News / Spațiu |
Datele furnizate de sonda Cassini pot explica misterul atmosferic al lui Saturn
Straturile superioare din atmosfera gigantilor gazoşi - Saturn, Jupiter, Uranus şi Neptun - sunt calde, la fel ca și cele ale Pământului. Dar spre deosebire de Pământ, Soarele este prea departe de aceste planete exterioare pentru a explica temperaturile ridicate. Sursa lor de căldură a fost unul dintre marile mistere ale ştiinţei planetare.
O nouă analiză a datelor primite de la sonda Cassini a NASA găseşte o explicaţie viabilă pentru ceea ce păstrează straturile superioare ale lui Saturn şi, eventual, pentru ceilalţi giganţi de gaz, atât de fierbinţi: aurorele de la polul nord şi sud al planetei.
Curenţii electrici, generați prin interacţiuni între vânturile solare şi particulele încărcate din lunile lui Saturn, dau naştere la aurore şi încălzesc atmosfera superioară.
Ca şi în cazul luminilor nordice ale Pământului, studiul aurorei indică oamenilor de ştiinţă ce se întâmplă în atmosfera planetei.
Construind o imagine a modului în care căldura circulă în atmosferă, oamenii de ştiinţă pot să înțeleagă mai bine modul în care curenţii electrici ai aurorelor polare încălzesc straturile superioare ale atmosferei lui Saturn şi conduc vânturile.
Sistemul eolian global poate distribui această energie, care este iniţial depusă lângă poli, către regiunile ecuatoriale, încălzindu-le până la dublul temperaturilor aşteptate a proveni de la încălzirea solară.
Cassini a fost o sonda spaţială care a observat Saturn timp de mai bine de 13 ani înainte de a-şi epuiza combustibilul.
A intrat în atmosfera planetei în septembrie 2017, în parte pentru a proteja luna Enceladus, pe care Cassini a descoperit că poate avea condiţii potrivite vieţii.
Dar înainte de prabuşirea sa, Cassini a efectuat 22 de orbite ultra-apropiate ale lui Saturn, un turneu numit Grand Finale.