Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
13. தா³னலக்க²ணாதி³வினிச்ச²யகதா²
13. Dānalakkhaṇādivinicchayakathā
69. தா³னவிஸ்ஸாஸக்³கா³ஹேஹி லாப⁴ஸ்ஸ பரிணாமனந்தி எத்த² தாவ தா³னந்தி அத்தனோ ஸந்தகஸ்ஸ சீவராதி³பரிக்கா²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகாதீ³ஸு யஸ்ஸ கஸ்ஸசி தா³னங். தத்ரித³ங் தா³னலக்க²ணங் – ‘‘இத³ங் துய்ஹங் தே³மி த³தா³மி த³ஜ்ஜாமி ஓணோஜேமி பரிச்சஜாமி விஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி வா ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே³மி…பே॰… விஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி வா வத³தி, ஸம்முகா²பி பரம்முகா²பி தி³ன்னங்யேவ ஹோதி. ‘‘துய்ஹங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வுத்தே ‘‘மய்ஹங் க³ண்ஹாமீ’’தி வத³தி, ஸுதி³ன்னங் ஸுக்³க³ஹிதஞ்ச. ‘‘தவ ஸந்தகங் கரோஹி, தவ ஸந்தகங் ஹோது, தவ ஸந்தகங் ஹோதீ’’தி வுத்தே ‘‘மம ஸந்தகங் கரோமி, மம ஸந்தகங் ஹோது, மம ஸந்தகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, து³தி³ன்னங் து³க்³க³ஹிதஞ்ச. நேவ தா³தா தா³துங் ஜானாதி, ந இதரோ க³ஹேதுங், ஸசே பன ‘‘தவ ஸந்தகங் கரோஹீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, மய்ஹங் க³ண்ஹாமீ’’தி க³ண்ஹாதி, ஸுக்³க³ஹிதங். ஸசே பன ஏகோ ‘‘இத³ங் சீவரங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத³தி, இதரோ ‘‘ந க³ண்ஹாமீ’’தி வத³தி, புன ஸோ ‘‘தி³ன்னங் மயா துய்ஹங், க³ண்ஹாஹீ’’தி வத³தி, இதரோபி ‘‘ந மய்ஹங் இமினா அத்தோ²’’தி வத³தி, ததோ புரிமோபி ‘‘மயா தி³ன்ன’’ந்தி த³ஸாஹங் அதிக்காமேதி, பச்சி²மோபி ‘‘மயா படிக்கி²த்த’’ந்தி, கஸ்ஸ ஆபத்தீதி? ந கஸ்ஸசி. யஸ்ஸ பன ருச்சதி, தேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி தி³ன்னங் யாவ பரஸ்ஸ ஹத்த²ங் ந பாபுணாதி, தாவ யோ பஹிணதி, தஸ்ஸேவ ஸந்தகங், ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி தி³ன்னங் பன யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ ஸந்தகங். தஸ்மா பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இத³ங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ யோ பஹிணதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, ஸுக்³க³ஹிதங். யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, து³க்³க³ஹிதங்.
69.Dānavissāsaggāhehilābhassa pariṇāmananti ettha tāva dānanti attano santakassa cīvarādiparikkhārassa saddhivihārikādīsu yassa kassaci dānaṃ. Tatridaṃ dānalakkhaṇaṃ – ‘‘idaṃ tuyhaṃ demi dadāmi dajjāmi oṇojemi pariccajāmi vissajjāmī’’ti vā ‘‘itthannāmassa demi…pe… vissajjāmī’’ti vā vadati, sammukhāpi parammukhāpi dinnaṃyeva hoti. ‘‘Tuyhaṃ gaṇhāhī’’ti vutte ‘‘mayhaṃ gaṇhāmī’’ti vadati, sudinnaṃ suggahitañca. ‘‘Tava santakaṃ karohi, tava santakaṃ hotu, tava santakaṃ hotī’’ti vutte ‘‘mama santakaṃ karomi, mama santakaṃ hotu, mama santakaṃ karissāmī’’ti vadati, dudinnaṃ duggahitañca. Neva dātā dātuṃ jānāti, na itaro gahetuṃ, sace pana ‘‘tava santakaṃ karohī’’ti vutte ‘‘sādhu, bhante, mayhaṃ gaṇhāmī’’ti gaṇhāti, suggahitaṃ. Sace pana eko ‘‘idaṃ cīvaraṃ gaṇhāhī’’ti vadati, itaro ‘‘na gaṇhāmī’’ti vadati, puna so ‘‘dinnaṃ mayā tuyhaṃ, gaṇhāhī’’ti vadati, itaropi ‘‘na mayhaṃ iminā attho’’ti vadati, tato purimopi ‘‘mayā dinna’’nti dasāhaṃ atikkāmeti, pacchimopi ‘‘mayā paṭikkhitta’’nti, kassa āpattīti? Na kassaci. Yassa pana ruccati, tena adhiṭṭhahitvā paribhuñjitabbaṃ. ‘‘Itthannāmassa dehī’’ti dinnaṃ yāva parassa hatthaṃ na pāpuṇāti, tāva yo pahiṇati, tasseva santakaṃ, ‘‘itthannāmassa dammī’’ti dinnaṃ pana yassa pahīyati, tassa santakaṃ. Tasmā bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘idaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dehī’’ti. So antarāmagge yo pahiṇati, tassa vissāsā gaṇhāti, suggahitaṃ. Yassa pahīyati, tassa vissāsā gaṇhāti, duggahitaṃ.
பி⁴க்கு² (மஹாவ॰ 378-379) பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸுணாதி ‘‘யோ பஹிணதி, ஸோ காலகதோ’’தி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, ஸ்வாதி⁴ட்டி²தங். யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, து³க்³க³ஹிதங். பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸுணாதி ‘‘யஸ்ஸ பஹீயதி, ஸோ காலகதோ’’தி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, த்³வாதி⁴ட்டி²தங். யோ பஹிணதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, ஸுக்³க³ஹிதங். பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸுணாதி ‘‘உபோ⁴ காலகதா’’தி, யோ பஹிணதி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, ஸ்வாதி⁴ட்டி²தங். யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, த்³வாதி⁴ட்டி²தங். பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ யோ பஹிணதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, து³க்³க³ஹிதங். யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, ஸுக்³க³ஹிதங். பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸுணாதி ‘‘யோ பஹிணதி, ஸோ காலகதோ’’தி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, த்³வாதி⁴ட்டி²தங். யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, ஸுக்³க³ஹிதங். பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸுணாதி ‘‘யஸ்ஸ பஹீயதி, ஸோ காலகதோ’’தி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, ஸ்வாதி⁴ட்டி²தங். யோ பஹிணதி, தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸா க³ண்ஹாதி, து³க்³க³ஹிதங். பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்தே² சீவரங் பஹிணதி ‘‘இமங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி. ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸுணாதி ‘‘உபோ⁴ காலகதா’’தி. யோ பஹிணதி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, த்³வாதி⁴ட்டி²தங். யஸ்ஸ பஹீயதி, தஸ்ஸ மதகசீவரங் அதி⁴ட்டா²தி, ஸ்வாதி⁴ட்டி²தங்.
Bhikkhu (mahāva. 378-379) bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dehī’’ti. So antarāmagge suṇāti ‘‘yo pahiṇati, so kālakato’’ti, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, svādhiṭṭhitaṃ. Yassa pahīyati, tassa vissāsā gaṇhāti, duggahitaṃ. Bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dehī’’ti. So antarāmagge suṇāti ‘‘yassa pahīyati, so kālakato’’ti, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, dvādhiṭṭhitaṃ. Yo pahiṇati, tassa vissāsā gaṇhāti, suggahitaṃ. Bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dehī’’ti. So antarāmagge suṇāti ‘‘ubho kālakatā’’ti, yo pahiṇati, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, svādhiṭṭhitaṃ. Yassa pahīyati, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, dvādhiṭṭhitaṃ. Bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’’ti. So antarāmagge yo pahiṇati, tassa vissāsā gaṇhāti, duggahitaṃ. Yassa pahīyati, tassa vissāsā gaṇhāti, suggahitaṃ. Bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’’ti. So antarāmagge suṇāti ‘‘yo pahiṇati, so kālakato’’ti, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, dvādhiṭṭhitaṃ. Yassa pahīyati, tassa vissāsā gaṇhāti, suggahitaṃ. Bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’’ti. So antarāmagge suṇāti ‘‘yassa pahīyati, so kālakato’’ti, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, svādhiṭṭhitaṃ. Yo pahiṇati, tassa vissāsā gaṇhāti, duggahitaṃ. Bhikkhu bhikkhussa hatthe cīvaraṃ pahiṇati ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’’ti. So antarāmagge suṇāti ‘‘ubho kālakatā’’ti. Yo pahiṇati, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, dvādhiṭṭhitaṃ. Yassa pahīyati, tassa matakacīvaraṃ adhiṭṭhāti, svādhiṭṭhitaṃ.
பரிச்சஜித்வா தி³ன்னங் புன கேனசி காரணேன குபிதோ ஆஹராபேதுங் ந லப⁴தி. அத்தனா தி³ன்னம்பி ஹி சீவரங் ஸகஸஞ்ஞாய அச்சி²ந்த³தோ நிஸ்ஸக்³கி³யங், அஞ்ஞங் பரிக்கா²ரங் அந்தமஸோ ஸூசிம்பி அச்சி²ந்த³தோ து³க்கடங். ஸசே பன ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் இத³ங் ஸாருப்ப’’ந்தி ஸயமேவ தே³தி, க³ஹேதுங் வட்டதி. அத² பன ‘‘ஆவுஸோ, மயங் துய்ஹங் ‘வத்தபடிவத்தங் கரிஸ்ஸதி, அம்ஹாகங் ஸந்திகே உபஜ்ஜ²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸதி, த⁴ம்மங் பரியாபுணிஸ்ஸதீ’தி சீவரங் அத³ம்ஹா, ஸோ தா³னி த்வங் ந வத்தங் கரோஸி, ந உபஜ்ஜ²ங் க³ண்ஹாஸி, ந த⁴ம்மங் பரியாபுணாஸீ’’தி ஏவமாதீ³னி வுத்தோ ‘‘ப⁴ந்தே, சீவரத்தா²ய மஞ்ஞே ப⁴ணத², இத³ங் வோ சீவர’’ந்தி தே³தி, ஏவம்பி வட்டதி. தி³ஸாபக்கமந்தங் வா பன த³ஹரங் ‘‘நிவத்தேத² ந’’ந்தி ப⁴ணதி, ஸோ ந நிவத்ததி, சீவரே க³ஹெத்வா நிருந்த⁴தா²தி, ஏவஞ்சே நிவத்ததி, ஸாது⁴. ஸசே ‘‘பத்தசீவரத்தா²ய மஞ்ஞே தும்ஹே ப⁴ணத², க³ண்ஹத² ந’’ந்தி தே³தி, ஏவம்பி வட்டதி. விப்³ப⁴மந்தங் வா தி³ஸ்வா ‘‘மயங் துய்ஹங் ‘வத்தங் கரிஸ்ஸதீ’தி பத்தசீவரங் அத³ம்ஹா, ஸோ தா³னி த்வங் விப்³ப⁴மித்வா சரஸீ’’தி வத³தி, இதரோ ‘‘க³ண்ஹத² தும்ஹாகங் பத்தசீவர’’ந்தி தே³தி, ஏவம்பி வட்டதி. ‘‘மம ஸந்திகே உபஜ்ஜ²ங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸேவ தே³மி, அஞ்ஞத்த² க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ந தே³மி, வத்தங் கரொந்தஸ்ஸேவ தே³மி, அகரொந்தஸ்ஸ ந தே³மி, த⁴ம்மங் பரியாபுணந்தஸ்ஸேவ தே³மி, அபரியாபுணந்தஸ்ஸ ந தே³மி, அவிப்³ப⁴மந்தஸ்ஸேவ தே³மி, விப்³ப⁴மந்தஸ்ஸ ந தே³மீ’’தி ஏவங் பன தா³துங் ந வட்டதி, த³த³தோ து³க்கடங், ஆஹராபேதுங் பன வட்டதி, விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தி³ன்னங் அச்சி²ந்தி³த்வா க³ண்ஹந்தோ ப⁴ண்ட³க்³கே⁴ன காரேதப்³போ³. அயங் தாவ தா³னே வினிச்ச²யோ.
Pariccajitvā dinnaṃ puna kenaci kāraṇena kupito āharāpetuṃ na labhati. Attanā dinnampi hi cīvaraṃ sakasaññāya acchindato nissaggiyaṃ, aññaṃ parikkhāraṃ antamaso sūcimpi acchindato dukkaṭaṃ. Sace pana ‘‘bhante, tumhākaṃ idaṃ sāruppa’’nti sayameva deti, gahetuṃ vaṭṭati. Atha pana ‘‘āvuso, mayaṃ tuyhaṃ ‘vattapaṭivattaṃ karissati, amhākaṃ santike upajjhaṃ gaṇhissati, dhammaṃ pariyāpuṇissatī’ti cīvaraṃ adamhā, so dāni tvaṃ na vattaṃ karosi, na upajjhaṃ gaṇhāsi, na dhammaṃ pariyāpuṇāsī’’ti evamādīni vutto ‘‘bhante, cīvaratthāya maññe bhaṇatha, idaṃ vo cīvara’’nti deti, evampi vaṭṭati. Disāpakkamantaṃ vā pana daharaṃ ‘‘nivattetha na’’nti bhaṇati, so na nivattati, cīvare gahetvā nirundhathāti, evañce nivattati, sādhu. Sace ‘‘pattacīvaratthāya maññe tumhe bhaṇatha, gaṇhatha na’’nti deti, evampi vaṭṭati. Vibbhamantaṃ vā disvā ‘‘mayaṃ tuyhaṃ ‘vattaṃ karissatī’ti pattacīvaraṃ adamhā, so dāni tvaṃ vibbhamitvā carasī’’ti vadati, itaro ‘‘gaṇhatha tumhākaṃ pattacīvara’’nti deti, evampi vaṭṭati. ‘‘Mama santike upajjhaṃ gaṇhantasseva demi, aññattha gaṇhantassa na demi, vattaṃ karontasseva demi, akarontassa na demi, dhammaṃ pariyāpuṇantasseva demi, apariyāpuṇantassa na demi, avibbhamantasseva demi, vibbhamantassa na demī’’ti evaṃ pana dātuṃ na vaṭṭati, dadato dukkaṭaṃ, āharāpetuṃ pana vaṭṭati, vissajjetvā dinnaṃ acchinditvā gaṇhanto bhaṇḍagghena kāretabbo. Ayaṃ tāva dāne vinicchayo.
70. விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹலக்க²ணங் பன இமினா ஸுத்தேன ஜானிதப்³ப³ங் –
70.Vissāsaggāhalakkhaṇaṃ pana iminā suttena jānitabbaṃ –
‘‘அனுஜானாமி , பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸங் க³ஹேதுங் ஸந்தி³ட்டோ² ச ஹோதி, ஸம்ப⁴த்தோ ச, ஆலபிதோ ச, ஜீவதி ச, க³ஹிதே ச அத்தமனோ ஹோதீ’’தி (மஹாவ॰ 356).
‘‘Anujānāmi , bhikkhave, pañcahaṅgehi samannāgatassa vissāsaṃ gahetuṃ sandiṭṭho ca hoti, sambhatto ca, ālapito ca, jīvati ca, gahite ca attamano hotī’’ti (mahāva. 356).
தத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.131) ஸந்தி³ட்டோ²தி தி³ட்ட²மத்தகமித்தோ. ஸம்ப⁴த்தோதி த³ள்ஹமித்தோ. ஆலபிதோதி ‘‘மம ஸந்தகங் யங் இச்ச²ஸி, தங் க³ண்ஹெய்யாஸி, ஆபுச்சி²த்வா க³ஹணே காரணங் நத்தீ²’’தி வுத்தோ. ஜீவதீதி அனுட்டா²னஸெய்யாய ஸயிதோபி யாவஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³ங் ந பாபுணாதி. க³ஹிதே ச அத்தமனோதி க³ஹிதே துட்ட²சித்தோ ஹோதி. ‘‘ஏவரூபஸ்ஸ ஸந்தகங் க³ஹிதே மே அத்தமனோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஜானந்தேன க³ஹேதுங் வட்டதி. அனவஸேஸபரியாதா³னவஸேன சேதானி பஞ்சங்கா³னி வுத்தானி, விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹோ பன தீஹி அங்கே³ஹி ருஹதி ஸந்தி³ட்டோ², ஜீவதி, க³ஹிதே அத்தமனோ, ஸம்ப⁴த்தோ, ஜீவதி, க³ஹிதே அத்தமனோ, ஆலபிதோ, ஜீவதி, க³ஹிதே அத்தமனோதி. யோ பன ந ஜீவதி, ந ச க³ஹிதே அத்தமனோ ஹோதி, தஸ்ஸ ஸந்தகங் விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹேன க³ஹிதம்பி புன தா³தப்³ப³ங். த³த³மானேன ச மதகத⁴னங் தாவ யே தஸ்ஸ த⁴னே இஸ்ஸரா க³ஹட்டா² வா பப்³ப³ஜிதா வா, தேஸங் தா³தப்³ப³ங். அனத்தமனஸ்ஸ ஸந்தகங் தஸ்ஸேவ தா³தப்³ப³ங், யோ பன பட²மங்யேவ ‘‘ஸுட்டு² கதங் தயா மம ஸந்தகங் க³ண்ஹந்தேனா’’தி வசீபே⁴தே³ன வா சித்துப்பாத³மத்தேன வா அனுமோதி³த்வா பச்சா² கேனசி காரணேன குபிதோ, பச்சாஹராபேதுங் ந லப⁴தி, யோபி அதா³துகாமோ, சித்தேன பன அதி⁴வாஸேதி, ந கிஞ்சி வத³தி, ஸோபி புன பச்சாஹராபேதுங் ந லப⁴தி. யோ பன ‘‘மயா தும்ஹாகங் ஸந்தகங் க³ஹிதங் வா பரிபு⁴த்தங் வா’’தி வுத்தே ‘‘க³ஹிதங் வா ஹோது பரிபு⁴த்தங் வா, மயா பன தங் கேனசிதே³வ கரணீயேன ட²பிதங், தங் பாகதிகங் காதுங் வட்டதீ’’தி வத³தி, அயங் பச்சாஹராபேதுங் லப⁴தி. அயங் விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹே வினிச்ச²யோ.
Tattha (pārā. aṭṭha. 1.131) sandiṭṭhoti diṭṭhamattakamitto. Sambhattoti daḷhamitto. Ālapitoti ‘‘mama santakaṃ yaṃ icchasi, taṃ gaṇheyyāsi, āpucchitvā gahaṇe kāraṇaṃ natthī’’ti vutto. Jīvatīti anuṭṭhānaseyyāya sayitopi yāvajīvitindriyupacchedaṃ na pāpuṇāti. Gahite ca attamanoti gahite tuṭṭhacitto hoti. ‘‘Evarūpassa santakaṃ gahite me attamano bhavissatī’’ti jānantena gahetuṃ vaṭṭati. Anavasesapariyādānavasena cetāni pañcaṅgāni vuttāni, vissāsaggāho pana tīhi aṅgehi ruhati sandiṭṭho, jīvati, gahite attamano, sambhatto, jīvati, gahite attamano, ālapito, jīvati, gahite attamanoti. Yo pana na jīvati, na ca gahite attamano hoti, tassa santakaṃ vissāsaggāhena gahitampi puna dātabbaṃ. Dadamānena ca matakadhanaṃ tāva ye tassa dhane issarā gahaṭṭhā vā pabbajitā vā, tesaṃ dātabbaṃ. Anattamanassa santakaṃ tasseva dātabbaṃ, yo pana paṭhamaṃyeva ‘‘suṭṭhu kataṃ tayā mama santakaṃ gaṇhantenā’’ti vacībhedena vā cittuppādamattena vā anumoditvā pacchā kenaci kāraṇena kupito, paccāharāpetuṃ na labhati, yopi adātukāmo, cittena pana adhivāseti, na kiñci vadati, sopi puna paccāharāpetuṃ na labhati. Yo pana ‘‘mayā tumhākaṃ santakaṃ gahitaṃ vā paribhuttaṃ vā’’ti vutte ‘‘gahitaṃ vā hotu paribhuttaṃ vā, mayā pana taṃ kenacideva karaṇīyena ṭhapitaṃ, taṃ pākatikaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vadati, ayaṃ paccāharāpetuṃ labhati. Ayaṃ vissāsaggāhe vinicchayo.
71. லாப⁴ஸ்ஸ பரிணாமனந்தி இத³ங் பன அஞ்ஞேஸங் அத்தா²ய பரிணதலாப⁴ஸ்ஸ அத்தனோ அஞ்ஞஸ்ஸ வா பரிணாமனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.659-660) – ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் ஸஹத⁴ம்மிகானங் வா கி³ஹீனங் வா அந்தமஸோ மாதுஸந்தகம்பி ‘‘இத³ங் மய்ஹங் தே³ஹீ’’தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதபா⁴வங் ஞத்வா அத்தனோ பரிணாமெத்வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், ‘‘இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தே³ஹீ’’தி ஏவங் அஞ்ஞஸ்ஸ பரிணாமெந்தஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴கபாசித்தியங். தஸ்மா யோபி வஸ்ஸிகஸாடிகஸமயே மாதுக⁴ரேபி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் வஸ்ஸிகஸாடிகங் ஞத்வா அத்தனோ பரிணாமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், பரஸ்ஸ பரிணாமேதி, ஸுத்³தி⁴கபாசித்தியங். மனுஸ்ஸா ‘‘ஸங்க⁴ப⁴த்தங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸப்பிதேலாதீ³னி ஆஹரந்தி, கி³லானோ சேபி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதபா⁴வங் ஞத்வா கிஞ்சி யாசதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியமேவ. ஸசே பன ஸோ ‘‘தும்ஹாகங் ஸப்பிஆதீ³னி ஆப⁴தானி அத்தீ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, அத்தீ²’’தி வுத்தே ‘‘மய்ஹம்பி தே³தா²’’தி வத³தி, வட்டதி. அதா²பி நங் குக்குச்சாயந்தங் உபாஸகா வத³ந்தி ‘‘ஸங்கோ⁴பி அம்ஹேஹி தி³ன்னமேவ லப⁴தி, க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே’’தி, ஏவம்பி வட்டதி.
71.Lābhassa pariṇāmananti idaṃ pana aññesaṃ atthāya pariṇatalābhassa attano aññassa vā pariṇāmanaṃ sandhāya vuttaṃ. Tatrāyaṃ vinicchayo (pārā. aṭṭha. 2.659-660) – saṅghassa pariṇataṃ sahadhammikānaṃ vā gihīnaṃ vā antamaso mātusantakampi ‘‘idaṃ mayhaṃ dehī’’ti saṅghassa pariṇatabhāvaṃ ñatvā attano pariṇāmetvā gaṇhantassa nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, ‘‘imassa bhikkhuno dehī’’ti evaṃ aññassa pariṇāmentassa suddhikapācittiyaṃ. Tasmā yopi vassikasāṭikasamaye mātugharepi saṅghassa pariṇataṃ vassikasāṭikaṃ ñatvā attano pariṇāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, parassa pariṇāmeti, suddhikapācittiyaṃ. Manussā ‘‘saṅghabhattaṃ karissāmā’’ti sappitelādīni āharanti, gilāno cepi bhikkhusaṅghassa pariṇatabhāvaṃ ñatvā kiñci yācati, nissaggiyaṃ pācittiyameva. Sace pana so ‘‘tumhākaṃ sappiādīni ābhatāni atthī’’ti pucchitvā ‘‘āma, atthī’’ti vutte ‘‘mayhampi dethā’’ti vadati, vaṭṭati. Athāpi naṃ kukkuccāyantaṃ upāsakā vadanti ‘‘saṅghopi amhehi dinnameva labhati, gaṇhatha, bhante’’ti, evampi vaṭṭati.
ஏகஸ்மிங் விஹாரே ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞவிஹாரங் உத்³தி³ஸித்வா ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம விஹாரே ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³தா²’’தி பரிணாமேதி, ‘‘கிங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னேன, சேதியஸ்ஸ பூஜங் கரோதா²’’தி ஏவங் சேதியஸ்ஸ வா பரிணாமேதி, து³க்கடங். சேதியஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞசேதியஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா பரிணாமேதி, து³க்கடமேவ. நியமெத்வா அஞ்ஞசேதியஸ்ஸ அத்தா²ய ரோபிதமாலாவச்ச²தோ அஞ்ஞசேதியம்ஹி புப்ப²ம்பி ஆரோபேதுங் ந வட்டதி, ஏகஸ்ஸ சேதியஸ்ஸ பன ச²த்தங் வா படாகங் வா ஆரோபெத்வா டி²தங் தி³ஸ்வா ஸேஸங் அஞ்ஞசேதியஸ்ஸ தா³பேதுங் வட்டதி. அந்தமஸோ ஸுனக²ஸ்ஸபி பரிணதங் ‘‘இமஸ்ஸ ஸுனக²ஸ்ஸ மா தே³ஹி, ஏதஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி ஏவங் அஞ்ஞபுக்³க³லஸ்ஸ பரிணாமேதி, து³க்கடங். ஸசே பன தா³யகா ‘‘மயங் ஸங்க⁴ப⁴த்தங் காதுகாமா, சேதியபூஜங் காதுகாமா, ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பரிக்கா²ரங் தா³துகாமா, தும்ஹாகங் ருசியா த³ஸ்ஸாம, ப⁴ணத² கத்த² தே³மா’’தி வத³ந்தி, ஏவங் வுத்தே தேன பி⁴க்கு²னா ‘‘யத்த² இச்ச²த², தத்த² தே³தா²’’தி வத்தப்³பா³. ஸசே பன கேவலங் ‘‘கத்த² தே³மா’’தி புச்ச²ந்தி, ‘‘யத்த² தும்ஹாகங் தெ³ய்யத⁴ம்மோ பரிபோ⁴க³ங் வா லபெ⁴ய்ய, படிஸங்கா²ரங் வா லபெ⁴ய்ய, சிரட்டி²திகோ வா அஸ்ஸ, யத்த² வா பன தும்ஹாகங் சித்தங் பஸீத³தி, தத்த² தே³தா²’’தி வத்துங் வட்டதி.
Ekasmiṃ vihāre saṅghassa pariṇataṃ aññavihāraṃ uddisitvā ‘‘asukasmiṃ nāma vihāre saṅghassa dethā’’ti pariṇāmeti, ‘‘kiṃ saṅghassa dānena, cetiyassa pūjaṃ karothā’’ti evaṃ cetiyassa vā pariṇāmeti, dukkaṭaṃ. Cetiyassa pariṇataṃ aññacetiyassa vā saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā pariṇāmeti, dukkaṭameva. Niyametvā aññacetiyassa atthāya ropitamālāvacchato aññacetiyamhi pupphampi āropetuṃ na vaṭṭati, ekassa cetiyassa pana chattaṃ vā paṭākaṃ vā āropetvā ṭhitaṃ disvā sesaṃ aññacetiyassa dāpetuṃ vaṭṭati. Antamaso sunakhassapi pariṇataṃ ‘‘imassa sunakhassa mā dehi, etassa dehī’’ti evaṃ aññapuggalassa pariṇāmeti, dukkaṭaṃ. Sace pana dāyakā ‘‘mayaṃ saṅghabhattaṃ kātukāmā, cetiyapūjaṃ kātukāmā, ekassa bhikkhuno parikkhāraṃ dātukāmā, tumhākaṃ ruciyā dassāma, bhaṇatha kattha demā’’ti vadanti, evaṃ vutte tena bhikkhunā ‘‘yattha icchatha, tattha dethā’’ti vattabbā. Sace pana kevalaṃ ‘‘kattha demā’’ti pucchanti, ‘‘yattha tumhākaṃ deyyadhammo paribhogaṃ vā labheyya, paṭisaṅkhāraṃ vā labheyya, ciraṭṭhitiko vā assa, yattha vā pana tumhākaṃ cittaṃ pasīdati, tattha dethā’’ti vattuṃ vaṭṭati.
இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே
Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe
தா³னலக்க²ணாதி³வினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.
Dānalakkhaṇādivinicchayakathā samattā.