Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[378] 3. த³ரீமுக²ஜாதகவண்ணனா
[378] 3. Darīmukhajātakavaṇṇanā
பங்கோ ச காமாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² ஹெட்டா² கதி²தமேவ.
Paṅkoca kāmāti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu heṭṭhā kathitameva.
அதீதே ராஜக³ஹனக³ரே மக³த⁴ராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோதிஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. தஸ்ஸ ஜாததி³வஸேயேவ புரோஹிதஸ்ஸபி புத்தோ ஜாயி, தஸ்ஸ முக²ங் அதிவிய ஸோப⁴தி, தேனஸ்ஸ த³ரீமுகோ²தி நாமங் அகங்ஸு. தே உபோ⁴பி ராஜகுலேயேவ ஸங்வட்³டா⁴ அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியஸஹாயா ஹுத்வா ஸோளஸவஸ்ஸகாலே தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா ‘‘ஸப்³ப³ஸமயஸிப்பஞ்ச ஸிக்கி²ஸ்ஸாம, தே³ஸசாரித்தஞ்ச ஜானிஸ்ஸாமா’’தி கா³மனிக³மாதீ³ஸு சரந்தா பா³ராணஸிங் பத்வா தே³வகுலே வஸித்வா புனதி³வஸே பா³ராணஸிங் பி⁴க்கா²ய பவிஸிங்ஸு. தத்த² ஏகஸ்மிங் குலே ‘‘ப்³ராஹ்மணே போ⁴ஜெத்வா வாசனகங் த³ஸ்ஸாமா’’தி பாயாஸங் பசித்வா ஆஸனானி பஞ்ஞத்தானி ஹொந்தி. மனுஸ்ஸா தே உபோ⁴பி பி⁴க்கா²ய சரந்தே தி³ஸ்வா ‘‘ப்³ராஹ்மணா ஆக³தா’’தி கே³ஹங் பவேஸெத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆஸனே ஸுத்³த⁴வத்த²ங் பஞ்ஞாபேஸுங், த³ரீமுக²ஸ்ஸ ஆஸனே ரத்தகம்ப³லங். த³ரீமுகோ² தங் நிமித்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜ மய்ஹங் ஸஹாயோ பா³ராணஸிராஜா ப⁴விஸ்ஸதி, அஹங் ஸேனாபதீ’’தி அஞ்ஞாஸி. தே தத்த² பு⁴ஞ்ஜித்வா வாசனகங் க³ஹெத்வா மங்க³லங் வத்வா நிக்க²ம்ம தங் ராஜுய்யானங் அக³மங்ஸு. தத்த² மஹாஸத்தோ மங்க³லஸிலாபட்டே நிபஜ்ஜி, த³ரீமுகோ² பனஸ்ஸ பாதே³ பரிமஜ்ஜந்தோ நிஸீதி³.
Atīte rājagahanagare magadharājā nāma rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatti, brahmadattakumārotissa nāmaṃ akaṃsu. Tassa jātadivaseyeva purohitassapi putto jāyi, tassa mukhaṃ ativiya sobhati, tenassa darīmukhoti nāmaṃ akaṃsu. Te ubhopi rājakuleyeva saṃvaḍḍhā aññamaññaṃ piyasahāyā hutvā soḷasavassakāle takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā ‘‘sabbasamayasippañca sikkhissāma, desacārittañca jānissāmā’’ti gāmanigamādīsu carantā bārāṇasiṃ patvā devakule vasitvā punadivase bārāṇasiṃ bhikkhāya pavisiṃsu. Tattha ekasmiṃ kule ‘‘brāhmaṇe bhojetvā vācanakaṃ dassāmā’’ti pāyāsaṃ pacitvā āsanāni paññattāni honti. Manussā te ubhopi bhikkhāya carante disvā ‘‘brāhmaṇā āgatā’’ti gehaṃ pavesetvā mahāsattassa āsane suddhavatthaṃ paññāpesuṃ, darīmukhassa āsane rattakambalaṃ. Darīmukho taṃ nimittaṃ disvā ‘‘ajja mayhaṃ sahāyo bārāṇasirājā bhavissati, ahaṃ senāpatī’’ti aññāsi. Te tattha bhuñjitvā vācanakaṃ gahetvā maṅgalaṃ vatvā nikkhamma taṃ rājuyyānaṃ agamaṃsu. Tattha mahāsatto maṅgalasilāpaṭṭe nipajji, darīmukho panassa pāde parimajjanto nisīdi.
ததா³ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ மதஸ்ஸ ஸத்தமோ தி³வஸோ ஹோதி. புரோஹிதோ ரஞ்ஞோ ஸரீரகிச்சங் கத்வா அபுத்தகே ரஜ்ஜே ஸத்தமே தி³வஸே பு²ஸ்ஸரத²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. பு²ஸ்ஸரத²விஸ்ஸஜ்ஜனகிச்சங் மஹாஜனகஜாதகே (ஜா॰ 2.22.123 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. பு²ஸ்ஸரதோ² நக³ரா நிக்க²மித்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய பரிவுதோ அனேகஸதேஹி தூரியேஹி வஜ்ஜமானேஹி உய்யானத்³வாரங் பாபுணி. த³ரீமுகோ² தூரியஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘ஸஹாயஸ்ஸ மே பு²ஸ்ஸரதோ² ஆக³ச்ச²தி, அஜ்ஜேவேஸ ராஜா ஹுத்வா மய்ஹங் ஸேனாபதிட்டா²னங் த³ஸ்ஸதி, கோ மே க⁴ராவாஸேனத்தோ², நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் அனாமந்தெத்வாவ ஏகமந்தங் க³ந்த்வா படிச்ச²ன்னே அட்டா²ஸி. புரோஹிதோ உய்யானத்³வாரே ரத²ங் ட²பெத்வா உய்யானங் பவிட்டோ² போ³தி⁴ஸத்தங் மங்க³லஸிலாபட்டே நிபன்னங் தி³ஸ்வா பாதே³ஸு லக்க²ணானி ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் புஞ்ஞவா ஸத்தோ த்³விஸஹஸ்ஸதீ³பபரிவாரானங் சதுன்னம்பி மஹாதீ³பானங் ரஜ்ஜங் காரேதுங் ஸமத்தோ², தி⁴தி பனஸ்ஸ கீதி³ஸா’’தி ஸப்³ப³தூரியானி பக்³க³ண்ஹாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ பபு³ஜ்ஜி²த்வா முக²தோ ஸாடகங் அபனெத்வா மஹாஜனங் ஓலோகெத்வா புன ஸாடகேன முக²ங் படிச்சா²தெ³த்வா தோ²கங் நிபஜ்ஜித்வா பஸ்ஸத்³த⁴த³ரதோ² உட்டா²ய ஸிலாபட்டே பல்லங்கேன நிஸீதி³. புரோஹிதோ ஜாணுகேன பதிட்டா²ய ‘‘தே³வ, ரஜ்ஜங் தும்ஹாகங் பாபுணாதீ’’தி ஆஹ. ‘‘அபுத்தகங் ப⁴ணே ரஜ்ஜ’’ந்தி. ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². தே தஸ்ஸ உய்யானேயேவ அபி⁴ஸேகங் அகங்ஸு. ஸோ யஸமஹந்ததாய த³ரீமுக²ங் அஸரித்வாவ ரத²ங் அபி⁴ருய்ஹ மஹாஜனபரிவுதோ நக³ரங் பவிஸித்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா ராஜத்³வாரே டி²தோவ அமச்சானங் டா²னந்தரானி விசாரெத்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹி.
Tadā bārāṇasirañño matassa sattamo divaso hoti. Purohito rañño sarīrakiccaṃ katvā aputtake rajje sattame divase phussarathaṃ vissajjesi. Phussarathavissajjanakiccaṃ mahājanakajātake (jā. 2.22.123 ādayo) āvi bhavissati. Phussaratho nagarā nikkhamitvā caturaṅginiyā senāya parivuto anekasatehi tūriyehi vajjamānehi uyyānadvāraṃ pāpuṇi. Darīmukho tūriyasaddaṃ sutvā ‘‘sahāyassa me phussaratho āgacchati, ajjevesa rājā hutvā mayhaṃ senāpatiṭṭhānaṃ dassati, ko me gharāvāsenattho, nikkhamitvā pabbajissāmī’’ti bodhisattaṃ anāmantetvāva ekamantaṃ gantvā paṭicchanne aṭṭhāsi. Purohito uyyānadvāre rathaṃ ṭhapetvā uyyānaṃ paviṭṭho bodhisattaṃ maṅgalasilāpaṭṭe nipannaṃ disvā pādesu lakkhaṇāni oloketvā ‘‘ayaṃ puññavā satto dvisahassadīpaparivārānaṃ catunnampi mahādīpānaṃ rajjaṃ kāretuṃ samattho, dhiti panassa kīdisā’’ti sabbatūriyāni paggaṇhāpesi. Bodhisatto pabujjhitvā mukhato sāṭakaṃ apanetvā mahājanaṃ oloketvā puna sāṭakena mukhaṃ paṭicchādetvā thokaṃ nipajjitvā passaddhadaratho uṭṭhāya silāpaṭṭe pallaṅkena nisīdi. Purohito jāṇukena patiṭṭhāya ‘‘deva, rajjaṃ tumhākaṃ pāpuṇātī’’ti āha. ‘‘Aputtakaṃ bhaṇe rajja’’nti. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Tena hi sādhū’’ti sampaṭicchi. Te tassa uyyāneyeva abhisekaṃ akaṃsu. So yasamahantatāya darīmukhaṃ asaritvāva rathaṃ abhiruyha mahājanaparivuto nagaraṃ pavisitvā padakkhiṇaṃ katvā rājadvāre ṭhitova amaccānaṃ ṭhānantarāni vicāretvā pāsādaṃ abhiruhi.
தஸ்மிங் க²ணே த³ரீமுகோ² ‘‘ஸுஞ்ஞங் தா³னி உய்யான’’ந்தி ஆக³ந்த்வா மங்க³லஸிலாய நிஸீதி³, அத²ஸ்ஸ புரதோ பண்டு³பலாஸங் பதி. ஸோ தஸ்மிங்யேவ பண்டு³பலாஸே க²யவயங் பட்ட²பெத்வா திலக்க²ணங் ஸம்மஸித்வா பத²விங் உன்னாதெ³ந்தோ பச்சேகபோ³தி⁴ங் நிப்³ப³த்தேஸி. தஸ்ஸ தங்க²ணஞ்ஞேவ கி³ஹிலிங்க³ங் அந்தரதா⁴யி, இத்³தி⁴மயபத்தசீவரங் ஆகாஸதோ ஓதரித்வா ஸரீரே படிமுஞ்சி. தாவதே³வ அட்ட²பரிக்கா²ரத⁴ரோ இரியாபத²ஸம்பன்னோ வஸ்ஸஸட்டி²கத்தே²ரோ விய ஹுத்வா இத்³தி⁴யா ஆகாஸே உப்பதித்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரங் அக³மாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி, யஸமஹந்ததாய பன யஸேன பமத்தோ ஹுத்வா சத்தாலீஸ வஸ்ஸானி த³ரீமுக²ங் ந ஸரி, சத்தாலீஸே பன ஸங்வச்ச²ரே அதீதே தங் ஸரித்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயோ த³ரீமுகோ² நாம அத்தி², கஹங் நு கோ² ஸோ’’தி தங் த³ட்டு²காமோ அஹோஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய அந்தேபுரேபி பரிஸமஜ்ஜே²பி ‘‘கஹங் நு கோ² மய்ஹங் ஸஹாயோ த³ரீமுகோ² , யோ மே தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் கதே²தி, மஹந்தமஸ்ஸ யஸங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி. ஏவங் தஸ்ஸ புனப்புனங் தங் ஸரந்தஸ்ஸேவ அஞ்ஞானி த³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி அதிக்கந்தானி.
Tasmiṃ khaṇe darīmukho ‘‘suññaṃ dāni uyyāna’’nti āgantvā maṅgalasilāya nisīdi, athassa purato paṇḍupalāsaṃ pati. So tasmiṃyeva paṇḍupalāse khayavayaṃ paṭṭhapetvā tilakkhaṇaṃ sammasitvā pathaviṃ unnādento paccekabodhiṃ nibbattesi. Tassa taṅkhaṇaññeva gihiliṅgaṃ antaradhāyi, iddhimayapattacīvaraṃ ākāsato otaritvā sarīre paṭimuñci. Tāvadeva aṭṭhaparikkhāradharo iriyāpathasampanno vassasaṭṭhikatthero viya hutvā iddhiyā ākāse uppatitvā himavantapadese nandamūlakapabbhāraṃ agamāsi. Bodhisattopi dhammena rajjaṃ kāresi, yasamahantatāya pana yasena pamatto hutvā cattālīsa vassāni darīmukhaṃ na sari, cattālīse pana saṃvacchare atīte taṃ saritvā ‘‘mayhaṃ sahāyo darīmukho nāma atthi, kahaṃ nu kho so’’ti taṃ daṭṭhukāmo ahosi. So tato paṭṭhāya antepurepi parisamajjhepi ‘‘kahaṃ nu kho mayhaṃ sahāyo darīmukho , yo me tassa vasanaṭṭhānaṃ katheti, mahantamassa yasaṃ dassāmī’’ti vadati. Evaṃ tassa punappunaṃ taṃ sarantasseva aññāni dasa saṃvaccharāni atikkantāni.
த³ரீமுக²பச்சேகபு³த்³தோ⁴பி பஞ்ஞாஸவஸ்ஸச்சயேன ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘மங் கோ² ஸஹாயோ ஸரதீ’’தி ஞத்வா ‘‘இதா³னி ஸோ மஹல்லகோ புத்ததீ⁴தாதீ³ஹி வுத்³தி⁴ப்பத்தோ, க³ந்த்வா த⁴ம்மங் கதெ²த்வா பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி இத்³தி⁴யா ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா உய்யானே ஓதரித்வா ஸுவண்ணபடிமா விய ஸிலாபட்டே நிஸீதி³. உய்யானபாலோ தங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, குதோ தும்ஹே ஏதா²’’தி புச்சி². ‘‘நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரதோ’’தி. ‘‘கே நாம தும்ஹே’’தி? ‘‘த³ரீமுக²பச்சேகபு³த்³தோ⁴ நாமாஹங், ஆவுஸோ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் ராஜானங் ஜானாதா²’’தி? ‘‘ஆம ஜானாமி, கி³ஹிகாலே நோ ஸஹாயோ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, ராஜா தும்ஹே த³ட்டு²காமோ, கதெ²ஸ்ஸாமி தஸ்ஸ தும்ஹாகங் ஆக³தபா⁴வ’’ந்தி. ‘‘க³ச்ச² கதே²ஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா துரிததுரிதோவ க³ந்த்வா தஸ்ஸ ஸிலாபட்டே நிஸின்னபா⁴வங் ரஞ்ஞோ கதே²ஸி. ராஜா ‘‘ஆக³தோ கிர மே ஸஹாயோ, பஸ்ஸிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி ரத²ங் ஆருய்ஹ மஹந்தேன பரிவாரேன உய்யானங் க³ந்த்வா பச்சேகபு³த்³த⁴ங் வந்தி³த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ‘‘கிங், ப்³ரஹ்மத³த்த, த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி, அக³திக³மனங் ந க³ச்ச²ஸி, த⁴னத்தா²ய லோகங் ந பீளேஸி, தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரோஸீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘ப்³ரஹ்மத³த்த, மஹல்லகோஸி, ஏதரஹி காமே பஹாய பப்³ப³ஜிதுங் தே ஸமயோ’’தி வத்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Darīmukhapaccekabuddhopi paññāsavassaccayena āvajjento ‘‘maṃ kho sahāyo saratī’’ti ñatvā ‘‘idāni so mahallako puttadhītādīhi vuddhippatto, gantvā dhammaṃ kathetvā pabbājessāmi na’’nti iddhiyā ākāsena āgantvā uyyāne otaritvā suvaṇṇapaṭimā viya silāpaṭṭe nisīdi. Uyyānapālo taṃ disvā upasaṅkamitvā ‘‘bhante, kuto tumhe ethā’’ti pucchi. ‘‘Nandamūlakapabbhārato’’ti. ‘‘Ke nāma tumhe’’ti? ‘‘Darīmukhapaccekabuddho nāmāhaṃ, āvuso’’ti. ‘‘Bhante, amhākaṃ rājānaṃ jānāthā’’ti? ‘‘Āma jānāmi, gihikāle no sahāyo’’ti. ‘‘Bhante, rājā tumhe daṭṭhukāmo, kathessāmi tassa tumhākaṃ āgatabhāva’’nti. ‘‘Gaccha kathehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti vatvā turitaturitova gantvā tassa silāpaṭṭe nisinnabhāvaṃ rañño kathesi. Rājā ‘‘āgato kira me sahāyo, passissāmi na’’nti rathaṃ āruyha mahantena parivārena uyyānaṃ gantvā paccekabuddhaṃ vanditvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ paccekabuddho ‘‘kiṃ, brahmadatta, dhammena rajjaṃ kāresi, agatigamanaṃ na gacchasi, dhanatthāya lokaṃ na pīḷesi, dānādīni puññāni karosī’’tiādīni vadanto paṭisanthāraṃ katvā ‘‘brahmadatta, mahallakosi, etarahi kāme pahāya pabbajituṃ te samayo’’ti vatvā tassa dhammaṃ desento paṭhamaṃ gāthamāha –
14.
14.
‘‘பங்கோ ச காமா பலிபோ ச காமா, ப⁴யஞ்ச மேதங் திமூலங் பவுத்தங்;
‘‘Paṅko ca kāmā palipo ca kāmā, bhayañca metaṃ timūlaṃ pavuttaṃ;
ரஜோ ச தூ⁴மோ ச மயா பகாஸிதா, ஹித்வா துவங் பப்³ப³ஜ ப்³ரஹ்மத³த்தா’’தி.
Rajo ca dhūmo ca mayā pakāsitā, hitvā tuvaṃ pabbaja brahmadattā’’ti.
தத்த² பங்கோதி உத³கே ஜாதானி திணஸேவாலகுமுத³க³ச்சா²தீ³னி அதி⁴ப்பேதானி. யதா² ஹி உத³கங் தரந்தங் தானி லக்³கா³பெந்தி ஸஜ்ஜாபெந்தி, ததா² ஸங்ஸாரஸாக³ரங் தரந்தஸ்ஸ யோகா³வசரஸ்ஸ பஞ்ச காமகு³ணா ஸப்³பே³ வா பன வத்து²காமகிலேஸகாமா லக்³கா³பனவஸேன பங்கோ நாம. இமஸ்மிஞ்ஹி பங்கே ஆஸத்தா விஸத்தா தே³வாபி மனுஸ்ஸாபி திரச்சா²னாபி கிலமந்தி ரோத³ந்தி பரிதே³வந்தி. பலிபோ ச காமாதி பலிபோ வுச்சதி மஹாகத்³த³மோ, யம்ஹி லக்³கா³ ஸூகரமிகா³த³யோபி ஸீஹாபி வாரணாபி அத்தானங் உத்³த⁴ரித்வா க³ந்துங் ந ஸக்கொந்தி, வத்து²காமகிலேஸகாமாபி தங்ஸரிக்க²தாய ‘‘பலிபா’’தி வுத்தா. பஞ்ஞவந்தோபி ஹி ஸத்தா தேஸு காமேஸு ஸகிங் லக்³க³காலதோ பட்டா²ய தே காமே பதா³லெத்வா ஸீக⁴ங் உட்டா²ய அகிஞ்சனங் அபலிபோ³த⁴ங் ரமணீயங் பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³ந்துங் ந ஸக்கொந்தி. ப⁴யஞ்ச மேதந்தி ப⁴யஞ்ச ஏதங், ம-காரோ ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴வஸேன வுத்தோ. திமூலந்தி தீஹி மூலேஹி பதிட்டி²தங் விய அசலங். ப³லவப⁴யஸ்ஸேதங் நாமங். பவுத்தந்தி மஹாராஜ, ஏதே காமா நாம தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகஸ்ஸ அத்தானுவாத³ப⁴யாதி³கஸ்ஸ சேவ த்³வத்திங்ஸகம்மகரணச²னவுதிரோக³வஸப்பவத்தஸ்ஸ ச ப⁴யஸ்ஸ பச்சயட்டே²ன ப³லவப⁴யந்தி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴பு³த்³த⁴ஸாவகேஹி சேவ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபோ³தி⁴ஸத்தேஹி ச பவுத்தங் கதி²தங், தீ³பிதந்தி அத்தோ². அத² வா ப⁴யஞ்ச மேதந்தி ப⁴யஞ்ச மயா ஏதங் திமூலங் பவுத்தந்தி ஏவஞ்செத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³யேவ.
Tattha paṅkoti udake jātāni tiṇasevālakumudagacchādīni adhippetāni. Yathā hi udakaṃ tarantaṃ tāni laggāpenti sajjāpenti, tathā saṃsārasāgaraṃ tarantassa yogāvacarassa pañca kāmaguṇā sabbe vā pana vatthukāmakilesakāmā laggāpanavasena paṅko nāma. Imasmiñhi paṅke āsattā visattā devāpi manussāpi tiracchānāpi kilamanti rodanti paridevanti. Palipo ca kāmāti palipo vuccati mahākaddamo, yamhi laggā sūkaramigādayopi sīhāpi vāraṇāpi attānaṃ uddharitvā gantuṃ na sakkonti, vatthukāmakilesakāmāpi taṃsarikkhatāya ‘‘palipā’’ti vuttā. Paññavantopi hi sattā tesu kāmesu sakiṃ laggakālato paṭṭhāya te kāme padāletvā sīghaṃ uṭṭhāya akiñcanaṃ apalibodhaṃ ramaṇīyaṃ pabbajjaṃ upagantuṃ na sakkonti. Bhayañca metanti bhayañca etaṃ, ma-kāro byañjanasandhivasena vutto. Timūlanti tīhi mūlehi patiṭṭhitaṃ viya acalaṃ. Balavabhayassetaṃ nāmaṃ. Pavuttanti mahārāja, ete kāmā nāma diṭṭhadhammikasamparāyikassa attānuvādabhayādikassa ceva dvattiṃsakammakaraṇachanavutirogavasappavattassa ca bhayassa paccayaṭṭhena balavabhayanti buddhapaccekabuddhabuddhasāvakehi ceva sabbaññubodhisattehi ca pavuttaṃ kathitaṃ, dīpitanti attho. Atha vā bhayañca metanti bhayañca mayā etaṃ timūlaṃ pavuttanti evañcettha attho daṭṭhabboyeva.
ரஜோ ச தூ⁴மோ சாதி ரஜதூ⁴மஸதி³ஸத்தா ‘‘ரஜோ’’தி ச ‘‘தூ⁴மோ’’தி ச மயா பகாஸிதா. யதா² ஹி ஸுன்ஹாதஸ்ஸ ஸுவிலித்தாலங்கதஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸரீரே ஸுகு²மரஜங் பதிதங், தங் ஸரீரங் து³ப்³ப³ண்ணங் ஸோபா⁴ரஹிதங் கிலிட்ட²ங் கரோதி, ஏவமேவ இத்³தி⁴ப³லேன ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா சந்தோ³ விய ச ஸூரியோ விய ச லோகே பஞ்ஞாதாபி ஸகிங் காமரஜஸ்ஸ அந்தோ பதிதகாலதோ பட்டா²ய கு³ணவண்ணகு³ணஸோபா⁴கு³ணஸுத்³தீ⁴னங் உபஹதத்தா து³ப்³ப³ண்ணா ஸோபா⁴ரஹிதா கிலிட்டா²யேவ ஹொந்தி. யதா² ச தூ⁴மேன பஹடகாலதோ பட்டா²ய ஸுபரிஸுத்³தா⁴பி பி⁴த்தி காளவண்ணா ஹோதி, ஏவங் அதிபரிஸுத்³த⁴ஞ்ஞாணாபி காமதூ⁴மேன பஹடகாலதோ பட்டா²ய கு³ணவினாஸப்பத்தியா மஹாஜனமஜ்ஜே² காளகாவ ஹுத்வா பஞ்ஞாயந்தி. இதி ரஜதூ⁴மஸரிக்க²தாய ஏதே காமா ‘‘ரஜோ ச தூ⁴மோ சா’’தி மயா துய்ஹங் பகாஸிதா, தஸ்மா இமே காமே ஹித்வா துவங் பப்³ப³ஜ ப்³ரஹ்மத³த்தாதி ராஜானங் பப்³ப³ஜ்ஜாய உஸ்ஸாஹங் ஜனேதி.
Rajo ca dhūmo cāti rajadhūmasadisattā ‘‘rajo’’ti ca ‘‘dhūmo’’ti ca mayā pakāsitā. Yathā hi sunhātassa suvilittālaṅkatassa purisassa sarīre sukhumarajaṃ patitaṃ, taṃ sarīraṃ dubbaṇṇaṃ sobhārahitaṃ kiliṭṭhaṃ karoti, evameva iddhibalena ākāsena āgantvā cando viya ca sūriyo viya ca loke paññātāpi sakiṃ kāmarajassa anto patitakālato paṭṭhāya guṇavaṇṇaguṇasobhāguṇasuddhīnaṃ upahatattā dubbaṇṇā sobhārahitā kiliṭṭhāyeva honti. Yathā ca dhūmena pahaṭakālato paṭṭhāya suparisuddhāpi bhitti kāḷavaṇṇā hoti, evaṃ atiparisuddhaññāṇāpi kāmadhūmena pahaṭakālato paṭṭhāya guṇavināsappattiyā mahājanamajjhe kāḷakāva hutvā paññāyanti. Iti rajadhūmasarikkhatāya ete kāmā ‘‘rajo ca dhūmo cā’’ti mayā tuyhaṃ pakāsitā, tasmā ime kāme hitvā tuvaṃ pabbaja brahmadattāti rājānaṃ pabbajjāya ussāhaṃ janeti.
தங் ஸுத்வா ராஜா கிலேஸேஹி அத்தனோ ப³த்³த⁴பா⁴வங் கதெ²ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājā kilesehi attano baddhabhāvaṃ kathento dutiyaṃ gāthamāha –
15.
15.
‘‘க³தி⁴தோ ச ரத்தோ ச அதி⁴முச்சி²தோ ச, காமெஸ்வஹங் ப்³ராஹ்மண பி⁴ங்ஸரூபங்;
‘‘Gadhito ca ratto ca adhimucchito ca, kāmesvahaṃ brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ;
தங் நுஸ்ஸஹே ஜீவிகத்தோ² பஹாதுங், காஹாமி புஞ்ஞானி அனப்பகானீ’’தி.
Taṃ nussahe jīvikattho pahātuṃ, kāhāmi puññāni anappakānī’’ti.
தத்த² க³தி⁴தோதி அபி⁴ஜ்ஜா²காயக³ந்தே²ன ப³த்³தோ⁴. ரத்தோதி பகதிஜஹாபனேன ராகே³ன ரத்தோ. அதி⁴முச்சி²தோதி அதிவிய முச்சி²தோ. காமெஸ்வஹந்தி து³விதே⁴ஸுபி காமேஸு அஹங். ப்³ராஹ்மணாதி த³ரீமுக²பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஆலபதி. பி⁴ங்ஸரூபந்தி ப³லவரூபங். தங் நுஸ்ஸஹேதி தங் து³வித⁴ம்பி காமங் ந உஸ்ஸஹாமி ந ஸக்கோமி. ஜீவிகத்தோ² பஹாதுந்தி இமாய ஜீவிகாய அத்தி²கோ அஹங் தங் காமங் பஹாதுங் ந ஸக்கோமீதி வத³தி. காஹாமி புஞ்ஞானீதி இதா³னி தா³னஸீலஉபோஸத²கம்மஸங்கா²தானி புஞ்ஞானி அனப்பகானி ப³ஹூனி கரிஸ்ஸாமீதி.
Tattha gadhitoti abhijjhākāyaganthena baddho. Rattoti pakatijahāpanena rāgena ratto. Adhimucchitoti ativiya mucchito. Kāmesvahanti duvidhesupi kāmesu ahaṃ. Brāhmaṇāti darīmukhapaccekabuddhaṃ ālapati. Bhiṃsarūpanti balavarūpaṃ. Taṃ nussaheti taṃ duvidhampi kāmaṃ na ussahāmi na sakkomi. Jīvikattho pahātunti imāya jīvikāya atthiko ahaṃ taṃ kāmaṃ pahātuṃ na sakkomīti vadati. Kāhāmi puññānīti idāni dānasīlauposathakammasaṅkhātāni puññāni anappakāni bahūni karissāmīti.
ஏவங் கிலேஸகாமோ நாமேஸ ஸகிங் அல்லீனகாலதோ பட்டா²ய அபனேதுங் ந ஸக்கோதி, யேன ஸங்கிலிட்ட²சித்தோ மஹாபுரிஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ன பப்³ப³ஜ்ஜாய கு³ணே கதி²தேபி ‘‘பப்³ப³ஜிதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி ஆஹ. யோயங் தீ³பங்கரபாத³மூலே அத்தனி ஸம்ப⁴வேன ஞாணேன பு³த்³த⁴கரத⁴ம்மே விசினந்தோ ததியங் நெக்க²ம்மபாரமிங் தி³ஸ்வா –
Evaṃ kilesakāmo nāmesa sakiṃ allīnakālato paṭṭhāya apanetuṃ na sakkoti, yena saṃkiliṭṭhacitto mahāpuriso paccekabuddhena pabbajjāya guṇe kathitepi ‘‘pabbajituṃ na sakkomī’’ti āha. Yoyaṃ dīpaṅkarapādamūle attani sambhavena ñāṇena buddhakaradhamme vicinanto tatiyaṃ nekkhammapāramiṃ disvā –
‘‘இமங் த்வங் ததியங் தாவ, த³ள்ஹங் கத்வா ஸமாதி³ய;
‘‘Imaṃ tvaṃ tatiyaṃ tāva, daḷhaṃ katvā samādiya;
நெக்க²ம்மபாரமிதங் க³ச்ச², யதி³ போ³தி⁴ங் பத்துமிச்ச²ஸி.
Nekkhammapāramitaṃ gaccha, yadi bodhiṃ pattumicchasi.
‘‘யதா² அந்து³க⁴ரே புரிஸோ, சிரவுத்தோ² து³க²ட்டிதோ;
‘‘Yathā andughare puriso, ciravuttho dukhaṭṭito;
ந தத்த² ராக³ங் ஜனேதி, முத்திங்யேவ க³வேஸதி.
Na tattha rāgaṃ janeti, muttiṃyeva gavesati.
‘‘ததே²வ த்வங் ஸப்³ப³ப⁴வே, பஸ்ஸ அந்து³க⁴ரே விய;
‘‘Tatheva tvaṃ sabbabhave, passa andughare viya;
நெக்க²ம்மாபி⁴முகோ² ஹுத்வா, ஸம்போ³தி⁴ங் பாபுணிஸ்ஸஸீ’’தி. –
Nekkhammābhimukho hutvā, sambodhiṃ pāpuṇissasī’’ti. –
ஏவங் நெக்க²ம்மே கு³ணங் பரிகித்தேஸி, ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ன பப்³ப³ஜ்ஜாய வண்ணங் வத்வா ‘‘கிலேஸே ச²ட்³டெ³த்வா ஸமணோ ஹோஹீ’’தி வுச்சமானோபி ‘‘நாஹங் கிலேஸே ச²ட்³டெ³த்வா ஸமணோ ப⁴விதுங் ஸக்கோமீ’’தி வத³தி.
Evaṃ nekkhamme guṇaṃ parikittesi, so paccekabuddhena pabbajjāya vaṇṇaṃ vatvā ‘‘kilese chaḍḍetvā samaṇo hohī’’ti vuccamānopi ‘‘nāhaṃ kilese chaḍḍetvā samaṇo bhavituṃ sakkomī’’ti vadati.
இமஸ்மிங் கிர லோகே அட்ட² உம்மத்தகா நாம. தேனாஹு போராணா ‘‘அட்ட² புக்³க³லா உம்மத்தகஸஞ்ஞங் படிலப⁴ந்தி, காமும்மத்தகோ லோப⁴வஸங் க³தோ , கோது⁴ம்மத்தகோ தோ³ஸவஸங் க³தோ, தி³ட்டு²ம்மத்தகோ விபல்லாஸவஸங் க³தோ, மோஹும்மத்தகோ அஞ்ஞாணவஸங் க³தோ, யக்கு²ம்மத்தகோ யக்க²வஸங் க³தோ, பித்தும்மத்தகோ பித்தவஸங் க³தோ, ஸுரும்மத்தகோ பானவஸங் க³தோ, ப்³யஸனும்மத்தகோ ஸோகவஸங் க³தோ’’தி. இமேஸு அட்ட²ஸு உம்மத்தகேஸு மஹாஸத்தோ இமஸ்மிங் ஜாதகே காமும்மத்தகோ ஹுத்வா லோப⁴வஸங் க³தோ பப்³ப³ஜ்ஜாய கு³ணங் ந அஞ்ஞாஸி.
Imasmiṃ kira loke aṭṭha ummattakā nāma. Tenāhu porāṇā ‘‘aṭṭha puggalā ummattakasaññaṃ paṭilabhanti, kāmummattako lobhavasaṃ gato , kodhummattako dosavasaṃ gato, diṭṭhummattako vipallāsavasaṃ gato, mohummattako aññāṇavasaṃ gato, yakkhummattako yakkhavasaṃ gato, pittummattako pittavasaṃ gato, surummattako pānavasaṃ gato, byasanummattako sokavasaṃ gato’’ti. Imesu aṭṭhasu ummattakesu mahāsatto imasmiṃ jātake kāmummattako hutvā lobhavasaṃ gato pabbajjāya guṇaṃ na aññāsi.
ஏவங் அனத்த²காரகங் பன இமங் கு³ணபரித⁴ங்ஸகங் லோப⁴ஜாதங் கஸ்மா ஸத்தா பரிமுஞ்சிதுங் ந ஸக்கொந்தீதி? அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே அனேகானி கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி ஏகதோ ப³ந்தி⁴தபா⁴வேன. ஏவங் ஸந்தேபி தங் பண்டி³தா ‘‘அப்பஸ்ஸாதா³ காமா’’திஆதீ³னங் அனேகேஸங் பச்சவெக்க²ணானங் வஸேன பஜஹந்தி. தேனேவ த³ரீமுக²பச்சேகபு³த்³தோ⁴ மஹாஸத்தேன ‘‘பப்³ப³ஜிதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி வுத்தேபி து⁴ரனிக்கே²பங் அகத்வா உத்தரிம்பி ஓவத³ந்தோ த்³வே கா³தா² ஆஹ.
Evaṃ anatthakārakaṃ pana imaṃ guṇaparidhaṃsakaṃ lobhajātaṃ kasmā sattā parimuñcituṃ na sakkontīti? Anamatagge saṃsāre anekāni kappakoṭisatasahassāni ekato bandhitabhāvena. Evaṃ santepi taṃ paṇḍitā ‘‘appassādā kāmā’’tiādīnaṃ anekesaṃ paccavekkhaṇānaṃ vasena pajahanti. Teneva darīmukhapaccekabuddho mahāsattena ‘‘pabbajituṃ na sakkomī’’ti vuttepi dhuranikkhepaṃ akatvā uttarimpi ovadanto dve gāthā āha.
16.
16.
‘‘யோ அத்த²காமஸ்ஸ ஹிதானுகம்பினோ, ஓவஜ்ஜமானோ ந கரோதி ஸாஸனங்;
‘‘Yo atthakāmassa hitānukampino, ovajjamāno na karoti sāsanaṃ;
இத³மேவ ஸெய்யோ இதி மஞ்ஞமானோ, புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³.
Idameva seyyo iti maññamāno, punappunaṃ gabbhamupeti mando.
17.
17.
‘‘ஸோ கோ⁴ரரூபங் நிரயங் உபேதி, ஸுபா⁴ஸுப⁴ங் முத்தகரீஸபூரங்;
‘‘So ghorarūpaṃ nirayaṃ upeti, subhāsubhaṃ muttakarīsapūraṃ;
ஸத்தா ஸகாயே ந ஜஹந்தி கி³த்³தா⁴, யே ஹொந்தி காமேஸு அவீதராகா³’’தி.
Sattā sakāye na jahanti giddhā, ye honti kāmesu avītarāgā’’ti.
தத்த² அத்த²காமஸ்ஸாதி வுட்³டி⁴காமஸ்ஸ. ஹிதானுகம்பினோதி ஹிதேன முது³சித்தேன அனுகம்பந்தஸ்ஸ. ஓவஜ்ஜமானோதி ஓவதி³யமானோ. இத³மேவ ஸெய்யோதி யங் அத்தனா க³ஹிதங் அஸெய்யங் அனுத்தமம்பி ஸமானங், தங் இத³மேவ ஸெய்யோ இதி மஞ்ஞமானோ. மந்தோ³தி ஸோ அஞ்ஞாணபுக்³க³லோ மாதுகுச்சி²யங் வாஸங் நாதிக்கமதி, புனப்புனங் க³ப்³ப⁴ங் உபேதியேவாதி அத்தோ².
Tattha atthakāmassāti vuḍḍhikāmassa. Hitānukampinoti hitena muducittena anukampantassa. Ovajjamānoti ovadiyamāno. Idameva seyyoti yaṃ attanā gahitaṃ aseyyaṃ anuttamampi samānaṃ, taṃ idameva seyyo iti maññamāno. Mandoti so aññāṇapuggalo mātukucchiyaṃ vāsaṃ nātikkamati, punappunaṃ gabbhaṃ upetiyevāti attho.
ஸோ கோ⁴ரரூபந்தி மஹாராஜ, ஸோ மந்தோ³ தங் மாதுகுச்சி²ங் உபெந்தோ கோ⁴ரரூபங் தா³ருணஜாதிகங் நிரயங் உபேதி நாம. மாதுகுச்சி² ஹி நிரஸ்ஸாத³ட்டே²ன இத⁴ ‘‘நிரயோ’’தி வுத்தோ, ‘‘சதுகுட்டிகனிரயோ’’தி வுச்சதி. ‘‘சதுகுட்டிகனிரயோ நாம கதரோ’’தி வுத்தே மாதுகுச்சி²மேவ வத்துங் வட்டதி. அவீசிமஹானிரயே நிப்³ப³த்தஸத்தஸ்ஸ ஹி அபராபரங் ஆதா⁴வனபரிதா⁴வனங் ஹோதியேவ, தஸ்மா தங் ‘‘சதுகுட்டிகனிரயோ’’தி வத்துங் ந லப்³ப⁴தி, மாதுகுச்சி²யங் பன நவ வா த³ஸ வா மாஸே சதூஹிபி பஸ்ஸேஹி இதோ சிதோ ச தா⁴விதுங் நாம ந ஸக்கா, அதிஸம்பா³தே⁴ ஓகாஸே சதுகோடேன சதுஸங்குடிதேனேவ ஹுத்வா அச்சி²தப்³ப³ங், தஸ்மா ஏஸ ‘‘சதுகுட்டிகனிரயோ’’தி வுச்சதி.
So ghorarūpanti mahārāja, so mando taṃ mātukucchiṃ upento ghorarūpaṃ dāruṇajātikaṃ nirayaṃ upeti nāma. Mātukucchi hi nirassādaṭṭhena idha ‘‘nirayo’’ti vutto, ‘‘catukuṭṭikanirayo’’ti vuccati. ‘‘Catukuṭṭikanirayo nāma kataro’’ti vutte mātukucchimeva vattuṃ vaṭṭati. Avīcimahāniraye nibbattasattassa hi aparāparaṃ ādhāvanaparidhāvanaṃ hotiyeva, tasmā taṃ ‘‘catukuṭṭikanirayo’’ti vattuṃ na labbhati, mātukucchiyaṃ pana nava vā dasa vā māse catūhipi passehi ito cito ca dhāvituṃ nāma na sakkā, atisambādhe okāse catukoṭena catusaṅkuṭiteneva hutvā acchitabbaṃ, tasmā esa ‘‘catukuṭṭikanirayo’’ti vuccati.
ஸுபா⁴ஸுப⁴ந்தி ஸுபா⁴னங் அஸுப⁴ங். ஸுபா⁴னஞ்ஹி ஸங்ஸாரபீ⁴ருகானங் யோகா³வசரகுலபுத்தானங் மாதுகுச்சி² ஏகந்தங் அஸுப⁴ஸம்மதோ. தேன வுத்தங் –
Subhāsubhanti subhānaṃ asubhaṃ. Subhānañhi saṃsārabhīrukānaṃ yogāvacarakulaputtānaṃ mātukucchi ekantaṃ asubhasammato. Tena vuttaṃ –
‘‘அஜஞ்ஞங் ஜஞ்ஞஸங்கா²தங், அஸுசிங் ஸுசிஸம்மதங்;
‘‘Ajaññaṃ jaññasaṅkhātaṃ, asuciṃ sucisammataṃ;
நானாகுணபபரிபூரங், ஜஞ்ஞரூபங் அபஸ்ஸதோ.
Nānākuṇapaparipūraṃ, jaññarūpaṃ apassato.
‘‘தி⁴ரத்து²மங் ஆதுரங் பூதிகாயங், ஜேகு³ச்சி²யங் அஸ்ஸுசிங் ப்³யாதி⁴த⁴ம்மங்;
‘‘Dhiratthumaṃ āturaṃ pūtikāyaṃ, jegucchiyaṃ assuciṃ byādhidhammaṃ;
யத்த²ப்பமத்தா அதி⁴முச்சி²தா பஜா, ஹாபெந்தி மக்³க³ங் ஸுக³தூபபத்தியா’’தி. (ஜா॰ 1.3.128-129);
Yatthappamattā adhimucchitā pajā, hāpenti maggaṃ sugatūpapattiyā’’ti. (jā. 1.3.128-129);
ஸத்தாதி ஆஸத்தா விஸத்தா லக்³கா³ லக்³கி³தா ஸகாயே ந ஜஹந்தீதி தங் மாதுகுச்சி²ங் ந பரிச்சஜந்தி . கி³த்³தா⁴தி க³தி⁴தா. யே ஹொந்தீதி யே காமேஸு அவீதராகா³ ஹொந்தி, தே ஏதங் க³ப்³ப⁴வாஸங் ந ஜஹந்தீதி.
Sattāti āsattā visattā laggā laggitā sakāye na jahantīti taṃ mātukucchiṃ na pariccajanti . Giddhāti gadhitā. Ye hontīti ye kāmesu avītarāgā honti, te etaṃ gabbhavāsaṃ na jahantīti.
ஏவங் த³ரீமுக²பச்சேகபு³த்³தோ⁴ க³ப்³ப⁴ஓக்கந்திமூலகஞ்ச, பரிஹாரமூலகஞ்ச து³க்க²ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி க³ப்³ப⁴வுட்டா²னமூலகங் த³ஸ்ஸேதுங் தி³யட்³ட⁴கா³த²மாஹ.
Evaṃ darīmukhapaccekabuddho gabbhaokkantimūlakañca, parihāramūlakañca dukkhaṃ dassetvā idāni gabbhavuṭṭhānamūlakaṃ dassetuṃ diyaḍḍhagāthamāha.
18.
18.
‘‘மீள்ஹேன லித்தா ருஹிரேன மக்கி²தா, ஸெம்ஹேன லித்தா உபனிக்க²மந்தி;
‘‘Mīḷhena littā ruhirena makkhitā, semhena littā upanikkhamanti;
யங் யஞ்ஹி காயேன பு²ஸந்தி தாவதே³, ஸப்³ப³ங் அஸாதங் து³க²மேவ கேவலங்.
Yaṃ yañhi kāyena phusanti tāvade, sabbaṃ asātaṃ dukhameva kevalaṃ.
19.
19.
‘‘தி³ஸ்வா வதா³மி ந ஹி அஞ்ஞதோ ஸவங், புப்³பே³னிவாஸங் ப³ஹுகங் ஸராமீ’’தி.
‘‘Disvā vadāmi na hi aññato savaṃ, pubbenivāsaṃ bahukaṃ sarāmī’’ti.
தத்த² மீள்ஹேன லித்தாதி மஹாராஜ, இமே ஸத்தா மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மந்தா ந சதுஜ்ஜாதிக³ந்தே⁴ஹி விலிம்பித்வா ஸுரபி⁴மாலங் பிளந்தி⁴த்வா நிக்க²மந்தி, புராணகூ³தே²ன பன மக்கி²தா பலிபு³த்³தா⁴ ஹுத்வா நிக்க²மந்தி. ருஹிரேன மக்கி²தாதி ரத்தலோஹிதசந்த³னானுலித்தாபி ச ஹுத்வா ந நிக்க²மந்தி, ரத்தலோஹிதமக்கி²தா பன ஹுத்வா நிக்க²மந்தி. ஸெம்ஹேன லித்தாதி ந சாபி ஸேதசந்த³னவிலித்தா நிக்க²மந்தி, ப³ஹலபிச்சி²லஸெம்ஹலித்தா பன ஹுத்வா நிக்க²மந்தி. இத்தீ²னஞ்ஹி க³ப்³ப⁴வுட்டா²னகாலே ஏதா அஸுசியோ நிக்க²மந்தி. தாவதே³தி தஸ்மிங் ஸமயே. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மஹாராஜ, இமே ஸத்தா தஸ்மிங் மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மனஸமயே ஏவங் மீள்ஹாதி³லித்தா நிக்க²மந்தா யங் யங் நிக்க²மனமக்³க³பதே³ஸங் வா ஹத்த²ங் வா பாத³ங் வா பு²ஸந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் அஸாதங் அமது⁴ரங் கேவலங் அஸம்மிஸ்ஸங் து³க்க²மேவ பு²ஸந்தி, ஸுக²ங் நாம தேஸங் தஸ்மிங் ஸமயே நத்தீ²தி.
Tattha mīḷhena littāti mahārāja, ime sattā mātukucchito nikkhamantā na catujjātigandhehi vilimpitvā surabhimālaṃ piḷandhitvā nikkhamanti, purāṇagūthena pana makkhitā palibuddhā hutvā nikkhamanti. Ruhirena makkhitāti rattalohitacandanānulittāpi ca hutvā na nikkhamanti, rattalohitamakkhitā pana hutvā nikkhamanti. Semhena littāti na cāpi setacandanavilittā nikkhamanti, bahalapicchilasemhalittā pana hutvā nikkhamanti. Itthīnañhi gabbhavuṭṭhānakāle etā asuciyo nikkhamanti. Tāvadeti tasmiṃ samaye. Idaṃ vuttaṃ hoti – mahārāja, ime sattā tasmiṃ mātukucchito nikkhamanasamaye evaṃ mīḷhādilittā nikkhamantā yaṃ yaṃ nikkhamanamaggapadesaṃ vā hatthaṃ vā pādaṃ vā phusanti, taṃ sabbaṃ asātaṃ amadhuraṃ kevalaṃ asammissaṃ dukkhameva phusanti, sukhaṃ nāma tesaṃ tasmiṃ samaye natthīti.
தி³ஸ்வா வதா³மி ந ஹி அஞ்ஞதோ ஸவந்தி மஹாராஜ, அஹங் இமங் எத்தகங் வத³ந்தோ ந அஞ்ஞதோ ஸவங், அஞ்ஞஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வா தங் ஸுத்வா ந வதா³மி, அத்தனோ பன பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணேன தி³ஸ்வா படிவிஜ்ஜி²த்வா பச்சக்க²ங் கத்வா வதா³மீதி அத்தோ². புப்³பே³னிவாஸங் ப³ஹுகந்தி இத³ங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மஹாராஜ, அஹஞ்ஹி புப்³பே³ நிவுத்த²க்க²ந்த⁴படிபாடிஸங்கா²தங் புப்³பே³னிவாஸங் ப³ஹுகங் ஸராமி, ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கானி த்³வே அஸங்க்²யெய்யானி ஸராமீதி.
Disvā vadāmi na hi aññato savanti mahārāja, ahaṃ imaṃ ettakaṃ vadanto na aññato savaṃ, aññassa samaṇassa vā brāhmaṇassa vā taṃ sutvā na vadāmi, attano pana paccekabodhiñāṇena disvā paṭivijjhitvā paccakkhaṃ katvā vadāmīti attho. Pubbenivāsaṃ bahukanti idaṃ attano ānubhāvaṃ dassento āha. Idaṃ vuttaṃ hoti – mahārāja, ahañhi pubbe nivutthakkhandhapaṭipāṭisaṅkhātaṃ pubbenivāsaṃ bahukaṃ sarāmi, satasahassakappādhikāni dve asaṅkhyeyyāni sarāmīti.
இதா³னி ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ‘‘ஏவங் ஸோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ராஜானங் ஸுபா⁴ஸிதகதா²ய ஸங்க³ண்ஹீ’’தி வத்வா ஓஸானே உபட்³ட⁴கா³த²மாஹ –
Idāni satthā abhisambuddho hutvā ‘‘evaṃ so paccekabuddho rājānaṃ subhāsitakathāya saṅgaṇhī’’ti vatvā osāne upaḍḍhagāthamāha –
‘‘சித்ராஹி கா³தா²ஹி ஸுபா⁴ஸிதாஹி, த³ரீமுகோ² நிஜ்ஜா²பயி ஸுமேத⁴’’ந்தி.
‘‘Citrāhi gāthāhi subhāsitāhi, darīmukho nijjhāpayi sumedha’’nti.
தத்த² சித்ராஹீதி அனேகத்த²ஸன்னிஸ்ஸிதாஹி. ஸுபா⁴ஸிதாஹீதி ஸுகதி²தாஹி. த³ரீமுகோ² நிஜ்ஜா²பயி ஸுமேத⁴ந்தி பி⁴க்க²வே, ஸோ த³ரீமுக²பச்சேகபு³த்³தோ⁴ தங் ஸுமேத⁴ங் ஸுந்த³ரபஞ்ஞங் காரணாகாரணஜானநஸமத்த²ங் ராஜானங் நிஜ்ஜா²பேஸி ஸஞ்ஞாபேஸி, அத்தனோ வசனங் க³ண்ஹாபேஸீதி அத்தோ².
Tattha citrāhīti anekatthasannissitāhi. Subhāsitāhīti sukathitāhi. Darīmukho nijjhāpayi sumedhanti bhikkhave, so darīmukhapaccekabuddho taṃ sumedhaṃ sundarapaññaṃ kāraṇākāraṇajānanasamatthaṃ rājānaṃ nijjhāpesi saññāpesi, attano vacanaṃ gaṇhāpesīti attho.
ஏவங் பச்சேகபு³த்³தோ⁴ காமேஸு தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா அத்தனோ வசனங் கா³ஹாபெத்வா ‘‘மஹாராஜ, இதா³னி பப்³ப³ஜ வா மா வா, மயா பன துய்ஹங் காமேஸு ஆதீ³னவோ பப்³ப³ஜ்ஜாய ச ஆனிஸங்ஸோ கதி²தோ, த்வங் அப்பமத்தோ ஹோஹீ’’தி வத்வா ஸுவண்ணராஜஹங்ஸோ விய ஆகாஸே உப்பதித்வா வலாஹகக³ப்³ப⁴ங் மத்³த³ந்தோ நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ க³தோ. மஹாஸத்தோ த³ஸனக²ஸமோதா⁴னஸமுஜ்ஜலங் அஞ்ஜலிங் ஸிரஸ்மிங் ட²பெத்வா நமஸ்ஸமானோ தஸ்மிங் த³ஸ்ஸனவிஸயே அதீதே ஜெட்ட²புத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ரஜ்ஜங் படிச்சா²பெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ ரோத³ந்தஸ்ஸ பரிதே³வந்தஸ்ஸ காமே பஹாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா பண்ணஸாலங் மாபெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ந சிரஸ்ஸேவ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஆயுபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.
Evaṃ paccekabuddho kāmesu dosaṃ dassetvā attano vacanaṃ gāhāpetvā ‘‘mahārāja, idāni pabbaja vā mā vā, mayā pana tuyhaṃ kāmesu ādīnavo pabbajjāya ca ānisaṃso kathito, tvaṃ appamatto hohī’’ti vatvā suvaṇṇarājahaṃso viya ākāse uppatitvā valāhakagabbhaṃ maddanto nandamūlakapabbhārameva gato. Mahāsatto dasanakhasamodhānasamujjalaṃ añjaliṃ sirasmiṃ ṭhapetvā namassamāno tasmiṃ dassanavisaye atīte jeṭṭhaputtaṃ pakkosāpetvā rajjaṃ paṭicchāpetvā mahājanassa rodantassa paridevantassa kāme pahāya himavantaṃ pavisitvā paṇṇasālaṃ māpetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā na cirasseva abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā āyupariyosāne brahmalokūpago ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபன்னாத³யோ அஹேஸுங். ததா³ ராஜா அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne bahū sotāpannādayo ahesuṃ. Tadā rājā ahameva ahosinti.
த³ரீமுக²ஜாதகவண்ணனா ததியா.
Darīmukhajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 378. த³ரீமுக²ஜாதகங் • 378. Darīmukhajātakaṃ