Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
4. படினித்³தே³ஸவாரோ
4. Paṭiniddesavāro
1. தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்கோ³
1. Desanāhāravibhaṅgo
5. தத்த² கதமோ தே³ஸனாஹாரோ? ‘‘அஸ்ஸாதா³தீ³னவதா’’தி கா³தா² அயங் தே³ஸனாஹாரோ. கிங் தே³ஸயதி? அஸ்ஸாத³ங் ஆதீ³னவங் நிஸ்ஸரணங் ப²லங் உபாயங் ஆணத்திங். த⁴ம்மங் வோ, பி⁴க்க²வே, தே³ஸெஸ்ஸாமி ஆதி³கல்யாணங் மஜ்ஜே²கல்யாணங் பரியோஸானகல்யாணங் ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸெஸ்ஸாமீதி.
5. Tattha katamo desanāhāro? ‘‘Assādādīnavatā’’ti gāthā ayaṃ desanāhāro. Kiṃ desayati? Assādaṃ ādīnavaṃ nissaraṇaṃ phalaṃ upāyaṃ āṇattiṃ. Dhammaṃ vo, bhikkhave, desessāmi ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ pakāsessāmīti.
தத்த² கதமோ அஸ்ஸாதோ³?
Tattha katamo assādo?
அத்³தா⁴ பீதிமனோ ஹோதி, லத்³தா⁴ மச்சோ யதி³ச்ச²தீ’’தி.
Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchatī’’ti.
அயங் அஸ்ஸாதோ³.
Ayaṃ assādo.
தத்த² கதமோ ஆதீ³னவோ?
Tattha katamo ādīnavo?
‘‘தஸ்ஸ சே காமயானஸ்ஸ, ச²ந்த³ஜாதஸ்ஸ ஜந்துனோ;
‘‘Tassa ce kāmayānassa, chandajātassa jantuno;
தே காமா பரிஹாயந்தி, ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதீ’’தி.
Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppatī’’ti.
அயங் ஆதீ³னவோ.
Ayaṃ ādīnavo.
தத்த² கதமங் நிஸ்ஸரணங்?
Tattha katamaṃ nissaraṇaṃ?
‘‘யோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோ;
‘‘Yo kāme parivajjeti, sappasseva padā siro;
ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததீ’’தி.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatī’’ti.
இத³ங் நிஸ்ஸரணங்.
Idaṃ nissaraṇaṃ.
தத்த² கதமோ அஸ்ஸாதோ³?
Tattha katamo assādo?
‘‘கெ²த்தங் வத்து²ங் ஹிரஞ்ஞங் வா, க³வாஸ்ஸங் தா³ஸபோரிஸங்;
‘‘Khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā, gavāssaṃ dāsaporisaṃ;
தி²யோ ப³ந்தூ⁴ புதூ² காமே, யோ நரோ அனுகி³ஜ்ஜ²தீ’’தி.
Thiyo bandhū puthū kāme, yo naro anugijjhatī’’ti.
அயங் அஸ்ஸாதோ³.
Ayaṃ assādo.
தத்த² கதமோ ஆதீ³னவோ?
Tattha katamo ādīnavo?
‘‘அப³லா நங் ப³லீயந்தி, மத்³த³ந்தே நங் பரிஸ்ஸயா;
‘‘Abalā naṃ balīyanti, maddante naṃ parissayā;
ததோ நங் து³க்க²மன்வேதி, நாவங் பி⁴ன்னமிவோத³க’’ந்தி.
Tato naṃ dukkhamanveti, nāvaṃ bhinnamivodaka’’nti.
அயங் ஆதீ³னவோ.
Ayaṃ ādīnavo.
தத்த² கதமங் நிஸ்ஸரணங்?
Tattha katamaṃ nissaraṇaṃ?
‘‘தஸ்மா ஜந்து ஸதா³ ஸதோ, காமானி பரிவஜ்ஜயே;
‘‘Tasmā jantu sadā sato, kāmāni parivajjaye;
தே பஹாய தரே ஓக⁴ங், நாவங் ஸித்வாவ பாரகூ³’’தி.
Te pahāya tare oghaṃ, nāvaṃ sitvāva pāragū’’ti.
இத³ங் நிஸ்ஸரணங்.
Idaṃ nissaraṇaṃ.
தத்த² கதமங் ப²லங்?
Tattha katamaṃ phalaṃ?
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், ச²த்தங் மஹந்தங் யத² வஸ்ஸகாலே;
‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, chattaṃ mahantaṃ yatha vassakāle;
ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ’’தி.
Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī’’ti.
இத³ங் ப²லங்.
Idaṃ phalaṃ.
தத்த² கதமோ உபாயோ?
Tattha katamo upāyo?
‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி…பே॰…
‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti…pe…
‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி, யதா³ பஞ்ஞாய பஸ்ஸதி;
‘‘Sabbe dhammā anattā’’ti, yadā paññāya passati;
அத² நிப்³பி³ந்த³தி து³க்கே², ஏஸ மக்³கோ³ விஸுத்³தி⁴யா’’தி.
Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā’’ti.
அயங் உபாயோ.
Ayaṃ upāyo.
தத்த² கதமா ஆணத்தி?
Tattha katamā āṇatti?
பண்டி³தோ ஜீவலோகஸ்மிங், பாபானி பரிவஜ்ஜயே’’தி.
Paṇḍito jīvalokasmiṃ, pāpāni parivajjaye’’ti.
அயங் ஆணத்தி.
Ayaṃ āṇatti.
‘‘‘ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸு,
‘‘‘Suññato lokaṃ avekkhassu,
மோக⁴ராஜா’தி ஆணத்தி, ‘ஸதா³ ஸதோ’தி உபாயோ;
Mogharājā’ti āṇatti, ‘sadā sato’ti upāyo;
இத³ங் ப²லங்.
Idaṃ phalaṃ.
6. தத்த² ப⁴க³வா உக்³க⁴டிதஞ்ஞுஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் தே³ஸயதி, விபஞ்சிதஞ்ஞுஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச தே³ஸயதி, நெய்யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச தே³ஸயதி.
6. Tattha bhagavā ugghaṭitaññussa puggalassa nissaraṇaṃ desayati, vipañcitaññussa puggalassa ādīnavañca nissaraṇañca desayati, neyyassa puggalassa assādañca ādīnavañca nissaraṇañca desayati.
தத்த² சதஸ்ஸோ படிபதா³, சத்தாரோ புக்³க³லா. தண்ஹாசரிதோ மந்தோ³ ஸதிந்த்³ரியேன து³க்கா²ய படிபதா³ய த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞாய நிய்யாதி ஸதிபட்டா²னேஹி நிஸ்ஸயேஹி. தண்ஹாசரிதோ உத³த்தோ 9 ஸமாதி⁴ந்த்³ரியேன து³க்கா²ய படிபதா³ய கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞாய நிய்யாதி ஜா²னேஹி நிஸ்ஸயேஹி. தி³ட்டி²சரிதோ மந்தோ³ வீரியிந்த்³ரியேன ஸுகா²ய படிபதா³ய த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞாய நிய்யாதி ஸம்மப்பதா⁴னேஹி நிஸ்ஸயேஹி. தி³ட்டி²சரிதோ உத³த்தோ பஞ்ஞிந்த்³ரியேன ஸுகா²ய படிபதா³ய கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞாய நிய்யாதி ஸச்சேஹி நிஸ்ஸயேஹி.
Tattha catasso paṭipadā, cattāro puggalā. Taṇhācarito mando satindriyena dukkhāya paṭipadāya dandhābhiññāya niyyāti satipaṭṭhānehi nissayehi. Taṇhācarito udatto 10 samādhindriyena dukkhāya paṭipadāya khippābhiññāya niyyāti jhānehi nissayehi. Diṭṭhicarito mando vīriyindriyena sukhāya paṭipadāya dandhābhiññāya niyyāti sammappadhānehi nissayehi. Diṭṭhicarito udatto paññindriyena sukhāya paṭipadāya khippābhiññāya niyyāti saccehi nissayehi.
உபோ⁴ தண்ஹாசரிதா ஸமத²புப்³ப³ங்க³மாய விபஸ்ஸனா நிய்யந்தி ராக³விராகா³ய சேதோவிமுத்தியா. உபோ⁴ தி³ட்டி²சரிதா விபஸ்ஸனாபுப்³ப³ங்க³மே ஸமதே²ன நிய்யந்தி அவிஜ்ஜாவிராகா³ய பஞ்ஞாவிமுத்தியா.
Ubho taṇhācaritā samathapubbaṅgamāya vipassanā niyyanti rāgavirāgāya cetovimuttiyā. Ubho diṭṭhicaritā vipassanāpubbaṅgame samathena niyyanti avijjāvirāgāya paññāvimuttiyā.
தத்த² யே ஸமத²புப்³ப³ங்க³மாஹி படிபதா³ஹி நிய்யந்தி, தே நந்தி³யாவட்டேன நயேன ஹாதப்³பா³, யே விபஸ்ஸனாபுப்³ப³ங்க³மாஹி படிபதா³ஹி நிய்யந்தி, தே ஸீஹவிக்கீளிதேன நயேன ஹாதப்³பா³.
Tattha ye samathapubbaṅgamāhi paṭipadāhi niyyanti, te nandiyāvaṭṭena nayena hātabbā, ye vipassanāpubbaṅgamāhi paṭipadāhi niyyanti, te sīhavikkīḷitena nayena hātabbā.
7. ஸ்வாயங் ஹாரோ கத்த² ஸம்ப⁴வதி, யஸ்ஸ ஸத்தா² வா த⁴ம்மங் தே³ஸயதி அஞ்ஞதரோ வா க³ருட்டா²னீயோ ஸப்³ரஹ்மசாரீ, ஸோ தங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸத்³த⁴ங் படிலப⁴தி. தத்த² யா வீமங்ஸா உஸ்ஸாஹனா துலனா உபபரிக்கா², அயங் ஸுதமயீ பஞ்ஞா. ததா² ஸுதேன நிஸ்ஸயேன யா வீமங்ஸா துலனா உபபரிக்கா² மனஸானுபெக்க²ணா, அயங் சிந்தாமயீ பஞ்ஞா. இமாஹி த்³வீஹி பஞ்ஞாஹி மனஸிகாரஸம்பயுத்தஸ்ஸ யங் ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி த³ஸ்ஸனபூ⁴மியங் வா பா⁴வனாபூ⁴மியங் வா, அயங் பா⁴வனாமயீ பஞ்ஞா.
7. Svāyaṃ hāro kattha sambhavati, yassa satthā vā dhammaṃ desayati aññataro vā garuṭṭhānīyo sabrahmacārī, so taṃ dhammaṃ sutvā saddhaṃ paṭilabhati. Tattha yā vīmaṃsā ussāhanā tulanā upaparikkhā, ayaṃ sutamayī paññā. Tathā sutena nissayena yā vīmaṃsā tulanā upaparikkhā manasānupekkhaṇā, ayaṃ cintāmayī paññā. Imāhi dvīhi paññāhi manasikārasampayuttassa yaṃ ñāṇaṃ uppajjati dassanabhūmiyaṃ vā bhāvanābhūmiyaṃ vā, ayaṃ bhāvanāmayī paññā.
8. பரதோகோ⁴ஸா ஸுதமயீ பஞ்ஞா. பச்சத்தஸமுட்டி²தா யோனிஸோ மனஸிகாரா சிந்தாமயீ பஞ்ஞா. யங் பரதோ ச கோ⁴ஸேன பச்சத்தஸமுட்டி²தேன ச யோனிஸோமனஸிகாரேன ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, அயங் பா⁴வனாமயீ பஞ்ஞா. யஸ்ஸ இமா த்³வே பஞ்ஞா அத்தி² ஸுதமயீ சிந்தாமயீ ச, அயங் உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ. யஸ்ஸ ஸுதமயீ பஞ்ஞா அத்தி², சிந்தாமயீ நத்தி², அயங் விபஞ்சிதஞ்ஞூ 11. யஸ்ஸ நேவ ஸுதமயீ பஞ்ஞா அத்தி² ந சிந்தாமயீ, அயங் நெய்யோ.
8. Paratoghosā sutamayī paññā. Paccattasamuṭṭhitā yoniso manasikārā cintāmayī paññā. Yaṃ parato ca ghosena paccattasamuṭṭhitena ca yonisomanasikārena ñāṇaṃ uppajjati, ayaṃ bhāvanāmayī paññā. Yassa imā dve paññā atthi sutamayī cintāmayī ca, ayaṃ ugghaṭitaññū. Yassa sutamayī paññā atthi, cintāmayī natthi, ayaṃ vipañcitaññū 12. Yassa neva sutamayī paññā atthi na cintāmayī, ayaṃ neyyo.
9. ஸாயங் த⁴ம்மதே³ஸனா கிங் தே³ஸயதி? சத்தாரி ஸச்சானி து³க்க²ங் ஸமுத³யங் நிரோத⁴ங் மக்³க³ங். ஆதீ³னவோ ச ப²லஞ்ச து³க்க²ங், அஸ்ஸாதோ³ ஸமுத³யோ, நிஸ்ஸரணங் நிரோதோ⁴, உபாயோ ஆணத்தி ச மக்³கோ³. இமானி சத்தாரி ஸச்சானி. இத³ங் த⁴ம்மசக்கங்.
9. Sāyaṃ dhammadesanā kiṃ desayati? Cattāri saccāni dukkhaṃ samudayaṃ nirodhaṃ maggaṃ. Ādīnavo ca phalañca dukkhaṃ, assādo samudayo, nissaraṇaṃ nirodho, upāyo āṇatti ca maggo. Imāni cattāri saccāni. Idaṃ dhammacakkaṃ.
யதா²ஹ ப⁴க³வா – ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்தி மே, பி⁴க்க²வே, பா³ராணஸியங் இஸிபதனே மிக³தா³யே அனுத்தரங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங் அப்படிவத்தியங் ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங், ஸப்³ப³ங் த⁴ம்மசக்கங்.
Yathāha bhagavā – ‘‘idaṃ dukkha’’nti me, bhikkhave, bārāṇasiyaṃ isipatane migadāye anuttaraṃ dhammacakkaṃ pavattitaṃ appaṭivattiyaṃ samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ, sabbaṃ dhammacakkaṃ.
தத்த² அபரிமாணா பதா³, அபரிமாணா அக்க²ரா, அபரிமாணா ப்³யஞ்ஜனா, அபரிமாணா ஆகாரா நேருத்தா நித்³தே³ஸா. ஏதஸ்ஸேவ அத்த²ஸ்ஸ ஸங்காஸனா பகாஸனா விவரணா விப⁴ஜனா உத்தானீகம்மங் 13 பஞ்ஞத்தி, இதிபித³ங் து³க்க²ங் அரியஸச்சங்.
Tattha aparimāṇā padā, aparimāṇā akkharā, aparimāṇā byañjanā, aparimāṇā ākārā neruttā niddesā. Etasseva atthassa saṅkāsanā pakāsanā vivaraṇā vibhajanā uttānīkammaṃ 14 paññatti, itipidaṃ dukkhaṃ ariyasaccaṃ.
‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி மே, பி⁴க்க²வே, பா³ராணஸியங் இஸிபதனே மிக³தா³யே அனுத்தரங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங்…பே॰… ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி மே, பி⁴க்க²வே…பே॰… ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி மே, பி⁴க்க²வே, பா³ராணஸியங் இஸிபதனே மிக³தா³யே அனுத்தரங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங் அப்படிவத்தியங் ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங்.
‘‘Ayaṃ dukkhasamudayo’’ti me, bhikkhave, bārāṇasiyaṃ isipatane migadāye anuttaraṃ dhammacakkaṃ pavattitaṃ…pe… ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti me, bhikkhave…pe… ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti me, bhikkhave, bārāṇasiyaṃ isipatane migadāye anuttaraṃ dhammacakkaṃ pavattitaṃ appaṭivattiyaṃ samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ.
தத்த² அபரிமாணா பதா³, அபரிமாணா அக்க²ரா, அபரிமாணா ப்³யஞ்ஜனா, அபரிமாணா ஆகாரா நேருத்தா நித்³தே³ஸா. ஏதஸ்ஸேவ அத்த²ஸ்ஸ ஸங்காஸனா பகாஸனா விவரணா விப⁴ஜனா உத்தானீகம்மங் பஞ்ஞத்தி இதிபித³ங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ அரியஸச்சங்.
Tattha aparimāṇā padā, aparimāṇā akkharā, aparimāṇā byañjanā, aparimāṇā ākārā neruttā niddesā. Etasseva atthassa saṅkāsanā pakāsanā vivaraṇā vibhajanā uttānīkammaṃ paññatti itipidaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā ariyasaccaṃ.
தத்த² ப⁴க³வா அக்க²ரேஹி ஸங்காஸேதி, பதே³ஹி பகாஸேதி, ப்³யஞ்ஜனேஹி விவரதி, ஆகாரேஹி விப⁴ஜதி, நிருத்தீஹி உத்தானீகரோதி 15, நித்³தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேதி. தத்த² ப⁴க³வா அக்க²ரேஹி ச பதே³ஹி ச உக்³க⁴டேதி 16, ப்³யஞ்ஜனேஹி ச ஆகாரேஹி ச விபஞ்சயதி, நிருத்தீஹி ச நித்³தே³ஸேஹி ச வித்தா²ரேதி. தத்த² உக்³க⁴டனா 17 ஆதி³, விபஞ்சனா மஜ்ஜே², வித்தா²ரணா பரியோஸானங். ஸோயங் த⁴ம்மவினயோ உக்³க⁴டீயந்தோ உக்³க⁴டிதஞ்ஞூபுக்³க³லங் வினேதி, தேன நங் ஆஹு ‘‘ஆதி³கல்யாணோ’’தி. விபஞ்சீயந்தோ விபஞ்சிதஞ்ஞூபுக்³க³லங் வினேதி, தேன நங் ஆஹு ‘‘மஜ்ஜே²கல்யாணோ’’தி. வித்தா²ரீயந்தோ நெய்யங் புக்³க³லங் வினேதி, தேன நங் ஆஹு ‘‘பரியோஸானகல்யாணோ’’தி.
Tattha bhagavā akkharehi saṅkāseti, padehi pakāseti, byañjanehi vivarati, ākārehi vibhajati, niruttīhi uttānīkaroti 18, niddesehi paññapeti. Tattha bhagavā akkharehi ca padehi ca ugghaṭeti 19, byañjanehi ca ākārehi ca vipañcayati, niruttīhi ca niddesehi ca vitthāreti. Tattha ugghaṭanā 20 ādi, vipañcanā majjhe, vitthāraṇā pariyosānaṃ. Soyaṃ dhammavinayo ugghaṭīyanto ugghaṭitaññūpuggalaṃ vineti, tena naṃ āhu ‘‘ādikalyāṇo’’ti. Vipañcīyanto vipañcitaññūpuggalaṃ vineti, tena naṃ āhu ‘‘majjhekalyāṇo’’ti. Vitthārīyanto neyyaṃ puggalaṃ vineti, tena naṃ āhu ‘‘pariyosānakalyāṇo’’ti.
10. தத்த² ச²ப்பதா³னி அத்தோ² ஸங்காஸனா பகாஸனா விவரணா விப⁴ஜனா உத்தானீகம்மங் பஞ்ஞத்தி, இமானி ச²ப்பதா³னி அத்தோ². ச²ப்பதா³னி ப்³யஞ்ஜனங் அக்க²ரங் பத³ங் ப்³யஞ்ஜனங் ஆகாரோ நிருத்தி நித்³தே³ஸோ, இமானி ச²ப்பதா³னி ப்³யஞ்ஜனங். தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘த⁴ம்மங் வோ, பி⁴க்க²வே, தே³ஸெஸ்ஸாமி ஆதி³கல்யாணங் மஜ்ஜே²கல்யாணங் பரியோஸானகல்யாணங் ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜன’’ந்தி.
10. Tattha chappadāni attho saṅkāsanā pakāsanā vivaraṇā vibhajanā uttānīkammaṃ paññatti, imāni chappadāni attho. Chappadāni byañjanaṃ akkharaṃ padaṃ byañjanaṃ ākāro nirutti niddeso, imāni chappadāni byañjanaṃ. Tenāha bhagavā ‘‘dhammaṃ vo, bhikkhave, desessāmi ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ sātthaṃ sabyañjana’’nti.
கேவலந்தி லோகுத்தரங், ந மிஸ்ஸங் லோகியேஹி த⁴ம்மேஹி. பரிபுண்ணந்தி பரிபூரங் அனூனங் அனதிரேகங். பரிஸுத்³த⁴ந்தி நிம்மலங் ஸப்³ப³மலாபக³தங் பரியோதா³தங் உபட்டி²தங் ஸப்³ப³விஸேஸானங், இத³ங் வுச்சதி ததா²க³தபத³ங்இதிபி ததா²க³தனிஸேவிதங்இதிபி ததா²க³தாரஞ்ஜிதங்இதிபி, அதோசேதங் ப்³ரஹ்மசரியங் பஞ்ஞாயதி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸெஸ்ஸாமீ’’தி.
Kevalanti lokuttaraṃ, na missaṃ lokiyehi dhammehi. Paripuṇṇanti paripūraṃ anūnaṃ anatirekaṃ. Parisuddhanti nimmalaṃ sabbamalāpagataṃ pariyodātaṃ upaṭṭhitaṃ sabbavisesānaṃ, idaṃ vuccati tathāgatapadaṃitipi tathāgatanisevitaṃitipi tathāgatārañjitaṃitipi, atocetaṃ brahmacariyaṃ paññāyati. Tenāha bhagavā ‘‘kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ pakāsessāmī’’ti.
கேஸங் அயங் த⁴ம்மதே³ஸனா, யோகீ³னங். தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ –
Kesaṃ ayaṃ dhammadesanā, yogīnaṃ. Tenāha āyasmā mahākaccāyano –
‘‘அஸ்ஸாதா³தீ³னவதா, நிஸ்ஸரணம்பி ச ப²லங் உபாயோ ச;
‘‘Assādādīnavatā, nissaraṇampi ca phalaṃ upāyo ca;
ஆணத்தீ ச ப⁴க³வதோ, யோகீ³னங் தே³ஸனாஹாரோ’’தி.
Āṇattī ca bhagavato, yogīnaṃ desanāhāro’’ti.
நியுத்தோ தே³ஸனாஹாரோ.
Niyutto desanāhāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 1. தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 1. Desanāhāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 1. தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 1. Desanāhāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 1. தே³ஸனாஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 1. Desanāhāravibhaṅgavibhāvanā