Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [495] 12. த³ஸப்³ராஹ்மணஜாதகவண்ணனா

    [495] 12. Dasabrāhmaṇajātakavaṇṇanā

    ராஜா அவோச விது⁴ரந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஸதி³ஸதா³னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தங் அட்ட²கனிபாதே ஆதி³த்தஜாதகே (ஜா॰ 1.8.69 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதமேவ. ராஜா கிர தங் தா³னங் த³த³ந்தோ ஸத்தா²ரங் ஜெட்ட²கங் கத்வா பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி விசினித்வா க³ண்ஹித்வா மஹாகீ²ணாஸவானங்யேவ அதா³ஸி. அத²ஸ்ஸ கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தா ‘‘ஆவுஸோ, ராஜா அஸதி³ஸதா³னங் த³த³ந்தோ விசினித்வா மஹப்ப²லட்டா²னே அதா³ஸீ’’தி த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, யங் கோஸலராஜா மாதி³ஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உபட்டா²கோ ஹுத்வா விசெய்யதா³னங் தே³தி, போராணகபண்டி³தா அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴பி விசெய்யதா³னங் அத³ங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Rājāavoca vidhuranti idaṃ satthā jetavane viharanto asadisadānaṃ ārabbha kathesi. Taṃ aṭṭhakanipāte ādittajātake (jā. 1.8.69 ādayo) vitthāritameva. Rājā kira taṃ dānaṃ dadanto satthāraṃ jeṭṭhakaṃ katvā pañca bhikkhusatāni vicinitvā gaṇhitvā mahākhīṇāsavānaṃyeva adāsi. Athassa guṇakathaṃ kathentā ‘‘āvuso, rājā asadisadānaṃ dadanto vicinitvā mahapphalaṭṭhāne adāsī’’ti dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, yaṃ kosalarājā mādisassa buddhassa upaṭṭhāko hutvā viceyyadānaṃ deti, porāṇakapaṇḍitā anuppanne buddhepi viceyyadānaṃ adaṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே குருரட்டே² இந்த³பத்த²னக³ரே யுதி⁴ட்டி²லகொ³த்தோ கோரப்³யோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ விது⁴ரோ நாம அமச்சோ அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அனுஸாஸதி. ராஜா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் கோ²பெ⁴த்வா மஹாதா³னங் தே³தி. தங் க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தேஸு ஏகோபி பஞ்சஸீலமத்தங் ரக்க²ந்தோ நாம நத்தி², ஸப்³பே³ து³ஸ்ஸீலாவ, தா³னங் ராஜானங் ந தோஸேதி. ராஜா ‘‘விசெய்யதா³னங் மஹப்ப²ல’’ந்தி ஸீலவந்தானங் தா³துகாமோ ஹுத்வா சிந்தேஸி ‘‘விது⁴ரபண்டி³தேன ஸத்³தி⁴ங் மந்தயிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் உபட்டா²னங் ஆக³தங் ஆஸனே நிஸீதா³பெத்வா பஞ்ஹங் புச்சி². தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² உபட்³ட⁴கா³த²மாஹ –

    Atīte kururaṭṭhe indapatthanagare yudhiṭṭhilagotto korabyo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa vidhuro nāma amacco atthañca dhammañca anusāsati. Rājā sakalajambudīpaṃ khobhetvā mahādānaṃ deti. Taṃ gahetvā bhuñjantesu ekopi pañcasīlamattaṃ rakkhanto nāma natthi, sabbe dussīlāva, dānaṃ rājānaṃ na toseti. Rājā ‘‘viceyyadānaṃ mahapphala’’nti sīlavantānaṃ dātukāmo hutvā cintesi ‘‘vidhurapaṇḍitena saddhiṃ mantayissāmī’’ti. So taṃ upaṭṭhānaṃ āgataṃ āsane nisīdāpetvā pañhaṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā upaḍḍhagāthamāha –

    222.

    222.

    ‘‘ராஜா அவோச விது⁴ரங், த⁴ம்மகாமோ யுதி⁴ட்டி²லோ’’தி;

    ‘‘Rājā avoca vidhuraṃ, dhammakāmo yudhiṭṭhilo’’ti;

    பரதோ ரஞ்ஞோ ச விது⁴ரஸ்ஸ ச வசனபடிவசனங் ஹோதி –

    Parato rañño ca vidhurassa ca vacanapaṭivacanaṃ hoti –

    ‘‘ப்³ராஹ்மணே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    ‘‘Brāhmaṇe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    223.

    223.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    224.

    224.

    ‘‘து³ல்லபா⁴ ப்³ராஹ்மணா தே³வ, ஸீலவந்தோ ப³ஹுஸ்ஸுதா;

    ‘‘Dullabhā brāhmaṇā deva, sīlavanto bahussutā;

    விரதா மேது²னா த⁴ம்மா, யே தே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்.

    Viratā methunā dhammā, ye te bhuñjeyyu bhojanaṃ.

    225.

    225.

    ‘‘த³ஸ க²லு மஹாராஜ, யா தா ப்³ராஹ்மணஜாதியோ;

    ‘‘Dasa khalu mahārāja, yā tā brāhmaṇajātiyo;

    தேஸங் விப⁴ங்க³ங் விசயங், வித்தா²ரேன ஸுணோஹி மே.

    Tesaṃ vibhaṅgaṃ vicayaṃ, vitthārena suṇohi me.

    226.

    226.

    ‘‘பஸிப்³ப³கே க³ஹெத்வான, புண்ணே மூலஸ்ஸ ஸங்வுதே;

    ‘‘Pasibbake gahetvāna, puṇṇe mūlassa saṃvute;

    ஓஸதி⁴காயோ க³ந்தெ²ந்தி, ந்ஹாபயந்தி ஜபந்தி ச.

    Osadhikāyo ganthenti, nhāpayanti japanti ca.

    227.

    227.

    ‘‘திகிச்ச²கஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Tikicchakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    228.

    228.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    229.

    229.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    230.

    230.

    ‘‘கிங்கிணிகாயோ க³ஹெத்வா, கோ⁴ஸெந்தி புரதோபி தே;

    ‘‘Kiṅkiṇikāyo gahetvā, ghosenti puratopi te;

    பேஸனானிபி க³ச்ச²ந்தி, ரத²சரியாஸு ஸிக்க²ரே.

    Pesanānipi gacchanti, rathacariyāsu sikkhare.

    231.

    231.

    ‘‘பரிசாரகஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Paricārakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    232.

    232.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    233.

    233.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    234.

    234.

    ‘‘கமண்ட³லுங் க³ஹெத்வான, வங்கத³ண்ட³ஞ்ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Kamaṇḍaluṃ gahetvāna, vaṅkadaṇḍañca brāhmaṇā;

    பச்சுபெஸ்ஸந்தி ராஜானோ, கா³மேஸு நிக³மேஸு ச;

    Paccupessanti rājāno, gāmesu nigamesu ca;

    நாதி³ன்னே வுட்ட²ஹிஸ்ஸாம, கா³மம்ஹி வா வனம்ஹி வா.

    Nādinne vuṭṭhahissāma, gāmamhi vā vanamhi vā.

    235.

    235.

    ‘‘நிக்³கா³ஹகஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Niggāhakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    236.

    236.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    237.

    237.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    238.

    238.

    ‘‘பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமா, பங்கத³ந்தா ரஜஸ்ஸிரா;

    ‘‘Parūḷhakacchanakhalomā, paṅkadantā rajassirā;

    ஓகிண்ணா ரஜரேணூஹி, யாசகா விசரந்தி தே.

    Okiṇṇā rajareṇūhi, yācakā vicaranti te.

    239.

    239.

    ‘‘கா²ணுகா⁴தஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Khāṇughātasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    240.

    240.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    241.

    241.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    242.

    242.

    ‘‘ஹரீதகங் ஆமலகங், அம்ப³ங் ஜம்பு³ங் விபீ⁴தகங்;

    ‘‘Harītakaṃ āmalakaṃ, ambaṃ jambuṃ vibhītakaṃ;

    லபு³ஜங் த³ந்தபோணானி, பே³லுவா ப³த³ரானி ச.

    Labujaṃ dantapoṇāni, beluvā badarāni ca.

    243.

    243.

    ‘‘ராஜாயதனங் உச்சு²புடங், தூ⁴மனெத்தங் மது⁴அஞ்ஜனங்;

    ‘‘Rājāyatanaṃ ucchupuṭaṃ, dhūmanettaṃ madhuañjanaṃ;

    உச்சாவசானி பணியானி, விபணெந்தி ஜனாதி⁴ப.

    Uccāvacāni paṇiyāni, vipaṇenti janādhipa.

    244.

    244.

    ‘‘வாணிஜகஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Vāṇijakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    245.

    245.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    246.

    246.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    247.

    247.

    ‘‘கஸிவாணிஜ்ஜங் காரெந்தி, போஸயந்தி அஜேளகே;

    ‘‘Kasivāṇijjaṃ kārenti, posayanti ajeḷake;

    குமாரியோ பவெச்ச²ந்தி, விவாஹந்தாவஹந்தி ச.

    Kumāriyo pavecchanti, vivāhantāvahanti ca.

    248.

    248.

    ‘‘ஸமா அம்ப³ட்ட²வெஸ்ஸேஹி, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Samā ambaṭṭhavessehi, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    249.

    249.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    250.

    250.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    251.

    251.

    ‘‘நிக்கி²த்தபி⁴க்க²ங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, கா³மெஸ்வேகே புரோஹிதா;

    ‘‘Nikkhittabhikkhaṃ bhuñjanti, gāmesveke purohitā;

    ப³ஹூ தே பரிபுச்ச²ந்தி, அண்ட³ச்சே²தா³ நிலஞ்ச²கா.

    Bahū te paripucchanti, aṇḍacchedā nilañchakā.

    252.

    252.

    ‘‘பஸூபி தத்த² ஹஞ்ஞந்தி, மஹிங்ஸா ஸூகரா அஜா;

    ‘‘Pasūpi tattha haññanti, mahiṃsā sūkarā ajā;

    கோ³கா⁴தகஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Goghātakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    253.

    253.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    254.

    254.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    255.

    255.

    ‘‘அஸிசம்மங் க³ஹெத்வான, க²க்³க³ங் பக்³க³ய்ஹ ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Asicammaṃ gahetvāna, khaggaṃ paggayha brāhmaṇā;

    வெஸ்ஸபதே²ஸு திட்ட²ந்தி, ஸத்த²ங் அப்³பா³ஹயந்திபி.

    Vessapathesu tiṭṭhanti, satthaṃ abbāhayantipi.

    256.

    256.

    ‘‘ஸமா கோ³பனிஸாதே³ஹி, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Samā gopanisādehi, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    257.

    257.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    258.

    258.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    259.

    259.

    ‘‘அரஞ்ஞே குடிகங் கத்வா, குடானி காரயந்தி தே;

    ‘‘Araññe kuṭikaṃ katvā, kuṭāni kārayanti te;

    ஸஸபி³ளாரே பா³தெ⁴ந்தி, ஆகோ³தா⁴ மச்ச²கச்ச²பங்.

    Sasabiḷāre bādhenti, āgodhā macchakacchapaṃ.

    260.

    260.

    ‘‘தே லுத்³த³கஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Te luddakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    261.

    261.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    262.

    262.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    263.

    263.

    ‘‘அஞ்ஞே த⁴னஸ்ஸ காமா ஹி, ஹெட்டா²மஞ்சே பஸக்கிதா;

    ‘‘Aññe dhanassa kāmā hi, heṭṭhāmañce pasakkitā;

    ராஜானோ உபரி ந்ஹாயந்தி, ஸோமயாகே³ உபட்டி²தே.

    Rājāno upari nhāyanti, somayāge upaṭṭhite.

    264.

    264.

    ‘‘மலமஜ்ஜகஸமா ராஜ, தேபி வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Malamajjakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    265.

    265.

    ‘‘அபேதா தே ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, (இதி ராஜா கோரப்³யோ)

    ‘‘Apetā te ca brahmaññā, (iti rājā korabyo)

    ந தே வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    அஞ்ஞே விது⁴ர பரியேஸ, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    266.

    266.

    ‘‘விரதே மேது²னா த⁴ம்மா, யே மே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    த³க்கி²ணங் ஸம்ம த³ஸ்ஸாம, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²ல’’ந்தி.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphala’’nti.

    தத்த² ஸீலவந்தேதி மக்³கே³னாக³தஸீலே. ப³ஹுஸ்ஸுதேதி படிவேத⁴ப³ஹுஸ்ஸுதே. த³க்கி²ணந்தி தா³னங். யே தேதி யே த⁴ம்மிகா ஸமணப்³ராஹ்மணா தவ தா³னங் பு⁴ஞ்ஜெய்யுங், தே து³ல்லபா⁴. ப்³ராஹ்மணஜாதியோதி ப்³ராஹ்மணகுலானி. தேஸங் விப⁴ங்க³ங் விசயந்தி தேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் விப⁴ங்க³ங் மம பஞ்ஞாய விசிதபா⁴வங் வித்தா²ரேன ஸுணோஹி. ஸங்வுதேதி ப³த்³த⁴முகே². ஓஸதி⁴காயோ க³ந்தெ²ந்தீதி ‘‘இத³ங் இமஸ்ஸ ரோக³ஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜங், இத³ங் இமஸ்ஸ ரோக³ஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜ’’ந்தி ஏவங் ஸிலோகே ப³ந்தி⁴த்வா மனுஸ்ஸானங் தெ³ந்தி. ந்ஹாபயந்தீதி நஹாபனங் நாம கரொந்தி. ஜபந்தி சாதி பூ⁴தவிஜ்ஜங் பரிவத்தெந்தி. திகிச்ச²கஸமாதி வேஜ்ஜஸதி³ஸா. தேபி வுச்சந்தீதி தேபி ‘‘ப்³ராஹ்மணா வா மயங், அப்³ராஹ்மணா வா’’தி அஜானித்வா வேஜ்ஜகம்மேன ஜீவிகங் கப்பெந்தா வோஹாரேன ‘‘ப்³ராஹ்மணா’’தி வுச்சந்தி. அக்கா²தா தேதி இமே தே மயா வேஜ்ஜப்³ராஹ்மணா நாம அக்கா²தா. நிபதாமஸேதி வதே³ஹி தா³னி, கிங் தாதி³ஸே ப்³ராஹ்மணே நிபதாம, நிமந்தனத்தா²ய உபஸங்கமாம, அத்தி² தே ஏதேஹி அத்தோ²தி புச்ச²தி. ப்³ரஹ்மஞ்ஞாதி ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மதோ. ந தே வுச்சந்தீதி தே பா³ஹிதபாபதாய ப்³ராஹ்மணா நாம ந வுச்சந்தி.

    Tattha sīlavanteti maggenāgatasīle. Bahussuteti paṭivedhabahussute. Dakkhiṇanti dānaṃ. Ye teti ye dhammikā samaṇabrāhmaṇā tava dānaṃ bhuñjeyyuṃ, te dullabhā. Brāhmaṇajātiyoti brāhmaṇakulāni. Tesaṃ vibhaṅgaṃ vicayanti tesaṃ brāhmaṇānaṃ vibhaṅgaṃ mama paññāya vicitabhāvaṃ vitthārena suṇohi. Saṃvuteti baddhamukhe. Osadhikāyo ganthentīti ‘‘idaṃ imassa rogassa bhesajjaṃ, idaṃ imassa rogassa bhesajja’’nti evaṃ siloke bandhitvā manussānaṃ denti. Nhāpayantīti nahāpanaṃ nāma karonti. Japanti cāti bhūtavijjaṃ parivattenti. Tikicchakasamāti vejjasadisā. Tepi vuccantīti tepi ‘‘brāhmaṇā vā mayaṃ, abrāhmaṇā vā’’ti ajānitvā vejjakammena jīvikaṃ kappentā vohārena ‘‘brāhmaṇā’’ti vuccanti. Akkhātā teti ime te mayā vejjabrāhmaṇā nāma akkhātā. Nipatāmaseti vadehi dāni, kiṃ tādise brāhmaṇe nipatāma, nimantanatthāya upasaṅkamāma, atthi te etehi atthoti pucchati. Brahmaññāti brāhmaṇadhammato. Na te vuccantīti te bāhitapāpatāya brāhmaṇā nāma na vuccanti.

    கிங்கிணிகாயோதி மஹாராஜ, அபரேபி ப்³ராஹ்மணா அத்தனோ ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மங் ச²ட்³டெ³த்வா ஜீவிகத்தா²ய ராஜராஜமஹாமத்தானங் புரதோ கங்ஸதாளே க³ஹெத்வா வாதெ³ந்தா கா³யந்தா க³ச்ச²ந்தி. பேஸனானிபீதி தா³ஸகம்மகரா விய பேஸனானிபி க³ச்ச²ந்தி. ரத²சரியாஸூதி ரத²ஸிப்பங் ஸிக்க²ந்தி. பரிசாரகஸமாதி தா³ஸகம்மகரஸதி³ஸா. வங்கத³ண்ட³ந்தி வங்கத³ண்ட³கட்ட²ங். பச்சுபெஸ்ஸந்தி ராஜானோதி ராஜராஜமஹாமத்தே படிச்ச ஆக³ம்ம ஸந்தா⁴ய உபஸேவந்தி. கா³மேஸு நிக³மேஸு சாதி தேஸங் நிவேஸனத்³வாரே நிஸீத³ந்தி. நிக்³கா³ஹகஸமாதி நிக்³க³ஹகாரகேஹி ப³லிஸாத⁴கராஜபுரிஸேஹி ஸமா. யதா² தே புரிஸா ‘‘அக்³க³ஹெத்வா ந க³மிஸ்ஸாமா’’தி நிக்³க³ஹங் கத்வா க³ண்ஹந்தியேவ, ததா² ‘‘கா³மே வா வனே வா அலத்³தா⁴ மரந்தாபி ந வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமா’’தி உபவஸந்தி. தேபீதி தேபி ப³லிஸாத⁴கஸதி³ஸா பாபத⁴ம்மா.

    Kiṅkiṇikāyoti mahārāja, aparepi brāhmaṇā attano brāhmaṇadhammaṃ chaḍḍetvā jīvikatthāya rājarājamahāmattānaṃ purato kaṃsatāḷe gahetvā vādentā gāyantā gacchanti. Pesanānipīti dāsakammakarā viya pesanānipi gacchanti. Rathacariyāsūti rathasippaṃ sikkhanti. Paricārakasamāti dāsakammakarasadisā. Vaṅkadaṇḍanti vaṅkadaṇḍakaṭṭhaṃ. Paccupessanti rājānoti rājarājamahāmatte paṭicca āgamma sandhāya upasevanti. Gāmesu nigamesu cāti tesaṃ nivesanadvāre nisīdanti. Niggāhakasamāti niggahakārakehi balisādhakarājapurisehi samā. Yathā te purisā ‘‘aggahetvā na gamissāmā’’ti niggahaṃ katvā gaṇhantiyeva, tathā ‘‘gāme vā vane vā aladdhā marantāpi na vuṭṭhahissāmā’’ti upavasanti. Tepīti tepi balisādhakasadisā pāpadhammā.

    ரஜரேணூஹீதி ரஜேஹி ச பங்ஸூஹி ச ஓகிண்ணா. யாசகாதி த⁴னயாசகா. கா²ணுகா⁴தஸமாதி மலீனஸரீரதாய ஜா²மகெ²த்தே கா²ணுகா⁴தகேஹி பூ⁴மிங் க²ணித்வா ஜா²மகா²ணுகஉத்³த⁴ரணகமனுஸ்ஸேஹி ஸமானா, ‘‘அக்³க³ஹெத்வா ந க³மிஸ்ஸாமா’’தி நிச்சலபா⁴வேன டி²தத்தா நிக²ணித்வா ட²பிதவதிகா²ணுகா வியாதிபி அத்தோ². தேபீதி தேபி ததா² லத்³த⁴ங் த⁴னங் வட்³டி⁴யா பயோஜெத்வா புன ததே²வ டி²தத்தா து³ஸ்ஸீலா ப்³ராஹ்மணா.

    Rajareṇūhīti rajehi ca paṃsūhi ca okiṇṇā. Yācakāti dhanayācakā. Khāṇughātasamāti malīnasarīratāya jhāmakhette khāṇughātakehi bhūmiṃ khaṇitvā jhāmakhāṇukauddharaṇakamanussehi samānā, ‘‘aggahetvā na gamissāmā’’ti niccalabhāvena ṭhitattā nikhaṇitvā ṭhapitavatikhāṇukā viyātipi attho. Tepīti tepi tathā laddhaṃ dhanaṃ vaḍḍhiyā payojetvā puna tatheva ṭhitattā dussīlā brāhmaṇā.

    உச்சு²புடந்தி உச்சு²ஞ்சேவ பா²ணிதபுடஞ்ச. மது⁴அஞ்ஜனந்தி மது⁴ஞ்சேவ அஞ்ஜனஞ்ச. உச்சாவசானீதி மஹக்³க⁴அப்பக்³கா⁴னி. பணியானீதி ப⁴ண்டா³னி. விபணெந்தீதி விக்கிணந்தி. தேபீதி தேபி இமானி எத்தகானி விக்கிணித்வா ஜீவிககப்பகா வாணிஜகப்³ராஹ்மணா. போஸயந்தீதி கோ³ரஸவிக்கயேன ஜீவிககப்பனத்த²ங் போஸெந்தி. பவெச்ச²ந்தீதி அத்தனோ தீ⁴தரோ ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் க³ஹெத்வா பரேஸங் தெ³ந்தி. தே ஏவங் பரேஸங் த³த³மானா விவாஹந்தி நாம, அத்தனோ புத்தானங் அத்தா²ய க³ண்ஹமானா ஆவாஹந்தி நாம. அம்ப³ட்ட²வெஸ்ஸேஹீதி குடும்பி³கேஹி சேவ க³ஹபதீஹி ச ஸமா, தேபி வோஹாரவஸேன ‘‘ப்³ராஹ்மணா’’தி வுச்சந்தி.

    Ucchupuṭanti ucchuñceva phāṇitapuṭañca. Madhuañjananti madhuñceva añjanañca. Uccāvacānīti mahagghaappagghāni. Paṇiyānīti bhaṇḍāni. Vipaṇentīti vikkiṇanti. Tepīti tepi imāni ettakāni vikkiṇitvā jīvikakappakā vāṇijakabrāhmaṇā. Posayantīti gorasavikkayena jīvikakappanatthaṃ posenti. Pavecchantīti attano dhītaro hiraññasuvaṇṇaṃ gahetvā paresaṃ denti. Te evaṃ paresaṃ dadamānā vivāhanti nāma, attano puttānaṃ atthāya gaṇhamānā āvāhanti nāma. Ambaṭṭhavessehīti kuṭumbikehi ceva gahapatīhi ca samā, tepi vohāravasena ‘‘brāhmaṇā’’ti vuccanti.

    நிக்கி²த்தபி⁴க்க²ந்தி கா³மபுரோஹிதா ஹுத்வா அத்தனோ அத்தா²ய நிப³த்³த⁴பி⁴க்க²ங். ப³ஹூ தேதி ப³ஹூ ஜனா ஏதே கா³மபுரோஹிதே நக்க²த்தமுஹுத்தமங்க³லானி புச்ச²ந்தி. அண்ட³ச்சே²தா³ நிலஞ்ச²காதி ப⁴திங் க³ஹெத்வா ப³லிப³த்³தா³னங் அண்ட³ச்சே²த³கா சேவ திஸூலாதி³அங்ககரணேன லஞ்ச²கா ச, லக்க²ணகாரகாதி அத்தோ². தத்தா²தி தேஸங் கா³மபுரோஹிதானங் கே³ஹேஸு மங்ஸவிக்கிணனத்த²ங் ஏதே பஸுஆத³யோபி ஹஞ்ஞந்தி. தேபீதி தேபி கோ³கா⁴தகஸமா ப்³ராஹ்மணாதி வுச்சந்தி.

    Nikkhittabhikkhanti gāmapurohitā hutvā attano atthāya nibaddhabhikkhaṃ. Bahū teti bahū janā ete gāmapurohite nakkhattamuhuttamaṅgalāni pucchanti. Aṇḍacchedā nilañchakāti bhatiṃ gahetvā balibaddānaṃ aṇḍacchedakā ceva tisūlādiaṅkakaraṇena lañchakā ca, lakkhaṇakārakāti attho. Tatthāti tesaṃ gāmapurohitānaṃ gehesu maṃsavikkiṇanatthaṃ ete pasuādayopi haññanti. Tepīti tepi goghātakasamā brāhmaṇāti vuccanti.

    அஸிசம்மந்தி அஸிலட்டி²ஞ்சேவ கண்ட³வாரணஞ்ச. வெஸ்ஸபதே²ஸூதி வாணிஜானங் க³மனமக்³கே³ஸு. ஸத்த²ங் அப்³பா³ஹயந்தீதி ஸத்த²வாஹானங் ஹத்த²தோ ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி க³ஹெத்வா ஸத்தே² சோராடவிங் அதிபா³ஹெந்தி. கோ³பனிஸாதே³ஹீதி கோ³பாலகேஹி சேவ நிஸாதே³ஹி ச கா³மகா⁴தகசோரேஹி ஸமாதி வுத்தங். தேபீதி தேபி ஏவரூபா ப்³ராஹ்மணாதி வுச்சந்தி. குடானி காரயந்தி தேதி கூடபாஸாதீ³னி ரோபெந்தி. ஸஸபி³ளாரேதி ஸஸே சேவ பி³ளாரே ச. ஏதேன த²லசரே மிகே³ த³ஸ்ஸேதி. ஆகோ³தா⁴ மச்ச²கச்ச²பந்தி த²லஜேஸு தாவ ஆகோ³த⁴தோ மஹந்தே ச கு²த்³த³கே ச பாணயோ பா³தெ⁴ந்தி மாரெந்தி, ஜலஜேஸு மச்ச²கச்ச²பே. தேபீதி தேபி லுத்³த³கஸமா ப்³ராஹ்மணாதி வுச்சந்தி.

    Asicammanti asilaṭṭhiñceva kaṇḍavāraṇañca. Vessapathesūti vāṇijānaṃ gamanamaggesu. Satthaṃ abbāhayantīti satthavāhānaṃ hatthato satampi sahassampi gahetvā satthe corāṭaviṃ atibāhenti. Gopanisādehīti gopālakehi ceva nisādehi ca gāmaghātakacorehi samāti vuttaṃ. Tepīti tepi evarūpā brāhmaṇāti vuccanti. Kuṭāni kārayanti teti kūṭapāsādīni ropenti. Sasabiḷāreti sase ceva biḷāre ca. Etena thalacare mige dasseti. Āgodhā macchakacchapanti thalajesu tāva āgodhato mahante ca khuddake ca pāṇayo bādhenti mārenti, jalajesu macchakacchape. Tepīti tepi luddakasamā brāhmaṇāti vuccanti.

    அஞ்ஞே த⁴னஸ்ஸ காமா ஹீதி அபரே ப்³ராஹ்மணா த⁴னங் பத்தெ²ந்தா. ஹெட்டா²மஞ்சே பஸக்கிதாதி ‘‘கலிபவாஹகம்மங் காரெஸ்ஸாமா’’தி ரதனமயங் மஞ்சங் காரெத்வா தஸ்ஸ ஹெட்டா² நிபன்னா அச்ச²ந்தி. அத² நேஸங் ஸோமயாகே³ உபட்டி²தே ராஜானோ உபரி நஹாயந்தி, தே கிர ஸோமயாகே³ நிட்டி²தே ஆக³ந்த்வா தஸ்மிங் மஞ்சே நிஸீத³ந்தி. அத² நே அஞ்ஞே ப்³ராஹ்மணா ‘‘கலிங் பவாஹெஸ்ஸாமா’’தி நஹாபெந்தி. ரதனமஞ்சோ சேவ ரஞ்ஞோ ராஜாலங்காரோ ச ஸப்³போ³ ஹெட்டா²மஞ்சே நிபன்னஸ்ஸேவ ஹோதி. தேபீதி தேபி மலமஜ்ஜகேஹி நஹாபிதேஹி ஸதி³ஸா ப்³ராஹ்மணாதி வுச்சந்தி.

    Aññedhanassa kāmā hīti apare brāhmaṇā dhanaṃ patthentā. Heṭṭhāmañce pasakkitāti ‘‘kalipavāhakammaṃ kāressāmā’’ti ratanamayaṃ mañcaṃ kāretvā tassa heṭṭhā nipannā acchanti. Atha nesaṃ somayāge upaṭṭhite rājāno upari nahāyanti, te kira somayāge niṭṭhite āgantvā tasmiṃ mañce nisīdanti. Atha ne aññe brāhmaṇā ‘‘kaliṃ pavāhessāmā’’ti nahāpenti. Ratanamañco ceva rañño rājālaṅkāro ca sabbo heṭṭhāmañce nipannasseva hoti. Tepīti tepi malamajjakehi nahāpitehi sadisā brāhmaṇāti vuccanti.

    ஏவஞ்சிமே வோஹாரமத்தப்³ராஹ்மணே த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பரமத்த²ப்³ராஹ்மணே த³ஸ்ஸெந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evañcime vohāramattabrāhmaṇe dassetvā idāni paramatthabrāhmaṇe dassento dve gāthā abhāsi –

    267.

    267.

    ‘‘அத்தி² கோ² ப்³ராஹ்மணா தே³வ, ஸீலவந்தோ ப³ஹுஸ்ஸுதா;

    ‘‘Atthi kho brāhmaṇā deva, sīlavanto bahussutā;

    விரதா மேது²னா த⁴ம்மா, யே தே பு⁴ஞ்ஜெய்யு போ⁴ஜனங்.

    Viratā methunā dhammā, ye te bhuñjeyyu bhojanaṃ.

    268.

    268.

    ‘‘ஏகஞ்ச ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, ந ச மஜ்ஜங் பிவந்தி தே;

    ‘‘Ekañca bhattaṃ bhuñjanti, na ca majjaṃ pivanti te;

    அக்கா²தா தே மஹாராஜ, தாதி³ஸே நிபதாமஸே’’தி.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase’’ti.

    தத்த² ஸீலவந்தோதி அரியஸீலேன ஸமன்னாக³தா. ப³ஹுஸ்ஸுதாதி படிவேத⁴பா³ஹுஸச்சேன ஸமன்னாக³தா. தாதி³ஸேதி ஏவரூபே பா³ஹிதபாபே பச்சேகபு³த்³த⁴ப்³ராஹ்மணே நிமந்தனத்தா²ய உபஸங்கமாமாதி.

    Tattha sīlavantoti ariyasīlena samannāgatā. Bahussutāti paṭivedhabāhusaccena samannāgatā. Tādiseti evarūpe bāhitapāpe paccekabuddhabrāhmaṇe nimantanatthāya upasaṅkamāmāti.

    ராஜா தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா புச்சி² ‘‘ஸம்ம விது⁴ர, ஏவரூபா அக்³க³த³க்கி²ணெய்யா ப்³ராஹ்மணா கஹங் வஸந்தீ’’தி? உத்தரஹிமவந்தே நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரே, மஹாராஜாதி. ‘‘தேன ஹி, பண்டி³த, தவ ப³லேன மய்ஹங் தே ப்³ராஹ்மணே பரியேஸா’’தி துட்ட²மானஸோ கா³த²மாஹ –

    Rājā tassa kathaṃ sutvā pucchi ‘‘samma vidhura, evarūpā aggadakkhiṇeyyā brāhmaṇā kahaṃ vasantī’’ti? Uttarahimavante nandamūlakapabbhāre, mahārājāti. ‘‘Tena hi, paṇḍita, tava balena mayhaṃ te brāhmaṇe pariyesā’’ti tuṭṭhamānaso gāthamāha –

    269.

    269.

    ‘‘ஏதே கோ² ப்³ராஹ்மணா விது⁴ர, ஸீஸவந்தோ ப³ஹுஸ்ஸுதா;

    ‘‘Ete kho brāhmaṇā vidhura, sīsavanto bahussutā;

    ஏதே விது⁴ர பரியேஸ, கி²ப்பஞ்ச நே நிமந்தயா’’தி.

    Ete vidhura pariyesa, khippañca ne nimantayā’’ti.

    மஹாஸத்தோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தஸ்ஸ வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, நக³ரங் அலங்காராபெத்வா ஸப்³பே³ நக³ரவாஸினோ தா³னங் த³த்வா உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய ஸமாதி³ன்னஸீலா ஹொந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபெத்வா ‘‘தும்ஹேபி ஸத்³தி⁴ங் பரிஜனேன உபோஸத²ங் ஸமாதி³யதா²’’தி வத்வா ஸயங் பாதோவ பு⁴ஞ்ஜித்வா உபோஸத²ங் ஸமாதா³ய ஸாயன்ஹஸமயே ஜாதிபுப்ப²புண்ணங் ஸுவண்ணஸமுக்³க³ங் ஆஹராபெத்வா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சபதிட்டி²தங் பதிட்ட²ஹித்வா பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா வந்தி³த்வா ‘‘உத்தரஹிமவந்தே நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரவாஸினோ பஞ்சஸதா பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஸ்வே அம்ஹாகங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹந்தூ’’தி நிமந்தெத்வா ஆகாஸே அட்ட² புப்ப²முட்டி²யோ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ததா³ தத்த² பஞ்சஸதா பச்சேகபு³த்³தா⁴ வஸந்தி, புப்பா²னி க³ந்த்வா தேஸங் உபரி பதிங்ஸு. தே ஆவஜ்ஜெந்தா தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘மாரிஸா, விது⁴ரபண்டி³தேன நிமந்திதம்ஹ, ந கோ² பனேஸ இத்தரஸத்தோ, பு³த்³த⁴ங்குரோ ஏஸ, இமஸ்மிங்யேவ கப்பே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, கரிஸ்ஸாமஸ்ஸ ஸங்க³ஹ’’ந்தி நிமந்தனங் அதி⁴வாஸயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ புப்பா²னங் அனாக³மனஸஞ்ஞாய அதி⁴வாஸிதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘மஹாராஜ, ஸ்வே பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஆக³மிஸ்ஸந்தி, ஸக்காரஸம்மானங் கரோஹீ’’தி ஆஹ. ராஜா புனதி³வஸே மஹாஸக்காரங் கத்வா மஹாதலே மஹாரஹானி ஆஸனானி பஞ்ஞபேஸி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ அனோதத்தத³ஹே கதஸரீரபடிஜக்³க³னா வேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா ஆகாஸேனாக³ந்த்வா ராஜங்க³ணே ஓதரிங்ஸு. ராஜா ச போ³தி⁴ஸத்தோ ச பஸன்னமானஸா தேஸங் ஹத்த²தோ பத்தானி க³ஹெத்வா பாஸாத³ங் ஆரோபெத்வா நிஸீதா³பெத்வா த³க்கி²ணோத³கங் த³த்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸிங்ஸு. ப⁴த்தகிச்சபரியோஸானே ச புனதி³வஸத்தா²யாதி ஏவங் ஸத்த தி³வஸே நிமந்தெத்வா மஹாதா³னங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸப்³ப³பரிக்கா²ரே அத³ங்ஸு. தே அனுமோத³னங் கத்வா ஆகாஸேன தத்தே²வ க³தா, பரிக்கா²ராபி தேஹி ஸத்³தி⁴ங்யேவ க³தா.

    Mahāsatto ‘‘sādhū’’ti tassa vacanaṃ sampaṭicchitvā ‘‘tena hi, mahārāja, nagaraṃ alaṅkārāpetvā sabbe nagaravāsino dānaṃ datvā uposathaṃ adhiṭṭhāya samādinnasīlā hontū’’ti bheriṃ carāpetvā ‘‘tumhepi saddhiṃ parijanena uposathaṃ samādiyathā’’ti vatvā sayaṃ pātova bhuñjitvā uposathaṃ samādāya sāyanhasamaye jātipupphapuṇṇaṃ suvaṇṇasamuggaṃ āharāpetvā raññā saddhiṃ pañcapatiṭṭhitaṃ patiṭṭhahitvā paccekabuddhānaṃ guṇe anussaritvā vanditvā ‘‘uttarahimavante nandamūlakapabbhāravāsino pañcasatā paccekabuddhā sve amhākaṃ bhikkhaṃ gaṇhantū’’ti nimantetvā ākāse aṭṭha pupphamuṭṭhiyo vissajjesi. Tadā tattha pañcasatā paccekabuddhā vasanti, pupphāni gantvā tesaṃ upari patiṃsu. Te āvajjentā taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘mārisā, vidhurapaṇḍitena nimantitamha, na kho panesa ittarasatto, buddhaṅkuro esa, imasmiṃyeva kappe buddho bhavissati, karissāmassa saṅgaha’’nti nimantanaṃ adhivāsayiṃsu. Mahāsatto pupphānaṃ anāgamanasaññāya adhivāsitabhāvaṃ ñatvā ‘‘mahārāja, sve paccekabuddhā āgamissanti, sakkārasammānaṃ karohī’’ti āha. Rājā punadivase mahāsakkāraṃ katvā mahātale mahārahāni āsanāni paññapesi. Paccekabuddhā anotattadahe katasarīrapaṭijagganā velaṃ sallakkhetvā ākāsenāgantvā rājaṅgaṇe otariṃsu. Rājā ca bodhisatto ca pasannamānasā tesaṃ hatthato pattāni gahetvā pāsādaṃ āropetvā nisīdāpetvā dakkhiṇodakaṃ datvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisiṃsu. Bhattakiccapariyosāne ca punadivasatthāyāti evaṃ satta divase nimantetvā mahādānaṃ datvā sattame divase sabbaparikkhāre adaṃsu. Te anumodanaṃ katvā ākāsena tattheva gatā, parikkhārāpi tehi saddhiṃyeva gatā.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, கோஸலரஞ்ஞோ மம உபட்டா²கஸ்ஸ ஸதோ விசெய்யதா³னங் தா³துங், போராணகபண்டி³தா அனுப்பன்னேபி பு³த்³தே⁴ தா³னங் அத³ங்ஸுயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, விது⁴ரபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, kosalarañño mama upaṭṭhākassa sato viceyyadānaṃ dātuṃ, porāṇakapaṇḍitā anuppannepi buddhe dānaṃ adaṃsuyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, vidhurapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    த³ஸப்³ராஹ்மணஜாதகவண்ணனா த்³வாத³ஸமா.

    Dasabrāhmaṇajātakavaṇṇanā dvādasamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 495. த³ஸப்³ராஹ்மணஜாதகங் • 495. Dasabrāhmaṇajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact