Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[186] 6. த³தி⁴வாஹனஜாதகவண்ணனா
[186] 6. Dadhivāhanajātakavaṇṇanā
வண்ணக³ந்த⁴ரஸூபேதோதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ விபக்க²ஸேவிங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² கதி²தமேவ. ஸத்தா² பன ‘‘பி⁴க்க²வே, அஸாது⁴ஸன்னிவாஸோ நாம பாபோ அனத்த²கரோ, தத்த² மனுஸ்ஸபூ⁴தானங் தாவ பாபஸன்னிவாஸஸ்ஸ அனத்த²கரதாய கிங் வத்தப்³ப³ங், புப்³பே³ பன அஸாதேன அமது⁴ரேன நிம்ப³ருக்கே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஸன்னிவாஸமாக³ம்ம மது⁴ரரஸோ தி³ப்³ப³ரஸபடிபா⁴கோ³ அசேதனோ அம்ப³ருக்கோ²பி அமது⁴ரோ தித்தகோ ஜாதோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Vaṇṇagandharasūpetoti idaṃ satthā veḷuvane viharanto vipakkhaseviṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā kathitameva. Satthā pana ‘‘bhikkhave, asādhusannivāso nāma pāpo anatthakaro, tattha manussabhūtānaṃ tāva pāpasannivāsassa anatthakaratāya kiṃ vattabbaṃ, pubbe pana asātena amadhurena nimbarukkhena saddhiṃ sannivāsamāgamma madhuraraso dibbarasapaṭibhāgo acetano ambarukkhopi amadhuro tittako jāto’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே காஸிரட்டே² சத்தாரோ பா⁴தரோ ப்³ராஹ்மணா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே படிபாடியா பண்ணஸாலா கத்வா வாஸங் கப்பேஸுங். தேஸங் ஜெட்ட²கபா⁴தா காலங் கத்வா ஸக்கத்தங் பாபுணி. ஸோ தங் காரணங் ஞத்வா அந்தரந்தரா ஸத்தட்ட²தி³வஸச்சயேன தேஸங் உபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ ஏகதி³வஸங் ஜெட்ட²கதாபஸங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா – ‘‘ப⁴ந்தே, கேன தே அத்தோ²’’தி புச்சி². பண்டு³ரோகோ³ தாபஸோ ‘‘அக்³கி³னா மே அத்தோ²’’தி ஆஹ. ஸோ தங் ஸுத்வா தஸ்ஸ வாஸிப²ரஸுகங் அதா³ஸி. வாஸிப²ரஸுகோ நாம த³ண்டே³ பவேஸனவஸேன வாஸிபி ஹோதி ப²ரஸுபி. தாபஸோ ‘‘கோ மே இமங் ஆதா³ய தா³ரூனி ஆஹரிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸக்கோ ஏவமாஹ – ‘‘யதா³ தே, ப⁴ந்தே, தா³ரூஹி அத்தோ², இமங் ப²ரஸுங் ஹத்தே²ன பஹரித்வா ‘தா³ரூனி மே ஆஹரித்வா அக்³கி³ங் கரோஹீ’தி வதெ³ய்யாஸி, தா³ரூனி ஆஹரித்வா அக்³கி³ங் கத்வா த³ஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்ஸ வாஸிப²ரஸுகங் த³த்வா து³தியம்பி உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, கேன தே அத்தோ²’’தி புச்சி². தஸ்ஸ பண்ணஸாலாய ஹத்தி²மக்³கோ³ ஹோதி, ஸோ ஹத்தீ²ஹி உபத்³து³தோ ‘‘ஹத்தீ²னங் மே வஸேன து³க்க²ங் உப்பஜ்ஜதி, தே பலாபேஹீ’’தி ஆஹ. ஸக்கோ தஸ்ஸ ஏகங் பே⁴ரிங் உபனாமெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் தலே பஹடே தும்ஹாகங் பச்சாமித்தா பலாயிஸ்ஸந்தி, இமஸ்மிங் தலே பஹடே மெத்தசித்தா ஹுத்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய பரிவாரெஸ்ஸந்தீ’’தி வத்வா தங் பே⁴ரிங் த³த்வா கனிட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, கேன தே அத்தோ²’’தி புச்சி². ஸோபி பண்டு³ரோக³தா⁴துகோவ, தஸ்மா ‘‘த³தி⁴னா மே அத்தோ²’’தி ஆஹ. ஸக்கோ தஸ்ஸ ஏகங் த³தி⁴க⁴டங் த³த்வா ‘‘ஸசே தும்ஹே இச்ச²மானா இமங் ஆஸிஞ்செய்யாத², மஹானதீ³ ஹுத்வா மஹோக⁴ங் பவத்தெத்வா தும்ஹாகங் ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா தா³துங் ஸமத்தோ²பி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா பக்காமி. ததோ பட்டா²ய வாஸிப²ரஸுகோ ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ அக்³கி³ங் கரோதி, இதரேன பே⁴ரிதலே பஹடே ஹத்தீ² பலாயந்தி, கனிட்டோ² த³தி⁴ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente kāsiraṭṭhe cattāro bhātaro brāhmaṇā isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantapadese paṭipāṭiyā paṇṇasālā katvā vāsaṃ kappesuṃ. Tesaṃ jeṭṭhakabhātā kālaṃ katvā sakkattaṃ pāpuṇi. So taṃ kāraṇaṃ ñatvā antarantarā sattaṭṭhadivasaccayena tesaṃ upaṭṭhānaṃ gacchanto ekadivasaṃ jeṭṭhakatāpasaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīditvā – ‘‘bhante, kena te attho’’ti pucchi. Paṇḍurogo tāpaso ‘‘agginā me attho’’ti āha. So taṃ sutvā tassa vāsipharasukaṃ adāsi. Vāsipharasuko nāma daṇḍe pavesanavasena vāsipi hoti pharasupi. Tāpaso ‘‘ko me imaṃ ādāya dārūni āharissatī’’ti āha. Atha naṃ sakko evamāha – ‘‘yadā te, bhante, dārūhi attho, imaṃ pharasuṃ hatthena paharitvā ‘dārūni me āharitvā aggiṃ karohī’ti vadeyyāsi, dārūni āharitvā aggiṃ katvā dassatī’’ti. Tassa vāsipharasukaṃ datvā dutiyampi upasaṅkamitvā ‘‘bhante, kena te attho’’ti pucchi. Tassa paṇṇasālāya hatthimaggo hoti, so hatthīhi upadduto ‘‘hatthīnaṃ me vasena dukkhaṃ uppajjati, te palāpehī’’ti āha. Sakko tassa ekaṃ bheriṃ upanāmetvā ‘‘bhante, imasmiṃ tale pahaṭe tumhākaṃ paccāmittā palāyissanti, imasmiṃ tale pahaṭe mettacittā hutvā caturaṅginiyā senāya parivāressantī’’ti vatvā taṃ bheriṃ datvā kaniṭṭhassa santikaṃ gantvā ‘‘bhante, kena te attho’’ti pucchi. Sopi paṇḍurogadhātukova, tasmā ‘‘dadhinā me attho’’ti āha. Sakko tassa ekaṃ dadhighaṭaṃ datvā ‘‘sace tumhe icchamānā imaṃ āsiñceyyātha, mahānadī hutvā mahoghaṃ pavattetvā tumhākaṃ rajjaṃ gahetvā dātuṃ samatthopi bhavissatī’’ti vatvā pakkāmi. Tato paṭṭhāya vāsipharasuko jeṭṭhabhātikassa aggiṃ karoti, itarena bheritale pahaṭe hatthī palāyanti, kaniṭṭho dadhiṃ paribhuñjati.
தஸ்மிங் காலே ஏகோ ஸூகரோ ஏகஸ்மிங் புராணகா³மட்டா²னே சரந்தோ ஆனுபா⁴வஸம்பன்னங் ஏகங் மணிக்க²ந்த⁴ங் அத்³த³ஸ. ஸோ தங் மணிக்க²ந்த⁴ங் முகே²ன ட³ங்ஸித்வா தஸ்ஸானுபா⁴வேன ஆகாஸே உப்பதித்வா ஸமுத்³த³ஸ்ஸ மஜ்ஜே² ஏகங் தீ³பகங் க³ந்த்வா ‘‘எத்த² தா³னி மயா வஸிதுங் வட்டதீ’’தி ஓதரித்வா பா²ஸுகட்டா²னே ஏகஸ்ஸ உது³ம்ப³ரருக்க²ஸ்ஸ ஹெட்டா² வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் தஸ்மிங் ருக்க²மூலே மணிக்க²ந்த⁴ங் புரதோ ட²பெத்வா நித்³த³ங் ஓக்கமி. அதே²கோ காஸிரட்ட²வாஸீ மனுஸ்ஸோ ‘‘நிருபகாரோ ஏஸ அம்ஹாக’’ந்தி மாதாபிதூஹி கே³ஹா நிக்கட்³டி⁴தோ ஏகங் பட்டனகா³மங் க³ந்த்வா நாவிகானங் கம்மகாரோ ஹுத்வா நாவங் ஆருய்ஹ ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² பி⁴ன்னாய நாவாய ப²லகே நிபன்னோ தங் தீ³பகங் பத்வா ப²லாப²லானி பரியேஸந்தோ தங் ஸூகரங் நித்³தா³யந்தங் தி³ஸ்வா ஸணிகங் க³ந்த்வா மணிக்க²ந்த⁴ங் க³ண்ஹித்வா தஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன ஆகாஸே உப்பதித்வா உது³ம்ப³ரருக்கே² நிஸீதி³த்வா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ஸூகரோ இமஸ்ஸ மணிக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன ஆகாஸசாரிகோ ஹுத்வா இத⁴ வஸதி மஞ்ஞே, மயா பட²மமேவ இமங் ஸூகரங் மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா பச்சா² க³ந்துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ஏகங் த³ண்ட³கங் ப⁴ஞ்ஜித்வா தஸ்ஸ ஸீஸே பாதேதி. ஸூகரோ பபு³ஜ்ஜி²த்வா மணிங் அபஸ்ஸந்தோ இதோ சிதோ ச கம்பமானோ விதா⁴வதி, ருக்கே² நிஸின்னபுரிஸோ ஹஸி. ஸூகரோ ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா தங் ருக்க²ங் ஸீஸேன பஹரித்வா தத்தே²வ மதோ.
Tasmiṃ kāle eko sūkaro ekasmiṃ purāṇagāmaṭṭhāne caranto ānubhāvasampannaṃ ekaṃ maṇikkhandhaṃ addasa. So taṃ maṇikkhandhaṃ mukhena ḍaṃsitvā tassānubhāvena ākāse uppatitvā samuddassa majjhe ekaṃ dīpakaṃ gantvā ‘‘ettha dāni mayā vasituṃ vaṭṭatī’’ti otaritvā phāsukaṭṭhāne ekassa udumbararukkhassa heṭṭhā vāsaṃ kappesi. So ekadivasaṃ tasmiṃ rukkhamūle maṇikkhandhaṃ purato ṭhapetvā niddaṃ okkami. Atheko kāsiraṭṭhavāsī manusso ‘‘nirupakāro esa amhāka’’nti mātāpitūhi gehā nikkaḍḍhito ekaṃ paṭṭanagāmaṃ gantvā nāvikānaṃ kammakāro hutvā nāvaṃ āruyha samuddamajjhe bhinnāya nāvāya phalake nipanno taṃ dīpakaṃ patvā phalāphalāni pariyesanto taṃ sūkaraṃ niddāyantaṃ disvā saṇikaṃ gantvā maṇikkhandhaṃ gaṇhitvā tassa ānubhāvena ākāse uppatitvā udumbararukkhe nisīditvā cintesi – ‘‘ayaṃ sūkaro imassa maṇikkhandhassa ānubhāvena ākāsacāriko hutvā idha vasati maññe, mayā paṭhamameva imaṃ sūkaraṃ māretvā maṃsaṃ khāditvā pacchā gantuṃ vaṭṭatī’’ti. So ekaṃ daṇḍakaṃ bhañjitvā tassa sīse pāteti. Sūkaro pabujjhitvā maṇiṃ apassanto ito cito ca kampamāno vidhāvati, rukkhe nisinnapuriso hasi. Sūkaro olokento taṃ disvā taṃ rukkhaṃ sīsena paharitvā tattheva mato.
ஸோ புரிஸோ ஓதரித்வா அக்³கி³ங் கத்வா தஸ்ஸ மங்ஸங் பசித்வா கா²தி³த்வா ஆகாஸே உப்பதித்வா ஹிமவந்தமத்த²கேன க³ச்ச²ந்தோ அஸ்ஸமபத³ங் தி³ஸ்வா ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ அஸ்ஸமே ஓதரித்வா த்³வீஹதீஹங் வஸித்வா தாபஸஸ்ஸ வத்தபடிவத்தங் அகாஸி, வாஸிப²ரஸுகஸ்ஸ ஆனுபா⁴வஞ்ச பஸ்ஸி. ஸோ ‘‘இமங் மயா க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி மணிக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வங் தாபஸஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் மணிங் க³ஹெத்வா வாஸிப²ரஸுகங் தே³தா²’’தி ஆஹ. தாபஸோ ஆகாஸேன சரிதுகாமோ தங் க³ஹெத்வா வாஸிப²ரஸுகங் அதா³ஸி. ஸோ தங் க³ஹெத்வா தோ²கங் க³ந்த்வா வாஸிப²ரஸுகங் பஹரித்வா ‘‘வாஸிப²ரஸுக தாபஸஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா மணிக்க²ந்த⁴ங் மே ஆஹரா’’தி ஆஹ. ஸோ க³ந்த்வா தாபஸஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா மணிக்க²ந்த⁴ங் ஆஹரி. ஸோ வாஸிப²ரஸுகங் படிச்ச²ன்னட்டா²னே ட²பெத்வா மஜ்ஜி²மதாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா கதிபாஹங் வஸித்வா பே⁴ரியா ஆனுபா⁴வங் தி³ஸ்வா மணிக்க²ந்த⁴ங் த³த்வா பே⁴ரிங் க³ண்ஹித்வா புரிமனயேனேவ தஸ்ஸபி ஸீஸங் சி²ந்தா³பெத்வா கனிட்ட²ங் உபஸங்கமித்வா த³தி⁴க⁴டஸ்ஸ ஆனுபா⁴வங் தி³ஸ்வா மணிக்க²ந்த⁴ங் த³த்வா த³தி⁴க⁴டங் க³ஹெத்வா புரிமனயேனேவ தஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தா³பெத்வா மணிக்க²ந்த⁴ஞ்ச வாஸிப²ரஸுகஞ்ச பே⁴ரிஞ்ச த³தி⁴க⁴டஞ்ச க³ஹெத்வா ஆகாஸே உப்பதித்வா பா³ராணஸியா அவிதூ³ரே ட²த்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ ‘‘யுத்³த⁴ங் வா மே தே³து ரஜ்ஜங் வா’’தி ஏகஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஹத்தே² பண்ணங் பாஹேஸி.
So puriso otaritvā aggiṃ katvā tassa maṃsaṃ pacitvā khāditvā ākāse uppatitvā himavantamatthakena gacchanto assamapadaṃ disvā jeṭṭhabhātikassa tāpasassa assame otaritvā dvīhatīhaṃ vasitvā tāpasassa vattapaṭivattaṃ akāsi, vāsipharasukassa ānubhāvañca passi. So ‘‘imaṃ mayā gahetuṃ vaṭṭatī’’ti maṇikkhandhassa ānubhāvaṃ tāpasassa dassetvā ‘‘bhante, imaṃ maṇiṃ gahetvā vāsipharasukaṃ dethā’’ti āha. Tāpaso ākāsena caritukāmo taṃ gahetvā vāsipharasukaṃ adāsi. So taṃ gahetvā thokaṃ gantvā vāsipharasukaṃ paharitvā ‘‘vāsipharasuka tāpasassa sīsaṃ chinditvā maṇikkhandhaṃ me āharā’’ti āha. So gantvā tāpasassa sīsaṃ chinditvā maṇikkhandhaṃ āhari. So vāsipharasukaṃ paṭicchannaṭṭhāne ṭhapetvā majjhimatāpasassa santikaṃ gantvā katipāhaṃ vasitvā bheriyā ānubhāvaṃ disvā maṇikkhandhaṃ datvā bheriṃ gaṇhitvā purimanayeneva tassapi sīsaṃ chindāpetvā kaniṭṭhaṃ upasaṅkamitvā dadhighaṭassa ānubhāvaṃ disvā maṇikkhandhaṃ datvā dadhighaṭaṃ gahetvā purimanayeneva tassa sīsaṃ chindāpetvā maṇikkhandhañca vāsipharasukañca bheriñca dadhighaṭañca gahetvā ākāse uppatitvā bārāṇasiyā avidūre ṭhatvā bārāṇasirañño ‘‘yuddhaṃ vā me detu rajjaṃ vā’’ti ekassa purisassa hatthe paṇṇaṃ pāhesi.
ராஜா ஸாஸனங் ஸுத்வாவ ‘‘சோரங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²மி. ஸோ ஏகங் பே⁴ரிதலங் பஹரி, சதுரங்கி³னீ ஸேனா பரிவாரேஸி. ரஞ்ஞோ அவத்த²ரணபா⁴வங் ஞத்வா த³தி⁴க⁴டங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, மஹானதீ³ பவத்தி. மஹாஜனோ த³தி⁴ம்ஹி ஓஸீதி³த்வா நிக்க²மிதுங் நாஸக்கி². வாஸிப²ரஸுகங் பஹரித்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஸீஸங் ஆஹரா’’தி ஆஹ, வாஸிப²ரஸுகோ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஸீஸங் ஆஹரித்வா பாத³மூலே நிக்கி²பி. ஏகோபி ஆவுத⁴ங் உக்கி²பிதுங் நாஸக்கி². ஸோ மஹந்தேன ப³லேன பரிவுதோ நக³ரங் பவிஸித்வா அபி⁴ஸேகங் காரெத்வா த³தி⁴வாஹனோ நாம ராஜா ஹுத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேஸி.
Rājā sāsanaṃ sutvāva ‘‘coraṃ gaṇhissāmī’’ti nikkhami. So ekaṃ bheritalaṃ pahari, caturaṅginī senā parivāresi. Rañño avattharaṇabhāvaṃ ñatvā dadhighaṭaṃ vissajjesi, mahānadī pavatti. Mahājano dadhimhi osīditvā nikkhamituṃ nāsakkhi. Vāsipharasukaṃ paharitvā ‘‘rañño sīsaṃ āharā’’ti āha, vāsipharasuko gantvā rañño sīsaṃ āharitvā pādamūle nikkhipi. Ekopi āvudhaṃ ukkhipituṃ nāsakkhi. So mahantena balena parivuto nagaraṃ pavisitvā abhisekaṃ kāretvā dadhivāhano nāma rājā hutvā dhammena samena rajjaṃ kāresi.
தஸ்ஸேகதி³வஸங் மஹானதி³யங் ஜாலகரண்ட³கே கீளந்தஸ்ஸ கண்ணமுண்ட³த³ஹதோ தே³வபரிபோ⁴க³ங் ஏகங் அம்ப³பக்கங் ஆக³ந்த்வா ஜாலே லக்³கி³, ஜாலங் உக்கி²பந்தா தங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ அத³ங்ஸு. தங் மஹந்தங் க⁴டப்பமாணங் பரிமண்ட³லங் ஸுவண்ணவண்ணங் அஹோஸி. ராஜா ‘‘கிஸ்ஸ ப²லங் நாமேத’’ந்தி வனசரகே புச்சி²த்வா ‘‘அம்ப³ப²ல’’ந்தி ஸுத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா தஸ்ஸ அட்டி²ங் அத்தனோ உய்யானே ரோபாபெத்வா கீ²ரோத³கேன ஸிஞ்சாபேஸி. ருக்கோ² நிப்³ப³த்தித்வா ததியே ஸங்வச்ச²ரே ப²லங் அதா³ஸி. அம்ப³ஸ்ஸ ஸக்காரோ மஹா அஹோஸி, கீ²ரோத³கேன ஸிஞ்சந்தி, க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகங் தெ³ந்தி, மாலாதா³மானி பரிக்கி²பந்தி, க³ந்த⁴தேலேன தீ³பங் ஜாலெந்தி, பரிக்கே²போ பனஸ்ஸ படஸாணியா அஹோஸி. ப²லானி மது⁴ரானி ஸுவண்ணவண்ணானி அஹேஸுங். த³தி⁴வாஹனராஜா அஞ்ஞேஸங் ராஜூனங் அம்ப³ப²லங் பேஸெந்தோ அட்டி²தோ ருக்க²னிப்³ப³த்தனப⁴யேன அங்குரனிப்³ப³த்தனட்டா²னங் மண்டூ³ககண்டகேன விஜ்ஜி²த்வா பேஸேஸி. தேஸங் அம்ப³ங் கா²தி³த்வா அட்டி² ரோபிதங் ந ஸம்பஜ்ஜதி. தே ‘‘கிங் நு கோ² எத்த² காரண’’ந்தி புச்ச²ந்தா தங் காரணங் ஜானிங்ஸு.
Tassekadivasaṃ mahānadiyaṃ jālakaraṇḍake kīḷantassa kaṇṇamuṇḍadahato devaparibhogaṃ ekaṃ ambapakkaṃ āgantvā jāle laggi, jālaṃ ukkhipantā taṃ disvā rañño adaṃsu. Taṃ mahantaṃ ghaṭappamāṇaṃ parimaṇḍalaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ ahosi. Rājā ‘‘kissa phalaṃ nāmeta’’nti vanacarake pucchitvā ‘‘ambaphala’’nti sutvā paribhuñjitvā tassa aṭṭhiṃ attano uyyāne ropāpetvā khīrodakena siñcāpesi. Rukkho nibbattitvā tatiye saṃvacchare phalaṃ adāsi. Ambassa sakkāro mahā ahosi, khīrodakena siñcanti, gandhapañcaṅgulikaṃ denti, mālādāmāni parikkhipanti, gandhatelena dīpaṃ jālenti, parikkhepo panassa paṭasāṇiyā ahosi. Phalāni madhurāni suvaṇṇavaṇṇāni ahesuṃ. Dadhivāhanarājā aññesaṃ rājūnaṃ ambaphalaṃ pesento aṭṭhito rukkhanibbattanabhayena aṅkuranibbattanaṭṭhānaṃ maṇḍūkakaṇṭakena vijjhitvā pesesi. Tesaṃ ambaṃ khāditvā aṭṭhi ropitaṃ na sampajjati. Te ‘‘kiṃ nu kho ettha kāraṇa’’nti pucchantā taṃ kāraṇaṃ jāniṃsu.
அதே²கோ ராஜா உய்யானபாலங் பக்கோஸித்வா ‘‘த³தி⁴வாஹனஸ்ஸ அம்ப³ப²லானங் ரஸங் நாஸெத்வா தித்தகபா⁴வங் காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, தே³வா’’தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி க³ச்சா²ஹீ’’தி ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா பேஸேஸி. ஸோ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ‘‘ஏகோ உய்யானபாலோ ஆக³தோ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபெத்வா தேன பக்கோஸாபிதோ பவிஸித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா ‘‘த்வங் உய்யானபாலோ’’தி புட்டோ² ‘‘ஆம, தே³வா’’தி வத்வா அத்தனோ ஆனுபா⁴வங் வண்ணேஸி. ராஜா ‘‘க³ச்ச² அம்ஹாகங் உய்யானபாலஸ்ஸ ஸந்திகே ஹோஹீ’’தி ஆஹ. தே ததோ பட்டா²ய த்³வே ஜனா உய்யானங் படிஜக்³க³ந்தி. அது⁴னாக³தோ உய்யானபாலோ அகாலபுப்பா²னி ஸுட்டு² புப்பா²பெந்தோ அகாலப²லானி க³ண்ஹாபெந்தோ உய்யானங் ரமணீயங் அகாஸி. ராஜா தஸ்ஸ பஸீதி³த்வா போராணகஉய்யானபாலங் நீஹரித்வா தஸ்ஸேவ உய்யானங் அதா³ஸி. ஸோ உய்யானஸ்ஸ அத்தனோ ஹத்த²க³தபா⁴வங் ஞத்வா அம்ப³ருக்க²ங் பரிவாரெத்வா நிம்பே³ ச ப²க்³க³வவல்லியோ ச ரோபேஸி, அனுபுப்³பே³ன நிம்பா³ வட்³டி⁴ங்ஸு, மூலேஹி மூலானி, ஸாகா²ஹி ச ஸாகா² ஸங்ஸட்டா² ஓனத்³த⁴வினத்³தா⁴ அஹேஸுங். தேன அஸாதஅமது⁴ரஸங்ஸக்³கே³ன தாவமது⁴ரப²லோ அம்போ³ தித்தகோ ஜாதோ நிம்ப³பண்ணஸதி³ஸரஸோ, அம்ப³ப²லானங் தித்தகபா⁴வங் ஞத்வா உய்யானபாலோ பலாயி.
Atheko rājā uyyānapālaṃ pakkositvā ‘‘dadhivāhanassa ambaphalānaṃ rasaṃ nāsetvā tittakabhāvaṃ kātuṃ sakkhissasī’’ti pucchitvā ‘‘āma, devā’’ti vutte ‘‘tena hi gacchāhī’’ti sahassaṃ datvā pesesi. So bārāṇasiṃ gantvā ‘‘eko uyyānapālo āgato’’ti rañño ārocāpetvā tena pakkosāpito pavisitvā rājānaṃ vanditvā ‘‘tvaṃ uyyānapālo’’ti puṭṭho ‘‘āma, devā’’ti vatvā attano ānubhāvaṃ vaṇṇesi. Rājā ‘‘gaccha amhākaṃ uyyānapālassa santike hohī’’ti āha. Te tato paṭṭhāya dve janā uyyānaṃ paṭijagganti. Adhunāgato uyyānapālo akālapupphāni suṭṭhu pupphāpento akālaphalāni gaṇhāpento uyyānaṃ ramaṇīyaṃ akāsi. Rājā tassa pasīditvā porāṇakauyyānapālaṃ nīharitvā tasseva uyyānaṃ adāsi. So uyyānassa attano hatthagatabhāvaṃ ñatvā ambarukkhaṃ parivāretvā nimbe ca phaggavavalliyo ca ropesi, anupubbena nimbā vaḍḍhiṃsu, mūlehi mūlāni, sākhāhi ca sākhā saṃsaṭṭhā onaddhavinaddhā ahesuṃ. Tena asātaamadhurasaṃsaggena tāvamadhuraphalo ambo tittako jāto nimbapaṇṇasadisaraso, ambaphalānaṃ tittakabhāvaṃ ñatvā uyyānapālo palāyi.
த³தி⁴வாஹனோ உய்யானங் க³ந்த்வா அம்ப³ப²லங் கா²த³ந்தோ முகே² பவிட்ட²ங் அம்ப³ரஸங் நிம்ப³கஸடங் விய அஜ்ஜோ²ஹரிதுங் அஸக்கொந்தோ கக்காரெத்வா நிட்டு²பி⁴. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அமச்சோ அஹோஸி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பண்டி³த, இமஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ போராணகபரிஹாரதோ பரிஹீனங் நத்தி², ஏவங் ஸந்தேபிஸ்ஸ ப²லங் தித்தகங் ஜாதங், கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Dadhivāhano uyyānaṃ gantvā ambaphalaṃ khādanto mukhe paviṭṭhaṃ ambarasaṃ nimbakasaṭaṃ viya ajjhoharituṃ asakkonto kakkāretvā niṭṭhubhi. Tadā bodhisatto tassa atthadhammānusāsako amacco ahosi. Rājā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘paṇḍita, imassa rukkhassa porāṇakaparihārato parihīnaṃ natthi, evaṃ santepissa phalaṃ tittakaṃ jātaṃ, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
71.
71.
‘‘வண்ணக³ந்த⁴ரஸூபேதோ , அம்போ³யங் அஹுவா புரே;
‘‘Vaṇṇagandharasūpeto , amboyaṃ ahuvā pure;
தமேவ பூஜங் லப⁴மானோ, கேனம்போ³ கடுகப்ப²லோ’’தி.
Tameva pūjaṃ labhamāno, kenambo kaṭukapphalo’’ti.
அத²ஸ்ஸ காரணங் ஆசிக்க²ந்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athassa kāraṇaṃ ācikkhanto bodhisatto dutiyaṃ gāthamāha –
72.
72.
‘‘புசிமந்த³பரிவாரோ, அம்போ³ தே த³தி⁴வாஹன;
‘‘Pucimandaparivāro, ambo te dadhivāhana;
மூலங் மூலேன ஸங்ஸட்ட²ங், ஸாகா² ஸாகா² நிஸேவரே;
Mūlaṃ mūlena saṃsaṭṭhaṃ, sākhā sākhā nisevare;
அஸாதஸன்னிவாஸேன, தேனம்போ³ கடுகப்ப²லோ’’தி.
Asātasannivāsena, tenambo kaṭukapphalo’’ti.
தத்த² புசிமந்த³பரிவாரோதி நிம்ப³ருக்க²பரிவாரோ. ஸாகா² ஸாகா² நிஸேவரேதி புசிமந்த³ஸ்ஸ ஸாகா²யோ அம்ப³ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா²யோ நிஸேவந்தி. அஸாதஸன்னிவாஸேனாதி அமது⁴ரேஹி புசிமந்தே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸன்னிவாஸேன. தேனாதி தேன காரணேன அயங் அம்போ³ கடுகப்ப²லோ அஸாதப²லோ தித்தகப²லோ ஜாதோதி.
Tattha pucimandaparivāroti nimbarukkhaparivāro. Sākhā sākhā nisevareti pucimandassa sākhāyo ambarukkhassa sākhāyo nisevanti. Asātasannivāsenāti amadhurehi pucimandehi saddhiṃ sannivāsena. Tenāti tena kāraṇena ayaṃ ambo kaṭukapphalo asātaphalo tittakaphalo jātoti.
ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸப்³பே³பி புசிமந்தே³ ச ப²க்³க³வவல்லியோ ச சி²ந்தா³பெத்வா மூலானி உத்³த⁴ராபெத்வா ஸமந்தா அமது⁴ரபங்ஸுங் ஹராபெத்வா மது⁴ரபங்ஸுங் பக்கி²பாபெத்வா கீ²ரோத³கஸக்க²ரோத³கக³ந்தோ⁴த³கேஹி அம்ப³ங் படிஜக்³கா³பேஸி. ஸோ மது⁴ரஸங்ஸக்³கே³ன புன மது⁴ரோவ அஹோஸி. ராஜா பகதிஉய்யானபாலஸ்ஸேவ உய்யானங் நிய்யாதெ³த்வா யாவதாயுகங் ட²த்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Rājā tassa vacanaṃ sutvā sabbepi pucimande ca phaggavavalliyo ca chindāpetvā mūlāni uddharāpetvā samantā amadhurapaṃsuṃ harāpetvā madhurapaṃsuṃ pakkhipāpetvā khīrodakasakkharodakagandhodakehi ambaṃ paṭijaggāpesi. So madhurasaṃsaggena puna madhurova ahosi. Rājā pakatiuyyānapālasseva uyyānaṃ niyyādetvā yāvatāyukaṃ ṭhatvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அஹமேவ பண்டி³தாமச்சோ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā ahameva paṇḍitāmacco ahosi’’nti.
த³தி⁴வாஹனஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Dadhivāhanajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 186. த³தி⁴வாஹனஜாதகங் • 186. Dadhivāhanajātakaṃ