Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
3. கோஸலஸங்யுத்தங்
3. Kosalasaṃyuttaṃ
1. பட²மவக்³கோ³
1. Paṭhamavaggo
1. த³ஹரஸுத்தங்
1. Daharasuttaṃ
112. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ப⁴வம்பி நோ கோ³தமோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி படிஜானாதீ’’தி? ‘‘யஞ்ஹி தங், மஹாராஜ, ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய ‘அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴’தி, மமேவ 1 தங் ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய. அஹஞ்ஹி, மஹாராஜ, அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி.
112. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho rājā pasenadi kosalo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘bhavampi no gotamo anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti paṭijānātī’’ti? ‘‘Yañhi taṃ, mahārāja, sammā vadamāno vadeyya ‘anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddho’ti, mameva 2 taṃ sammā vadamāno vadeyya. Ahañhi, mahārāja, anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddho’’ti.
‘‘யேபி தே, போ⁴ கோ³தம, ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸங்கி⁴னோ க³ணினோ க³ணாசரியா ஞாதா யஸஸ்ஸினோ தித்த²கரா ஸாது⁴ஸம்மதா ப³ஹுஜனஸ்ஸ, ஸெய்யதி²த³ங் – பூரணோ கஸ்ஸபோ, மக்க²லி கோ³ஸாலோ, நிக³ண்டோ² நாடபுத்தோ, ஸஞ்சயோ பே³லட்ட²புத்தோ, பகுதோ⁴ கச்சாயனோ, அஜிதோ கேஸகம்ப³லோ; தேபி மயா ‘அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி படிஜானாதா²’தி புட்டா² ஸமானா அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ந படிஜானந்தி. கிங் பன ப⁴வங் கோ³தமோ த³ஹரோ சேவ ஜாதியா நவோ ச பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி?
‘‘Yepi te, bho gotama, samaṇabrāhmaṇā saṅghino gaṇino gaṇācariyā ñātā yasassino titthakarā sādhusammatā bahujanassa, seyyathidaṃ – pūraṇo kassapo, makkhali gosālo, nigaṇṭho nāṭaputto, sañcayo belaṭṭhaputto, pakudho kaccāyano, ajito kesakambalo; tepi mayā ‘anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti paṭijānāthā’ti puṭṭhā samānā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti na paṭijānanti. Kiṃ pana bhavaṃ gotamo daharo ceva jātiyā navo ca pabbajjāyā’’ti?
‘‘சத்தாரோ கோ² மே, மஹாராஜ, த³ஹராதி ந உஞ்ஞாதப்³பா³, த³ஹராதி ந பரிபோ⁴தப்³பா³. கதமே சத்தாரோ? க²த்தியோ கோ², மஹாராஜ, த³ஹரோதி ந உஞ்ஞாதப்³போ³, த³ஹரோதி ந பரிபோ⁴தப்³போ³. உரகோ³ கோ², மஹாராஜ, த³ஹரோதி ந உஞ்ஞாதப்³போ³, த³ஹரோதி ந பரிபோ⁴தப்³போ³. அக்³கி³ கோ², மஹாராஜ, த³ஹரோதி ந உஞ்ஞாதப்³போ³, த³ஹரோதி ந பரிபோ⁴தப்³போ³. பி⁴க்கு², கோ², மஹாராஜ, த³ஹரோதி ந உஞ்ஞாதப்³போ³, த³ஹரோதி ந பரிபோ⁴தப்³போ³. இமே கோ², மஹாராஜ, சத்தாரோ த³ஹராதி ந உஞ்ஞாதப்³பா³, த³ஹராதி ந பரிபோ⁴தப்³பா³’’தி.
‘‘Cattāro kho me, mahārāja, daharāti na uññātabbā, daharāti na paribhotabbā. Katame cattāro? Khattiyo kho, mahārāja, daharoti na uññātabbo, daharoti na paribhotabbo. Urago kho, mahārāja, daharoti na uññātabbo, daharoti na paribhotabbo. Aggi kho, mahārāja, daharoti na uññātabbo, daharoti na paribhotabbo. Bhikkhu, kho, mahārāja, daharoti na uññātabbo, daharoti na paribhotabbo. Ime kho, mahārāja, cattāro daharāti na uññātabbā, daharāti na paribhotabbā’’ti.
இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –
Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘க²த்தியங் ஜாதிஸம்பன்னங், அபி⁴ஜாதங் யஸஸ்ஸினங்;
‘‘Khattiyaṃ jātisampannaṃ, abhijātaṃ yasassinaṃ;
த³ஹரோதி நாவஜானெய்ய, ந நங் பரிப⁴வே நரோ.
Daharoti nāvajāneyya, na naṃ paribhave naro.
‘‘டா²னஞ்ஹி ஸோ மனுஜிந்தோ³, ரஜ்ஜங் லத்³தா⁴ன க²த்தியோ;
‘‘Ṭhānañhi so manujindo, rajjaṃ laddhāna khattiyo;
ஸோ குத்³தோ⁴ ராஜத³ண்டே³ன, தஸ்மிங் பக்கமதே பு⁴ஸங்;
So kuddho rājadaṇḍena, tasmiṃ pakkamate bhusaṃ;
தஸ்மா தங் பரிவஜ்ஜெய்ய, ரக்க²ங் ஜீவிதமத்தனோ.
Tasmā taṃ parivajjeyya, rakkhaṃ jīvitamattano.
‘‘கா³மே வா யதி³ வா ரஞ்ஞே, யத்த² பஸ்ஸே பு⁴ஜங்க³மங்;
‘‘Gāme vā yadi vā raññe, yattha passe bhujaṅgamaṃ;
த³ஹரோதி நாவஜானெய்ய, ந நங் பரிப⁴வே நரோ.
Daharoti nāvajāneyya, na naṃ paribhave naro.
ஸோ ஆஸஜ்ஜ ட³ங்ஸே பா³லங், நரங் நாரிஞ்ச ஏகதா³;
So āsajja ḍaṃse bālaṃ, naraṃ nāriñca ekadā;
தஸ்மா தங் பரிவஜ்ஜெய்ய, ரக்க²ங் ஜீவிதமத்தனோ.
Tasmā taṃ parivajjeyya, rakkhaṃ jīvitamattano.
‘‘பஹூதப⁴க்க²ங் ஜாலினங், பாவகங் கண்ஹவத்தனிங்;
‘‘Pahūtabhakkhaṃ jālinaṃ, pāvakaṃ kaṇhavattaniṃ;
த³ஹரோதி நாவஜானெய்ய, ந நங் பரிப⁴வே நரோ.
Daharoti nāvajāneyya, na naṃ paribhave naro.
‘‘லத்³தா⁴ ஹி ஸோ உபாதா³னங், மஹா ஹுத்வான பாவகோ;
‘‘Laddhā hi so upādānaṃ, mahā hutvāna pāvako;
தஸ்மா தங் பரிவஜ்ஜெய்ய, ரக்க²ங் ஜீவிதமத்தனோ.
Tasmā taṃ parivajjeyya, rakkhaṃ jīvitamattano.
ஜாயந்தி தத்த² பாரோஹா, அஹோரத்தானமச்சயே.
Jāyanti tattha pārohā, ahorattānamaccaye.
‘‘யஞ்ச கோ² ஸீலஸம்பன்னோ, பி⁴க்கு² ட³ஹதி தேஜஸா;
‘‘Yañca kho sīlasampanno, bhikkhu ḍahati tejasā;
ந தஸ்ஸ புத்தா பஸவோ, தா³யாதா³ விந்த³ரே த⁴னங்;
Na tassa puttā pasavo, dāyādā vindare dhanaṃ;
அனபச்சா அதா³யாதா³, தாலாவத்தூ² ப⁴வந்தி தே.
Anapaccā adāyādā, tālāvatthū bhavanti te.
‘‘தஸ்மா ஹி பண்டி³தோ போஸோ, ஸம்பஸ்ஸங் அத்த²மத்தனோ;
‘‘Tasmā hi paṇḍito poso, sampassaṃ atthamattano;
பு⁴ஜங்க³மங் பாவகஞ்ச, க²த்தியஞ்ச யஸஸ்ஸினங்;
Bhujaṅgamaṃ pāvakañca, khattiyañca yasassinaṃ;
பி⁴க்கு²ஞ்ச ஸீலஸம்பன்னங், ஸம்மதே³வ ஸமாசரே’’தி.
Bhikkhuñca sīlasampannaṃ, sammadeva samācare’’ti.
ஏவங் வுத்தே, ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே! ஸெய்யதா²பி ப⁴ந்தே, நிக்குஜ்ஜிதங் 9 வா உக்குஜ்ஜெய்ய , படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய , அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – ‘சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீ’தி; ஏவமேவங் ப⁴க³வதா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏஸாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. உபாஸகங் மங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.
Evaṃ vutte, rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bhante, abhikkantaṃ, bhante! Seyyathāpi bhante, nikkujjitaṃ 10 vā ukkujjeyya , paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya , andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – ‘cakkhumanto rūpāni dakkhantī’ti; evamevaṃ bhagavatā anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca. Upāsakaṃ maṃ, bhante, bhagavā dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. த³ஹரஸுத்தவண்ணனா • 1. Daharasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. த³ஹரஸுத்தவண்ணனா • 1. Daharasuttavaṇṇanā