Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸம்மோஹவினோத³னீ-அட்ட²கதா² • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā

    (10.) த³ஸகனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (10.) Dasakaniddesavaṇṇanā

    பட²மப³லனித்³தே³ஸோ

    Paṭhamabalaniddeso

    809. த³ஸவிதே⁴ன ஞாணவத்து²னித்³தே³ஸே அட்டா²னந்தி ஹேதுபடிக்கே²போ. அனவகாஸோதி பச்சயபடிக்கே²போ. உப⁴யேனாபி காரணமேவ படிக்கி²பதி. காரணஞ்ஹி ததா³யத்தவுத்திதாய அத்தனோ ப²லஸ்ஸ டா²னந்தி ச அவகாஸோதி ச வுச்சதி. ந்தி யேன காரணேன. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோதி மக்³க³தி³ட்டி²யா ஸம்பன்னோ ஸோதாபன்னோ அரியஸாவகோ. கஞ்சி ஸங்கா²ரந்தி சதுபூ⁴மகேஸு ஸங்க²தஸங்கா²ரேஸு கஞ்சி ஏகங் ஸங்கா²ரம்பி. நிச்சதோ உபக³ச்செ²ய்யாதி நிச்சோதி க³ண்ஹெய்ய. நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீதி ஏதங் காரணங் நத்தி², ந உபலப்³ப⁴தி. யங் புது²ஜ்ஜனோதி யேன காரணேன புது²ஜ்ஜனோ. டா²னமேதங் விஜ்ஜதீதி ஏதங் காரணங் அத்தி²; ஸஸ்ஸததி³ட்டி²யா ஹி ஸோ தேபூ⁴மகேஸு ஸங்கா²ரேஸு கஞ்சி ஸங்கா²ரங் நிச்சதோ க³ண்ஹெய்யாதி அத்தோ². சதுத்த²பூ⁴மகஸங்கா²ரோ பன தேஜுஸ்ஸத³த்தா தி³வஸங் ஸந்தத்தோ அயோகு³ளோ விய மக்கி²கானங் தி³ட்டி²யா வா அஞ்ஞேஸங் வா அகுஸலானங் ஆரம்மணங் ந ஹோதி. இமினா நயேன கஞ்சி ஸங்கா²ரங் ஸுக²தோதிஆதீ³ஸுபி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸுக²தோ உபக³ச்செ²ய்யாதி ‘‘ஏகந்தஸுகீ² அத்தா ஹோதி அரோகோ³ பரம்மரணா’’தி (ம॰ நி॰ 3.21) ஏவங் அத்ததி³ட்டி²வஸேன ஸுக²தோ கா³ஹங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். தி³ட்டி²விப்பயுத்தசித்தேன பன அரியஸாவகோ பரிளாஹாபி⁴பூ⁴தோ பரிளாஹவூபஸமத்த²ங், மத்தஹத்தீ²பரிதாஸிதோ விய, ஸுசிகாமோ பொக்க²ப்³ராஹ்மணோ கூ³த²ங் கஞ்சி ஸங்கா²ரங் ஸுக²தோ உபக³ச்ச²தி. அத்தவாதே³ கஸிணாதி³பண்ணத்திஸங்க³ஹத்த²ங் ஸங்கா²ரந்தி அவத்வா கஞ்சி த⁴ம்மந்தி வுத்தங். இதா⁴பி அரியஸாவகஸ்ஸ சதுபூ⁴மகவஸேன பரிச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³, புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ தேபூ⁴மகவஸேன; ஸப்³ப³வாரேஸு வா அரியஸாவகஸ்ஸாபி தேபூ⁴மகவஸேனேவ பரிச்சே²தோ³ வட்டதி. யங் யஞ்ஹி புது²ஜ்ஜனோ க³ண்ஹாதி, ததோ ததோ அரியஸாவகோ கா³ஹங் வினிவேடே²தி. புது²ஜ்ஜனோ ஹி யங் யங் நிச்சங் ஸுக²ங் அத்தாதி க³ண்ஹாதி, தங் தங் அரியஸாவகோ அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி க³ண்ஹந்தோ கா³ஹங் வினிவேடே²தி.

    809. Dasavidhena ñāṇavatthuniddese aṭṭhānanti hetupaṭikkhepo. Anavakāsoti paccayapaṭikkhepo. Ubhayenāpi kāraṇameva paṭikkhipati. Kāraṇañhi tadāyattavuttitāya attano phalassa ṭhānanti ca avakāsoti ca vuccati. Yanti yena kāraṇena. Diṭṭhisampannoti maggadiṭṭhiyā sampanno sotāpanno ariyasāvako. Kañcisaṅkhāranti catubhūmakesu saṅkhatasaṅkhāresu kañci ekaṃ saṅkhārampi. Niccato upagaccheyyāti niccoti gaṇheyya. Netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti etaṃ kāraṇaṃ natthi, na upalabbhati. Yaṃ puthujjanoti yena kāraṇena puthujjano. Ṭhānametaṃ vijjatīti etaṃ kāraṇaṃ atthi; sassatadiṭṭhiyā hi so tebhūmakesu saṅkhāresu kañci saṅkhāraṃ niccato gaṇheyyāti attho. Catutthabhūmakasaṅkhāro pana tejussadattā divasaṃ santatto ayoguḷo viya makkhikānaṃ diṭṭhiyā vā aññesaṃ vā akusalānaṃ ārammaṇaṃ na hoti. Iminā nayena kañci saṅkhāraṃ sukhatotiādīsupi attho veditabbo. Sukhato upagaccheyyāti ‘‘ekantasukhī attā hoti arogo parammaraṇā’’ti (ma. ni. 3.21) evaṃ attadiṭṭhivasena sukhato gāhaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Diṭṭhivippayuttacittena pana ariyasāvako pariḷāhābhibhūto pariḷāhavūpasamatthaṃ, mattahatthīparitāsito viya, sucikāmo pokkhabrāhmaṇo gūthaṃ kañci saṅkhāraṃ sukhato upagacchati. Attavāde kasiṇādipaṇṇattisaṅgahatthaṃ saṅkhāranti avatvā kañci dhammanti vuttaṃ. Idhāpi ariyasāvakassa catubhūmakavasena paricchedo veditabbo, puthujjanassa tebhūmakavasena; sabbavāresu vā ariyasāvakassāpi tebhūmakavaseneva paricchedo vaṭṭati. Yaṃ yañhi puthujjano gaṇhāti, tato tato ariyasāvako gāhaṃ viniveṭheti. Puthujjano hi yaṃ yaṃ niccaṃ sukhaṃ attāti gaṇhāti, taṃ taṃ ariyasāvako aniccaṃ dukkhaṃ anattāti gaṇhanto gāhaṃ viniveṭheti.

    மாதரந்திஆதீ³ஸு ஜனிகாவ மாதா. மனுஸ்ஸபூ⁴தோவ கீ²ணாஸவோ அரஹாதி அதி⁴ப்பேதோ. கிங் பன அரியஸாவகோ அஞ்ஞங் ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி? ஏதம்பி அட்டா²னங். ஸசேபி ப⁴வந்தரக³தங் அரியஸாவகங் அத்தனோ அரியஸாவகபா⁴வங் அஜானந்தம்பி கோசி ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘இமங் குந்த²கிபில்லிகங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா ஸகலசக்கவாளக³ப்³பே⁴ சக்கவத்திரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’தி, நேவ ஸோ தங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய. அத² வாபி நங் ஏவங் வதெ³ய்யுங் – ‘ஸசே இமங் ந கா⁴தெஸ்ஸஸி, ஸீஸங் தே சி²ந்தி³ஸ்ஸாமா’தி, ஸீஸமேவஸ்ஸ சி²ந்தெ³ய்யுங், நேவ ஸோ தங் கா⁴தெய்ய. புது²ஜ்ஜனபா⁴வஸ்ஸ பன மஹாஸாவஜ்ஜபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் அரியஸாவகஸ்ஸ ச ப³லதீ³பனத்த²மேதங் வுத்தங். அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – ஸாவஜ்ஜோ புது²ஜ்ஜனபா⁴வோ, யத்ர ஹி நாம புது²ஜ்ஜனோ மாதுகா⁴தாதீ³னிபி ஆனந்தரியானி கரிஸ்ஸதி. மஹாப³லோ அரியஸாவகோ; ஸோ ஏதானி கம்மானி ந கரோதீதி.

    Mātarantiādīsu janikāva mātā. Manussabhūtova khīṇāsavo arahāti adhippeto. Kiṃ pana ariyasāvako aññaṃ jīvitā voropeyyāti? Etampi aṭṭhānaṃ. Sacepi bhavantaragataṃ ariyasāvakaṃ attano ariyasāvakabhāvaṃ ajānantampi koci evaṃ vadeyya – ‘imaṃ kunthakipillikaṃ jīvitā voropetvā sakalacakkavāḷagabbhe cakkavattirajjaṃ paṭipajjāhī’ti, neva so taṃ jīvitā voropeyya. Atha vāpi naṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘sace imaṃ na ghātessasi, sīsaṃ te chindissāmā’ti, sīsamevassa chindeyyuṃ, neva so taṃ ghāteyya. Puthujjanabhāvassa pana mahāsāvajjabhāvadassanatthaṃ ariyasāvakassa ca baladīpanatthametaṃ vuttaṃ. Ayañhettha adhippāyo – sāvajjo puthujjanabhāvo, yatra hi nāma puthujjano mātughātādīnipi ānantariyāni karissati. Mahābalo ariyasāvako; so etāni kammāni na karotīti.

    பது³ட்டே²ன சித்தேனாதி தோ³ஸஸம்பயுத்தேன வத⁴கசித்தேன. லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்யாதி ஜீவமானகஸரீரே கு²த்³த³கமக்கி²காய பிவனமத்தம்பி லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்ய. ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி ஸமானஸங்வாஸகங் ஸமானஸீமாயங் டி²தங் பஞ்சஹி காரணேஹி ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்ய, வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘பஞ்சஹுபாலி, ஆகாரேஹி ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதி – கம்மேன, உத்³தே³ஸேன, வோஹரந்தோ, அனுஸ்ஸாவனேன, ஸலாகக்³கா³ஹேனா’’தி (பரி॰ 458).

    Paduṭṭhena cittenāti dosasampayuttena vadhakacittena. Lohitaṃ uppādeyyāti jīvamānakasarīre khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ uppādeyya. Saṅghaṃ bhindeyyāti samānasaṃvāsakaṃ samānasīmāyaṃ ṭhitaṃ pañcahi kāraṇehi saṅghaṃ bhindeyya, vuttañhetaṃ – ‘‘pañcahupāli, ākārehi saṅgho bhijjati – kammena, uddesena, voharanto, anussāvanena, salākaggāhenā’’ti (pari. 458).

    தத்த² ‘கம்மேனா’தி அபலோகனாதீ³ஸு சதூஸு கம்மேஸு அஞ்ஞதரேன கம்மேன. ‘உத்³தே³ஸேனா’தி பஞ்சஸு பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸேஸு அஞ்ஞதரேன உத்³தே³ஸேன. ‘வோஹரந்தோ’தி கத²யந்தோ, தாஹி தாஹி உப்பத்தீஹி ‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’திஆதீ³னி அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி தீ³பெந்தோ. ‘அனுஸ்ஸாவனேனா’தி ‘நனு தும்ஹே ஜானாத² மய்ஹங் உச்சாகுலா பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ப³ஹுஸ்ஸுதபா⁴வஞ்ச! மாதி³ஸோ நாம உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் ஸத்து²ஸாஸனங் கா³ஹெய்யாதி சித்தம்பி உப்பாதே³துங் தும்ஹாகங் ந யுத்தங். கிங் மய்ஹங் அவீசி நீலுப்பலவனங் விய ஸீதலோ? கிமஹங் அபாயதோ ந பா⁴யாமீ’திஆதி³னா நயேன கண்ணமூலே வசீபே⁴த³ங் கத்வா அனுஸ்ஸாவனேன . ‘ஸலாகக்³கா³ஹேனா’தி ஏவங் அனுஸ்ஸாவெத்வா தேஸங் சித்தங் உபத்த²ம்பெ⁴த்வா அனிவத்தனத⁴ம்மே கத்வா ‘‘க³ண்ஹத² இமங் ஸலாக’’ந்தி ஸலாகக்³கா³ஹேன. எத்த² ச கம்மமேவ உத்³தே³ஸோ வா பமாணங் வோஹாரானுஸ்ஸாவனஸலாகக்³கா³ஹா பன புப்³ப³பா⁴கா³. அட்டா²ரஸவத்து²தீ³பனவஸேன ஹி வோஹரந்தேன தத்த² ருசிஜனநத்த²ங் அனுஸ்ஸாவெத்வா ஸலாகாய கா³ஹிதாயபி அபி⁴ன்னோவ ஹோதி ஸங்கோ⁴. யதா³ பன ஏவங் சத்தாரோ வா அதிரேகா வா ஸலாகங் கா³ஹெத்வா ஆவேணிகங் கம்மங் வா உத்³தே³ஸங் வா கரொந்தி, ததா³ ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோ நாம ஹோதி.

    Tattha ‘kammenā’ti apalokanādīsu catūsu kammesu aññatarena kammena. ‘Uddesenā’ti pañcasu pātimokkhuddesesu aññatarena uddesena. ‘Voharanto’ti kathayanto, tāhi tāhi uppattīhi ‘adhammaṃ dhammo’tiādīni aṭṭhārasa bhedakaravatthūni dīpento. ‘Anussāvanenā’ti ‘nanu tumhe jānātha mayhaṃ uccākulā pabbajitabhāvaṃ bahussutabhāvañca! Mādiso nāma uddhammaṃ ubbinayaṃ satthusāsanaṃ gāheyyāti cittampi uppādetuṃ tumhākaṃ na yuttaṃ. Kiṃ mayhaṃ avīci nīluppalavanaṃ viya sītalo? Kimahaṃ apāyato na bhāyāmī’tiādinā nayena kaṇṇamūle vacībhedaṃ katvā anussāvanena . ‘Salākaggāhenā’ti evaṃ anussāvetvā tesaṃ cittaṃ upatthambhetvā anivattanadhamme katvā ‘‘gaṇhatha imaṃ salāka’’nti salākaggāhena. Ettha ca kammameva uddeso vā pamāṇaṃ vohārānussāvanasalākaggāhā pana pubbabhāgā. Aṭṭhārasavatthudīpanavasena hi voharantena tattha rucijananatthaṃ anussāvetvā salākāya gāhitāyapi abhinnova hoti saṅgho. Yadā pana evaṃ cattāro vā atirekā vā salākaṃ gāhetvā āveṇikaṃ kammaṃ vā uddesaṃ vā karonti, tadā saṅgho bhinno nāma hoti.

    ஏவங் தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. எத்தாவதா மாதுகா⁴தாதீ³னி பஞ்ச ஆனந்தரியகம்மானி த³ஸ்ஸிதானி ஹொந்தி, யானி புது²ஜ்ஜனோ கரோதி, ந அரியஸாவகோ. தேஸங் ஆவிபா⁴வத்த²ங் –

    Evaṃ diṭṭhisampanno puggalo saṅghaṃ bhindeyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ettāvatā mātughātādīni pañca ānantariyakammāni dassitāni honti, yāni puthujjano karoti, na ariyasāvako. Tesaṃ āvibhāvatthaṃ –

    கம்மதோ த்³வாரதோ சேவ, கப்பட்டி²தியதோ ததா²;

    Kammato dvārato ceva, kappaṭṭhitiyato tathā;

    பாகஸாதா⁴ரணாதீ³ஹி, விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Pākasādhāraṇādīhi, viññātabbo vinicchayo.

    தத்த² ‘கம்மதோ’ தாவ – எத்த² ஹி மனுஸ்ஸபூ⁴தஸ்ஸேவ மனுஸ்ஸபூ⁴தங் மாதரங் வா பிதரங் வா அபி பரிவத்தலிங்க³ங் ஜீவிதா வோரோபெந்தஸ்ஸ கம்மங் ஆனந்தரியங் ஹோதி. தஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹிஸ்ஸாமீ’தி ஸகலசக்கவாளங் மஹாசேதியப்பமாணேஹி கஞ்சனதூ²பேஹி பூரெத்வாபி, ஸகலசக்கவாளங் பூரெத்வா நிஸின்னபி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் த³த்வாபி, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸங்கா⁴டிகண்ணங் அமுஞ்சித்வாவ விசரித்வாபி, காயஸ்ஸ பே⁴தா³ நிரயமேவ உபபஜ்ஜதி. யோ பன ஸயங் மனுஸ்ஸபூ⁴தோ திரச்சா²னபூ⁴தங் மாதரங் வா பிதரங் வா, ஸயங் வா திரச்சா²னபூ⁴தோ மனுஸ்ஸபூ⁴தங், திரச்சா²னபூ⁴தோயேவ வா திரச்சா²னபூ⁴தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, தஸ்ஸ கம்மங் ஆனந்தரியங் ந ஹோதி, கம்மங் பன பா⁴ரியங் ஹோதி, ஆனந்தரியங் ஆஹச்சேவ திட்ட²தி. மனுஸ்ஸஜாதிகானங் பன வஸேன அயங் பஞ்ஹோ கதி²தோ.

    Tattha ‘kammato’ tāva – ettha hi manussabhūtasseva manussabhūtaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā api parivattaliṅgaṃ jīvitā voropentassa kammaṃ ānantariyaṃ hoti. Tassa vipākaṃ paṭibāhissāmī’ti sakalacakkavāḷaṃ mahācetiyappamāṇehi kañcanathūpehi pūretvāpi, sakalacakkavāḷaṃ pūretvā nisinnabhikkhusaṅghassa mahādānaṃ datvāpi, buddhassa bhagavato saṅghāṭikaṇṇaṃ amuñcitvāva vicaritvāpi, kāyassa bhedā nirayameva upapajjati. Yo pana sayaṃ manussabhūto tiracchānabhūtaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā, sayaṃ vā tiracchānabhūto manussabhūtaṃ, tiracchānabhūtoyeva vā tiracchānabhūtaṃ jīvitā voropeti, tassa kammaṃ ānantariyaṃ na hoti, kammaṃ pana bhāriyaṃ hoti, ānantariyaṃ āhacceva tiṭṭhati. Manussajātikānaṃ pana vasena ayaṃ pañho kathito.

    எத்த² ஏளகசதுக்கங், ஸங்கா³மசதுக்கங், சோரசதுக்கஞ்ச கதே²தப்³ப³ங். ‘ஏளகங் மாரேமீ’தி அபி⁴ஸந்தி⁴னாபி ஹி ஏளகட்டா²னே டி²தங் மனுஸ்ஸோ மனுஸ்ஸபூ⁴தங் மாதரங் வா பிதரங் வா மாரெந்தோ ஆனந்தரியங் பு²ஸதி. ஏளகாபி⁴ஸந்தி⁴னா பன மாதாபிதிஅபி⁴ஸந்தி⁴னா வா ஏளகங் மாரெந்தோ ஆனந்தரியங் ந பு²ஸதி. மாதாபிதிஅபி⁴ஸந்தி⁴னா மாதாபிதரோ மாரெந்தோ பு²ஸதேவ. ஏஸ நயோ இதரஸ்மிம்பி சதுக்கத்³வயே. யதா² ச மாதாபிதூஸு, ஏவங் அரஹந்தேபி ஏதானி சதுக்கானி வேதி³தப்³பா³னி. மனுஸ்ஸஅரஹந்தமேவ ச மாரெத்வா ஆனந்தரியங் பு²ஸதி, ந யக்க²பூ⁴தங்; கம்மங் பன பா⁴ரியங் ஆனந்தரியஸதி³ஸமேவ. மனுஸ்ஸஅரஹந்தஸ்ஸ ச புது²ஜ்ஜனகாலேயேவ ஸத்த²ப்பஹாரே வா விஸே வா தி³ன்னேபி யதி³ ஸோ அரஹத்தங் பத்வா தேனேவ மரதி, அரஹந்தகா⁴தோ ஹோதியேவ. யங் பன புது²ஜ்ஜனகாலே தி³ன்னங் தா³னங் அரஹத்தங் பத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, புது²ஜ்ஜனஸ்ஸேவ தங் தி³ன்னங் ஹோதி. ஸேஸஅரியபுக்³க³லே மாரெந்தஸ்ஸ ஆனந்தரியங் நத்தி², கம்மங் பன பா⁴ரியங் ஆனந்தரியஸதி³ஸமேவ.

    Ettha eḷakacatukkaṃ, saṅgāmacatukkaṃ, coracatukkañca kathetabbaṃ. ‘Eḷakaṃ māremī’ti abhisandhināpi hi eḷakaṭṭhāne ṭhitaṃ manusso manussabhūtaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā mārento ānantariyaṃ phusati. Eḷakābhisandhinā pana mātāpitiabhisandhinā vā eḷakaṃ mārento ānantariyaṃ na phusati. Mātāpitiabhisandhinā mātāpitaro mārento phusateva. Esa nayo itarasmimpi catukkadvaye. Yathā ca mātāpitūsu, evaṃ arahantepi etāni catukkāni veditabbāni. Manussaarahantameva ca māretvā ānantariyaṃ phusati, na yakkhabhūtaṃ; kammaṃ pana bhāriyaṃ ānantariyasadisameva. Manussaarahantassa ca puthujjanakāleyeva satthappahāre vā vise vā dinnepi yadi so arahattaṃ patvā teneva marati, arahantaghāto hotiyeva. Yaṃ pana puthujjanakāle dinnaṃ dānaṃ arahattaṃ patvā paribhuñjati, puthujjanasseva taṃ dinnaṃ hoti. Sesaariyapuggale mārentassa ānantariyaṃ natthi, kammaṃ pana bhāriyaṃ ānantariyasadisameva.

    லோஹிதுப்பாதே³ ததா²க³தஸ்ஸ அபே⁴ஜ்ஜகாயதாய பரூபக்கமேன சம்மச்சே²த³ங் கத்வா லோஹிதபக்³க⁴ரணங் நாம நத்தி². ஸரீரஸ்ஸ பன அந்தோயேவ ஏகஸ்மிங் டா²னே லோஹிதங் ஸமோஸரதி. தே³வத³த்தேன படிவித்³த⁴ஸிலாதோ பி⁴ஜ்ஜித்வா க³தா ஸகலிகாபி ததா²க³தஸ்ஸ பாத³ந்தங் பஹரி. ப²ரஸுனா பஹடோ விய பாதோ³ அந்தோலோஹிதோயேவ அஹோஸி. ததா² கரொந்தஸ்ஸ ஆனந்தரியங் ஹோதி. ஜீவகோ பன ததா²க³தஸ்ஸ ருசியா ஸத்த²கேன சம்மங் சி²ந்தி³த்வா தம்ஹா டா²னா து³ட்ட²லோஹிதங் நீஹரித்வா பா²ஸுகமகாஸி. ததா² கரொந்தஸ்ஸ புஞ்ஞகம்மமேவ ஹோதி.

    Lohituppāde tathāgatassa abhejjakāyatāya parūpakkamena cammacchedaṃ katvā lohitapaggharaṇaṃ nāma natthi. Sarīrassa pana antoyeva ekasmiṃ ṭhāne lohitaṃ samosarati. Devadattena paṭividdhasilāto bhijjitvā gatā sakalikāpi tathāgatassa pādantaṃ pahari. Pharasunā pahaṭo viya pādo antolohitoyeva ahosi. Tathā karontassa ānantariyaṃ hoti. Jīvako pana tathāgatassa ruciyā satthakena cammaṃ chinditvā tamhā ṭhānā duṭṭhalohitaṃ nīharitvā phāsukamakāsi. Tathā karontassa puññakammameva hoti.

    அத² யே ச பரினிப்³பு³தே ததா²க³தே சேதியங் பி⁴ந்த³ந்தி, போ³தி⁴ங் சி²ந்த³ந்தி, தா⁴தும்ஹி உபக்கமந்தி, தேஸங் கிங் ஹோதீதி? பா⁴ரியங் கம்மங் ஹோதி ஆனந்தரியஸதி³ஸங். ஸதா⁴துகங் பன தூ²பங் வா படிமங் வா பா³த⁴யமானங் போ³தி⁴ஸாக²ஞ்ச சி²ந்தி³துங் வட்டதி. ஸசேபி தத்த² நிலீனா ஸகுணா சேதியே வச்சங் பாதெந்தி, சி²ந்தி³துங் வட்டதியேவ. பரிபோ⁴க³சேதியதோ ஹி ஸரீரசேதியங் மஹந்ததரங். சேதியவத்து²ங் பி⁴ந்தி³த்வா க³ச்ச²ந்தங் போ³தி⁴மூலம்பி சி²ந்தி³த்வா ஹரிதுங் வட்டதி. யா பன போ³தி⁴ஸாகா² போ³தி⁴க⁴ரங் பா³த⁴தி, தங் கே³ஹரக்க²ணத்த²ங் சி²ந்தி³துங் ந லப்³ப⁴தி. போ³தி⁴அத்த²ஞ்ஹி கே³ஹங், ந கே³ஹத்தா²ய போ³தி⁴. ஆஸனக⁴ரேபி ஏஸேவ நயோ. யஸ்மிங் பன ஆஸனக⁴ரே தா⁴து நிஹிதா ஹோதி, தஸ்ஸ ரக்க²ணத்தா²ய போ³தி⁴ஸாக²ங் சி²ந்தி³துங் வட்டதி. போ³தி⁴ஜக்³க³னத்த²ங் ஓஜோஹரணஸாக²ங் வா பூதிட்டா²னங் வா சி²ந்தி³துங் வட்டதியேவ; ஸரீரபடிஜக்³க³னே விய புஞ்ஞம்பி ஹோதி.

    Atha ye ca parinibbute tathāgate cetiyaṃ bhindanti, bodhiṃ chindanti, dhātumhi upakkamanti, tesaṃ kiṃ hotīti? Bhāriyaṃ kammaṃ hoti ānantariyasadisaṃ. Sadhātukaṃ pana thūpaṃ vā paṭimaṃ vā bādhayamānaṃ bodhisākhañca chindituṃ vaṭṭati. Sacepi tattha nilīnā sakuṇā cetiye vaccaṃ pātenti, chindituṃ vaṭṭatiyeva. Paribhogacetiyato hi sarīracetiyaṃ mahantataraṃ. Cetiyavatthuṃ bhinditvā gacchantaṃ bodhimūlampi chinditvā harituṃ vaṭṭati. Yā pana bodhisākhā bodhigharaṃ bādhati, taṃ geharakkhaṇatthaṃ chindituṃ na labbhati. Bodhiatthañhi gehaṃ, na gehatthāya bodhi. Āsanagharepi eseva nayo. Yasmiṃ pana āsanaghare dhātu nihitā hoti, tassa rakkhaṇatthāya bodhisākhaṃ chindituṃ vaṭṭati. Bodhijagganatthaṃ ojoharaṇasākhaṃ vā pūtiṭṭhānaṃ vā chindituṃ vaṭṭatiyeva; sarīrapaṭijaggane viya puññampi hoti.

    ஸங்க⁴பே⁴தே³ ஸீமட்ட²கஸங்கே⁴ அஸன்னிபதிதே விஸுங் பரிஸங் க³ஹெத்வா கதவோஹாரானுஸ்ஸாவனஸலாகக்³கா³ஹஸ்ஸ கம்மங் வா கரொந்தஸ்ஸ உத்³தே³ஸங் வா உத்³தி³ஸந்தஸ்ஸ பே⁴தோ³ ச ஹோதி ஆனந்தரியகம்மஞ்ச. ஸமக்³க³ஸஞ்ஞாய பன வட்டதி. ஸமக்³க³ஸஞ்ஞாய ஹி கரொந்தஸ்ஸ நேவ பே⁴தோ³ ஹோதி ந ஆனந்தரியகம்மங். ததா² நவதோ ஊனபரிஸாயங். ஸப்³ப³ந்திமேன பன பரிச்சே²தே³ன நவன்னங் ஜனானங் யோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி, தஸ்ஸ ஆனந்தரியகம்மங் ஹோதி. அனுவத்தகானங் அத⁴ம்மவாதீ³னங் மஹாஸாவஜ்ஜங் கம்மங்; த⁴ம்மவாதி³னோ அனவஜ்ஜா. தத்த² நவன்னமேவ ஸங்க⁴பே⁴தே³ இத³ங் ஸுத்தங் – ‘‘ஏகதோ, உபாலி, சத்தாரோ ஹொந்தி, ஏகதோ சத்தாரோ, நவமோ அனுஸ்ஸாவேதி ஸலாகங் கா³ஹேதி – ‘அயங் த⁴ம்மோ, அயங் வினயோ, இத³ங் ஸத்து²ஸாஸனங், இத³ங் க³ண்ஹத², இத³ங் ரோசேதா²’தி. ஏவங் கோ², உபாலி, ஸங்க⁴ராஜி சேவ ஹோதி ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ச. நவன்னங் வா, உபாலி, அதிரேகனவன்னங் வா ஸங்க⁴ராஜி சேவ ஹோதி ஸங்க⁴பே⁴தோ³ சா’’தி (சூளவ॰ 351).

    Saṅghabhede sīmaṭṭhakasaṅghe asannipatite visuṃ parisaṃ gahetvā katavohārānussāvanasalākaggāhassa kammaṃ vā karontassa uddesaṃ vā uddisantassa bhedo ca hoti ānantariyakammañca. Samaggasaññāya pana vaṭṭati. Samaggasaññāya hi karontassa neva bhedo hoti na ānantariyakammaṃ. Tathā navato ūnaparisāyaṃ. Sabbantimena pana paricchedena navannaṃ janānaṃ yo saṅghaṃ bhindati, tassa ānantariyakammaṃ hoti. Anuvattakānaṃ adhammavādīnaṃ mahāsāvajjaṃ kammaṃ; dhammavādino anavajjā. Tattha navannameva saṅghabhede idaṃ suttaṃ – ‘‘ekato, upāli, cattāro honti, ekato cattāro, navamo anussāveti salākaṃ gāheti – ‘ayaṃ dhammo, ayaṃ vinayo, idaṃ satthusāsanaṃ, idaṃ gaṇhatha, idaṃ rocethā’ti. Evaṃ kho, upāli, saṅgharāji ceva hoti saṅghabhedo ca. Navannaṃ vā, upāli, atirekanavannaṃ vā saṅgharāji ceva hoti saṅghabhedo cā’’ti (cūḷava. 351).

    ஏதேஸு ச பன பஞ்சஸு ஸங்க⁴பே⁴தோ³ வசீகம்மங், ஸேஸானி காயகம்மானீதி. ஏவங் கம்மதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Etesu ca pana pañcasu saṅghabhedo vacīkammaṃ, sesāni kāyakammānīti. Evaṃ kammatopi viññātabbo vinicchayo.

    ‘த்³வாரதோ’தி ஸப்³பா³னேவ சேதானி காயத்³வாரதோபி வசீத்³வாரதோபி ஸமுட்ட²ஹந்தி. புரிமானி பனெத்த² சத்தாரி ஆணத்திகவிஜ்ஜாமயபயோக³வஸேன வசீத்³வாரதோ ஸமுட்ட²ஹித்வாபி காயத்³வாரமேவ பூரெந்தி. ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ஹத்த²முத்³தா³ய பே⁴த³ங் கரொந்தஸ்ஸ காயத்³வாரதோ ஸமுட்ட²ஹித்வாபி வசீத்³வாரமேவ பூரேதீதி. ஏவமெத்த² த்³வாரதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    ‘Dvārato’ti sabbāneva cetāni kāyadvāratopi vacīdvāratopi samuṭṭhahanti. Purimāni panettha cattāri āṇattikavijjāmayapayogavasena vacīdvārato samuṭṭhahitvāpi kāyadvārameva pūrenti. Saṅghabhedo hatthamuddāya bhedaṃ karontassa kāyadvārato samuṭṭhahitvāpi vacīdvārameva pūretīti. Evamettha dvāratopi viññātabbo vinicchayo.

    ‘கப்பட்டி²தியதோ’தி ஸங்க⁴பே⁴தோ³யேவ செத்த² கப்பட்டி²தியோ. ஸண்ட²ஹந்தே ஹி கப்பே கப்பவேமஜ்ஜே² வா ஸங்க⁴பே⁴த³ங் கத்வா கப்பவினாஸேயேவ முச்சதி. ஸசேபி ஹி ‘ஸ்வே கப்போ வினஸ்ஸிஸ்ஸதீ’தி அஜ்ஜ ஸங்க⁴பே⁴த³ங் கரோதி, ஸ்வேயேவ முச்சதி, ஏகதி³வஸமேவ நிரயே பச்சதி. ஏவங் கரணங் பன நத்தி². ஸேஸானி சத்தாரி கம்மானி ஆனந்தரியானேவ ஹொந்தி, ந கப்பட்டி²தியானீதி. ஏவமெத்த² கப்பட்டி²தியதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    ‘Kappaṭṭhitiyato’ti saṅghabhedoyeva cettha kappaṭṭhitiyo. Saṇṭhahante hi kappe kappavemajjhe vā saṅghabhedaṃ katvā kappavināseyeva muccati. Sacepi hi ‘sve kappo vinassissatī’ti ajja saṅghabhedaṃ karoti, sveyeva muccati, ekadivasameva niraye paccati. Evaṃ karaṇaṃ pana natthi. Sesāni cattāri kammāni ānantariyāneva honti, na kappaṭṭhitiyānīti. Evamettha kappaṭṭhitiyatopi viññātabbo vinicchayo.

    ‘பாகதோ’தி யேன ச பஞ்சபேதானி கம்மானி கதானி ஹொந்தி, தஸ்ஸ ஸங்க⁴பே⁴தோ³யேவ படிஸந்தி⁴வஸேன விபச்சதி. ஸேஸானி ‘‘அஹோஸி கம்மங் நாஹோஸி கம்மவிபாகோ’’தி ஏவமாதீ³ஸு ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி. ஸங்க⁴பே⁴தா³பா⁴வே லோஹிதுப்பாதோ³, தத³பா⁴வே அரஹந்தகா⁴தோ, தத³பா⁴வே ஸசே பிதா ஸீலவா ஹோதி, மாதா து³ஸ்ஸீலா நோ வா ததா² ஸீலவதீ, பிதுகா⁴தோ படிஸந்தி⁴வஸேன விபச்சதி. ஸசே மாதா மாதுகா⁴தோ. த்³வீஸுபி ஸீலேன வா து³ஸ்ஸீலேன வா ஸமானேஸு மாதுகா⁴தோவ படிஸந்தி⁴வஸேன விபச்சதி; மாதா ஹி து³க்கரகாரிணீ ப³ஹூபகாரா ச புத்தானந்தி. ஏவமெத்த² பாகதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    ‘Pākato’ti yena ca pañcapetāni kammāni katāni honti, tassa saṅghabhedoyeva paṭisandhivasena vipaccati. Sesāni ‘‘ahosi kammaṃ nāhosi kammavipāko’’ti evamādīsu saṅkhaṃ gacchanti. Saṅghabhedābhāve lohituppādo, tadabhāve arahantaghāto, tadabhāve sace pitā sīlavā hoti, mātā dussīlā no vā tathā sīlavatī, pitughāto paṭisandhivasena vipaccati. Sace mātā mātughāto. Dvīsupi sīlena vā dussīlena vā samānesu mātughātova paṭisandhivasena vipaccati; mātā hi dukkarakāriṇī bahūpakārā ca puttānanti. Evamettha pākatopi viññātabbo vinicchayo.

    ‘ஸாதா⁴ரணாதீ³ஹீ’தி புரிமானி சத்தாரி ஸப்³பே³ஸம்பி க³ஹட்ட²பப்³ப³ஜிதானங் ஸாதா⁴ரணானி. ஸங்க⁴பே⁴தோ³ பன ‘‘ந கோ², உபாலி, பி⁴க்கு²னீ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி, ந ஸிக்க²மானா, ந ஸாமணேரோ, ந ஸாமணேரீ, ந உபாஸகோ, ந உபாஸிகா ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி. பி⁴க்கு² கோ², உபாலி, பகதத்தோ ஸமானஸங்வாஸகோ ஸமானஸீமாயங் டி²தோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தீ’’தி (சூளவ॰ 351) வசனதோ வுத்தப்பகாரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோவ ஹோதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ; தஸ்மா அஸாதா⁴ரணோ. ஆதி³ஸத்³தே³ன ஸப்³பே³பேதே து³க்க²வேத³னாஸஹக³தா தோ³ஸமோஹஸம்பயுத்தா சாதி ஏவமெத்த² ஸாதா⁴ரணாதீ³ஹிபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    ‘Sādhāraṇādīhī’ti purimāni cattāri sabbesampi gahaṭṭhapabbajitānaṃ sādhāraṇāni. Saṅghabhedo pana ‘‘na kho, upāli, bhikkhunī saṅghaṃ bhindati, na sikkhamānā, na sāmaṇero, na sāmaṇerī, na upāsako, na upāsikā saṅghaṃ bhindati. Bhikkhu kho, upāli, pakatatto samānasaṃvāsako samānasīmāyaṃ ṭhito saṅghaṃ bhindatī’’ti (cūḷava. 351) vacanato vuttappakārassa bhikkhunova hoti, na aññassa; tasmā asādhāraṇo. Ādisaddena sabbepete dukkhavedanāsahagatā dosamohasampayuttā cāti evamettha sādhāraṇādīhipi viññātabbo vinicchayo.

    அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரந்தி ‘அயங் மே ஸத்தா² ஸத்து²கிச்சங் காதுங் ஸமத்தோ²’தி ப⁴வந்தரேபி அஞ்ஞங் தித்த²கரங் ‘அயங் மே ஸத்தா²’தி ஏவங் க³ண்ஹெய்ய – நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீதி அத்தோ². அட்ட²மங் ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெய்யாதி ஸப்³ப³மந்த³பஞ்ஞோபி ஸத்தமங் ப⁴வங் அதிக்கமித்வா அட்ட²மங் நிப்³ப³த்தெய்ய – நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி . உத்தமகோடியா ஹி ஸத்தமங் ப⁴வங் ஸந்தா⁴யேவேஸ ‘‘நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயணோ’’தி வுத்தோ. கிங் பன தங் நியாமேதி? கிங் புப்³ப³ஹேது நியாமேதி உதா³ஹு படிலத்³த⁴மக்³கோ³ உதா³ஹு உபரி தயோ மக்³கா³தி? ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன க³ஹிதங் நாமமத்தமேதங். புக்³க³லோ பன நியதோ நாம நத்தி². ‘‘புப்³ப³ஹேது நியாமேதீ’’தி வுத்தே ஹி உபரி திண்ணங் மக்³கா³னங் உபனிஸ்ஸயோ வுத்தோ ஹோதி, பட²மமக்³க³ஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயாபா⁴வோ ஆபஜ்ஜதி. இச்சஸ்ஸ அஹேது அப்பச்சயா நிப்³ப³த்திங் பாபுணாதி. ‘‘படிலத்³த⁴மக்³கோ³ நியாமேதீ’’தி வுத்தே உபரி தயோ மக்³கா³ அகிச்சகா ஹொந்தி, பட²மமக்³கோ³வ ஸகிச்சகோ, பட²மமக்³கே³னேவ கிலேஸே கே²பெத்வா பரினிப்³பா³யிதப்³ப³ங் ஹோதி. ‘‘உபரி தயோ மக்³கா³ நியாமெந்தீ’’தி வுத்தே பட²மமக்³கோ³ அகிச்சகோ ஹோதி, உபரி தயோ மக்³கா³வ ஸகிச்சகா, பட²மமக்³க³ங் அனிப்³ப³த்தெத்வா உபரி தயோ மக்³கா³ நிப்³ப³த்தேதப்³பா³ ஹொந்தி, பட²மமக்³கே³ன ச அனுப்பஜ்ஜித்வாவ கிலேஸா கே²பேதப்³பா³ ஹொந்தி. தஸ்மா ந அஞ்ஞோ கோசி நியாமேதி, உபரி திண்ணங் மக்³கா³னங் விபஸ்ஸனாவ நியாமேதி. ஸசே ஹி தேஸங் விபஸ்ஸனா திக்கா² ஸூரா ஹுத்வா வஹதி, ஏகங்யேவ ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெத்வா அரஹத்தங் பத்வா பரினிப்³பா³தி. ததோ மந்த³தரபஞ்ஞோ து³தியே வா ததியே வா சதுத்தே² வா பஞ்சமே வா ச²ட்டே² வா ப⁴வே அரஹத்தங் பத்வா பரினிப்³பா³தி. ஸப்³ப³மந்த³பஞ்ஞோ ஸத்தமங் ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெத்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி, அட்ட²மே ப⁴வே படிஸந்தி⁴ ந ஹோதி. இதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன க³ஹிதங் நாமமத்தமேதங். ஸத்தா² ஹி பு³த்³த⁴துலாய துலெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணேன பரிச்சி²ந்தி³த்வா ‘அயங் புக்³க³லோ ஸப்³ப³மஹாபஞ்ஞோ திக்க²விபஸ்ஸகோ ஏகமேவ ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெத்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’தி ‘ஏகபீ³ஜீ’தி நாமங் அகாஸி; ‘அயங் புக்³க³லோ து³தியங், ததியங், சதுத்த²ங், பஞ்சமங், ச²ட்ட²ங் ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெத்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’தி ‘கோலங்கோலோ’தி நாமங் அகாஸி; ‘அயங் புக்³க³லோ ஸத்தமங் ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெத்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’தி ‘ஸத்தக்க²த்துபரமோ’தி நாமங் அகாஸி.

    Aññaṃ satthāranti ‘ayaṃ me satthā satthukiccaṃ kātuṃ samattho’ti bhavantarepi aññaṃ titthakaraṃ ‘ayaṃ me satthā’ti evaṃ gaṇheyya – netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti attho. Aṭṭhamaṃ bhavaṃ nibbatteyyāti sabbamandapaññopi sattamaṃ bhavaṃ atikkamitvā aṭṭhamaṃ nibbatteyya – netaṃ ṭhānaṃ vijjati . Uttamakoṭiyā hi sattamaṃ bhavaṃ sandhāyevesa ‘‘niyato sambodhiparāyaṇo’’ti vutto. Kiṃ pana taṃ niyāmeti? Kiṃ pubbahetu niyāmeti udāhu paṭiladdhamaggo udāhu upari tayo maggāti? Sammāsambuddhena gahitaṃ nāmamattametaṃ. Puggalo pana niyato nāma natthi. ‘‘Pubbahetu niyāmetī’’ti vutte hi upari tiṇṇaṃ maggānaṃ upanissayo vutto hoti, paṭhamamaggassa upanissayābhāvo āpajjati. Iccassa ahetu appaccayā nibbattiṃ pāpuṇāti. ‘‘Paṭiladdhamaggo niyāmetī’’ti vutte upari tayo maggā akiccakā honti, paṭhamamaggova sakiccako, paṭhamamaggeneva kilese khepetvā parinibbāyitabbaṃ hoti. ‘‘Upari tayo maggā niyāmentī’’ti vutte paṭhamamaggo akiccako hoti, upari tayo maggāva sakiccakā, paṭhamamaggaṃ anibbattetvā upari tayo maggā nibbattetabbā honti, paṭhamamaggena ca anuppajjitvāva kilesā khepetabbā honti. Tasmā na añño koci niyāmeti, upari tiṇṇaṃ maggānaṃ vipassanāva niyāmeti. Sace hi tesaṃ vipassanā tikkhā sūrā hutvā vahati, ekaṃyeva bhavaṃ nibbattetvā arahattaṃ patvā parinibbāti. Tato mandatarapañño dutiye vā tatiye vā catutthe vā pañcame vā chaṭṭhe vā bhave arahattaṃ patvā parinibbāti. Sabbamandapañño sattamaṃ bhavaṃ nibbattetvā arahattaṃ pāpuṇāti, aṭṭhame bhave paṭisandhi na hoti. Iti sammāsambuddhena gahitaṃ nāmamattametaṃ. Satthā hi buddhatulāya tuletvā sabbaññutañāṇena paricchinditvā ‘ayaṃ puggalo sabbamahāpañño tikkhavipassako ekameva bhavaṃ nibbattetvā arahattaṃ gaṇhissatī’ti ‘ekabījī’ti nāmaṃ akāsi; ‘ayaṃ puggalo dutiyaṃ, tatiyaṃ, catutthaṃ, pañcamaṃ, chaṭṭhaṃ bhavaṃ nibbattetvā arahattaṃ gaṇhissatī’ti ‘kolaṃkolo’ti nāmaṃ akāsi; ‘ayaṃ puggalo sattamaṃ bhavaṃ nibbattetvā arahattaṃ gaṇhissatī’ti ‘sattakkhattuparamo’ti nāmaṃ akāsi.

    கோசி பன புக்³க³லோ ஸத்தன்னங் ப⁴வானங் நியதோ நாம நத்தி². அரியஸாவகோ பன யேன கேனசிபி ஆகாரேன மந்த³பஞ்ஞோ ஸமானோ அட்ட²மங் ப⁴வங் அப்பத்வா அந்தராவ பரினிப்³பா³தி. ஸக்கஸதி³ஸோபி வட்டாபி⁴ரதோ ஸத்தமங்யேவ ப⁴வங் க³ச்ச²தி. ஸத்தமே ப⁴வே ஸப்³ப³காரேன பமாத³விஹாரினோபி விபஸ்ஸனாஞாணங் பரிபாகங் க³ச்ச²தி. அப்பமத்தகேபி ஆரம்மணே நிப்³பி³ந்தி³த்வா நிப்³பு³திங் பாபுணாதி. ஸசேபி ஹிஸ்ஸ ஸத்தமே ப⁴வே நித்³த³ங் வா ஓக்கமந்தஸ்ஸ, பரம்முக²ங் வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ, பச்ச²தோ ட²த்வா திகி²ணேன அஸினா கோசிதே³வ ஸீஸங் பாதெய்ய, உத³கே வா ஓஸாதெ³த்வா மாரெய்ய, அஸனி வா பனஸ்ஸ ஸீஸே பதெய்ய, ஏவரூபேபி காலே ஸப்படிஸந்தி⁴கா காலங்கிரியா நாம ந ஹோதி, அரஹத்தங் பத்வாவ பரினிப்³பா³தி. தேன வுத்தங் – ‘‘அட்ட²மங் ப⁴வங் நிப்³ப³த்தெய்ய – நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீ’’தி.

    Koci pana puggalo sattannaṃ bhavānaṃ niyato nāma natthi. Ariyasāvako pana yena kenacipi ākārena mandapañño samāno aṭṭhamaṃ bhavaṃ appatvā antarāva parinibbāti. Sakkasadisopi vaṭṭābhirato sattamaṃyeva bhavaṃ gacchati. Sattame bhave sabbakārena pamādavihārinopi vipassanāñāṇaṃ paripākaṃ gacchati. Appamattakepi ārammaṇe nibbinditvā nibbutiṃ pāpuṇāti. Sacepi hissa sattame bhave niddaṃ vā okkamantassa, parammukhaṃ vā gacchantassa, pacchato ṭhatvā tikhiṇena asinā kocideva sīsaṃ pāteyya, udake vā osādetvā māreyya, asani vā panassa sīse pateyya, evarūpepi kāle sappaṭisandhikā kālaṃkiriyā nāma na hoti, arahattaṃ patvāva parinibbāti. Tena vuttaṃ – ‘‘aṭṭhamaṃ bhavaṃ nibbatteyya – netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’’ti.

    ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயாதி த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துயா. தீணி ஹி கெ²த்தானி – ஜாதிகெ²த்தங், ஆணாகெ²த்தங், விஸயக்கெ²த்தந்தி. தத்த² ‘ஜாதிக்கெ²த்தங்’ நாம த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து. ஸா ஹி ததா²க³தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²ஓக்கமனகாலே, நிக்க²மனகாலே, ஸம்போ³தி⁴காலே, த⁴ம்மசக்கபவத்தனே, ஆயுஸங்கா²ரவொஸ்ஸஜ்ஜனே, பரினிப்³பா³னே ச கம்பதி. கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளங் பன ‘ஆணாகெ²த்தங்’ நாம. ஆடானாடியமோரபரித்தத⁴ஜக்³க³பரித்தரதனபரித்தாதீ³னஞ்ஹி எத்த² ஆணா வத்ததி. ‘விஸயகெ²த்தஸ்ஸ’ பன பரிமாணங் நத்தி². பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ‘‘யாவதகங் ஞாணங் தாவதகங் ஞெய்யங், யாவதகங் ஞெய்யங் தாவதகங் ஞாணங் , ஞாணபரியந்திகங் ஞெய்யங், ஞெய்யபரியந்திகங் ஞாண’’ந்தி (படி॰ ம॰ 3.5) வசனதோ அவிஸயோ நாம நத்தி².

    Ekissā lokadhātuyāti dasasahassilokadhātuyā. Tīṇi hi khettāni – jātikhettaṃ, āṇākhettaṃ, visayakkhettanti. Tattha ‘jātikkhettaṃ’ nāma dasasahassilokadhātu. Sā hi tathāgatassa mātukucchiokkamanakāle, nikkhamanakāle, sambodhikāle, dhammacakkapavattane, āyusaṅkhāravossajjane, parinibbāne ca kampati. Koṭisatasahassacakkavāḷaṃ pana ‘āṇākhettaṃ’ nāma. Āṭānāṭiyamoraparittadhajaggaparittaratanaparittādīnañhi ettha āṇā vattati. ‘Visayakhettassa’ pana parimāṇaṃ natthi. Buddhānañhi ‘‘yāvatakaṃ ñāṇaṃ tāvatakaṃ ñeyyaṃ, yāvatakaṃ ñeyyaṃ tāvatakaṃ ñāṇaṃ , ñāṇapariyantikaṃ ñeyyaṃ, ñeyyapariyantikaṃ ñāṇa’’nti (paṭi. ma. 3.5) vacanato avisayo nāma natthi.

    இமேஸு பன தீஸு கெ²த்தேஸு, ட²பெத்வா இமங் சக்கவாளங், அஞ்ஞஸ்மிங் சக்கவாளே பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸுத்தங் நத்தி², ந உப்பஜ்ஜந்தீதி பன அத்தி². தீணி பிடகானி – வினயபிடகங், ஸுத்தந்தபிடகங், அபி⁴த⁴ம்மபிடகந்தி. திஸ்ஸோ ஸங்கீ³தியோ – மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்கீ³தி, யஸத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்கீ³தி, மொக்³க³லிபுத்ததிஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்கீ³தீதி. இமா திஸ்ஸோ ஸங்கீ³தியோ ஆருள்ஹே தேபிடகே பு³த்³த⁴வசனே இமங் சக்கவாளங் முஞ்சித்வா அஞ்ஞத்த² பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸுத்தங் நத்தி², நுப்பஜ்ஜந்தீதி பன அத்தி².

    Imesu pana tīsu khettesu, ṭhapetvā imaṃ cakkavāḷaṃ, aññasmiṃ cakkavāḷe buddhā uppajjantīti suttaṃ natthi, na uppajjantīti pana atthi. Tīṇi piṭakāni – vinayapiṭakaṃ, suttantapiṭakaṃ, abhidhammapiṭakanti. Tisso saṅgītiyo – mahākassapattherassa saṅgīti, yasattherassa saṅgīti, moggaliputtatissattherassa saṅgītīti. Imā tisso saṅgītiyo āruḷhe tepiṭake buddhavacane imaṃ cakkavāḷaṃ muñcitvā aññattha buddhā uppajjantīti suttaṃ natthi, nuppajjantīti pana atthi.

    அபுப்³ப³ங் அசரிமந்தி அபுரே அபச்சா²; ஏகதோ நுப்பஜ்ஜந்தி, புரே வா பச்சா² வா உப்பஜ்ஜந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² போ³தி⁴பல்லங்கே ‘‘போ³தி⁴ங் அப்பத்வா ந உட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி நிஸின்னகாலதோ பட்டா²ய யாவ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணங் தாவ புப்³பெ³ந்தி ந வேதி³தப்³ப³ங். போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹி படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணே த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளகம்பனேனேவ ஜாதிக்கெ²த்தபரிக்³க³ஹோ கதோ, அஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உப்பத்தி நிவாரிதா ஹோதி. பரினிப்³பா³னதோ பட்டா²ய ச யாவ ஸாஸபமத்தாபி தா⁴துயோ திட்ட²ந்தி தாவ பச்சா²தி ந வேதி³தப்³ப³ங். தா⁴தூஸு ஹி டி²தாஸு பு³த்³தா⁴ டி²தாவ ஹொந்தி. தஸ்மா எத்த²ந்தரே அஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உப்பத்தி நிவாரிதாவ ஹோதி, தா⁴துபரினிப்³பா³னே பன ஜாதே அஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உப்பத்தி ந நிவாரிதா.

    Apubbaṃ acarimanti apure apacchā; ekato nuppajjanti, pure vā pacchā vā uppajjantīti vuttaṃ hoti. Tattha bodhipallaṅke ‘‘bodhiṃ appatvā na uṭṭhahissāmī’’ti nisinnakālato paṭṭhāya yāva mātukucchismiṃ paṭisandhiggahaṇaṃ tāva pubbenti na veditabbaṃ. Bodhisattassa hi paṭisandhiggahaṇe dasasahassacakkavāḷakampaneneva jātikkhettapariggaho kato, aññassa buddhassa uppatti nivāritā hoti. Parinibbānato paṭṭhāya ca yāva sāsapamattāpi dhātuyo tiṭṭhanti tāva pacchāti na veditabbaṃ. Dhātūsu hi ṭhitāsu buddhā ṭhitāva honti. Tasmā etthantare aññassa buddhassa uppatti nivāritāva hoti, dhātuparinibbāne pana jāte aññassa buddhassa uppatti na nivāritā.

    தீணி ஹி அந்தரதா⁴னானி நாம – பரியத்திஅந்தரதா⁴னங், படிவேத⁴அந்தரதா⁴னங், படிபத்திஅந்தரதா⁴னந்தி. தத்த² ‘பரியத்தீ’தி தீணி பிடகானி; ‘படிவேதோ⁴’தி ஸச்சபடிவேதோ⁴; ‘படிபத்தீ’தி படிபதா³. தத்த² படிவேதோ⁴ ச படிபத்தி ச ஹோதிபி ந ஹோதிபி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி காலே படிவேத⁴கரா பி⁴க்கூ² ப³ஹூ ஹொந்தி; ‘ஏஸ பி⁴க்கு² புது²ஜ்ஜனோ’தி அங்கு³லிங் பஸாரெத்வா த³ஸ்ஸேதப்³போ³ ஹோதி. இமஸ்மிங்யேவ தீ³பே ஏகவாரங் கிர புது²ஜ்ஜனபி⁴க்கு² நாம நாஹோஸி. படிபத்திபூரகாபி கதா³சி ப³ஹூ ஹொந்தி, கதா³சி அப்பா. இதி படிவேதோ⁴ ச படிபத்தி ச ஹோதிபி ந ஹோதிபி.

    Tīṇihi antaradhānāni nāma – pariyattiantaradhānaṃ, paṭivedhaantaradhānaṃ, paṭipattiantaradhānanti. Tattha ‘pariyattī’ti tīṇi piṭakāni; ‘paṭivedho’ti saccapaṭivedho; ‘paṭipattī’ti paṭipadā. Tattha paṭivedho ca paṭipatti ca hotipi na hotipi. Ekasmiñhi kāle paṭivedhakarā bhikkhū bahū honti; ‘esa bhikkhu puthujjano’ti aṅguliṃ pasāretvā dassetabbo hoti. Imasmiṃyeva dīpe ekavāraṃ kira puthujjanabhikkhu nāma nāhosi. Paṭipattipūrakāpi kadāci bahū honti, kadāci appā. Iti paṭivedho ca paṭipatti ca hotipi na hotipi.

    ஸாஸனட்டி²தியா பன பரியத்தியேவ பமாணங். பண்டி³தோ ஹி தேபிடகங் ஸுத்வா த்³வேபி பூரேதி. யதா² அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஆளாரஸ்ஸ ஸந்திகே பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞா ஸத்த ச ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா பரிகம்மங் புச்சி², ஸோ ‘ந ஜானாமீ’தி ஆஹ; ததோ உத³கஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா அதி⁴க³தவிஸேஸங் ஸங்ஸந்தெ³த்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸ்ஸ பரிகம்மங் புச்சி²; ஸோ ஆசிக்கி²; தஸ்ஸ வசனஸமனந்தரமேவ மஹாஸத்தோ தங் ஸம்பாதே³ஸி; ஏவமேவ பஞ்ஞவா பி⁴க்கு² பரியத்திங் ஸுத்வா த்³வேபி பூரேதி. தஸ்மா பரியத்தியா டி²தாய ஸாஸனங் டி²தங் ஹோதி. யதா³ பன ஸா அந்தரதா⁴யதி ததா³ பட²மங் அபி⁴த⁴ம்மபிடகங் நஸ்ஸதி. தத்த² பட்டா²னங் ஸப்³ப³பட²மங் அந்தரதா⁴யதி. அனுக்கமேன பச்சா² த⁴ம்மஸங்க³ஹோ. தஸ்மிங் அந்தரஹிதே இதரேஸு த்³வீஸு பிடகேஸு டி²தேஸு ஸாஸனங் டி²தமேவ ஹோதி.
