Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [461] 7. த³ஸரத²ஜாதகவண்ணனா

    [461] 7. Dasarathajātakavaṇṇanā

    ஏத² லக்க²ண ஸீதா சாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் மதபிதிகங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி பிதரி காலகதே ஸோகாபி⁴பூ⁴தோ ஸப்³ப³கிச்சானி பஹாய ஸோகானுவத்தகோவ அஹோஸி. ஸத்தா² பச்சூஸஸமயே லோகங் ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா புனதி³வஸே ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ பி⁴க்கூ² உய்யோஜெத்வா ஏகங் பச்சா²ஸமணங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ கே³ஹங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸின்னங் மது⁴ரவசனேன ஆலபந்தோ ‘‘கிங் ஸோசஸி உபாஸகா’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, பிதுஸோகோ மங் பா³த⁴தீ’’தி வுத்தே ‘‘உபாஸக, போராணகபண்டி³தா அட்ட²விதே⁴ லோகத⁴ம்மே தத²தோ ஜானந்தா பிதரி காலகதே அப்பமத்தகம்பி ஸோகங் ந கரிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Etha lakkhaṇa sītā cāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ matapitikaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. So hi pitari kālakate sokābhibhūto sabbakiccāni pahāya sokānuvattakova ahosi. Satthā paccūsasamaye lokaṃ olokento tassa sotāpattiphalūpanissayaṃ disvā punadivase sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā katabhattakicco bhikkhū uyyojetvā ekaṃ pacchāsamaṇaṃ gahetvā tassa gehaṃ gantvā vanditvā nisinnaṃ madhuravacanena ālapanto ‘‘kiṃ socasi upāsakā’’ti vatvā ‘‘āma, bhante, pitusoko maṃ bādhatī’’ti vutte ‘‘upāsaka, porāṇakapaṇḍitā aṭṭhavidhe lokadhamme tathato jānantā pitari kālakate appamattakampi sokaṃ na kariṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் த³ஸரத²மஹாராஜா நாம அக³திக³மனங் பஹாய த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ ஸோளஸன்னங் இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஜெட்டி²கா அக்³க³மஹேஸீ த்³வே புத்தே ஏகஞ்ச தீ⁴தரங் விஜாயி. ஜெட்ட²புத்தோ ராமபண்டி³தோ நாம அஹோஸி, து³தியோ லக்க²ணகுமாரோ நாம, தீ⁴தா ஸீதா தே³வீ நாம. அபரபா⁴கே³ மஹேஸீ காலமகாஸி. ராஜா தஸ்ஸா காலகதாய சிரதரங் ஸோகவஸங் க³ந்த்வா அமச்சேஹி ஸஞ்ஞாபிதோ தஸ்ஸா கத்தப்³ப³பரிஹாரங் கத்வா அஞ்ஞங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி. ஸா ரஞ்ஞோ பியா அஹோஸி மனாபா. ஸாபி அபரபா⁴கே³ க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹித்வா லத்³த⁴க³ப்³ப⁴பரிஹாரா புத்தங் விஜாயி, ‘‘ப⁴ரதகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ராஜா புத்தஸினேஹேன ‘‘ப⁴த்³தே³, வரங் தே த³ம்மி, க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. ஸா க³ஹிதகங் கத்வா ட²பெத்வா குமாரஸ்ஸ ஸத்தட்ட²வஸ்ஸகாலே ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, தும்ஹேஹி மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ வரோ தி³ன்னோ, இதா³னிஸ்ஸ வரங் தே³தா²’’தி ஆஹ. க³ண்ஹ, ப⁴த்³தே³தி. ‘‘தே³வ, புத்தஸ்ஸ மே ரஜ்ஜங் தே³தா²’’தி வுத்தே ராஜா அச்ச²ரங் பஹரித்வா ‘‘நஸ்ஸ, வஸலி, மய்ஹங் த்³வே புத்தா அக்³கி³க்க²ந்தா⁴ விய ஜலந்தி, தே மாராபெத்வா தவ புத்தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் யாசஸீ’’தி தஜ்ஜேஸி. ஸா பீ⁴தா ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா அஞ்ஞேஸுபி தி³வஸேஸு ராஜானங் புனப்புனங் ரஜ்ஜமேவ யாசி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ dasarathamahārājā nāma agatigamanaṃ pahāya dhammena rajjaṃ kāresi. Tassa soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikā aggamahesī dve putte ekañca dhītaraṃ vijāyi. Jeṭṭhaputto rāmapaṇḍito nāma ahosi, dutiyo lakkhaṇakumāro nāma, dhītā sītā devī nāma. Aparabhāge mahesī kālamakāsi. Rājā tassā kālakatāya cirataraṃ sokavasaṃ gantvā amaccehi saññāpito tassā kattabbaparihāraṃ katvā aññaṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Sā rañño piyā ahosi manāpā. Sāpi aparabhāge gabbhaṃ gaṇhitvā laddhagabbhaparihārā puttaṃ vijāyi, ‘‘bharatakumāro’’tissa nāmaṃ akaṃsu. Rājā puttasinehena ‘‘bhadde, varaṃ te dammi, gaṇhāhī’’ti āha. Sā gahitakaṃ katvā ṭhapetvā kumārassa sattaṭṭhavassakāle rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, tumhehi mayhaṃ puttassa varo dinno, idānissa varaṃ dethā’’ti āha. Gaṇha, bhaddeti. ‘‘Deva, puttassa me rajjaṃ dethā’’ti vutte rājā accharaṃ paharitvā ‘‘nassa, vasali, mayhaṃ dve puttā aggikkhandhā viya jalanti, te mārāpetvā tava puttassa rajjaṃ yācasī’’ti tajjesi. Sā bhītā sirigabbhaṃ pavisitvā aññesupi divasesu rājānaṃ punappunaṃ rajjameva yāci.

    ராஜா தஸ்ஸா தங் வரங் அத³த்வாவ சிந்தேஸி ‘‘மாதுகா³மோ நாம அகதஞ்ஞூ மித்தது³ப்³பீ⁴, அயங் மே கூடபண்ணங் வா கூடலஞ்ஜங் வா கத்வா புத்தே கா⁴தாபெய்யா’’தி. ஸோ புத்தே பக்கோஸாபெத்வா தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘தாதா, தும்ஹாகங் இத⁴ வஸந்தானங் அந்தராயோபி ப⁴வெய்ய, தும்ஹே ஸாமந்தரஜ்ஜங் வா அரஞ்ஞங் வா க³ந்த்வா மம மரணகாலே ஆக³ந்த்வா குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங் க³ண்ஹெய்யாதா²’’தி வத்வா புன நேமித்தகே ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா அத்தனோ ஆயுபரிச்சே²த³ங் புச்சி²த்வா ‘‘அஞ்ஞானி த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி பவத்திஸ்ஸதீ’’தி ஸுத்வா ‘‘தாதா, இதோ த்³வாத³ஸவஸ்ஸச்சயேன ஆக³ந்த்வா ச²த்தங் உஸ்ஸாபெய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா பிதரங் வந்தி³த்வா ரோத³ந்தா பாஸாதா³ ஓதரிங்ஸு. ஸீதா தே³வீ ‘‘அஹம்பி பா⁴திகேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி பிதரங் வந்தி³த்வா ரோத³ந்தீ நிக்க²மி. தயோபி ஜனா மஹாபரிவாரா நிக்க²மித்வா மஹாஜனங் நிவத்தெத்வா அனுபுப்³பே³ன ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா ஸம்பன்னோத³கே ஸுலப⁴ப²லாப²லே பதே³ஸே அஸ்ஸமங் மாபெத்வா ப²லாப²லேன யாபெந்தா வஸிங்ஸு.

    Rājā tassā taṃ varaṃ adatvāva cintesi ‘‘mātugāmo nāma akataññū mittadubbhī, ayaṃ me kūṭapaṇṇaṃ vā kūṭalañjaṃ vā katvā putte ghātāpeyyā’’ti. So putte pakkosāpetvā tamatthaṃ ārocetvā ‘‘tātā, tumhākaṃ idha vasantānaṃ antarāyopi bhaveyya, tumhe sāmantarajjaṃ vā araññaṃ vā gantvā mama maraṇakāle āgantvā kulasantakaṃ rajjaṃ gaṇheyyāthā’’ti vatvā puna nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā attano āyuparicchedaṃ pucchitvā ‘‘aññāni dvādasa vassāni pavattissatī’’ti sutvā ‘‘tātā, ito dvādasavassaccayena āgantvā chattaṃ ussāpeyyāthā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti vatvā pitaraṃ vanditvā rodantā pāsādā otariṃsu. Sītā devī ‘‘ahampi bhātikehi saddhiṃ gamissāmī’’ti pitaraṃ vanditvā rodantī nikkhami. Tayopi janā mahāparivārā nikkhamitvā mahājanaṃ nivattetvā anupubbena himavantaṃ pavisitvā sampannodake sulabhaphalāphale padese assamaṃ māpetvā phalāphalena yāpentā vasiṃsu.

    லக்க²ணபண்டி³தோ ச ஸீதா ச ராமபண்டி³தங் யாசித்வா ‘‘தும்ஹே அம்ஹாகங் பிதுட்டா²னே டி²தா, தஸ்மா அஸ்ஸமேயேவ ஹோத², மயங் ப²லாப²லங் ஆஹரித்வா தும்ஹே போஸெஸ்ஸாமா’’தி படிஞ்ஞங் க³ண்ஹிங்ஸு. ததோ பட்டா²ய ராமபண்டி³தோ தத்தே²வ ஹோதி. இதரே த்³வே ப²லாப²லங் ஆஹரித்வா தங் படிஜக்³கி³ங்ஸு. ஏவங் தேஸங் ப²லாப²லேன யாபெத்வா வஸந்தானங் த³ஸரத²மஹாராஜா புத்தஸோகேன நவமே ஸங்வச்ச²ரே காலமகாஸி. தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் காரெத்வா தே³வீ ‘‘அத்தனோ புத்தஸ்ஸ ப⁴ரதகுமாரஸ்ஸ ச²த்தங் உஸ்ஸாபேதா²’’தி ஆஹ. அமச்சா பன ‘‘ச²த்தஸ்ஸாமிகா அரஞ்ஞே வஸந்தீ’’தி ந அத³ங்ஸு. ப⁴ரதகுமாரோ ‘‘மம பா⁴தரங் ராமபண்டி³தங் அரஞ்ஞதோ ஆனெத்வா ச²த்தங் உஸ்ஸாபெஸ்ஸாமீ’’தி பஞ்சராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி க³ஹெத்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் பத்வா அவிதூ³ரே க²ந்தா⁴வாரங் கத்வா தத்த² நிவாஸெத்வா கதிபயேஹி அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் லக்க²ணபண்டி³தஸ்ஸ ச ஸீதாய ச அரஞ்ஞங் க³தகாலே அஸ்ஸமபத³ங் பவிஸித்வா அஸ்ஸமபத³த்³வாரே ட²பிதகஞ்சனரூபகங் விய ராமபண்டி³தங் நிராஸங்கங் ஸுக²னிஸின்னங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ ரஞ்ஞோ பவத்திங் ஆரோசெத்வா ஸத்³தி⁴ங் அமச்சேஹி பாதே³ஸு பதித்வா ரோத³தி. ராமபண்டி³தோ பன நேவ ஸோசி, ந பரிதே³வி, இந்த்³ரியவிகாரமத்தம்பிஸ்ஸ நாஹோஸி. ப⁴ரதஸ்ஸ பன ரோதி³த்வா நிஸின்னகாலே ஸாயன்ஹஸமயே இதரே த்³வே ப²லாப²லங் ஆதா³ய ஆக³மிங்ஸு. ராமபண்டி³தோ சிந்தேஸி ‘‘இமே த³ஹரா மய்ஹங் விய பரிக்³க³ண்ஹனபஞ்ஞா ஏதேஸங் நத்தி², ஸஹஸா ‘பிதா வோ மதோ’தி வுத்தே ஸோகங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தானங் ஹத³யம்பி தேஸங் ப²லெய்ய, உபாயேன தே உத³கங் ஓதாரெத்வா ஏதங் பவத்திங் ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நேஸங் புரதோ ஏகங் உத³கட்டா²னங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘தும்ஹே அதிசிரேன ஆக³தா, இத³ங் வோ த³ண்ட³கம்மங் ஹோது, இமங் உத³கங் ஓதரித்வா திட்ட²தா²’’தி உபட்³ட⁴கா³த²ங் தாவ ஆஹ –

    Lakkhaṇapaṇḍito ca sītā ca rāmapaṇḍitaṃ yācitvā ‘‘tumhe amhākaṃ pituṭṭhāne ṭhitā, tasmā assameyeva hotha, mayaṃ phalāphalaṃ āharitvā tumhe posessāmā’’ti paṭiññaṃ gaṇhiṃsu. Tato paṭṭhāya rāmapaṇḍito tattheva hoti. Itare dve phalāphalaṃ āharitvā taṃ paṭijaggiṃsu. Evaṃ tesaṃ phalāphalena yāpetvā vasantānaṃ dasarathamahārājā puttasokena navame saṃvacchare kālamakāsi. Tassa sarīrakiccaṃ kāretvā devī ‘‘attano puttassa bharatakumārassa chattaṃ ussāpethā’’ti āha. Amaccā pana ‘‘chattassāmikā araññe vasantī’’ti na adaṃsu. Bharatakumāro ‘‘mama bhātaraṃ rāmapaṇḍitaṃ araññato ānetvā chattaṃ ussāpessāmī’’ti pañcarājakakudhabhaṇḍāni gahetvā caturaṅginiyā senāya tassa vasanaṭṭhānaṃ patvā avidūre khandhāvāraṃ katvā tattha nivāsetvā katipayehi amaccehi saddhiṃ lakkhaṇapaṇḍitassa ca sītāya ca araññaṃ gatakāle assamapadaṃ pavisitvā assamapadadvāre ṭhapitakañcanarūpakaṃ viya rāmapaṇḍitaṃ nirāsaṅkaṃ sukhanisinnaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ ṭhito rañño pavattiṃ ārocetvā saddhiṃ amaccehi pādesu patitvā rodati. Rāmapaṇḍito pana neva soci, na paridevi, indriyavikāramattampissa nāhosi. Bharatassa pana roditvā nisinnakāle sāyanhasamaye itare dve phalāphalaṃ ādāya āgamiṃsu. Rāmapaṇḍito cintesi ‘‘ime daharā mayhaṃ viya pariggaṇhanapaññā etesaṃ natthi, sahasā ‘pitā vo mato’ti vutte sokaṃ sandhāretuṃ asakkontānaṃ hadayampi tesaṃ phaleyya, upāyena te udakaṃ otāretvā etaṃ pavattiṃ ārocessāmī’’ti. Atha nesaṃ purato ekaṃ udakaṭṭhānaṃ dassetvā ‘‘tumhe aticirena āgatā, idaṃ vo daṇḍakammaṃ hotu, imaṃ udakaṃ otaritvā tiṭṭhathā’’ti upaḍḍhagāthaṃ tāva āha –

    84.

    84.

    ‘‘ஏத² லக்க²ண ஸீதா ச, உபோ⁴ ஓதரதோ²த³க’’ந்தி.

    ‘‘Etha lakkhaṇa sītā ca, ubho otarathodaka’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ஏத² லக்க²ண ஸீதா ச ஆக³ச்ச²த², உபோ⁴பி ஓதரத² உத³கந்தி;

    Tassattho – etha lakkhaṇa sītā ca āgacchatha, ubhopi otaratha udakanti;

    தே ஏகவசனேனேவ ஓதரித்வா அட்ட²ங்ஸு. அத² நேஸங் பிது பவத்திங் ஆரோசெந்தோ ஸேஸங் உபட்³ட⁴கா³த²மாஹ –

    Te ekavacaneneva otaritvā aṭṭhaṃsu. Atha nesaṃ pitu pavattiṃ ārocento sesaṃ upaḍḍhagāthamāha –

    ‘‘ஏவாயங் ப⁴ரதோ ஆஹ, ராஜா த³ஸரதோ² மதோ’’தி.

    ‘‘Evāyaṃ bharato āha, rājā dasaratho mato’’ti.

    தே பிது மதஸாஸனங் ஸுத்வாவ விஸஞ்ஞா அஹேஸுங். புனபி நேஸங் கதே²ஸி, புனபி தே விஸஞ்ஞா அஹேஸுந்தி ஏவங் யாவததியங் விஸஞ்ஞிதங் பத்தே தே அமச்சா உக்கி²பித்வா உத³கா நீஹரித்வா த²லே நிஸீதா³பெத்வா லத்³த⁴ஸ்ஸாஸேஸு தேஸு ஸப்³பே³ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ரோதி³த்வா பரிதே³வித்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ததா³ ப⁴ரதகுமாரோ சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் பா⁴தா லக்க²ணகுமாரோ ச ப⁴கி³னீ ச ஸீதா தே³வீ பிது மதஸாஸனங் ஸுத்வாவ ஸோகங் ஸந்தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கொந்தி, ராமபண்டி³தோ பன நேவ ஸோசதி, ந பரிதே³வதி, கிங் நு கோ² தஸ்ஸ அஸோசனகாரணங், புச்சி²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ஸோ தங் புச்ச²ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Te pitu matasāsanaṃ sutvāva visaññā ahesuṃ. Punapi nesaṃ kathesi, punapi te visaññā ahesunti evaṃ yāvatatiyaṃ visaññitaṃ patte te amaccā ukkhipitvā udakā nīharitvā thale nisīdāpetvā laddhassāsesu tesu sabbe aññamaññaṃ roditvā paridevitvā nisīdiṃsu. Tadā bharatakumāro cintesi – ‘‘mayhaṃ bhātā lakkhaṇakumāro ca bhaginī ca sītā devī pitu matasāsanaṃ sutvāva sokaṃ sandhāretuṃ na sakkonti, rāmapaṇḍito pana neva socati, na paridevati, kiṃ nu kho tassa asocanakāraṇaṃ, pucchissāmi na’’nti. So taṃ pucchanto dutiyaṃ gāthamāha –

    85.

    85.

    ‘‘கேன ராமப்பபா⁴வேன, ஸோசிதப்³ப³ங் ந ஸோசஸி;

    ‘‘Kena rāmappabhāvena, socitabbaṃ na socasi;

    பிதரங் காலகதங் ஸுத்வா, ந தங் பஸஹதே து³க²’’ந்தி.

    Pitaraṃ kālakataṃ sutvā, na taṃ pasahate dukha’’nti.

    தத்த² பபா⁴வேனாதி ஆனுபா⁴வேன. ந தங் பஸஹதே து³க²ந்தி ஏவரூபங் து³க்க²ங் கேன காரணேன தங் ந பீளேதி, கிங் தே அஸோசனகாரணங், கதே²ஹி தாவ நந்தி.

    Tattha pabhāvenāti ānubhāvena. Na taṃ pasahate dukhanti evarūpaṃ dukkhaṃ kena kāraṇena taṃ na pīḷeti, kiṃ te asocanakāraṇaṃ, kathehi tāva nanti.

    அத²ஸ்ஸ ராமபண்டி³தோ அத்தனோ அஸோசனகாரணங் கதெ²ந்தோ –

    Athassa rāmapaṇḍito attano asocanakāraṇaṃ kathento –

    86.

    86.

    ‘‘யங் ந ஸக்கா நிபாலேதுங், போஸேன லபதங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Yaṃ na sakkā nipāletuṃ, posena lapataṃ bahuṃ;

    ஸ கிஸ்ஸ விஞ்ஞூ மேதா⁴வீ, அத்தானமுபதாபயே.

    Sa kissa viññū medhāvī, attānamupatāpaye.

    87.

    87.

    ‘‘த³ஹரா ச ஹி வுத்³தா⁴ ச, யே பா³லா யே ச பண்டி³தா;

    ‘‘Daharā ca hi vuddhā ca, ye bālā ye ca paṇḍitā;

    அட்³டா⁴ சேவ த³லித்³தா³ ச, ஸப்³பே³ மச்சுபராயணா.

    Aḍḍhā ceva daliddā ca, sabbe maccuparāyaṇā.

    88.

    88.

    ‘‘ப²லானமிவ பக்கானங், நிச்சங் பதனதோ ப⁴யங்;

    ‘‘Phalānamiva pakkānaṃ, niccaṃ patanato bhayaṃ;

    ஏவங் ஜாதான மச்சானங், நிச்சங் மரணதோ ப⁴யங்.

    Evaṃ jātāna maccānaṃ, niccaṃ maraṇato bhayaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘ஸாயமேகே ந தி³ஸ்ஸந்தி, பாதோ தி³ட்டா² ப³ஹுஜ்ஜனா;

    ‘‘Sāyameke na dissanti, pāto diṭṭhā bahujjanā;

    பாதோ ஏகே ந தி³ஸ்ஸந்தி, ஸாயங் தி³ட்டா² ப³ஹுஜ்ஜனா.

    Pāto eke na dissanti, sāyaṃ diṭṭhā bahujjanā.

    90.

    90.

    ‘‘பரிதே³வயமானோ சே, கிஞ்சித³த்த²ங் உத³ப்³ப³ஹே;

    ‘‘Paridevayamāno ce, kiñcidatthaṃ udabbahe;

    ஸம்மூள்ஹோ ஹிங்ஸமத்தானங், கயிரா தங் விசக்க²ணோ.

    Sammūḷho hiṃsamattānaṃ, kayirā taṃ vicakkhaṇo.

    91.

    91.

    ‘‘கிஸோ விவண்ணோ ப⁴வதி, ஹிங்ஸமத்தானமத்தனோ;

    ‘‘Kiso vivaṇṇo bhavati, hiṃsamattānamattano;

    ந தேன பேதா பாலெந்தி, நிரத்தா² பரிதே³வனா.

    Na tena petā pālenti, niratthā paridevanā.

    92.

    92.

    ‘‘யதா² ஸரணமாதி³த்தங், வாரினா பரினிப்³ப³யே;

    ‘‘Yathā saraṇamādittaṃ, vārinā parinibbaye;

    ஏவம்பி தீ⁴ரோ ஸுதவா, மேதா⁴வீ பண்டி³தோ நரோ;

    Evampi dhīro sutavā, medhāvī paṇḍito naro;

    கி²ப்பமுப்பதிதங் ஸோகங், வாதோ தூலங்வ த⁴ங்ஸயே.

    Khippamuppatitaṃ sokaṃ, vāto tūlaṃva dhaṃsaye.

    93.

    93.

    ‘‘மச்சோ ஏகோவ அச்சேதி, ஏகோவ ஜாயதே குலே;

    ‘‘Macco ekova acceti, ekova jāyate kule;

    ஸங்யோக³பரமாத்வேவ, ஸம்போ⁴கா³ ஸப்³ப³பாணினங்.

    Saṃyogaparamātveva, sambhogā sabbapāṇinaṃ.

    94.

    94.

    ‘‘தஸ்மா ஹி தீ⁴ரஸ்ஸ ப³ஹுஸ்ஸுதஸ்ஸ, ஸம்பஸ்ஸதோ லோகமிமங் பரஞ்ச;

    ‘‘Tasmā hi dhīrassa bahussutassa, sampassato lokamimaṃ parañca;

    அஞ்ஞாய த⁴ம்மங் ஹத³யங் மனஞ்ச, ஸோகா மஹந்தாபி ந தாபயந்தி.

    Aññāya dhammaṃ hadayaṃ manañca, sokā mahantāpi na tāpayanti.

    95.

    95.

    ‘‘ஸோஹங் த³ஸ்ஸஞ்ச பொ⁴க்க²ஞ்ச, ப⁴ரிஸ்ஸாமி ச ஞாதகே;

    ‘‘Sohaṃ dassañca bhokkhañca, bharissāmi ca ñātake;

    ஸேஸஞ்ச பாலயிஸ்ஸாமி, கிச்சமேதங் விஜானதோ’’தி. –

    Sesañca pālayissāmi, kiccametaṃ vijānato’’ti. –

    இமாஹி த³ஸஹி கா³தா²ஹி அனிச்சதங் பகாஸேதி.

    Imāhi dasahi gāthāhi aniccataṃ pakāseti.

    தத்த² நிபாலேதுந்தி ரக்கி²துங். லபதந்தி லபந்தானங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘தாத ப⁴ரத, யங் ஸத்தானங் ஜீவிதங் ப³ஹும்பி விலபந்தானங் புரிஸானங் ஏகேனாபி மா உச்சி²ஜ்ஜீதி ந ஸக்கா ரக்கி²துங், ஸோ தா³னி மாதி³ஸோ அட்ட² லோகத⁴ம்மே தத²தோ ஜானந்தோ விஞ்ஞூ மேதா⁴வீ பண்டி³தோ மரணபரியோஸானஜீவிதேஸு ஸத்தேஸு கிஸ்ஸ அத்தானமுபதாபயே, கிங்காரணா அனுபகாரேன ஸோகது³க்கே²ன அத்தானங் ஸந்தாபெய்யா’’தி.

    Tattha nipāletunti rakkhituṃ. Lapatanti lapantānaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘tāta bharata, yaṃ sattānaṃ jīvitaṃ bahumpi vilapantānaṃ purisānaṃ ekenāpi mā ucchijjīti na sakkā rakkhituṃ, so dāni mādiso aṭṭha lokadhamme tathato jānanto viññū medhāvī paṇḍito maraṇapariyosānajīvitesu sattesu kissa attānamupatāpaye, kiṃkāraṇā anupakārena sokadukkhena attānaṃ santāpeyyā’’ti.

    த³ஹரா சாதி கா³தா² ‘‘மச்சு நாமேஸ தாத ப⁴ரத, நேவ ஸுவண்ணரூபகஸதி³ஸானங் த³ஹரானங் க²த்தியகுமாரகாதீ³னங், ந வுத்³தி⁴ப்பத்தானங் மஹாயோதா⁴னங், ந பா³லானங் புது²ஜ்ஜனஸத்தானங், ந பு³த்³தா⁴தீ³னங் பண்டி³தானங், ந சக்கவத்திஆதீ³னங் இஸ்ஸரானங், ந நித்³த⁴னானங் த³லித்³தா³தீ³னங் லஜ்ஜதி, ஸப்³பே³பிமே ஸத்தா மச்சுபராயணா மரணமுகே² ஸங்ப⁴க்³க³விப⁴க்³கா³ ப⁴வந்தியேவா’’தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தா.

    Daharā cāti gāthā ‘‘maccu nāmesa tāta bharata, neva suvaṇṇarūpakasadisānaṃ daharānaṃ khattiyakumārakādīnaṃ, na vuddhippattānaṃ mahāyodhānaṃ, na bālānaṃ puthujjanasattānaṃ, na buddhādīnaṃ paṇḍitānaṃ, na cakkavattiādīnaṃ issarānaṃ, na niddhanānaṃ daliddādīnaṃ lajjati, sabbepime sattā maccuparāyaṇā maraṇamukhe saṃbhaggavibhaggā bhavantiyevā’’ti dassanatthaṃ vuttā.

    நிச்சங் பதனதோதி இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² ஹி தாத ப⁴ரத, பக்கானங் ப²லானங் பக்ககாலதோ பட்டா²ய ‘‘இதா³னி வண்டா சி²ஜ்ஜித்வா பதிஸ்ஸந்தி, இதா³னி பதிஸ்ஸந்தீ’’தி பதனதோ ப⁴யங் நிச்சங் து⁴வங் ஏகங்ஸிகமேவ ப⁴வதி, ஏவங் ஆஸங்கனீயதோ ஏவங் ஜாதானங் மச்சானம்பி ஏகங்ஸிகங்யேவ மரணதோ ப⁴யங், நத்தி² ஸோ க²ணோ வா லயோ வா யத்த² தேஸங் மரணங் ந ஆஸங்கிதப்³ப³ங் ப⁴வெய்யாதி.

    Niccaṃ patanatoti idaṃ vuttaṃ hoti – yathā hi tāta bharata, pakkānaṃ phalānaṃ pakkakālato paṭṭhāya ‘‘idāni vaṇṭā chijjitvā patissanti, idāni patissantī’’ti patanato bhayaṃ niccaṃ dhuvaṃ ekaṃsikameva bhavati, evaṃ āsaṅkanīyato evaṃ jātānaṃ maccānampi ekaṃsikaṃyeva maraṇato bhayaṃ, natthi so khaṇo vā layo vā yattha tesaṃ maraṇaṃ na āsaṅkitabbaṃ bhaveyyāti.

    ஸாயந்தி விகாலே. இமினா ரத்திபா⁴கே³ ச தி³ட்டா²னங் தி³வஸபா⁴கே³ அத³ஸ்ஸனங், தி³வஸபா⁴கே³ ச தி³ட்டா²னங் ரத்திபா⁴கே³ அத³ஸ்ஸனங் தீ³பேதி. கிஞ்சித³த்த²ந்தி ‘‘பிதா மே, புத்தோ மே’’திஆதீ³ஹி பரிதே³வமானோவ போஸோ ஸம்மூள்ஹோ அத்தானங் ஹிங்ஸந்தோ கிலமெந்தோ அப்பமத்தகம்பி அத்த²ங் ஆஹரெய்ய. கயிரா தங் விசக்க²ணோதி அத² பண்டி³தோ புரிஸோ ஏவங் பரிதே³வங் கரெய்ய, யஸ்மா பன பரிதே³வந்தோ மதங் வா ஆனேதுங் அஞ்ஞங் வா தஸ்ஸ வட்³டி⁴ங் காதுங் ந ஸக்கோதி, தஸ்மா நிரத்த²கத்தா பரிதே³விதஸ்ஸ பண்டி³தா ந பரிதே³வந்தி.

    Sāyanti vikāle. Iminā rattibhāge ca diṭṭhānaṃ divasabhāge adassanaṃ, divasabhāge ca diṭṭhānaṃ rattibhāge adassanaṃ dīpeti. Kiñcidatthanti ‘‘pitā me, putto me’’tiādīhi paridevamānova poso sammūḷho attānaṃ hiṃsanto kilamento appamattakampi atthaṃ āhareyya. Kayirātaṃ vicakkhaṇoti atha paṇḍito puriso evaṃ paridevaṃ kareyya, yasmā pana paridevanto mataṃ vā ānetuṃ aññaṃ vā tassa vaḍḍhiṃ kātuṃ na sakkoti, tasmā niratthakattā paridevitassa paṇḍitā na paridevanti.

    அத்தானமத்தனோதி அத்தனோ அத்தபா⁴வங் ஸோகபரிதே³வது³க்கே²ன ஹிங்ஸந்தோ. ந தேனாதி தேன பரிதே³வேன பரலோகங் க³தா ஸத்தா ந பாலெந்தி ந யாபெந்தி. நிரத்தா²தி தஸ்மா தேஸங் மதஸத்தானங் அயங் பரிதே³வனா நிரத்த²கா. ஸரணந்தி நிவாஸகே³ஹங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² பண்டி³தோ புரிஸோ அத்தனோ வஸனாகா³ரே ஆதி³த்தே முஹுத்தம்பி வோஸானங் அனாபஜ்ஜித்வா க⁴டஸதேன க⁴டஸஹஸ்ஸேன வாரினா நிப்³பா³பயதேவ, ஏவங் தீ⁴ரோ உப்பதிதங் ஸோகங் கி²ப்பமேவ நிப்³பா³பயே. தூலங் விய ச வாதோ யதா² ஸண்டா²துங் ந ஸக்கோதி, ஏவங் த⁴ங்ஸயே வித்³த⁴ங்ஸெய்யாதி அத்தோ².

    Attānamattanoti attano attabhāvaṃ sokaparidevadukkhena hiṃsanto. Na tenāti tena paridevena paralokaṃ gatā sattā na pālenti na yāpenti. Niratthāti tasmā tesaṃ matasattānaṃ ayaṃ paridevanā niratthakā. Saraṇanti nivāsagehaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā paṇḍito puriso attano vasanāgāre āditte muhuttampi vosānaṃ anāpajjitvā ghaṭasatena ghaṭasahassena vārinā nibbāpayateva, evaṃ dhīro uppatitaṃ sokaṃ khippameva nibbāpaye. Tūlaṃ viya ca vāto yathā saṇṭhātuṃ na sakkoti, evaṃ dhaṃsaye viddhaṃseyyāti attho.

    மச்சோ ஏகோவ அச்சேதீதி எத்த² தாத ப⁴ரத, இமே ஸத்தா கம்மஸ்ஸகா நாம, ததா² ஹி இதோ பரலோகங் க³ச்ச²ந்தோ ஸத்தோ ஏகோவ அச்சேதி அதிக்கமதி, க²த்தியாதி³குலே ஜாயமானோபி ஏகோவ க³ந்த்வா ஜாயதி. தத்த² தத்த² பன ஞாதிமித்தஸங்யோகே³ன ‘‘அயங் மே பிதா, அயங் மே மாதா, அயங் மே மித்தோ’’தி ஸங்யோக³பரமாத்வேவ ஸம்போ⁴கா³ ஸப்³ப³பாணீனங், பரமத்தே²ன பன தீஸுபி ப⁴வேஸு கம்மஸ்ஸகாவேதே ஸத்தாதி அத்தோ².

    Macco ekova accetīti ettha tāta bharata, ime sattā kammassakā nāma, tathā hi ito paralokaṃ gacchanto satto ekova acceti atikkamati, khattiyādikule jāyamānopi ekova gantvā jāyati. Tattha tattha pana ñātimittasaṃyogena ‘‘ayaṃ me pitā, ayaṃ me mātā, ayaṃ me mitto’’ti saṃyogaparamātveva sambhogā sabbapāṇīnaṃ, paramatthena pana tīsupi bhavesu kammassakāvete sattāti attho.

    தஸ்மாதி யஸ்மா ஏதேஸங் ஸத்தானங் ஞாதிமித்தஸங்யோக³ங் ஞாதிமித்தபரிபோ⁴க³மத்தங் ட²பெத்வா இதோ பரங் அஞ்ஞங் நத்தி², தஸ்மா. ஸம்பஸ்ஸதோதி இமஞ்ச பரஞ்ச லோகங் நானாபா⁴வவினாபா⁴வமேவ ஸம்மா பஸ்ஸதோ. அஞ்ஞாய த⁴ம்மந்தி அட்ட²வித⁴லோகத⁴ம்மங் ஜானித்வா. ஹத³யங் மனஞ்சாதி இத³ங் உப⁴யம்பி சித்தஸ்ஸேவ நாமங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி –

    Tasmāti yasmā etesaṃ sattānaṃ ñātimittasaṃyogaṃ ñātimittaparibhogamattaṃ ṭhapetvā ito paraṃ aññaṃ natthi, tasmā. Sampassatoti imañca parañca lokaṃ nānābhāvavinābhāvameva sammā passato. Aññāya dhammanti aṭṭhavidhalokadhammaṃ jānitvā. Hadayaṃ manañcāti idaṃ ubhayampi cittasseva nāmaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti –

    ‘‘லாபோ⁴ அலாபோ⁴ யஸோ அயஸோ ச, நிந்தா³ பஸங்ஸா ச ஸுக²ஞ்ச து³க்க²ங்;

    ‘‘Lābho alābho yaso ayaso ca, nindā pasaṃsā ca sukhañca dukkhaṃ;

    ஏதே அனிச்சா மனுஜேஸு த⁴ம்மா, மா ஸோச கிங் ஸோசஸி பொட்ட²பாதா³’’தி. (ஜா॰ 1.4.114) –

    Ete aniccā manujesu dhammā, mā soca kiṃ socasi poṭṭhapādā’’ti. (jā. 1.4.114) –

    இமேஸங் அட்ட²ன்னங் லோகத⁴ம்மானங் யேன கேனசி சித்தங் பரியாதீ³யதி, தஸ்ஸ ச அனிச்சதங் ஞத்வா டி²தஸ்ஸ தீ⁴ரஸ்ஸ பிதுபுத்தமரணாதி³வத்து²கா மஹந்தாபி ஸோகா ஹத³யங் ந தாபயந்தீதி. ஏதங் வா அட்ட²வித⁴ங் லோகத⁴ம்மங் ஞத்வா டி²தஸ்ஸ ஹத³யவத்து²ஞ்ச மனஞ்ச மஹந்தாபி ஸோகா ந தாபயந்தீதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    Imesaṃ aṭṭhannaṃ lokadhammānaṃ yena kenaci cittaṃ pariyādīyati, tassa ca aniccataṃ ñatvā ṭhitassa dhīrassa pituputtamaraṇādivatthukā mahantāpi sokā hadayaṃ na tāpayantīti. Etaṃ vā aṭṭhavidhaṃ lokadhammaṃ ñatvā ṭhitassa hadayavatthuñca manañca mahantāpi sokā na tāpayantīti evampettha attho daṭṭhabbo.

    ஸோஹங் த³ஸ்ஸஞ்ச பொ⁴க்க²ஞ்சாதி கா³தா²ய – தாத ப⁴ரத, அந்த⁴பா³லானங் ஸத்தானங் விய மம ரோத³னபரிதே³வனங் நாம ந அனுச்ச²விகங், அஹங் பன பிது அச்சயேன தஸ்ஸ டா²னே ட²த்வா கபணாதீ³னங் தா³னாரஹானங் தா³னங், டா²னந்தராரஹானங் டா²னந்தரங், யஸாரஹானங் யஸங் த³ஸ்ஸாமி, பிதரா மே பரிபு⁴த்தனயேன இஸ்ஸரியங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி, ஞாதகே ச போஸெஸ்ஸாமி, அவஸேஸஞ்ச அந்தோபரிஜனாதி³கங் ஜனங் பாலெஸ்ஸாமி, த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணானங் த⁴ம்மிகங் ரக்கா²வரணகு³த்திங் கரிஸ்ஸாமீதி ஏவஞ்ஹி ஜானதோ பண்டி³தபுரிஸஸ்ஸ அனுரூபங் கிச்சந்தி அத்தோ².

    Sohaṃdassañca bhokkhañcāti gāthāya – tāta bharata, andhabālānaṃ sattānaṃ viya mama rodanaparidevanaṃ nāma na anucchavikaṃ, ahaṃ pana pitu accayena tassa ṭhāne ṭhatvā kapaṇādīnaṃ dānārahānaṃ dānaṃ, ṭhānantarārahānaṃ ṭhānantaraṃ, yasārahānaṃ yasaṃ dassāmi, pitarā me paribhuttanayena issariyaṃ paribhuñjissāmi, ñātake ca posessāmi, avasesañca antoparijanādikaṃ janaṃ pālessāmi, dhammikasamaṇabrāhmaṇānaṃ dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ karissāmīti evañhi jānato paṇḍitapurisassa anurūpaṃ kiccanti attho.

    பரிஸா இமங் ராமபண்டி³தஸ்ஸ அனிச்சதாபகாஸனங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா நிஸ்ஸோகா அஹேஸுங். ததோ ப⁴ரதகுமாரோ ராமபண்டி³தங் வந்தி³த்வா ‘‘பா³ராணஸிரஜ்ஜங் ஸம்படிச்ச²தா²’’தி ஆஹ. தாத லக்க²ணஞ்ச, ஸீதாதே³விஞ்ச க³ஹெத்வா க³ந்த்வா ரஜ்ஜங் அனுஸாஸதா²தி. தும்ஹே பன, தே³வாதி. தாத, மம பிதா ‘‘த்³வாத³ஸவஸ்ஸச்சயேன ஆக³ந்த்வா ரஜ்ஜங் காரெய்யாஸீ’’தி மங் அவோச, அஹங் இதா³னேவ க³ச்ச²ந்தோ தஸ்ஸ வசனகரோ நாம ந ஹோமி, அஞ்ஞானிபி தீணி வஸ்ஸானி அதிக்கமித்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீதி. ‘‘எத்தகங் காலங் கோ ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘தும்ஹே காரேதா²’’தி. ‘‘ந மயங் காரெஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘தேன ஹி யாவ மமாக³மனா இமா பாது³கா காரெஸ்ஸந்தீ’’தி அத்தனோ திணபாது³கா ஓமுஞ்சித்வா அதா³ஸி. தே தயோபி ஜனா பாது³கா க³ஹெத்வா ராமபண்டி³தங் வந்தி³த்வா மஹாஜனபரிவுதா பா³ராணஸிங் அக³மங்ஸு. தீணி ஸங்வச்ச²ரானி பாது³கா ரஜ்ஜங் காரேஸுங். அமச்சா திணபாது³கா ராஜபல்லங்கே ட²பெத்வா அட்³ட³ங் வினிச்சி²னந்தி. ஸசே து³ப்³பி³னிச்சி²தோ ஹோதி, பாது³கா அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிஹஞ்ஞந்தி. தாய ஸஞ்ஞாய புன வினிச்சி²னந்தி. ஸம்மா வினிச்சி²தகாலே பாது³கா நிஸ்ஸத்³தா³ ஸன்னிஸீத³ந்தி. ராமபண்டி³தோ திண்ணங் ஸங்வச்ச²ரானங் அச்சயேன அரஞ்ஞா நிக்க²மித்வா பா³ராணஸினக³ரங் பத்வா உய்யானங் பாவிஸி. தஸ்ஸ ஆக³மனபா⁴வங் ஞத்வா குமாரா அமச்சக³ணபரிவுதா உய்யானங் க³ந்த்வா ஸீதங் அக்³க³மஹேஸிங் கத்வா உபி⁴ன்னம்பி அபி⁴ஸேகங் அகங்ஸு. ஏவங் அபி⁴ஸேகப்பத்தோ மஹாஸத்தோ அலங்கதரதே² ட²த்வா மஹந்தேன பரிவாரேன நக³ரங் பவிஸித்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா சந்த³கபாஸாத³வரஸ்ஸ மஹாதலங் அபி⁴ருஹி. ததோ பட்டா²ய ஸோளஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ஆயுபரியோஸானே ஸக்³க³புரங் பூரேஸி.

    Parisā imaṃ rāmapaṇḍitassa aniccatāpakāsanaṃ dhammadesanaṃ sutvā nissokā ahesuṃ. Tato bharatakumāro rāmapaṇḍitaṃ vanditvā ‘‘bārāṇasirajjaṃ sampaṭicchathā’’ti āha. Tāta lakkhaṇañca, sītādeviñca gahetvā gantvā rajjaṃ anusāsathāti. Tumhe pana, devāti. Tāta, mama pitā ‘‘dvādasavassaccayena āgantvā rajjaṃ kāreyyāsī’’ti maṃ avoca, ahaṃ idāneva gacchanto tassa vacanakaro nāma na homi, aññānipi tīṇi vassāni atikkamitvā āgamissāmīti. ‘‘Ettakaṃ kālaṃ ko rajjaṃ kāressatī’’ti? ‘‘Tumhe kārethā’’ti. ‘‘Na mayaṃ kāressāmā’’ti. ‘‘Tena hi yāva mamāgamanā imā pādukā kāressantī’’ti attano tiṇapādukā omuñcitvā adāsi. Te tayopi janā pādukā gahetvā rāmapaṇḍitaṃ vanditvā mahājanaparivutā bārāṇasiṃ agamaṃsu. Tīṇi saṃvaccharāni pādukā rajjaṃ kāresuṃ. Amaccā tiṇapādukā rājapallaṅke ṭhapetvā aḍḍaṃ vinicchinanti. Sace dubbinicchito hoti, pādukā aññamaññaṃ paṭihaññanti. Tāya saññāya puna vinicchinanti. Sammā vinicchitakāle pādukā nissaddā sannisīdanti. Rāmapaṇḍito tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ accayena araññā nikkhamitvā bārāṇasinagaraṃ patvā uyyānaṃ pāvisi. Tassa āgamanabhāvaṃ ñatvā kumārā amaccagaṇaparivutā uyyānaṃ gantvā sītaṃ aggamahesiṃ katvā ubhinnampi abhisekaṃ akaṃsu. Evaṃ abhisekappatto mahāsatto alaṅkatarathe ṭhatvā mahantena parivārena nagaraṃ pavisitvā padakkhiṇaṃ katvā candakapāsādavarassa mahātalaṃ abhiruhi. Tato paṭṭhāya soḷasa vassasahassāni dhammena rajjaṃ kāretvā āyupariyosāne saggapuraṃ pūresi.

    96.

    96.

    ‘‘த³ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸட்டி² வஸ்ஸஸதானி ச;

    ‘‘Dasa vassasahassāni, saṭṭhi vassasatāni ca;

    கம்பு³கீ³வோ மஹாபா³ஹு, ராமோ ரஜ்ஜமகாரயீ’’தி. –

    Kambugīvo mahābāhu, rāmo rajjamakārayī’’ti. –

    அயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² தமத்த²ங் தீ³பேதி.

    Ayaṃ abhisambuddhagāthā tamatthaṃ dīpeti.

    தத்த² கம்பு³கீ³வோதி ஸுவண்ணாளிங்க³ஸதி³ஸகீ³வோ. ஸுவண்ணஞ்ஹி கம்பூ³தி வுச்சதி.

    Tattha kambugīvoti suvaṇṇāḷiṅgasadisagīvo. Suvaṇṇañhi kambūti vuccati.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே குடும்பி³கோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ த³ஸரத²மஹாராஜா ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா அஹோஸி, மாதா மஹாமாயாதே³வீ, ஸீதா ராஹுலமாதா, ப⁴ரதோ ஆனந்தோ³, லக்க²ணோ ஸாரிபுத்தோ, பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, ராமபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne kuṭumbiko sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā dasarathamahārājā suddhodanamahārājā ahosi, mātā mahāmāyādevī, sītā rāhulamātā, bharato ānando, lakkhaṇo sāriputto, parisā buddhaparisā, rāmapaṇḍito pana ahameva ahosinti.

    த³ஸரத²ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Dasarathajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 461. த³ஸரத²ஜாதகங் • 461. Dasarathajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact