Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. கோஸலஸங்யுத்தங்

    3. Kosalasaṃyuttaṃ

    1. பட²மவக்³கோ³

    1. Paṭhamavaggo

    1. த³ஹரஸுத்தவண்ணனா

    1. Daharasuttavaṇṇanā

    112. கோஸலஸங்யுத்தஸ்ஸ பட²மே ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதீ³தி யதா² க²மனீயாதீ³னி புச்ச²ந்தோ ப⁴க³வா தேன, ஏவங் ஸோபி ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸமப்பவத்தமோதோ³ அஹோஸி. ஸீதோத³கங் விய உண்ஹோத³கேன ஸம்மோதி³தங் ஏகீபா⁴வங் அக³மாஸி. யாய ச – ‘‘கச்சி, போ⁴ கோ³தம, க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங், கச்சி போ⁴தோ ச கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகானஞ்ச அப்பாபா³த⁴ங் அப்பாதங்கங் லஹுட்டா²னங் ப³லங் பா²ஸுவிஹாரோ’’திஆதி³காய கதா²ய ஸம்மோதி³, தங் பீதிபாமோஜ்ஜஸங்கா²தஸம்மோத³ஜனநதோ ஸம்மோதி³துங் யுத்தபா⁴வதோ ச ஸம்மோத³னீயங், அத்த²ப்³யஞ்ஜனமது⁴ரதாய சிரம்பி காலங் ஸாரேதுங் நிரந்தரங் பவத்தேதுங் அரஹரூபதோ ஸரிதப்³ப³பா⁴வதோ ச ஸாரணீயங். ஸுய்யமானஸுக²தோ ச ஸம்மோத³னீயங், அனுஸ்ஸரியமானஸுக²தோ ஸாரணீயங். ததா² ப்³யஞ்ஜனபரிஸுத்³த⁴தாய ஸம்மோத³னீயங், அத்த²பரிஸுத்³த⁴தாய ஸாரணீயந்தி ஏவங் அனேகேஹி பரியாயேஹி ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா பரியோஸாபெத்வா நிட்ட²பெத்வா இதோ புப்³பே³ ததா²க³தஸ்ஸ அதி³ட்ட²த்தா கு³ணாகு³ணவஸேன க³ம்பீ⁴ரபா⁴வங் வா உத்தானபா⁴வங் வா அஜானந்தோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³, ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² யங் ஓவட்டிகஸாரங் கத்வா ஆக³தோ லோகனிஸ்ஸரணப⁴வோக்கந்திபஞ்ஹங் ஸத்து² ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தங் புச்சி²துங் ப⁴வம்பி நோதிஆதி³மாஹ.

    112. Kosalasaṃyuttassa paṭhame bhagavatā saddhiṃ sammodīti yathā khamanīyādīni pucchanto bhagavā tena, evaṃ sopi bhagavatā saddhiṃ samappavattamodo ahosi. Sītodakaṃ viya uṇhodakena sammoditaṃ ekībhāvaṃ agamāsi. Yāya ca – ‘‘kacci, bho gotama, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci bhoto ca gotamassa sāvakānañca appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāro’’tiādikāya kathāya sammodi, taṃ pītipāmojjasaṅkhātasammodajananato sammodituṃ yuttabhāvato ca sammodanīyaṃ, atthabyañjanamadhuratāya cirampi kālaṃ sāretuṃ nirantaraṃ pavattetuṃ araharūpato saritabbabhāvato ca sāraṇīyaṃ. Suyyamānasukhato ca sammodanīyaṃ, anussariyamānasukhato sāraṇīyaṃ. Tathā byañjanaparisuddhatāya sammodanīyaṃ, atthaparisuddhatāya sāraṇīyanti evaṃ anekehi pariyāyehi sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā pariyosāpetvā niṭṭhapetvā ito pubbe tathāgatassa adiṭṭhattā guṇāguṇavasena gambhīrabhāvaṃ vā uttānabhāvaṃ vā ajānanto ekamantaṃ nisīdi, ekamantaṃ nisinno kho yaṃ ovaṭṭikasāraṃ katvā āgato lokanissaraṇabhavokkantipañhaṃ satthu sammāsambuddhataṃ pucchituṃ bhavampi notiādimāha.

    தத்த² ப⁴வம்பீதி பி-காரோ ஸம்பிண்ட³னத்தே² நிபாதோ, தேன ச ச² ஸத்தா²ரே ஸம்பிண்டே³தி. யதா² பூரணாத³யோ ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ம்ஹா’’தி படிஜானந்தி, ஏவங் ப⁴வம்பி நு படிஜானாதீதி அத்தோ². இத³ங் பன ராஜா ந அத்தனோ லத்³தி⁴யா, லோகே மஹாஜனேன க³ஹிதபடிஞ்ஞாவஸேன புச்ச²தி. அத² ப⁴க³வா பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தோ யங் ஹி தங் மஹாராஜாதிஆதி³மாஹ. தத்த² அஹங் ஹி மஹாராஜாதி அனுத்தரங் ஸப்³ப³ஸெட்ட²ங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸங்கா²தங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அஹங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி அத்தோ². ஸமணப்³ராஹ்மணாதி பப்³ப³ஜ்ஜூபக³மனேன ஸமணா, ஜாதிவஸேன ப்³ராஹ்மணா. ஸங்கி⁴னோதிஆதீ³ஸு பப்³ப³ஜிதஸமூஹஸங்கா²தோ ஸங்கோ⁴ ஏதேஸங் அத்தீ²தி ஸங்கி⁴னோ. ஸ்வேவ க³ணோ ஏதேஸங் அத்தீ²தி க³ணினோ. ஆசாரஸிக்கா²பனவஸேன தஸ்ஸ க³ணஸ்ஸ ஆசரியாதி க³ணாசரியா. ஞாதாதி பஞ்ஞாதா பாகடா. ‘‘அப்பிச்சா² ஸந்துட்டா² அப்பிச்ச²தாய வத்த²ம்பி ந நிவாஸெந்தீ’’தி ஏவங் ஸமுக்³க³தோ யஸோ ஏதேஸங் அத்தீ²தி யஸஸ்ஸினோ. தித்த²கராதி லத்³தி⁴கரா. ஸாது⁴ஸம்மதாதி ‘‘ஸந்தோ ஸப்புரிஸா’’தி ஏவங் ஸம்மதா. ப³ஹுஜனஸ்ஸாதி அஸ்ஸுதவதோ அந்த⁴பா³லபுது²ஜ்ஜனஸ்ஸ. பூரணோதிஆதீ³னி தேஸங் நாமகொ³த்தானி. பூரணோதி ஹி நாமமேவ. ததா², மக்க²லீதி. ஸோ பன கோ³ஸாலாய ஜாதத்தா கோ³ஸாலோதி வுத்தோ. நாடபுத்தோதி நாடஸ்ஸ புத்தோ. பே³லட்ட²புத்தோதி பே³லட்ட²ஸ்ஸ புத்தோ. கச்சாயனோதி பகுத⁴ஸ்ஸ கொ³த்தங். கேஸகம்ப³லஸ்ஸ தா⁴ரணதோ அஜிதோ கேஸகம்ப³லோதி வுத்தோ.

    Tattha bhavampīti pi-kāro sampiṇḍanatthe nipāto, tena ca cha satthāre sampiṇḍeti. Yathā pūraṇādayo ‘‘sammāsambuddhamhā’’ti paṭijānanti, evaṃ bhavampi nu paṭijānātīti attho. Idaṃ pana rājā na attano laddhiyā, loke mahājanena gahitapaṭiññāvasena pucchati. Atha bhagavā buddhasīhanādaṃ nadanto yaṃ hi taṃ mahārājātiādimāha. Tattha ahaṃ hi mahārājāti anuttaraṃ sabbaseṭṭhaṃ sabbaññutaññāṇasaṅkhātaṃ sammāsambodhiṃ ahaṃ abhisambuddhoti attho. Samaṇabrāhmaṇāti pabbajjūpagamanena samaṇā, jātivasena brāhmaṇā. Saṅghinotiādīsu pabbajitasamūhasaṅkhāto saṅgho etesaṃ atthīti saṅghino. Sveva gaṇo etesaṃ atthīti gaṇino. Ācārasikkhāpanavasena tassa gaṇassa ācariyāti gaṇācariyā. Ñātāti paññātā pākaṭā. ‘‘Appicchā santuṭṭhā appicchatāya vatthampi na nivāsentī’’ti evaṃ samuggato yaso etesaṃ atthīti yasassino. Titthakarāti laddhikarā. Sādhusammatāti ‘‘santo sappurisā’’ti evaṃ sammatā. Bahujanassāti assutavato andhabālaputhujjanassa. Pūraṇotiādīni tesaṃ nāmagottāni. Pūraṇoti hi nāmameva. Tathā, makkhalīti. So pana gosālāya jātattā gosāloti vutto. Nāṭaputtoti nāṭassa putto. Belaṭṭhaputtoti belaṭṭhassa putto. Kaccāyanoti pakudhassa gottaṃ. Kesakambalassa dhāraṇato ajito kesakambaloti vutto.

    தேபி மயாதி கப்பகோலாஹலங் பு³த்³த⁴கோலாஹலங் சக்கவத்திகோலாஹலந்தி தீணி கோலாஹலானி. தத்த² ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே கப்புட்டா²னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி கப்பகோலாஹலங் நாம ஹோதி – ‘‘இதோ வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே லோகோ வினஸ்ஸிஸ்ஸதி, மெத்தங் மாரிஸா, பா⁴வேத², கருணங் முதி³தங் உபெக்க²’’ந்தி மனுஸ்ஸப்பதே² தே³வதா கோ⁴ஸெந்தியோ விசரந்தி. ‘‘வஸ்ஸஸஹஸ்ஸமத்த²கே பன பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி பு³த்³த⁴கோலாஹலங் நாம ஹோதி – ‘‘இதோ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸமத்த²கே பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜித்வா த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத³ங் படிபன்னேன ஸங்க⁴ரதனேன பரிவாரிதோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ விசரிஸ்ஸதீ’’தி தே³வதா உக்³கோ⁴ஸெந்தி. ‘‘வஸ்ஸஸதமத்த²கே பன சக்கவத்தீ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி சக்கவத்திகோலாஹலங் நாம ஹோதி – ‘‘இதோ வஸ்ஸஸதமத்த²கே ஸத்தரதனஸம்பன்னோ சதுத்³தீ³பிஸ்ஸரோ ஸஹஸ்ஸ புத்தபரிவாரோ வேஹாஸங்க³மோ சக்கவத்திராஜா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி தே³வதா உக்³கோ⁴ஸெந்தி.

    Tepi mayāti kappakolāhalaṃ buddhakolāhalaṃ cakkavattikolāhalanti tīṇi kolāhalāni. Tattha ‘‘vassasatasahassamatthake kappuṭṭhānaṃ bhavissatī’’ti kappakolāhalaṃ nāma hoti – ‘‘ito vassasatasahassamatthake loko vinassissati, mettaṃ mārisā, bhāvetha, karuṇaṃ muditaṃ upekkha’’nti manussappathe devatā ghosentiyo vicaranti. ‘‘Vassasahassamatthake pana buddho uppajjissatī’’ti buddhakolāhalaṃ nāma hoti – ‘‘ito vassasahassamatthake buddho uppajjitvā dhammānudhammapaṭipadaṃ paṭipannena saṅgharatanena parivārito dhammaṃ desento vicarissatī’’ti devatā ugghosenti. ‘‘Vassasatamatthake pana cakkavattī uppajjissatī’’ti cakkavattikolāhalaṃ nāma hoti – ‘‘ito vassasatamatthake sattaratanasampanno catuddīpissaro sahassa puttaparivāro vehāsaṅgamo cakkavattirājā uppajjissatī’’ti devatā ugghosenti.

    இமேஸு தீஸு கோலாஹலேஸு இமே ச² ஸத்தா²ரோ பு³த்³த⁴கோலாஹலங் ஸுத்வா ஆசரியே பயிருபாஸித்வா சிந்தாமாணிவிஜ்ஜாதீ³னி உக்³க³ண்ஹித்வா – ‘‘மயங் பு³த்³த⁴ம்ஹா’’தி படிஞ்ஞங் கத்வா மஹாஜனபரிவுதா ஜனபத³ங் விசரந்தா அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²யங் பத்தா. தேஸங் உபட்டா²கா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘மஹாராஜ, பூரணோ கஸ்ஸபோ…பே॰… அஜிதோ கேஸகம்ப³லோ பு³த்³தோ⁴ கிர ஸப்³ப³ஞ்ஞூ கிரா’’தி ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘தும்ஹேவ நே நிமந்தெத்வா ஆனேதா²’’தி ஆஹ . தே க³ந்த்வா தேஹி, ‘‘ராஜா வோ நிமந்தேதி. ரஞ்ஞோ கே³ஹே பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தா க³ந்துங் ந உஸ்ஸஹந்தி, புனப்புனங் வுச்சமானா உபட்டா²கானங் சித்தானுரக்க²ணத்தா²ய அதி⁴வாஸெத்வா ஸப்³பே³ ஏகதோவ அக³மங்ஸு. ராஜா ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா ‘‘நிஸீத³ந்தூ’’தி ஆஹ. நிக்³கு³ணானங் அத்தபா⁴வே ராஜுஸ்மா நாம ப²ரதி, தே மஹாரஹேஸு ஆஸனேஸு நிஸீதி³துங் அஸக்கொந்தா ப²லகேஸு சேவ பூ⁴மியங் ச நிஸீதி³ங்ஸு.

    Imesu tīsu kolāhalesu ime cha satthāro buddhakolāhalaṃ sutvā ācariye payirupāsitvā cintāmāṇivijjādīni uggaṇhitvā – ‘‘mayaṃ buddhamhā’’ti paṭiññaṃ katvā mahājanaparivutā janapadaṃ vicarantā anupubbena sāvatthiyaṃ pattā. Tesaṃ upaṭṭhākā rājānaṃ upasaṅkamitvā, ‘‘mahārāja, pūraṇo kassapo…pe… ajito kesakambalo buddho kira sabbaññū kirā’’ti ārocesuṃ. Rājā ‘‘tumheva ne nimantetvā ānethā’’ti āha . Te gantvā tehi, ‘‘rājā vo nimanteti. Rañño gehe bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti vuttā gantuṃ na ussahanti, punappunaṃ vuccamānā upaṭṭhākānaṃ cittānurakkhaṇatthāya adhivāsetvā sabbe ekatova agamaṃsu. Rājā āsanāni paññāpetvā ‘‘nisīdantū’’ti āha. Nigguṇānaṃ attabhāve rājusmā nāma pharati, te mahārahesu āsanesu nisīdituṃ asakkontā phalakesu ceva bhūmiyaṃ ca nisīdiṃsu.

    ராஜா ‘‘எத்தகேனேவ நத்தி² தேஸங் அந்தோ ஸுக்கத⁴ம்மோ’’தி வத்வா ஆஹாரங் அத³த்வாவ தாலதோ பதிதங் முக்³க³ரேன போதெ²ந்தோ விய ‘‘தும்ஹே பு³த்³தா⁴, ந பு³த்³தா⁴’’தி பஞ்ஹங் புச்சி². தே சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஸசே ‘பு³த்³த⁴ம்ஹா’தி வக்கா²ம, ராஜா பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா கதே²துங் அஸக்கொந்தே ‘தும்ஹே மயங் பு³த்³தா⁴தி மஹாஜனங் வஞ்செத்வா ஆஹிண்ட³தா²’தி ஜிவ்ஹம்பி சி²ந்தா³பெய்ய, அஞ்ஞம்பி அனத்த²ங் கரெய்யா’’தி ஸகபடிஞ்ஞாய ஏவ ‘ந மயங் பு³த்³தா⁴’தி வதி³ங்ஸு. அத² நே ராஜா கே³ஹதோ நிகட்³டா⁴பேஸி. தே ராஜக⁴ரதோ நிக்க²ந்தே உபட்டா²கா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘கிங் ஆசரியா ராஜா தும்ஹே பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா ஸக்காரஸம்மானங் அகாஸீ’’தி? ராஜா ‘‘பு³த்³தா⁴ தும்ஹே’’தி புச்சி², ததோ மயங் – ‘‘ஸசே அயங் ராஜா பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் கதி²யமானங் அஜானந்தோ அம்ஹேஸு மனங் பதோ³ஸெஸ்ஸதி, ப³ஹுங் அபுஞ்ஞங் பஸவிஸ்ஸதீ’’தி ரஞ்ஞோ அனுகம்பாய ‘ந மயங் பு³த்³தா⁴’தி வதி³ம்ஹா, மயங் பன பு³த்³தா⁴ ஏவ, அம்ஹாகங் பு³த்³த⁴பா⁴வோ, உத³கேன தோ⁴வித்வாபி ஹரிதுங் ந ஸக்காதி. இதி ப³ஹித்³தா⁴ ‘பு³த்³த⁴ம்ஹா’தி ஆஹங்ஸு – ரஞ்ஞோ ஸந்திகே ‘ந மயங் பு³த்³தா⁴’தி வதி³ங்ஸூதி, இத³ங் க³ஹெத்வா ராஜா ஏவமாஹ. தத்த² கிங் பன ப⁴வங் கோ³தமோ த³ஹரோ சேவ ஜாதியா, நவோ ச பப்³ப³ஜ்ஜாயாதி இத³ங் அத்தனோ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா வத³தி. தத்த² கிந்தி படிக்கே²பவசனங். ஏதே ஜாதிமஹல்லகா ச சிரபப்³ப³ஜிதா ச ‘‘பு³த்³த⁴ம்ஹா’’தி ந படிஜானந்தி, ப⁴வங் கோ³தமோ ஜாதியா ச த³ஹரோ பப்³ப³ஜ்ஜாய ச நவோ கிங் படிஜானாதி? மா படிஜானாஹீதி அத்தோ².

    Rājā ‘‘ettakeneva natthi tesaṃ anto sukkadhammo’’ti vatvā āhāraṃ adatvāva tālato patitaṃ muggarena pothento viya ‘‘tumhe buddhā, na buddhā’’ti pañhaṃ pucchi. Te cintayiṃsu – ‘‘sace ‘buddhamhā’ti vakkhāma, rājā buddhavisaye pañhaṃ pucchitvā kathetuṃ asakkonte ‘tumhe mayaṃ buddhāti mahājanaṃ vañcetvā āhiṇḍathā’ti jivhampi chindāpeyya, aññampi anatthaṃ kareyyā’’ti sakapaṭiññāya eva ‘na mayaṃ buddhā’ti vadiṃsu. Atha ne rājā gehato nikaḍḍhāpesi. Te rājagharato nikkhante upaṭṭhākā pucchiṃsu – ‘‘kiṃ ācariyā rājā tumhe pañhaṃ pucchitvā sakkārasammānaṃ akāsī’’ti? Rājā ‘‘buddhā tumhe’’ti pucchi, tato mayaṃ – ‘‘sace ayaṃ rājā buddhavisaye pañhaṃ kathiyamānaṃ ajānanto amhesu manaṃ padosessati, bahuṃ apuññaṃ pasavissatī’’ti rañño anukampāya ‘na mayaṃ buddhā’ti vadimhā, mayaṃ pana buddhā eva, amhākaṃ buddhabhāvo, udakena dhovitvāpi harituṃ na sakkāti. Iti bahiddhā ‘buddhamhā’ti āhaṃsu – rañño santike ‘na mayaṃ buddhā’ti vadiṃsūti, idaṃ gahetvā rājā evamāha. Tattha kiṃ pana bhavaṃ gotamo daharo ceva jātiyā, navo ca pabbajjāyāti idaṃ attano paṭiññaṃ gahetvā vadati. Tattha kinti paṭikkhepavacanaṃ. Ete jātimahallakā ca cirapabbajitā ca ‘‘buddhamhā’’ti na paṭijānanti, bhavaṃ gotamo jātiyā ca daharo pabbajjāya ca navo kiṃ paṭijānāti? Mā paṭijānāhīti attho.

    ந உஞ்ஞாதப்³பா³தி ந அவஜானிதப்³பா³. ந பரிபோ⁴தப்³பா³தி ந பரிப⁴விதப்³பா³. கதமே சத்தாரோதி கதே²துகம்யதாபுச்சா². க²த்தியோதி ராஜகுமாரோ. உரகோ³தி ஆஸீவிஸோ. அக்³கீ³தி அக்³கி³யேவ. பி⁴க்கூ²தி இமஸ்மிங் பன பதே³ தே³ஸனாகுஸலதாய அத்தானங் அப்³ப⁴ந்தரங் கத்வா ஸீலவந்தங் பப்³ப³ஜிதங் த³ஸ்ஸேதி. எத்த² ச த³ஹரங் ராஜகுமாரங் தி³ஸ்வா, உக்கமித்வா மக்³க³ங் அதெ³ந்தோ, பாருபனங் அனபனெந்தோ, நிஸின்னாஸனதோ அனுட்ட²ஹந்தோ, ஹத்தி²பிட்டா²தீ³ஹி அனோதரந்தோ, ஹெட்டா² கத்வா மஞ்ஞனவஸேன அஞ்ஞம்பி ஏவரூபங் அனாசாரங் கரொந்தோ க²த்தியங் அவஜானாதி நாம. ‘‘ப⁴த்³த³கோ வதாயங் ராஜகுமாரோ, மஹாகண்டோ³ மஹோத³ரோ – கிங் நாம யங்கிஞ்சி சோரூபத்³த³வங் வூபஸமேதுங் யத்த² கத்த²சி டா²னே ரஜ்ஜங் அனுஸாஸிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ பரிபோ⁴தி நாம. அஞ்ஜனிஸலாகமத்தம்பி ஆஸீவிஸபோதகங் கண்ணாதீ³ஸு பிளந்த⁴ந்தோ அங்கு³லிம்பி ஜிவ்ஹம்பி ட³ங்ஸாபெந்தோ உரக³ங் அவஜானாதி நாம . ‘‘ப⁴த்³த³கோ வதாயங் ஆஸீவிஸோ உத³கதெ³ட்³டு³போ⁴ விய கிங் நாம கிஞ்சிதே³வ ட³ங்ஸிதுங் கஸ்ஸசிதே³வ காயே விஸங் ப²ரிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ பரிபோ⁴தி நாம. க²ஜ்ஜோபனகமத்தம்பி அக்³கி³ங் க³ஹெத்வா ஹத்தே²ன கீளந்தோ ப⁴ண்டு³க்க²லிகாய கி²பந்தோ சூளாய வா ஸயனபிட்ட²ஸாடகபஸிப்³ப³காதீ³ஸு வா ட²பெந்தோ அக்³கி³ங் அவஜானாதி நாம. ‘‘ப⁴த்³த³கோ வதாயங் அக்³கி³ கதரங் நு கோ² யாகு³ப⁴த்தங் பசிஸ்ஸதி, கதரங் மச்ச²மங்ஸங், கஸ்ஸ ஸீதங் வினோதெ³ஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ பரிபோ⁴தி நாம. த³ஹரஸாமணேரம்பி பன தி³ஸ்வா உக்கமித்வா மக்³க³ங் அதெ³ந்தோதி ராஜகுமாரே வுத்தங் அனாசாரங் கரொந்தோ பி⁴க்கு²ங் அவஜானாதி நாம. ‘‘ப⁴த்³த³கோ வதாயங் ஸாமணேரோ மஹாகண்டோ² மஹோத³ரோ யங்கிஞ்சி பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ஹேதுங் யங்கிஞ்சி அரஞ்ஞங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா வஸிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி, ஸங்க⁴த்தே²ரகாலே மனாபோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ பரிபோ⁴தி நாம. தங் ஸப்³ப³ம்பி ந காதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ந உஞ்ஞாதப்³போ³ ந பரிபோ⁴தப்³போ³தி ஆஹ.

    Na uññātabbāti na avajānitabbā. Na paribhotabbāti na paribhavitabbā. Katame cattāroti kathetukamyatāpucchā. Khattiyoti rājakumāro. Uragoti āsīviso. Aggīti aggiyeva. Bhikkhūti imasmiṃ pana pade desanākusalatāya attānaṃ abbhantaraṃ katvā sīlavantaṃ pabbajitaṃ dasseti. Ettha ca daharaṃ rājakumāraṃ disvā, ukkamitvā maggaṃ adento, pārupanaṃ anapanento, nisinnāsanato anuṭṭhahanto, hatthipiṭṭhādīhi anotaranto, heṭṭhā katvā maññanavasena aññampi evarūpaṃ anācāraṃ karonto khattiyaṃ avajānāti nāma. ‘‘Bhaddako vatāyaṃ rājakumāro, mahākaṇḍo mahodaro – kiṃ nāma yaṃkiñci corūpaddavaṃ vūpasametuṃ yattha katthaci ṭhāne rajjaṃ anusāsituṃ sakkhissatī’’tiādīni vadanto paribhoti nāma. Añjanisalākamattampi āsīvisapotakaṃ kaṇṇādīsu piḷandhanto aṅgulimpi jivhampi ḍaṃsāpento uragaṃ avajānāti nāma . ‘‘Bhaddako vatāyaṃ āsīviso udakadeḍḍubho viya kiṃ nāma kiñcideva ḍaṃsituṃ kassacideva kāye visaṃ pharituṃ sakkhissatī’’tiādīni vadanto paribhoti nāma. Khajjopanakamattampi aggiṃ gahetvā hatthena kīḷanto bhaṇḍukkhalikāya khipanto cūḷāya vā sayanapiṭṭhasāṭakapasibbakādīsu vā ṭhapento aggiṃ avajānāti nāma. ‘‘Bhaddako vatāyaṃ aggi kataraṃ nu kho yāgubhattaṃ pacissati, kataraṃ macchamaṃsaṃ, kassa sītaṃ vinodessatī’’tiādīni vadanto paribhoti nāma. Daharasāmaṇerampi pana disvā ukkamitvā maggaṃ adentoti rājakumāre vuttaṃ anācāraṃ karonto bhikkhuṃ avajānāti nāma. ‘‘Bhaddako vatāyaṃ sāmaṇero mahākaṇṭho mahodaro yaṃkiñci buddhavacanaṃ uggahetuṃ yaṃkiñci araññaṃ ajjhogāhetvā vasituṃ sakkhissati, saṅghattherakāle manāpo bhavissatī’’tiādīni vadanto paribhoti nāma. Taṃ sabbampi na kātabbanti dassento na uññātabbo na paribhotabboti āha.

    ஏதத³வோசாதி ஏதங் கா³தா²ப³ந்த⁴ங் அவோச. கா³தா² ச நாமேதா தத³த்த²தீ³பனாபி ஹொந்தி விஸேஸத்த²தீ³பனாபி, தத்ரிமா தத³த்த²ம்பி விஸேஸத்த²ம்பி தீ³பெந்தியேவ. தத்த² க²த்தியந்தி கெ²த்தானங் அதி⁴பதிங். வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘கெ²த்தானங் அதி⁴பதீதி கோ², வாஸெட்ட², ‘க²த்தியோ க²த்தியோ’த்வேவ து³தியங் அக்க²ரங் உபனிப்³ப³த்த’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 3.131). ஜாதிஸம்பன்னந்தி தாயேவ க²த்தியஜாதியா ஜாதிஸம்பன்னங். அபி⁴ஜாதந்தி தீணி குலானி அதிக்கமித்வா ஜாதங்.

    Etadavocāti etaṃ gāthābandhaṃ avoca. Gāthā ca nāmetā tadatthadīpanāpi honti visesatthadīpanāpi, tatrimā tadatthampi visesatthampi dīpentiyeva. Tattha khattiyanti khettānaṃ adhipatiṃ. Vuttañhetaṃ ‘‘khettānaṃ adhipatīti kho, vāseṭṭha, ‘khattiyo khattiyo’tveva dutiyaṃ akkharaṃ upanibbatta’’nti (dī. ni. 3.131). Jātisampannanti tāyeva khattiyajātiyā jātisampannaṃ. Abhijātanti tīṇi kulāni atikkamitvā jātaṃ.

    டா²னங் ஹீதி காரணங் விஜ்ஜதி. மனுஜிந்தோ³தி மனுஸ்ஸஜெட்ட²கோ. ராஜத³ண்டே³னாதி ரஞ்ஞோ உத்³த⁴டத³ண்டே³ன, ஸோ அப்பகோ நாம ந ஹோதி, த³ஸஸஹஸ்ஸவீஸதிஸஹஸ்ஸப்பமாணோ ஹோதியேவ. தஸ்மிங் பக்கமதே பு⁴ஸந்தி தஸ்மிங் புக்³க³லே ப³லவஉபக்கமங் உபக்கமதி. ரக்க²ங் ஜீவிதமத்தனோதி அத்தனோ ஜீவிதங் ரக்க²மானோ தங் க²த்தியங் பரிவஜ்ஜெய்ய ந க⁴ட்டெய்ய.

    Ṭhānaṃ hīti kāraṇaṃ vijjati. Manujindoti manussajeṭṭhako. Rājadaṇḍenāti rañño uddhaṭadaṇḍena, so appako nāma na hoti, dasasahassavīsatisahassappamāṇo hotiyeva. Tasmiṃ pakkamate bhusanti tasmiṃ puggale balavaupakkamaṃ upakkamati. Rakkhaṃ jīvitamattanoti attano jīvitaṃ rakkhamāno taṃ khattiyaṃ parivajjeyya na ghaṭṭeyya.

    உச்சாவசேஹீதி நானாவிதே⁴ஹி. வண்ணேஹீதி ஸண்டா²னேஹி. யேன யேன ஹி வண்ணேன சரந்தோ கோ³சரங் லப⁴தி, யதி³ ஸப்பவண்ணேன, யதி³ தெ³ட்³டு³ப⁴வண்ணேன, யதி³ த⁴மனிவண்ணேன, அந்தமஸோ கலந்த³கவண்ணேனபி சரதியேவ. ஆஸஜ்ஜாதி பத்வா. பா³லந்தி யேன பா³லேன க⁴ட்டிதோ, தங் பா³லங் நரங் வா நாரிங் வா ட³ங்ஸெய்ய.

    Uccāvacehīti nānāvidhehi. Vaṇṇehīti saṇṭhānehi. Yena yena hi vaṇṇena caranto gocaraṃ labhati, yadi sappavaṇṇena, yadi deḍḍubhavaṇṇena, yadi dhamanivaṇṇena, antamaso kalandakavaṇṇenapi caratiyeva. Āsajjāti patvā. Bālanti yena bālena ghaṭṭito, taṃ bālaṃ naraṃ vā nāriṃ vā ḍaṃseyya.

    பஹூதப⁴க்க²ந்தி ப³ஹுப⁴க்க²ங். அக்³கி³ஸ்ஸ ஹி அப⁴க்க²ங் நாம நத்தி². ஜாலினந்தி ஜாலவந்தங். பாவகந்தி அக்³கி³ங். பாவக³ந்திபி பாடோ². கண்ஹவத்தனிந்தி வத்தனீதி மக்³கோ³, அக்³கி³னா க³தமக்³கோ³ கண்ஹோ ஹோதி காளகோ, தஸ்மா ‘‘கண்ஹவத்தனீ’’தி வுச்சதி.

    Pahūtabhakkhanti bahubhakkhaṃ. Aggissa hi abhakkhaṃ nāma natthi. Jālinanti jālavantaṃ. Pāvakanti aggiṃ. Pāvagantipi pāṭho. Kaṇhavattaninti vattanīti maggo, agginā gatamaggo kaṇho hoti kāḷako, tasmā ‘‘kaṇhavattanī’’ti vuccati.

    மஹா ஹுத்வானாதி மஹந்தோ ஹுத்வா. அக்³கி³ ஹி ஏகதா³ யாவப்³ரஹ்மலோகப்பமாணோபி ஹோதி. ஜாயந்தி தத்த² பாரோஹாதி தத்த² அக்³கி³னா த³ட்³ட⁴வனே பாரோஹா ஜாயந்தி. பாரோஹாதி திணருக்கா²த³யோ வுச்சந்தி. தே ஹி அக்³கி³னா த³ட்³ட⁴ட்டா²னே மூலமத்தேபி அவஸிட்டே² பாத³தோ ரோஹந்தி ஜாயந்தி வட்³ட⁴ந்தி, தஸ்மா ‘‘பாரோஹா’’தி வுச்சந்தி. புன ரோஹனத்தே²ன வா பாரோஹா. அஹோரத்தானமச்சயேதி ரத்திந்தி³வானங் அதிக்கமே. நிதா³கே⁴பி தே³வே வுட்ட²மத்தே ஜாயந்தி.

    Mahā hutvānāti mahanto hutvā. Aggi hi ekadā yāvabrahmalokappamāṇopi hoti. Jāyantitattha pārohāti tattha agginā daḍḍhavane pārohā jāyanti. Pārohāti tiṇarukkhādayo vuccanti. Te hi agginā daḍḍhaṭṭhāne mūlamattepi avasiṭṭhe pādato rohanti jāyanti vaḍḍhanti, tasmā ‘‘pārohā’’ti vuccanti. Puna rohanatthena vā pārohā. Ahorattānamaccayeti rattindivānaṃ atikkame. Nidāghepi deve vuṭṭhamatte jāyanti.

    பி⁴க்கு² ட³ஹதி தேஜஸாதி எத்த² அக்கோஸந்தங் பச்சக்கோஸந்தோ ப⁴ண்ட³ந்தங் படிப⁴ண்ட³ந்தோ பஹரந்தங் படிபஹரந்தோ பி⁴க்கு² நாம கிஞ்சி பி⁴க்கு²தேஜஸா ட³ஹிதுங் ந ஸக்கோதி. யோ பன அக்கோஸந்தங் ந பச்சக்கோஸதி, ப⁴ண்ட³ந்தங் ந படிப⁴ண்ட³தி. பஹரந்தங் ந படிபஹரதி, தஸ்மிங் விப்படிபன்னோ தஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ட³ய்ஹதி. தேனேவேதங் வுத்தங். ந தஸ்ஸ புத்தா பஸவோதி தஸ்ஸ புத்ததீ⁴தரோபி கோ³மஹிங்ஸகுக்குடஸூகராத³யோ பஸவோபி ந ப⁴வந்தி, வினஸ்ஸந்தீதி அத்தோ². தா³யாதா³ விந்த³ரே த⁴னந்தி தஸ்ஸ தா³யாதா³பி த⁴னங் ந விந்த³ந்தி. தாலாவத்தூ² ப⁴வந்தி தேதி தே பி⁴க்கு²தேஜஸா த³ட்³டா⁴ வத்து²மத்தாவஸிட்டோ² மத்த²கச்சி²ன்னதாலோ விய ப⁴வந்தி, புத்ததீ⁴தாதி³வஸேன ந வட்³ட⁴ந்தீதி அத்தோ².

    Bhikkhu ḍahati tejasāti ettha akkosantaṃ paccakkosanto bhaṇḍantaṃ paṭibhaṇḍanto paharantaṃ paṭipaharanto bhikkhu nāma kiñci bhikkhutejasā ḍahituṃ na sakkoti. Yo pana akkosantaṃ na paccakkosati, bhaṇḍantaṃ na paṭibhaṇḍati. Paharantaṃ na paṭipaharati, tasmiṃ vippaṭipanno tassa sīlatejena ḍayhati. Tenevetaṃ vuttaṃ. Na tassa puttā pasavoti tassa puttadhītaropi gomahiṃsakukkuṭasūkarādayo pasavopi na bhavanti, vinassantīti attho. Dāyādā vindare dhananti tassa dāyādāpi dhanaṃ na vindanti. Tālāvatthū bhavanti teti te bhikkhutejasā daḍḍhā vatthumattāvasiṭṭho matthakacchinnatālo viya bhavanti, puttadhītādivasena na vaḍḍhantīti attho.

    தஸ்மாதி யஸ்மா ஸமணதேஜேன த³ட்³டா⁴ மத்த²கச்சி²ன்னதாலோ விய அவிருள்ஹித⁴ம்மா ப⁴வந்தி, தஸ்மா. ஸம்மதே³வ ஸமாசரேதி ஸம்மா ஸமாசரெய்ய. ஸம்மா ஸமாசரந்தேன பன கிங் காதப்³ப³ந்தி? க²த்தியங் தாவ நிஸ்ஸாய லத்³த⁴ப்³ப³ங் கா³மனிக³மயானவாஹனாதி³ஆனிஸங்ஸங், உரக³ங் நிஸ்ஸாய தஸ்ஸ கீளாபனேன லத்³த⁴ப்³ப³ங் வத்த²ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³ஆனிஸங்ஸங் அக்³கி³ங் நிஸ்ஸாய தஸ்ஸானுபா⁴வேன பத்தப்³ப³ங் யாகு³ப⁴த்தபசனஸீதவினோத³னாதி³ஆனிஸங்ஸங், பி⁴க்கு²ங் நிஸ்ஸாய தஸ்ஸ வஸேன பத்தப்³ப³ங் அஸுதஸவனஸுதபரியோத³பன-ஸக்³க³மக்³கா³தி⁴க³மாதி³ஆனிஸங்ஸங் ஸம்பஸ்ஸமானேன ‘‘ஏதே நிஸ்ஸாய புப்³பே³ வுத்தப்பகாரோ ஆதீ³னவோ அத்தி². கிங் இமேஹீ’’தி? ந ஸப்³ப³ஸோ பஹாதப்³பா³. இஸ்ஸரியத்தி²கேன பன வுத்தப்பகாரங் அவஜானநஞ்ச பரிப⁴வனஞ்ச அகத்வா புப்³பு³ட்டா²யிபச்சா²னிபாதிதாதீ³ஹி உபாயேஹி க²த்தியகுமாரோ தோஸேதப்³போ³, ஏவங் ததோ இஸ்ஸரியங் அதி⁴க³மிஸ்ஸதி. அஹிதுண்டி³கேன உரகே³ விஸ்ஸாஸங் அகத்வா நாக³விஜ்ஜங் பரிவத்தெத்வா அஜபதே³ன த³ண்டே³ன கீ³வாய க³ஹெத்வா விஸஹரேன மூலேன தா³டா² தோ⁴வித்வா பேளாயங் பக்கி²பித்வா கீளாபெந்தேன சரிதப்³ப³ங். ஏவங் தங் நிஸ்ஸாய கா⁴ஸச்சா²த³னாதீ³னி லபி⁴ஸ்ஸதி. யாகு³பசனாதீ³னி கத்துகாமேன அக்³கி³ங் விஸ்ஸாஸேன ப⁴ண்டு³க்க²லிகாதீ³ஸு அபக்கி²பித்வா ஹத்தே²ஹி அனாமஸந்தேன கோ³மயசுண்ணாதீ³ஹி ஜாலெத்வா யாகு³பசனாதீ³னி கத்தப்³பா³னி, ஏவங் தங் நிஸ்ஸாய ஆனிஸங்ஸங் லபி⁴ஸ்ஸதி. அஸுதஸவனாதீ³னி பத்த²யந்தேனபி பி⁴க்கு²ங் அதிவிஸ்ஸாஸேன வேஜ்ஜகம்மனவகம்மாதீ³ஸு அயோஜெத்வா சதூஹி பச்சயேஹி ஸக்கச்சங் உபட்டா²தப்³போ³, ஏவங் தங் நிஸ்ஸாய அஸுதபுப்³ப³ங் பு³த்³த⁴வசனங் அஸுதபுப்³ப³ங் பஞ்ஹாவினிச்ச²யங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகங் அத்த²ங் திஸ்ஸோ குலஸம்பத்தியோ ச² காமஸக்³கா³னி நவ ச ப்³ரஹ்மலோகே பத்வா அமதமஹானிப்³பா³னத³ஸ்ஸனம்பி லபி⁴ஸ்ஸதீதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ஸம்மதே³வ ஸமாசரேதி ஆஹ.

    Tasmāti yasmā samaṇatejena daḍḍhā matthakacchinnatālo viya aviruḷhidhammā bhavanti, tasmā. Sammadeva samācareti sammā samācareyya. Sammā samācarantena pana kiṃ kātabbanti? Khattiyaṃ tāva nissāya laddhabbaṃ gāmanigamayānavāhanādiānisaṃsaṃ, uragaṃ nissāya tassa kīḷāpanena laddhabbaṃ vatthahiraññasuvaṇṇādiānisaṃsaṃ aggiṃ nissāya tassānubhāvena pattabbaṃ yāgubhattapacanasītavinodanādiānisaṃsaṃ, bhikkhuṃ nissāya tassa vasena pattabbaṃ asutasavanasutapariyodapana-saggamaggādhigamādiānisaṃsaṃ sampassamānena ‘‘ete nissāya pubbe vuttappakāro ādīnavo atthi. Kiṃ imehī’’ti? Na sabbaso pahātabbā. Issariyatthikena pana vuttappakāraṃ avajānanañca paribhavanañca akatvā pubbuṭṭhāyipacchānipātitādīhi upāyehi khattiyakumāro tosetabbo, evaṃ tato issariyaṃ adhigamissati. Ahituṇḍikena urage vissāsaṃ akatvā nāgavijjaṃ parivattetvā ajapadena daṇḍena gīvāya gahetvā visaharena mūlena dāṭhā dhovitvā peḷāyaṃ pakkhipitvā kīḷāpentena caritabbaṃ. Evaṃ taṃ nissāya ghāsacchādanādīni labhissati. Yāgupacanādīni kattukāmena aggiṃ vissāsena bhaṇḍukkhalikādīsu apakkhipitvā hatthehi anāmasantena gomayacuṇṇādīhi jāletvā yāgupacanādīni kattabbāni, evaṃ taṃ nissāya ānisaṃsaṃ labhissati. Asutasavanādīni patthayantenapi bhikkhuṃ ativissāsena vejjakammanavakammādīsu ayojetvā catūhi paccayehi sakkaccaṃ upaṭṭhātabbo, evaṃ taṃ nissāya asutapubbaṃ buddhavacanaṃ asutapubbaṃ pañhāvinicchayaṃ diṭṭhadhammikasamparāyikaṃ atthaṃ tisso kulasampattiyo cha kāmasaggāni nava ca brahmaloke patvā amatamahānibbānadassanampi labhissatīti imamatthaṃ sandhāya sammadeva samācareti āha.

    ஏதத³வோசாதி த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பஸன்னோ பஸாத³ங் ஆவிகரொந்தோ ஏதங் ‘‘அபி⁴க்கந்த’’ந்திஆதி³வசனங் அவோச. தத்த² அபி⁴க்கந்தந்தி அபி⁴கந்தங் அதிஇட்ட²ங் அதிமனாபங், அதிஸுந்த³ரந்தி அத்தோ². எத்த² ஏகேன அபி⁴க்கந்தஸத்³தே³ன தே³ஸனங் தோ²மேதி ‘‘அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, யதி³த³ங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனா’’தி. ஏகேன அத்தனோ பஸாத³ங் ‘‘அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, யதி³த³ங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆக³ம்ம மம பஸாதோ³’’தி.

    Etadavocāti dhammadesanaṃ sutvā pasanno pasādaṃ āvikaronto etaṃ ‘‘abhikkanta’’ntiādivacanaṃ avoca. Tattha abhikkantanti abhikantaṃ atiiṭṭhaṃ atimanāpaṃ, atisundaranti attho. Ettha ekena abhikkantasaddena desanaṃ thometi ‘‘abhikkantaṃ, bhante, yadidaṃ bhagavato dhammadesanā’’ti. Ekena attano pasādaṃ ‘‘abhikkantaṃ, bhante, yadidaṃ bhagavato dhammadesanaṃ āgamma mama pasādo’’ti.

    ததோ பரங் சதூஹி உபமாஹி தே³ஸனங்யேவ தோ²மேதி. தத்த² நிக்குஜ்ஜிதந்தி அதோ⁴முக²ட²பிதங், ஹெட்டா²முக²ஜாதங் வா. உக்குஜ்ஜெய்யாதி உபரிமுக²ங் கரெய்ய. படிச்ச²ன்னந்தி திணபண்ணாதி³சா²தி³தங். விவரெய்யாதி உக்³கா⁴டெய்ய. மூள்ஹஸ்ஸாதி தி³ஸாமூள்ஹஸ்ஸ. மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்யாதி ஹத்தே² க³ஹெத்வா ‘‘ஏஸ மக்³கோ³’’தி வதெ³ய்ய. அந்த⁴காரேதி காளபக்க²சாதுத்³த³ஸீ அட்³ட⁴ரத்தக⁴னவனஸண்ட³ மேக⁴படலேஹி சதுரங்கே³ தமே. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² கோசி நிக்குஜ்ஜிதங் உக்குஜ்ஜெய்ய, ஏவங் ஸத்³த⁴ம்மவிமுக²ங் அஸத்³த⁴ம்மே பதிதங் மங் அஸத்³த⁴ம்மா வுட்டா²பெந்தேன, யதா² படிச்ச²ன்னங் விவரெய்ய, ஏவங் கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனந்தரதா⁴னா பபு⁴தி மிச்சா²தி³ட்டி²க³ஹனபடிச்ச²ன்னங் ஸாஸனங் விவரந்தேன, யதா² மூள்ஹஸ்ஸ மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, ஏவங் கும்மக்³க³மிச்சா²மக்³க³படிபன்னஸ்ஸ மே ஸக்³க³மொக்க²மக்³க³ங் ஆவிகரொந்தேன, யதா² அந்த⁴காரே தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய, ஏவங் மோஹந்த⁴காரே நிமுக்³க³ஸ்ஸ மே பு³த்³தா⁴தி³ரதனரூபானி அபஸ்ஸதோ தப்படிச்சா²த³கமோஹந்த⁴காரவித்³த⁴ங்ஸகதே³ஸனாபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெந்தேன மய்ஹங் ப⁴க³வதா ஏதேஹி பரியாயேஹி பகாஸிதத்தா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோதி.

    Tato paraṃ catūhi upamāhi desanaṃyeva thometi. Tattha nikkujjitanti adhomukhaṭhapitaṃ, heṭṭhāmukhajātaṃ vā. Ukkujjeyyāti uparimukhaṃ kareyya. Paṭicchannanti tiṇapaṇṇādichāditaṃ. Vivareyyāti ugghāṭeyya. Mūḷhassāti disāmūḷhassa. Maggaṃ ācikkheyyāti hatthe gahetvā ‘‘esa maggo’’ti vadeyya. Andhakāreti kāḷapakkhacātuddasī aḍḍharattaghanavanasaṇḍa meghapaṭalehi caturaṅge tame. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā koci nikkujjitaṃ ukkujjeyya, evaṃ saddhammavimukhaṃ asaddhamme patitaṃ maṃ asaddhammā vuṭṭhāpentena, yathā paṭicchannaṃ vivareyya, evaṃ kassapassa bhagavato sāsanantaradhānā pabhuti micchādiṭṭhigahanapaṭicchannaṃ sāsanaṃ vivarantena, yathā mūḷhassa maggaṃ ācikkheyya, evaṃ kummaggamicchāmaggapaṭipannassa me saggamokkhamaggaṃ āvikarontena, yathā andhakāre telapajjotaṃ dhāreyya, evaṃ mohandhakāre nimuggassa me buddhādiratanarūpāni apassato tappaṭicchādakamohandhakāraviddhaṃsakadesanāpajjotaṃ dhārentena mayhaṃ bhagavatā etehi pariyāyehi pakāsitattā anekapariyāyena dhammo pakāsitoti.

    ஏவங் தே³ஸனங் தோ²மெத்வா இமாய தே³ஸனாய ரதனத்தயே பஸன்னசித்தோ பஸன்னாகாரங் கரொந்தோ ஏஸாஹந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏஸாஹந்தி ஏஸோ அஹங். ப⁴க³வந்தங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்சாதி ப⁴க³வந்தஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்சாதி இமங் ரதனத்தயங் ஸரணங் க³ச்சா²மி. உபாஸகங் மங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா தா⁴ரேதூதி மங் ப⁴க³வா ‘உபாஸகோ அய’ந்தி ஏவங் தா⁴ரேது, ஜானாதூதி அத்தோ². அஜ்ஜதக்³கே³தி அஜ்ஜதங் ஆதி³ங் கத்வா. அஜ்ஜத³க்³கே³தி வா பாடோ², த³-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, அஜ்ஜ அக்³க³ங் கத்வாதி அத்தோ². பாணுபேதந்தி பாணேஹி உபேதங் யாவ மே ஜீவிதங் பவத்ததி, தாவ உபேதங் அனஞ்ஞஸத்து²கங் தீஹி ஸரணக³மனேஹி ஸரணங் க³தங் உபாஸகங் கப்பியகாரகங் மங் ப⁴க³வா தா⁴ரேதூதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன ஸுமங்க³லவிலாஸினியா தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²ய ஸாமஞ்ஞப²லஸுத்தே ஸப்³பா³காரேன வுத்தோதி. பட²மங்.

    Evaṃ desanaṃ thometvā imāya desanāya ratanattaye pasannacitto pasannākāraṃ karonto esāhantiādimāha. Tattha esāhanti eso ahaṃ. Bhagavantaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañcāti bhagavantañca dhammañca bhikkhusaṅghañcāti imaṃ ratanattayaṃ saraṇaṃ gacchāmi. Upāsakaṃ maṃ, bhante, bhagavā dhāretūti maṃ bhagavā ‘upāsako aya’nti evaṃ dhāretu, jānātūti attho. Ajjataggeti ajjataṃ ādiṃ katvā. Ajjadaggeti vā pāṭho, da-kāro padasandhikaro, ajja aggaṃ katvāti attho. Pāṇupetanti pāṇehi upetaṃ yāva me jīvitaṃ pavattati, tāva upetaṃ anaññasatthukaṃ tīhi saraṇagamanehi saraṇaṃ gataṃ upāsakaṃ kappiyakārakaṃ maṃ bhagavā dhāretūti ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāyaṭṭhakathāya sāmaññaphalasutte sabbākārena vuttoti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. த³ஹரஸுத்தங் • 1. Daharasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. த³ஹரஸுத்தவண்ணனா • 1. Daharasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact