Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [438] 12. த³த்³த³ரஜாதகவண்ணனா

    [438] 12. Daddarajātakavaṇṇanā

    யோ தே புத்தகேதி இத³ங் ஸத்தா² கி³ஜ்ஜ²கூடே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘அஹோ ஆவுஸோ தே³வத³த்தோ நில்லஜ்ஜோ அனரியோ ஏவங் உத்தமகு³ணத⁴ரஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அஜாதஸத்துனா ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா த⁴னுக்³க³ஹபயோஜனஸிலாபவிஜ்ஜ²னநாளாகி³ரிவிஸ்ஸஜ்ஜனேஹி வதா⁴ய உபாயங் கரோதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கி, இதா³னி பன மே தாஸமத்தம்பி காதுங் நாஸக்கீ²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Yote puttaketi idaṃ satthā gijjhakūṭe viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi samaye dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘aho āvuso devadatto nillajjo anariyo evaṃ uttamaguṇadharassa sammāsambuddhassa ajātasattunā saddhiṃ ekato hutvā dhanuggahapayojanasilāpavijjhananāḷāgirivissajjanehi vadhāya upāyaṃ karotī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto mayhaṃ vadhāya parisakki, idāni pana me tāsamattampi kātuṃ nāsakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகோ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ பஞ்சஸதானங் மாணவகானங் ஸிப்பங் வாசெந்தோ ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் இத⁴ வஸந்தஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴ ஹோதி, மாணவகானம்பி ஸிப்பங் ந நிட்டா²தி, ஹிமவந்தபதே³ஸே அரஞ்ஞாயதனங் பவிஸித்வா தத்த² வஸந்தோ வாசெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ மாணவகானங் கதெ²த்வா திலதண்டு³லதேலவத்தா²தீ³னி கா³ஹாபெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மக்³க³தோ அவிதூ³ரே டா²னே பண்ணஸாலங் காரெத்வா நிவாஸங் கப்பேஸி, மாணவாபி அத்தனோ பண்ணஸாலங் கரிங்ஸு. மாணவகானங் ஞாதகா தேலதண்டு³லாதீ³னி பேஸெந்தி. ரட்ட²வாஸினோபி ‘‘தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ கிர அரஞ்ஞே அஸுகட்டா²னே நாம வஸந்தோ ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹாபேதீ’’தி தஸ்ஸ தண்டு³லாதீ³னி அபி⁴ஹரந்தி, கந்தாரப்படிபன்னாபி தெ³ந்தி, அஞ்ஞதரோபி புரிஸோ கீ²ரபானத்தா²ய ஸவச்ச²ங் தே⁴னுங் அதா³ஸி. ஆசரியஸ்ஸ பண்ணஸாலாய ஸந்திகே த்³வீஹி போதகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகா கோ³தா⁴ வஸதி, ஸீஹப்³யக்³கா⁴பிஸ்ஸ உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தி. ஏகோ தித்திரோபி தத்த² நிப³த்³த⁴வாஸோ அஹோஸி. ஸோ ஆசரியஸ்ஸ மாணவானங் மந்தே வாசெந்தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா தயோபி வேதே³ உக்³க³ண்ஹி. மாணவா தேன ஸத்³தி⁴ங் அதிவிஸ்ஸாஸிகா அஹேஸுங்.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko disāpāmokkho ācariyo pañcasatānaṃ māṇavakānaṃ sippaṃ vācento ekadivasaṃ cintesi ‘‘mayhaṃ idha vasantassa palibodho hoti, māṇavakānampi sippaṃ na niṭṭhāti, himavantapadese araññāyatanaṃ pavisitvā tattha vasanto vācessāmī’’ti. So māṇavakānaṃ kathetvā tilataṇḍulatelavatthādīni gāhāpetvā araññaṃ pavisitvā maggato avidūre ṭhāne paṇṇasālaṃ kāretvā nivāsaṃ kappesi, māṇavāpi attano paṇṇasālaṃ kariṃsu. Māṇavakānaṃ ñātakā telataṇḍulādīni pesenti. Raṭṭhavāsinopi ‘‘disāpāmokkho ācariyo kira araññe asukaṭṭhāne nāma vasanto sippaṃ uggaṇhāpetī’’ti tassa taṇḍulādīni abhiharanti, kantārappaṭipannāpi denti, aññataropi puriso khīrapānatthāya savacchaṃ dhenuṃ adāsi. Ācariyassa paṇṇasālāya santike dvīhi potakehi saddhiṃ ekā godhā vasati, sīhabyagghāpissa upaṭṭhānaṃ āgacchanti. Eko tittiropi tattha nibaddhavāso ahosi. So ācariyassa māṇavānaṃ mante vācentassa saddaṃ sutvā tayopi vede uggaṇhi. Māṇavā tena saddhiṃ ativissāsikā ahesuṃ.

    அபரபா⁴கே³ மாணவேஸு நிப்ப²த்திங் அப்பத்தேஸுயேவ ஆசரியோ காலமகாஸி. மாணவா தஸ்ஸ ஸரீரங் ஜா²பெத்வா வாலுகாய தூ²பங் கத்வா நானாபுப்பே²ஹி பூஜெத்வா ரோத³ந்தி பரிதே³வந்தி. அத² நே தித்திரோ ‘‘கஸ்மா ரோத³தா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஆசரியோ நோ ஸிப்பே அனிட்டி²தேயேவ காலகதோ, தஸ்மா ரோதா³மா’’தி. ‘‘ஏவங் ஸந்தே மா ஸோசித்த², அஹங் வோ ஸிப்பங் வாசெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘த்வங் கத²ங் ஜானாஸீ’’தி? ‘‘அஹங் ஆசரியே தும்ஹாகங் வாசெந்தே ஸத்³த³ங் ஸுத்வா தயோ வேதே³ பகு³ணே அகாஸிந்தி. தேன ஹி அத்தனோ பகு³ணபா⁴வங் அம்ஹே ஜானாபேஹீ’’தி. தித்திரோ ‘‘தேன ஹி ஸுணாதா²’’தி தேஸங் க³ண்டி²ட்டா²னமேவ பப்³ப³தமத்த²கா நதி³ங் ஓதரந்தோ விய ஓஸாரேஸி. மாணவா ஹட்ட²துட்டா² ஹுத்வா தித்திரபண்டி³தஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் பட்ட²பேஸுங். ஸோபி தி³ஸாபாமொக்கா²சரியஸ்ஸ டா²னே ட²த்வா தேஸங் ஸிப்பங் வாசேஸி. மாணவா தஸ்ஸ ஸுவண்ணபஞ்ஜரங் கரித்வா உபரி விதானங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸுவண்ணதட்டகே மது⁴லாஜாதீ³னி உபஹரந்தா நானாவண்ணேஹி புப்பே²ஹி பூஜெந்தா மஹந்தங் ஸக்காரங் கரிங்ஸு. ‘‘தித்திரோ கிர அரஞ்ஞாயதனே பஞ்சஸதே மாணவகே மந்தங் வாசேதீ’’தி ஸகலஜம்பு³தீ³பே பாகடோ அஹோஸி.

    Aparabhāge māṇavesu nipphattiṃ appattesuyeva ācariyo kālamakāsi. Māṇavā tassa sarīraṃ jhāpetvā vālukāya thūpaṃ katvā nānāpupphehi pūjetvā rodanti paridevanti. Atha ne tittiro ‘‘kasmā rodathā’’ti āha. ‘‘Ācariyo no sippe aniṭṭhiteyeva kālakato, tasmā rodāmā’’ti. ‘‘Evaṃ sante mā socittha, ahaṃ vo sippaṃ vācessāmī’’ti. ‘‘Tvaṃ kathaṃ jānāsī’’ti? ‘‘Ahaṃ ācariye tumhākaṃ vācente saddaṃ sutvā tayo vede paguṇe akāsinti. Tena hi attano paguṇabhāvaṃ amhe jānāpehī’’ti. Tittiro ‘‘tena hi suṇāthā’’ti tesaṃ gaṇṭhiṭṭhānameva pabbatamatthakā nadiṃ otaranto viya osāresi. Māṇavā haṭṭhatuṭṭhā hutvā tittirapaṇḍitassa santike sippaṃ paṭṭhapesuṃ. Sopi disāpāmokkhācariyassa ṭhāne ṭhatvā tesaṃ sippaṃ vācesi. Māṇavā tassa suvaṇṇapañjaraṃ karitvā upari vitānaṃ bandhitvā suvaṇṇataṭṭake madhulājādīni upaharantā nānāvaṇṇehi pupphehi pūjentā mahantaṃ sakkāraṃ kariṃsu. ‘‘Tittiro kira araññāyatane pañcasate māṇavake mantaṃ vācetī’’ti sakalajambudīpe pākaṭo ahosi.

    ததா³ ஜம்பு³தீ³பே கி³ரக்³க³ஸமஜ்ஜஸதி³ஸங் மஹந்தங் ச²ணங் கோ⁴ஸயிங்ஸு. மாணவானங் மாதாபிதரோ ‘‘ச²ணத³ஸ்ஸனத்தா²ய ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி பேஸேஸுங். மாணவா தித்திரஸ்ஸ ஆரோசெத்வா தித்திரபண்டி³தங் ஸப்³ப³ஞ்ச அஸ்ஸமபத³ங் கோ³த⁴ங் படிச்சா²பெத்வா அத்தனோ அத்தனோ நக³ரமேவ அக³மிங்ஸு. ததா³ ஏகோ நிக்காருணிகோ து³ட்ட²தாபஸோ தத்த² தத்த² விசரந்தோ தங் டா²னங் ஸம்பாபுணி. கோ³தா⁴ தங் தி³ஸ்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘அஸுகட்டா²னே தண்டு³லா, அஸுகட்டா²னே தேலாதீ³னி அத்தி², ப⁴த்தங் பசித்வா பு⁴ஞ்ஜாஹீ’’தி வத்வா கோ³சரத்தா²ய க³தா. தாபஸோ பாதோவ ப⁴த்தங் பசித்வா த்³வே கோ³தா⁴புத்தகே மாரெத்வா கா²தி³, தி³வா தித்திரபண்டி³தஞ்ச வச்ச²கஞ்ச மாரெத்வா கா²தி³, ஸாயங் தே⁴னுங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா தம்பி மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா ருக்க²மூலே நிபஜ்ஜித்வா கு⁴ருகு⁴ராயந்தோ நித்³த³ங் ஓக்கமி. கோ³தா⁴ ஸாயங் ஆக³ந்த்வா புத்தகே அபஸ்ஸந்தீ உபதா⁴ரயமானா விசரி. ருக்க²தே³வதா கோ³த⁴ங் புத்தகே அதி³ஸ்வா கம்பமானங் ஓலோகெத்வா க²ந்த⁴விடபப்³ப⁴ந்தரே தி³ப்³பா³னுபா⁴வேன ட²த்வா ‘‘கோ³தே⁴ மா கம்பி, இமினா பாபபுரிஸேன தவ புத்தகா ச தித்திரோ ச வச்சோ² ச தே⁴னு ச மாரிதா, கீ³வாய நங் ட³ங்ஸித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபேஹீ’’தி ஸல்லபந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tadā jambudīpe giraggasamajjasadisaṃ mahantaṃ chaṇaṃ ghosayiṃsu. Māṇavānaṃ mātāpitaro ‘‘chaṇadassanatthāya āgacchantū’’ti pesesuṃ. Māṇavā tittirassa ārocetvā tittirapaṇḍitaṃ sabbañca assamapadaṃ godhaṃ paṭicchāpetvā attano attano nagarameva agamiṃsu. Tadā eko nikkāruṇiko duṭṭhatāpaso tattha tattha vicaranto taṃ ṭhānaṃ sampāpuṇi. Godhā taṃ disvā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘asukaṭṭhāne taṇḍulā, asukaṭṭhāne telādīni atthi, bhattaṃ pacitvā bhuñjāhī’’ti vatvā gocaratthāya gatā. Tāpaso pātova bhattaṃ pacitvā dve godhāputtake māretvā khādi, divā tittirapaṇḍitañca vacchakañca māretvā khādi, sāyaṃ dhenuṃ āgacchantaṃ disvā tampi māretvā maṃsaṃ khāditvā rukkhamūle nipajjitvā ghurughurāyanto niddaṃ okkami. Godhā sāyaṃ āgantvā puttake apassantī upadhārayamānā vicari. Rukkhadevatā godhaṃ puttake adisvā kampamānaṃ oloketvā khandhaviṭapabbhantare dibbānubhāvena ṭhatvā ‘‘godhe mā kampi, iminā pāpapurisena tava puttakā ca tittiro ca vaccho ca dhenu ca māritā, gīvāya naṃ ḍaṃsitvā jīvitakkhayaṃ pāpehī’’ti sallapantī paṭhamaṃ gāthamāha –

    105.

    105.

    ‘‘யோ தே புத்தகே அகா²தி³, தி³ன்னப⁴த்தோ அதூ³ஸகே;

    ‘‘Yo te puttake akhādi, dinnabhatto adūsake;

    தஸ்மிங் தா³ட²ங் நிபாதேஹி, மா தே முச்சித்த² ஜீவதோ’’தி.

    Tasmiṃ dāṭhaṃ nipātehi, mā te muccittha jīvato’’ti.

    தத்த² தி³ன்னப⁴த்தோதி ப⁴த்தங் பசித்வா பு⁴ஞ்ஜாஹீதி தயா தி³ன்னப⁴த்தோ. அதூ³ஸகேதி நித்³தோ³ஸே நிரபராதே⁴. தஸ்மிங் தா³ட²ங் நிபாதேஹீதி தஸ்மிங் பாபபுரிஸே சதஸ்ஸோபி தா³டா² நிபாதேஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. மா தே முச்சித்த² ஜீவதோதி ஜீவந்தோ ஸஜீவோ ஹுத்வா தவ ஹத்த²தோ ஏஸோ பாபத⁴ம்மோ மா முச்சித்த², மொக்க²ங் மா லப⁴து, ஜீவிதக்க²யங் பாபேஹீதி அத்தோ².

    Tattha dinnabhattoti bhattaṃ pacitvā bhuñjāhīti tayā dinnabhatto. Adūsaketi niddose niraparādhe. Tasmiṃ dāṭhaṃ nipātehīti tasmiṃ pāpapurise catassopi dāṭhā nipātehīti adhippāyo. Mā te muccittha jīvatoti jīvanto sajīvo hutvā tava hatthato eso pāpadhammo mā muccittha, mokkhaṃ mā labhatu, jīvitakkhayaṃ pāpehīti attho.

    ததோ கோ³தா⁴ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato godhā dve gāthā abhāsi –

    106.

    106.

    ‘‘ஆகிண்ணலுத்³தோ³ புரிஸோ, தா⁴திசேலங்வ மக்கி²தோ;

    ‘‘Ākiṇṇaluddo puriso, dhāticelaṃva makkhito;

    பதே³ஸங் தங் ந பஸ்ஸாமி, யத்த² தா³ட²ங் நிபாதயே.

    Padesaṃ taṃ na passāmi, yattha dāṭhaṃ nipātaye.

    107.

    107.

    ‘‘அகதஞ்ஞுஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, நிச்சங் விவரத³ஸ்ஸினோ;

    ‘‘Akataññussa posassa, niccaṃ vivaradassino;

    ஸப்³ப³ங் சே பத²விங் த³ஜ்ஜா, நேவ நங் அபி⁴ராத⁴யே’’தி.

    Sabbaṃ ce pathaviṃ dajjā, neva naṃ abhirādhaye’’ti.

    தத்த² ஆகிண்ணலுத்³தோ³தி கா³ள்ஹலுத்³தோ³. விவரத³ஸ்ஸினோதி சி²த்³த³ங் ஓதாரங் பரியேஸந்தஸ்ஸ. நேவ நங் அபி⁴ராத⁴யேதி ஏவரூபங் புக்³க³லங் ஸகலபத²விங் தெ³ந்தோபி தோஸேதுங் ந ஸக்குணெய்ய, கிமங்க³ங் பனாஹங் ப⁴த்தமத்ததா³யிகாதி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha ākiṇṇaluddoti gāḷhaluddo. Vivaradassinoti chiddaṃ otāraṃ pariyesantassa. Neva naṃ abhirādhayeti evarūpaṃ puggalaṃ sakalapathaviṃ dentopi tosetuṃ na sakkuṇeyya, kimaṅgaṃ panāhaṃ bhattamattadāyikāti dasseti.

    கோ³தா⁴ ஏவங் வத்வா ‘‘அயங் பபு³ஜ்ஜி²த்வா மம்பி கா²தெ³ய்யா’’தி அத்தனோ ஜீவிதங் ரக்க²மானா பலாயி. தேபி பன ஸீஹப்³யக்³கா⁴ தித்திரஸ்ஸ ஸஹாயகாவ, கதா³சி தே ஆக³ந்த்வா தித்திரங் பஸ்ஸந்தி, கதா³சி ஸோ க³ந்த்வா தேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஆக³ச்ச²தி, தஸ்மிங் பன தி³வஸே ஸீஹோ ப்³யக்³க⁴ங் ஆஹ – ‘‘ஸம்ம, சிரங் தி³ட்டோ² நோ தித்திரோ, அஜ்ஜ ஸத்தட்ட²தி³வஸா ஹொந்தி, க³ச்ச², தாவஸ்ஸ பவத்திங் ஞத்வா ஏஹீ’’தி. ப்³யக்³கோ⁴ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா கோ³தா⁴ய பலாயனகாலே தங் டா²னங் பத்வா தங் பாபபுரிஸங் நித்³தா³யந்தங் பஸ்ஸி. தஸ்ஸ ஜடந்தரே தித்திரபண்டி³தஸ்ஸ லோமானி பஞ்ஞாயந்தி, தே⁴னுயா ச வச்ச²கஸ்ஸ ச அட்டீ²னி பஞ்ஞாயந்தி. ப்³யக்³க⁴ராஜா தங் ஸப்³ப³ங் தி³ஸ்வா ஸுவண்ணபஞ்ஜரே ச தித்திரபண்டி³தங் அதி³ஸ்வா ‘‘இமினா பாபபுரிஸேன ஏதே மாரிதா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி தங் பாதே³ன பஹரித்வா உட்டா²பேஸி. ஸோபி தங் தி³ஸ்வா பீ⁴ததஸிதோ அஹோஸி. அத² நங் ப்³யக்³கோ⁴ ‘‘த்வங் ஏதே மாரெத்வா கா²த³ஸீ’’தி புச்சி². ‘‘நேவ மாரேமி, ந கா²தா³மீ’’தி. ‘‘பாபத⁴ம்ம தயி அமாரெந்தே அஞ்ஞோ கோ மாரெஸ்ஸதி, கதே²ஹி தாவ காரணங், அகதெ²ந்தஸ்ஸ ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி. ஸோ மரணப⁴யபீ⁴தோ ‘‘ஆம, ஸாமி, கோ³தா⁴புத்தகே ச வச்ச²கஞ்ச தே⁴னுஞ்ச மாரெத்வா கா²தா³மி, தித்திரங் பன ந மாரேமீ’’திஆஹ. ஸோ தஸ்ஸ ப³ஹுங் கதெ²ந்தஸ்ஸபி அஸத்³த³ஹித்வா ‘‘த்வங் குதோ ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸாமி, கலிங்க³ரட்ட²தோ வாணிஜகானங் ப⁴ண்ட³ங் வஹந்தோ ஜீவிகஹேது இத³ஞ்சித³ஞ்ச கம்மங் கத்வா இதா³னிம்ஹி இதா⁴க³தோ’’தி தேன ஸப்³ப³ஸ்மிங் அத்தனா கதகம்மே கதி²தே ‘‘பாபத⁴ம்ம தயி தித்திரங் அமாரெந்தே அஞ்ஞோ கோ மாரெஸ்ஸதி, ஏஹி ஸீஹஸ்ஸ மிக³ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் தங் நெஸ்ஸாமீ’’தி தங் புரதோ கத்வா தாஸெந்தோ அக³மாஸி. ஸீஹராஜா தங் ஆனெந்தங் ப்³யக்³க⁴ங் புச்ச²ந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Godhā evaṃ vatvā ‘‘ayaṃ pabujjhitvā mampi khādeyyā’’ti attano jīvitaṃ rakkhamānā palāyi. Tepi pana sīhabyagghā tittirassa sahāyakāva, kadāci te āgantvā tittiraṃ passanti, kadāci so gantvā tesaṃ dhammaṃ desetvā āgacchati, tasmiṃ pana divase sīho byagghaṃ āha – ‘‘samma, ciraṃ diṭṭho no tittiro, ajja sattaṭṭhadivasā honti, gaccha, tāvassa pavattiṃ ñatvā ehī’’ti. Byaggho ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā godhāya palāyanakāle taṃ ṭhānaṃ patvā taṃ pāpapurisaṃ niddāyantaṃ passi. Tassa jaṭantare tittirapaṇḍitassa lomāni paññāyanti, dhenuyā ca vacchakassa ca aṭṭhīni paññāyanti. Byaggharājā taṃ sabbaṃ disvā suvaṇṇapañjare ca tittirapaṇḍitaṃ adisvā ‘‘iminā pāpapurisena ete māritā bhavissantī’’ti taṃ pādena paharitvā uṭṭhāpesi. Sopi taṃ disvā bhītatasito ahosi. Atha naṃ byaggho ‘‘tvaṃ ete māretvā khādasī’’ti pucchi. ‘‘Neva māremi, na khādāmī’’ti. ‘‘Pāpadhamma tayi amārente añño ko māressati, kathehi tāva kāraṇaṃ, akathentassa jīvitaṃ te natthī’’ti. So maraṇabhayabhīto ‘‘āma, sāmi, godhāputtake ca vacchakañca dhenuñca māretvā khādāmi, tittiraṃ pana na māremī’’tiāha. So tassa bahuṃ kathentassapi asaddahitvā ‘‘tvaṃ kuto āgatosī’’ti pucchitvā ‘‘sāmi, kaliṅgaraṭṭhato vāṇijakānaṃ bhaṇḍaṃ vahanto jīvikahetu idañcidañca kammaṃ katvā idānimhi idhāgato’’ti tena sabbasmiṃ attanā katakamme kathite ‘‘pāpadhamma tayi tittiraṃ amārente añño ko māressati, ehi sīhassa migarañño santikaṃ taṃ nessāmī’’ti taṃ purato katvā tāsento agamāsi. Sīharājā taṃ ānentaṃ byagghaṃ pucchanto catutthaṃ gāthamāha –

    108.

    108.

    ‘‘கிங் நு ஸுபா³ஹு தரமானரூபோ, பச்சாக³தோஸி ஸஹ மாணவேன;

    ‘‘Kiṃ nu subāhu taramānarūpo, paccāgatosi saha māṇavena;

    கிங் கிச்சமத்த²ங் இத⁴மத்தி² துய்ஹங், அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²’’ந்தி.

    Kiṃ kiccamatthaṃ idhamatthi tuyhaṃ, akkhāhi me pucchito etamattha’’nti.

    தத்த² ஸுபா³ஹூதி ப்³யக்³க⁴ங் நாமேனாலபதி. ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ ஹி புரிமகாயோ மனாபோ ஹோதி, தேன தங் ஏவமாஹ. கிங் கிச்சமத்த²ங் இத⁴மத்தி² துய்ஹந்தி கிங் கரணீயங் அத்த²ஸஞ்ஞிதங் இமினா மாணவேன இத⁴ அத்தி². ‘‘துய்ஹங் கிங் கிச்சமத்த²’’ந்திபி பாடோ², அயமேவத்தோ².

    Tattha subāhūti byagghaṃ nāmenālapati. Byagghassa hi purimakāyo manāpo hoti, tena taṃ evamāha. Kiṃ kiccamatthaṃ idhamatthi tuyhanti kiṃ karaṇīyaṃ atthasaññitaṃ iminā māṇavena idha atthi. ‘‘Tuyhaṃ kiṃ kiccamattha’’ntipi pāṭho, ayamevattho.

    தங் ஸுத்வா ப்³யக்³கோ⁴ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā byaggho pañcamaṃ gāthamāha –

    109.

    109.

    ‘‘யோ தே ஸகா² த³த்³த³ரோ ஸாது⁴ரூபோ, தஸ்ஸ வத⁴ங் பரிஸங்காமி அஜ்ஜ;

    ‘‘Yo te sakhā daddaro sādhurūpo, tassa vadhaṃ parisaṅkāmi ajja;

    புரிஸஸ்ஸ கம்மாயதனானி ஸுத்வா, நாஹங் ஸுகி²ங் த³த்³த³ரங் அஜ்ஜ மஞ்ஞே’’தி.

    Purisassa kammāyatanāni sutvā, nāhaṃ sukhiṃ daddaraṃ ajja maññe’’ti.

    தத்த² த³த்³த³ரோதி தித்திரோ. தஸ்ஸ வத⁴ந்தி தஸ்ஸ தித்திரபண்டி³தஸ்ஸ இமம்ஹா புரிஸம்ஹா அஜ்ஜ வத⁴ங் பரிஸங்காமி. நாஹங் ஸுகி²ந்தி அஹங் அஜ்ஜ த³த்³த³ரங் ஸுகி²ங் அரோக³ங் ந மஞ்ஞாமி.

    Tattha daddaroti tittiro. Tassa vadhanti tassa tittirapaṇḍitassa imamhā purisamhā ajja vadhaṃ parisaṅkāmi. Nāhaṃ sukhinti ahaṃ ajja daddaraṃ sukhiṃ arogaṃ na maññāmi.

    அத² நங் ஸீஹோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ sīho chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    110.

    110.

    ‘‘கானிஸ்ஸ கம்மாயதனானி அஸ்ஸு, புரிஸஸ்ஸ வுத்திஸமோதா⁴னதாய;

    ‘‘Kānissa kammāyatanāni assu, purisassa vuttisamodhānatāya;

    கங் வா படிஞ்ஞங் புரிஸஸ்ஸ ஸுத்வா, பரிஸங்கஸி த³த்³த³ரங் மாணவேனா’’தி.

    Kaṃ vā paṭiññaṃ purisassa sutvā, parisaṅkasi daddaraṃ māṇavenā’’ti.

    தத்த² அஸ்ஸூதி அஸ்ஸோஸி. வுத்திஸமோதா⁴னதாயாதி ஜீவிதவுத்திஸமோதா⁴னதாய, கானி நாம இமினா அத்தனோ கம்மானி துய்ஹங் கதி²தானீதி அத்தோ². மாணவேனாதி கிங் ஸுத்வா இமினா மாணவேன மாரிதங் பரிஸங்கஸி.

    Tattha assūti assosi. Vuttisamodhānatāyāti jīvitavuttisamodhānatāya, kāni nāma iminā attano kammāni tuyhaṃ kathitānīti attho. Māṇavenāti kiṃ sutvā iminā māṇavena māritaṃ parisaṅkasi.

    அத²ஸ்ஸ கதெ²ந்தோ ப்³யக்³க⁴ராஜா ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –

    Athassa kathento byaggharājā sesagāthā abhāsi –

    111.

    111.

    ‘‘சிண்ணா கலிங்கா³ சரிதா வணிஜ்ஜா, வெத்தாசரோ ஸங்குபதோ²பி சிண்ணோ;

    ‘‘Ciṇṇā kaliṅgā caritā vaṇijjā, vettācaro saṅkupathopi ciṇṇo;

    நடேஹி சிண்ணங் ஸஹ வாகுரேஹி, த³ண்டே³ன யுத்³த⁴ம்பி ஸமஜ்ஜமஜ்ஜே².

    Naṭehi ciṇṇaṃ saha vākurehi, daṇḍena yuddhampi samajjamajjhe.

    112.

    112.

    ‘‘ப³த்³தா⁴ குலீகா மிதமாளகேன, அக்கா² ஜிதா ஸங்யமோ அப்³ப⁴தீதோ;

    ‘‘Baddhā kulīkā mitamāḷakena, akkhā jitā saṃyamo abbhatīto;

    அப்³பா³ஹிதங் புப்³ப³கங் அட்³ட⁴ரத்தங், ஹத்தா² த³ட்³டா⁴ பிண்ட³படிக்³க³ஹேன.

    Abbāhitaṃ pubbakaṃ aḍḍharattaṃ, hatthā daḍḍhā piṇḍapaṭiggahena.

    113.

    113.

    ‘‘தானிஸ்ஸ கம்மாயதனானி அஸ்ஸு, புரிஸஸ்ஸ வுத்திஸமோதா⁴னதாய;

    ‘‘Tānissa kammāyatanāni assu, purisassa vuttisamodhānatāya;

    யதா² அயங் தி³ஸ்ஸதி லோமபிண்டோ³, கா³வோ ஹதா கிங் பன த³த்³த³ரஸ்ஸா’’தி.

    Yathā ayaṃ dissati lomapiṇḍo, gāvo hatā kiṃ pana daddarassā’’ti.

    தத்த² சிண்ணா கலிங்கா³தி வாணிஜகானங் ப⁴ண்ட³ங் வஹந்தேன கிர தேன கலிங்க³ரட்டே² சிண்ணா. சரிதா வணிஜ்ஜாதி வணிஜ்ஜாபி தேன கதா. வெத்தாசரோதி வெத்தேஹி ஸஞ்சரிதப்³போ³. ஸங்குபதோ²பி சிண்ணோதி கா²ணுகமக்³கோ³பி வலஞ்ஜிதோ. நடேஹீதி ஜீவிகஹேதுயேவ நடேஹிபி ஸத்³தி⁴ங். சிண்ணங் ஸஹ வாகுரேஹீதி வாகுரங் வஹந்தேன வாகுரேஹி ஸத்³தி⁴ங் சரிதங். த³ண்டே³ன யுத்³த⁴ந்தி த³ண்டே³ன யுத்³த⁴ம்பி கிர தேன யுஜ்ஜி²தங்.

    Tattha ciṇṇā kaliṅgāti vāṇijakānaṃ bhaṇḍaṃ vahantena kira tena kaliṅgaraṭṭhe ciṇṇā. Caritā vaṇijjāti vaṇijjāpi tena katā. Vettācaroti vettehi sañcaritabbo. Saṅkupathopi ciṇṇoti khāṇukamaggopi valañjito. Naṭehīti jīvikahetuyeva naṭehipi saddhiṃ. Ciṇṇaṃ saha vākurehīti vākuraṃ vahantena vākurehi saddhiṃ caritaṃ. Daṇḍena yuddhanti daṇḍena yuddhampi kira tena yujjhitaṃ.

    ப³த்³தா⁴ குலீகாதி ஸகுணிகாபி கிர தேன ப³த்³தா⁴. மிதமாளகேனாதி த⁴ஞ்ஞமாபககம்மம்பி கிர தேன கதங். அக்கா² ஜிதாதி அக்க²து⁴த்தானங் வெய்யாவச்சங் கரொந்தேன அக்கா² ஹடா. ஸங்யமோ அப்³ப⁴தீதோதி ஜீவிதவுத்திங் நிஸ்ஸாய பப்³ப³ஜந்தேனேவ ஸீலஸங்யமோ அதிக்கந்தோ. அப்³பா³ஹிதந்தி அபக்³க⁴ரணங் கதங். புப்³ப³கந்தி லோஹிதங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – இமினா கிர ஜீவிகங் நிஸ்ஸாய ராஜாபராதி⁴கானங் ஹத்த²பாதே³ சி²ந்தி³த்வா தே ஆனெத்வா ஸாலாய நிபஜ்ஜாபெத்வா வணமுகே²ஹி பக்³க⁴ரந்தங் லோஹிதங் அட்³ட⁴ரத்தஸமயே தத்த² க³ந்த்வா குண்ட³கதூ⁴மங் த³த்வா ட²பிதந்தி. ஹத்தா² த³ட்³டா⁴தி ஆஜீவிகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதகாலே உண்ஹபிண்ட³பாதபடிக்³க³ஹணே ஹத்தா²பி கிரஸ்ஸ த³ட்³டா⁴.

    Baddhā kulīkāti sakuṇikāpi kira tena baddhā. Mitamāḷakenāti dhaññamāpakakammampi kira tena kataṃ. Akkhā jitāti akkhadhuttānaṃ veyyāvaccaṃ karontena akkhā haṭā. Saṃyamo abbhatītoti jīvitavuttiṃ nissāya pabbajanteneva sīlasaṃyamo atikkanto. Abbāhitanti apaggharaṇaṃ kataṃ. Pubbakanti lohitaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – iminā kira jīvikaṃ nissāya rājāparādhikānaṃ hatthapāde chinditvā te ānetvā sālāya nipajjāpetvā vaṇamukhehi paggharantaṃ lohitaṃ aḍḍharattasamaye tattha gantvā kuṇḍakadhūmaṃ datvā ṭhapitanti. Hatthā daḍḍhāti ājīvikapabbajjaṃ pabbajitakāle uṇhapiṇḍapātapaṭiggahaṇe hatthāpi kirassa daḍḍhā.

    தானிஸ்ஸ கம்மாயதனானீதி தானி அஸ்ஸ கம்மானி. அஸ்ஸூதி அஸ்ஸோஸிங். யதா² அயந்தி யதா² ஏஸ ஏதஸ்ஸ ஜடந்தரே தித்திரலோமபிண்டோ³பி தி³ஸ்ஸதி, இமினா காரணேன வேதி³தப்³ப³மேதங் ‘‘ஏதேனேவ ஸோ மாரிதோ’’தி. கா³வோ ஹதா கிங் பன த³த்³த³ரஸ்ஸாதி கா³வோபி ஏதேன ஹதா, த³த்³த³ரஸ்ஸ பன கிங் ந ஹனிதப்³ப³ங், கஸ்மா ஏஸ தங் ந மாரெஸ்ஸதீதி.

    Tānissa kammāyatanānīti tāni assa kammāni. Assūti assosiṃ. Yathā ayanti yathā esa etassa jaṭantare tittiralomapiṇḍopi dissati, iminā kāraṇena veditabbametaṃ ‘‘eteneva so mārito’’ti. Gāvo hatā kiṃ pana daddarassāti gāvopi etena hatā, daddarassa pana kiṃ na hanitabbaṃ, kasmā esa taṃ na māressatīti.

    ஸீஹோ தங் புரிஸங் புச்சி² ‘‘மாரிதோ தே தித்திரபண்டி³தோ’’தி? ‘‘ஆம, ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ஸச்சவசனங் ஸுத்வா ஸீஹோ தங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுகாமோ அஹோஸி. ப்³யக்³க⁴ராஜா பன ‘‘மாரேதப்³ப³யுத்தகோ ஏஸோ’’தி வத்வா தத்தே²வ நங் தா³டா²ஹி பஹரித்வா மாரெத்வா ஆவாடங் க²ணித்வா பக்கி²பி. மாணவா ஆக³ந்த்வா தித்திரபண்டி³கங் அதி³ஸ்வா ரோதி³த்வா பரிதே³வித்வா நிவத்திங்ஸு.

    Sīho taṃ purisaṃ pucchi ‘‘mārito te tittirapaṇḍito’’ti? ‘‘Āma, sāmī’’ti. Athassa saccavacanaṃ sutvā sīho taṃ vissajjetukāmo ahosi. Byaggharājā pana ‘‘māretabbayuttako eso’’ti vatvā tattheva naṃ dāṭhāhi paharitvā māretvā āvāṭaṃ khaṇitvā pakkhipi. Māṇavā āgantvā tittirapaṇḍikaṃ adisvā roditvā paridevitvā nivattiṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ புப்³பே³பி மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கீ’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கூடஜடிலோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, கோ³தா⁴ உப்பலவண்ணா, ப்³யக்³கோ⁴ மொக்³க³ல்லானோ, ஸீஹோ ஸாரிபுத்தோ, தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ மஹாகஸ்ஸபோ, தித்திரபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, devadatto pubbepi mayhaṃ vadhāya parisakkī’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kūṭajaṭilo devadatto ahosi, godhā uppalavaṇṇā, byaggho moggallāno, sīho sāriputto, disāpāmokkho ācariyo mahākassapo, tittirapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    த³த்³த³ரஜாதகவண்ணனா த்³வாத³ஸமா.

    Daddarajātakavaṇṇanā dvādasamā.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    கி³ஜ்ஜ²கோஸம்பீ³ ஸுவஞ்ச, சூளஸூவங் ஹரித்தசங்;

    Gijjhakosambī suvañca, cūḷasūvaṃ harittacaṃ;

    குஸலங் லோமகஸ்ஸபங், சக்கவாகங் ஹலித்³தி³ ச.

    Kusalaṃ lomakassapaṃ, cakkavākaṃ haliddi ca.

    ஸமுக்³க³ங் பூதிமங்ஸஞ்ச, த³த்³த³ரஞ்சேவ த்³வாத³ஸ;

    Samuggaṃ pūtimaṃsañca, daddarañceva dvādasa;

    ஜாதகே நவனிபாதே, கீ³யிங்ஸு கீ³திகாரகா.

    Jātake navanipāte, gīyiṃsu gītikārakā.

    நவகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Navakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.

    (ததியோ பா⁴கோ³ நிட்டி²தோ.)

    (Tatiyo bhāgo niṭṭhito.)







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 438. த³த்³த³ரஜாதகங் • 438. Daddarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact