Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
43. த³ண்ட³கம்மவத்து²
43. Daṇḍakammavatthu
107. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாமணேரா பி⁴க்கூ²ஸு அகா³ரவா அப்பதிஸ்ஸா அஸபா⁴க³வுத்திகா விஹரந்தி. பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ஸாமணேரா பி⁴க்கூ²ஸு அகா³ரவா அப்பதிஸ்ஸா அஸபா⁴க³வுத்திகா விஹரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஸாமணேரஸ்ஸ த³ண்ட³கம்மங் காதுங். பி⁴க்கூ²னங் அலாபா⁴ய பரிஸக்கதி, பி⁴க்கூ²னங் அனத்தா²ய பரிஸக்கதி, பி⁴க்கூ²னங் அவாஸாய பரிஸக்கதி, பி⁴க்கூ² அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி, பி⁴க்கூ² பி⁴க்கூ²ஹி பே⁴தே³தி – அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, இமேஹி பஞ்சஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஸாமணேரஸ்ஸ த³ண்ட³கம்மங் காதுந்தி.
107. Tena kho pana samayena sāmaṇerā bhikkhūsu agāravā appatissā asabhāgavuttikā viharanti. Bhikkhū ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma sāmaṇerā bhikkhūsu agāravā appatissā asabhāgavuttikā viharissantī’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… anujānāmi, bhikkhave, pañcahaṅgehi samannāgatassa sāmaṇerassa daṇḍakammaṃ kātuṃ. Bhikkhūnaṃ alābhāya parisakkati, bhikkhūnaṃ anatthāya parisakkati, bhikkhūnaṃ avāsāya parisakkati, bhikkhū akkosati paribhāsati, bhikkhū bhikkhūhi bhedeti – anujānāmi, bhikkhave, imehi pañcahaṅgehi samannāgatassa sāmaṇerassa daṇḍakammaṃ kātunti.
அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கிங் நு கோ² த³ண்ட³கம்மங் காதப்³ப³’’ந்தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆவரணங் காதுந்தி.
Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kiṃ nu kho daṇḍakammaṃ kātabba’’nti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, āvaraṇaṃ kātunti.
தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² ஸாமணேரானங் ஸப்³ப³ங் ஸங்கா⁴ராமங் ஆவரணங் கரொந்தி. ஸாமணேரா ஆராமங் பவிஸிதுங் அலப⁴மானா பக்கமந்திபி , விப்³ப⁴மந்திபி, தித்தி²யேஸுபி ஸங்கமந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ந, பி⁴க்க²வே, ஸப்³போ³ ஸங்கா⁴ராமோ ஆவரணங் காதப்³போ³. யோ கரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யத்த² வா வஸதி, யத்த² வா படிக்கமதி, தத்த² ஆவரணங் காதுந்தி.
Tena kho pana samayena bhikkhū sāmaṇerānaṃ sabbaṃ saṅghārāmaṃ āvaraṇaṃ karonti. Sāmaṇerā ārāmaṃ pavisituṃ alabhamānā pakkamantipi , vibbhamantipi, titthiyesupi saṅkamanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, sabbo saṅghārāmo āvaraṇaṃ kātabbo. Yo kareyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, yattha vā vasati, yattha vā paṭikkamati, tattha āvaraṇaṃ kātunti.
தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² ஸாமணேரானங் முக²த்³வாரிகங் ஆஹாரங் ஆவரணங் கரொந்தி. மனுஸ்ஸா யாகு³பானம்பி ஸங்க⁴ப⁴த்தம்பி கரொந்தா ஸாமணேரே ஏவங் வதெ³ந்தி – ‘‘ஏத², ப⁴ந்தே, யாகு³ங் பிவத²; ஏத², ப⁴ந்தே, ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி. ஸாமணேரா ஏவங் வதெ³ந்தி – ‘‘நாவுஸோ, லப்³பா⁴. பி⁴க்கூ²ஹி ஆவரணங் கத’’ந்தி. மனுஸ்ஸா உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ப⁴த³ந்தா ஸாமணேரானங் முக²த்³வாரிகங் ஆஹாரங் ஆவரணங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ந, பி⁴க்க²வே, முக²த்³வாரிகோ ஆஹாரோ ஆவரணங் காதப்³போ³. யோ கரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி.
Tena kho pana samayena bhikkhū sāmaṇerānaṃ mukhadvārikaṃ āhāraṃ āvaraṇaṃ karonti. Manussā yāgupānampi saṅghabhattampi karontā sāmaṇere evaṃ vadenti – ‘‘etha, bhante, yāguṃ pivatha; etha, bhante, bhattaṃ bhuñjathā’’ti. Sāmaṇerā evaṃ vadenti – ‘‘nāvuso, labbhā. Bhikkhūhi āvaraṇaṃ kata’’nti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma bhadantā sāmaṇerānaṃ mukhadvārikaṃ āhāraṃ āvaraṇaṃ karissantī’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, mukhadvāriko āhāro āvaraṇaṃ kātabbo. Yo kareyya, āpatti dukkaṭassāti.
த³ண்ட³கம்மவத்து² நிட்டி²தங்.
Daṇḍakammavatthu niṭṭhitaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா² • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 42. ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா² • 42. Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathā