Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi |
தே³வத³த்தவத்து²
Devadattavatthu
333. அத² கோ² ப⁴க³வா அனுபியாயங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன கோஸம்பீ³ தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன கோஸம்பீ³ தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா கோஸம்பி³யங் விஹரதி கோ⁴ஸிதாராமே. அத² கோ² தே³வத³த்தஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘கங் நு கோ² அஹங் பஸாதெ³ய்யங், யஸ்மிங் மே பஸன்னே ப³ஹுலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி? அத² கோ² தே³வத³த்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² அஜாதஸத்து குமாரோ தருணோ சேவ ஆயதிங் ப⁴த்³தோ³ ச. யங்னூனாஹங் அஜாதஸத்துங் குமாரங் பஸாதெ³ய்யங். தஸ்மிங் மே பஸன்னே ப³ஹுலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி.
333. Atha kho bhagavā anupiyāyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena kosambī tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena kosambī tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Atha kho devadattassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘kaṃ nu kho ahaṃ pasādeyyaṃ, yasmiṃ me pasanne bahulābhasakkāro uppajjeyyā’’ti? Atha kho devadattassa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho ajātasattu kumāro taruṇo ceva āyatiṃ bhaddo ca. Yaṃnūnāhaṃ ajātasattuṃ kumāraṃ pasādeyyaṃ. Tasmiṃ me pasanne bahulābhasakkāro uppajjissatī’’ti.
அத² கோ² தே³வத³த்தோ ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன ராஜக³ஹங் தேன பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன யேன ராஜக³ஹங் தத³வஸரி. அத² கோ² தே³வத³த்தோ ஸகவண்ணங் படிஸங்ஹரித்வா குமாரகவண்ணங் அபி⁴னிம்மினித்வா அஹிமேக²லிகாய அஜாதஸத்துஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ உச்ச²ங்கே³ 1 பாதுரஹோஸி. அத² கோ² அஜாதஸத்து குமாரோ பீ⁴தோ அஹோஸி, உப்³பி³க்³கோ³ உஸ்ஸங்கீ உத்ரஸ்தோ. அத² கோ² தே³வத³த்தோ அஜாதஸத்துங் குமாரங் ஏதத³வோச – ‘‘பா⁴யஸி மங் த்வங் குமாரா’’தி? ‘‘ஆம, பா⁴யாமி. கோஸி த்வ’’ந்தி? ‘‘அஹங் தே³வத³த்தோ’’தி. ‘‘ஸசே கோ² த்வங், ப⁴ந்தே, அய்யோ தே³வத³த்தோ, இங்க⁴ ஸகேனேவ வண்ணேன பாதுப⁴வஸ்ஸூ’’தி. அத² கோ² தே³வத³த்தோ குமாரகவண்ணங் படிஸங்ஹரித்வா ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரத⁴ரோ அஜாதஸத்துஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ புரதோ அட்டா²ஸி. அத² கோ² அஜாதஸத்து குமாரோ தே³வத³த்தஸ்ஸ இமினா இத்³தி⁴பாடிஹாரியேன அபி⁴ப்பஸன்னோ பஞ்சஹி ரத²ஸதேஹி ஸாயங் பாதங் உபட்டா²னங் க³ச்ச²தி, பஞ்ச ச தா²லிபாகஸதானி ப⁴த்தாபி⁴ஹாரோ அபி⁴ஹரீயதி. அத² கோ² தே³வத³த்தஸ்ஸ லாப⁴ஸக்காரஸிலோகேன அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ பரியாதி³ன்னசித்தஸ்ஸ ஏவரூபங் இச்சா²க³தங் உப்பஜ்ஜி – ‘‘அஹங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிஹரிஸ்ஸாமீ’’தி . ஸஹ சித்துப்பாதா³வ தே³வத³த்தோ தஸ்ஸா இத்³தி⁴யா பரிஹாயி.
Atha kho devadatto senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya yena rājagahaṃ tena pakkāmi. Anupubbena yena rājagahaṃ tadavasari. Atha kho devadatto sakavaṇṇaṃ paṭisaṃharitvā kumārakavaṇṇaṃ abhinimminitvā ahimekhalikāya ajātasattussa kumārassa ucchaṅge 2 pāturahosi. Atha kho ajātasattu kumāro bhīto ahosi, ubbiggo ussaṅkī utrasto. Atha kho devadatto ajātasattuṃ kumāraṃ etadavoca – ‘‘bhāyasi maṃ tvaṃ kumārā’’ti? ‘‘Āma, bhāyāmi. Kosi tva’’nti? ‘‘Ahaṃ devadatto’’ti. ‘‘Sace kho tvaṃ, bhante, ayyo devadatto, iṅgha sakeneva vaṇṇena pātubhavassū’’ti. Atha kho devadatto kumārakavaṇṇaṃ paṭisaṃharitvā saṅghāṭipattacīvaradharo ajātasattussa kumārassa purato aṭṭhāsi. Atha kho ajātasattu kumāro devadattassa iminā iddhipāṭihāriyena abhippasanno pañcahi rathasatehi sāyaṃ pātaṃ upaṭṭhānaṃ gacchati, pañca ca thālipākasatāni bhattābhihāro abhiharīyati. Atha kho devadattassa lābhasakkārasilokena abhibhūtassa pariyādinnacittassa evarūpaṃ icchāgataṃ uppajji – ‘‘ahaṃ bhikkhusaṅghaṃ pariharissāmī’’ti . Saha cittuppādāva devadatto tassā iddhiyā parihāyi.
3 தேன கோ² பன ஸமயேன ககுதோ⁴ நாம கோளியபுத்தோ, ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ உபட்டா²கோ, அது⁴னா காலங்கதோ அஞ்ஞதரங் மனோமயங் காயங் உபபன்னோ. தஸ்ஸ ஏவரூபோ அத்தபா⁴வப்படிலாபோ⁴ ஹோதி – ஸெய்யதா²பி நாம த்³வே வா தீணி வா மாக³த⁴கானி 4 கா³மக்கெ²த்தானி. ஸோ தேன அத்தபா⁴வப்படிலாபே⁴ன நேவ அத்தானங் ந பரங் ப்³யாபா³தே⁴தி. அத² கோ² ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ யேனாயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ² ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் ஏதத³வோச – ‘‘தே³வத³த்தஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகேன அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ பரியாதி³ன்னசித்தஸ்ஸ 5 ஏவரூபங் இச்சா²க³தங் உப்பஜ்ஜி – ‘அஹங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிஹரிஸ்ஸாமீ’தி. ஸஹ சித்துப்பாதா³வ ப⁴ந்தே, தே³வத³த்தோ தஸ்ஸா இத்³தி⁴யா பரிஹீனோ’’தி. இத³மவோச ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ. இத³ங் வத்வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா தத்தே²வ அந்தரதா⁴யி.
6 Tena kho pana samayena kakudho nāma koḷiyaputto, āyasmato mahāmoggallānassa upaṭṭhāko, adhunā kālaṅkato aññataraṃ manomayaṃ kāyaṃ upapanno. Tassa evarūpo attabhāvappaṭilābho hoti – seyyathāpi nāma dve vā tīṇi vā māgadhakāni 7 gāmakkhettāni. So tena attabhāvappaṭilābhena neva attānaṃ na paraṃ byābādheti. Atha kho kakudho devaputto yenāyasmā mahāmoggallāno tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho kakudho devaputto āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ etadavoca – ‘‘devadattassa, bhante, lābhasakkārasilokena abhibhūtassa pariyādinnacittassa 8 evarūpaṃ icchāgataṃ uppajji – ‘ahaṃ bhikkhusaṅghaṃ pariharissāmī’ti. Saha cittuppādāva bhante, devadatto tassā iddhiyā parihīno’’ti. Idamavoca kakudho devaputto. Idaṃ vatvā āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tattheva antaradhāyi.
அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி , உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ . ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ககுதோ⁴ நாம, ப⁴ந்தே, கோளியபுத்தோ மம உபட்டா²கோ அது⁴னா காலங்கதோ அஞ்ஞதரங் மனோமயங் காயங் உபபன்னோ. தஸ்ஸ ஏவரூபோ அத்தபா⁴வப்படிலாபோ⁴ – ஸெய்யதா²பி நாம த்³வே வா தீணி வா மாக³த⁴கானி கா³மக்கெ²த்தானி. ஸோ தேன அத்தபா⁴வப்படிலாபே⁴ன நேவ அத்தானங் ந பரங் ப்³யாபா³தே⁴தி. அத² கோ², ப⁴ந்தே, ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ யேனாஹங் தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா மங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ², ப⁴ந்தே, ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ மங் ஏதத³வோச – ‘தே³வத³த்தஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகேன அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ பரியாதி³ன்னசித்தஸ்ஸ ஏவரூபங் இச்சா²க³தங் உப்பஜ்ஜி – அஹங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிஹரிஸ்ஸாமீதி. ஸஹ சித்துப்பாதா³வ ப⁴ந்தே, தே³வத³த்தோ தஸ்ஸா இத்³தி⁴யா பரிஹீனோ’தி. இத³மவோச, ப⁴ந்தே, ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ. இத³ங் வத்வா மங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா தத்தே²வ அந்தரதா⁴யீ’’தி.
Atha kho āyasmā mahāmoggallāno yena bhagavā tenupasaṅkami , upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi . Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā mahāmoggallāno bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kakudho nāma, bhante, koḷiyaputto mama upaṭṭhāko adhunā kālaṅkato aññataraṃ manomayaṃ kāyaṃ upapanno. Tassa evarūpo attabhāvappaṭilābho – seyyathāpi nāma dve vā tīṇi vā māgadhakāni gāmakkhettāni. So tena attabhāvappaṭilābhena neva attānaṃ na paraṃ byābādheti. Atha kho, bhante, kakudho devaputto yenāhaṃ tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā maṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho, bhante, kakudho devaputto maṃ etadavoca – ‘devadattassa, bhante, lābhasakkārasilokena abhibhūtassa pariyādinnacittassa evarūpaṃ icchāgataṃ uppajji – ahaṃ bhikkhusaṅghaṃ pariharissāmīti. Saha cittuppādāva bhante, devadatto tassā iddhiyā parihīno’ti. Idamavoca, bhante, kakudho devaputto. Idaṃ vatvā maṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tattheva antaradhāyī’’ti.
‘‘கிங் பன தே, மொக்³க³ல்லான, ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ சேதஸா சேதோ பரிச்ச விதி³தோ? யங் கிஞ்சி ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ பா⁴ஸதி ஸப்³ப³ங் தங் ததே²வ ஹோதி, நோ அஞ்ஞதா²’’தி? ‘‘சேதஸா சேதோ பரிச்ச விதி³தோ ச மே, ப⁴ந்தே, ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ. யங் கிஞ்சி ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ பா⁴ஸதி ஸப்³ப³ங் தங் ததே²வ ஹோதி, நோ அஞ்ஞதா²’’தி. ‘‘ரக்க²ஸ்ஸேதங், மொக்³க³ல்லான, வாசங். ரக்க²ஸ்ஸேதங், மொக்³க³ல்லான, வாசங். இதா³னி ஸோ மோக⁴புரிஸோ அத்தனாவ அத்தானங் பாதுகரிஸ்ஸதி.
‘‘Kiṃ pana te, moggallāna, kakudho devaputto cetasā ceto paricca vidito? Yaṃ kiñci kakudho devaputto bhāsati sabbaṃ taṃ tatheva hoti, no aññathā’’ti? ‘‘Cetasā ceto paricca vidito ca me, bhante, kakudho devaputto. Yaṃ kiñci kakudho devaputto bhāsati sabbaṃ taṃ tatheva hoti, no aññathā’’ti. ‘‘Rakkhassetaṃ, moggallāna, vācaṃ. Rakkhassetaṃ, moggallāna, vācaṃ. Idāni so moghapuriso attanāva attānaṃ pātukarissati.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²தி³வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā