Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
4. படினித்³தே³ஸவாரவண்ணனா
4. Paṭiniddesavāravaṇṇanā
1. தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா
1. Desanāhāravibhaṅgavaṇṇanā
5. ஏவங் ஹாராத³யோ ஸுக²க்³க³ஹணத்த²ங் கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன ஸரூபதோ நித்³தி³ஸித்வா இதா³னி தேஸு ஹாரே தாவ படினித்³தே³ஸவஸேன விப⁴ஜிதுங் ‘‘தத்த² கதமோ தே³ஸனாஹாரோ’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² கதமோதி கதே²துகம்யதாபுச்சா². தே³ஸனாஹாரோதி புச்சி²தப்³ப³த⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். கிஞ்சாபி தே³ஸனாஹாரோ நித்³தே³ஸவாரே ஸரூபதோ த³ஸ்ஸிதோ, படினித்³தே³ஸஸ்ஸ பன விஸயங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அஸ்ஸாதா³தீ³னவதா’’தி கா³த²ங் ஏகதே³ஸேன பச்சாமஸதி. அயங் தே³ஸனாஹாரோ புப்³பா³பராபெக்கோ². தத்த² புப்³பா³பெக்க²த்தே ‘‘கதமோ தே³ஸனாஹாரோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அஸ்ஸாதா³தீ³னவதா’’தி ஸரூபதோ த³ஸ்ஸிதஸ்ஸ நிக³மனங் ஹோதி. பராபெக்க²த்தே பன ‘‘அயங் தே³ஸனாஹாரோ கிங் தே³ஸயதீ’’தி தே³ஸனாகிரியாய கத்துனித்³தே³ஸோ ஹோதி. தேன தே³ஸனாஹாரஸ்ஸ அன்வத்த²ஸஞ்ஞதங் த³ஸ்ஸேதி. தே³ஸயதீதி ஸங்வண்ணேதி, வித்தா²ரேதீதி அத்தோ².
5. Evaṃ hārādayo sukhaggahaṇatthaṃ gāthābandhavasena sarūpato niddisitvā idāni tesu hāre tāva paṭiniddesavasena vibhajituṃ ‘‘tattha katamo desanāhāro’’tiādi āraddhaṃ. Tattha katamoti kathetukamyatāpucchā. Desanāhāroti pucchitabbadhammanidassanaṃ. Kiñcāpi desanāhāro niddesavāre sarūpato dassito, paṭiniddesassa pana visayaṃ dassento ‘‘assādādīnavatā’’ti gāthaṃ ekadesena paccāmasati. Ayaṃ desanāhāro pubbāparāpekkho. Tattha pubbāpekkhatte ‘‘katamo desanāhāro’’ti pucchitvā ‘‘assādādīnavatā’’ti sarūpato dassitassa nigamanaṃ hoti. Parāpekkhatte pana ‘‘ayaṃ desanāhāro kiṃ desayatī’’ti desanākiriyāya kattuniddeso hoti. Tena desanāhārassa anvatthasaññataṃ dasseti. Desayatīti saṃvaṇṇeti, vitthāretīti attho.
இதா³னி அனேன தே³ஸேதப்³ப³த⁴ம்மே ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அஸ்ஸாத³’’ந்திஆதி³மாஹ, தங் புப்³பே³ வுத்தனயத்தா உத்தானமேவ. தஸ்மா இதோ பரம்பி அவுத்தமேவ வண்ணயிஸ்ஸாம. ‘‘கத்த² பன ஆக³தே அஸ்ஸாதா³தி³கே அயங் ஹாரோ ஸங்வண்ணேதீ’’தி அனுயோக³ங் மனஸிகத்வா தே³ஸனாஹாரேன ஸங்வண்ணேதப்³ப³த⁴ம்மங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘த⁴ம்மங் வோ, பி⁴க்க²வே, தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’திஆதி³கங் ஸப்³ப³பரியத்தித⁴ம்மஸங்கா³ஹகங் ப⁴க³வதோ ச²ச²க்கதே³ஸனங் ஏகதே³ஸேன த³ஸ்ஸேதி.
Idāni anena desetabbadhamme sarūpato dassento ‘‘assāda’’ntiādimāha, taṃ pubbe vuttanayattā uttānameva. Tasmā ito parampi avuttameva vaṇṇayissāma. ‘‘Kattha pana āgate assādādike ayaṃ hāro saṃvaṇṇetī’’ti anuyogaṃ manasikatvā desanāhārena saṃvaṇṇetabbadhammaṃ dassento ‘‘dhammaṃ vo, bhikkhave, desessāmī’’tiādikaṃ sabbapariyattidhammasaṅgāhakaṃ bhagavato chachakkadesanaṃ ekadesena dasseti.
தத்த² த⁴ம்மந்தி அயங் த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ பரியத்திஸச்சஸமாதி⁴பஞ்ஞாபகதிபுஞ்ஞாபத்திஞெய்யாதீ³ஸு ப³ஹூஸு அத்தே²ஸு தி³ட்ட²ப்பயோகோ³. ததா² ஹி ‘‘இத⁴, பி⁴க்கு², த⁴ம்மங் பரியாபுணாதீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 5.73) பரியத்தித⁴ம்மே தி³ஸ்ஸதி. ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மோ பத்தத⁴ம்மோ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.299; மஹாவ॰ 18) ஸச்சே. ‘‘ஏவங்த⁴ம்மா தே ப⁴க³வந்தோ அஹேஸு’’ந்திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.13, 145) ஸமாதி⁴ம்ஹி. ‘‘ஸச்சங் த⁴ம்மோ தி⁴தி சாகோ³’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ஜா॰ 1.1.57; 1.2.147-148) பஞ்ஞாயங். ‘‘ஜாதித⁴ம்மானங், பி⁴க்க²வே, ஸத்தான’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.398; ம॰ நி॰ 1.131) பகதியங் . ‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரி’’ந்திஆதீ³ஸு (ஜா॰ 1.10.102; 1.15.385) புஞ்ஞே. ‘‘சத்தாரோ பாராஜிகா த⁴ம்மா’’தி ஏவமாதீ³ஸு (பாரா॰ 233) ஆபத்தியங். ‘‘குஸலா த⁴ம்மா அகுஸலாத⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ திகமாதிகா 1) ஞெய்யே. இத⁴ பன பரியத்தியங் த³ட்ட²ப்³போ³தி (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.மூலபரியாயஸுத்தவண்ணனா; த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ சித்துப்பாத³கண்ட³ 1; பு³॰ வங்॰ அட்ட²॰ 1.1).
Tattha dhammanti ayaṃ dhamma-saddo pariyattisaccasamādhipaññāpakatipuññāpattiñeyyādīsu bahūsu atthesu diṭṭhappayogo. Tathā hi ‘‘idha, bhikkhu, dhammaṃ pariyāpuṇātī’’tiādīsu (a. ni. 5.73) pariyattidhamme dissati. ‘‘Diṭṭhadhammo pattadhammo’’tiādīsu (dī. ni. 1.299; mahāva. 18) sacce. ‘‘Evaṃdhammā te bhagavanto ahesu’’ntiādīsu (dī. ni. 2.13, 145) samādhimhi. ‘‘Saccaṃ dhammo dhiti cāgo’’ti evamādīsu (jā. 1.1.57; 1.2.147-148) paññāyaṃ. ‘‘Jātidhammānaṃ, bhikkhave, sattāna’’nti evamādīsu (dī. ni. 2.398; ma. ni. 1.131) pakatiyaṃ . ‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāri’’ntiādīsu (jā. 1.10.102; 1.15.385) puññe. ‘‘Cattāro pārājikā dhammā’’ti evamādīsu (pārā. 233) āpattiyaṃ. ‘‘Kusalā dhammā akusalādhammā’’tiādīsu (dha. sa. tikamātikā 1) ñeyye. Idha pana pariyattiyaṃ daṭṭhabboti (ma. ni. aṭṭha. 1.mūlapariyāyasuttavaṇṇanā; dha. sa. aṭṭha. cittuppādakaṇḍa 1; bu. vaṃ. aṭṭha. 1.1).
வோதி பன அயங் வோ-ஸத்³தோ³ ‘‘ஹந்த³ தா³னி, பி⁴க்க²வே, பவாரேமி வோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.215) எத்த² உபயோக³த்தே² ஆக³தோ. ‘‘ஸன்னிபதிதானங் வோ, பி⁴க்க²வே, த்³வயங் கரணீய’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.273) கரணத்தே². ‘‘யே ஹி வோ அரியா பரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தா’’திஆதீ³ஸு பத³பூரணே. ‘‘ஆரோசயாமி வோ, பி⁴க்க²வே’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 7.72) ஸம்பதா³னத்தே². இதா⁴பி ஸம்பதா³னத்தே² ஏவாதி த³ட்ட²ப்³போ³.
Voti pana ayaṃ vo-saddo ‘‘handa dāni, bhikkhave, pavāremi vo’’ti (saṃ. ni. 1.215) ettha upayogatthe āgato. ‘‘Sannipatitānaṃ vo, bhikkhave, dvayaṃ karaṇīya’’ntiādīsu (ma. ni. 1.273) karaṇatthe. ‘‘Ye hi vo ariyā parisuddhakāyakammantā’’tiādīsu padapūraṇe. ‘‘Ārocayāmi vo, bhikkhave’’tiādīsu (a. ni. 7.72) sampadānatthe. Idhāpi sampadānatthe evāti daṭṭhabbo.
பி⁴க்க²னஸீலதாதி³கு³ணயோகே³ன பி⁴க்கூ², பி⁴ன்னகிலேஸதாதி³கு³ணயோகே³ன வா. அத² வா ஸங்ஸாரே ப⁴யங் இக்க²ந்தீதி பி⁴க்கூ². பி⁴க்க²வேதி தேஸங் ஆலபனங். தேன தே த⁴ம்மஸ்ஸவனே நியோஜெந்தோ அத்தனோ முகா²பி⁴முக²ங் கரோதி. தே³ஸெஸ்ஸாமீதி கதெ²ஸ்ஸாமி. தேன நாஹங் த⁴ம்மிஸ்ஸரதாய தும்ஹே அஞ்ஞங் கிஞ்சி காரெய்யாமி, அனாவரணஞாணேன ஸப்³ப³ங் ஞெய்யத⁴ம்மங் பச்சக்க²காரிதாய பன த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமீதி இதா³னி பவத்தியமானங் த⁴ம்மதே³ஸனங் படிஜானாதி. ஆதி³கல்யாணந்திஆதீ³ஸு ஆதி³ம்ஹி கல்யாணங் ஆதி³கல்யாணங், ஆதி³கல்யாணமேதஸ்ஸாதி வா ஆதி³கல்யாணங். ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ. தத்த² ஸீலேன ஆதி³கல்யாணங். ஸமாதி⁴னா மஜ்ஜே²கல்யாணங். பஞ்ஞாய பரியோஸானகல்யாணங். பு³த்³த⁴ஸுபு³த்³த⁴தாய வா ஆதி³கல்யாணங். த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய மஜ்ஜே²கல்யாணங். ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்தியா பரியோஸானகல்யாணங். அத² வா உக்³க⁴டிதஞ்ஞுவினயனேன ஆதி³கல்யாணங். விபஞ்சிதஞ்ஞுவினயனேன மஜ்ஜே²கல்யாணங் நெய்யபுக்³க³லவினயனேன பரியோஸானகல்யாணங். அயமேவத்தோ² இதா⁴தி⁴ப்பேதோ.
Bhikkhanasīlatādiguṇayogena bhikkhū, bhinnakilesatādiguṇayogena vā. Atha vā saṃsāre bhayaṃ ikkhantīti bhikkhū. Bhikkhaveti tesaṃ ālapanaṃ. Tena te dhammassavane niyojento attano mukhābhimukhaṃ karoti. Desessāmīti kathessāmi. Tena nāhaṃ dhammissaratāya tumhe aññaṃ kiñci kāreyyāmi, anāvaraṇañāṇena sabbaṃ ñeyyadhammaṃ paccakkhakāritāya pana dhammaṃ desessāmīti idāni pavattiyamānaṃ dhammadesanaṃ paṭijānāti. Ādikalyāṇantiādīsu ādimhi kalyāṇaṃ ādikalyāṇaṃ, ādikalyāṇametassāti vā ādikalyāṇaṃ. Sesapadadvayepi eseva nayo. Tattha sīlena ādikalyāṇaṃ. Samādhinā majjhekalyāṇaṃ. Paññāya pariyosānakalyāṇaṃ. Buddhasubuddhatāya vā ādikalyāṇaṃ. Dhammasudhammatāya majjhekalyāṇaṃ. Saṅghasuppaṭipattiyā pariyosānakalyāṇaṃ. Atha vā ugghaṭitaññuvinayanena ādikalyāṇaṃ. Vipañcitaññuvinayanena majjhekalyāṇaṃ neyyapuggalavinayanena pariyosānakalyāṇaṃ. Ayamevattho idhādhippeto.
அத்த²ஸம்பத்தியா ஸாத்த²ங். ப்³யஞ்ஜனஸம்பத்தியா ஸப்³யஞ்ஜனங். ஸங்காஸனாதி³ச²அத்த²பத³ஸமாயோக³தோ வா ஸாத்த²ங். அக்க²ராதி³ச²ப்³யஞ்ஜனபத³ஸமாயோக³தோ ஸப்³யஞ்ஜனங். அயமேவத்தோ² இதா⁴தி⁴ப்பேதோ. உபனேதப்³பா³பா⁴வதோ ஏகந்தேன பரிபுண்ணந்தி கேவலபரிபுண்ணங். அபனேதப்³பா³பா⁴வதோ பரிஸுத்³த⁴ங். ஸீலாதி³பஞ்சத⁴ம்மக்க²ந்த⁴பாரிபூரியா வா பரிபுண்ணங். சதுரோக⁴னித்த²ரணாய பவத்தியா லோகாமிஸனிரபெக்க²தாய ச பரிஸுத்³த⁴ங். ப்³ரஹ்மங் ஸெட்ட²ங் உத்தமங் ப்³ரஹ்மூனங் வா ஸெட்டா²னங் அரியானங் சரியங் ஸிக்க²த்தயஸங்க³ஹங் ஸாஸனங் ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸயிஸ்ஸாமி பரிதீ³பயிஸ்ஸாமீதி அத்தோ².
Atthasampattiyā sātthaṃ. Byañjanasampattiyā sabyañjanaṃ. Saṅkāsanādichaatthapadasamāyogato vā sātthaṃ. Akkharādichabyañjanapadasamāyogato sabyañjanaṃ. Ayamevattho idhādhippeto. Upanetabbābhāvato ekantena paripuṇṇanti kevalaparipuṇṇaṃ. Apanetabbābhāvato parisuddhaṃ. Sīlādipañcadhammakkhandhapāripūriyā vā paripuṇṇaṃ. Caturoghanittharaṇāya pavattiyā lokāmisanirapekkhatāya ca parisuddhaṃ. Brahmaṃ seṭṭhaṃ uttamaṃ brahmūnaṃ vā seṭṭhānaṃ ariyānaṃ cariyaṃ sikkhattayasaṅgahaṃ sāsanaṃ brahmacariyaṃ pakāsayissāmi paridīpayissāmīti attho.
ஏவங் ப⁴க³வதா தே³ஸிதோ பகாஸிதோ ச ஸாஸனத⁴ம்மோ யேஸங் அஸ்ஸாதா³தீ³னங் த³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தோ, தே அஸ்ஸாதா³த³யோ தே³ஸனாஹாரஸ்ஸ விஸயபூ⁴தா யத்த² யத்த² பாடே² ஸவிஸேஸங் வுத்தா, ததோ ததோ நித்³தா⁴ரெத்வா உதா³ஹரணவஸேன இதா⁴னெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² கதமோ அஸ்ஸாதோ³’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² காமந்தி மனாபியரூபாதி³ங் தேபூ⁴மகத⁴ம்மஸங்கா²தங் வத்து²காமங். காமயமானஸ்ஸாதி இச்ச²ந்தஸ்ஸ. தஸ்ஸ சேதங் ஸமிஜ்ஜ²தீதி தஸ்ஸ காமயமானஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ தங் காமஸங்கா²தங் வத்து² ஸமிஜ்ஜ²தி சே, ஸசே ஸோ தங் லப⁴தீதி வுத்தங் ஹோதி. அத்³தா⁴ பீதிமனோ ஹோதீதி ஏகங்ஸேன துட்ட²சித்தோ ஹோதி. லத்³தா⁴தி லபி⁴த்வா. மச்சோதி ஸத்தோ. யதி³ச்ச²தீதி யங் இச்ச²தி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன நித்³தே³ஸே (மஹானி॰ 1) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³. அயங் அஸ்ஸாதோ³தி யாயங் அதி⁴ப்பாயஸமிஜ்ஜ²னா இச்சி²தலாபே⁴ பீதிமனதா ஸோமனஸ்ஸங், அயங் அஸ்ஸாதே³தப்³ப³தோ அஸ்ஸாதோ³.
Evaṃ bhagavatā desito pakāsito ca sāsanadhammo yesaṃ assādādīnaṃ dassanavasena pavatto, te assādādayo desanāhārassa visayabhūtā yattha yattha pāṭhe savisesaṃ vuttā, tato tato niddhāretvā udāharaṇavasena idhānetvā dassetuṃ ‘‘tattha katamo assādo’’tiādi āraddhaṃ. Tattha kāmanti manāpiyarūpādiṃ tebhūmakadhammasaṅkhātaṃ vatthukāmaṃ. Kāmayamānassāti icchantassa. Tassa cetaṃ samijjhatīti tassa kāmayamānassa sattassa taṃ kāmasaṅkhātaṃ vatthu samijjhati ce, sace so taṃ labhatīti vuttaṃ hoti. Addhāpītimanohotīti ekaṃsena tuṭṭhacitto hoti. Laddhāti labhitvā. Maccoti satto. Yadicchatīti yaṃ icchati. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana niddese (mahāni. 1) vuttanayena veditabbo. Ayaṃ assādoti yāyaṃ adhippāyasamijjhanā icchitalābhe pītimanatā somanassaṃ, ayaṃ assādetabbato assādo.
தஸ்ஸ சே காமயானஸ்ஸாதி தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ காமே இச்ச²மானஸ்ஸ, காமேன வா யாயமானஸ்ஸ. ச²ந்த³ஜாதஸ்ஸாதி ஜாததண்ஹஸ்ஸ. ஜந்துனோதி ஸத்தஸ்ஸ. தே காமா பரிஹாயந்தீதி தே வத்து²காமா கேனசி அந்தராயேன வினஸ்ஸந்தி சே. ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதீதி அத² அயோமயாதி³னா ஸல்லேன வித்³தோ⁴ விய பீளியதீதி அத்தோ². அயங் ஆதீ³னவோதி யாயங் காமானங் விபரிணாமஞ்ஞதா²பா⁴வா காமயானஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ ருப்பனா தோ³மனஸ்ஸுப்பத்தி, அயங் ஆதீ³னவோ.
Tassa ce kāmayānassāti tassa puggalassa kāme icchamānassa, kāmena vā yāyamānassa. Chandajātassāti jātataṇhassa. Jantunoti sattassa. Te kāmā parihāyantīti te vatthukāmā kenaci antarāyena vinassanti ce. Sallaviddhova ruppatīti atha ayomayādinā sallena viddho viya pīḷiyatīti attho. Ayaṃ ādīnavoti yāyaṃ kāmānaṃ vipariṇāmaññathābhāvā kāmayānassa sattassa ruppanā domanassuppatti, ayaṃ ādīnavo.
யோ காமே பரிவஜ்ஜேதீதி யோ பி⁴க்கு² யதா²வுத்தே காமே தத்த² ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸ விக்க²ம்ப⁴னேன வா ஸமுச்சி²ந்த³னேன வா ஸப்³ப³பா⁴கே³ன வஜ்ஜேதி. யதா² கிங்? ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோதி, யதா² கோசி புரிஸோ ஜீவிதுகாமோ கண்ஹஸப்பங் படிபதே² பஸ்ஸித்வா அத்தனோ பாதே³ன தஸ்ஸ ஸிரங் பரிவஜ்ஜேதி, ஸோமங்…பே॰… ஸமதிவத்ததீதி ஸோ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ங் லோகங் விஸரித்வா டி²தத்தா லோகே விஸத்திகாஸங்கா²தங் இமங் தண்ஹங் ஸதிமா ஹுத்வா ஸமதிக்கமதீதி. இத³ங் நிஸ்ஸரணந்தி யதி³த³ங் விஸத்திகாஸங்கா²தாய தண்ஹாய நிப்³பா³னாரம்மணேன அரியமக்³கே³ன ஸமதிவத்தனங், இத³ங் நிஸ்ஸரணங்.
Yo kāme parivajjetīti yo bhikkhu yathāvutte kāme tattha chandarāgassa vikkhambhanena vā samucchindanena vā sabbabhāgena vajjeti. Yathā kiṃ? Sappasseva padā siroti, yathā koci puriso jīvitukāmo kaṇhasappaṃ paṭipathe passitvā attano pādena tassa siraṃ parivajjeti, somaṃ…pe… samativattatīti so bhikkhu sabbaṃ lokaṃ visaritvā ṭhitattā loke visattikāsaṅkhātaṃ imaṃ taṇhaṃ satimā hutvā samatikkamatīti. Idaṃ nissaraṇanti yadidaṃ visattikāsaṅkhātāya taṇhāya nibbānārammaṇena ariyamaggena samativattanaṃ, idaṃ nissaraṇaṃ.
கெ²த்தந்தி கேதா³ராதி³கெ²த்தங். வத்து²ந்தி க⁴ரவத்து²ஆதி³வத்து²ங். ஹிரஞ்ஞங் வாதி கஹாபணஸங்கா²தங் ஸுவண்ணஸங்கா²தஞ்ச ஹிரஞ்ஞங். வா-ஸத்³தோ³ விகப்பனத்தோ², ஸோ ஸப்³ப³பதே³ஸு யோஜேதப்³போ³. க³வாஸ்ஸந்தி கா³வோ ச அஸ்ஸே சாதி க³வாஸ்ஸங். தா³ஸபோரிஸந்தி தா³ஸே ச போரிஸே சாதி தா³ஸபோரிஸங். தி²யோதி இத்தி²யோ. ப³ந்தூ⁴தி ஞாதிப³ந்த⁴வோ. புதூ² காமேதி அஞ்ஞேபி வா மனாபியரூபாதி³கே ப³ஹூ காமகு³ணே. யோ நரோ அனுகி³ஜ்ஜ²தீதி யோ ஸத்தோ அனு அனு அபி⁴கங்க²தி பத்தே²தீதி அத்தோ². அயங் அஸ்ஸாதோ³தி யதி³த³ங் கெ²த்தாதீ³னங் அனுகி³ஜ்ஜ²னங், அயங் அஸ்ஸாதே³தி வத்து²காமே ஏதேனாதி அஸ்ஸாதோ³.
Khettanti kedārādikhettaṃ. Vatthunti gharavatthuādivatthuṃ. Hiraññaṃ vāti kahāpaṇasaṅkhātaṃ suvaṇṇasaṅkhātañca hiraññaṃ. Vā-saddo vikappanattho, so sabbapadesu yojetabbo. Gavāssanti gāvo ca asse cāti gavāssaṃ. Dāsaporisanti dāse ca porise cāti dāsaporisaṃ. Thiyoti itthiyo. Bandhūti ñātibandhavo. Puthū kāmeti aññepi vā manāpiyarūpādike bahū kāmaguṇe. Yo naro anugijjhatīti yo satto anu anu abhikaṅkhati patthetīti attho. Ayaṃ assādoti yadidaṃ khettādīnaṃ anugijjhanaṃ, ayaṃ assādeti vatthukāme etenāti assādo.
அப³லா நங் ப³லீயந்தீதி கெ²த்தாதி³பே⁴தே³ காமே அனுகி³ஜ்ஜ²ந்தங் தங் புக்³க³லங் குஸலேஹி பஹாதப்³ப³த்தா அப³லஸங்கா²தா கிலேஸா ப³லீயந்தி அபி⁴ப⁴வந்தி, ஸத்³தா⁴ப³லாதி³விரஹேன வா அப³லங் தங் புக்³க³லங் அப³லா கிலேஸா ப³லீயந்தி, அப³லத்தா அபி⁴ப⁴வந்தீதி அத்தோ². மத்³த³ந்தேனங் பரிஸ்ஸயாதி ஏனங் காமகி³த்³த⁴ங் காமே பரியேஸந்தங் ரக்க²ந்தஞ்ச ஸீஹாத³யோ ச பாகடபரிஸ்ஸயா காயது³ச்சரிதாத³யோ ச அபாகடபரிஸ்ஸயா மத்³த³ந்தி. ததோ நங்…பே॰… த³கந்தி ததோ தேஹி பாகடாபாகடபரிஸ்ஸயேஹி அபி⁴பூ⁴தங் தங் புக்³க³லங் ஜாதிஆதி³து³க்க²ங் ஸமுத்³தே³ பி⁴ன்னநாவங் உத³கங் விய அன்வேதி அனுக³ச்ச²தீதி அத்தோ². அயங் ஆதீ³னவோதி ய்வாயங் தண்ஹாது³ச்சரிதஸங்கிலேஸஹேதுகோ ஜாதிஆதி³து³க்கா²னுப³ந்தோ⁴, அயங் ஆதீ³னவோ.
Abalānaṃ balīyantīti khettādibhede kāme anugijjhantaṃ taṃ puggalaṃ kusalehi pahātabbattā abalasaṅkhātā kilesā balīyanti abhibhavanti, saddhābalādivirahena vā abalaṃ taṃ puggalaṃ abalā kilesā balīyanti, abalattā abhibhavantīti attho. Maddantenaṃ parissayāti enaṃ kāmagiddhaṃ kāme pariyesantaṃ rakkhantañca sīhādayo ca pākaṭaparissayā kāyaduccaritādayo ca apākaṭaparissayā maddanti. Tato naṃ…pe… dakanti tato tehi pākaṭāpākaṭaparissayehi abhibhūtaṃ taṃ puggalaṃ jātiādidukkhaṃ samudde bhinnanāvaṃ udakaṃ viya anveti anugacchatīti attho. Ayaṃ ādīnavoti yvāyaṃ taṇhāduccaritasaṃkilesahetuko jātiādidukkhānubandho, ayaṃ ādīnavo.
தஸ்மாதி யஸ்மா காமகி³த்³த⁴ஸ்ஸ வுத்தனயேன து³க்கா²னுப³ந்தோ⁴ விஜ்ஜதி, தஸ்மா. ஜந்தூதி ஸத்தோ. ஸதா³ ஸதோதி புப்³ப³ரத்தாபரரத்தங் ஜாக³ரியானுயோகே³ன ஸதோ ஹுத்வா. காமானி பரிவஜ்ஜயேதி விக்க²ம்ப⁴னவஸேன ஸமுச்சே²த³வஸேன ச ரூபாதீ³ஸு வத்து²காமேஸு ஸப்³ப³ப்பகாரங் கிலேஸகாமங் அனுப்பாதெ³ந்தோ காமானி பரிவஜ்ஜயே பஜஹெய்ய. தே பஹாய தரே ஓக⁴ந்தி ஏவங் தே காமே பஹாய தப்பஹானகரஅரியமக்³கே³னேவ சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஓக⁴ங் தரெய்ய, தரிதுங் ஸக்குணெய்யாதி அத்தோ². நாவங் ஸித்வாவ பாரகூ³தி யதா² புரிஸோ உத³கக்³க³ஹணேன க³ருபா⁴ரங் நாவங் உத³கங் ப³ஹி ஸிஞ்சித்வா லஹுகாய நாவாய அப்பகஸிரேனேவ பாரகூ³ ப⁴வெய்ய, பாரங் க³ச்செ²ய்ய, ஏவமேவ அத்தபா⁴வனாவங் கிலேஸூத³கக³ருகங் ஸிஞ்சித்வா லஹுகேன அத்தபா⁴வேன பாரகூ³ ப⁴வெய்ய, பாரங் நிப்³பா³னங் அரஹத்தப்பத்தியா க³ச்செ²ய்ய அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³னேனாதி அத்தோ². இத³ங் நிஸ்ஸரணந்தி யங் காமப்பஹானமுகே²ன சதுரோக⁴ங் தரித்வா அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா நிப்³பா³னங், இத³ங் ஸப்³ப³ஸங்க²தனிஸ்ஸரணதோ நிஸ்ஸரணந்தி.
Tasmāti yasmā kāmagiddhassa vuttanayena dukkhānubandho vijjati, tasmā. Jantūti satto. Sadā satoti pubbarattāpararattaṃ jāgariyānuyogena sato hutvā. Kāmāni parivajjayeti vikkhambhanavasena samucchedavasena ca rūpādīsu vatthukāmesu sabbappakāraṃ kilesakāmaṃ anuppādento kāmāni parivajjaye pajaheyya. Te pahāya tare oghanti evaṃ te kāme pahāya tappahānakaraariyamaggeneva catubbidhampi oghaṃ tareyya, tarituṃ sakkuṇeyyāti attho. Nāvaṃ sitvāva pāragūti yathā puriso udakaggahaṇena garubhāraṃ nāvaṃ udakaṃ bahi siñcitvā lahukāya nāvāya appakasireneva pāragū bhaveyya, pāraṃ gaccheyya, evameva attabhāvanāvaṃ kilesūdakagarukaṃ siñcitvā lahukena attabhāvena pāragū bhaveyya, pāraṃ nibbānaṃ arahattappattiyā gaccheyya anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbānenāti attho. Idaṃ nissaraṇanti yaṃ kāmappahānamukhena caturoghaṃ taritvā anupādisesāya nibbānadhātuyā nibbānaṃ, idaṃ sabbasaṅkhatanissaraṇato nissaraṇanti.
த⁴ம்மோதி தா³னாதி³புஞ்ஞத⁴ம்மோ. ஹவேதி நிபாதமத்தங். ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிந்தி யோ தங் த⁴ம்மங் அப்பமத்தோ சரதி, தங் த⁴ம்மசாரிங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபே⁴தே³ன து³வித⁴தோபி அனத்த²தோ ரக்க²தி பாலேதி. ச²த்தங் மஹந்தங் யத² வஸ்ஸகாலேதி வஸ்ஸகாலே தே³வே வஸ்ஸந்தே யதா² மஹந்தங் ச²த்தங் குஸலேன புரிஸேன தா⁴ரிதங் தங் வஸ்ஸதேமனதோ ரக்க²தி. தத்த² யதா² தங் ச²த்தங் அப்பமத்தோ ஹுத்வா அத்தானங் ரக்க²ந்தங் சா²தெ³ந்தஞ்ச வஸ்ஸாதி³தோ ரக்க²தி, ஏவங் த⁴ம்மோபி அத்தஸம்மாபணிதா⁴னேன அப்பமத்தோ ஹுத்வா த⁴ம்மசரியாய அத்தானங் ரக்க²ந்தங்யேவ ரக்க²தீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏஸா…பே॰… சாரீதி ஏதேன வுத்தமேவத்த²ங் பாகடதரங் கரோதி, தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. இத³ங் ப²லந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகேஹி ஸம்பராயிகேஹி ச அனத்தே²ஹி யதி³த³ங் த⁴ம்மஸ்ஸ ரக்க²ணங் வுத்தங் ரக்கா²வஸானஸ்ஸ ச அப்³பு⁴த³யஸ்ஸ நிப்பா²த³னங், இத³ங் நிஸ்ஸரணங் அனாமஸித்வா தே³ஸனாய நிப்³ப³த்தேதப்³ப³தாய ப²லந்தி.
Dhammoti dānādipuññadhammo. Haveti nipātamattaṃ. Rakkhati dhammacārinti yo taṃ dhammaṃ appamatto carati, taṃ dhammacāriṃ diṭṭhadhammikasamparāyikabhedena duvidhatopi anatthato rakkhati pāleti. Chattaṃ mahantaṃ yatha vassakāleti vassakāle deve vassante yathā mahantaṃ chattaṃ kusalena purisena dhāritaṃ taṃ vassatemanato rakkhati. Tattha yathā taṃ chattaṃ appamatto hutvā attānaṃ rakkhantaṃ chādentañca vassādito rakkhati, evaṃ dhammopi attasammāpaṇidhānena appamatto hutvā dhammacariyāya attānaṃ rakkhantaṃyeva rakkhatīti adhippāyo. Esā…pe… cārīti etena vuttamevatthaṃ pākaṭataraṃ karoti, taṃ suviññeyyameva. Idaṃ phalanti diṭṭhadhammikehi samparāyikehi ca anatthehi yadidaṃ dhammassa rakkhaṇaṃ vuttaṃ rakkhāvasānassa ca abbhudayassa nipphādanaṃ, idaṃ nissaraṇaṃ anāmasitvā desanāya nibbattetabbatāya phalanti.
ஸப்³பே³ த⁴ம்மாதி ஸப்³பே³ ஸங்க²தா த⁴ம்மா. அனத்தாதி நத்தி² ஏதேஸங் அத்தா காரகவேத³கஸபா⁴வோ, ஸயங் வா ந அத்தாதி அனத்தாதி. இதீதி ஏவங். யதா³ பஞ்ஞாய பஸ்ஸதீதி யஸ்மிங் காலே விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெந்தோ அனத்தானுபஸ்ஸனாஸங்கா²தாய பஞ்ஞாய பஸ்ஸதி. அத² நிப்³பி³ந்த³தி து³க்கே²தி அத² அனத்தானுபஸ்ஸனாய புப்³பே³ ஏவ அனிச்சதாது³க்க²தானங் ஸுபரிதி³ட்ட²த்தா நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனாவஸேன விபஸ்ஸனாகோ³சரபூ⁴தே பஞ்சக்க²ந்த⁴து³க்கே² நிப்³பி³ந்த³தி நிப்³பே³த³ங் ஆபஜ்ஜதி. ஏஸ மக்³கோ³ விஸுத்³தி⁴யாதி யா வுத்தலக்க²ணா நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனா ஸப்³ப³கிலேஸவிஸுஜ்ஜ²னதோ விஸுத்³தி⁴ஸங்கா²தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸ்ஸ அச்சந்தவிஸுத்³தி⁴யா வா அமததா⁴துயா மக்³கோ³ உபாயோ. அயங் உபாயோதி யதி³த³ங் அனத்தானுபஸ்ஸனாமுகே²ன ஸப்³ப³ஸ்மிங் வட்டஸ்மிங் நிப்³பி³ந்த³னங் வுத்தங், தங் விஸுத்³தி⁴யா அதி⁴க³மஹேதுபா⁴வதோ உபாயோ.
Sabbe dhammāti sabbe saṅkhatā dhammā. Anattāti natthi etesaṃ attā kārakavedakasabhāvo, sayaṃ vā na attāti anattāti. Itīti evaṃ. Yadā paññāya passatīti yasmiṃ kāle vipassanaṃ ussukkāpento anattānupassanāsaṅkhātāya paññāya passati. Atha nibbindati dukkheti atha anattānupassanāya pubbe eva aniccatādukkhatānaṃ suparidiṭṭhattā nibbidānupassanāvasena vipassanāgocarabhūte pañcakkhandhadukkhe nibbindati nibbedaṃ āpajjati. Esa maggo visuddhiyāti yā vuttalakkhaṇā nibbidānupassanā sabbakilesavisujjhanato visuddhisaṅkhātassa ariyamaggassa accantavisuddhiyā vā amatadhātuyā maggo upāyo. Ayaṃ upāyoti yadidaṃ anattānupassanāmukhena sabbasmiṃ vaṭṭasmiṃ nibbindanaṃ vuttaṃ, taṃ visuddhiyā adhigamahetubhāvato upāyo.
‘‘சக்கு²மா…பே॰… பரிவஜ்ஜயே’’தி இமிஸ்ஸா கா³தா²ய அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யதா² சக்கு²மா புரிஸோ ஸரீரே வஹந்தே விஸமானி பூ⁴மிப்பதே³ஸானி சண்ட³தாய வா விஸமே ஹத்தி²ஆத³யோ பரிவஜ்ஜேதி, ஏவங் லோகே ஸப்பஞ்ஞோ புரிஸோ ஸப்பஞ்ஞதாய ஹிதாஹிதங் ஜானந்தோ பாபானி லாமகானி து³ச்சரிதானி பரிவஜ்ஜெய்யாதி. அயங் ஆணத்தீதி யா அயங் ‘‘பாபானி பரிவஜ்ஜேதப்³பா³னீ’’தி த⁴ம்மராஜஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஆணா, அயங் ஆணத்தீதி.
‘‘Cakkhumā…pe… parivajjaye’’ti imissā gāthāya ayaṃ saṅkhepattho – yathā cakkhumā puriso sarīre vahante visamāni bhūmippadesāni caṇḍatāya vā visame hatthiādayo parivajjeti, evaṃ loke sappañño puriso sappaññatāya hitāhitaṃ jānanto pāpāni lāmakāni duccaritāni parivajjeyyāti. Ayaṃ āṇattīti yā ayaṃ ‘‘pāpāni parivajjetabbānī’’ti dhammarājassa bhagavato āṇā, ayaṃ āṇattīti.
ஏவங் விஸுங் விஸுங் ஸுத்தேஸு ஆக³தா ப²லூபாயாணத்தியோ உதா³ஹரணபா⁴வேன த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தா ஏகதோ ஆக³தா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸுஞ்ஞதோ’’தி கா³த²மாஹ.
Evaṃ visuṃ visuṃ suttesu āgatā phalūpāyāṇattiyo udāharaṇabhāvena dassetvā idāni tā ekato āgatā dassetuṃ ‘‘suññato’’ti gāthamāha.
தத்த² ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸு, மோக⁴ராஜாதி ஆணத்தீதி ‘‘மோக⁴ராஜ, ஸப்³ப³ம்பி ஸங்கா²ரலோகங் அவஸவத்திதாஸல்லக்க²ணவஸேன வா துச்ச²பா⁴வஸமனுபஸ்ஸனவஸேன வா ஸுஞ்ஞோதி பஸ்ஸா’’தி இத³ங் த⁴ம்மராஜஸ்ஸ வசனங் விதா⁴னபா⁴வதோ ஆணத்தி. ஸப்³ப³தா³ ஸதிகிரியாய தங்ஸுஞ்ஞதாத³ஸ்ஸனங் ஸம்பஜ்ஜதீதி ‘‘ஸதா³ ஸதோதி உபாயோ’’தி வுத்தங். அத்தானுதி³ட்டி²ங் ஊஹச்சாதி வீஸதிவத்து²கங் ஸக்காயத³ஸ்ஸனங் உத்³த⁴ரித்வா ஸமுச்சி²ந்தி³த்வா. ஏவங் மச்சுதரோ ஸியாதி. இத³ங் ப²லந்தி யங் ஏவங் வுத்தேன விதி⁴னா மச்சுதரணங் மச்சுனோ விஸயாதிக்கமனங் தஸ்ஸ யங் புப்³ப³பா⁴க³படிபதா³படிபஜ்ஜனங், இத³ங் தே³ஸனாய ப²லந்தி அத்தோ². யதா² பன அஸ்ஸாதா³த³யோ ஸுத்தே கத்த²சி ஸரூபதோ கத்த²சி நித்³தா⁴ரேதப்³ப³தாய கத்த²சி விஸுங் விஸுங் கத்த²சி ஏகதோ த³ஸ்ஸிதா, ந ஏவங் ப²லாத³யோ. ப²லாத³யோ பன ஸப்³ப³த்த² ஸுத்தே கா³தா²ஸு வா ஏகதோ த³ஸ்ஸேதப்³பா³தி இமஸ்ஸ நயஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் விஸுங் விஸுங் உதா³ஹரித்வாபி புன ‘‘ஸுஞ்ஞதோ லோக’’ந்திஆதி³னா ஏகதோ உதா³ஹரணங் கதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Tattha suññato lokaṃ avekkhassu, mogharājāti āṇattīti ‘‘mogharāja, sabbampi saṅkhāralokaṃ avasavattitāsallakkhaṇavasena vā tucchabhāvasamanupassanavasena vā suññoti passā’’ti idaṃ dhammarājassa vacanaṃ vidhānabhāvato āṇatti. Sabbadā satikiriyāya taṃsuññatādassanaṃ sampajjatīti ‘‘sadā satoti upāyo’’ti vuttaṃ. Attānudiṭṭhiṃ ūhaccāti vīsativatthukaṃ sakkāyadassanaṃ uddharitvā samucchinditvā. Evaṃ maccutaro siyāti. Idaṃ phalanti yaṃ evaṃ vuttena vidhinā maccutaraṇaṃ maccuno visayātikkamanaṃ tassa yaṃ pubbabhāgapaṭipadāpaṭipajjanaṃ, idaṃ desanāya phalanti attho. Yathā pana assādādayo sutte katthaci sarūpato katthaci niddhāretabbatāya katthaci visuṃ visuṃ katthaci ekato dassitā, na evaṃ phalādayo. Phalādayo pana sabbattha sutte gāthāsu vā ekato dassetabbāti imassa nayassa dassanatthaṃ visuṃ visuṃ udāharitvāpi puna ‘‘suññato loka’’ntiādinā ekato udāharaṇaṃ katanti daṭṭhabbaṃ.
6. ஏவங் அஸ்ஸாதா³த³யோ உதா³ஹரணவஸேன ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தத்த² புக்³க³லவிபா⁴கே³ன தே³ஸனாவிபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங்.
6. Evaṃ assādādayo udāharaṇavasena sarūpato dassetvā idāni tattha puggalavibhāgena desanāvibhāgaṃ dassetuṃ ‘‘tattha bhagavā’’tiādi vuttaṃ.
தத்த² உக்³க⁴டிதங் க⁴டிதமத்தங் உத்³தி³ட்ட²மத்தங் யஸ்ஸ நித்³தே³ஸபடினித்³தே³ஸா ந கதா, தங் ஜானாதீதி உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ. உத்³தே³ஸமத்தேன ஸப்பபே⁴த³ங் ஸவித்தா²ரமத்த²ங் படிவிஜ்ஜ²தீதி அத்தோ², உக்³க⁴டிதங் வா உச்சலிதங் உட்ட²பிதந்தி அத்தோ², தங் ஜானாதீதி உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ. த⁴ம்மோ ஹி தே³ஸியமானோ தே³ஸகதோ தே³ஸனாபா⁴ஜனங் ஸங்கமந்தோ விய ஹோதி, தமேஸ உச்சலிதமேவ ஜானாதீதி அத்தோ², சலிதமேவ வா உக்³க⁴டிதங். ஸஸ்ஸதாதி³ஆகாரஸ்ஸ ஹி வேனெய்யானங் ஆஸயஸ்ஸ பு³த்³தா⁴வேணிகா த⁴ம்மதே³ஸனா தங்க²ணபதிதா ஏவ சலனாய ஹோதி, ததோ பரம்பரானுவத்தியா, தத்தா²யங் உக்³க⁴டிதே சலிதமத்தேயேவ ஆஸயே த⁴ம்மங் ஜானாதி அவபு³ஜ்ஜ²தீதி உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ, தஸ்ஸ உக்³க⁴டிதஞ்ஞுஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் தே³ஸயதி, தத்தகேனேவ தஸ்ஸ அத்த²ஸித்³தி⁴தோ. விபஞ்சிதங் வித்தா²ரிதங் நித்³தி³ட்ட²ங் ஜானாதீதி விபஞ்சிதஞ்ஞூ, விபஞ்சிதங் வா மந்த³ங் ஸணிகங் த⁴ம்மங் ஜானாதீதி விபஞ்சிதஞ்ஞூ, தஸ்ஸ விபஞ்சிதஞ்ஞுஸ்ஸ ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச தே³ஸயதி, நாதிஸங்கே²பவித்தா²ராய தே³ஸனாய தஸ்ஸ அத்த²ஸித்³தி⁴தோ. நேதப்³போ³ த⁴ம்மஸ்ஸ படினித்³தி³ஸேன அத்த²ங் பாபேதப்³போ³தி நெய்யோ, முதி³ந்த்³ரியதாய வா படிலோமக்³க³ஹணதோ நேதப்³போ³ அனுனேதப்³போ³தி நெய்யோ, தஸ்ஸ நெய்யஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ங் ஆதீ³னவங் நிஸ்ஸரணஞ்ச தே³ஸயதி, அனவஸேஸெத்வாவ தே³ஸனேன தஸ்ஸ அத்த²ஸித்³தி⁴தோ. தத்தா²யங் பாளி –
Tattha ugghaṭitaṃ ghaṭitamattaṃ uddiṭṭhamattaṃ yassa niddesapaṭiniddesā na katā, taṃ jānātīti ugghaṭitaññū. Uddesamattena sappabhedaṃ savitthāramatthaṃ paṭivijjhatīti attho, ugghaṭitaṃ vā uccalitaṃ uṭṭhapitanti attho, taṃ jānātīti ugghaṭitaññū. Dhammo hi desiyamāno desakato desanābhājanaṃ saṅkamanto viya hoti, tamesa uccalitameva jānātīti attho, calitameva vā ugghaṭitaṃ. Sassatādiākārassa hi veneyyānaṃ āsayassa buddhāveṇikā dhammadesanā taṅkhaṇapatitā eva calanāya hoti, tato paramparānuvattiyā, tatthāyaṃ ugghaṭite calitamatteyeva āsaye dhammaṃ jānāti avabujjhatīti ugghaṭitaññū, tassa ugghaṭitaññussa nissaraṇaṃ desayati, tattakeneva tassa atthasiddhito. Vipañcitaṃ vitthāritaṃ niddiṭṭhaṃ jānātīti vipañcitaññū, vipañcitaṃ vā mandaṃ saṇikaṃ dhammaṃ jānātīti vipañcitaññū, tassa vipañcitaññussa ādīnavañca nissaraṇañca desayati, nātisaṅkhepavitthārāya desanāya tassa atthasiddhito. Netabbo dhammassa paṭiniddisena atthaṃ pāpetabboti neyyo, mudindriyatāya vā paṭilomaggahaṇato netabbo anunetabboti neyyo, tassa neyyassa assādaṃ ādīnavaṃ nissaraṇañca desayati, anavasesetvāva desanena tassa atthasiddhito. Tatthāyaṃ pāḷi –
‘‘கதமோ ச புக்³க³லோ உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ? யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸஹ உதா³ஹடவேலாய த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ.
‘‘Katamo ca puggalo ugghaṭitaññū? Yassa puggalassa saha udāhaṭavelāya dhammābhisamayo hoti. Ayaṃ vuccati puggalo ugghaṭitaññū.
‘‘கதமோ ச புக்³க³லோ விபஞ்சிதஞ்ஞூ? யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ வித்தா²ரேன அத்தே² விப⁴ஜியமானே த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ விபஞ்சிதஞ்ஞூ.
‘‘Katamo ca puggalo vipañcitaññū? Yassa puggalassa saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthe vibhajiyamāne dhammābhisamayo hoti. Ayaṃ vuccati puggalo vipañcitaññū.
‘‘கதமோ ச புக்³க³லோ நெய்யோ? யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உத்³தே³ஸதோ பரிபுச்ச²தோ யோனிஸோமனஸிகரோதோ கல்யாணமித்தே ஸேவதோ ப⁴ஜதோ பயிருபாஸதோ ஏவங் அனுபுப்³பே³ன த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ நெய்யோ’’தி (பு॰ ப॰ 148-150).
‘‘Katamo ca puggalo neyyo? Yassa puggalassa uddesato paripucchato yonisomanasikaroto kalyāṇamitte sevato bhajato payirupāsato evaṃ anupubbena dhammābhisamayo hoti. Ayaṃ vuccati puggalo neyyo’’ti (pu. pa. 148-150).
பத³பரமோ பனெத்த² நெத்தியங் படிவேத⁴ஸ்ஸ அபா⁴ஜனந்தி ந க³ஹிதோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். எத்த² ச அஸ்ஸாதோ³, ஆதீ³னவோ, நிஸ்ஸரணங், அஸ்ஸாதோ³ ச ஆதீ³னவோ ச, அஸ்ஸாதோ³ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச, ஆதீ³னவோ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச, அஸ்ஸாதோ³ ச ஆதீ³னவோ ச நிஸ்ஸரணஞ்சாதி ஏதே ஸத்த பட்டா²னநயா.
Padaparamo panettha nettiyaṃ paṭivedhassa abhājananti na gahitoti daṭṭhabbaṃ. Ettha ca assādo, ādīnavo, nissaraṇaṃ, assādo ca ādīnavo ca, assādo ca nissaraṇañca, ādīnavo ca nissaraṇañca, assādo ca ādīnavo ca nissaraṇañcāti ete satta paṭṭhānanayā.
தேஸு ததியச²ட்ட²ஸத்தமா வேனெய்யத்தயவினயனே ஸமத்த²தாய க³ஹிதா, இதரே சத்தாரோ ந க³ஹிதா. ந ஹி கேவலேன அஸ்ஸாதே³ன ஆதீ³னவேன தது³ப⁴யேன வா கதி²தேன வேனெய்யவினயனங் ஸம்ப⁴வதி, கிலேஸானங் பஹானாவசனதோ. பஞ்சமோபி ஆதீ³னவாவசனதோ நிஸ்ஸரணஸ்ஸ அனுபாயோ ஏவ. ந ஹி விமுத்திரஸா ப⁴க³வதோ தே³ஸனா விமுத்திங் தது³பாயஞ்ச அனாமஸந்தீ பவத்ததி. தஸ்மா ஏதே சத்தாரோ நயா அனுத்³த⁴டா. ஸசே பன பத³பரமஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ வஸேன பவத்தங் ஸங்கிலேஸபா⁴கி³யங் வாஸனாபா⁴கி³யங் தது³ப⁴யபா⁴கே³ டி²தங் தே³ஸனங் ஸுத்தேகதே³ஸங் கா³த²ங் வா தாதி³ஸங் ஏதேஸங் நயானங் உதா³ஹரணபா⁴வேன உத்³த⁴ரதி, ஏவங் ஸதி ஸத்தன்னம்பி நயானங் க³ஹணங் ப⁴வெய்ய. வேனெய்யவினயனங் பன தேஸங் ஸந்தானே அரியமக்³க³ஸ்ஸ உப்பாத³னங். தங் யதா²வுத்தேஹி ஏவ நயேதி, நாவஸேஸேஹீதி இதரே இத⁴ ந வுத்தா. யஸ்மா பன பேடகே (பேடகோ॰ 23) –
Tesu tatiyachaṭṭhasattamā veneyyattayavinayane samatthatāya gahitā, itare cattāro na gahitā. Na hi kevalena assādena ādīnavena tadubhayena vā kathitena veneyyavinayanaṃ sambhavati, kilesānaṃ pahānāvacanato. Pañcamopi ādīnavāvacanato nissaraṇassa anupāyo eva. Na hi vimuttirasā bhagavato desanā vimuttiṃ tadupāyañca anāmasantī pavattati. Tasmā ete cattāro nayā anuddhaṭā. Sace pana padaparamassa puggalassa vasena pavattaṃ saṃkilesabhāgiyaṃ vāsanābhāgiyaṃ tadubhayabhāge ṭhitaṃ desanaṃ suttekadesaṃ gāthaṃ vā tādisaṃ etesaṃ nayānaṃ udāharaṇabhāvena uddharati, evaṃ sati sattannampi nayānaṃ gahaṇaṃ bhaveyya. Veneyyavinayanaṃ pana tesaṃ santāne ariyamaggassa uppādanaṃ. Taṃ yathāvuttehi eva nayeti, nāvasesehīti itare idha na vuttā. Yasmā pana peṭake (peṭako. 23) –
‘‘தத்த² கதமோ அஸ்ஸாதோ³ ச ஆதீ³னவோ ச?
‘‘Tattha katamo assādo ca ādīnavo ca?
யானி கரோதி புரிஸோ, தானி அத்தனி பஸ்ஸதி;
Yāni karoti puriso, tāni attani passati;
கல்யாணகாரீ கல்யாணங், பாபகாரீ ச பாபக’’ந்தி.
Kalyāṇakārī kalyāṇaṃ, pāpakārī ca pāpaka’’nti.
தத்த² யங் கல்யாணகாரீ கல்யாணங் பச்சனுபோ⁴தி, அயங் அஸ்ஸாதோ³. யங் பாபகாரீ பாபங் பச்சனுபோ⁴தி, அயங் ஆதீ³னவோ.
Tattha yaṃ kalyāṇakārī kalyāṇaṃ paccanubhoti, ayaṃ assādo. Yaṃ pāpakārī pāpaṃ paccanubhoti, ayaṃ ādīnavo.
அட்டி²மே , பி⁴க்க²வே, லோகத⁴ம்மா. கதமே அட்ட²? லாபோ⁴திஆதி³ (அ॰ நி॰ 8.6). தத்த² லாபோ⁴ யஸோ ஸுக²ங் பஸங்ஸா, அயங் அஸ்ஸாதோ³. அலாபோ⁴ அயஸோ து³க்க²ங் நிந்தா³, அயங் ஆதீ³னவோ.
Aṭṭhime , bhikkhave, lokadhammā. Katame aṭṭha? Lābhotiādi (a. ni. 8.6). Tattha lābho yaso sukhaṃ pasaṃsā, ayaṃ assādo. Alābho ayaso dukkhaṃ nindā, ayaṃ ādīnavo.
தத்த² கதமோ அஸ்ஸாதோ³ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச?
Tattha katamo assādo ca nissaraṇañca?
‘‘ஸுகோ² விபாகோ புஞ்ஞானங், அதி⁴ப்பாயோ ச இஜ்ஜ²தி;
‘‘Sukho vipāko puññānaṃ, adhippāyo ca ijjhati;
கி²ப்பஞ்ச பரமங் ஸந்திங், நிப்³பா³னமதி⁴க³ச்ச²தீ’’தி. (பேடகோ॰ 23);
Khippañca paramaṃ santiṃ, nibbānamadhigacchatī’’ti. (peṭako. 23);
அயங் அஸ்ஸாதோ³ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச.
Ayaṃ assādo ca nissaraṇañca.
த்³வத்திங்ஸிமானி, பி⁴க்க²வே, மஹாபுரிஸஸ்ஸ மஹாபுரிஸலக்க²ணானி, யேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ மஹாபுரிஸஸ்ஸ த்³வேவ க³தியோ ப⁴வந்தி அனஞ்ஞா…பே॰… விவடச்ச²தோ³தி ஸப்³ப³ங் லக்க²ணஸுத்தங், (தீ³॰ நி॰ 3.199) அயங் அஸ்ஸாதோ³ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச.
Dvattiṃsimāni, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇāni, yehi samannāgatassa mahāpurisassa dveva gatiyo bhavanti anaññā…pe… vivaṭacchadoti sabbaṃ lakkhaṇasuttaṃ, (dī. ni. 3.199) ayaṃ assādo ca nissaraṇañca.
தத்த² கதமோ ஆதீ³னவோ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச?
Tattha katamo ādīnavo ca nissaraṇañca?
‘‘பா⁴ரா ஹவே பஞ்சக்க²ந்தா⁴, பா⁴ரஹாரோ ச புக்³க³லோ;
‘‘Bhārā have pañcakkhandhā, bhārahāro ca puggalo;
பா⁴ராதா³னங் து³க²ங் லோகே, பா⁴ரனிக்கே²பனங் ஸுக²ங்.
Bhārādānaṃ dukhaṃ loke, bhāranikkhepanaṃ sukhaṃ.
‘‘நிக்கி²பித்வா க³ருங் பா⁴ரங், அஞ்ஞங் பா⁴ரங் அனாதி³ய;
‘‘Nikkhipitvā garuṃ bhāraṃ, aññaṃ bhāraṃ anādiya;
ஸமூலங் தண்ஹமப்³பு³ய்ஹ, நிச்சா²தோ பரினிப்³பு³தோ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 3.22);
Samūlaṃ taṇhamabbuyha, nicchāto parinibbuto’’ti. (saṃ. ni. 3.22);
அயங் ஆதீ³னவோ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச.
Ayaṃ ādīnavo ca nissaraṇañca.
தத்த² கதமோ அஸ்ஸாதோ³ ச ஆதீ³னவோ ச நிஸ்ஸரணஞ்ச?
Tattha katamo assādo ca ādīnavo ca nissaraṇañca?
‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, விரூபரூபேன மதெ²ந்தி சித்தங்;
‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, virūparūpena mathenti cittaṃ;
தஸ்மா அஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ, அபண்ணகங் ஸாமஞ்ஞமேவ ஸெய்யோதி. (ம॰ நி॰ 2.307; தே²ரகா³॰ 787-788; பேடகோ॰ 23);
Tasmā ahaṃ pabbajitomhi rāja, apaṇṇakaṃ sāmaññameva seyyoti. (ma. ni. 2.307; theragā. 787-788; peṭako. 23);
அயங் அஸ்ஸாதோ³ ச ஆதீ³னவோ ச நிஸ்ஸரணஞ்சா’’தி வுத்தங். தஸ்மா தேபி நயா இத⁴ நித்³தா⁴ரெத்வா வேதி³தப்³பா³. ப²லாதீ³ஸுபி அயங் நயோ லப்³ப⁴தி ஏவ. யஸ்மா பேடகே (பேடகோ॰ 22) ‘‘தத்த² கதமங் ப²லஞ்ச உபாயோ ச? ஸீலே பதிட்டா²ய நரோ ஸபஞ்ஞோ’’தி கா³தா² (ஸங்॰ நி॰ 1.23), இத³ங் ப²லஞ்ச உபாயோ ச.
Ayaṃ assādo ca ādīnavo ca nissaraṇañcā’’ti vuttaṃ. Tasmā tepi nayā idha niddhāretvā veditabbā. Phalādīsupi ayaṃ nayo labbhati eva. Yasmā peṭake (peṭako. 22) ‘‘tattha katamaṃ phalañca upāyo ca? Sīle patiṭṭhāya naro sapañño’’ti gāthā (saṃ. ni. 1.23), idaṃ phalañca upāyo ca.
தத்த² கதமங் ப²லஞ்ச ஆணத்தி ச?
Tattha katamaṃ phalañca āṇatti ca?
‘‘ஸசே பா⁴யத² து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே வோ து³க்க²மப்பியங்;
‘‘Sace bhāyatha dukkhassa, sace vo dukkhamappiyaṃ;
மாகத்த² பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோதி. (உதா³॰ 44);
Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā rahoti. (udā. 44);
இத³ங் ப²லஞ்ச ஆணத்தி ச.
Idaṃ phalañca āṇatti ca.
தத்த² கதமோ உபாயோ ச ஆணத்தி ச?
Tattha katamo upāyo ca āṇatti ca?
‘‘கும்பூ⁴பமங் காயமிமங் விதி³த்வா, நக³ரூபமங் சித்தமித³ங் ட²பெத்வா;
‘‘Kumbhūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā, nagarūpamaṃ cittamidaṃ ṭhapetvā;
யோதே⁴த² மாரங் பஞ்ஞாவுதே⁴ன, ஜிதஞ்ச ரக்கே² அனிவேஸனோ ஸியா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 40);
Yodhetha māraṃ paññāvudhena, jitañca rakkhe anivesano siyā’’ti. (dha. pa. 40);