Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī

    1. தே³ஸனாஹாரஸம்பாதவிபா⁴வனா

    1. Desanāhārasampātavibhāvanā

    52. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்கா³தி³ஹாரவிப⁴ங்கே³ன அஸ்ஸாதா³த³யோ நானாஸுத்தத்தா² விப⁴த்தா, ஸோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தோ தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்கா³தி³ஹாரவிப⁴ங்கோ³ பரிபுண்ணோ.

    52. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena desanāhāravibhaṅgādihāravibhaṅgena assādādayo nānāsuttatthā vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto desanāhāravibhaṅgādihāravibhaṅgo paripuṇṇo.

    ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²மங், தி³ஸாலோசனதோ தி³ஸா விலோகெத்வா;

    ‘‘Soḷasa hārā paṭhamaṃ, disālocanato disā viloketvā;

    ஸங்கி²பிய அங்குஸேன ஹி, நயேஹி தீஹி நித்³தி³ஸே ஸுத்த’’ந்தி. (நெத்தி॰ 4 நயஸங்கே²ப) –

    Saṅkhipiya aṅkusena hi, nayehi tīhi niddise sutta’’nti. (netti. 4 nayasaṅkhepa) –

    கா³தா² நித்³தே³ஸவாரே ஆசரியேன வுத்தா, தஸ்ஸா கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ ஹாரவிப⁴ங்க³வாரஸ்ஸ ஆதி³ம்ஹி ந விப⁴த்தோ, ‘‘குஹிஞ்சி விப⁴த்தோ, ஹாரஸம்பாதே வா விப⁴த்தோ கிங், உதா³ஹு நயஸமுட்டா²னஹாரே வா விப⁴த்தோ கி’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஹாரஸம்பாதே விப⁴த்தோ’’தி தும்ஹேஹி த³ட்ட²ப்³போ³தி விஞ்ஞாபனத்த²ங் ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²ம’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.

    Gāthā niddesavāre ācariyena vuttā, tassā gāthāya niddeso hāravibhaṅgavārassa ādimhi na vibhatto, ‘‘kuhiñci vibhatto, hārasampāte vā vibhatto kiṃ, udāhu nayasamuṭṭhānahāre vā vibhatto ki’’nti pucchitabbattā ‘‘hārasampāte vibhatto’’ti tumhehi daṭṭhabboti viññāpanatthaṃ ‘‘soḷasa hārā paṭhama’’ntiādi vuttaṃ.

    அத² வா ஸுபரிகம்மகதபூ⁴மிஸதி³ஸேஸு ஸங்வண்ணேதப்³பே³ஸு நானாஸுத்தப்பதே³ஸேஸு நானாவண்ணஸுக³ந்த⁴புப்ப²ஸதி³ஸே ஸோளஸ ஹாரே ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன யோஜெத்வா ஸோளஸ ஹாரா ஆசரியேன விப⁴த்தா, ததா² ஸுஸிக்கி²தஸிப்பாசரியஸுவிசாரிதஜம்பு³னதா³ப⁴ரணஸதி³ஸேஸு ஸங்வண்ணேதப்³பே³ஸு நானாஸுத்தப்பதே³ஸேஸு நானாவித⁴ரங்ஸிஜாலவிவித⁴மணிரதனஸதி³ஸே ஸோளஸ ஹாரே ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன யோஜெத்வாவ ஸோளஸ ஹாரா விப⁴த்தா, மஹாபத²விங் பரிவத்தெத்வா பப்படகோஜஸ்ஸ கா²தா³பனங் அதிது³க்கரங் விய, நானாவிதே⁴ஸு ஸங்வண்ணேதப்³பே³ஸு ஸுத்தப்பதே³ஸேஸு பரமத்தோ²ஜாய ஸோளஸஹி ஹாரேஹி அதிது³க்கரகா²தா³பனஸதி³ஸங் விஞ்ஞாபனங் கரொந்தேன ச யோஜனிகமது⁴க³ண்ட³ங் பீளெத்வா ஸுமது⁴ரஸஸ்ஸ பாயாபனங் அதிது³க்கரங் விய நானாவிதே⁴ஸு ஸங்வண்ணேதப்³பே³ஸு ஸுத்தப்பதே³ஸேஸு பரமத்த²மது⁴ரஸஸ்ஸ ஸோளஸஹி ஹாரேஹி அதிது³க்கரங் பாயாபனஸதி³ஸங் விஞ்ஞாபனங் கரொந்தேன ச ஆசரியேன அனேகேஸு ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸுத்தப்பதே³ஸேஸு ஸோளஸ ஹாரே ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன யோஜெத்வா ஸோளஸ ஹாரா விப⁴த்தா, அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘நானாவித⁴ஸுத்தப்பதே³ஸேஸு தே ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன யோஜெத்வா ஸோளஸ ஹாரா விப⁴த்தா கிங் , உதா³ஹு ஏகஸ்மிம்பி ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸுத்தப்பதே³ஸே ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன யோஜெத்வா ஸோளஸ ஹாரா விப⁴த்தா கி’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ஏகஸ்மிம்பி ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸுத்தப்பதே³ஸே ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன யோஜெத்வா ஸோளஸ ஹாரா விப⁴த்தாயேவாதி ததா² விப⁴ஜந்தோ ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²ம’’ந்திஆதி³கங் ஹாரஸம்பாதவாரங் ஆஹ.

    Atha vā suparikammakatabhūmisadisesu saṃvaṇṇetabbesu nānāsuttappadesesu nānāvaṇṇasugandhapupphasadise soḷasa hāre saṃvaṇṇanābhāvena yojetvā soḷasa hārā ācariyena vibhattā, tathā susikkhitasippācariyasuvicāritajambunadābharaṇasadisesu saṃvaṇṇetabbesu nānāsuttappadesesu nānāvidharaṃsijālavividhamaṇiratanasadise soḷasa hāre saṃvaṇṇanābhāvena yojetvāva soḷasa hārā vibhattā, mahāpathaviṃ parivattetvā pappaṭakojassa khādāpanaṃ atidukkaraṃ viya, nānāvidhesu saṃvaṇṇetabbesu suttappadesesu paramatthojāya soḷasahi hārehi atidukkarakhādāpanasadisaṃ viññāpanaṃ karontena ca yojanikamadhugaṇḍaṃ pīḷetvā sumadhurasassa pāyāpanaṃ atidukkaraṃ viya nānāvidhesu saṃvaṇṇetabbesu suttappadesesu paramatthamadhurasassa soḷasahi hārehi atidukkaraṃ pāyāpanasadisaṃ viññāpanaṃ karontena ca ācariyena anekesu saṃvaṇṇetabbasuttappadesesu soḷasa hāre saṃvaṇṇanābhāvena yojetvā soḷasa hārā vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘nānāvidhasuttappadesesu te saṃvaṇṇanābhāvena yojetvā soḷasa hārā vibhattā kiṃ , udāhu ekasmimpi saṃvaṇṇetabbasuttappadese saṃvaṇṇanābhāvena yojetvā soḷasa hārā vibhattā ki’’nti vattabbattā ekasmimpi saṃvaṇṇetabbasuttappadese saṃvaṇṇanābhāvena yojetvā soḷasa hārā vibhattāyevāti tathā vibhajanto ‘‘soḷasa hārā paṭhama’’ntiādikaṃ hārasampātavāraṃ āha.

    நனு ஹாரஸம்பாதவாரங் கதே²துகாமேன ஆசரியேன ‘‘தத்த² கதமோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதோ’’திஆதி³வசனங் வத்தப்³ப³ங், அத² கஸ்மா ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²ம’’ந்திஆதி³ வத்தப்³ப³ந்தி சே? நித்³தே³ஸே வுத்தங் ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²ம’’ந்திஆதி³கங் கா³த²ங் ஹாரவிப⁴ங்க³வாரோ நப்பயோஜேதி விப்பகிண்ணவிஸயத்தா ச நயவிசாரஸ்ஸ ச அந்தரிதத்தா. ஹாரஸம்பாதவாரோ பன தங் கா³த²ங் பயோஜேதி அவிகிண்ணவிஸயத்தா. தஸ்மா தங் கா³த²ங் பச்சாமஸித்வா ஹாரஸம்பாதவாரே தஸ்ஸா கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ த³ட்ட²ப்³போ³தி விஞ்ஞாபனத்த²ங் ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²ம’’ந்திஆதி³ வத்தப்³ப³ங்யேவாதி. அட்ட²கதா²யங் பன –

    Nanu hārasampātavāraṃ kathetukāmena ācariyena ‘‘tattha katamo desanāhārasampāto’’tiādivacanaṃ vattabbaṃ, atha kasmā ‘‘soḷasa hārā paṭhama’’ntiādi vattabbanti ce? Niddese vuttaṃ ‘‘soḷasa hārā paṭhama’’ntiādikaṃ gāthaṃ hāravibhaṅgavāro nappayojeti vippakiṇṇavisayattā ca nayavicārassa ca antaritattā. Hārasampātavāro pana taṃ gāthaṃ payojeti avikiṇṇavisayattā. Tasmā taṃ gāthaṃ paccāmasitvā hārasampātavāre tassā gāthāya niddeso daṭṭhabboti viññāpanatthaṃ ‘‘soḷasa hārā paṭhama’’ntiādi vattabbaṃyevāti. Aṭṭhakathāyaṃ pana –

    ஏவங் ஸுபரிகம்மகதாய பூ⁴மியா நானாவண்ணானி முத்தபுப்பா²னி பகிரந்தோ விய, ஸுஸிக்கி²தஸிப்பாசரியவிசாரிதேஸு ஸுரத்தஸுவண்ணாலங்காரேஸு நானாவித⁴ரங்ஸிஜாலஸமுஜ்ஜலானி விவிதா⁴னி மணிரதனானி ப³ந்த⁴ந்தோ விய, மஹாபத²விங் பரிவத்தெத்வா பப்படகோஜங் கா²தா³பெந்தோ விய , யோஜனிகமது⁴க³ண்ட³ங் பீளெத்வா ஸுமது⁴ரஸங் பாயெந்தோ விய ச ஆயஸ்மா மஹாகச்சானோ நானாஸுத்தப்பதே³ஸே உதா³ஹரந்தோ ஸோளஸ ஹாரே விப⁴ஜித்வா இதா³னி தே ஏகஸ்மிங்யேவ ஸுத்தே யோஜெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஹாரஸம்பாதவாரங் ஆரபி⁴. ஆரப⁴ந்தோ ச யாயங் நித்³தே³ஸவாரே –

    Evaṃ suparikammakatāya bhūmiyā nānāvaṇṇāni muttapupphāni pakiranto viya, susikkhitasippācariyavicāritesu surattasuvaṇṇālaṅkāresu nānāvidharaṃsijālasamujjalāni vividhāni maṇiratanāni bandhanto viya, mahāpathaviṃ parivattetvā pappaṭakojaṃ khādāpento viya , yojanikamadhugaṇḍaṃ pīḷetvā sumadhurasaṃ pāyento viya ca āyasmā mahākaccāno nānāsuttappadese udāharanto soḷasa hāre vibhajitvā idāni te ekasmiṃyeva sutte yojetvā dassento hārasampātavāraṃ ārabhi. Ārabhanto ca yāyaṃ niddesavāre –

    ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²மங், தி³ஸாலோசனதோ தி³ஸா விலோகெத்வா;

    ‘‘Soḷasa hārā paṭhamaṃ, disālocanato disā viloketvā;

    ஸங்கி²பிய அங்குஸேன ஹி, நயேஹி தீஹி நித்³தி³ஸே ஸுத்த’’ந்தி. –

    Saṅkhipiya aṅkusena hi, nayehi tīhi niddise sutta’’nti. –

    கா³தா² வுத்தா. யஸ்மா தங் ஹாரவிப⁴ங்க³வாரோ நப்பயோஜேதி விப்பகிண்ணவிஸயத்தா, நயவிசாரஸ்ஸ ச அந்தரிதத்தா. அனேகேஹி ஸுத்தப்பதே³ஸேஹி ஹாரானங் விபா⁴க³த³ஸ்ஸனமேவ ஹி ஹாரவிப⁴ங்க³வாரோ. ஹாரஸம்பாதவாரோ பன தங் பயோஜேதி ஏகஸ்மிங்யேவ ஸுத்தப்பதே³ஸே ஸோளஸ ஹாரே யோஜெத்வாவ தத³னந்தரங் நயஸமுட்டா²னஸ்ஸ கதி²தத்தா. தஸ்மா ‘‘ஸோளஸ ஹாரா பட²ம’’ந்தி கா³த²ங் பச்சாமஸித்வா ‘‘தஸ்ஸா நித்³தே³ஸோ குஹிங் த³ட்ட²ப்³போ³? ஹாரஸம்பாதேதி ஆஹா’’தி –

    Gāthā vuttā. Yasmā taṃ hāravibhaṅgavāro nappayojeti vippakiṇṇavisayattā, nayavicārassa ca antaritattā. Anekehi suttappadesehi hārānaṃ vibhāgadassanameva hi hāravibhaṅgavāro. Hārasampātavāro pana taṃ payojeti ekasmiṃyeva suttappadese soḷasa hāre yojetvāva tadanantaraṃ nayasamuṭṭhānassa kathitattā. Tasmā ‘‘soḷasa hārā paṭhama’’nti gāthaṃ paccāmasitvā ‘‘tassā niddeso kuhiṃ daṭṭhabbo? Hārasampāteti āhā’’ti –

    வுத்தங். கா³தா²த்தோ² நித்³தே³ஸவிபா⁴வனாயங் வுத்தோவ. ‘‘ஸோளஸ…பே॰… ஸுத்த’’ந்தி யா கா³தா² நித்³தே³ஸே ஆசரியேன வுத்தா, தஸ்ஸா கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ குஹிங் த³ட்ட²ப்³போ³, ஹாரவிப⁴ங்க³ஸ்ஸ ஆதி³ம்ஹி ஆசரியேன ந விப⁴த்தோ, ஹாரஸம்பாதே வா பச்சாமஸித்வா விப⁴த்தோதி த³ட்ட²ப்³போ³ கிங், உதா³ஹு நயஸமுட்டா²னே வா பச்சாமஸித்வா விப⁴த்தோதி த³ட்ட²ப்³போ³ கிந்தி புச்ச²தி. ஹாரஸம்பாதே பச்சாமஸித்வா விப⁴த்தோதி த³ட்ட²ப்³போ³தி விஸ்ஸஜ்ஜனா.

    Vuttaṃ. Gāthāttho niddesavibhāvanāyaṃ vuttova. ‘‘Soḷasa…pe… sutta’’nti yā gāthā niddese ācariyena vuttā, tassā gāthāya niddeso kuhiṃ daṭṭhabbo, hāravibhaṅgassa ādimhi ācariyena na vibhatto, hārasampāte vā paccāmasitvā vibhattoti daṭṭhabbo kiṃ, udāhu nayasamuṭṭhāne vā paccāmasitvā vibhattoti daṭṭhabbo kinti pucchati. Hārasampāte paccāmasitvā vibhattoti daṭṭhabboti vissajjanā.

    ஹாரஸம்பாதே தஸ்ஸா கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ த³ட்ட²ப்³போ³தி ஆசரியேன வுத்தோ, ஸோ ஹாரஸம்பாதோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதபே⁴தே³ன ஸோளஸவிதோ⁴, ‘‘தத்த² கதமோ ஹாரஸம்பாதோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஸங்வண்ணேதப்³பே³ ஸங்வண்ணனாபா⁴வேன மயா விப⁴ஜியமானோ ஹாரஸம்பாதபூ⁴தோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதோ நாமாதி ததா² விப⁴ஜிதுங் ‘‘தத்த² கதமோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தஸ்மிங் ஸோளஸவிதே⁴ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதாதி³கே ஹாரஸம்பாதே. கதமோ ஹாரஸம்பாதபூ⁴தோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதோ நாமாதி புச்ச²தி.

    Hārasampāte tassā gāthāya niddeso daṭṭhabboti ācariyena vutto, so hārasampāto desanāhārasampātabhedena soḷasavidho, ‘‘tattha katamo hārasampāto desanāhārasampāto’’ti pucchitabbattā imasmiṃ sutte saṃvaṇṇetabbe saṃvaṇṇanābhāvena mayā vibhajiyamāno hārasampātabhūto saṃvaṇṇanāviseso desanāhārasampāto nāmāti tathā vibhajituṃ ‘‘tattha katamo desanāhārasampāto’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tasmiṃ soḷasavidhe desanāhārasampātādike hārasampāte. Katamo hārasampātabhūto saṃvaṇṇanāviseso desanāhārasampāto nāmāti pucchati.

    ‘‘அரக்கி²தேன சித்தேன, மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேன ச;

    ‘‘Arakkhitena cittena, micchādiṭṭhihatena ca;

    தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தேன, வஸங் மாரஸ்ஸ க³ச்ச²தீ’’தி. –

    Thinamiddhābhibhūtena, vasaṃ mārassa gacchatī’’ti. –

    ஸுத்தே ‘‘அரக்கி²தேன சித்தேனாதி கிங்தே³ஸயதீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘பமாத³ங் தே³ஸயதீ’’திஆதி³ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதோ நாமாதி வுத்தங் ஹோதி. கா³தா²த்தோ² அட்ட²கதா²யங் (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 52) விப⁴த்தோ. யோஜனத்தோ² பன அரக்கி²தேன சித்தேன அரக்கி²தசித்தஸமங்கீ³ புக்³க³லோ மாரஸ்ஸ மச்சுனோ வஸங் க³ச்ச²தி. மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேன விபல்லாஸேன விபல்லாஸஸமங்கீ³ புக்³க³லோ மாரஸ்ஸ வஸங் க³ச்ச²தி. தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தேன ஸஸங்கா²ரிகசித்தேன குஸீதசித்தேன தங்சித்தஸமங்கீ³ புக்³க³லோ மாரஸ்ஸ கிலேஸாதி³மாரஸ்ஸ வஸங் க³ச்ச²தீதி.

    Sutte ‘‘arakkhitena cittenāti kiṃdesayatī’’ti pucchitvā ‘‘pamādaṃ desayatī’’tiādisaṃvaṇṇanāviseso desanāhārasampāto nāmāti vuttaṃ hoti. Gāthāttho aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 52) vibhatto. Yojanattho pana arakkhitena cittena arakkhitacittasamaṅgī puggalo mārassa maccuno vasaṃ gacchati. Micchādiṭṭhihatena vipallāsena vipallāsasamaṅgī puggalo mārassa vasaṃ gacchati. Thinamiddhābhibhūtena sasaṅkhārikacittena kusītacittena taṃcittasamaṅgī puggalo mārassa kilesādimārassa vasaṃ gacchatīti.

    ‘‘அரக்கி²தேன சித்தேனா’தி பதே³ன தே³ஸிதங் தங் பமாத³த⁴ம்மஜாதங் கஸ்ஸ பத³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தங் மச்சுனோ பத³’’ந்தி வுத்தங். ‘‘அரக்கி²தேன சித்தேனா’’தி இமினா ஸுத்தப்பதே³ஸேன தே³ஸிதோ அத்தோ² ஆசரியேன விப⁴த்தோ, அம்ஹேஹி ச ஞாதோ, ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேன சாதி ஸுத்தப்பதே³ஸேன தே³ஸிதோ அத்தோ² கத²ங் விப⁴த்தோ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேன சா’’திஆதி³ வுத்தங். யேன விபல்லாஸேன யதா³ அனிச்சே ‘‘நிச்ச’’ந்தி பஸ்ஸதி, ததா³ பவத்தோ ஸோ விபல்லாஸோ ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதங் நாமா’’தி வுச்சதி. ‘‘ஸோ பன விபல்லாஸோ கிங்லக்க²ணோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ததா² புச்சி²த்வா ‘‘விபரீதக்³கா³ஹலக்க²ணோ விபல்லாஸோ’’தி வுத்தங்.

    ‘‘Arakkhitena cittenā’ti padena desitaṃ taṃ pamādadhammajātaṃ kassa pada’’nti vattabbattā ‘‘taṃ maccuno pada’’nti vuttaṃ. ‘‘Arakkhitena cittenā’’ti iminā suttappadesena desito attho ācariyena vibhatto, amhehi ca ñāto, ‘‘micchādiṭṭhihatena cāti suttappadesena desito attho kathaṃ vibhatto’’ti vattabbattā ‘‘micchādiṭṭhihatena cā’’tiādi vuttaṃ. Yena vipallāsena yadā anicce ‘‘nicca’’nti passati, tadā pavatto so vipallāso ‘‘micchādiṭṭhihataṃ nāmā’’ti vuccati. ‘‘So pana vipallāso kiṃlakkhaṇo’’ti pucchitabbattā tathā pucchitvā ‘‘viparītaggāhalakkhaṇo vipallāso’’ti vuttaṃ.

    விபரீதக்³கா³ஹலக்க²ணோதி அஸுபா⁴தீ³னங்யேவ ஸுபா⁴தி³விபரீதக்³கா³ஹலக்க²ணோ விபல்லாஸோ ‘‘விபல்லாஸயதீ’’தி காரிதத்த²ஸம்ப⁴வதோ. கிங் விபல்லாஸோ விபரீதக்³கா³ஹலக்க²ணோ? ஸோ விபல்லாஸோ ஸஞ்ஞங் விபல்லாஸயதி, சித்தம்பி விபல்லாஸயதி, தி³ட்டி²ம்பி விபல்லாஸயதி. இதி தயோ த⁴ம்மே விபல்லாஸயதீதி விபல்லாஸேதப்³பா³னங் திவித⁴த்தா விபல்லாஸாபி திவிதா⁴ ஹொந்தி. தேஸு ஸஞ்ஞாவிபல்லாஸோ முது³கோ து³ப்³ப³லோ ஸுபா⁴தி³வஸேன உபட்டி²தாகாரக்³க³ஹணமத்தத்தா, சித்தவிபல்லாஸோ ஸஞ்ஞாவிபல்லாஸதோ ப³லவா ஸுபா⁴தி³வஸேன உபட்ட²ஹந்தானங் ரூபக்க²ந்தா⁴தீ³னங் ஸுபா⁴தி³வஸேன ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா க³ஹணதோ. தி³ட்டி²விபல்லாஸோ ஸஞ்ஞாவிபல்லாஸசித்தவிபல்லாஸேஹி ப³லவதரோ, யங் யங் ஆரம்மணங் ஸுபா⁴தி³ஆகாரேன உபட்டா²தி. தங் தங் ஆரம்மணங் ஸஸ்ஸதாதி³வஸேன அபி⁴னிவிஸித்வா க³ஹணதோ. தஸ்மா ஸஞ்ஞாவிபல்லாஸோ பட²மங் வுத்தோ, தத³னந்தரங் சித்தவிபல்லாஸோ, தத³னந்தரங் தி³ட்டி²விபல்லாஸோ வுத்தோ. வித்தா²ரதோ பன ஏகேகஸ்ஸ ஸுப⁴ஸுக²அத்தனிச்சக்³க³ஹணவஸேன சதுப்³பி³த⁴த்தா த்³வாத³ஸவிதா⁴ ஹொந்தி.

    Viparītaggāhalakkhaṇoti asubhādīnaṃyeva subhādiviparītaggāhalakkhaṇo vipallāso ‘‘vipallāsayatī’’ti kāritatthasambhavato. Kiṃ vipallāso viparītaggāhalakkhaṇo? So vipallāso saññaṃ vipallāsayati, cittampi vipallāsayati, diṭṭhimpi vipallāsayati. Iti tayo dhamme vipallāsayatīti vipallāsetabbānaṃ tividhattā vipallāsāpi tividhā honti. Tesu saññāvipallāso muduko dubbalo subhādivasena upaṭṭhitākāraggahaṇamattattā, cittavipallāso saññāvipallāsato balavā subhādivasena upaṭṭhahantānaṃ rūpakkhandhādīnaṃ subhādivasena sanniṭṭhānaṃ katvā gahaṇato. Diṭṭhivipallāso saññāvipallāsacittavipallāsehi balavataro, yaṃ yaṃ ārammaṇaṃ subhādiākārena upaṭṭhāti. Taṃ taṃ ārammaṇaṃ sassatādivasena abhinivisitvā gahaṇato. Tasmā saññāvipallāso paṭhamaṃ vutto, tadanantaraṃ cittavipallāso, tadanantaraṃ diṭṭhivipallāso vutto. Vitthārato pana ekekassa subhasukhaattaniccaggahaṇavasena catubbidhattā dvādasavidhā honti.

    விபல்லாஸா ஆசரியேன விப⁴த்தா, அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘கதமே விபல்லாஸபவத்திட்டா²னவிஸயா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா இமானி அத்தபா⁴வவத்தூ²னி விபல்லாஸபவத்திட்டா²னவிஸயானீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸோ குஹிங் விபல்லாஸயதி சதூஸு அத்தபா⁴வவத்தூ²ஸூ’’தி வுத்தங். சதூஸு ரூபகாயவேத³னாசித்தத⁴ம்மஸங்கா²தேஸு அத்தபா⁴வவத்தூ²ஸு ஸோ ஸப்³போ³ விபல்லாஸோ ஸஞ்ஞாசித்ததி³ட்டி²யோ விபல்லாஸயதி. ‘‘கத²ங் ஸமனுபஸ்ஸந்தஸ்ஸ விபல்லாஸயதீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீ’’திஆதி³ வுத்தங். யோ புக்³க³லோ ரூபங் வா அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி, ரூபவந்தங் அத்தானங் வா அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி , அத்தனி ரூபங் வா அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி. ரூபஸ்மிங் அத்தானங் வா அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி, ஏவங் தஸ்ஸ ஸமனுபஸ்ஸந்தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ விபல்லாஸோ ரூபகாயே ஸஞ்ஞாசித்ததி³ட்டி²யோ விபல்லாஸயதி. ஏஸேவ நயோ வேத³னாதீ³ஸுபி.

    Vipallāsā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘katame vipallāsapavattiṭṭhānavisayā’’ti pucchitabbattā imāni attabhāvavatthūni vipallāsapavattiṭṭhānavisayānīti dassetuṃ ‘‘so kuhiṃ vipallāsayati catūsu attabhāvavatthūsū’’ti vuttaṃ. Catūsu rūpakāyavedanācittadhammasaṅkhātesu attabhāvavatthūsu so sabbo vipallāso saññācittadiṭṭhiyo vipallāsayati. ‘‘Kathaṃ samanupassantassa vipallāsayatī’’ti pucchitabbattā ‘‘rūpaṃ attato samanupassatī’’tiādi vuttaṃ. Yo puggalo rūpaṃ vā attato samanupassati, rūpavantaṃ attānaṃ vā attato samanupassati , attani rūpaṃ vā attato samanupassati. Rūpasmiṃ attānaṃ vā attato samanupassati, evaṃ tassa samanupassantassa puggalassa vipallāso rūpakāye saññācittadiṭṭhiyo vipallāsayati. Eseva nayo vedanādīsupi.

    ‘‘தேஸு ரூபகாயாதீ³ஸு கதமங் கதமஸ்ஸ விபல்லாஸஸ்ஸ வத்தூ²’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ஏவங் பவத்தமானஸ்ஸ விபல்லாஸஸ்ஸ இத³ங் இமஸ்ஸ வத்தூ²தி விப⁴ஜிதுங் ‘‘தத்த² ரூப’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ரூபாதீ³ஸு சதூஸு பட²மங் விபல்லாஸவத்து² ரூபங் ‘‘அஸுபே⁴ ஸுப⁴’’ந்தி ஏவங் பவத்தமானஸ்ஸ விபல்லாஸஸ்ஸ வத்து² ஹோதீதி விப⁴ஜித்வா க³ஹேதப்³ப³ங். ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. ஏவங் ‘‘அஸுபே⁴ ஸுப⁴’’ந்திஆதி³ப்பகாரேன விபல்லாஸா சதுப்³பி³தா⁴ ப⁴வந்தி.

    ‘‘Tesu rūpakāyādīsu katamaṃ katamassa vipallāsassa vatthū’’ti pucchitabbattā evaṃ pavattamānassa vipallāsassa idaṃ imassa vatthūti vibhajituṃ ‘‘tattha rūpa’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu rūpādīsu catūsu paṭhamaṃ vipallāsavatthu rūpaṃ ‘‘asubhe subha’’nti evaṃ pavattamānassa vipallāsassa vatthu hotīti vibhajitvā gahetabbaṃ. Esa nayo sesesupi. Evaṃ ‘‘asubhe subha’’ntiādippakārena vipallāsā catubbidhā bhavanti.

    இத³ங் இமஸ்ஸ வத்தூ²தி ஆசரியேன விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸிதா, அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘தேஸங் விபல்லாஸானங் கதமே மூலகாரணத⁴ம்மா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘த்³வே த⁴ம்மா’’திஆதி³ வுத்தங். சித்தஸ்ஸ ஸங்கிலேஸா, தண்ஹா ச அவிஜ்ஜா ச – இமே த்³வே த⁴ம்மா விபல்லாஸானங் மூலகாரணபூ⁴தா ப⁴வந்தி.

    Idaṃ imassa vatthūti ācariyena vibhajitvā dassitā, amhehi ca ñātā, ‘‘tesaṃ vipallāsānaṃ katame mūlakāraṇadhammā’’ti pucchitabbattā ‘‘dve dhammā’’tiādi vuttaṃ. Cittassa saṃkilesā, taṇhā ca avijjā ca – ime dve dhammā vipallāsānaṃ mūlakāraṇabhūtā bhavanti.

    ‘‘இமே த்³வே த⁴ம்மா ஏகதோ விபல்லாஸானங் மூலகாரணங் கிங் ஹொந்தி, உதா³ஹு விஸுங் விஸு’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா விஸுங் விஸுங் விப⁴ஜிதுங் ‘‘தண்ஹானிவுத’’ந்திஆதி³ வுத்தங். அவிஜ்ஜாரஹிதா தண்ஹா நாம நத்தி², தஸ்மா ‘‘தண்ஹாஅவிஜ்ஜானிவுத’’ந்தி வத்தப்³ப³ந்தி? ந, தண்ஹாய ஸாதிஸயபச்சயத்தா. ஸாதிஸயாய ஹி தண்ஹாய அஸுபே⁴பி ‘‘ஸுப⁴’’ந்தி, து³க்கே²பி ‘‘ஸுக²’’ந்தி ஸமனுபஸ்ஸந்தி. ‘‘தண்ஹா ச அவிஜ்ஜா சா’’தி வுத்தத்தா ‘‘அவிஜ்ஜானிவுத’’ந்தி வத்தப்³ப³ங், கஸ்மா ‘‘தி³ட்டி²னிவுத’’ந்தி வுத்தந்தி? அவிஜ்ஜாய தி³ட்டி² ப⁴வதீதி தி³ட்டி²ஸீஸேன அவிஜ்ஜங் க³ஹெத்வா ‘‘தி³ட்டி²னிவுத’’ந்தி வுத்தங், அவிஜ்ஜானிவுதந்தி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ‘‘அவிஜ்ஜானிவுத’’ந்தி வுத்தே பன தி³ட்டி²ரஹிதா அவிஜ்ஜாபி க³ஹிதா ஸியா, தி³ட்டி²ஸஹிதாய ஹி அவிஜ்ஜாய அனிச்சேபி ‘‘நிச்ச’’ந்தி, அனத்தனியேபி ‘‘அத்தா’’தி ஸமனுபஸ்ஸந்தி.

    ‘‘Ime dve dhammā ekato vipallāsānaṃ mūlakāraṇaṃ kiṃ honti, udāhu visuṃ visu’’nti vattabbattā visuṃ visuṃ vibhajituṃ ‘‘taṇhānivuta’’ntiādi vuttaṃ. Avijjārahitā taṇhā nāma natthi, tasmā ‘‘taṇhāavijjānivuta’’nti vattabbanti? Na, taṇhāya sātisayapaccayattā. Sātisayāya hi taṇhāya asubhepi ‘‘subha’’nti, dukkhepi ‘‘sukha’’nti samanupassanti. ‘‘Taṇhā ca avijjā cā’’ti vuttattā ‘‘avijjānivuta’’nti vattabbaṃ, kasmā ‘‘diṭṭhinivuta’’nti vuttanti? Avijjāya diṭṭhi bhavatīti diṭṭhisīsena avijjaṃ gahetvā ‘‘diṭṭhinivuta’’nti vuttaṃ, avijjānivutanti attho gahetabbo. ‘‘Avijjānivuta’’nti vutte pana diṭṭhirahitā avijjāpi gahitā siyā, diṭṭhisahitāya hi avijjāya aniccepi ‘‘nicca’’nti, anattaniyepi ‘‘attā’’ti samanupassanti.

    ‘‘கத²ங் தண்ஹாமூலகோ விபல்லாஸோ பவத்தோ, கத²ங் தி³ட்டி²ஸஹிதாவிஜ்ஜாமூலகோ விபல்லாஸோ பவத்தோ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² யோ தி³ட்டி²விபல்லாஸோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு தண்ஹாமூலகதி³ட்டி²ஸஹிதாவிஜ்ஜாமூலகேஸு. தி³ட்டி²விபல்லாஸோதி தி³ட்டி²ஸஹிதாவிஜ்ஜாமூலகவிபல்லாஸோ. அதீதங் ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீதி அத³ப்³ப³பூ⁴தோபி த³ப்³ப³பூ⁴தோ விய வுத்தோ. தண்ஹாவிபல்லாஸோதி தி³ட்டி²ஸஹிததண்ஹாமூலகோ விபல்லாஸோ அனாக³தங் ரூபங் தி³ட்டி²பி⁴னந்த³னவஸேன அபி⁴னந்த³தீதி. ஏவங் அதீதஸமனுபஸ்ஸனஅனாக³தாபி⁴னந்த³னபே⁴தே³ன பவத்திவிஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³. ‘‘சித்தஸ்ஸ ஸங்கிலேஸோ தண்ஹாஅவிஜ்ஜாயேவ த்³வே த⁴ம்மா ந ஹொந்தி, அத² கோ² த³ஸ கிலேஸாபி, கஸ்மா த்³வேயேவ வுத்தா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘த்³வே த⁴ம்மா சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸா’’திஆதி³ வுத்தங். தண்ஹா ச அவிஜ்ஜா ச – இமே த்³வேயேவ த⁴ம்மா பரமஸாவஜ்ஜஸ்ஸ விபல்லாஸஸ்ஸ மூலகாரணத்தா. தாஹி தண்ஹாஅவிஜ்ஜாஹி விஸுஜ்ஜ²ந்தங் சித்தங் ஸப்³பே³ஹி கிலேஸேஹி விஸுஜ்ஜ²தி, தஸ்மா ச விஸேஸதோ சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸா ஹொந்தீதி த்³வே த⁴ம்மா வுத்தா. ந ஹி தாஸு தண்ஹாஅவிஜ்ஜாஸு அரஹத்தமக்³கே³ன பஹீனாஸு கோசி ஸங்கிலேஸோ அப்பஹீனோ நாம நத்தீ²தி.

    ‘‘Kathaṃ taṇhāmūlako vipallāso pavatto, kathaṃ diṭṭhisahitāvijjāmūlako vipallāso pavatto’’ti vattabbattā ‘‘tattha yo diṭṭhivipallāso’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu taṇhāmūlakadiṭṭhisahitāvijjāmūlakesu. Diṭṭhivipallāsoti diṭṭhisahitāvijjāmūlakavipallāso. Atītaṃ rūpaṃ attato samanupassatīti adabbabhūtopi dabbabhūto viya vutto. Taṇhāvipallāsoti diṭṭhisahitataṇhāmūlako vipallāso anāgataṃrūpaṃ diṭṭhibhinandanavasena abhinandatīti. Evaṃ atītasamanupassanaanāgatābhinandanabhedena pavattiviseso daṭṭhabbo. ‘‘Cittassa saṃkileso taṇhāavijjāyeva dve dhammā na honti, atha kho dasa kilesāpi, kasmā dveyeva vuttā’’ti vattabbattā ‘‘dve dhammā cittassa upakkilesā’’tiādi vuttaṃ. Taṇhā ca avijjā ca – ime dveyeva dhammā paramasāvajjassa vipallāsassa mūlakāraṇattā. Tāhi taṇhāavijjāhi visujjhantaṃ cittaṃ sabbehi kilesehi visujjhati, tasmā ca visesato cittassa upakkilesā hontīti dve dhammā vuttā. Na hi tāsu taṇhāavijjāsu arahattamaggena pahīnāsu koci saṃkileso appahīno nāma natthīti.

    ‘‘வுத்தப்பகாரா தண்ஹாஅவிஜ்ஜா வுத்தப்பகாரானங் விபல்லாஸானங்யேவ மூலகாரணங் ஹொந்தி கிங், உதா³ஹு ஸகலஸ்ஸ வட்டஸ்ஸாபி மூலகாரணங் ஹொந்தி கி’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா வுத்தப்பகாரா தண்ஹாஅவிஜ்ஜா வுத்தப்பகாரானங் மூலகாரணங் ஹொந்தி யதா², ஏவங் ஸகலஸ்ஸ வட்டஸ்ஸாபி மூலகாரணங் ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தேஸ’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்த² யேஸங் புக்³க³லானங் சித்தங் அரக்கி²தங், மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதஞ்ச ஹோதி, தேஸங் புக்³க³லானங். யேஸங் அவிஜ்ஜானீவரணானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் புப்³ப³கோடி ந பஞ்ஞாயதி, தேஹி அவிஜ்ஜானீவரணேஹி தண்ஹாஸங்யோஜனேஹி ஸங்ஸாரே ஸந்தா⁴வந்தானங் ஸங்ஸரந்தானங் புக்³க³லானங் ஸகிங் நிரயங் மாரவஸக³மனேன ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் ஹோதி, ஸகிங் திரச்சா²னயோனிங் ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் ஹோதி, ஸகிங் பெத்திவிஸயங் ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் ஹோதி, ஸகிங் அஸுரகாயங் ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் ஹோதி, ஸகிங் தே³வே ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் ஹோதி, ஸகிங் மனுஸ்ஸே ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் ஹோதீதி அத்தோ².

    ‘‘Vuttappakārā taṇhāavijjā vuttappakārānaṃ vipallāsānaṃyeva mūlakāraṇaṃ honti kiṃ, udāhu sakalassa vaṭṭassāpi mūlakāraṇaṃ honti ki’’nti vattabbattā vuttappakārā taṇhāavijjā vuttappakārānaṃ mūlakāraṇaṃ honti yathā, evaṃ sakalassa vaṭṭassāpi mūlakāraṇaṃ hontīti dassetuṃ ‘‘tesa’’ntiādi vuttaṃ. Tattha yesaṃ puggalānaṃ cittaṃ arakkhitaṃ, micchādiṭṭhihatañca hoti, tesaṃ puggalānaṃ. Yesaṃ avijjānīvaraṇānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ pubbakoṭi na paññāyati, tehi avijjānīvaraṇehi taṇhāsaṃyojanehi saṃsāre sandhāvantānaṃ saṃsarantānaṃ puggalānaṃ sakiṃ nirayaṃ māravasagamanena sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ hoti, sakiṃ tiracchānayoniṃ sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ hoti, sakiṃ pettivisayaṃ sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ hoti, sakiṃ asurakāyaṃ sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ hoti, sakiṃ deve sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ hoti, sakiṃ manusse sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ hotīti attho.

    ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேன சா’’தி ஸுத்தப்பதே³ஸேன தே³ஸிதோ அத்தோ² ஆசரியேன விப⁴த்தோ, அம்ஹேஹி ச ஞாதோ, ‘‘தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தேனாதி ஸுத்தப்பதே³ஸேன தே³ஸிதோ அத்தோ² கத²ங் விப⁴த்தோ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தேனா’’திஆதி³ வுத்தங். சித்தஸ்ஸ விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ யா அகல்லதா அகம்மனியதா அத்தி², இத³ங் அகல்லத்தங் அகம்மனியத்தங் தி²னங் நாம. யங் காயஸ்ஸ லீனத்தங் வேத³னாதி³க்க²ந்த⁴த்தயலீனத்தங் அத்தி², இத³ங் காயஸ்ஸ லீனத்தங் மித்³த⁴ங் நாமாதி தி²னமித்³த⁴ஸரூபமேவ வுத்தங். தேஹி தி²னமித்³தே⁴ஹி சித்தஸ்ஸ அபி⁴பூ⁴தபா⁴வாதி³கோ பன ஸுவிஞ்ஞெய்யத்தா ந வுத்தோ, அவுத்தேபி யேஸங் புக்³க³லானங் சித்தங் தி²னமித்³தே⁴ஹி அபி⁴பூ⁴தங், தேஸங் புக்³க³லானங் தேன சித்தேன சித்தஸீஸேன ஸங்யோஜனேன ஸங்ஸாரே மாரவஸக³மனேன ஸந்தா⁴வனங் ஸங்ஸரணங் பரியோஸானஸபா⁴வோ வித்தா²ரெத்வா க³ஹேதப்³போ³.

    ‘‘Micchādiṭṭhihatena cā’’ti suttappadesena desito attho ācariyena vibhatto, amhehi ca ñāto, ‘‘thinamiddhābhibhūtenāti suttappadesena desito attho kathaṃ vibhatto’’ti vattabbattā ‘‘thinamiddhābhibhūtenā’’tiādi vuttaṃ. Cittassa viññāṇakkhandhassa yā akallatā akammaniyatā atthi, idaṃ akallattaṃ akammaniyattaṃ thinaṃ nāma. Yaṃ kāyassa līnattaṃ vedanādikkhandhattayalīnattaṃ atthi, idaṃ kāyassa līnattaṃ middhaṃ nāmāti thinamiddhasarūpameva vuttaṃ. Tehi thinamiddhehi cittassa abhibhūtabhāvādiko pana suviññeyyattā na vutto, avuttepi yesaṃ puggalānaṃ cittaṃ thinamiddhehi abhibhūtaṃ, tesaṃ puggalānaṃ tena cittena cittasīsena saṃyojanena saṃsāre māravasagamanena sandhāvanaṃ saṃsaraṇaṃ pariyosānasabhāvo vitthāretvā gahetabbo.

    ‘‘வஸங் மாரஸ்ஸ க³ச்ச²தீதி ஸுத்தப்பதே³ஸேன தே³ஸிதோ அத்தோ² கத²ங் விப⁴த்தோ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘வஸங் மாரஸ்ஸ க³ச்ச²தீ’’தி வுத்தங். தத்த² கிலேஸமாரஸ்ஸாதி கிலேஸோ தா³னாதி³புஞ்ஞே மாரேதி நிவாரேதீதி அத்தே²ன மாரோதி கிலேஸமாரோ. இமினா கிலேஸமாரங் நிஸ்ஸாய பவத்தத்தா அபி⁴ஸங்கா²ரமாரக²ந்த⁴மாரமச்சுமாரா ச க³ஹிதா, -ஸத்³தே³ன வா க³ஹிதாதி வேதி³தப்³பா³. ஸத்தமாரஸ்ஸாதி தே³வபுத்தமாரஸ்ஸ. அத² வா ‘‘தே³வபுத்தமாரஸ்ஸா’’தி அவத்வா ‘‘ஸத்தமாரஸ்ஸா’’தி வுத்தத்தா யோ யோ ராஜசோராதி³கோ தா³னாதீ³னி வா இஸ்ஸரியபோ⁴கா³தீ³னி வா மாரேதி, ஸோ ஸோ ராஜசோராதி³கோபி க³ஹிதோ, தஸ்மா யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸத்தமாரஸ்ஸாதி அத்தோ². வஸந்தி இச்ச²ங் லோப⁴ங் அதி⁴ப்பாயங் ருசிங் ஆகங்க²ங் ஆணங் ஆணத்திங். க³ச்ச²தீதி உபக³ச்ச²தி உபேதி அனுவத்ததி அனுக³ச்ச²தி நாதிக்கமதீதி அத்தோ². ‘‘கஸ்மா வஸங் க³ச்ச²தீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸோ ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். யோ ஸத்தோ அரக்கி²தசித்தேன ச மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதசித்தேன ச தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தசித்தேன ச ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, ஸோ ஸத்தோ அவிஜ்ஜானீவரணாதீ³ஹி நிவுதோ ஹுத்வா ஸங்ஸாராபி⁴முகோ² ஹி யஸ்மா ஹோதி, ந விஸங்கா²ராபி⁴முகோ², தஸ்மா மாரஸ்ஸ வஸங் க³ச்ச²தீதி அத்தோ².

    ‘‘Vasaṃ mārassa gacchatīti suttappadesena desito attho kathaṃ vibhatto’’ti vattabbattā ‘‘vasaṃ mārassa gacchatī’’ti vuttaṃ. Tattha kilesamārassāti kileso dānādipuññe māreti nivāretīti atthena māroti kilesamāro. Iminā kilesamāraṃ nissāya pavattattā abhisaṅkhāramārakhandhamāramaccumārā ca gahitā, ca-saddena vā gahitāti veditabbā. Sattamārassāti devaputtamārassa. Atha vā ‘‘devaputtamārassā’’ti avatvā ‘‘sattamārassā’’ti vuttattā yo yo rājacorādiko dānādīni vā issariyabhogādīni vā māreti, so so rājacorādikopi gahito, tasmā yassa kassaci sattamārassāti attho. Vasanti icchaṃ lobhaṃ adhippāyaṃ ruciṃ ākaṅkhaṃ āṇaṃ āṇattiṃ. Gacchatīti upagacchati upeti anuvattati anugacchati nātikkamatīti attho. ‘‘Kasmā vasaṃ gacchatī’’ti vattabbattā ‘‘so hī’’tiādi vuttaṃ. Yo satto arakkhitacittena ca micchādiṭṭhihatacittena ca thinamiddhābhibhūtacittena ca samannāgato hoti, so satto avijjānīvaraṇādīhi nivuto hutvā saṃsārābhimukho hi yasmā hoti, na visaṅkhārābhimukho, tasmā mārassa vasaṃ gacchatīti attho.

    ‘‘அரக்கி²தேனாதிஆதி³கஸ்ஸ யஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ அத்தோ² விப⁴த்தோ, தேன ‘அரக்கி²தேனா’திஆதி³கேன ஸுத்தேன கித்தகானி ஸச்சானி தே³ஸிதானீ’’திவத்தப்³ப³த்தா ‘‘இமானி ப⁴க³வதா’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘அரக்கி²தேனா’’திஆதி³ஸுத்தேன ப⁴க³வதா இமானி த்³வே ஸச்சானி தே³ஸிதானி து³க்க²ங், ஸமுத³யோ சாதி. கத²ங் தே³ஸிதானி? அபி⁴த⁴ம்மனிஸ்ஸிதாய கதா²ய சேவ ஸுத்தந்தனிஸ்ஸிதாய கதா²ய ச தே³ஸிதானி. தாஸு கதா²ஸு அபி⁴த⁴ம்மனிஸ்ஸிதாய கதா²ய தே³ஸிதே ஸதி ‘‘அரக்கி²தேன சித்தேனா’’தி இமினா பதே³ன அரக்கி²தங் ரத்தம்பி சித்தங், அரக்கி²தங் து³ட்ட²ம்பி சித்தங், அரக்கி²தங் மூள்ஹம்பி சித்தங் ப⁴க³வதா தே³ஸிதங் ஞாபிதங். தத்த² ரத்தசித்தங் லோப⁴ஸஹக³தசித்துப்பாத³வஸேன அட்ட²வித⁴ங், து³ட்ட²சித்தங் படிக⁴ஸம்பயுத்தசித்துப்பாத³வஸேன து³ப்³பி³த⁴ங், மூள்ஹசித்தங் மோமூஹசித்துப்பாத³வஸேன து³ப்³பி³த⁴ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். இமேஸஞ்ஹி சித்துப்பாதா³னங் வஸேன யா சக்கு²ந்த்³ரியாதீ³னங் அகு³த்தி அனாரக்கா² உப்பன்னா, தாய அகு³த்தியா அனாரக்கா²ய சித்தங் அரக்கி²தங் ஹோதி ப²லூபசாரேனாதி.

    ‘‘Arakkhitenātiādikassa yassa suttassa attho vibhatto, tena ‘arakkhitenā’tiādikena suttena kittakāni saccāni desitānī’’tivattabbattā ‘‘imāni bhagavatā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Arakkhitenā’’tiādisuttena bhagavatā imāni dve saccāni desitāni dukkhaṃ, samudayo cāti. Kathaṃ desitāni? Abhidhammanissitāya kathāya ceva suttantanissitāya kathāya ca desitāni. Tāsu kathāsu abhidhammanissitāya kathāya desite sati ‘‘arakkhitena cittenā’’ti iminā padena arakkhitaṃ rattampi cittaṃ, arakkhitaṃ duṭṭhampi cittaṃ, arakkhitaṃ mūḷhampi cittaṃ bhagavatā desitaṃ ñāpitaṃ. Tattha rattacittaṃ lobhasahagatacittuppādavasena aṭṭhavidhaṃ, duṭṭhacittaṃ paṭighasampayuttacittuppādavasena dubbidhaṃ, mūḷhacittaṃ momūhacittuppādavasena dubbidhanti veditabbaṃ. Imesañhi cittuppādānaṃ vasena yā cakkhundriyādīnaṃ agutti anārakkhā uppannā, tāya aguttiyā anārakkhāya cittaṃ arakkhitaṃ hoti phalūpacārenāti.

    ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேனா’’தி இமினா பதே³ன மிச்சா²தி³ட்டி²ஸங்ஸட்ட²ங் சித்தங் தே³ஸிதங், தங் தி³ட்டி²ஸம்பயுத்தசித்துப்பாத³வஸேன சதுப்³பி³த⁴ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஞ்ஹி மிச்சா²தி³ட்டி²யா ஸங்ஸட்ட²பா⁴வேன மிச்சா²தி³ட்டி²வஸானுக³தத்தா மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதங் நாமாதி. ‘‘தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தேனா’’தி இமினா பதே³ன தி²னமித்³தே⁴ன ஸங்ஸட்ட²ங் சித்தங் தே³ஸிதங், தங் ஸஸங்கா²ரிகசித்துப்பாத³வஸேன பஞ்சவித⁴ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஞ்ஹி தி²னமித்³தே⁴ன ஸங்ஸட்ட²பா⁴வேன தி²னமித்³த⁴வஸானுக³தத்தா தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தங் நாமாதி ஏவங் யே த்³வாத³ஸாகுஸலா சித்துப்பாத³கண்டே³ ‘‘கதமே த⁴ம்மா அகுஸலா? யஸ்மிங் ஸமயே அகுஸலங் சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதீ’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 365) வித்தா²ரதோ வத்தப்³பா³, தே த்³வாத³ஸாகுஸலசித்துப்பாதா³ தீஹி பதே³ஹி ப⁴க³வதா தே³ஸிதாதி வேதி³தப்³பா³. ‘‘மாரஸ்ஸா’’தி பதே³ன பஞ்ச மாரா க³ஹிதா. தேஸு கிலேஸமாரோ ‘‘சத்தாரோ ஆஸவா, சத்தாரோ ஓகா⁴, சத்தாரோ யோகா³, சத்தாரோ க³ந்தா², சத்தாரி உபாதா³னானி, அட்ட² நீவரணா, த³ஸ கிலேஸா’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 1102 ஆத³யோ) தே³ஸிதோ. அபி⁴ஸங்கா²ரமாரோ பன ‘‘குஸலா சேதனா (விப⁴॰ 226) அகுஸலா சேதனா (விப⁴॰ 226) குஸலங் கம்மங் அகுஸலங் கம்ம’’ந்திஆதி³னா தே³ஸிதோ. க²ந்த⁴மாரோ பன ‘‘அத்தபா⁴வோ பஞ்சக்க²ந்தா⁴’’திஆதி³னா தே³ஸிதோ. மச்சுமாரோ பன ‘‘சுதி சவனதா’’திஆதி³னா (விப⁴॰ 193) தே³ஸிதோ. ஏவங் தாவெத்த² அபி⁴த⁴ம்மனிஸ்ஸிதாய கதா²ய தே³ஸிதோ அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    ‘‘Micchādiṭṭhihatenā’’ti iminā padena micchādiṭṭhisaṃsaṭṭhaṃ cittaṃ desitaṃ, taṃ diṭṭhisampayuttacittuppādavasena catubbidhanti veditabbaṃ. Tañhi micchādiṭṭhiyā saṃsaṭṭhabhāvena micchādiṭṭhivasānugatattā micchādiṭṭhihataṃ nāmāti. ‘‘Thinamiddhābhibhūtenā’’ti iminā padena thinamiddhena saṃsaṭṭhaṃ cittaṃ desitaṃ, taṃ sasaṅkhārikacittuppādavasena pañcavidhanti veditabbaṃ. Tañhi thinamiddhena saṃsaṭṭhabhāvena thinamiddhavasānugatattā thinamiddhābhibhūtaṃ nāmāti evaṃ ye dvādasākusalā cittuppādakaṇḍe ‘‘katame dhammā akusalā? Yasmiṃ samaye akusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hotī’’tiādinā (dha. sa. 365) vitthārato vattabbā, te dvādasākusalacittuppādā tīhi padehi bhagavatā desitāti veditabbā. ‘‘Mārassā’’ti padena pañca mārā gahitā. Tesu kilesamāro ‘‘cattāro āsavā, cattāro oghā, cattāro yogā, cattāro ganthā, cattāri upādānāni, aṭṭha nīvaraṇā, dasa kilesā’’ti (dha. sa. 1102 ādayo) desito. Abhisaṅkhāramāro pana ‘‘kusalā cetanā (vibha. 226) akusalā cetanā (vibha. 226) kusalaṃ kammaṃ akusalaṃ kamma’’ntiādinā desito. Khandhamāro pana ‘‘attabhāvo pañcakkhandhā’’tiādinā desito. Maccumāro pana ‘‘cuti cavanatā’’tiādinā (vibha. 193) desito. Evaṃ tāvettha abhidhammanissitāya kathāya desito attho daṭṭhabbo.

    ஸுத்தந்தனிஸ்ஸிதாய பன கதா²ய தே³ஸிதே ஸதி ‘‘சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோதி அனுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ, யத்வாதி⁴கரணமேனங் சக்கு²ந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங், தஸ்ஸ ஸங்வராய ந படிபஜ்ஜதி, ந ரக்க²தி சக்கு²ந்த்³ரியங், சக்கு²ந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி…பே॰… ஸோதிந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி… கா⁴னிந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி… ஜிவ்ஹிந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி… காயிந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி… மனிந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.347) ஏவங் புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னேன யங் ச²த்³வாரிகசித்தங் வுத்தங், தங் ச²த்³வாரிகசித்தங் ‘‘அரக்கி²தேன சித்தேனா’’தி இமினா பதே³ன தே³ஸிதங். யா மிச்சா²தி³ட்டி²யோ புப்³ப³ந்தகப்பனவஸேன வா அபரந்தகப்பனவஸேன வா புப்³ப³ந்தாபரந்தகப்பனவஸேன வா மிச்சா² அபி⁴னிவிஸந்தஸ்ஸ அயோனிஸோ உம்முஜ்ஜந்தஸ்ஸ ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ’’தி வா ‘‘அஸஸ்ஸதோ லோகோ’’தி வா ‘‘ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா’’தி வா உப்பன்னா, தாஹி தி³ட்டீ²ஹி வா, யா ச தி³ட்டி²யோ ‘‘இமா சத்தாரோ ஸஸ்ஸதவாதா³…பே॰… பரமதி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாதா³’’தி ப்³ரஹ்மஜாலஸுத்தாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.30 ஆத³யோ) வுத்தா, தாஹி தி³ட்டீ²ஹி வா ஸம்பயுத்தங் யங் சித்தங் ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஹதேன சா’’தி இமினா பதே³ன தே³ஸிதங்.
