News / Sănătate |
Depresia ar putea fi o boală infecţioasă
Turhan Canli, profesor de psihologie şi radiologie de la Universitatea Stony Brook, SUA, consideră că tulburarea depresivă majoră (Major depressive disorder - MDD) este o boală infecţioasă.
Dr. Canli sugerează că depresia majoră poate rezulta din infecţii parazitare, bacteriene, sau virale, aceste microorganisme putând contribui la etiologia tulburării depresive majore.
Tulburarea depresivă majoră rămâne o boală extrem de răspândită, aproximativ 15 - 20 la sută din populaţie confruntându-se cu ea la un moment dat. Revenirea bolii este un fapt comun, iar tratamentele farmaceutice nu s-au schimbat.
Viitoarele cercetări ar trebui să fie direcţionate către găsirea paraziţilor, bacteriilor sau viruşilor care ar putea juca un rol cauzal în etiologia tulburării depresive majore. Pacienţii cu această boală prezintă pierderi de energie, pierderea interesului faţă de lumea din jur şi biomarkeri inflamatori, dovadă a activării sistemului imunitar, ce sugerează o boală la origine.
De asemenea, există studii şi dovezi că aceşti paraziţi, bacterii sau viruşi care infectează oamenii, modifică comportamentul lor emoţional. Un exemplu este Toxomaplasma gondii, dar şi virusul Epstein-Barr sau virusul ce provoacă herpes.
Un alt argument este de ordin genetic. Orice factor infecţios poate transfera gene către celula pe care o atacă, deci spre genomul uman, din care 8 la sută provin de la astfel de organisme. Această transmitere poate proveni de la părinţi în procesul naşterii.
Dacă această teorie este corectă, ar putea fi dezvoltat în viitor un vaccin contra depresiei.