Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
3. தே³வஸத்³த³ஸுத்தங்
3. Devasaddasuttaṃ
82. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
82. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘தயோமே, பி⁴க்க²வே, தே³வேஸு தே³வஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி ஸமயா ஸமயங் உபாதா³ய. கதமே தயோ? யஸ்மிங், பி⁴க்க²வே, ஸமயே அரியஸாவகோ கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜ்ஜாய சேதேதி, தஸ்மிங் ஸமயே 1 தே³வேஸு தே³வஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி – ‘ஏஸோ அரியஸாவகோ மாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மாய சேதேதீ’தி. அயங், பி⁴க்க²வே, பட²மோ தே³வேஸு தே³வஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி ஸமயா ஸமயங் உபாதா³ய.
‘‘Tayome, bhikkhave, devesu devasaddā niccharanti samayā samayaṃ upādāya. Katame tayo? Yasmiṃ, bhikkhave, samaye ariyasāvako kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajjāya ceteti, tasmiṃ samaye 2 devesu devasaddo niccharati – ‘eso ariyasāvako mārena saddhiṃ saṅgāmāya cetetī’ti. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo devesu devasaddo niccharati samayā samayaṃ upādāya.
‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, யஸ்மிங் ஸமயே அரியஸாவகோ ஸத்தன்னங் போ³தி⁴பக்கி²யானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ விஹரதி, தஸ்மிங் ஸமயே தே³வேஸு தே³வஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி – ‘ஏஸோ அரியஸாவகோ மாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மேதீ’தி. அயங், பி⁴க்க²வே, து³தியோ தே³வேஸு தே³வஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி ஸமயா ஸமயங் உபாதா³ய.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ samaye ariyasāvako sattannaṃ bodhipakkhiyānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto viharati, tasmiṃ samaye devesu devasaddo niccharati – ‘eso ariyasāvako mārena saddhiṃ saṅgāmetī’ti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo devesu devasaddo niccharati samayā samayaṃ upādāya.
‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, யஸ்மிங் ஸமயே அரியஸாவகோ ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, தஸ்மிங் ஸமயே தே³வேஸு தே³வஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி – ‘ஏஸோ அரியஸாவகோ விஜிதஸங்கா³மோ தமேவ ஸங்கா³மஸீஸங் அபி⁴விஜிய அஜ்ஜா²வஸதீ’தி. அயங், பி⁴க்க²வே, ததியோ தே³வேஸு தே³வஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி ஸமயா ஸமயங் உபாதா³ய. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, தயோ தே³வேஸு தே³வஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி ஸமயா ஸமயங் உபாதா³யா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ samaye ariyasāvako āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati, tasmiṃ samaye devesu devasaddo niccharati – ‘eso ariyasāvako vijitasaṅgāmo tameva saṅgāmasīsaṃ abhivijiya ajjhāvasatī’ti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo devesu devasaddo niccharati samayā samayaṃ upādāya. Ime kho, bhikkhave, tayo devesu devasaddā niccharanti samayā samayaṃ upādāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘தி³ஸ்வா விஜிதஸங்கா³மங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகங்;
‘‘Disvā vijitasaṅgāmaṃ, sammāsambuddhasāvakaṃ;
தே³வதாபி நமஸ்ஸந்தி, மஹந்தங் வீதஸாரத³ங்.
Devatāpi namassanti, mahantaṃ vītasāradaṃ.
‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, யோ த்வங் து³ஜ்ஜயமஜ்ஜ²பூ⁴;
‘‘Namo te purisājañña, yo tvaṃ dujjayamajjhabhū;
ஜெத்வான மச்சுனோ ஸேனங், விமொக்கே²ன அனாவரங்.
Jetvāna maccuno senaṃ, vimokkhena anāvaraṃ.
‘‘இதி ஹேதங் நமஸ்ஸந்தி, தே³வதா பத்தமானஸங்;
‘‘Iti hetaṃ namassanti, devatā pattamānasaṃ;
தஞ்ஹி தஸ்ஸ ந பஸ்ஸந்தி, யேன மச்சுவஸங் வஜே’’தி.
Tañhi tassa na passanti, yena maccuvasaṃ vaje’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ததியங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 3. தே³வஸத்³த³ஸுத்தவண்ணனா • 3. Devasaddasuttavaṇṇanā