Sănătate |
Descoperire majoră în lupta cu cancerul
Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului (Centrum voor Kankerbiologie, VIB-KU), din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele.
Sursa acestei forme frecvente şi agresive de cancer de piele, a cărui rezultat este deseori fatal, nu era cunoscută în mod clar. Cercetătorii belgieni au descoperit că melanocitele mature, celulele care pigmentează stratul superior al epidermei, sunt, de fapt, cauza bolii.
Cu toate că aceste celule sunt în mod obişnuit în imposibilitatea de a se diviza, ele încep acest proces în mod neaşteptat, atunci când apare o anumită mutaţie. Astfel, ele reuşesc să se răspândească în straturile superioare ale epidermei în cel mai scurt timp.
Se înregistrează leziuni benigne şi cu cât progresează mai mult boala, cu atât mai multe leziuni vor pătrunde adânc în piele. Melanocitele îşi pierd apoi proprietăţile caracteristice, devin "celule imature şi canceroase".
Această descoperire ar trebui să facă posibilă detectarea cancerul într-un stadiu incipient şi anticiparea comportamentului tumorii.
În cazul în care boala poate fi diagnosticată în faza mai timpurie, atunci când melanomul a atins doar straturile superioare ale epidermei, chirurgia simplă oferă şanse foarte mari de recuperare.
Studiul sugerează, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta tratamente preventive, deşi aceasta va dura ani de zile. De asemenea, cercetarea subliniază importanţa campaniilor împotriva utilizării de paturi de bronzare şi a expunerii excesive la soare.