Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā |
17. த⁴ம்மத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா
17. Dhammadassībuddhavaṃsavaṇṇanā
அத்த²த³ஸ்ஸிம்ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ பரினிப்³பு³தே அந்தரகப்பே ச வீதிவத்தே அபரிமிதாயுகேஸு ஸத்தேஸு அனுபுப்³பே³ன பரிஹாயித்வா வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸாயுகேஸு ஜாதேஸு த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ நாம ஸத்தா² லோகாலோககரோ லோபா⁴தி³லோகமலவினயகரோ லோகேகனாயகோ லோகே உத³பாதி³. ஸோபி ப⁴க³வா பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா ஸரணனக³ரே ஸப்³ப³லோகஸரணஸ்ஸ ஸரணஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா ஸுனந்தா³ய நாம தே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன ஸரணுய்யானே மாதுகுச்சி²தோ பாவுஸ்ஸகாலே ஸலிலத⁴ரவிவரக³தோ புண்ணசந்தோ³ விய நிக்க²மி. மஹாபுரிஸே பன மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²ந்தமத்தேயேவ அதி⁴கரணவோஹாரஸத்த²பொத்த²கேஸு அத⁴ம்மியா வோஹாரா ஸயமேவ அந்தரதா⁴யிங்ஸு. த⁴ம்மிகவோஹாராயேவ அட்ட²ங்ஸு. தேனஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ’’தி நாமமகங்ஸு. ஸோ அட்ட²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. தஸ்ஸ கிர அரஜ-விரஜ-ஸுத³ஸ்ஸனநாமகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். விசிகோளிதே³விப்பமுகா²னங் இத்தீ²னங் வீஸதிஸஹஸ்ஸாதி⁴கங் ஸதஸஹஸ்ஸங் அஹோஸி.
Atthadassimhi sammāsambuddhe parinibbute antarakappe ca vītivatte aparimitāyukesu sattesu anupubbena parihāyitvā vassasatasahassāyukesu jātesu dhammadassī nāma satthā lokālokakaro lobhādilokamalavinayakaro lokekanāyako loke udapādi. Sopi bhagavā pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā saraṇanagare sabbalokasaraṇassa saraṇassa nāma rañño aggamahesiyā sunandāya nāma deviyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. So dasannaṃ māsānaṃ accayena saraṇuyyāne mātukucchito pāvussakāle saliladharavivaragato puṇṇacando viya nikkhami. Mahāpurise pana mātukucchito nikkhantamatteyeva adhikaraṇavohārasatthapotthakesu adhammiyā vohārā sayameva antaradhāyiṃsu. Dhammikavohārāyeva aṭṭhaṃsu. Tenassa nāmaggahaṇadivase ‘‘dhammadassī’’ti nāmamakaṃsu. So aṭṭhavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Tassa kira araja-viraja-sudassananāmakā tayo pāsādā ahesuṃ. Vicikoḷidevippamukhānaṃ itthīnaṃ vīsatisahassādhikaṃ satasahassaṃ ahosi.
ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா விசிகோளிதே³வியா புஞ்ஞவட்³ட⁴னே நாம புத்தே உப்பன்னே தே³வகுமாரோ விய அதிவிய ஸுகு²மாலோ தே³வஸம்பத்திமிவ ஸம்பத்திமனுப⁴வமானோ மஜ்ஜி²மயாமே வுட்டா²ய ஸிரிஸயனே நிஸின்னோ நித்³தோ³பக³தானங் இத்தீ²னங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ மஹாபி⁴னிக்க²மனாய சித்தங் உப்பாதே³ஸி. சித்துப்பாத³ஸமனந்தரமேவஸ்ஸ ஸுத³ஸ்ஸனபாஸாதோ³ க³க³னதலமப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய பரிவுதோ து³தியோ தி³வஸகரோ விய தி³ப்³ப³விமானங் விய ச க³ந்த்வா ரத்தகுரவகதருபோ³தி⁴ஸமீபேயேவ ஓதரித்வா அட்டா²ஸி. மஹாபுரிஸோ கிர ப்³ரஹ்முனா உபனீதானி காஸாயானி க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜித்வா பாஸாத³தோ ஓதரித்வா அவிதூ³ரே அட்டா²ஸி. பாஸாதோ³ புன ஆகாஸேன க³ந்த்வா போ³தி⁴ருக்க²ங் அந்தோகத்வா பத²வியங் பதிட்டா²ஸி. இத்தி²யோபி ஸபரிவாரா பாஸாத³தோ ஓதரித்வா அட்³ட⁴கா³வுதமத்தங் க³ந்த்வா அட்ட²ங்ஸு. தத்த² இத்தி²யோ ச தாஸங் பரிசாரிகா சேடிகாயோ ச ட²பெத்வா ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸா தங் அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. பி⁴க்கூ²னங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸங் அஹோஸி.
So cattāri nimittāni disvā vicikoḷideviyā puññavaḍḍhane nāma putte uppanne devakumāro viya ativiya sukhumālo devasampattimiva sampattimanubhavamāno majjhimayāme vuṭṭhāya sirisayane nisinno niddopagatānaṃ itthīnaṃ vippakāraṃ disvā sañjātasaṃvego mahābhinikkhamanāya cittaṃ uppādesi. Cittuppādasamanantaramevassa sudassanapāsādo gaganatalamabbhuggantvā caturaṅginiyā senāya parivuto dutiyo divasakaro viya dibbavimānaṃ viya ca gantvā rattakuravakatarubodhisamīpeyeva otaritvā aṭṭhāsi. Mahāpuriso kira brahmunā upanītāni kāsāyāni gahetvā pabbajitvā pāsādato otaritvā avidūre aṭṭhāsi. Pāsādo puna ākāsena gantvā bodhirukkhaṃ antokatvā pathaviyaṃ patiṭṭhāsi. Itthiyopi saparivārā pāsādato otaritvā aḍḍhagāvutamattaṃ gantvā aṭṭhaṃsu. Tattha itthiyo ca tāsaṃ paricārikā ceṭikāyo ca ṭhapetvā sabbe manussā taṃ anupabbajiṃsu. Bhikkhūnaṃ koṭisatasahassaṃ ahosi.
அத² த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ போ³தி⁴ஸத்தோ ஸத்தாஹங் பதா⁴னசரியங் சரித்வா விசிகோளிதே³வியா தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ப³த³ரவனே தி³வாவிஹாரங் கத்வா ஸாயன்ஹஸமயே ஸிரிவட்³ட⁴னேன நாம யவபாலகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா பி³ம்பி³ஜாலபோ³தி⁴ங் உபக³ந்த்வா தேபண்ணாஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா தத்த² ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜி²த்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வாவ போ³தி⁴ஸமீபே ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா கதப்³ரஹ்மயாசனோ அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பி⁴க்கூ²னங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸ ஸத்³த⁴ம்மப்படிவேத⁴ஸமத்த²தங் ஞத்வா அட்டா²ரஸயோஜனிகமக்³க³ங் ஏகாஹேனேவ இஸிபதனங் க³ந்த்வா தேஹி பரிவுதோ தத்த² த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி, ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Atha dhammadassī bodhisatto sattāhaṃ padhānacariyaṃ caritvā vicikoḷideviyā dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā badaravane divāvihāraṃ katvā sāyanhasamaye sirivaḍḍhanena nāma yavapālakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā bimbijālabodhiṃ upagantvā tepaṇṇāsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā tattha sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhitvā – ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti udānaṃ udānetvāva bodhisamīpe sattasattāhaṃ vītināmetvā katabrahmayācano attanā saddhiṃ pabbajitassa bhikkhūnaṃ koṭisatasahassassa saddhammappaṭivedhasamatthataṃ ñatvā aṭṭhārasayojanikamaggaṃ ekāheneva isipatanaṃ gantvā tehi parivuto tattha dhammacakkaṃ pavattesi, tadā koṭisatasahassānaṃ paṭhamābhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
1.
1.
‘‘தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ மஹாயஸோ;
‘‘Tattheva maṇḍakappamhi, dhammadassī mahāyaso;
தமந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா, அதிரோசதி ஸதே³வகே.
Tamandhakāraṃ vidhamitvā, atirocati sadevake.
2.
2.
‘‘தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே;
‘‘Tassāpi atulatejassa, dhammacakkappavattane;
கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² தமந்த⁴காரந்தி தமஸங்கா²தங் மோஹந்த⁴காரந்தி அத்தோ².
Tattha tamandhakāranti tamasaṅkhātaṃ mohandhakāranti attho.
யதா³ பன தக³ரனாமகே நக³ரே ஸஞ்ஜயோ நாம ராஜா காமேஸு ஆதீ³னவங் நெக்க²ம்மங் கே²மதோ ச தி³ஸ்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. தங் நவுதிகோடியோ அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. தே ஸப்³பே³யேவ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாஅட்ட²ஸமாபத்திலாபி⁴னோ அஹேஸுங். அத² ஸத்தா² த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ தேஸங் உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா ஸஞ்ஜயஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ அஸ்ஸமபத³ங் க³ந்த்வா ஆகாஸே ட²த்வா தேஸங் தாபஸானங் அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா த⁴ம்மசக்கு²ங் உப்பாதே³ஸி, ஸோ து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana tagaranāmake nagare sañjayo nāma rājā kāmesu ādīnavaṃ nekkhammaṃ khemato ca disvā isipabbajjaṃ pabbaji. Taṃ navutikoṭiyo anupabbajiṃsu. Te sabbeyeva pañcābhiññāaṭṭhasamāpattilābhino ahesuṃ. Atha satthā dhammadassī tesaṃ upanissayasampattiṃ disvā ākāsena gantvā sañjayassa tāpasassa assamapadaṃ gantvā ākāse ṭhatvā tesaṃ tāpasānaṃ ajjhāsayānurūpaṃ dhammaṃ desetvā dhammacakkhuṃ uppādesi, so dutiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
3.
3.
‘‘யதா³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ, வினேஸி ஸஞ்ஜயங் இஸிங்;
‘‘Yadā buddho dhammadassī, vinesi sañjayaṃ isiṃ;
ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyābhisamayo ahū’’ti.
யதா³ பன ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ த³ஸப³லஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸோதுகாமோ தங் உபஸங்கமி, ததா³ அஸீதியா கோடீனங் ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana sakko devānamindo dasabalassa dhammaṃ sotukāmo taṃ upasaṅkami, tadā asītiyā koṭīnaṃ tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
4.
4.
‘‘யதா³ ஸக்கோ உபக³ஞ்சி², ஸபரிஸோ வினாயகங்;
‘‘Yadā sakko upagañchi, sapariso vināyakaṃ;
ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.
யதா³ பன ஸரணனக³ரே வேமாதிகபா⁴திகங் பது³மகுமாரங் பு²ஸ்ஸதே³வகுமாரஞ்ச ஸபரிவாரே பப்³பா³ஜேஸி, தஸ்மிங் அந்தோவஸ்ஸே பப்³ப³ஜிதானங் பி⁴க்கூ²னங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் மஜ்ஜே² விஸுத்³தி⁴பவாரணங் பவாரேஸி, ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. புன ப⁴க³வதோ தே³வலோகதோ ஓரோஹணே ஸதகோடீனங் து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. யதா³ பன ஸுத³ஸ்ஸனாராமே தேரஸன்னங் து⁴தகு³ணானங் கு³ணே ஆனிஸங்ஸே பகாஸெத்வா ஹாரிதங் நாம மஹாஸாவகங் ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி, ததா³ அஸீதியா கோடீனங் மஜ்ஜே² ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana saraṇanagare vemātikabhātikaṃ padumakumāraṃ phussadevakumārañca saparivāre pabbājesi, tasmiṃ antovasse pabbajitānaṃ bhikkhūnaṃ koṭisatasahassānaṃ majjhe visuddhipavāraṇaṃ pavāresi, so paṭhamo sannipāto ahosi. Puna bhagavato devalokato orohaṇe satakoṭīnaṃ dutiyo sannipāto ahosi. Yadā pana sudassanārāme terasannaṃ dhutaguṇānaṃ guṇe ānisaṃse pakāsetvā hāritaṃ nāma mahāsāvakaṃ etadagge ṭhapesi, tadā asītiyā koṭīnaṃ majjhe bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, so tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –
5.
5.
‘‘தஸ்ஸாபி தே³வதே³வஸ்ஸ, ஸன்னிபாதா தயோ அஹுங்;
‘‘Tassāpi devadevassa, sannipātā tayo ahuṃ;
கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.
Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.
6.
6.
‘‘யதா³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ, ஸரணே வஸ்ஸங் உபாக³மி;
‘‘Yadā buddho dhammadassī, saraṇe vassaṃ upāgami;
ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.
Tadā koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo.
7.
7.
‘‘புனாபரங் யதா³ பு³த்³தோ⁴, தே³வதோ ஏதி மானுஸங்;
‘‘Punāparaṃ yadā buddho, devato eti mānusaṃ;
ததா³பி ஸதகோடீனங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.
Tadāpi satakoṭīnaṃ, dutiyo āsi samāgamo.
8.
8.
‘‘புனாபரங் யதா³ பு³த்³தோ⁴, பகாஸேஸி து⁴தே கு³ணே;
‘‘Punāparaṃ yadā buddho, pakāsesi dhute guṇe;
ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ’’தி.
Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyo āsi samāgamo’’ti.
ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஸக்கோ தே³வராஜா ஹுத்வா த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வேஹி பரிவுதோ ஆக³ந்த்வா தி³ப்³பே³ஹி க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி தி³ப்³ப³துரியேஹி ச ததா²க³தங் பூஜேஸி. ஸோபி நங் ஸத்தா² – ‘‘அனாக³தே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā amhākaṃ bodhisatto sakko devarājā hutvā dvīsu devalokesu devehi parivuto āgantvā dibbehi gandhapupphādīhi dibbaturiyehi ca tathāgataṃ pūjesi. Sopi naṃ satthā – ‘‘anāgate gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –
9.
9.
‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, ஸக்கோ ஆஸிங் புரிந்த³தோ³;
‘‘Ahaṃ tena samayena, sakko āsiṃ purindado;
தி³ப்³பே³ன க³ந்த⁴மாலேன, துரியேனாபி⁴பூஜயிங்.
Dibbena gandhamālena, turiyenābhipūjayiṃ.
10.
10.
‘‘ஸோபி மங் ததா³ ப்³யாகாஸி, தே³வமஜ்ஜே² நிஸீதி³ய;
‘‘Sopi maṃ tadā byākāsi, devamajjhe nisīdiya;
அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.
Aṭṭhārase kappasate, ayaṃ buddho bhavissati.
11.
11.
‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.
‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ.
12.
12.
‘‘தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;
‘‘Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;
உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா’’தி.
Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā’’ti.
தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ ஸரணங் நாம நக³ரங் அஹோஸி. ஸரணோ நாம ராஜா பிதா, ஸுனந்தா³ நாம மாதா, பது³மோ ச பு²ஸ்ஸதே³வோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ஸுனெத்தோ நாம உபட்டா²கோ, கே²மா ச ஸப்³ப³னாமா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, பி³ம்பி³ஜாலருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் பனஸ்ஸ அஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஆயு வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங், விசிகோளிதே³வீ நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ, புஞ்ஞவட்³ட⁴னோ நாமஸ்ஸ புத்தோ, பாஸாதே³ன நிக்க²மி. தேன வுத்தங் –
Tassa pana bhagavato saraṇaṃ nāma nagaraṃ ahosi. Saraṇo nāma rājā pitā, sunandā nāma mātā, padumo ca phussadevo ca dve aggasāvakā, sunetto nāma upaṭṭhāko, khemā ca sabbanāmā ca dve aggasāvikā, bimbijālarukkho bodhi, sarīraṃ panassa asītihatthubbedhaṃ ahosi, āyu vassasatasahassaṃ, vicikoḷidevī nāmassa aggamahesī, puññavaḍḍhano nāmassa putto, pāsādena nikkhami. Tena vuttaṃ –
13.
13.
‘‘ஸரணங் நாம நக³ரங், ஸரணோ நாம க²த்தியோ;
‘‘Saraṇaṃ nāma nagaraṃ, saraṇo nāma khattiyo;
ஸுனந்தா³ நாம ஜனிகா, த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.
Sunandā nāma janikā, dhammadassissa satthuno.
18.
18.
‘‘பது³மோ பு²ஸ்ஸதே³வோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;
‘‘Padumo phussadevo ca, ahesuṃ aggasāvakā;
ஸுனெத்தோ நாமுபட்டா²கோ, த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.
Sunetto nāmupaṭṭhāko, dhammadassissa satthuno.
19.
19.
‘‘கே²மா ச ஸப்³ப³னாமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;
‘‘Khemā ca sabbanāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, பி³ம்பி³ஜாலோதி வுச்சதி.
Bodhi tassa bhagavato, bimbijāloti vuccati.
21.
21.
‘‘ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, அஸீதிஹத்த²முக்³க³தோ;
‘‘Sopi buddho asamasamo, asītihatthamuggato;
அதிரோசதி தேஜேன, த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி தா⁴துயா.
Atirocati tejena, dasasahassimhi dhātuyā.
22.
22.
‘‘ஸுபு²ல்லோ ஸாலராஜாவ, விஜ்ஜூவ க³க³னே யதா²;
‘‘Suphullo sālarājāva, vijjūva gagane yathā;
மஜ்ஜ²ன்ஹிகேவ ஸூரியோ, ஏவங் ஸோ உபஸோப⁴த².
Majjhanhikeva sūriyo, evaṃ so upasobhatha.
23.
23.
‘‘தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, ஸமகங் ஆஸி ஜீவிகங்;
‘‘Tassāpi atulatejassa, samakaṃ āsi jīvikaṃ;
வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, லோகே அட்டா²ஸி சக்கு²மா.
Vassasatasahassāni, loke aṭṭhāsi cakkhumā.
24.
24.
‘‘ஓபா⁴ஸங் த³ஸ்ஸயித்வான, விமலங் கத்வான ஸாஸனங்;
‘‘Obhāsaṃ dassayitvāna, vimalaṃ katvāna sāsanaṃ;
சவி சந்தோ³வ க³க³னே, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ’’தி.
Cavi candova gagane, nibbuto so sasāvako’’ti.
தத்த² பி³ம்பி³ஜாலோதி ரத்தகுரவகருக்கோ². த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி தா⁴துயாதி த³ஸஸஹஸ்ஸியா லோகதா⁴துயா. விஜ்ஜூவாதி விஜ்ஜுலதா விய. உபஸோப⁴தா²தி யதா² க³க³னே விஜ்ஜு ச மஜ்ஜன்ஹிகே ஸூரியோ ச உபஸோப⁴தி, ஏவங் ஸோ ப⁴க³வா உபஸோபி⁴த்தா²தி அத்தோ². ஸமகந்தி ஸப்³பே³ஹி நரஸத்தேஹி ஸமமேவ தஸ்ஸ ஆயு அஹோஸீதி அத்தோ². சவீதி சுதோ. சந்தோ³வாதி க³க³னதோ சந்தி³மா விய சவீதி அத்தோ². த⁴ம்மத³ஸ்ஸீ கிர ப⁴க³வா ஸாலவதீனக³ரே கேஸாராமே பரினிப்³பா³யி ஸேஸமெத்த² கா³தா²ஸு பாகடமேவாதி.
Tattha bimbijāloti rattakuravakarukkho. Dasasahassimhi dhātuyāti dasasahassiyā lokadhātuyā. Vijjūvāti vijjulatā viya. Upasobhathāti yathā gagane vijju ca majjanhike sūriyo ca upasobhati, evaṃ so bhagavā upasobhitthāti attho. Samakanti sabbehi narasattehi samameva tassa āyu ahosīti attho. Cavīti cuto. Candovāti gaganato candimā viya cavīti attho. Dhammadassī kira bhagavā sālavatīnagare kesārāme parinibbāyi sesamettha gāthāsu pākaṭamevāti.
த⁴ம்மத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dhammadassībuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ பன்னரஸமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.
Niṭṭhito pannarasamo buddhavaṃso.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 17. த⁴ம்மத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ • 17. Dhammadassībuddhavaṃso