Sănătate |
Dereglarea ceasului celular legată de leziuni ale creierului
Conform cercetărilor specialiştilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis şi University of Pennsylvania, există o conexiune extrem de puternică între problemele de somn şi bolile neurodegenerative. Lipsa de somn creşte riscul de Alzheimer şi perturbarea tiparelor de somn este printre primele semne ale acestei maladii.
O deteriorare a celulelor creierului similară cu cea observată în boala Alzheimer sau în alte tulburări apare când o genă ce controlează ciclul veghe-somn şi alte ritmuri ale corpului este dezactivată.
Dezactivarea genei responsabile de ritmul circadian, care controlează ritmul zilnic al multor procese din corp, blochează o parte a ciclului intern al creierului care neutralizează substanţele periculoase cunoscute sub numele de radicali liberi.
Cercetătorii au observat la animalele de laborator bătrâne, care nu aveau gena ceasului intern, că multe dintre celulele creierului se deteriorau şi nu mai funcţionau corect. Modelul de deteriorare era similar cu cel din boala Alzheimer şi din alte afecţiuni degenerative.
Deteriorarea celulelor cerebrale a depăşit cu mult ce se observă de obicei la animalele bătrâne. Multe dintre leziuni par a fi făcute de radicalii liberi, care sunt subproduse ale metabolismului.
Dacă radicalii liberi intră în contact cu celulele cerebrale sau cu alte ţesuturi, pot produce reacţii chimice ce duc la deteriorare.
Urmărind producţia de enzime antioxidante cheie, s-a observat un vârf de proteine antioxidante în mijlocul zilei la animalele sănătoase, iar la cele care nu aveau gena responsabilă cu ceasul intern, Bmal1, acest vârf lipsea. Fără această creştere de proteine specifice, radicalii liberi pot rămâne în creier mai mult timp, contribuind la deteriorarea celulelor.
GH. MANOIU | 29 NOIEMBRIE 2013