Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    De ce scleroza multiplă este mai frecventă la femei


    O diferenţă nou identificată între creierul bărbaţilor şi cel al femeilor cu scleroză multiplă ar putea explica de ce această boală apare mai mult la femei decât la bărbaţi.



    Ilustrarea procesului de demielinizare (lezarea tecii de mielina care acopera axonii neuronilor) care apare in cazurile de scleroză multiplă. Foto: Marvin 101/ Wikimedia Commons.


    Oamenii de ştiinţă de la Washington University School of Medicine au stabilit că există un nivel mai ridicat de proteină receptor din vasele de sânge, S1PR2, în zone ale creierului de obicei afectate de scleroza multiplă la animale de laborator de sex feminin, ca şi în creierul femeilor moarte care au suferit de scleroză multiplă, decât la bărbaţi.

    Această proteina poate determina dacă celulele imune pot trece prin vasele de sânge în creier, adică deschide bariera hemato-creier. Celulele imune care trec bariera determină inflamaţia care duce la scleroză multiplă.

    Un medicament experimental blochează alţi receptori ai aceleiaşi familii de proteine, dar nu afecteaza S1PR2. Oamenii de ştiinţă au recomandat să se caute un medicament care să dezactiveze proteina în cauză.

    De patru ori mai multe femei decât bărbaţi sunt în prezent diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Mai mult de două milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală.

    GH. MĂNOIU | 24 MAI 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Linus Pauling şi de la Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite, arată că persoanele cu sindrom metabolic au nevoie de mult mai multă vitamina E, un antioxidant important pentru protecţia celulelor.
    Un recent studiu realizat de cercetători de la Universitatea din York, Marea Britanie, susţine că o cafea pe zi ar putea fi secretul supravieţuirii după un atac de cord. Analiza cercetătorilor respectivi nu ţine însă cont de efectele altor aspecte ale dietei, deci nu este clar dacă cafeaua în sine duce la îmbunătăţirea sănătăţii inimii sau altceva din dietă.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite au descoperit primul caz în care o persoană s-a îmbolnăvit de la celulele canceroase ale unui parazit.
    Cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard School of Public Health din Statele Unite au demonstrat ca un aport mai mare de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati si un consum mai mic de grasimi saturate sunt asociate cu un risc mai redus de diabet de tip 2.
    Experimente de laborator sugerează că un tip de produs chimic găsit în alimentele bogate în amidon gătite la temperaturi ridicate, precum cafeaua, cartofii, pâinea prăjită şi unele produse alimentare pentru copii, ar putea favoriza creşterea celulelor canceroase..
    Un nou studiu realizat la University of California, San Francisco, Liver Center, indică faptul că consumul liber de aşa numitele grăsimi bune, cum ar fi cele găsite în ulei de măsline şi avocado, poate duce la ficat gras, un factor de risc pentru tulburări metabolice ca diabetul de tip 2 şi hipertensiunea arterială.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact