Mapamond

    Descoperirea mormântului lui Khonsuemheb, berarul


    Cercetători japonezi de la Institutul de Egiptologie al Universităţii Waseda au descoperit un nou mormânt privat în zona el-Khokha din necropola thebană, Egipt. Proprietarul mormântului este Khonsuemheb, care a fost “şef de atelier pentru Mut” şi “şef al fabricanţilor de bere ai templului lui Mut”.



    Frescă din mormântul lui Khonsuemheb. Foto: Institute of Egyptology, Waseda University


    Soţia lui era Mutemheb şi avea titlul “cântăreaţa lui Mut”. Fiica lor era Isetkha care era şi ea “cântăreaţă al lui Mut”.

    Mormântul este frumos decorat şi într-o stare de conservare bună şi datează din perioada stilistică Ramesside. A fost descoperit în timp ce echipa de arheologi curăţa curtea interioară a mormântului lui Userhat, supraveghetor al camerelor regelui sub Amenhotep III.

    Mormântul descoperit este conectat la un altul neterminat, săpat în peretele sudic al curţii mormântului lui Userhat. Are forma literei T şi pereţii şi tavanele sunt frumos decorate.

    Pe peretele lateral din partea de nord a sălii transversale există statuile lui Khonsuemheb, ale soţiei şi fiicei sale. Tot ei apar în mai multe picturi pe pereţii sălii. Apare şi scena cu procesiunea funerară de înmormântare a lui Khonsuemheb, care include ritualul mumificării lui de către fiul sau, în faţa mormântului, încoronat cu o piramidă deasupra.

    În centrul plafonului sunt barca solară, textul imnului către zeul Soare şi două reprezentări ale lui Khonsuemheb în postură de adoraţie.

    GH. MANOIU | 8 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Orasul Alb este unul dintre incitantele mistere ale lumii precolumbiene. La Ciudad Blanca in spaniola, Xucutaco in limba Nahuatl si Hueitapalan in limba Maya, este un oras legendar ce se presupune ca ar exista in regiunea Mosquitia din Honduras. Numele vine de la constructiile din piatra alba, care se vedeau de departe.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Nepal, au descoperit la locul de naştere al lui Buddha o structură de lemn ce datează din secolul 6 î. Hr. Săpăturile la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, sit UNESCO din Patrimoniul Mondial, considerat locul de naştere al lui Buddha, au scos la lumină rămăşite ale unei construcţii din lemn ce se află sub alte temple din cărămidă.
    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale.
    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii.
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.
    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact