Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā

    10. த³ஸமஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā

    1062. த³ஸமே – பஸாகே²தி அதோ⁴காயே. அதோ⁴காயோ ஹி யஸ்மா ததோ ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா² விய உபோ⁴ ஊரூ பபி⁴ஜ்ஜித்வா க³தா, தஸ்மா பஸாகோ²தி வுச்சதி.

    1062. Dasame – pasākheti adhokāye. Adhokāyo hi yasmā tato rukkhassa sākhā viya ubho ūrū pabhijjitvā gatā, tasmā pasākhoti vuccati.

    1065. பி⁴ந்தா³திஆதீ³ஸு ஸசே ‘‘பி⁴ந்த³, பா²லேஹீ’’தி ஸப்³பா³னி ஆணாபேதி, ஸோ ச ததே²வ கரோதி, ச² ஆணத்திது³க்கடானி ச² ச பாசித்தியானி ஆபஜ்ஜதி. அதா²பி ஏவங் ஆணாபேதி – ‘‘உபாஸக, யங்கிஞ்சி எத்த² காதப்³ப³ங், தங் ஸப்³ப³ங் கரோஹீ’’தி, ஸோ ச ஸப்³பா³னிபி பே⁴த³னாதீ³னி கரோதி; ஏகவாசாய ச² து³க்கடானி ச² பாசித்தியானீதி த்³வாத³ஸ ஆபத்தியோ. ஸசே பன பே⁴த³னாதீ³ஸுபி ஏகங்யேவ வத்வா ‘‘இத³ங் கரோஹீ’’தி ஆணாபேதி, ஸோ ச ஸப்³பா³னி கரோதி, யங் ஆணத்தங், தஸ்ஸேவ கரணே பாசித்தியங். ஸேஸேஸு அனாபத்தி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.

    1065.Bhindātiādīsu sace ‘‘bhinda, phālehī’’ti sabbāni āṇāpeti, so ca tatheva karoti, cha āṇattidukkaṭāni cha ca pācittiyāni āpajjati. Athāpi evaṃ āṇāpeti – ‘‘upāsaka, yaṃkiñci ettha kātabbaṃ, taṃ sabbaṃ karohī’’ti, so ca sabbānipi bhedanādīni karoti; ekavācāya cha dukkaṭāni cha pācittiyānīti dvādasa āpattiyo. Sace pana bhedanādīsupi ekaṃyeva vatvā ‘‘idaṃ karohī’’ti āṇāpeti, so ca sabbāni karoti, yaṃ āṇattaṃ, tasseva karaṇe pācittiyaṃ. Sesesu anāpatti. Sesaṃ uttānameva.

    கதி²னஸமுட்டா²னங் – கிரியாகிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங் , அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Kathinasamuṭṭhānaṃ – kiriyākiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ , acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    த³ஸமஸிக்கா²பத³ங்.

    Dasamasikkhāpadaṃ.

    ஆராமவக்³கோ³ ச²ட்டோ².

    Ārāmavaggo chaṭṭho.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 10. த³ஸமஸிக்கா²பத³ங் • 10. Dasamasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 10. த³ஸமஸிக்கா²பத³ங் • 10. Dasamasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact