Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
12. ஸத்தஸதிகக்க²ந்த⁴கங்
12. Sattasatikakkhandhakaṃ
த³ஸவத்து²கதா²
Dasavatthukathā
446. ஸத்தஸதிகக்க²ந்த⁴கே – பி⁴க்க²க்³கே³னாதி பி⁴க்கு²அக்³கே³ன, பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா தத்தகே படிவீஸே ட²பேஸுந்தி அத்தோ². மஹியாதி ஹிமபாதஸமயே ஹிமவலாஹகா.
446. Sattasatikakkhandhake – bhikkhaggenāti bhikkhuaggena, bhikkhū gaṇetvā tattake paṭivīse ṭhapesunti attho. Mahiyāti himapātasamaye himavalāhakā.
447. அவிஜ்ஜானிவுடாதி அவிஜ்ஜாபடிச்ச²ன்னா . போஸாதி புரிஸா. பியரூபங் அபி⁴னந்த³ந்தி பத்தெ²ந்தீதி பியரூபாபி⁴னந்தி³னோ. அவித்³த³ஸூதி அவிஜானந்தா. ராக³ரஜேஹி ஸரஜா. மக³ஸதி³ஸாதி மகா³. ஸஹ நெத்தியாதி ஸனெத்திகா. வட்³டெ⁴ந்தி கடஸிந்தி புனப்புனங் களேவரங் நிக்கி²பமானா பூ⁴மிங் வட்³டெ⁴ந்தி. ஏவங் வட்³டெ⁴ந்தாவ கோ⁴ரங் ஆதி³யந்தி புனப்³ப⁴வங்.
447.Avijjānivuṭāti avijjāpaṭicchannā . Posāti purisā. Piyarūpaṃ abhinandanti patthentīti piyarūpābhinandino. Aviddasūti avijānantā. Rāgarajehi sarajā. Magasadisāti magā. Saha nettiyāti sanettikā. Vaḍḍhenti kaṭasinti punappunaṃ kaḷevaraṃ nikkhipamānā bhūmiṃ vaḍḍhenti. Evaṃ vaḍḍhentāva ghoraṃ ādiyanti punabbhavaṃ.
454. பாபகங் நோ ஆவுஸோ கதந்தி ஆவுஸோ அம்ஹேஹி பாபகங் கதந்தி அத்தோ².
454.Pāpakaṃ no āvuso katanti āvuso amhehi pāpakaṃ katanti attho.
455. கதமேன த்வங் பூ⁴மி விஹாரேனாதி எத்த² பூ⁴மீதி பியவசனமேதங். பியங் வத்துகாமோ கிர ஆயஸ்மா ஸப்³ப³காமீ நவகே பி⁴க்கூ² ஏவங் ஆமந்தேதி. குல்லகவிஹாரேனாதி உத்தானவிஹாரேன.
455.Katamena tvaṃ bhūmi vihārenāti ettha bhūmīti piyavacanametaṃ. Piyaṃ vattukāmo kira āyasmā sabbakāmī navake bhikkhū evaṃ āmanteti. Kullakavihārenāti uttānavihārena.
457. ஸாவத்தி²யா ஸுத்தவிப⁴ங்கே³தி கத²ங் ஸுத்தவிப⁴ங்கே³ படிக்கி²த்தங் ஹோதி? தத்ர ஹி ‘‘ஸன்னிதி⁴ நாம அஜ்ஜ படிக்³க³ஹிதங் அபரஜ்ஜூ’’தி வத்வா புன ‘‘ஸன்னிதி⁴காரகே அஸன்னிதி⁴காரகஸஞ்ஞீ கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா கா²த³தி வா பு⁴ஞ்ஜதி வா ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’தி ஆபத்திங் வத³ந்தேன படிக்கி²த்தங் ஹோதி. தத்ரேகே மஞ்ஞந்தி ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஸன்னிதி⁴காரகங் கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா’’தி ஹி வுத்தங், இத³ஞ்ச லோணங் நாம யாவஜீவிகத்தா ஸன்னிதி⁴பா⁴வங் நாபஜ்ஜதி. யம்பி அலோணகங் ஆமிஸங் படிக்³க³ஹெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி, தங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதமேவ, தஸ்மா ‘‘‘யாவகாலிகேன, பி⁴க்க²வே, யாவஜீவிகங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் காலே கப்பதி, விகாலே ந கப்பதீ’தி வசனதோ து³க்கடேனெத்த² ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி. தே வத்தப்³பா³ – ‘‘தும்ஹாகங் மதேன து³க்கடேனபி ந ப⁴விதப்³ப³ங், ந ஹி எத்த² யாவஜீவிகங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங், யாவகாலிகமேவ தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் , ந ச தங் விகாலே பரிபு⁴த்தங். யதி³ வா ‘‘விகாலே ந கப்பதீ’’தி வசனேன தும்ஹே து³க்கடங் மஞ்ஞேத², யாவஜீவிகமிஸ்ஸங் யாவகாலிகங் விகாலே பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ விகாலபோ⁴ஜனபாசித்தியங் ந ப⁴வெய்ய. தஸ்மா ந ப்³யஞ்ஜனமத்தங் க³ஹேதப்³ப³ங், அத்தோ² உபபரிக்கி²தப்³போ³.
457.Sāvatthiyā suttavibhaṅgeti kathaṃ suttavibhaṅge paṭikkhittaṃ hoti? Tatra hi ‘‘sannidhi nāma ajja paṭiggahitaṃ aparajjū’’ti vatvā puna ‘‘sannidhikārake asannidhikārakasaññī khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādati vā bhuñjati vā āpatti pācittiyassā’’ti āpattiṃ vadantena paṭikkhittaṃ hoti. Tatreke maññanti ‘‘yo pana bhikkhu sannidhikārakaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti hi vuttaṃ, idañca loṇaṃ nāma yāvajīvikattā sannidhibhāvaṃ nāpajjati. Yampi aloṇakaṃ āmisaṃ paṭiggahetvā tena saddhiṃ paribhuñjati, taṃ tadahupaṭiggahitameva, tasmā ‘‘‘yāvakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ kāle kappati, vikāle na kappatī’ti vacanato dukkaṭenettha bhavitabba’’nti. Te vattabbā – ‘‘tumhākaṃ matena dukkaṭenapi na bhavitabbaṃ, na hi ettha yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ, yāvakālikameva tadahupaṭiggahitaṃ , na ca taṃ vikāle paribhuttaṃ. Yadi vā ‘‘vikāle na kappatī’’ti vacanena tumhe dukkaṭaṃ maññetha, yāvajīvikamissaṃ yāvakālikaṃ vikāle bhuñjantassa vikālabhojanapācittiyaṃ na bhaveyya. Tasmā na byañjanamattaṃ gahetabbaṃ, attho upaparikkhitabbo.
அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யாவகாலிகேன யாவஜீவிகங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் யதி³ ஸம்பி⁴ன்னரஸங் ஹோதி, யாவகாலிகக³திகமேவ ஹோதி. தஸ்மா ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² விகாலே கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா’’தி இமினா ஸிக்கா²பதே³ன காலே கப்பதி, விகாலே ந கப்பதி. ந இத⁴ ‘‘ந கப்பதீ’’தி வசனமத்தேனெத்த² து³க்கடங் ஹோதி. யதே²வ யாவஜீவிகங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் யாவகாலிகேன ஸம்பி⁴ன்னரஸங் விகாலே ந கப்பதி, விகாலபோ⁴ஜனபாசித்தியாவஹங் ஹோதி. ஏவங் அஜ்ஜ படிக்³க³ஹிதம்பி அபரஜ்ஜு யாவகாலிகேன ஸம்பி⁴ன்னரஸங் ந கப்பதி, ஸன்னிதி⁴போ⁴ஜனபாசித்தியாவஹங் ஹோதி. தங் ‘‘ஸன்னிதி⁴கதங் இத³’’ந்தி அஜானந்தோபி ந முச்சதி. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘ஸன்னிதி⁴காரகே அஸன்னிதி⁴காரகஸஞ்ஞீ கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா கா²த³தி வா பு⁴ஞ்ஜதி வா ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’தி. தஸ்மா ‘‘கத்த² படிக்கி²த்த’’ந்தி இமிஸ்ஸா புச்சா²ய ‘‘பரிஸுத்³த⁴மித³ங் ப்³யாகரணங் ஸாவத்தி²யா ஸுத்தவிப⁴ங்கே³’’தி.
Ayañhettha attho – yāvakālikena yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ yadi sambhinnarasaṃ hoti, yāvakālikagatikameva hoti. Tasmā ‘‘yo pana bhikkhu vikāle khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti iminā sikkhāpadena kāle kappati, vikāle na kappati. Na idha ‘‘na kappatī’’ti vacanamattenettha dukkaṭaṃ hoti. Yatheva yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ yāvakālikena sambhinnarasaṃ vikāle na kappati, vikālabhojanapācittiyāvahaṃ hoti. Evaṃ ajja paṭiggahitampi aparajju yāvakālikena sambhinnarasaṃ na kappati, sannidhibhojanapācittiyāvahaṃ hoti. Taṃ ‘‘sannidhikataṃ ida’’nti ajānantopi na muccati. Vuttañhetaṃ – ‘‘sannidhikārake asannidhikārakasaññī khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādati vā bhuñjati vā āpatti pācittiyassā’’ti. Tasmā ‘‘kattha paṭikkhitta’’nti imissā pucchāya ‘‘parisuddhamidaṃ byākaraṇaṃ sāvatthiyā suttavibhaṅge’’ti.
ராஜக³ஹே உபோஸத²ஸங்யுத்தேதி இத³ங் ‘‘ந பி⁴க்க²வே ஏகஸ்மிங் ஆவாஸே த்³வே உபோஸதா²கா³ரானி ஸம்மன்னிதப்³பா³னி; யோ ஸம்மன்னெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி ஏதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். வினயாதிஸாரே து³க்கடந்தி ‘‘ந பி⁴க்க²வே ஏகஸ்மிங் ஆவாஸே த்³வே உபோஸதா²கா³ரானி ஸம்மன்னிதப்³பா³னீ’’தி ஏதஸ்ஸ வினயஸ்ஸ அதிஸாரே து³க்கடங். சம்பெய்யகே வினயவத்து²ஸ்மிந்தி இத³ங் ‘‘அத⁴ம்மேன சே பி⁴க்க²வே வக்³க³கம்மங், அகம்மங் ந ச கரணீய’’ந்தி ஏவமாதி³ங் கத்வா சம்பெய்யக்க²ந்த⁴கே ஆக³தங் வினயவத்து²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Rājagahe uposathasaṃyutteti idaṃ ‘‘na bhikkhave ekasmiṃ āvāse dve uposathāgārāni sammannitabbāni; yo sammanneyya, āpatti dukkaṭassā’’ti etaṃ sandhāya vuttaṃ. Vinayātisāre dukkaṭanti ‘‘na bhikkhave ekasmiṃ āvāse dve uposathāgārāni sammannitabbānī’’ti etassa vinayassa atisāre dukkaṭaṃ. Campeyyake vinayavatthusminti idaṃ ‘‘adhammena ce bhikkhave vaggakammaṃ, akammaṃ na ca karaṇīya’’nti evamādiṃ katvā campeyyakkhandhake āgataṃ vinayavatthuṃ sandhāya vuttaṃ.
ஏகச்சோ கப்பதீதி இத³ங் த⁴ம்மிகங் ஆசிண்ணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். சே²த³னகே பாசித்தியந்தி ஸுத்தவிப⁴ங்கே³ ஹி ‘‘நிஸீத³னங் நாம ஸத³ஸங் வுச்சதீ’’தி ஆக³தங், தஸ்மா த்³வின்னங் ஸுக³தவித³த்தீ²னங் உபரி த³ஸாயேவ வித³த்தி²மத்தா லப்³ப⁴தி. த³ஸாய வினா தங் பமாணங் கரொந்தஸ்ஸ இத³ங் ஆக³தமேவ ஹோதி – ‘‘தங் அதிக்காமயதோ சே²த³னகங் பாசித்திய’’ந்தி. தஸ்மா ‘‘கிங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி புட்டோ² ‘‘சே²த³னகே பாசித்திய’’ந்தி ஆஹ. சே²த³னகஸிக்கா²பதே³ வுத்தபாசித்தியங் ஆபஜ்ஜதீதி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
Ekaccokappatīti idaṃ dhammikaṃ āciṇṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Chedanake pācittiyanti suttavibhaṅge hi ‘‘nisīdanaṃ nāma sadasaṃ vuccatī’’ti āgataṃ, tasmā dvinnaṃ sugatavidatthīnaṃ upari dasāyeva vidatthimattā labbhati. Dasāya vinā taṃ pamāṇaṃ karontassa idaṃ āgatameva hoti – ‘‘taṃ atikkāmayato chedanakaṃ pācittiya’’nti. Tasmā ‘‘kiṃ āpajjatī’’ti puṭṭho ‘‘chedanake pācittiya’’nti āha. Chedanakasikkhāpade vuttapācittiyaṃ āpajjatīti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
த³ஸவத்து²கதா² நிட்டி²தா.
Dasavatthukathā niṭṭhitā.
ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயஸங்வண்ணனாய
Samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya
ஸத்தஸதிகக்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sattasatikakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
த்³விவக்³க³ஸங்க³ஹா வுத்தா, த்³வாவீஸதிபபே⁴த³னா;
Dvivaggasaṅgahā vuttā, dvāvīsatipabhedanā;
க²ந்த⁴கா ஸாஸனே பஞ்சக்க²ந்த⁴து³க்க²ப்பஹாயினோ.
Khandhakā sāsane pañcakkhandhadukkhappahāyino.
யா தேஸங் வண்ணனா ஏஸா, அந்தராயங் வினா யதா²;
Yā tesaṃ vaṇṇanā esā, antarāyaṃ vinā yathā;
ஸித்³தா⁴ ஸிஜ்ஜ²ந்து கல்யாணா, ஏவங் ஆஸாபி பாணினந்தி.
Siddhā sijjhantu kalyāṇā, evaṃ āsāpi pāṇinanti.
சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² நிட்டி²தா.
Cūḷavagga-aṭṭhakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
1. பட²மபா⁴ணவாரோ • 1. Paṭhamabhāṇavāro
2. து³தியபா⁴ணவாரோ • 2. Dutiyabhāṇavāro
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / த³ஸவத்து²கதா²வண்ணனா • Dasavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / த³ஸவத்து²கதா²வண்ணனா • Dasavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / த³ஸவத்து²கதா²வண்ணனா • Dasavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / த³ஸவத்து²கதா² • Dasavatthukathā