Spațiu |
Detector de mişcare pe alte planete
Cercetătorii elveţieni şi belgieni, au realizat primul detector de mişcare pentru găsirea formelor de viaţă microscopice pe planete îndepărtate.
Giovanni Longo, cercetător la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne şi colegii săi de la Vlaams Instituut voor Biotechnologie din Belgia au realizat acest instrument mai mic de un milimetru, doar câteva sute de microni în lungime, care poate simţi mişcări pe o scară nanometrică.
Pană în prezent, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească semne de viaţă extraterestră prin ascultarea sunetelor care ar putea fi emise de o lume străină, prin scanarea cerului cu telescoape puternice şi prin trimiterea de sonde robotizate şi rovere pentru analiza amprentei chimice a probelor de pe comete şi planete.
Cercetătorii au fost interesaţi acum de o nouă metodă. Profitând de faptul ca mişcarea este un semn universal de viaţă, ei au început să exploreze posibilitatea de a căuta viaţă cu un senzor sensibil la acele vibraţii la scară nanometrică pe care le fac organismele microscopice cum ar fi bacteriile şi drojdiile.
Ei au testat aparatul în laborator pe o varietate de lucruri vii, inclusiv bacterii şi celule umane.
Dacă agenţiile spaţiale din lume ar găsi o cale să-l folosească, detectorul ar putea căuta viaţă pe lunile lui Jupiter sau Saturn, sau pe Marte, unde ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să recunoască viaţa într-o formă neanticipată anterior.