Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    10. த³ந்தபோனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    10. Dantaponasikkhāpadavaṇṇanā

    263. த³ஸமஸிக்கா²பதே³ – சதூஸு பச்சயேஸு அந்தமஸோ த³ந்தகட்ட²ம்பி ஸப்³ப³ங் பங்ஸுகூலமேவ அஸ்ஸாதி ஸப்³ப³பங்ஸுகூலிகோ. ஸோ கிர ஸுஸானே ச²ட்³டி³தபா⁴ஜனமேவ பத்தங் கத்வா தத்த² ச²ட்³டி³தசோளகேஹேவ சீவரங் கத்வா தத்த² ச²ட்³டி³தமஞ்சபீட²கானியேவ க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி. அய்யவோஸாடிதகானீதி எத்த² அய்யா வுச்சந்தி காலங்கதா பிதிபிதாமஹா. வோஸாடிதகானி வுச்சந்தி தேஸங் அத்தா²ய ஸுஸானாதீ³ஸு ச²ட்³டி³தகானி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயானி; மனுஸ்ஸா கிர காலங்கதே ஞாதகே உத்³தி³ஸ்ஸ யங் தேஸங் ஸஜீவகாலே பியங் ஹோதி, தங் ஏதேஸு ஸுஸானாதீ³ஸு பிண்ட³ங் பிண்ட³ங் கத்வா ‘‘ஞாதகா நோ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தூதி ட²பெந்தி. ஸோ பி⁴க்கு² தங் க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி, அஞ்ஞங் பணீதம்பி தி³ய்யமானங் ந இச்ச²தி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸுஸானேபி ருக்க²மூலேபி உம்மாரேபி அய்யவோஸாடிதகானி ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி. தே²ரோதி தி²ரோ க⁴னப³த்³தோ⁴. வட²ரோதி தூ²லோ; தூ²லோ ச க⁴னஸரீரோ சாயங் பி⁴க்கூ²தி வுத்தங் ஹோதி. மனுஸ்ஸமங்ஸங் மஞ்ஞே கா²த³தீதி மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³தீதி நங் ஸல்லக்கே²ம; மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³ந்தா ஹி ஈதி³ஸா ப⁴வந்தீதி அயங் தேஸங் அதி⁴ப்பாயோ.

    263. Dasamasikkhāpade – catūsu paccayesu antamaso dantakaṭṭhampi sabbaṃ paṃsukūlameva assāti sabbapaṃsukūliko. So kira susāne chaḍḍitabhājanameva pattaṃ katvā tattha chaḍḍitacoḷakeheva cīvaraṃ katvā tattha chaḍḍitamañcapīṭhakāniyeva gahetvā paribhuñjati. Ayyavosāṭitakānīti ettha ayyā vuccanti kālaṅkatā pitipitāmahā. Vosāṭitakāni vuccanti tesaṃ atthāya susānādīsu chaḍḍitakāni khādanīyabhojanīyāni; manussā kira kālaṅkate ñātake uddissa yaṃ tesaṃ sajīvakāle piyaṃ hoti, taṃ etesu susānādīsu piṇḍaṃ piṇḍaṃ katvā ‘‘ñātakā no paribhuñjantūti ṭhapenti. So bhikkhu taṃ gahetvā bhuñjati, aññaṃ paṇītampi diyyamānaṃ na icchati. Tena vuttaṃ – ‘‘susānepi rukkhamūlepi ummārepi ayyavosāṭitakāni sāmaṃ gahetvā paribhuñjatī’’ti. Theroti thiro ghanabaddho. Vaṭharoti thūlo; thūlo ca ghanasarīro cāyaṃ bhikkhūti vuttaṃ hoti. Manussamaṃsaṃ maññe khādatīti manussamaṃsaṃ khādatīti naṃ sallakkhema; manussamaṃsaṃ khādantā hi īdisā bhavantīti ayaṃ tesaṃ adhippāyo.

    264. உத³கத³ந்தபோனே குக்குச்சாயந்தீதி எத்த² தே பி⁴க்கூ² ‘‘அதி³ன்னங் முக²த்³வாரங் ஆஹாரங் ஆஹரெய்யா’’தி பத³ஸ்ஸ ஸம்மா அத்த²ங் அஸல்லக்கெ²த்வா குக்குச்சாயிஸுங், ப⁴க³வா பன யதா²உப்பன்னஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ வஸேன பிதா விய தா³ரகே தே பி⁴க்கூ² ஸஞ்ஞாபெந்தோ அனுபஞ்ஞத்திங் ட²பேஸி.

    264.Udakadantapone kukkuccāyantīti ettha te bhikkhū ‘‘adinnaṃ mukhadvāraṃ āhāraṃ āhareyyā’’ti padassa sammā atthaṃ asallakkhetvā kukkuccāyisuṃ, bhagavā pana yathāuppannassa vatthussa vasena pitā viya dārake te bhikkhū saññāpento anupaññattiṃ ṭhapesi.

    265. அதி³ன்னந்தி காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ காயகாயபடிப³த்³த⁴னிஸ்ஸக்³கி³யானங் அஞ்ஞதரவஸேன ந தி³ன்னங். ஏததே³வ ஹி ஸந்தா⁴ய பத³பா⁴ஜனே ‘‘அதி³ன்னங் நாம அப்படிக்³க³ஹிதகங் வுச்சதீ’’தி வுத்தங். து³தியபாராஜிகே பன ‘‘அதி³ன்னங் நாம பரபரிக்³க³ஹிதகங் வுச்சதீ’’தி வுத்தங். தி³ன்னந்தி இத³ங் பன தஸ்ஸேவ அதி³ன்னஸ்ஸ படிபக்க²வஸேன லக்க²ணத³ஸ்ஸனத்த²ங் உத்³த⁴டங். நித்³தே³ஸே சஸ்ஸ ‘‘காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா நிஸ்ஸக்³கி³யேன வா தெ³ந்தே’’தி ஏவங் அஞ்ஞஸ்மிங் த³த³மானே ‘‘ஹத்த²பாஸே டி²தோ காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா படிக்³க³ண்ஹாதீதி தங் ஏவங் தி³ய்யமானங் அந்தமஸோ ரத²ரேணும்பி ஸசே புப்³பே³ வுத்தலக்க²ணே ஹத்த²பாஸே டி²தோ காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா படிக்³க³ண்ஹாதி, ஏதங் ஏவங் படிக்³க³ஹிதங் தி³ன்னங் நாம வுச்சதி. ந ‘‘இத³ங் க³ண்ஹ, இத³ங் தவ ஹோதூ’’திஆதி³வசனேன நிஸ்ஸட்ட²ங்.

    265.Adinnanti kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā gaṇhantassa kāyakāyapaṭibaddhanissaggiyānaṃ aññataravasena na dinnaṃ. Etadeva hi sandhāya padabhājane ‘‘adinnaṃ nāma appaṭiggahitakaṃ vuccatī’’ti vuttaṃ. Dutiyapārājike pana ‘‘adinnaṃ nāma parapariggahitakaṃ vuccatī’’ti vuttaṃ. Dinnanti idaṃ pana tasseva adinnassa paṭipakkhavasena lakkhaṇadassanatthaṃ uddhaṭaṃ. Niddese cassa ‘‘kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā nissaggiyena vā dente’’ti evaṃ aññasmiṃ dadamāne ‘‘hatthapāse ṭhito kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā paṭiggaṇhātīti taṃ evaṃ diyyamānaṃ antamaso rathareṇumpi sace pubbe vuttalakkhaṇe hatthapāse ṭhito kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā paṭiggaṇhāti, etaṃ evaṃ paṭiggahitaṃ dinnaṃ nāma vuccati. Na ‘‘idaṃ gaṇha, idaṃ tava hotū’’tiādivacanena nissaṭṭhaṃ.

    தத்த² காயேனாதி ஹத்தா²தீ³ஸு யேன கேனசி ஸரீராவயவேன; அந்தமஸோ பாத³ங்கு³லியாபி தி³ய்யமானங் காயேன தி³ன்னங் நாம ஹோதி, படிக்³க³ஹணேபி ஏஸேவ நயோ. யேன கேனசி ஹி ஸரீராவயவேன க³ஹிதங் காயேன க³ஹிதமேவ ஹோதி. ஸசேபி நத்து²கரணியா தி³ய்யமானங் நாஸாபுடேன அகல்லகோ வா முகே²ன படிக்³க³ண்ஹாதி. ஆபோ⁴க³மத்தமேவ ஹி எத்த² பமாணந்தி அயங் நயோ மஹாபச்சரியங் வுத்தோ. காயபடிப³த்³தே⁴னாதி கடச்சு²ஆதீ³ஸு யேன கேனசி உபகரணேன தி³ன்னங் காயபடிப³த்³தே⁴ன தி³ன்னங் நாம ஹோதி. படிக்³க³ஹணேபி ஏஸேவ நயோ. யேன கேனசி ஸரீரபடிப³த்³தே⁴ன பத்ததா²லகாதி³னா க³ஹிதங் காயபடிப³த்³தே⁴ன க³ஹிதமேவ ஹோதி. நிஸ்ஸக்³கி³யேனாதி காயதோ ச காயபடிப³த்³த⁴தோ ச மோசெத்வா ஹத்த²பாஸே டி²தஸ்ஸ காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா பாதியமானம்பி நிஸ்ஸக்³கி³யேன பயோகே³ன தி³ன்னங் நாம ஹோதி. அயங் தாவ பாளிவண்ணனா.

    Tattha kāyenāti hatthādīsu yena kenaci sarīrāvayavena; antamaso pādaṅguliyāpi diyyamānaṃ kāyena dinnaṃ nāma hoti, paṭiggahaṇepi eseva nayo. Yena kenaci hi sarīrāvayavena gahitaṃ kāyena gahitameva hoti. Sacepi natthukaraṇiyā diyyamānaṃ nāsāpuṭena akallako vā mukhena paṭiggaṇhāti. Ābhogamattameva hi ettha pamāṇanti ayaṃ nayo mahāpaccariyaṃ vutto. Kāyapaṭibaddhenāti kaṭacchuādīsu yena kenaci upakaraṇena dinnaṃ kāyapaṭibaddhena dinnaṃ nāma hoti. Paṭiggahaṇepi eseva nayo. Yena kenaci sarīrapaṭibaddhena pattathālakādinā gahitaṃ kāyapaṭibaddhena gahitameva hoti. Nissaggiyenāti kāyato ca kāyapaṭibaddhato ca mocetvā hatthapāse ṭhitassa kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā pātiyamānampi nissaggiyena payogena dinnaṃ nāma hoti. Ayaṃ tāva pāḷivaṇṇanā.

    அயங் பனெத்த² பாளிமுத்தகவினிச்ச²யோ – பஞ்சங்கே³ஹி படிக்³க³ஹணங் ருஹதி – தா²மமஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ உச்சாரணமத்தங் ஹோதி, ஹத்த²பாஸோ பஞ்ஞாயதி, அபி⁴ஹாரோ பஞ்ஞாயதி, தே³வோ வா மனுஸ்ஸோ வா திரச்சா²னக³தோ வா காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா நிஸ்ஸக்³கி³யேன வா தே³தி, தங் சே பி⁴க்கு² காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா படிக்³க³ண்ஹாதி. ஏவங் பஞ்சஹங்கே³ஹி படிக்³க³ஹணங் ருஹதி.

    Ayaṃ panettha pāḷimuttakavinicchayo – pañcaṅgehi paṭiggahaṇaṃ ruhati – thāmamajjhimassa purisassa uccāraṇamattaṃ hoti, hatthapāso paññāyati, abhihāro paññāyati, devo vā manusso vā tiracchānagato vā kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā nissaggiyena vā deti, taṃ ce bhikkhu kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā paṭiggaṇhāti. Evaṃ pañcahaṅgehi paṭiggahaṇaṃ ruhati.

    தத்த² டி²தனிஸின்னநிபன்னானங் பவாரணஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயேனேவ ஹத்த²பாஸோ வேதி³தப்³போ³. ஸசே பன தா³யகபடிக்³கா³ஹகேஸு ஏகோ ஆகாஸே ஹோதி, ஏகோ பூ⁴மியங், பூ⁴மட்ட²ஸ்ஸ ச ஸீஸேன ஆகாஸட்ட²ஸ்ஸ ச ட²பெத்வா தா³துங் வா க³ஹேதுங் வா பஸாரிதஹத்த²ங், யங் ஆஸன்னதரங் அங்க³ங், தஸ்ஸ ஓரிமந்தேன ஹத்த²பாஸப்பமாணங் பரிச்சி²ந்தி³தப்³ப³ங். ஸசேபி ஏகோ கூபே ஹோதி, ஏகோ கூபதடே, ஏகோ வா பன ருக்கே², ஏகோ பத²வியங், வுத்தனயேனேவ ஹத்த²பாஸப்பமாணங் பரிச்சி²ந்தி³தப்³ப³ங். ஏவரூபே ஹத்த²பாஸே ட²த்வா ஸசேபி பக்கீ² முக²துண்ட³கேன வா ஹத்தீ² வா ஸொண்டா³ய க³ஹெத்வா புப்ப²ங் வா ப²லங் வா தே³தி, படிக்³க³ஹணங் ருஹதி. ஸசே பன அத்³த⁴ட்ட²மரதனஸ்ஸாபி ஹத்தி²னோ க²ந்தே⁴ நிஸின்னோ, தேன ஸொண்டா³ய தி³ய்யமானங் க³ண்ஹாதி, வட்டதியேவ.

    Tattha ṭhitanisinnanipannānaṃ pavāraṇasikkhāpade vuttanayeneva hatthapāso veditabbo. Sace pana dāyakapaṭiggāhakesu eko ākāse hoti, eko bhūmiyaṃ, bhūmaṭṭhassa ca sīsena ākāsaṭṭhassa ca ṭhapetvā dātuṃ vā gahetuṃ vā pasāritahatthaṃ, yaṃ āsannataraṃ aṅgaṃ, tassa orimantena hatthapāsappamāṇaṃ paricchinditabbaṃ. Sacepi eko kūpe hoti, eko kūpataṭe, eko vā pana rukkhe, eko pathaviyaṃ, vuttanayeneva hatthapāsappamāṇaṃ paricchinditabbaṃ. Evarūpe hatthapāse ṭhatvā sacepi pakkhī mukhatuṇḍakena vā hatthī vā soṇḍāya gahetvā pupphaṃ vā phalaṃ vā deti, paṭiggahaṇaṃ ruhati. Sace pana addhaṭṭhamaratanassāpi hatthino khandhe nisinno, tena soṇḍāya diyyamānaṃ gaṇhāti, vaṭṭatiyeva.

    ஏகோ ப³ஹூனி ப⁴த்தப்³யஞ்ஜனபா⁴ஜனானி ஸீஸே கத்வா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா டி²தகோவ க³ண்ஹதா²தி வத³தி, ந தாவ அபி⁴ஹாரோ பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா ந க³ஹேதப்³ப³ங். ஸசே பன ஈஸகம்பி ஓனமதி, பி⁴க்கு²னா ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ஹெட்டி²மபா⁴ஜனங் ஏகதே³ஸேனாபி ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ங். எத்தாவதா ஸப்³ப³பா⁴ஜனானி படிக்³க³ஹிதானி ஹொந்தி, ததோ பட்டா²ய ஓரோபெத்வா வா உக்³கா⁴டெத்வா வா யங் இச்ச²தி, தங் க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸப⁴த்தபச்சி²ஆதி³ம்ஹி பன ஏகபா⁴ஜனே வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², காஜேன ப⁴த்தங் ஹரந்தோபி ஸசே காஜங் ஓனாமெத்வா தே³தி, வட்டதி. திங்ஸஹத்தோ² வேணு ஹோதி, ஏகஸ்மிங் அந்தே கு³ளகும்போ⁴ ப³த்³தோ⁴, ஏகஸ்மிங் ஸப்பிகும்போ⁴, தஞ்சே படிக்³க³ண்ஹாதி, ஸப்³ப³ங் படிக்³க³ஹிதமேவ. உச்சு²யந்ததோ³ணிதோ பக்³க⁴ரந்தமேவ ரஸங் க³ண்ஹதா²தி வத³தி, அபி⁴ஹாரோ ந பஞ்ஞாயதீதி ந க³ஹேதப்³போ³. ஸசே பன கஸடங் ச²ட்³டெ³த்வா ஹத்தே²ன உஸ்ஸிஞ்சித்வா உஸ்ஸிஞ்சித்வா தே³தி, வட்டதி.

    Eko bahūni bhattabyañjanabhājanāni sīse katvā bhikkhussa santikaṃ āgantvā ṭhitakova gaṇhathāti vadati, na tāva abhihāro paññāyati, tasmā na gahetabbaṃ. Sace pana īsakampi onamati, bhikkhunā hatthaṃ pasāretvā heṭṭhimabhājanaṃ ekadesenāpi sampaṭicchitabbaṃ. Ettāvatā sabbabhājanāni paṭiggahitāni honti, tato paṭṭhāya oropetvā vā ugghāṭetvā vā yaṃ icchati, taṃ gahetvā bhuñjituṃ vaṭṭati. Sabhattapacchiādimhi pana ekabhājane vattabbameva natthi, kājena bhattaṃ harantopi sace kājaṃ onāmetvā deti, vaṭṭati. Tiṃsahattho veṇu hoti, ekasmiṃ ante guḷakumbho baddho, ekasmiṃ sappikumbho, tañce paṭiggaṇhāti, sabbaṃ paṭiggahitameva. Ucchuyantadoṇito paggharantameva rasaṃ gaṇhathāti vadati, abhihāro na paññāyatīti na gahetabbo. Sace pana kasaṭaṃ chaḍḍetvā hatthena ussiñcitvā ussiñcitvā deti, vaṭṭati.

    ப³ஹூ பத்தா மஞ்சே வா பீடே² வா கடஸாரகே வா தோ³ணியங் வா ப²லகே வா ட²பிதா ஹொந்தி, யத்த² டி²தஸ்ஸ தா³யகோ ஹத்த²பாஸே ஹோதி, தத்த² ட²த்வா படிக்³க³ஹணஸஞ்ஞாய மஞ்சாதீ³னி அங்கு³லியாபி பு²ஸித்வா டி²தேன வா நிஸின்னேன வா நிபன்னேன வா யங் தேஸு பத்தேஸு தி³ய்யதி, தங் ஸப்³ப³ங் படிக்³க³ஹிதங் ஹோதி. ஸசேபி படிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீதி மஞ்சாதீ³னி ஆருஹித்வா நிஸீத³தி, வட்டதியேவ . ஸசே பன மஞ்சாதீ³னி ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா மஞ்சே நிஸீத³தி, வத்தப்³ப³மேவ நத்தி².

    Bahū pattā mañce vā pīṭhe vā kaṭasārake vā doṇiyaṃ vā phalake vā ṭhapitā honti, yattha ṭhitassa dāyako hatthapāse hoti, tattha ṭhatvā paṭiggahaṇasaññāya mañcādīni aṅguliyāpi phusitvā ṭhitena vā nisinnena vā nipannena vā yaṃ tesu pattesu diyyati, taṃ sabbaṃ paṭiggahitaṃ hoti. Sacepi paṭiggahessāmīti mañcādīni āruhitvā nisīdati, vaṭṭatiyeva . Sace pana mañcādīni hatthena gahetvā mañce nisīdati, vattabbameva natthi.

    பத²வியங் பன ஸசேபி குச்சி²யா குச்சி²ங் ஆஹச்ச டி²தா ஹொந்தி, யங் யங் அங்கு³லியா வா ஸூசியா வா பு²ஸித்வா நிஸின்னோ ஹோதி, தத்த² தத்த² தி³ய்யமானமேவ படிக்³க³ஹிதங் ஹோதி. ‘‘யத்த² கத்த²சி மஹாகடஸாரஹத்த²த்த²ரணாதீ³ஸு ட²பிதபத்தே படிக்³க³ஹணங் ந ருஹதீ’’தி வுத்தங், தங் ஹத்த²பாஸாதிக்கமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஹத்த²பாஸே பன ஸதி யத்த² கத்த²சி வட்டதி அஞ்ஞத்ர தத்த²ஜாதகா.

    Pathaviyaṃ pana sacepi kucchiyā kucchiṃ āhacca ṭhitā honti, yaṃ yaṃ aṅguliyā vā sūciyā vā phusitvā nisinno hoti, tattha tattha diyyamānameva paṭiggahitaṃ hoti. ‘‘Yattha katthaci mahākaṭasārahatthattharaṇādīsu ṭhapitapatte paṭiggahaṇaṃ na ruhatī’’ti vuttaṃ, taṃ hatthapāsātikkamaṃ sandhāya vuttanti veditabbaṃ. Hatthapāse pana sati yattha katthaci vaṭṭati aññatra tatthajātakā.

    தத்த²ஜாதகே பன பது³மினிபண்ணே வா கிங்ஸுகபண்ணாதி³ம்ஹி வா ந வட்டதி. ந ஹி தங் காயபடிப³த்³த⁴ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. யதா² ச தத்த²ஜாதகே; ஏவங் கா²ணுகே ப³ந்தி⁴த்வா ட²பிதமஞ்சாதி³ம்ஹி அஸங்ஹாரிமே ப²லகே வா பாஸாணே வா ந ருஹதியேவ, தேபி ஹி தத்த²ஜாதகஸங்கே²புபகா³ ஹொந்தி. பூ⁴மியங் அத்த²தேஸு ஸுகு²மேஸு திந்திணிகாதி³பண்ணேஸுபி படிக்³க³ஹணங் ந ருஹதி, ந ஹி தானி ஸந்தா⁴ரேதுங் ஸமத்தா²னீதி. மஹந்தேஸு பன பது³மினிபண்ணாதீ³ஸு ருஹதி. ஸசே ஹத்த²பாஸங் அதிக்கம்ம டி²தோ தீ³க⁴த³ண்ட³கேன உளுங்கேன தே³தி, ஆக³ந்த்வா தே³ஹீதி வத்தப்³போ³. வசனங் அஸுத்வா வா அனாதி³யித்வா வா பத்தே ஆகிரதியேவ, புன படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். தூ³ரே ட²த்வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் கி²பந்தேபி ஏஸேவ நயோ.

    Tatthajātake pana paduminipaṇṇe vā kiṃsukapaṇṇādimhi vā na vaṭṭati. Na hi taṃ kāyapaṭibaddhasaṅkhyaṃ gacchati. Yathā ca tatthajātake; evaṃ khāṇuke bandhitvā ṭhapitamañcādimhi asaṃhārime phalake vā pāsāṇe vā na ruhatiyeva, tepi hi tatthajātakasaṅkhepupagā honti. Bhūmiyaṃ atthatesu sukhumesu tintiṇikādipaṇṇesupi paṭiggahaṇaṃ na ruhati, na hi tāni sandhāretuṃ samatthānīti. Mahantesu pana paduminipaṇṇādīsu ruhati. Sace hatthapāsaṃ atikkamma ṭhito dīghadaṇḍakena uḷuṅkena deti, āgantvā dehīti vattabbo. Vacanaṃ asutvā vā anādiyitvā vā patte ākiratiyeva, puna paṭiggahetabbaṃ. Dūre ṭhatvā bhattapiṇḍaṃ khipantepi eseva nayo.

    ஸசே பத்தத்த²விகதோ நீஹரியமானே பத்தே ரஜனசுண்ணானி ஹொந்தி, ஸதி உத³கே தோ⁴விதப்³போ³, அஸதி ரஜனசுண்ணங் புச்சி²த்வா படிக்³க³ஹெத்வா வா பிண்டா³ய சரிதப்³ப³ங். ஸசே பிண்டா³ய சரந்தஸ்ஸ ரஜங் பததி, படிக்³க³ஹெத்வா பி⁴க்கா² க³ண்ஹிதப்³பா³. அப்படிக்³க³ஹெத்வா க³ண்ஹதோ வினயது³க்கடங். தங் பன புன படிக்³க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதோ அனாபத்தி. ஸசே பன ‘‘படிக்³க³ஹெத்வா தே³தா²’’தி வுத்தே வசனங் அஸுத்வா வா அனாதி³யித்வா வா பி⁴க்க²ங் தெ³ந்தியேவ, வினயது³க்கடங் நத்தி², புன படிக்³க³ஹெத்வா அஞ்ஞா பி⁴க்கா² க³ஹேதப்³பா³.

    Sace pattatthavikato nīhariyamāne patte rajanacuṇṇāni honti, sati udake dhovitabbo, asati rajanacuṇṇaṃ pucchitvā paṭiggahetvā vā piṇḍāya caritabbaṃ. Sace piṇḍāya carantassa rajaṃ patati, paṭiggahetvā bhikkhā gaṇhitabbā. Appaṭiggahetvā gaṇhato vinayadukkaṭaṃ. Taṃ pana puna paṭiggahetvā bhuñjato anāpatti. Sace pana ‘‘paṭiggahetvā dethā’’ti vutte vacanaṃ asutvā vā anādiyitvā vā bhikkhaṃ dentiyeva, vinayadukkaṭaṃ natthi, puna paṭiggahetvā aññā bhikkhā gahetabbā.

    ஸசே மஹாவாதோ ததோ ததோ ரஜங் பாதேதி, ந ஸக்கா ஹோதி பி⁴க்க²ங் க³ஹேதுங், ‘‘அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸுத்³த⁴சித்தேன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா க³ண்ஹிதுங் வட்டதி. ஏவங் பிண்டா³ய சரித்வா விஹாரங் வா ஆஸனஸாலங் வா க³ந்த்வா தங் அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ த³த்வா புன தேன தி³ன்னங் வா தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸேன வா படிக்³க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி.

    Sace mahāvāto tato tato rajaṃ pāteti, na sakkā hoti bhikkhaṃ gahetuṃ, ‘‘anupasampannassa dassāmī’’ti suddhacittena ābhogaṃ katvā gaṇhituṃ vaṭṭati. Evaṃ piṇḍāya caritvā vihāraṃ vā āsanasālaṃ vā gantvā taṃ anupasampannassa datvā puna tena dinnaṃ vā tassa vissāsena vā paṭiggahetvā bhuñjituṃ vaṭṭati.

    ஸசே பி⁴க்கா²சாரே ஸரஜங் பத்தங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தே³தி, ஸோ வத்தப்³போ³ – ‘‘இமங் படிக்³க³ஹெத்வா பி⁴க்க²ங் வா க³ண்ஹெய்யாஸி, பரிபு⁴ஞ்ஜெய்யாஸி வா’’தி தேன ததா² காதப்³ப³ங். ஸசே ரஜங் உபரி உப்பிலவதி, கஞ்ஜிகங் பவாஹெத்வா ஸேஸங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸசே அந்தோ பவிட்ட²ங் ஹோதி, படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். அனுபஸம்பன்னே அஸதி ஹத்த²தோ அமோசெந்தேன, யத்த² அனுபஸம்பன்னோ அத்தி² தத்த² நெத்வா படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங் . ஸுக்க²ப⁴த்தே பதிதரஜங் அபனெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸசே அதிஸுகு²மங் ஹோதி, உபரிப⁴த்தேன ஸத்³தி⁴ங் அபனேதப்³ப³ங், படிக்³க³ஹெத்வா வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யாகு³ங் வா ஸூபங் வா புரதோ ட²பெத்வா ஆலுலெந்தானங் பா⁴ஜனதோ பு²ஸிதானி உக்³க³ந்த்வா பத்தே பதந்தி, பத்தோ படிக்³க³ஹேதப்³போ³.

    Sace bhikkhācāre sarajaṃ pattaṃ bhikkhussa deti, so vattabbo – ‘‘imaṃ paṭiggahetvā bhikkhaṃ vā gaṇheyyāsi, paribhuñjeyyāsi vā’’ti tena tathā kātabbaṃ. Sace rajaṃ upari uppilavati, kañjikaṃ pavāhetvā sesaṃ bhuñjitabbaṃ. Sace anto paviṭṭhaṃ hoti, paṭiggahetabbaṃ. Anupasampanne asati hatthato amocentena, yattha anupasampanno atthi tattha netvā paṭiggahetabbaṃ . Sukkhabhatte patitarajaṃ apanetvā bhuñjituṃ vaṭṭati. Sace atisukhumaṃ hoti, uparibhattena saddhiṃ apanetabbaṃ, paṭiggahetvā vā bhuñjitabbaṃ. Yāguṃ vā sūpaṃ vā purato ṭhapetvā ālulentānaṃ bhājanato phusitāni uggantvā patte patanti, patto paṭiggahetabbo.

    உளுங்கேன ஆஹரித்வா தெ³ந்தானங் பட²மதரங் உளுங்கதோ தே²வா பத்தே பதந்தி, ஸுபதிதா, அபி⁴ஹடத்தா தோ³ஸோ நத்தி². ஸசேபி சருகேன ப⁴த்தே ஆகிரியமானே சருகதோ மஸி வா சா²ரிகா வா பததி, அபி⁴ஹடத்தா நேவத்தி² தோ³ஸோ. அனந்தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தி³ய்யமானங் பத்ததோ உப்பதித்வா இதரஸ்ஸ பத்தே பததி, ஸுபதிதங். படிக்³க³ஹிதமேவ ஹி தங் ஹோதி.

    Uḷuṅkena āharitvā dentānaṃ paṭhamataraṃ uḷuṅkato thevā patte patanti, supatitā, abhihaṭattā doso natthi. Sacepi carukena bhatte ākiriyamāne carukato masi vā chārikā vā patati, abhihaṭattā nevatthi doso. Anantarassa bhikkhuno diyyamānaṃ pattato uppatitvā itarassa patte patati, supatitaṃ. Paṭiggahitameva hi taṃ hoti.

    ஸசே ஜஜ்ஜ²ரிஸாகா²தி³ங் பா²லெத்வா ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தெ³ந்தானங் ஸாக²தோ பு²ஸிதானி அஞ்ஞஸ்ஸ பத்தே பதந்தி, பத்தோ படிக்³க³ஹேதப்³போ³. யஸ்ஸ பத்தஸ்ஸ உபரி பா²லெந்தி, தஸ்ஸ பத்தே பதிதேஸு தா³துகாமதாய அபி⁴ஹடத்தா தோ³ஸோ நத்தி². பாயாஸஸ்ஸ பூரெத்வா பத்தங் தெ³ந்தி, உண்ஹத்தா ஹெட்டா² க³ஹேதுங் ந ஸக்கோதி, முக²வட்டியாபி க³ஹேதுங் வட்டதி. ஸசே ததா²பி ந ஸக்கோதி, ஆதா⁴ரகேன க³ண்ஹிதப்³போ³.

    Sace jajjharisākhādiṃ phāletvā ekassa bhikkhuno dentānaṃ sākhato phusitāni aññassa patte patanti, patto paṭiggahetabbo. Yassa pattassa upari phālenti, tassa patte patitesu dātukāmatāya abhihaṭattā doso natthi. Pāyāsassa pūretvā pattaṃ denti, uṇhattā heṭṭhā gahetuṃ na sakkoti, mukhavaṭṭiyāpi gahetuṃ vaṭṭati. Sace tathāpi na sakkoti, ādhārakena gaṇhitabbo.

    ஆஸனஸாலாய பத்தங் க³ஹெத்வா நிஸின்னோ பி⁴க்கு² நித்³த³ங் ஓக்கந்தோ ஹோதி, நேவ ஆஹரியமானங் ந தி³ய்யமானங் ஜானாதி, அப்படிக்³க³ஹிதங் ஹோதி. ஸசே பன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா நிஸின்னோ ஹோதி, வட்டதி. ஸசேபி ஸோ ஹத்தே²ன ஆதா⁴ரகங் முஞ்சித்வா பாதே³ன பேல்லெத்வா நித்³தா³யதி, வட்டதியேவ. பாதே³ன ஆதா⁴ரகங் அக்கமித்வா படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ பன ஜாக³ரந்தஸ்ஸபி அனாத³ரபடிக்³க³ஹணங் ஹோதி, தஸ்மா ந காதப்³ப³ங். கேசி ஏவங் ஆதா⁴ரகேன படிக்³க³ஹணங் காயபடிப³த்³த⁴படிப³த்³தே⁴ன படிக்³க³ஹணங் நாம ஹோதி, தஸ்மா ந வட்டதீதி வத³ந்தி. தங் தேஸங் வசனமத்தமேவ. அத்த²தோ பன ஸப்³ப³ம்பேதங் காயபடிப³த்³த⁴மேவ ஹோதி. காயஸங்ஸக்³கே³பி சேஸ நயோ த³ஸ்ஸிதோவ. யம்பி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தி³ய்யமானங் பததி, தம்பி ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. தத்ரித³ங் ஸுத்தங் –

    Āsanasālāya pattaṃ gahetvā nisinno bhikkhu niddaṃ okkanto hoti, neva āhariyamānaṃ na diyyamānaṃ jānāti, appaṭiggahitaṃ hoti. Sace pana ābhogaṃ katvā nisinno hoti, vaṭṭati. Sacepi so hatthena ādhārakaṃ muñcitvā pādena pelletvā niddāyati, vaṭṭatiyeva. Pādena ādhārakaṃ akkamitvā paṭiggaṇhantassa pana jāgarantassapi anādarapaṭiggahaṇaṃ hoti, tasmā na kātabbaṃ. Keci evaṃ ādhārakena paṭiggahaṇaṃ kāyapaṭibaddhapaṭibaddhena paṭiggahaṇaṃ nāma hoti, tasmā na vaṭṭatīti vadanti. Taṃ tesaṃ vacanamattameva. Atthato pana sabbampetaṃ kāyapaṭibaddhameva hoti. Kāyasaṃsaggepi cesa nayo dassitova. Yampi bhikkhussa diyyamānaṃ patati, tampi sāmaṃ gahetvā paribhuñjituṃ vaṭṭati. Tatridaṃ suttaṃ –

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யங் தி³ய்யமானங் பததி, தங் ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் பரிச்சத்தங் தங், பி⁴க்க²வே, தா³யகேஹீ’’தி (சூளவ॰ 273).

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, yaṃ diyyamānaṃ patati, taṃ sāmaṃ gahetvā paribhuñjituṃ pariccattaṃ taṃ, bhikkhave, dāyakehī’’ti (cūḷava. 273).

    இத³ஞ்ச பன ஸுத்தங் நெய்யத்த²ங். தஸ்மா ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³ – யங் தி³ய்யமானங் தா³யகஸ்ஸ ஹத்த²தோ பரிக³ளித்வா ஸுத்³தா⁴ய வா பூ⁴மியா பது³மினிபண்ணவத்த²கடஸாரகாதீ³ஸு வா பததி, தங் ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. யங் பன ஸரஜாய பூ⁴மியா பததி, தங் ரஜங் புஞ்சி²த்வா வா தோ⁴வித்வா வா படிக்³க³ஹெத்வா வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸசே பன பவட்டந்தங் அஞ்ஞஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி, தேன ஆஹராபேதும்பி வட்டதி. ஸசே தங் பி⁴க்கு²ங் வத³தி ‘‘த்வங்யேவ கா²தா³’’தி தஸ்ஸாபி கா²தி³துங் வட்டதி. அனாணத்தேன பன தேன ந க³ஹேதப்³ப³ங். அனாணத்தேனாபி ‘‘இதரஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ஹேதுங் வட்டதீதி குருந்தி³யங் வுத்தங். கஸ்மா பனேதங் இதரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ க³ஹேதுங் ந வட்டதீதி? ப⁴க³வதா அனநுஞ்ஞாதத்தா. ப⁴க³வதா ஹி ‘‘ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி வத³ந்தேன யஸ்ஸேவ தங் தி³ய்யமானங் பததி, தஸ்ஸ அப்படிக்³க³ஹிதகம்பி தங் க³ஹெத்வா பரிபோ⁴கோ³ அனுஞ்ஞாதோ. ‘‘பரிச்சத்தங் தங் பி⁴க்க²வே தா³யகேஹீ’’தி வசனேன பனெத்த² பரஸந்தகாபா⁴வோ தீ³பிதோ. தஸ்மா அஞ்ஞஸ்ஸ ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி, தஸ்ஸ பன ஆணத்தியா வட்டதீதி அயங் கிரெத்த² அதி⁴ப்பாயோ.

    Idañca pana suttaṃ neyyatthaṃ. Tasmā evamettha adhippāyo veditabbo – yaṃ diyyamānaṃ dāyakassa hatthato parigaḷitvā suddhāya vā bhūmiyā paduminipaṇṇavatthakaṭasārakādīsu vā patati, taṃ sāmaṃ gahetvā paribhuñjituṃ vaṭṭati. Yaṃ pana sarajāya bhūmiyā patati, taṃ rajaṃ puñchitvā vā dhovitvā vā paṭiggahetvā vā paribhuñjitabbaṃ. Sace pana pavaṭṭantaṃ aññassa bhikkhuno santikaṃ gacchati, tena āharāpetumpi vaṭṭati. Sace taṃ bhikkhuṃ vadati ‘‘tvaṃyeva khādā’’ti tassāpi khādituṃ vaṭṭati. Anāṇattena pana tena na gahetabbaṃ. Anāṇattenāpi ‘‘itarassa dassāmī’’ti gahetuṃ vaṭṭatīti kurundiyaṃ vuttaṃ. Kasmā panetaṃ itarassa bhikkhuno gahetuṃ na vaṭṭatīti? Bhagavatā ananuññātattā. Bhagavatā hi ‘‘sāmaṃ gahetvā paribhuñjitu’’nti vadantena yasseva taṃ diyyamānaṃ patati, tassa appaṭiggahitakampi taṃ gahetvā paribhogo anuññāto. ‘‘Pariccattaṃ taṃ bhikkhave dāyakehī’’ti vacanena panettha parasantakābhāvo dīpito. Tasmā aññassa sāmaṃ gahetvā paribhuñjituṃ na vaṭṭati, tassa pana āṇattiyā vaṭṭatīti ayaṃ kirettha adhippāyo.

    யஸ்மா ச தங் அப்படிக்³க³ஹிதகத்தா அனுஞ்ஞாதங், தஸ்மா யதா²டி²தங்யேவ அனாமஸித்வா கேனசி பித³ஹித்வா ட²பிதங் து³தியதி³வஸேபி பரிபு⁴ஞ்சிதுங் வட்டதி, ஸன்னிதி⁴பச்சயா அனாபத்தி. படிக்³க³ஹெத்வா பன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தங்தி³வஸங்யேவ ஹி தஸ்ஸ ஸாமங் க³ஹெத்வா பரிபோ⁴கோ³ அனுஞ்ஞாதோ, ந ததோ பரந்தி அயம்பி கிரெத்த² அதி⁴ப்பாயோ.

    Yasmā ca taṃ appaṭiggahitakattā anuññātaṃ, tasmā yathāṭhitaṃyeva anāmasitvā kenaci pidahitvā ṭhapitaṃ dutiyadivasepi paribhuñcituṃ vaṭṭati, sannidhipaccayā anāpatti. Paṭiggahetvā pana paribhuñjitabbaṃ. Taṃdivasaṃyeva hi tassa sāmaṃ gahetvā paribhogo anuññāto, na tato paranti ayampi kirettha adhippāyo.

    இதா³னி அப்³போ³ஹாரிகனயோ வுச்சதி – பு⁴ஞ்ஜந்தானஞ்ஹி த³ந்தா கி²ய்யந்தி, நகா² கி²ய்யந்தி, பத்தஸ்ஸ வண்ணோ கி²ய்யதி, ஸப்³ப³ங் அப்³போ³ஹாரிகங். யம்பி ஸத்த²கேன உச்சு²ஆதீ³ஸு பா²லிதேஸு மலங் பஞ்ஞாயதி, ஏதங் நவஸமுட்டி²தங் நாம படிக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸத்த²கங் தோ⁴வித்வா பா²லிதேஸு மலங் ந பஞ்ஞாயதி, லோஹக³ந்த⁴மத்தங் ஹோதி, தங் அப்³போ³ஹாரிகங். யம்பி ஸத்த²கங் க³ஹெத்வா பரிஹரந்தி, தேன பா²லிதேபி ஏஸேவ நயோ. ந ஹி தங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய பரிஹரந்தீதி. மூலபே⁴ஸஜ்ஜாதீ³னி பிஸந்தானங் வா கொட்டெந்தானங் வா நிஸத³னிஸத³போதகஉது³க்க²லமுஸலாதீ³னி கி²ய்யந்தி, பரிஹரணகவாஸிங் தாபெத்வா பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய தக்கே வா கீ²ரே வா பக்கி²பந்தி, தத்த² நீலிகா பஞ்ஞாயதி. ஸத்த²கே வுத்தஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ. ஆமகதக்காதீ³ஸு பன ஸயங் ந பக்கி²பிதப்³பா³. பக்கி²பதி சே, ஸாமபாகதோ ந முச்சதி.

    Idāni abbohārikanayo vuccati – bhuñjantānañhi dantā khiyyanti, nakhā khiyyanti, pattassa vaṇṇo khiyyati, sabbaṃ abbohārikaṃ. Yampi satthakena ucchuādīsu phālitesu malaṃ paññāyati, etaṃ navasamuṭṭhitaṃ nāma paṭiggahetvā paribhuñjitabbaṃ. Satthakaṃ dhovitvā phālitesu malaṃ na paññāyati, lohagandhamattaṃ hoti, taṃ abbohārikaṃ. Yampi satthakaṃ gahetvā pariharanti, tena phālitepi eseva nayo. Na hi taṃ paribhogatthāya pariharantīti. Mūlabhesajjādīni pisantānaṃ vā koṭṭentānaṃ vā nisadanisadapotakaudukkhalamusalādīni khiyyanti, pariharaṇakavāsiṃ tāpetvā bhesajjatthāya takke vā khīre vā pakkhipanti, tattha nīlikā paññāyati. Satthake vuttasadisova vinicchayo. Āmakatakkādīsu pana sayaṃ na pakkhipitabbā. Pakkhipati ce, sāmapākato na muccati.

    தே³வே வஸ்ஸந்தே பிண்டா³ய சரந்தஸ்ஸ ஸரீரதோ வா சீவரதோ வா கிலிட்ட²உத³கங் பத்தே பததி, தங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். ருக்க²மூலாதீ³ஸு பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பதிதேபி ஏஸேவ நயோ. ஸசே பன ஸத்தாஹங் வஸ்ஸந்தே தே³வே ஸுத்³த⁴ங் உத³கங் ஹோதி, அப்³போ⁴காஸதோ வா பததி, வட்டதி. ஸாமணேரஸ்ஸ ஓத³னங் தெ³ந்தேன தஸ்ஸ பத்தக³தங் அச்சு²பந்தேனேவ தா³தப்³போ³. பத்தோ வாஸ்ஸ படிக்³க³ஹேதப்³போ³. அப்படிக்³க³ஹிதே ஓத³னங் சு²பித்வா புன அத்தனோ பத்தே ஓத³னங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ உக்³க³ஹிதகோ ஹோதி.

    Deve vassante piṇḍāya carantassa sarīrato vā cīvarato vā kiliṭṭhaudakaṃ patte patati, taṃ paṭiggahetabbaṃ. Rukkhamūlādīsu bhuñjantassa patitepi eseva nayo. Sace pana sattāhaṃ vassante deve suddhaṃ udakaṃ hoti, abbhokāsato vā patati, vaṭṭati. Sāmaṇerassa odanaṃ dentena tassa pattagataṃ acchupanteneva dātabbo. Patto vāssa paṭiggahetabbo. Appaṭiggahite odanaṃ chupitvā puna attano patte odanaṃ gaṇhantassa uggahitako hoti.

    ஸசே பன தா³துகாமோ ஹுத்வா ‘‘ஆஹர ஸாமணேர பத்தங், ஓத³னங் க³ண்ஹா’’தி வத³தி, இதரோ ச ‘‘அலங் மய்ஹ’’ந்தி படிக்கி²பதி, புன தவேவேதங் மயா பரிச்சத்த’’ந்தி ச வுத்தேபி ‘‘ந மய்ஹங் ஏதேனத்தோ²’’தி வத³தி. ஸதக்க²த்தும்பி பரிச்சஜது, யாவ அத்தனோ ஹத்த²க³தங் படிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி.

    Sace pana dātukāmo hutvā ‘‘āhara sāmaṇera pattaṃ, odanaṃ gaṇhā’’ti vadati, itaro ca ‘‘alaṃ mayha’’nti paṭikkhipati, puna tavevetaṃ mayā pariccatta’’nti ca vuttepi ‘‘na mayhaṃ etenattho’’ti vadati. Satakkhattumpi pariccajatu, yāva attano hatthagataṃ paṭiggahitameva hoti.

    ஸசே பன ஆதா⁴ரகே டி²தங் நிரபெக்கோ² ‘‘க³ண்ஹா’’தி வத³தி, புன படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். ஸாபெக்கோ² ஆதா⁴ரகே பத்தங் ட²பெத்வா ‘‘எத்தோ பூவங் வா ப⁴த்தங் வா க³ண்ஹா’’தி ஸாமணேரங் வத³தி, ஸாமணேரோ ஹத்த²ங் தோ⁴வித்வா ஸசேபி ஸதக்க²த்துங் க³ஹெத்வா அத்தனோ பத்தக³தங் அபு²ஸந்தோவ அத்தனோ பத்தே பக்கி²பதி, புன படிக்³க³ஹணகிச்சங் நத்தி². யதி³ பன அத்தனோ பத்தக³தங் பு²ஸித்வா ததோ க³ண்ஹாதி, ஸாமணேரஸந்தகேன ஸங்ஸட்ட²ங் ஹோதி, புன படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். கேசி பன ‘‘ஸசேபி க³ய்ஹமானங் சி²ஜ்ஜித்வா தத்த² பததி, புன படிக்³க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி வத³ந்தி. தங் ‘‘ஏகங் ப⁴த்தபிண்ட³ங் க³ண்ஹ, ஏகங் பூவங் க³ண்ஹ, இமஸ்ஸ கு³ளபிண்ட³ஸ்ஸ எத்தகங் பதே³ஸங் க³ண்ஹா’’தி ஏவங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா வுத்தே வேதி³தப்³ப³ங். இத⁴ பன பரிச்சே²தோ³ நத்தி². தஸ்மா யங் ஸாமணேரஸ்ஸ பத்தே பததி, ததே³வ படிக்³க³ஹணங் விஜஹதி. ஹத்த²க³தங் பன யாவ ஸாமணேரோ வா ‘‘அல’’ந்தி ந ஓரமதி, பி⁴க்கு² வா ந வாரேதி, தாவ பி⁴க்கு²ஸ்ஸேவ ஸந்தகங், தஸ்மா படிக்³க³ஹணங் ந விஜஹதி.

    Sace pana ādhārake ṭhitaṃ nirapekkho ‘‘gaṇhā’’ti vadati, puna paṭiggahetabbaṃ. Sāpekkho ādhārake pattaṃ ṭhapetvā ‘‘etto pūvaṃ vā bhattaṃ vā gaṇhā’’ti sāmaṇeraṃ vadati, sāmaṇero hatthaṃ dhovitvā sacepi satakkhattuṃ gahetvā attano pattagataṃ aphusantova attano patte pakkhipati, puna paṭiggahaṇakiccaṃ natthi. Yadi pana attano pattagataṃ phusitvā tato gaṇhāti, sāmaṇerasantakena saṃsaṭṭhaṃ hoti, puna paṭiggahetabbaṃ. Keci pana ‘‘sacepi gayhamānaṃ chijjitvā tattha patati, puna paṭiggahetabba’’nti vadanti. Taṃ ‘‘ekaṃ bhattapiṇḍaṃ gaṇha, ekaṃ pūvaṃ gaṇha, imassa guḷapiṇḍassa ettakaṃ padesaṃ gaṇhā’’ti evaṃ paricchinditvā vutte veditabbaṃ. Idha pana paricchedo natthi. Tasmā yaṃ sāmaṇerassa patte patati, tadeva paṭiggahaṇaṃ vijahati. Hatthagataṃ pana yāva sāmaṇero vā ‘‘ala’’nti na oramati, bhikkhu vā na vāreti, tāva bhikkhusseva santakaṃ, tasmā paṭiggahaṇaṃ na vijahati.

    ஸசே அத்தனோ வா பி⁴க்கூ²னங் வா யாகு³பசனகபா⁴ஜனே கேஸஞ்சி அத்தா²ய ஓத³னங் பக்கி²பதி, ‘‘ஸாமணேர, பா⁴ஜனஸ்ஸ உபரி ஹத்த²ங் கரோஹீ’’தி வத்வா தஸ்ஸ ஹத்தே² பக்கி²பிதப்³ப³ங், தஸ்ஸ ஹத்த²தோ பா⁴ஜனே பதிதஞ்ஹி து³தியதி³வஸே பா⁴ஜனஸ்ஸ அகப்பியபா⁴வங் ந கரோதி, பரிச்சத்தத்தா. ஸசே ஏவங் அகத்வா பக்கி²பதி, பத்தமிவ பா⁴ஜனங் நிராமிஸங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தா³யகா யாகு³குடங் ட²பெத்வா க³தா, தங் த³ஹரஸாமணேரோ படிக்³க³ண்ஹாபேதுங் ந ஸக்கோதி, பி⁴க்கு² பத்தங் உபனாமேதி, ஸாமணேரோ குடஸ்ஸ கீ³வங் பத்தஸ்ஸ முக²வட்டியங் ட²பெத்வா ஆவஜ்ஜேதி, பத்தக³தா யாகு³ படிக்³க³ஹிதாவ ஹோதி. அத² வா பி⁴க்கு² பூ⁴மியங் ஹத்த²ங் ட²பேதி, ஸாமணேரோ பவட்டெத்வா தத்த² ஆரோபேதி, வட்டதி. பூவபச்சி²ப⁴த்தபச்சி²உச்சு²பா⁴ராதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Sace attano vā bhikkhūnaṃ vā yāgupacanakabhājane kesañci atthāya odanaṃ pakkhipati, ‘‘sāmaṇera, bhājanassa upari hatthaṃ karohī’’ti vatvā tassa hatthe pakkhipitabbaṃ, tassa hatthato bhājane patitañhi dutiyadivase bhājanassa akappiyabhāvaṃ na karoti, pariccattattā. Sace evaṃ akatvā pakkhipati, pattamiva bhājanaṃ nirāmisaṃ katvā paribhuñjitabbaṃ. Dāyakā yāgukuṭaṃ ṭhapetvā gatā, taṃ daharasāmaṇero paṭiggaṇhāpetuṃ na sakkoti, bhikkhu pattaṃ upanāmeti, sāmaṇero kuṭassa gīvaṃ pattassa mukhavaṭṭiyaṃ ṭhapetvā āvajjeti, pattagatā yāgu paṭiggahitāva hoti. Atha vā bhikkhu bhūmiyaṃ hatthaṃ ṭhapeti, sāmaṇero pavaṭṭetvā tattha āropeti, vaṭṭati. Pūvapacchibhattapacchiucchubhārādīsupi eseva nayo.

    ஸசே படிக்³க³ஹணூபக³ங் பா⁴ரங் த்³வே தயோ ஸாமணேரா தெ³ந்தி, ஏகேன வா ப³லவதா உக்கி²த்தங் த்³வே தயோ பி⁴க்கூ² க³ண்ஹந்தி, வட்டதி. மஞ்சஸ்ஸ வா பீட²ஸ்ஸ வா பாதே³ தேலக⁴டங் வா பா²ணிதக⁴டங் வா நவனீதக⁴டங் வா லக்³கெ³ந்தி, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ மஞ்சேபி பீடே²பி நிஸீதி³துங் வட்டதி. உக்³க³ஹிதகங் நாம ந ஹோதி.

    Sace paṭiggahaṇūpagaṃ bhāraṃ dve tayo sāmaṇerā denti, ekena vā balavatā ukkhittaṃ dve tayo bhikkhū gaṇhanti, vaṭṭati. Mañcassa vā pīṭhassa vā pāde telaghaṭaṃ vā phāṇitaghaṭaṃ vā navanītaghaṭaṃ vā laggenti, bhikkhussa mañcepi pīṭhepi nisīdituṃ vaṭṭati. Uggahitakaṃ nāma na hoti.

    நாக³த³ந்தகே வா அங்குஸகே வா த்³வே தேலக⁴டா லக்³கி³தா ஹொந்தி, உபரி படிக்³க³ஹிதகோ ஹெட்டா² அப்படிக்³க³ஹிதகோ, உபரிமங் க³ஹேதுங் வட்டதி. ஹெட்டா² படிக்³க³ஹிதகோ உபரி அப்படிக்³க³ஹிதகோ, உபரிமங் க³ஹெத்வா இதரங் க³ண்ஹதோ உபரிமோ உக்³க³ஹிதகோ ஹோதி. ஹெட்டா²மஞ்சே அப்படிக்³க³ஹிதகங் தேலதா²லகங் ஹோதி, தங் சே ஸம்மஜ்ஜந்தோ ஸம்முஞ்ஜனியா க⁴ட்டேதி, உக்³க³ஹிதகங் ந ஹோதி. படிக்³க³ஹிதகங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீதி அப்படிக்³க³ஹிதகங் க³ஹெத்வா ஞத்வா புன ட²பேதி, உக்³க³ஹிதகங் ந ஹோதி. ப³ஹி நீஹரித்வா ஸஞ்ஜானாதி, ப³ஹி அட்ட²பெத்வா ஹரித்வா தத்தே²வ ட²பேதப்³ப³ங், நத்தி² தோ³ஸோ. ஸசே பன புப்³பே³ விவரித்வா ட²பிதங் ந பித³ஹிதப்³ப³ங்; யதா² புப்³பே³ டி²தங் ததே²வ ட²பேதப்³ப³ங். ஸசே ப³ஹி ட²பேதி, புன ந சு²பிதப்³ப³ங்.

    Nāgadantake vā aṅkusake vā dve telaghaṭā laggitā honti, upari paṭiggahitako heṭṭhā appaṭiggahitako, uparimaṃ gahetuṃ vaṭṭati. Heṭṭhā paṭiggahitako upari appaṭiggahitako, uparimaṃ gahetvā itaraṃ gaṇhato uparimo uggahitako hoti. Heṭṭhāmañce appaṭiggahitakaṃ telathālakaṃ hoti, taṃ ce sammajjanto sammuñjaniyā ghaṭṭeti, uggahitakaṃ na hoti. Paṭiggahitakaṃ gaṇhissāmīti appaṭiggahitakaṃ gahetvā ñatvā puna ṭhapeti, uggahitakaṃ na hoti. Bahi nīharitvā sañjānāti, bahi aṭṭhapetvā haritvā tattheva ṭhapetabbaṃ, natthi doso. Sace pana pubbe vivaritvā ṭhapitaṃ na pidahitabbaṃ; yathā pubbe ṭhitaṃ tatheva ṭhapetabbaṃ. Sace bahi ṭhapeti, puna na chupitabbaṃ.

    ஹெட்டா²பாஸாத³ங் ஓரோஹந்தோ நிஸ்ஸேணிமஜ்ஜே² ஸஞ்ஜானாதி, அனோகாஸத்தா உத்³த⁴ங் வா அதோ⁴ வா ஹரித்வா ட²பேதப்³ப³ங். படிக்³க³ஹிதகே தேலாதி³ம்ஹி கண்ணகங் உட்டே²தி, ஸிங்கி³வேராதி³ம்ஹி க⁴னசுண்ணங், தங்ஸமுட்டா²னமேவ நாமேதங், புன படிக்³க³ஹணகிச்சங் நத்தி².

    Heṭṭhāpāsādaṃ orohanto nisseṇimajjhe sañjānāti, anokāsattā uddhaṃ vā adho vā haritvā ṭhapetabbaṃ. Paṭiggahitake telādimhi kaṇṇakaṃ uṭṭheti, siṅgiverādimhi ghanacuṇṇaṃ, taṃsamuṭṭhānameva nāmetaṃ, puna paṭiggahaṇakiccaṃ natthi.

    தாலங் வா நாளிகேரங் வா ஆருள்ஹோ யொத்தேன ப²லபிண்டி³ங் ஓதாரெத்வா உபரி டி²தோவ க³ண்ஹதா²தி வத³தி, ந க³ஹேதப்³ப³ங். ஸசே அஞ்ஞோ பூ⁴மியங் டி²தோ யொத்தபாஸகே க³ஹெத்வா உக்கி²பித்வா தே³தி, வட்டதி. ஸப²லங் மஹாஸாக²ங் கப்பியங் காரெத்வா படிக்³க³ண்ஹாதி, ப²லானி படிக்³க³ஹிதானேவ ஹொந்தி, யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி.

    Tālaṃ vā nāḷikeraṃ vā āruḷho yottena phalapiṇḍiṃ otāretvā upari ṭhitova gaṇhathāti vadati, na gahetabbaṃ. Sace añño bhūmiyaṃ ṭhito yottapāsake gahetvā ukkhipitvā deti, vaṭṭati. Saphalaṃ mahāsākhaṃ kappiyaṃ kāretvā paṭiggaṇhāti, phalāni paṭiggahitāneva honti, yathāsukhaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭati.

    அந்தோவதியங் ட²த்வா வதிங் சி²ந்தி³த்வா உச்சு²ங் வா திம்ப³ரூஸகங் வா தெ³ந்தி, ஹத்த²பாஸே ஸதி வட்டதி. வதித³ண்ட³கேஸு அப்பஹரித்வா நிக்³க³தங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ வட்டதி. பஹரித்வா நிக்³க³தே அட்ட²கதா²ஸு தோ³ஸோ ந த³ஸ்ஸிதோ. மயங் பன யங் டா²னங் பஹடங், ததோ ஸயங்பதிதமேவ ஹோதீதி தக்கயாம. தஸ்மிம்பி அட்ட²த்வா க³ச்ச²ந்தே யுஜ்ஜதி, ஸுங்ககா⁴ததோ பவட்டெத்வா ப³ஹிபதிதப⁴ண்ட³ங் விய. வதிங் வா பாகாரங் வா லங்கா⁴பெத்வா தெ³ந்தி, ஸசே பன ந புது²லோ பாகாரோ, அந்தோபாகாரே ச ப³ஹிபாகாரே ச டி²தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸோ பஹோதி, ஹத்த²ஸதம்பி உத்³த⁴ங் க³ந்த்வா ஸம்பத்தங் க³ஹேதுங் வட்டதி.
