே³ன அத்தானங் ஜானாபேதீ’’தி பிதரங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese sīhayoniyaṃ nibbattitvā bahūnaṃ sīhānaṃ rājā ahosi. So anekasīhaparivāro rajataguhāyaṃ vāsaṃ kappesi. Tassa avidūre ekissāya guhāya eko siṅgālopi vasati. Athekadivasaṃ deve vassitvā vigate sabbe sīhā sīharājasseva guhadvāre sannipatitvā sīhanādaṃ nadantā sīhakīḷaṃ kīḷiṃsu. Tesaṃ evaṃ naditvā kīḷanakāle sopi siṅgālo nadati. Sīhā tassa saddaṃ sutvā ‘‘ayaṃ siṅgālo amhehi saddhiṃ nadatī’’ti lajjitā tuṇhī ahesuṃ. Tesaṃ tuṇhībhūtakāle bodhisattassa putto sīhapotako ‘‘tāta, ime sīhā naditvā sīhakīḷaṃ kīḷantā etassa saddaṃ sutvā lajjāya tuṇhī jātā, ko nāmesa attano saddena attānaṃ jānāpetī’’ti pitaraṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    43.

    43.

    ‘‘கோ நு ஸத்³தே³ன மஹதா, அபி⁴னாதே³தி த³த்³த³ரங்;

    ‘‘Ko nu saddena mahatā, abhinādeti daddaraṃ;

    தங் ஸீஹா நப்படினத³ந்தி, கோ நாமேஸோ மிகா³தி⁴பூ⁴’’தி.

    Taṃ sīhā nappaṭinadanti, ko nāmeso migādhibhū’’ti.

    தத்த² அபி⁴னாதே³தி த³த்³த³ரந்தி த³த்³த³ரங் ரஜதபப்³ப³தங் ஏகனாத³ங் கரோதி. மிகா³தி⁴பூ⁴தி பிதரங் ஆலபதி. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – மிகா³தி⁴பூ⁴ மிக³ஜெட்ட²க ஸீஹராஜ புச்சா²மி தங் ‘‘கோ நாமேஸோ’’தி.

    Tattha abhinādeti daddaranti daddaraṃ rajatapabbataṃ ekanādaṃ karoti. Migādhibhūti pitaraṃ ālapati. Ayañhettha attho – migādhibhū migajeṭṭhaka sīharāja pucchāmi taṃ ‘‘ko nāmeso’’ti.

    அத²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா பிதா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Athassa vacanaṃ sutvā pitā dutiyaṃ gāthamāha –

    44.

    44.

    ‘‘அத⁴மோ மிக³ஜாதானங், ஸிங்கா³லோ தாத வஸ்ஸதி;

    ‘‘Adhamo migajātānaṃ, siṅgālo tāta vassati;

    ஜாதிமஸ்ஸ ஜிகு³ச்ச²ந்தா, துண்ஹீ ஸீஹா ஸமச்சரே’’தி.

    Jātimassa jigucchantā, tuṇhī sīhā samaccare’’ti.

    தத்த² ஸமச்சரேதி ந்தி உபஸக்³க³மத்தங், அச்சந்தீதி அத்தோ², துண்ஹீ ஹுத்வா நிஸீத³ந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. பொத்த²கேஸு பன ‘‘ஸமச்ச²ரே’’தி லிக²ந்தி.

    Tattha samaccareti santi upasaggamattaṃ, accantīti attho, tuṇhī hutvā nisīdantīti vuttaṃ hoti. Potthakesu pana ‘‘samacchare’’ti likhanti.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, கோகாலிகோ இதா³னேவ அத்தனோ நாதே³ன அத்தானங் பாகடங் கரோதி, புப்³பே³பி அகாஸியேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ கோகாலிகோ அஹோஸி, ஸீஹபோதகோ ராஹுலோ, ஸீஹராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, kokāliko idāneva attano nādena attānaṃ pākaṭaṃ karoti, pubbepi akāsiyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo kokāliko ahosi, sīhapotako rāhulo, sīharājā pana ahameva ahosi’’nti.

    த³த்³த³ரஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Daddarajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 172. த³த்³த³ரஜாதகங் • 172. Daddarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact