O lume a cunoașterii
    Tehnologie

    Desalinizarea fără baterie a apelor subterane

    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au arătat, pentru prima dată, posibilitatea desalinizării apei fără a instala o baterie mare la fața locului şi fără a conecta sistemul de desalinizare a apei la rețeaua electrică.



    Jon Bessette, Shane Pratt și Muriel McWhinnie (UROP) în fața sistemului de desalinizare prin electrodializă. Imagine: Shane Pratt/Wikinews


    Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au publicat o lucrare despre tehnologia nouă și ieftină a instalațiilor solare de desalinizare fără baterii.

    Pentru a face față modificărilor curentului electric cauzate de variațiile vremii, noul sistem implică ajustarea ratelor de desalinizare de câteva ori pe secundă pe baza modificărilor detectate în iradierea solară.

    Cercetătorii au testat timp de câteva luni un prototip la Brackish Groundwater National Desalination Research Facility din Alamogordo, New Mexico, care a demonstrat capacitatea de a desaliniza o medie de 5000 litri de apă pe zi.

    Sistemul este conceput pentru a procesa apele subterane salmastre, un tip de ape subterane mai raspandite, dar care anterior nu puteau fi procesate din cauza limitarilor tehnologice – un atu deosebit de valoros in regiunile afectate de secetă şi care nu au acces la apa de mare.

    29 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Poate fi îmbunătăţită performanța fizică prin stimularea creierului cu curent electric de joasă intensitate? Răspunsul la această întrebare, sugerează că în acest moment nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acestor dispozitive electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat „baterii de jeleu” moi, extensibile, care ar putea fi folosite pentru dispozitive portabile sau robotică moale, sau chiar implantate în creier pentru a administra medicamente sau a trata afecțiuni precum epilepsia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, aparținând Departamentului de Limbaje și Sisteme de Calculatoare, au proiectat pentru prima dată în lume, un sistem care le permite să discearnă dacă sunetul vocal este real sau este generat de inteligență artificială.
    Oxford Ionics, un centru de cercetare și dezvoltare în Kidlington, Marea Britanie, a anunțat realizarea unui cip considerat de experți drept crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice pe scară largă.
    Spre deosebire de sistemele clasice de criptare, care se bazează pe algoritmi matematici, sistemele cuantice oferă securitate bazată pe principii fizice. Detectarea interceptărilor sau interferențelor este garantată de modificarea inevitabilă a stărilor cuantice implicate.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statele Unite, au realizat cu succes primul transfer de putere fără fir de 270 kW către un vehicul electric ușor. Demonstrația a folosit un Porsche Taycan și a fost realizată în colaborare cu Volkswagen Group of America.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact