Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    2. சித்தலதாவக்³கோ³

    2. Cittalatāvaggo

    1. தா³ஸிவிமானவத்து²

    1. Dāsivimānavatthu

    157.

    157.

    ‘‘அபி ஸக்கோவ தே³விந்தோ³, ரம்மே சித்தலதாவனே;

    ‘‘Api sakkova devindo, ramme cittalatāvane;

    ஸமந்தா அனுபரியாஸி, நாரீக³ணபுரக்க²தா;

    Samantā anupariyāsi, nārīgaṇapurakkhatā;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    158.

    158.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    159.

    159.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    160.

    160.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    161.

    161.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, தா³ஸீ அஹோஸிங் பரபெஸ்ஸியா 1 குலே.

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, dāsī ahosiṃ parapessiyā 2 kule.

    162.

    162.

    ‘‘உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino;

    தஸ்ஸா மே நிக்கமோ ஆஸி, ஸாஸனே தஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Tassā me nikkamo āsi, sāsane tassa tādino.

    163.

    163.

    ‘‘காமங் பி⁴ஜ்ஜதுயங் காயோ, நேவ அத்தெ²த்த² ஸண்ட²னங் 3;

    ‘‘Kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyo, neva atthettha saṇṭhanaṃ 4;

    ஸிக்கா²பதா³னங் பஞ்சன்னங், மக்³கோ³ ஸோவத்தி²கோ ஸிவோ.

    Sikkhāpadānaṃ pañcannaṃ, maggo sovatthiko sivo.

    164.

    164.

    ‘‘அகண்டகோ அக³ஹனோ, உஜு ஸப்³பி⁴ பவேதி³தோ;

    ‘‘Akaṇṭako agahano, uju sabbhi pavedito;

    நிக்கமஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸ, யதி²த³ங் பாபுணித்தி²கா.

    Nikkamassa phalaṃ passa, yathidaṃ pāpuṇitthikā.

    165.

    165.

    ‘‘ஆமந்தனிகா ரஞ்ஞொம்ஹி, ஸக்கஸ்ஸ வஸவத்தினோ;

    ‘‘Āmantanikā raññomhi, sakkassa vasavattino;

    ஸட்டி² துரிய 5 ஸஹஸ்ஸானி, படிபோ³த⁴ங் கரொந்தி மே.

    Saṭṭhi turiya 6 sahassāni, paṭibodhaṃ karonti me.

    166.

    166.

    ‘‘ஆலம்போ³ க³க்³க³ரோ 7 பீ⁴மோ 8, ஸாது⁴வாதீ³ ச ஸங்ஸயோ;

    ‘‘Ālambo gaggaro 9 bhīmo 10, sādhuvādī ca saṃsayo;

    பொக்க²ரோ ச ஸுப²ஸ்ஸோ ச, விணாமொக்கா² 11 ச நாரியோ.

    Pokkharo ca suphasso ca, viṇāmokkhā 12 ca nāriyo.

    167.

    167.

    ‘‘நந்தா³ சேவ ஸுனந்தா³ ச, ஸோணதி³ன்னா ஸுசிம்ஹிதா 13;

    ‘‘Nandā ceva sunandā ca, soṇadinnā sucimhitā 14;

    அலம்பு³ஸா மிஸ்ஸகேஸீ ச, புண்ட³ரீகாதி தா³ருணீ.

    Alambusā missakesī ca, puṇḍarīkāti dāruṇī.

    168.

    168.

    ‘‘ஏணீப²ஸ்ஸா ஸுப²ஸ்ஸா ச, ஸுப⁴த்³தா³ முது³வாதி³னீ;

    ‘‘Eṇīphassā suphassā ca, subhaddā muduvādinī;

    ஏதா சஞ்ஞா ச ஸெய்யாஸே, அச்ச²ரானங் பபோ³தி⁴கா.

    Etā caññā ca seyyāse, accharānaṃ pabodhikā.

    169.

    169.

    ‘‘தா மங் காலேனுபாக³ந்த்வா, அபி⁴பா⁴ஸந்தி தே³வதா;

    ‘‘Tā maṃ kālenupāgantvā, abhibhāsanti devatā;

    ஹந்த³ நச்சாம கா³யாம, ஹந்த³ தங் ரமயாமஸே.

    Handa naccāma gāyāma, handa taṃ ramayāmase.

    170.

    170.

    ‘‘நயித³ங் அகதபுஞ்ஞானங், கதபுஞ்ஞானமேவித³ங்;

    ‘‘Nayidaṃ akatapuññānaṃ, katapuññānamevidaṃ;

    அஸோகங் நந்த³னங் ரம்மங், தித³ஸானங் மஹாவனங்.

    Asokaṃ nandanaṃ rammaṃ, tidasānaṃ mahāvanaṃ.

    171.

    171.

    ‘‘ஸுக²ங் அகதபுஞ்ஞானங், இத⁴ நத்தி² பரத்த² ச;

    ‘‘Sukhaṃ akatapuññānaṃ, idha natthi parattha ca;

    ஸுக²ஞ்ச கதபுஞ்ஞானங், இத⁴ சேவ பரத்த² ச.

    Sukhañca katapuññānaṃ, idha ceva parattha ca.

    172.

    172.

    ‘‘தேஸங் ஸஹப்³யகாமானங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Tesaṃ sahabyakāmānaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ;

    கதபுஞ்ஞா ஹி மோத³ந்தி, ஸக்³கே³ போ⁴க³ஸமங்கி³னோ’’தி.

    Katapuññā hi modanti, sagge bhogasamaṅgino’’ti.

    தா³ஸிவிமானங் பட²மங்.

    Dāsivimānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. பரபேஸியா (க॰)
    2. parapesiyā (ka.)
    3. ஸந்த²னங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. santhanaṃ (sī. syā. pī.)
    5. துரிய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. turiya (sī. syā. pī.)
    7. க³க்³க³மோ (ஸ்யா॰), ப⁴க்³க³ரோ (க॰)
    8. பி⁴ம்மோ (க॰)
    9. gaggamo (syā.), bhaggaro (ka.)
    10. bhimmo (ka.)
    11. விலாமொக்கா² (க॰)
    12. vilāmokkhā (ka.)
    13. ஸுசிம்பி⁴கா (ஸ்யா॰)
    14. sucimbhikā (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 1. தா³ஸிவிமானவண்ணனா • 1. Dāsivimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact